September 2019

1 september 2019

Ik ben begonnen aan de dozen 's'. Hierna nog zeven 'letters'. Ik begin het nu wel een beetje zat te worden (en Lidy ook). Nog even doorbijten.

De mentorles van morgen is voorbereid. Ik heb een vragenlijstje voor ze gemaakt met - op papier - in feite het eerste mentorgesprek.

2 september 2019

Zo: het schooljaar is weer begonnen. Een plenaire startvergadering, een vergadering met de Havo-mentoren en twee lesuren de mentorklas. In de planning heb ik H3e, samen met een collega (als duo-mentoren), maar zij blijkt deze klas niet op haar rooster te hebben staan. Er wordt een oplossing gezocht, maar die zal wel zijn dat ik in mijn eentje mentor van deze klas word.

Maandag is eigenlijk geen werkdag voor mij. Maar voor de start van het schooljaar word je toch wel op school verwacht. Ik vraag mij weleens af hoeveel dagen ze me - in redelijkheid - op niet-werkdagen naar school mogen laten komen. Met die vraag worstelen meer part-timers. Ik denk daar dan nog bij: op de andere dagen ben ik met pensioen. Je laat iemand die met pensioen is toch niet terugkomen om dagen te werken. Waarom dan wel als je 50% met pensioen bent?

We gingen vanmiddag naar de winkel van t-mobile in het dorp. Mijn 06-abonnement was verlopen. Ik kon een nieuw - en veel goedkoper - (sim only)abonnement afsluiten voor de komende twee jaar. Lidy's abonnement bleek ook verlopen. Zij sloot hetzelfde - goedkopere - abonnement af. Wat we daar de eerste maanden mee besparen gaf ze vervolgens uit in de kledingwinkel ernaast.

1 bestelling: Kader Abdolah, 'Spijkerschrift'.

3 september 2019

Ik fietste vanmorgen naar school zonder elektrische ondersteuning. Eén keer in de pakweg vier maanden weigert die ondersteuning. Dan trap je ineens wel héél zwaar. De fietsenmaker moet hier toch echt een oplossing voor zoeken, want ik ben nu wel klaar met dat gedoe. Dat stukje naar mijn werk lukt me nog wel (al is het niet prettig), maar ik durf op deze fiets niet meer een heel eind van huis te gaan.

We hebben met de hele sectie een 'strakke' nieuwe afspraak gemaakt. Leerlingen die hun boek of hun schrift niet bij zich hebben, kunnen dus niet met de les meedoen. Zij krijgen een geplastificeerd papier met de eerste twee bladzijden uit de troonrede van vorig jaar en gaan die in de les over zitten schrijven (papier daarvoor krijgen ze van ons). We gaan ervan uit dat dit ervoor zorgt dat ze hun spullen altijd bij zich hebben.

Een verzuchting van een H4-leerling aan het eind van twee lesuren Nederlands: 'Ik wou dat ik nog in de brugklas zat. Dan deed je tenminste zo'n hele eerste week eigenlijk niks! Nu zijn we gewoon gelijk keihard aan het werk.'

2 bestellingen: Kees Stip, 'De Dierkundige Dichtoefeningen van Trijntje Fop. Uit Pennewips Nalatenschap vergaard door Kees Stip', Jacques Klöters, 'In die grote stad Zaltbommel. Liedjes van school, club en kamp'.

4 september 2019

Gelukkig heb ik na twee dagen weer een positieve indruk van mijn nieuwe klassen. Dat gaat wel goed komen dit schooljaar.

Het is de school toch gelukt om mij samen met een collega mentor van H3e te maken. Dan hebben we elk de zorg over elf leerlingen. Dat is overzichtelijk.

Ik kon de website van de nieuwe methode (ta!ent) niet op. Ik heb de helpdesk een berichtje gestuurd en ze hebben me heel snel (en goed) geholpen. Hulde!

Naast mijn stoel lig al een week of acht 'Grand-hotel Europa' van Ilja Leonard Pfeijffer op me te wachten. Ik kan er niet aan beginnen. Ik heb de afgelopen weken helemaal weinig gelezen: te druk met die knipsels.

