September 2018

1 september 2018

Vanmiddag heb ik het houtwerk boven het platte dakje van de bijkeuken schoongeboend met de telescoopbezem. Het is zwaar werk: ik voel mijn handen en mijn bovenarmen. Bovendien krijg je zo - met koud water en zonder zeep - het oppervlakkige vuil eraf, maar je blijft strepen zien. Het zal dus nog een keer met zeep en eventueel warm water moeten. Op een paar plekken komt de verf van het hout af. Dat is te vlug, want het is drie jaar geleden pas geschilderd.

Vanmiddag kwamen Suzanne en Gijs de hond hier wassen. Gijs wist een trucje om de tuinslang aan het warme water te koppelen en later op de dag bleek buurman Hans een prima schoonmaakmiddel te hebben voor het houtwerk. Dat kwam dus mooi samen. Wordt vervolgd.

Vanavond probeerden we de Chinese fondue uit. Dat beviel wel. We moeten alleen nog wat met de te gebruiken sauzen experimenteren. De bouillon die na de fondue overblijft lijkt zeer geschikt om nog eens ramen mee te maken.

In 'De Avonden' van Gerard Reve vraagt Bep aan Frits of hij 'De Groene Weiden' heeft gezien. Frits antwoordt dat hij 'die negerfilm' nog niet heeft gezien. De volgende dag gaan ze naar de nachtvoorstelling om die film te bekijken. Frits is ontroerd door het negerkoor, waar de film mee begint. Tijdens de film voelt hij zijn ogen nat worden, maar hij wil zijn ontroering niet laten blijken. Deze film heette in het Engels 'The Green Pastures'. Het is een film uit 1936 en het was één van de eerste Amerikaanse films met een volledig zwarte cast. Vandaar 'die negerfilm'. Deze film is hier te bekijken en begint inderdaad met een negerkoor.

1 bestelling: Alfred Kossmann, 'In alle onschuld'.

2 september 2018

De Schrijversinfobladzijde over Gerard Keller heb ik flink verbeterd en uitgebreid, door de 285 items in de database van de Koninklijke Bibliotheek over hem door te nemen.

Het is me nu toch duidelijk: ik ben een oude lul geworden, een kopschudder.
Er zijn dingen die ik niet meer begrijpen kan.

(A.L. Snijders, Ruim water, blz. 66)

4 bestellingen: Aiden Chambers, 'Lang weekend op drie manieren', Gijs Haag, 'Tiny in de dierentuin', Ina Hoffmann, 'Het elektro ovenboek; handige wenken en recepten voor oven en grill', 10 premieboeken Wereldbibliotheek.

3 september 2018

Vijf dagen achter elkaar niet hoeven werken is best veel. Ik geniet er maar flink van, voordat ik er aan wen!

Vanmiddag haalde ik wat dozen '3Pak'-boekjes voor onze leerlingen op bij de bibliotheek. Qua gekozen schrijvers hebben ze echt geprobeerd bij de doelgroep aan te sluiten: Raoul de Jong, Nhung Dam en Tim Hofman (van die laatste krijg ik altijd een beetje jeuk).

2 bestellingen: 'Hollands maandblad 244', knipsels Isaac Faro, Irving Stone, 'Michelangelo'.

4 september 2018

Er hangt een rol wc-papier van een onbekend merk in het toilet. De rol is zo'n anderhalve centimeter breder. Gek dat je dat onmiddellijk opvalt.

3 bestellingen: S.P. Lomax, 'Ds. Martin Luther King', 5 x Hugo Claus, 2 x Arthur Conan Doyle.

5 september 2018

Over een paar weken ga ik met mijn H4-leerlingen naar de bibliotheek voor een lezing van Mano Bouzamour. Ik moet bekennen dat ik nog nooit wat van hem gelezen heb, Gelukkig staan er vijf exemplaren van 'De belofte van Pisa' in de schoolbibliotheek. Ik las de eerste negentien bladzijden en besloot die vandaag ook in mijn les voor te lezen. Daarmee plaatste ik een deel van mijn leerlingen met een enorme klap over van de jeugdliteratuur naar de literatuur voor volwassenen:

Mijn broer zei: 'Gadver. Wat een vies mannetje ben je zeg.'
'Vertel mijn wat.'
'Geen wonder dat je alleen je rechterhand neukt.
'Je kent mijn al je hele miezerige leven, ik ruk met links, maflul.'

