Terug naar augustus 2017

 

September 2017


1 september 2017

Soms heb ik moeite met de tijdgeest. En vandaag is soms. Als onze leerlingen in de tweede fase een profiel hebben gekozen, worden de klassen door de computer ingedeeld op basis van dat profiel. Tientallen leerlingen/ouders vroegen deze en vorige week overplaatsing aan naar een andere klas. Soms vanwege gezamenlijk fietsen naar en van school, soms om vaker bij een vriend of vriendin in de klas te kunnen zitten. De roostermaker kijkt of dat kan (en dat is met al die lesgroepen per vak een hele klus) en vaak blijkt dat (bij volle groepen) niet te kunnen.
Ik snap het niet: de boosheid van leerling en/of ouder als niet aan hun wens voldaan blijkt te kunnen worden; en eigenlijk snap ik die verzoeken zelf al niet. Het zou bij mijn ouders niet opgekomen zijn om de school lastig te vallen met zo'n verzoek. 'Zit je niet bij je vrienden? Nou, dan kun je mooi nieuwe vrienden maken!' zou ik vrijwel zeker als antwoord gekregen hebben. En een generatie later piekerde ik er bij mijn kinderen ook niet over om dergelijke verzoeken in te dienen.

Wel weer vrolijk werd ik van het eerste intake-gesprek voor het maatwerk-project, waar ik als werkgroeplid bij zat. Een leerling die uitlegt en verdedigt waarom hij wat harder wil werken en meer wil leren dan wij van hem vragen. Dat is toch prachtig.

2 september 2017

Vanochtend haalde ik wat doosjes boeken op bij Carina en Peter. We zitten in de leeftijd dat vrienden en bekenden het huis van hun overleden ouder leeg moeten maken. We dronken een kopje koffie en kletsten wat bij. Ze hebben last van ratten in hun tuin. Dat is zo sinds er in de wijk nieuwe riolering is aangelegd. Dat lijkt op het eerste gezicht tegenstrijdig, maar het is dat niet. Die nieuwe riolering is voor de ratten slecht of niet toegankelijk en dus zoeken ze naar nieuw terrein en komen de wijk in.

Vanmiddag wandelden we door de Ikea. Mijn hobby wordt dat niet. Een nieuw kastje voor de kookboeken, een ladenkastje voor in de slaapkamer, een vitrinekast om de wankele site-table te vervangen en een kastje om het wankele keukenkastje te vervangen. Nu het in elkaar zetten nog.

'Kees de jongen' van Theo Thijssen was nog nooit in het Engels vertaald. Dat heeft leraar Engels Bas Voorhoeve nu gedaan. Het boek is een printing-on-demand uitgave. Een mooi initiatief, maar voor een docent Engels is het wel en beetje pijnlijk dat de vertaling vandaag in 'de Volkskrant' door Arjan Peters behoorlijk wordt afgekraakt.

3 september 2017

Suzanne en Gijs hielpen vandaag met het in elkaar zetten van nog eens twee kasten. Het is niet mijn idee van een lekkere zondag, maar ik ben wel blij dat we flink opgeschoten zijn.

Om nog een beetje plezier aan de zondag te beleven, haalden we pizza's bij Da Gigi.

2 bestellingen: Helen Taselaar, 'Ankes laatste show', Hans de Groot-Canté, 'Zilveren schakels voor Riny', Jos Muurlink, 'Antropologie voor opvoeders en hulpverlenders. Ideologische manipulatie of zelfbepaling'.

4 september 2017

Ik hoorde van twee leerlingen dat ze mijn kantoor niet in durfden, omdat er 'niet storen' op de deur stond. Dat klopte niet, maar iemand heeft zo hard het schuifje van het bordje naar links geschoven, dat het zwarte houdertje aan de zijkant eraf is en ook het hele schuifje is verdwenen. Je kunt nu 'niet storen' dus niet meer afdekken. De conciërge haalde vanmiddag meteen het kapotte bordje weg en plakte er een nieuwe op.

Onderin de nieuwe vitrinekast zette ik vandaag mijn whiskyflessen. Zo krijg ik wel weer vrede met die nieuwe kasten.

9 x Nooteboom (Duits) Op Catawiki ben ik een koopjesjager. Als ik er tijd voor heb, houd ik op maandagavond (de veiling van de Nederlandse literatuur) bij op welke kavels er weinig of niet wordt geboden. Dan kan het interessant zijn om mee te bieden en zo'n kavel puur voor de verkoop zelf aan te kopen. Vanavond kocht ik negen Duitse vertalingen van werk van Cees Nooteboom voor € 3,00. Daar komen nog 9% voor de veiling (dat is bij zulke bedragen een paar dubbeltjes) en de verzendkosten bij, maar het totaal blijft in dit geval slechts pakweg een tientje. Daar kan ik nog wel wat aan verdienen.