5 september 2019

Martijn heeft een bod op zijn appartement geaccepteerd. Weer een zorg(je) minder.

Ik had een welbestede/drukke ochtend: de bank is opgehaald (ze doen nog één poging de vouw uit het leer te krijgen en anders wordt de bank opnieuw bekleed), ik heb bloed laten prikken voor mijn afspraak met de dokter en de diabetesverpleegkundige van volgende week, ik heb een klant teruggebeld, ik heb de betaalde boeken ingepakt en naar het postagentschap gebracht, ik heb een nieuw rolletje postzegels (nr. 2) gekocht, ik heb de auto weer vol benzine gedaan, ik heb zeven dozen knipsels naar de garagebox gebracht, ik heb bij Van Kooten een boek besteld ('De grootsheid van het al' van Raoul de Jong. Over een paar weken ga ik met mijn H4-klassen naar een lezing van hem toe) en een boek gekocht: 'Niemand bleef. Dagboek van Meneer B. 2005-2011' (daar was ik al een tijdje nieuwsgierig naar).

3 bestellingen: Edward A. Kimball, 'Antwoorden op Vragen over Christian Science', Pyt Nauta, Marinus Giesing, 'Leerlingen met een specifieke hulpvraag (achtergronden en tips voor de omgang met)', Marten Toonder, 'De bovenbazen'.

6 september 2019

Gisterenavond was er een documentaire over Drs. P op televisie. Prachtig! Er werden nu eens niet de bekende feitjes en beelden opgelepeld. Die werden bekend verondersteld. Er werd ingezoomd op veel onbekendere kanten van de Drs. Zijn activiteiten in Gent bijvoorbeeld, maar ook zijn laatste maanden, en de mensen die hem toen wekelijks bezochten, kwamen in beeld. Ongemakkelijke televisie, maar toch ook heel ontroerend. De kijker weet nu meer van hem, maar kent hem nog steeds niet. Dat is niet zo raar, want ook zijn vrienden kenden hem niet echt. Hij liet zijn gevoelens nooit blijken. Ook niet in zijn teksten overigens. Zijn werk behandelt allerlei (vaak triviale) onderwerpen, maar gevoelens (en zeker zijn eigen gevoelens) blijven buiten beeld.

We reden vanmiddag naar Zuidlaren. We hebben dit weekend een huisje gehuurd op een bungalowparkje aan het Zuidlaardermeer. Dries viert morgen zijn zestigste verjaardag. We besloten al een paar maanden geleden niet op en neer naar Groningen te rijden, maar er een weekend van te maken.

Zuidlaren

Vanuit het huisje kijken we over het water. Er is zelfs een eigen steiger, met een ijzeren trapje naar het - uiterst heldere - water.

Ik zag een lijster druk in de weer met het eten van de bessen van een Amerikaanse vogelkers (bospest).

7 september 2019

Feitelijk is elke poging vrouwen te begrijpen stompzinnig.
Iemand of iets volkomen begrijpen maakt oninteressant. Saai.
Wie houdt van oninteressante vrouwen?

(Alfred Birney, Niemand bleef. Dagboek van Meneer B. 2005-2011, blz. 107, 27-07-2006)

Het was gezellig bij Dries. Er waren een kleine zestig mensen, die elkaar bijna allemaal niet kenden. Mensen uit allerlei periodes uit zijn leven en van diverse werkkringen (Dries wisselt pakweg elke vijf jaar van werkkring. In Hoogeveen heeft hij een dubbele periode gemaakt). Er ontstonden daarom ook geen (of nauwelijks) groepjes en dat bracht mensen er toe een praatje met onbekenden aan te knopen.
Hij had een uitstekende cateraar ingehuurd. Er werden drie amuses/voorgerechten rondgebracht. Die waren werkelijk heel bijzonder, met een verrassende combinatie van smaken. Daarna was er een buffet. Dat was goed, maar minder bijzonder.
Dries woont naast het Eemskanaal. Voordat we weer naar Zuidlaren reden, gingen we daar nog even naar kijken.

paranimfen

Er werd een foto gemaakt van Dries met zijn drie paranimfen. Die promotie is ook alweer 23 jaar geleden!