En een bladzijde verder:

Hij grapte dat hij drie kleine kruisjes, als op het stadswapen, op zijn piemel wilde laten tatoeëren. Zodat alle meisjes die hij neukte zouden weten dat ze met een Amsterdammertje te maken hadden.'

Na de negentien bladzijden vroeg ik wat mijn leerlingen ervan vonden. Ze haalden er vooral de humor uit! Ook snapten ze dat de stapel bankbiljetten in de broekzak van de broer van de hoofdfiguur duidden op criminele activiteiten.

6 september 2018

Ik bracht Lidy vanochtend naar de fysiotherapeut. Terwijl zij daar was (in de Scheepjeshof) wandelde ik naar de Nieuweweg, om te kijken of de kleine plaquette op het geboortehuis van Kees Stip momenteel zichtbaar is. Een tijdje geleden onttrok een buxus de plaquette aan het zicht. Hij is goed zichtbaar op het moment:

plaquette geboortehuis Kees Stip

Schuin voor de molen aan de Nieuweweg staan twee grote huizen waar tegenwoordig een advocaat (meen ik) zijn kantoor heeft. Onder een grote beuk staan wat grote groepen paddestoelen in het gras. Dat ziet er prachtig uit! Ik vermoed dat ze parasiteren op de wortels van de beuk:

paddestoelen Nieuweweg paddestoelen Nieuweweg

2 bestellingen: 10 x Barbarber, Remco Campert, 'De Harm en Miepje Kurk'.

7 september 2018

Aan het eind van de ochtend was Suzanne bij ons. Ze heeft al een paar dagen behoorlijk buikpijn en was nu toch maar naar de huisarts geweest. Die dacht aan een blindedarmontsteking en stuurde haar door naar het ziekenhuis. Of ik mee wilde gaan. Natuurlijk wilde ik dat wel. Dan kom je in een molen van wachttijden terecht. In totaal zijn verschillende artsen misschien twintig minuten met haar bezig geweest, maar daar tussendoor was het wachten; wachten op het bloedprikken, wachten op de uitslag van het bloedonderzoek, wachten op de chirurg. Tegen half vier was duidelijk dat het inderdaad haar blindedarm was. Gijs was intussen ook gearriveerd, daarom ging ik naar huis, waar Lidy op de jongens paste.
Suzanne heeft vervolgens nog uren moeten wachten: rond 23.00 uur werd ze geopereerd!

Bij één van de onderzoeken nam een verpleegster een rijtje vragen met Suzanne door:
- Rookt u?
- Nee.
- Gebruikt u alcohol?
- Nauwelijks.
- Gebruikt u drugs?
- Dat kan ik niet zeggen, mijn vader zit erbij!
- Dan kom ik daar straks wel voor terug.

1 bestelling: Nop Maas: 'Wilt u mij maar volgen?'

8 september 2018

Ik vroeg me af hoe laat het was. Ik had geen klok in mijn kamer hangen, want alleen gevangenen letten op de tijd. Bovendien bestaat tijd niet. Denk er maar eens over na. Tijd is bedacht door slimme mensen die grote bedrijven bezaten zodat stomme mensen op tijd kwamen voor hun waardeloze baantjes. (Mano Bouzamour, De belofte van Pisa, blz. 36)

We zijn om 12.00 met de jongens naar het bezoekuur geweest. Suzanne knapt vlot op. Het zou best kunnen dat ze haar vanavond alweer naar huis sturen.

Op de terugweg zijn we met de jongens bij de Burger King geweest.

Vanavond hebben we met Tygo Rummycub gespeeld. Hij kan dat heel behoorlijk. Mijn kinderen speelden dat met mijn vader.

En ja, Suzanne mocht vanavond alweer naar huis.

9 september 2018

Morgen komt de klussenier het dakraampje verwijderen en het gat dichtmaken. Over tien dagen komen daar dan de zonnepannelen op. Nog weer een dag of wat daarna maakt deze klussenier een nieuw dakraampje aan de andere kant van het dak.
Vandaag ruimden wij de rotzooi op het zolderoverloopje op, zodat die klussenier erbij kan.

God is de echo van je eigen stem.
(Mano Bouzamour, De belofte van Pisa, blz. 51)

1 bestelling: A.L. Snijders, 'Brandnetels en verkeersborden: 194 zkv's'.

10 september 2018

Het dakraampje is verdwenen en er zitten dakpannen op de plek waar het raampje zat. Het is nu wel donker op de trap.

Dit schooljaar werk ik (officieel) niet op maandag. Dit is echter de derde schoolweek en ik ben op alle drie de maandagen voor twee afspraken naar school geweest. Dat moet de komende maandagen maar niet meer gebeuren.