 

1 bestelling: Isabel Cisneros, 'Spanish in three months'.

5 september 2017

Ik word al twee dagen misselijk wakker. Vanmorgen heb ik getwijfeld: thuis blijven of niet. Ik ben toch naar school gegaan. Het ging, maar ik bleef de hele dag zo net niet lekker.

Vorige week plaatste ik een kort filmpje van een in de aula pianospelende leerling op Facebook. Vandaag schoot die 'leerling' me aan: ze is helemaal geen leerling, maar een stagiaire (en oud-leerling). Dat zal mijn leeftijd zijn. Na bijna veertig jaar lesgeven zie je dat verschil niet meer zo scherp.

2 bestellingen: A. Koolhaas, 'Er zit geen spek in de val', Dieuwke Winsemius, 'Kom vanavond... verhalen uit de bezettingstijd'.

6 september 2017

Vanochtend bracht ik al het karton van de Ikea-kasten naar de stort. Onderweg, ter hoogte van de brandweerkazerne, kwamen tientallen leerlingen me op de fiets tegemoet. Die zullen net gymnastiek gehad hebben op de velden van de Merino's.

Kees Fens lezen blijft een genoegen. In 'Dat ben ik toevallig' lees ik op bladzijde 77 t/m 80 een essay over de winterschilderijen van o.a. Avercamp. Hieronder de eerste regel en de laatste regels van dat stuk:

Je bent pas gelukkig als je iets begeert dat je nooit zult kunnen krijgen.

Uit de film Alleman herinner ik me eigenlijk maar één scène goed:die van de eenzame schaatser. Achter een riethaag wordt hij nu en dan zichtbaar, maar je hoort hem zijn tocht in het ijs schrijven. Hij lijkt de avond vóór te willen blijven. Zijn tocht zal eindeloos duren. In het licht achter de lucht van Avercamp. Die man zou ik willen zijn; vooruitgaand in stilstand, gelukkig in het blijvend vooruitzicht van een horizont die je begeert maar weet nooit te bereiken.

5 bestellingen: Herman Gorter, 'Mei. Een gedicht', H. Kinder e.a. 'Sesam Atlas bij de Wereldgeschiedenis 2 / Van Franse Revolutie tot heden', Jos Borré, 'Omtrent 'het gevaar' van Jos Vandeloo', Margreet Maljers, 'Het zit in de familie', Steely Dan, 'Everything must go' (cd).

7 september 2017

Deze week zijn de intake-gesprekken voor de Maatwerk-pilot. Als werkgroeplid zit ik daar af en toe bij. Het is een genot om leerlingen uit te horen leggen waarom ze wat harder willen werken dan de rest van de klas. We zullen nog best tegen wat praktische probleempjes oplopen. Maar het begin is veelbelovend. Als door deze pilot een sfeer ontstaat dat het niet gek is om hard te werken en we dus van de gevreesde 'zesjescultuur' loskomen, dan is het zeer de moeite waard.

3 bestellingen: Tommy Wieringa, Joe Speedboot, Erwin Mortier, 'Sluitertijd', Arundhati Roy, 'De god van de kleine dingen'.

In de categorie gekke straatnamen. Eén van deze drie bestellingen komt uit Gorinchem. De straat heet 'Volksweerbaarheid'.

8 september 2017

In een tussenuur ging ik even naar het Bruïneplein. Wat kaas, croissants en bloemen op de markt en koolrabi en peultjes bij het groenteboertje. Ik zat middenin een hoosbui en was kletsnat.

Vandaag kreeg ik de berekening van school van wat ik (nog) netto verdien wanneer ik twee en wanneer ik drie dagen zou blijven werken en de rest van de week met vroegpensioen ga. Bruin lijkt zelfs twee dagen te kunnen trekken!

2 bestellingen: Annelies Verbeke, 'Slaap!', Annie M.G. Schmidt, 'Een visje bij de thee: drieëntwintig verhalen en achtenzestig versjes uit eenentwintig boeken'.

9 september 2017

Bruna cadeaukaart

Ik ben Boos op de Bruna! Vandaag ging ik met twee Bruna cadeaukaarten naar de Bruna op De Ellekoot. Het bleek niet mogelijk ze te gebruiken: 'Deze kaarten zijn geblokkeerd meneer.' Op de vraag hoe dat nu toch kon, kreeg ik te horen dat ze verlopen waren. 'Dan moet u toch even goed de tekst op de kaart lezen!' zei ik. Daar staat duidelijk: Het tegoed op de kaart is onbeperkt geldig. Hoe kan hij dan verlopen zijn?! 'Ja ,dat lijkt wel een beetje met elkaar in tegenspraak', kreeg de winkeljuffrouw nog net uit haar mond. Een beetje? Ontzettend zou ik zeggen! Maar ze 'kon verder niets voor mij doen'. Verzilveren was onmogelijk. Oplichters zijn het!