De Televizierring wordt dit jaar niet uitgereikt, vanwege een gebrek aan kwaliteit van de genomineerde programma's:
- Een interviewpragramma van iemand die de kunst van het interviewen niet verstaat en vervalt in gebabbel.
- Een muzikale inteeltshow (laten we elkaars liedjes eens gaan zingen).
- Een luizige serie over een basisschool.

1 bestelling: Anne Marie Musschoot, 'Oek de Jong - Opwaaiende zomerjurken (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

8 september 2019

Vandaag bezochten we Veenhuizen. Vorig jaar zagen we in Carré 'Het pauperparadijs' en nu we in de buurt waren, wilden we dit 'gevangenisdorp' ook wel eens in het echt zien. Het is een bezoek waard. En je leert ook weer wat bij: ik wist bijvoorbeeld niet dat het hele dorp tot 1984 verboden terrein was.
Op foto's had ik alle huizen van het hogere personeel, met daarop opvoedkundige spreuken, al eens gezien. In het 'echt' is het geheel indrukwekkend. We lunchten bij 'Bitter en Zoet' (in de voormalige apotheek). Dat is een chique gelegenheid (met bijbehorend prijsstelling), maar het was lekker. In het museum bleek ook een eetgelegenheid te zijn, wat meer op bezoek van toeristen gericht.
Dat museum gaat gedeeltelijk over Veenhuizen, maar is meer een algemeen 'gevangenismuseum'. Dat is aardig, maar niet bijzonder.

Veenhuizen Veenhuizen


Vanaf het museum zijn er rondritten door Veenhuizen in een 'boevenbus', met een gids aan boord die uitleg geeft bij wat er te zien is. Ik had daar niet zoveel zin in, maar achteraf was het het aardigste onderdeel van ons bezoek!
We rondden af met een wandeling over 'Het vierde gesticht'. Er waren destijds drie 'gestichten' en het vierde gesticht is de begraafplaats. Fraaie graven voor het overleden personeel en zeer simpele graven voor de 'verpleegden'. We zagen een behoorlijk aantal graftrommels. Dat was in het noorden van Nederland een gebruik, maar dat wordt steeds minder en de oude exemplaren vergaan en verdwijnen. Hier lijken ze gerestaureerd te zijn. Ik zoek - zeker in Noord-Nederland - altijd naar grafpoëzie en vond dit:

Vierde gesticht Vierde gesticht
Vierde gesticht Vierde gesticht

Op die laatste steen (van dominee Heerspink, 1785-1832) staat:

Hier rust een menschen vriend.
een leeraar van Gods kerk.
Vriendschaps Vereeniging
legt op zijn asch deez' zerk:
Deez' waardige gezand.
van Jezus reine leer.
Werd haar te vroeg ontrukt.
haar Leeraar is niet meer:
Veenhuizen smeekt o God,
geef ons een Heerspink weer.


Bladzijde 185 (woensdag 3 januari 2007) van 'Niemand bleef' van Alfred Birney begint met deze zin:

Het gemiezer buiten ontsloeg me van de plicht een revalidatierondje te maken langs de route, die vreemd genoeg nooit verveeld.

Daar schrik ik van. Die laatste 'd' moet toch echt een 't' zijn. Ik weet best dat ik ook af en toe zulke fouten maak, maar in een boek, en dan helemaal in de serie Privé-domein, verwacht ik dat toch niet. Niet van de schrijver en bovendien verwacht je bij zo'n serie toch nog een serieuze vorm van redactie.

1 bestelling: Focquenbroch (inleiding F. Hermans), 'Bloemlezing uit zijn lyriek'.

9 september 2019

Ik ben begonnen aan de drie dozen 'r' en daarna - voorgesorteerd - 'ro'. Veel Thomas Rosenboom, Joyce Roodnat en Henk Romijn Meijer. Wat kleinere stapels Maarten van Rossum, Heleen van Royen en Daniël Robberechts.

2 bestellingen: Z. Salverda, 'Stikken in de welvaart. De redding van ons levensmilieu', Stijn Aerden, 'Goochelaar [geen konijnen]'.