2 bestellingen: Remco Campert, 'Prentbriefkaart: De lijst Mallebrootje', Elisabeth Eybers, 'Gedichten', 'Bzzlletin 136, themanummer: poëzie, 14e jaargang, mei 1986', 'Bzzlletin 154, Griekse dichters, 17e jaargang, maart 1988', Jos Joosten, 'Onttachtiging. Essays over eigentijdse poëzie en poëziekritiek'.

11 september 2018

In mijn H3-klas nam ik aan het begin van de les wat omkeerwoorden en omkeerzinnen door (Baas, neem een racecar, neem een Saab). Ik liet dat een paar keer volgen door: 'Wat heb je hieraan? Niks! Maar het is wel leuk!' Na dat een paar keer gezegd te hebben, zei ik: Wat heb je aan de lessen van meneer Beek?'. Ze durfden (nog) niet hard te roepen: 'Niks!' Als ze wat langer les van me hebben en me beter kennen, doen ze dat heus wel.

In H4 kwam in een filmpje over Mano Bouzamour het woord 'enterpreneur' voor. Ik had een lijstje met moeilijke woorden gemaakt en daar ook dit woord in opgenomen. Dat bleek niet nodig. Ze riepen met z'n allen: 'Ondernemer'. Dat woord was blijkbaar bij een ander vak aan de orde geweest (en ze hadden daar opgelet).

5 bestellingen: boekenlegger: IXe Olympiade Amsterdam, Robert Vuijsje, 'Alleen maar nette mensen', Rudie Kagie, 'Ella Fitzgerald. Het levensverhaal van een jazz-zangeres' (Vrij Nederland, bijlage 07-07-1990), Piet Schreuders, 'De Beatles in de studio' (Vrij Nederland themabijlage 24-09-1988), Mirjam Mous, Helen Vreeswijk, Alex Boogers, '3pak. 3 korte verhalen ter gelegenheid van de Literatour 2016', Saskia van Rijnswou, 'Andreas Burnier - Het jongensuur' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

12 september 2018

Kinderen blijven je verrassen! Vanochtend vroeg, aan het begin van mijn eerste lesuur, was er wat gesmiespel achter in mijn H3-klas. Ik vroeg wat er was. Ze hadden een vraag; één meisje had een vraag, Néé, zij toch niet, Ja toch wel, maar ze wisten niet of ze die vraag konden stellen. 'Kom nou maar op met die vraag', zei ik. De vraag was: Heet het bij een lijk ook verkrachting? Welja, een fijne vraag op mijn bijna nuchtere maag. Ik antwoordde dat de definitie van verkrachting 'Het tegen iemands wil binnendringen in zijn of haar lichaam' is. Als ik dus met mijn pink in iemands oor ga en die iemand wil dat niet, dan is het taalkundig gezien een verkrachting. Maar het gaat hier meer om het 'tegen iemands wil'. Het lijkt me dat een lijk geen wil meer heeft en dus - taalkundig gezien - niet verkracht kan worden. Daar is echter een ander woord voor: necrofilie en dat lijkt me uiterst strafbaar.
Daar moesten ze even over nadenken, maar er werd begrijpend en instemmend geknikt. Nu ze hier zelf over begonnen waren, liet ik ze er niet mee wegkomen. Ik zocht op internet de liedtekst op van 'De kerkhofganger' van Hans Dorrestijn en las die aan ze voor. Het lied bezingt de daden van een necrofiel op een donker kerkhof in niet mis te verstane bewoordingen en eindigt met:

En voor hij huiswaarts zal gaan keren,
klopt hij de maden uit zijn kleren.
En bij het horen van dit lied
is een pedofiel zo erg nog niet.

Het lied is ook gezongen door Cabaret Don Quishocking, in een iets afwijkende tekst.

Na het voorlezen van dit lied ging ik rustig over tot de orde van de dag (Onderwijs: elke dag anders).

 

Vanavond was het eerste Cultureel Café van dit seizoen. Harmonie Caecilia zou optreden op de markt (voor het café). Ik zit vanaf dit seizoen in het bestuur van het Cultureel Café. Rond 16.00 uur kregen we een mailtje van het bestuur van Caecilia: De weersverwachting geeft regen, dus we komen niet. Een telefonisch overleg was misschien wat meer op zijn plaats geweest!
We hebben onze maillijst van vaste bezoekers gebruikt om te melden dat het deze avond niet doorging. Zelf dronken we een kopje koffie op het terras van ons café en we hebben de vijf vaste bezoekers die toch verschenen ook een consumptie aangeboden.