Vorige week werd 'Kees the boy' in 'de Volkskrant' al behoorlijk afgekraakt. Vandaag doet Sylvia Witteman er in diezelfde 'Volkskrant' nog een schepje bovenop: 'Ik probeerde Kees the boy te lezen, de onlangs verschenen vertaling van Theo Thijssens meesterwerk. Het laat zich lezen alsof het door Thijssen zélf vertaald werd, in aanmerking genomen dat die geen Engels kende.'

3 bestellingen: '3pak', Dr. C.C.F. Gordijn, 'Spel en sport in onze maatschappij door de christen bedreven', Deborah Tannen, 'Je begrijpt me gewoon niet / hoe vrouwen en mannen met elkaar praten'.

10 september 2017

kolff

Onze scheidende burgemeester Wouter Kolff heeft het zelfs tot de 'Ruggespraak' van de laatste 'Onze Taal' geschopt. Morgen kan de bevolking van Veenendaal afscheid van hem nemen. Het zal wel druk worden, want twitterende populisten zijn geliefd bij het volk. Je zou dat een kwaliteit kunnen noemen. Over zijn gebrekkige leidinggevende kwaliteiten hoor je niemand. Het collectief aftreden van alle wethouders vorig jaar, nadat ze al een paar jaar onderling conflicten hadden, pleit niet voor de voorzitter van dat college. Hij heeft het laten gebeuren. Behalve voorzitter van de groep wethouders was hij ook voorzitter van de gemeenteraad. Ik weet van ambtenaren dat hij zich diverse malen zeer laatdunkend over de gemeenteraad heeft uitgelaten. Het is bekend: populisten zijn zelden democraten.

Koolhaas

In de dozen van Carina vond ik: 'Gekke Witte en andere dierenverhalen' van Anton Koolhaas! Ik heb een aardig rijtje Koolhaas in mijn boekenkast, maar deze stond daar nog niet bij. En het is nog een eerste druk ook (1959). Die gaat niet in de verkoop!

herfst herfst

Suzanne vroeg vanmiddag of ik met haar en Dylano mee wilde naar het bos. Ik was toch al van plan één dezer dagen de bloeiende heide aan het eind van de Slaperdijk te bekijken. Daar komen nu al, door de regen van de afgelopen week, de paddenstoelen bij. Dylano wil graag in bomen klimmen en begint dat ook te beheersen. Op de terugweg wandelde ik met hem langs het maisveld bij de sauna. De mais heeft hier en daar natte voeten en er zijn ook wat aangevreten (en/of verrotte) maiskolven te zien.

herfst herfst

 

bakkeljauw Vanavond kookte ik rijst met bakkeljauw en groenten.
Ik zag die Surinaamse gezouten kabeljauw een paar weken geleden bij de Hoogvliet liggen. Ik had er al wel eens over gelezen, maar ik had het nog nooit gegeten.
Het moet eerst een half uurtje koken om de vis te ontzouten. Daarna laat het zich makkelijk verwerken. Ik las in de recepten dat de vis ontdaan moet worden van graat en vellen, maar dat was bij deze bakkeljauw al gebeurd.
Het smaakte goed; de vissmaak overheerste de groenten niet. Het wordt in Suriname vaak op een broodje gegeten, maar ook wel met rijst.

1 bestelling: Judith Herzberg, Prentbriefkaart: gedicht: 'Er is nog zomer en genoeg' (Plint).

11 september 2017

Morgen heb ik een gesprek met mijn direct leidinggevende over een eventueel deeltijdpensioen. Woendag heb ik er een gesprek over met mijn boekhouder. Het wordt steeds serieuzer.

3 bestellingen: Aantal (9) knipsels over Menno Wigman, Marten Toonder, 'Heer Bommel en de andere wereld' (compleet verhaal in netjes uitgeknipte krantenknipsels, 72 afleveringen nrs. 415-486, gepubliceerd midden 1979), Dr. Norman Vincent Peale, 'De kracht van positief denken'.

12 september 2017

De tekst over de Bruna-cadeaukaarten had ik gisteren ook op Facebook gezet. De eigenaar van de Brunawinkel reageert. Als ik het nummer van de andere kaart doorgeef, zoekt ze uit wat er aan de hand is. Dat blijkt snel te kunnen. Ik kan in de winkel de waarde van de twee kaarten contant op komen halen.
Dat heeft ze professioneel en vlot geregeld. Lof voor deze winkelier, maar het blijft gek dat er 'onbeperkt geldig' op de kaarten staat en ze toch blijken te verlopen. Met hoeveel kaarten is dat gebeurd? En hoeveel geld steekt de landelijke Brunaketen op deze manier in haar zak?

Vanavond mijn eerste ouderavond van dit schooljaar. De ouders van H4, V4 en V5 kregen uitleg over het komende jaar en maakten kennis met de mentoren.