10 september 2019

Een H5-leerling spreekt me in de gang aan: 'Meneer, ik heb uw stem in de vakantie gemist. Kunt u niet wat voor me inspreken, dan kan ik af en toe naar u luisteren.' Mijn dag is weer goed (en misschien doe ik dat wel voor haar). Later denk ik: is dit geen voorbeeld van ongelooflijk slijmen? Nee, ik denk dat ze het meent. En bovendien: ze heeft geen les meer van mij, dus ze 'hoeft' niets van me.

De school is een samenwerking met de plaatselijke bibliotheek aangegaan. Alle leerlingen zijn automatisch lid geworden. Vandaag haalde ik met een klas de pasjes op. Die lagen niet per klas, maar voor de hele school op alfabetische volgorde. Dat nam even tijd. Vooral omdat er voor sommige leerlingen geen pasje was; die waren al lid. Vaak weten ze dat zelf niet (meer). Ooit als kleuter lid geworden, maar daar al jaren niets meer mee gedaan. Het pasje is al jaren kwijt. Maar officieel zijn ze nog wel lid.

Na de sectievergadering was ik nog met drie collega's in de sectiekamer. Toen we naar huis gingen, was het 'Tot volgende week'. En dat op dinsdagmiddag! Ik werk alleen nog op woensdag en zij werken juist niet op woensdag.

1 bestelling: Paul Rodenko, 'Nieuwe griffels schone leien'.

11 september 2019

Misschien werk ik in tussenuren nog wel harder dan in lesuren. Op woensdag geef ik momenteel het eerste uur les en dan heb ik gelijk twee tussenuren (niet echt prettig). Vandaag maakte ik een toets voor H3 en ruimde ik mijn kast op. Alle toetsen van vorig jaar liggen in de papiercontainer en de leesdossiers liggen op stapeltjes. Die moet ik in een volgend tussenuur nog even 'nalopen' voordat ik ze aan de collega's van H5 overdraag.

3 bestellingen: 'De Spiegel - Christelijk nationaal weekblad 1 november 1947 - No. 3', Fatima Achlamabad, 'Recepten uit de Arabische keuken', Oek de Jong, 'De hemelvaart van Massimo'.

12 september 2019

Ik heb met de buurman afgesproken dat we het wat verwilderde groen tussen onze achtertuinen gaan verwijderen om er een schutting te (laten) plaatsen. Hij was blij dat ik erover begon!

2 bestellingen: A. Mossink-Jonkers, 'Met de trein mee', Tony Ross, 'Towser neemt de zon mee'.

13 september 2019

Ik heb - eindelijk - het stukje afbladderend hout boven de bijkeuken geschuurd en geverfd.

Op de school van Tygo en Dylano werd de eerste twee weken gewerkt aan de sfeer in de klas. Welke regels hebben we en hoe respecteren we elkaar? Vanmiddag presenteerden de klassen het geleerde op het schoolplein.

Vuurvlinder Vuurvlinder

3 bestellingen: Courtmans-Berghmans e.a., 'Kunst en harmonie - Noord- en Zuid-Nederlandsche Poëzij', Henriëtte Roland Holst-van der Schalk, 'Het vuur brandde voort. Levensherinneringen', 10 boekenweekgeschenken.

14 september 2019

Suzanne en Gijs zijn samen uit i.v.m. hun twaalfde trouwdag. De kleinzoons logeren bij ons. Vanavond eten we friet en pizza. Tygo maakt een pizza met schijfjes frikandel. Voor Dylano maakte ik er eentje met chocoladepasta/pure chocola:

frikandelpizza pastapizza

Ik beet op mijn tong. Ik kan me niet herinneren dat eerder zo hard gedaan te hebben. Het bloed kwam eruit. Dat zal nog wel een tijdje gevoelig blijven.

De 'p' is af. Ik ben aan de 'o' begonnen.

3 bestellingen: Desmond Leslie en George Adamski, 'De vliegende schotels zijn geland', Hans Stolp, 'Tussen Herkomst en Bestemming', Ann Beattie, 'Geheime verrassingen'.

15 september 2019

De 'o' is af.