4 bestellingen: Billy Brand, 'De nachthavik - De jacht op de paardendieven', Clara Eggink, 'Verzen - vroeg en laat', Mirjam Mous, Helen Vreeswijk, Alex Boogers, '3pak. 3 korte verhalen ter gelegenheid van de Literatour 2016', Willem Wilmink, Bob den Uyl, e.a. 'Europa 1992'.

13 september 2018

Vanochtend werd ik door Wim Huijser geïnterviewd voor de vaste rubriek van 'Boekenpost': De boekenkast van .... We hadden een heel prettig gesprek over boeken, schrijvers, Schrijversinfo, Raban en uiteraard over mijn boekenkasten. Ik ben heel benieuwd naar wat Wim ervan maakt. Hij mailde vanmiddag al dat hij er mee bezig is én dat hij het interview ook op wil nemen in zijn eind oktober te verschijnen boek 'In Luiletterland'. Dat maakt e.e.a. nog leuker.

Een geluk bij een ongeluk

Wim bracht 'Een geluk bij een ongeluk. Een keuze uit de gedichten' van C. Buddingh' voor me mee. Een uitgave in de mooie serie 'Rainbow essentials'. Dat is leuk voor mij, maar het is vooral ook goed dat de gedichten van Buddingh' op deze manier weer makkelijk voor iedereen beschikbaar zijn!

Vanavond hadden we de startvergadering van de medezeggenschapsraad. Het schooljaar draait weer volop.

1 bestelling: boekenlegger: 'Boekhandel 't Zoeklicht - de zaak waar u welkom bent'.

14 september 2018

De kleinkinderen sliepen bij ons. Vanochtend bracht ik ze naar school. Het is lang geleden dat ik om die tijd bij en in een basisschool was!

Het is mooi weer, daarom gebruikte ik vanmiddag (eindelijk) de telescoopbezem mét zeep en mét warm water om het houtwerk van de uitbouw boven de garage een tweede schoonmaakbeurt te geven. Dat werkte goed, maar ik voel mijn armen en mijn handen.

kringlooppoezie

Voordat ik aan de gang kon, moest ik eerst nog wat Gardena-koppelstukken halen om de zeepdispenser aan de waterslang te kunnen koppelen.
Bij het kringloopcentrum tegenover de Praxis vond ik een klein stapeltje poëziebundels. Normaal gesproken staan er alleen wat bundels van Nel Benschop en consorten. Ik kocht voor net boven de twee euro per stuk:
- J.A. Deelder, Moderne gedichten
- Wim Hofman, Op zekere dag ziet u plotsklaps de ware liefde (gesigneerd?)
- Alice Nahon, Vondelingskens
- Ramsey Nasr, Mijn nieuwe Vaderland; Gedichten van crisis en angst
- Anne Vegter, Eiland berg gletsjer (gesigneerd)
- Marjoleine de Vos, Uitzicht genoeg (gesigneerd)
- Rogi Wieg, De kam

1 bestelling: 3 boekenleggers Annie M.G. Schmidt.

15 september 2018

Vanmiddag en vanavond waren we bij Anne-Marie en Huub in Oostzaan. We hebbe lekker bijgepraat én we reden even naar een slijter in Zaandijk, waar Jan een proeverij van zijn dranken ten beste gaf. Hij had ook een aantal likeuren van 'Leon' bij zich. Ik vond de perenlikeur erg lekker en kocht daar een fles van. Morgen is Lisette jarig. Jan brengt dan een fles gin en een fles rum voor me mee.

Beek spirits - proeverij

1 bestelling: David Mitchell, boekenlegger: 'De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet'.

16 september 2018

Arend van Dam heeft de Thea Beckman-prijs 2018 gewonnen voor zijn jeugdboek 'De reis van Syntax Bosselman: verhalen over de slaverij'. Het boek werd bij verschijning ook al heel positief besproken. Vandaag heb ik de bladzijde over Arend van Dam op Schrijvesinfo flink bijgewerkt.

herfsttijloos

In de voortuin bloeien de twee (oude) herfsttijlozen volop. De twee nieuwe, die ik een week of wat geleden pootte, laten zich nog niet boven de grond zien.

2 bestellingen: 'Gerrit Krol P.C. Hooft-prijs 2001' (juryrapport/dankwoord), boekenlegger 'De Laatste Bazuin'.