2 bestellingen: 'Poppetjes van houten kralen', 'op verhaal komen Catechese... een aanzet tot vernieuwing!?'.

13 september 2017

Een rondje-dorp vanochtend: mijn agenda halen op school (gisteren laten liggen); grof vuil naar de gemeentewerf; drie rollen bubbeltjesfolie halen bij de Kantoorspecialist; die rollen naar de garagebox brengen en daar een besteld boek ophalen; naar de Bruna om het bedrag van de cadeaubonnen te innen.

Op die bonnen bleek nog € 12,35 te staan. Ik kreeg dat geld en complimenteerde de Brunamedewerker met hun vlotte actie. Ik zei daarbij dat ik het wel gek bleef vinden dat dit mogelijk was. Hij gaf de computer de schuld: 'Dat kan met computersystemen gebeuren.' Ik vroeg hem of het dan niet zo kon zijn dat er in Nederland duizenden mensen met ongeldig gemaakte bonnen zitten. Daar was volgens hem geen sprake van. Dan is het natuurlijk wel sterk dat ik er net twéé blijk te hebben.

Van het Brunageld kocht ik vanochtend tijdens mijn rondje-dorp vier boeken bij de Kringloopwinkel (en houd dan zelfs nog wat over):
- Bas Heijne, Het verloren land
- Kristien Hemmerechts, Donderdagmiddag. Halfvier
- John Irving, Tot ik jou vind
- Atte Jongstra, Disgenoten

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook meestal niet waar. Dat geldt voor mijn berekening van het deeltijdpensioen. Mijn boekhouder had dezelfde twijfels als ik en adviseerde me het ABP te bellen. Dat deed ik vanmiddag. Ze zijn daar heel behulpzaam. Ik had hier en daar een vinkje verkeerd staan en ik had geen rekening gehouden met hoe de belasting om zou gaan met salaris én pensioen. Het pakt allemaal iets ongunstiger uit, maar het lijkt nog steeds haalbaar.

Het waaide hard vandaag. In heel Veenendaal lagen de straten vol met takjes en blad. En dan geen herfstblad, maar nog volstrekt groen blad.

5 bestellingen: Renate Dorrestein, 'Voorleesboek voor planten', 'Tirade 316' (jaargang 32, mei/juni 1988), Nachoem M. Wijnberg, Prentbriefkaart: gedicht: 'Liedje', 2 x '3pak', Tip Marugg, 'Weekendpelgrimage' (Bulkboek 35).

14 september 2017

Een dag met een veel te volle to-do-lijst (in mijn hoofd), maar het is wonderwel gelukt.

Mijn leerlingen zijn na een week of vier wel gewend aan mijn woordkeus en zinsbouw (ik mag graag per les een stuk of wat voor hen ongebruikelijke of onbekende woorden gebruiken). Een collega-docent die toevallig mijn les binnenkomt, is dat natuurlijk niet.
Aan het begin van een H3-les kwam de collega Engels het lokaal binnen. Háár lokaal, waar ik toevallig één uurtje stond les te geven. Op het moment dat zij binnenkwam, klonk achteruit het lokaal een luid 'Gvd'. Ik zei onmiddellijk: 'Ik mag hopen dat de entree van deze collega los staat van het tussenwerpsel dat zoëven van achteruit het lokaal tot mij kwam!' De leerlingen zeiden meteen geschrokken 'Natuurlijk, meneer.' De collega was er even de kluts van kwijt.

Het regende ontzettend vanmiddag. In bovengenoemde les zagen de leerlingen om half twee dat het net even droog was en vroegen: 'Meneer het is nu droog. Dit is onze laatste les. Mogen we nu naar huis?' Ik moest ze helaas teleurstellen.

Als je een website over een schrijver hebt gemaakt, denken de mensen al snel dat je een echte kenner bent. Vandaag kreeg ik dit mailtje: 'Gisteren zocht ik voor oudkerkhof 26 (Utrecht) naar de gedenksteen voor C.C.S. Crohne, maar na een recente (±4 maand geleden) herbestrating in die straat is de steen (volgens de mevrouw in de winkel op nr. 26) niet meer teruggeplaatst. Heeft U enig idee waarom niet en waar die mogelijk is gebleven??'
Ik heb geen idee. Wel begreep ik dat het hier vandaag in een programma met Maarten van Rossem en Ingmar Heytze toevallig ook over ging. Het is niet te hopen dat de gemeente Utrecht slordig met dit soort gedenkstenen omgaat. Toen ik deze zomer in Utrecht was, zochten we naar een gedenksteen voor Suster Bertken in de Choorstraat. Ook die was toen onvindbaar.