17 september 2018

Vanochtend is de schoorsteen weer geveegd. De mannen hebben ook de hoge dakgoot boven de oprit schoongemaakt. Ik ga voor die achttien euro niet meer zelf op zo'n hoge ladder staan.

Om 12.30 uur hield ik mijn lunchlezing in de hal van het gemeentehuis over Kees Stip. Ik schat dat er een man of zestig op af was gekomen. Weinig ambtenaren; ik telde er twee, maar ik ken ze natuurlijk niet allemaal. Het ging wel goed, al kun je daar zelf moeilijk over oordelen. Ik was in ieder geval tevreden. Ik heb de tekst van de lezing aan de Schrijversinfobladzijde over Kees Stip gehangen.

Hennie plakte twee foto's van de lezing op mijn Facebookpagina:

Lezing Stip Lezing Stip

Vanmiddag gingen we naar Fonteyn in Uddel. Ik wilde van ze weten wat de bobbels in de vloer van mijn spa zijn. Het zijn luchtbellen. Het is niet fraai, maar het kan geen kwaad. Als ze al te groot worden kunnen ze de boel wel komen egaliseren. Ik kan er een nieuwe neer laten zetten, maar dan moet ik per jaar dat de spa oud is 20% bijbetalen. Ik ga er maar van uit dat het echt geen kwaad kan en ik stoor me er niet echt aan. Ik stuur wel een foto van die bobbels naar Fonteyn, die voegen ze dan toe aan mijn klantenkaart.

Bob's ijs

Op de terugweg stopten we, even voorbij Uddel, bij het Caitwickerzand. Een prachtig recreatiegebiedje. Bij de ingang van de parkeerplaats staat 'Bob's ijs'. Daar kochten we twee bakjes Italiaans schepijs. Dat was behoorlijk duur, maar wel lekker. Ik begreep intussen dat deze Bob met zijn prijsbeleid de laatste tijd al een paar keer de media heeft gehaald.
We aten ons ijsje op een bankje. Een mooi plekje op een warme septemberdag. Er lag wel wat veel toiletpapier om ons heen. Het zou me niks verbazen als dit in de avond en nacht een homo-ontmoetingsplaats is en de mannen met deze papiertjes, na de daad, hun edele delen hebben gereinigd. Vanavond heb ik dat even gegoogled en ik vrees dat mijn aanname juist was. Eet smakelijk.

1 bestelling: A. Wortel, 'Preken en prenten'.

18 september 2018

Aan het eind van de middag kregen alle collega's een laptop van school (in bruikleen). De computers verdwijnen van de bureaus in de lokalen en in de sectieruimtes. Voortaan zet je je eigen laptop op het bureau in de klas en plugt één kabeltje in. Via dat ene kabeltje heb je stroom, verbinding met internet én verbinding met het digibord. Inlogcodes zijn niet meer nodig: de laptop herkent je gezicht en dat is voldoende om aan het werk te gaan.
We moesten om 16.00 uur, na het in ontvangst nemen van de laptop, nog wel de computer 'rijklaar' maken. Daarbij moest het één en ander gedownload worden. Dat was met honderd man tegelijk via één wifi-verbinding niet zo'n goed idee.

4 bestellingen: 'Het groot Sprookjesboek, de mooiste verhalen van Grimm, Perrault en vele anderen', Jaap de Gier, 'Cola Debrot - Mijn zuster de negerin' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Sam Pattipeiluhu en Aukje Bijlsma (red.), 'Doofzijn: een wereld van verschil 20 - 21 oktober 1983 2e Nationale Dovencongres te Emmen', Theun de Vries, 'Baron'.

19 september 2018

Mijn H4-leerlingen vertelden me vandaag dat ze bij binnenkomst in mijn les denken: 'Wat zou Beek nou weer hebben?' Daar ben ik blij mee, want dat is precies wat ik probeer te bereiken.

Volgende week vrijdag is Mano Bouzamour bij ons op school. Het was even onduidelijk of hij in de bibliotheek zou komen of op school, maar uiteindelijk is hij in de middag vier uur op school, voor de vierde klassen. De leerlingen kunnen intekenen op zo'n lezing. Ze waren daar - aan het eind van de vrijdagmiddag - niet direct enthousiast voor. Ik weet dat enkele leerlingen 'De belofte van Pisa' aan het lezen zijn en dat anderen dat nog van plan zijn. Die leerlingen heb ik sterk geadviseerd toch wel in te tekenen. Over anderhalf jaar hebben ze een mondeling literatuurexamen over o.a. dat boek en dan helpt het toch echt als je de schrijver zelf gezien en gehoord hebt.

4 bestellingen: Dr. J. Koopmans, 'Kleine postille',Mirjam Schottelndreier, 'Monsters van kinderen. Draken van ouders', Richard Gordon, 'Dolle meimaand', Jean Bruce, 'Geheimagent OS 117', Felix Salten, 'Bambi'.

20 september 2018

Dat interesseert me,
dat mensen niets van elkaar weten,
maar toch rustig met elkaar praten
(terwijl ze beestachtige gedachten koesteren)
.
(A.L. Snijders, Bordeaux met ijs, blz. 226)

Vanochtend zijn vier mannen bezig tweeëntwintig zonnepanelen op ons dak te bevestigen. Ze werken stevig door. Eén van de vier zorgt ervoor dat de stroom via twee dikke kabels in de meterkast terechtkomt. Dat is nog een heel gedoe: door de garage, langs de muur, door de vloer naar de kruipruimte en dan door de vloer van de meterkast weer omhoog.

zonnepanelen zonnepanelen

2 bestellingen: Frans Coenen, 'Een uitweg. Een keuze uit de verhalen', Frans Kellendonk, 'Bouwval (gevolgd door Achter het licht & De waarheid en mevrouw Kazinczy)'.

21 september 2018

Suzanne herstelt voorspoedig van haar blindedarmoperatie. We gingen vanmiddag samen naar de markt. Ze moet dan bij terugkomst wel even rusten.

Met kinderen en kleinkinderen maakten we vanavond onze eigen pizza's. Ik heb genoten van het samen zijn.

Mijn jaloezie brandt als maagzuur.
(A.L. Snijders, Heimelijke vreugde 1, blz. 32)

22 september 2018

Het schoonmaken en weer vullen van de spa schuif ik al twee dagen voor me uit. Nu ik er vandaag aan wil beginnen, regent het dat het giet. Geen afstel, maar wel weer uitstel.

De herfst is begonnen. In de crockpot pruttelt een stoofpot!

Vandaag heb ik de nieuwe schoollaptop 'gepersonaliseerd'. Ik heb er wat programma's, die ik veel gebruik op geïnstalleerd en wat favorieten in mijn internetlijstje gezet.

Bart mailt me een kort filmpje dat de drukker van 'Help... ik word een Rembrandtouder' heeft gemaakt, vlak nadat het van de pers kwam. Het ziet er prachtig uit!

Nieuw op Schrijversinfo: Gerard Wijdeveld.

Blad in juli

Dit blad is aan de rand al oud, bruinrood.
Wat gaat de tijd voorbij, denk ik. Dan stoot
iets dat mij duizlen doet door mijn gedachten:
Is tijd niet maar een schuilnaam van de dood?

(Gerard Wijdeveld, Vijf geheimen en andere gedichten, blz. 48)

3 bestellingen: Margot Kampman, 'Van haver tot gort. Vegetarische gerechten en menu's', Pyt Nauta en Marinus Giesing, 'Leerlingen met een specifieke hulpvraag (achtergronden en tips voor de omgang met)', 'De kroniek van het Rembrandthuis, 1979/1'.

23 september 2018

De leeftijd: op de rand van het bed gaan zitten tijdens het aankleden.

Tygo had vandaag een floorballtoernooi in Rhenen. Omdat dat lekker dichtbij is, gingen we er vanochtend even kijken. Zijn team is nog niet helemaal op elkaar ingespeeld. Ze verloren deze wedstrijd nipt. Hij maakte wel vier doelpunten (en vierde die uitbundig). Later op de dag wonnen ze ook een wedstrijd.

Het was droog vanmiddag: de spa is weer gevuld.

2 bestellingen: A.L. Snijders, 'Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk / 336 zkv's', Heinrich Böll, 'Meningen van een clown'.

24 september 2018

We hadden niet helemaal scherp wanneer de klussenier het nieuwe dakraam in het dak kwam zetten. Blijkbaar niet vandaag. Dan moet er maar een mailtje naar hem om die duidelijkheid wel te krijgen.

2 bestellingen: Hannes Meinkema, 'Het binnenste ei', 'Hollands Maandblad', tiende jaargang, nummer 251, oktober 1968, Wolff en Deken, 'Historie van mejuffrouw Sara Burgerhart'.