Op de Schrijversinfobladzijde over Crone staat deze tekst:

Oudkerkhof 26 is het geboortehuis van C.C.S. Crone. Zijn moeder - Theodore Engelman (zus van de dichter Jan Engelman) - had hier een lingeriewinkel. Crone geldt als een op en top Utrechtse schrijver, maar gezien de tekst op de tegel die in de stoep voor het huis is aangebracht was zijn liefde voor de stad niet onvoorwaardelijk:

"Utrecht
stad van zachte idioten
ik werd er zelf geboren"

CCS Crone
schrijver
1914-1951

Crone Crone

15 september 2017

Ik besprak vandaag met twee klassen de column van Sylvia Witteman uit 'de Volkskrant' van vorige week. Ze heeft het daarin over de vertalingen van 'Kees de jongen' en 'De avonden'. Ik had beide boeken meegenomen, plus Matena's verstripping van beide boeken. Ik vertelde over deze schrijvers en deze boeken. Ik raadde ze af om 'De avonden' te lezen. Bij pubers is dat soms de beste reclame, maar in dit geval meen ik het. Ze zijn te jong om dat te waarderen. Eén jongen stak zijn vinger op en zei: 'Er zijn meer boeken waarin helemaal niets gebeurt, meneer. Bij ons in de kast staan er een stuk of vijf over een bureau. Mijn ouders vinden dat prachtig. Ik heb er een stukje in gelezen, maar ik vind er niks aan!'

16 september 2017

Het 'raadsel' van de gedenksteen voor het geboortehuis van C.C.S. Crone in Utrecht is opgelost (meldt Kees). De gemeente heeft de steen er vóór de herinrichting van het Oudkerkhof uit gehaald. De steen is gerestaureerd en wordt binnenkort weer 'teruggelegd'. Dat terugleggen duurt dan wel vier maanden, maar het komt allemaal weer goed. Op 24 september wordt de straat 'heropend' en wellicht ligt de steen er dan ook weer.
Voor de gedenksteen van Suster Bertken in de Choorstraat zal waarschijnlijk hetzelfd gelden

2 bestellingen: Aantal (9) knipsels over Wilfred Smit, Stephen King / Bev Vincent, boekenlegger: 'De donkere toren-serie nu compleet / Het pad naar de donkere toren'.

17 september 2017

Vanmiddag was ik samen met Martijn bij de laatste twee wedstrijden van de Davis Cup Nederland-Tsjechië. Het was een feestje. Zowel Haase als De Bakker wonnen hun wedstrijd. Spanning alom en een geweldige sfeer daar in het Zuiderpark in Den Haag. Ik neem hier Martijns foto's over van Facebook, plus zijn commentaar:

Davis Cup 2017

Sport is emotie, jazeker! En bij de DavisCup helemaal bleek vandaag. Schreeuwen na een belangrijk punt, meejoelen tegen de scheids, keel en handen kapot, klappen bij fouten van de tegenstander, de tegenstander bewust opfokken en onbewust opspringen van je stoel. Kortom: ik herkende mezelf bijna niet 😇, maar wat een geweldige dag @daviscup #nedtsjech. Volgend toernooi weer netjes en rustig op de stoel zitten, maar vandaag ff niet 🎾🎾🎾.

1 bestelling: '3Pak 2016'.

18 september 2017

Matthy stuurde me gisteren wat foto's van een oud-Veenendaal-Facebookpagina, waar de dochter van Rinus foto's van haar vader aan het werk in de werkplaats van mijn vader had gezet: matrassen makend (ik wist niet dat ze daarmee waren begonnen), werkend aan een koets (de trots van haar en van mijn vader) en met de koninklijke onderscheiding die hij kreeg, toen hij vijftig jaar in dienst was. Daarvan weet ik nog dat mijn vader enorm gedoe gehad heeft op het gemeentehuis om deze onderscheiding voor elkaar te krijgen (en dat hij daar flink nijdig over was). Alleen lang ergens werken is in feite niet genoeg voor zo'n onderscheiding. Er moeten eigenlijk nog wat maatschappelijke activiteiten bij zitten. Maar uiteindelijk is het gelukt.

Rinus - matras Rinus - koets Rinus- lintje

19 september 2017

Ik kocht de cd 'Hitchhiker' van Neil Young n.a.v. de positieve recensie ervan in de 'Volkskrant'. Lovend, maar afsluitend met een 'sneer':

hitchhiker - recensie

Op Facebook zag ik dat Cor niet de cd, maar de lp kocht! Mijn leerlingen zullen dat niet snappen, maar wij zijn nog van de generatie 'kopers van geluidsdragers'.

20 september 2017

Zaterdag heeft Lidy samen met Suzanne een kraam op de Burendag-rommelmarkt bij Suzanne in de wijk. Ik zocht uit de uitverkoopbakken twee banenendozen boeken bij elkaar die niet door de brievenbus passen. Als iemand zo'n boek bestelt, vallen de verzendkosten altijd tegen. Op zo'n rommelmarkt lijkt zo'n dik boek dan juist weer goedkoop.