25 september 2018

Help ik word Rembrandtouder

Vanavond kregen alle brugklasouders tijdens de eerste ouderavond mijn boekje 'Help ... ik word Rembrandtouder'. Vanmiddag, tijdens de grote pauze, kreeg ik van de rector 'het eerste exemplaar' overhandigd. De collega's kregen ook een exemplaar (of kunnen dat bij de administratie ophalen). Het is op mooi dik papier gedrukt en de vormgevers hebben iets gemaakt dat goed bij de kleurrijke sfeer van onze school past. De reacties van de collega's waren positief.

Bommel - Catawiki

Vanavond was ik op Catawiki de hoogste bieder op deze mooie stapel gebonden bommelverhalen. Achtenveertig stuks; ik denk dat het de complete serie (in deze uitvoering) is. Ik was hier al lang naar op zoek. In deze uitvoering gaan ze langer mee dan de in de bekende pocketuitvoering (met meerdere verhalen in één boek). Ik heb ze voor een redelijke prijs, al dacht ik wel: nog één bod en daarna wordt het me te duur. De taal van Toonder is tijdloos!

1 bestelling: Jan Wolkers, 'Groeten van Rottumerplaat'.

26 september 2018

Mi have een droom

Ik begon mijn lessen vandaag met de eerste strofe van 'Mi have een droom' van Ramsey Nasr op het bord. Als je dit aan volwassenen laat lezen, weten ze er niet meteen raad mee. Ik ontdekte vandaag dat jongeren het vlot kunnen lezen, zelfs met de juiste intonatie! Ze herkennen de straattaal en hebben daar plezier in. In H3 en H4 moeten ze er ook om lachen. In een standby-uur in een brugklas gaan ze besmuikt gniffelen om de straattaal met een erotische betekenis (en herkennen dat dus ook). Ze haalden er ook de eeuwige oude man uit, die vindt dat vroeger alles beter was.
Ik liet ze het filmpje van Youtube zien, waarop Ramsey Nasr het gedicht zelf voorleest.

In mijn H3 klas maak ik een rondje langs de leerlingen met de vraag welk boek ze aan het lezen zijn voor de boektoets (over drie weken). Er komen veel vertrouwde namen langs: Anna Woltz, Carry Slee, Mirjam Mous, maar ook al namen als Bernlef, Leon Verdonschot en Simone v.d Vlugt. De meest verrassende keuze is van Sem: 'Mein Kampf' van Adolf Hitler. Ik heb hem verteld dat er niet doorheen te komen is, maar hij mag het van mij proberen. Ik ben dan wel benieuwd naar die boektoets. Ook heb ik even gevraagd of het uit historische belangstelling is óf vanwege een politieke voorkeur. Daar moest hij om grinniken: het was historische belangstelling.

Vanavond hadden we bij Geurt-Jan thuis een vergadering van het bestuur van het Cultureel Café. Er zit een zekere regelmaat in: elke tweede woensdag van de maand (behalve in december en in de zomervakantie) is er een Cultureel Café en twee (en soms drie) weken daarna vergaderen we, ook op woensdagavond. Uit zo'n vergadering komt uiteraard soms een klusje voort. Deze keer: het schrijven van een persbericht over het volgende Cultureel Café voor in de plaatselijke kranten.

1 bestelling: Rindert Kromhout, 'Een spartelende speelgoedhond'.

27 september 2018

Vanmorgen heb ik bloed laten prikken. Er zat niemand in de wachtkamer. Daar kun je geen peil op trekken. De vorige keer zat de wachtkamer stampvol. De verpleegkundige zei: 'Dag meneer Beek'. Ik dacht: 'Ik heb toch nergens mijn naam ingevuld?'. Daarna zei ze: 'Weet u nog wie ik ben?'. Toen ik goed keek, herkende ik een moeder van een leerling. Dat wist ik wel zeker, maar van welke leerling was ik minder zeker. Toen ik daar later thuis nog even over nadacht, kwam er wel een naam van een meisje uit een H3-klas van vorig jaar boven drijven.

Ik heb de boeken uit de laatste 'Detective & Thrillergids' van 'Vrij Nederland' in Schrijversinfo toe zitten voegen. Hier en daar kan ik ook een zin uit de bijbehorende recensie opnemen. De intrigerendste titel die ik tegenwam is 'Want alles gaat voorbij, maar niets gaat over' van de Belgische Jo Claes.

Jaren geleden heeft de kat van de vorige buren de eekhoorns in het bosje tegenover ons huis vakkundig uitgeroeid. Vanochtend, tijdens de koffie, zag ik voor het eerst in jaren weer het roodbruin van een eekhoorn tegen een boom omhoogschieten; ze zijn er weer!