Verder zet ik er de boekenmolen met kinder-doe-boeken neer die ik een paar jaar geleden op een veiling kocht. Via internet blijkt dat niet erg te lopen, maar misschien op zo'n rommelmarkt in een kinderrijke buurt wel.

21 september 2017

Dansdag voor H4. Vanochtend maakten ze de rekwisieten. Vanmiddag werden er dansen geoefend. Vanavond was er een optreden voor familie en kennissen. Lidy en ik gingen kijken. Het is ontzettend knap wat er met zo'n grote groep in één dag gedaan kan worden. Het was een dansvoorstelling van Romeo en Julia. Vijf groepen dansten elk een deel van de voorstelling. Het zag er indrukwekkend uit en ik genoot van de gespannen, maar ook lachende gezichten van de leerlingen. Voor die koppies ben ik bij het onderwijs gegaan!

Tegen tien uur waren we terug van school. Het slot van de voordeur weigerde elke dienst. Daar stonden we op de oprit. Alle andere deuren zaten op 'de knip'. We haalden buurman Hans erbij. Hij verboog een ijzeren buis. Daarmee wist hij door de brievenbus de klink omhoog te duwen: open! Een goede buur ....... !

2 bestellingen: Lucebert, 'Aantal (11) knipsels over Lucebert', Lucebert, 'Aantal (28) knipsels over Lucebert', Judith Herzberg, Prentbriefkaart: gedicht: 'Er is nog zomer en genoeg'.

22 september 2017

Ik heb de knoop doorgehakt en op school hebben we het regelen van e.e.a. in werking gezet. Volgend schooljaar werk ik nog maar twee dagen. Ik vraag voor 40% of voor 50% vroegpensioen aan (dat moet ik nog even uitzoeken).

Op de markt kocht ik wat croissants. Het liep tegen het einde van de markttijd en er lagen er nog zeven. Ik bestelde er vijf en verwachtte min of meer dat die bakker me die laatste twee er wel bij zou geven. Dat gebeurde niet. Hij hoeft dat natuurlijk ook niet te doen. De bloemiste maakte het goed: ik vroeg om drie bossen gladiolen voor € 5,00 en ze gaf me de complete inhoud van de emmer mee voor dat geld. Ik telde ze thuis: Veertig gladiolen! Er staan twee gróte bossen in de kamer.

Lidy fotografeerde op de oprit een vlinder (dagpauwoog?) van wel heel dichtbij:

vlinder

Vanavond keek Gijs naar de voordeur. Hij denkt dat de cilinder nog goed is, maar dat het slot zelf niet goed meer functioneert. Morgen verder.

3 bestellingen: H. van Zuiden, 'Boem Paukeslag', Elisabeth Bakker, 'Inmaken in de magnetron', Hans Vlek, 'Iets eetbaars'.

23 september 2017

Met Gijs kocht ik vanochtend een nieuw slot voor de voordeur en gelijk ook maar voor de achterdeur. We konden er twee kopen met exact dezelfde maat als de oude. Toch ben ik blij dat Gijs erbij was om ze in de deuren te monteren, want het was nog een heel gedoe. Met name bij de voordeur moesten de gaten in de deurpost worden uitgeboord en uitgevijld.

Burendag - marktkraam

De rest van de dag stonden we op de burendag-rommelmarkt bij Suzanne in de wijk. Het doel van burendag werd ruimschoots gehaald: gezellig kletsen met mensen uit de wijk. De verkoop hield niet over (ik verkocht wat streekromans en wat kleur- en stickerboeken), maar het was een leuke én zonnige dag.

24 september 2017

Vanochtend zagen we Tygo in het 'Gastland' in Rhenen zijn floorballwedstrijd met 13-0 winnen. Zo gaat dat bij kinderen en sport. Vorig jaar waren zij steeds de verliezende partij, met (soms) vergelijkbare uitslagen. Op de tribune experimenteerde ik wat met 'live' gaan op Facebook. De derde tien minuten van zijn wedstrijd 'zond ik uit'. Ik zat aan de rand van de tribune en kon met mijn arm op de reling mijn telefoon goed stil houden.

floorball

Verder ruimden we vandaag de rommel wat op. De kamer stond vol met de spullen van de rommelmarkt van gisteren en onder de veranda stond het vol met spullen uit de schuur, van het zoeken naar een slotcilinder (niet gevonden).

We aten zalm in (Ikea-)tomatensaus. Erg lekker!

Ik ben vanmiddag ontzettend beginnen te snotteren. Het loopt me letterlijk mijn neus uit. Vroeg naar bed en hopen dat het morgenochtend over is.

2 bestellingen: Frans Coenen, 'Burgermensen', Ingmar Heytze, Prentbriefkaart: gedicht: 'Schaduwen'.

25 september 2017

Ik heb vanmorgen even getwijfeld, maar ik ben met mijn kop vol snot toch naar school gegaan. Het ging, maar het waren geen toplessen. Ik ben na mijn laatste les, om half drie, direct naar huis gegaan.

De schoorsteen is weer geveegd. Voor de vijfentwintigste keer door hetzelfde bedrijf. We zijn trouwe klanten.

3 bestellingen: Hugo Claus, 'Het verdriet van België', F. Bordewijk, 'Karakter, Roman van zoon en vader', Aantal (12) knipsels over Tjitske Jansen, 'Levensecht. Nieuwe Testament uit Het Boek'(de laatste bestelling is weer 'afgezegd').

26 september 2017

De eerste grammaticatoetsen in H3. Op het eerste gezicht valt het wat tegen. Er is nog werk te doen!

Afscheid met zelfgebakken appeltaart van collega Nederlands Brigitte. Er was bij ons op school nog maar één klasje H3 voor haar. In Elst kon ze voor 0,6 baan aan het werk. Ze heeft dan natuurlijk gelijk dat ze daar voor kiest. Ik neem haar H3-klas erbij dit jaar.

Een bijeenkomt met het personeel over de pilot Maatwerk. De collega's zijn kritisch-positief. Ingrid heeft informatie gegeven, vergelijkbaar aan die van de ouderavond van een dag of wat geleden. Daarna bespraken we in kleine groepjes drie casussen uit de praktijk: wat voor aanvragen liggen er? Wat is de rol van de betrokkenen? Is het haalbaar? Het was een prima bijeenkomst.

Daarna was er nog een PMR-vergadering. We dreigen een volle agenda op de volgende voltallige MR-vergadering te krijgen. Niet eens vanwege de door de directie aangedragen stukken, maar meer vanwege de door de MR zelf aangedragen discussiepunten. Dat lijkt me een goede ontwikkeling.

2 bestellingen: T. van den Blink en Th. Lancée, 'Uit de levende taal II', 'Mooi meegenomen '95', 'Mooi meegenomen '98'.

27 september 2017

Vanochtend reden we heen en weer naar de Makro. We weten dat we daar te makkelijk geld uitgeven, maar zoals Olivier B. Bommel al zei: Geld speelt geen rol, zolang er maar genoeg is.
We kochten een groenten-spiraalsnijder. Die stond al een poosje op ons verlanglijstje. Verder kocht ik wat barbecuespullen (o.a. een marinade-injecteer-spuit), wat boeken:
- Jef Geeraerts, Verhalen
- Joost Heyink, Het experiment
- Gerrit Komrij, Humeuren en temperamenten
en wat cd's:
- Julien Clerc, Symphonique
- Bob Dylan, Shadows in the night
- Bob Dylan, Triplicate (die aankoop had ik nu wel lang genoeg uitgesteld)
en voor Lidy voor Sinterklaas alvast een DVD van een (door haar leuk gevonden) televisieserie.

De visafdeling van de Makro blijft een plezier om te bewandelen. Er lag vandaag o.a. een enorme, complete zwaardvis.

6 bestellingen: Jacoba van Velde, 'De grote zaal', Aantal (8) knipsels van en over Alberto Moravia, de dames Reiziger, 'Alle leuke hotels van de dames Reiziger. In Nederland en België', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'De mijn' (Parool, donderdag 14-11-1968), Abel J. Herzberg, 'Brieven aan mijn kleinzoon. De geschiedenis van een joodse emigrantenfamilie', Anton Ent, 'Hagel en sneeuw', Anna Blaman, 'Spelen of sterven', Hans Andreus, 'Luisteren met het lichaam', Inge lievaert, 'Naseizoen', A. Roland Holst, 'De wilde Kim. Signaturen', K. Schippers, 'Sonatines door het open raam. Gedichten bij partituren van Clementi, Kuhlau en Lichner', K. Schippers, 'Een vis zwemt uit zijn taalgebied'.

28 september 2017

In het plaatselijk sufferdje van gisteren: 'Molen De Vriendschap in 'mandje'onroerend goed.' De gemeente biedt een aantal gemeentelijke gebouwen in één koop aan ontwikkelaars aan en de boel is verkocht. Behalve de molen (over die verkoop was wat politiek gedoe) gaat het ook over de voormalige schoolgebouwen aan 't Kofschip, Patrimoniumlaan, Langelaar, Oudeveen en Ronde erf. Daarmee is een dagdroom van de laatste maanden verleden tijd. Ik fantaseerde over de aankoop van 'mijn' oude basisschool aan de Langelaar. Wonen in de lokalen van de bovenbouw, een boekenwinkeltje in de middenbouw en Suzanne een eigen kinderopvang in de kleuterlokalen. Het was prettig om daar in verloren uurtjes over na te denken. Natuurlijk wist ik wel dat het bij fantaseren zou blijven. Met al die vierkante meters rond het gebouw zou het vast te veel moeten kosten. Bovendien is er nogal wat achterstallig onderhoud: je zult de kosten voor het vervangen van de bekleding van dat complete platte dak op moeten hoesten (om maar eens wat te noemen!). Er zullen wel nieuwe huizen komen nu.
Ooit verstopten we de meubeltjes van een complete kleuterklas in het plafond van de kleutergymzaal (achteraf wel gevaarlijk qua gewicht). Ik ben benieuwd of al die tafeltjes en stoeltjes nog in dat plafond zitten.