We deden vanmiddag boodschappen bij de nieuwe Hoogvliet-winkel in het centrum. Je kunt daar op het dak van de winkel parkeren. Dat ging prima. Waarschijnlijk is het aanleggen van zo'n parkeerdak veel goedkoper dan het graven van een parkeerkelder!

Onze zonnepanelen liggen nu een week op het dak. Zo'n eerste week houd je e.e.a. via de app nauwkeurig bij. Dat zal in de loop van de tijd wel slijten. De panelen hebben in die eerste week 135 kilowattuur geleverd. Daarvan hebben we 89 kilowattuur (in het hoge tarief) teruggeleverd aan Eneco. Daarnaast hebben we in die week zo'n 40 kilowattuur (in het hoge tarief) van Eneco afgenomen. In het lage tarief hebben we 10 kilowattuur teruggeleverd. Dat zal in het weekend gebeurd zijn, want in de nacht leveren de panelen weinig op. Ik heb niet bijgehouden hoeveel we in dat lage tarief afgenomen hebben.

De loodhervomer

De doos met Bommelboeken werd vandaag al afgeleverd. Ik ben er heel blij mee en heb het eerste verhaal al uit: 'De loodhervormer'. In 1962 als strip in de krant verschenen, in 1972 opgenomen in de bundel 'Een groot denkraam' en in 1994 in deze uitgave verschenen.

1 bestelling: '3pak 2016'

28 september 2018

Op Facebook komen af en toe interessante recepten voorbij. met enige regelmaat bewaar ik er daar één van (uiteraard met de bedoeling die een keer te maken). Vanavond maakte ik kipsticks uit de oven (tiras de pollo horneado). Niet moeilijk, wel lekker:
- snijd een kipfilet in twee (platte) stukken
- maak van elke stuk lange repen
- haal die repen door de bloem, geklutst ei en paneermeel
- bak ze op bakpapier 20 minuten in de oven (200 graden)
- de smaak kan beïnvloed worden door kruiden aan het paneermeel toe te voegen (paprika, italiaanse kruiden)

kipsticks

2 bestellingen: Martin van Huystee, 'Het kookboek eetkalender 1993', 'Bodemkaart 26 Oost Harderwijk'. 3 bestellingen: Steven Pont, 'Alle liefde is economie', Anne Provoost, 'De Roos en het Zwijn', Freek de Jonge, 'Zaansch Veem'.

29 september 2018

Twee Wageningse collega's hadden het deze week in de personeelskamer over het vroegere FC Wageningen. De kern van het gesprek was het feit dat de club failliet is gegaan aan een schuld (in guldens) waar tegenwoordig nooit meer een betaald voetbalorganisatie aan failliet zou gaan. Het exacte bedrag ben ik vergeten.
Ik vertelde ze dat ik vijfenveertig jaar geleden met een groepje jongens (waaronder Anton de Ruiter) af en toe van Veenendaal naar Wageningen fietste om daar een voetbalwedstrijd van FC Wageningen tegen een 'grote club' te zien. Op 3 november 1974 (dat wist ik niet meer, maar ik heb het nagezocht) zag ik daar de wedstrijd die in 1-1 eindigde en waarbij PSV een goal kreeg toegekend, omdat er een gat in het net zat, waar de bal het doel weer door verlaten had. De collega's keken me verbaasd en zelfs enigszins afgunstig aan: 'Heb jij dat historische moment live gezien?'
Het filmpje ervan is hier te zien. Ik sta ergens op de statribune langs het veld uit volle borst 'Hi-ha-hondelul' tegen de scheidsrechter te schreeuwen.

Suzanne en Gijs zijn met vrienden uit eten. Dylano slaapt bij ons. Als het buiten donker is, vraag ik aan hem: 'Zullen we de open haard aansteken?' Zonder nadenken komt er een tegenvraag: 'Heb je marshmellows?' Die hebben we. Het zijn enorm grote exemplaren en we maken er een klein feestje van.

marshmellows marshmellow

 

1 bestelling: Henk van Woerden, 'Moenie kijk nie' (Bulkboek 242).

30 september 2018

Ik ben wat grieperig. In Dordrecht wordt het Buddingh'-jaar afgesloten met een bijeenkomst in Pictura. Ik durf daar vandaag niet heen.

heide

Om toch even buiten te zijn, fietsen we naar de heide achteraan de Slaperdijk en maken daar een kleine wandeling. De heide naast onze oprit bloeit prachtig, maar in de vrije natuur doet ze weinig. Zou dat met de droogte van deze zomer te maken hebben?

 

Door naar oktober 2018