29 september 2017

'Wat ben jij toch een snitch', zegt de ene leerling tegen de andere. Een wat? Een mannelijke bitch? Nee, een verrader. Ik raak de klik met de jongerentaal een beetje kwijt.

Vandaag en gisteren lezen mijn leerlingen een hele les in het boek waarover zij een boektoets gaan maken. Ik ben ruimhartig in het toestaan van te lezen boeken. Ze maken dit jaar de overstap van jeugdliteratuur naar literatuur voor volwassenen. Dat is voor de meeste leerlingen een lastige stap. Phantasy en thrillers zijn geen literatuur, maar wat mij betreft wel geschikt als stapsteen in die overstap.

Manuscript Manuscipt Manuscript

Vandaag kwam (eindelijk) het maandag op Catawiki gekochte bibliofiele boek 'Manuscript'. Er verschenen in 1983 vijftig exemplaren van, ter ondersteuning van het tijdschrift 'Yang'. Vierenvijftig Vlaamse dichters schreven er met de hand hun gedicht in. Sommige dichters schreven in elk van die vijftig exemplaren een ander gedicht. Maurice Gilliams overleed vlak voor de uitgave; alleen zijn gedicht is niet met de hand in het boek geschreven.
Het is een genot om door het boek te bladeren en de zeer verschillende - soms nauwelijks te ontcijferen - handschriften te zien en de gedichten te lezen. Een hebbeding en stukjes gescand handschrift zijn zeer bruikbaar voor mijn 'Schrijversinfo'.

30 september 2017

Heerlijk geslapen, lekker wakker geworden en dan ook eens zaterdagbijlagen van de kranten met heel veel interessante artikelen. Een heerlijke zaterdagochtend.

In de boekenbijlage van 'de Volkskrant' leven recensenten zich uit in mooi omschreven negatieve beoordelingen:

In haar nieuwe roman 'Het beste wat we hebben' is Griet Op de Beeck opnieuw kwistig met het beproefde elixer van goedkope emotie en opzichtig effectbejag. (Dirk Leyman)

De ene na de andere pseudo-wetenschappelijke zelfbenoemde voedselgoeroe valt door de mand, maar er komen telkens nieuwe en er zijn telkens weer enorme volksstammen die zich fanatiek op zo'n nieuw dieet storten. Ik heb hier zo'n product van twee huppelkutjes voor me liggen: Het heet Food Pharmacy en de meisjes heten Lina Nertby Aurell en Mia Clase. (Sylvia Witteman)

Koos van Zomeren krijgt dit jaar de Jan Wolkers-oeuvreprijs. En terecht. Als er één schrijver in de afgelopen tientallen jaren doorlopend aandacht voor de natuur gevraagd heeft is hij het wel.
Ik lees zijn 'Alle vogels' met mate; elke week een paar bladzijden. Dan kan ik nog een hele tijd blijven genieten.Vandaag bladzijde 32:

Als we onszelf buiten beschouwing laten is de kraai de grootste vijand van de weidevogels. Een geduchte vijand, dat moet gezegd! Van kraaien wordt bijvoorbeeld verteld dat ze tot zeven kunnen tellen. Dat zit zo: als er vogels moeten worden geobserveerd vanuit een schuilhut gaan twee mensen de hut in. Korte tijdl ater vertrekt één van hen. De meeste vogels nemen dan aan dat de hut leeg is en hervatten voor de rest van de dag hun normale bezigheden. Maar kraaien niet. Die laten zich niet zo gemakkelijk bedotten. Je moet met acht man de hut in en met z'n zevenen weggaan voordat een kraai de tel kwijtraakt.

Zappend, laat in de avond, stuitte ik op de zender I-Concerts op een concert van Peter Frampton uit 2011. Vijfendertig jaar na 'Frampton Comes Alive'. De lange blonde haren (van de hoes) zijn verdwenen. We zien nu een zeer schaars, en dan nog grijs, behaard hoofd. Het formidabele gitaarspel is gebleven. Er komen veel nummers langs waarbij helemaal niet gezongen wordt. En ja, het trucje met de tuinslang in de mond beheerst hij ook nog.

4 bestellingen: Gerda van Wageningen, 'Omnibus', Dr. D. Eisma, /L. den Engelse, 'Het Nederlandse Waddengebied', Louis Paul Boon, 'Dorp in Vlaanderen' (Bulkboek 4), 6 x 'Tijdschrift voor taalbeheersing', 3 x 'Spektator'.


 

Door naar oktober 2017