Ik zocht in de garagebox de bestelde boekenweekgeschenken bijelkaar en ruimde er gelijk een beetje op. Ik nam zo'n zes lege dozen mee naar huis. Misschien kan Martijn ze gebruiken voor zijn verhuizing (en anders gaan ze bij het oud papier).

Vanmiddag maakte ik de jaarplanning voor H4. In grote lijnen is hij voor het hele jaar af. De toetsen staan erin en de te behandelen stof. Omdat we een nieuwe versie van de methode hebben, is het lastig in te schatten hoeveel tijd e.e.a. kost.

2 bestellingen: R.F.W. Diekstra, 'Ik kan denken voelen wat ik wil / een handleiding tot het oplossen van emotionele problemen door rationele zelf-analyse', H. Nieuwenhuis, 'Jan Ligthart 1859-1959', 'De nieuwe taalgids, jaargang 73, nummer 1, januari 1980', 'Nederland wint de vitamine sprint (De eerste synthetische vitamine A in Oss vervaardigd)'.

16 september 2019

We hebben onze klok naar Van Manen gebracht. Ze bellen als ze weten wat het gaat kosten. We hebben deze klok de afgelopen veertig jaar een beetje verwaarloosd; niet af ten toe een beetje olie gegeven. Hij kraakte de laatste tijd al wat bij het slaan en was nu helemaal niet meer in beweging te krijgen. Ik ben aan de klok gehecht, vooral omdat we hem destijds kochten (bij juwelier Bos) van geld wat van mijn overleden grootouders uit Zeist kwam.

Ik ben aan de 'm' begonnen.

Lampegietersavond is aan ons voorbijgegaan. We hadden kaneelbeschuitjes gekocht, maar zijn die bij de koffie vergeten. Later op de avond hoorden we wat vuurwerkknallen in de verte.

4 bestellingen: 'De Gids, nr. 8, augustus 1991', '3pak. 3 korte verhalen ter gelegenheid van de Boekenweek voor Jongeren 2018', 'Handboek voor de soldaat uitgave 1983', Ben Borgart, 'De vuilnisroos'.

17 september 2019

Om 7.30 uur was er, i.v.m. het inspectiebezoek van vandaag en volgende week dinsdag, een gezamenlijk ontbijt op school. Er waren korte presentaties (pitches heet dat tegenwoordig) van een leerling, een ouder en een docent. De inspectie richt zich vandaag op het VMBO en volgende week op het VWO. Ik heb alleen Havo-klassen, dus het circus gaat deze keer een beetje langs mij op.

Van Woerden bracht vanmiddag een 'leenbank'. Onze bank is naar de fabrikant in Duitsland en wordt opnieuwe bekleed.

1 bestelling: Elma Drayer, 'Vijftig jaar Wortschatz. De onbekende maker van een overbekend leerboek: J. Schneider (1905-1981)' (VN-bijlage).

18 september 2019

Leerlingen onthouden de verkeerde dingen. Vandaag zei Zen (die al vaker les van mij had): 'Meneer, het is Ossenmarkt ...... geen bal aan!' De rest van de klas keek vragend en ik draaide dus mijn in de loop der jaren opgebouwde verhaal voor ze af (waar ik nog altijd lol in heb).

Er is helemaal geen lerarentekort. Er zijn leraren zat! Er is alleen een part-timersoverschot. Als die allemaal full-time(er) gaan werken is er geen probleem!

Als je veel schrijft of hebt geschreven,
dan krijg je een handschrift dat men wel eens een 'doktershandschrift' noemt.
Ik heb zo'n handschrift.
Mijn geschreven teksten zien er het best uit wanneer je ze een kwartslag draait.
Je krijgt dan iets wat op Chinees lijkt.

(Alfred Birney, Niemand bleef. Dagboek van Meneer B. 2005-2011, blz. 256, 02-09-2007)

De 'm' is klaar!

19 september 2019

Vanochtend speelde ik muziek af via Spotify op mijn iPad. Ik zag in het scherm 'apparaat beschikbaar' staan. Uit nieuwsgierigheid keek ik welk apparaat. 'Google Cast' stond daar. Ik drukte daar eens op om te zien wat er zou gebeuren (vermoedelijk niets). Er gebeurde wel wat. Op de televisie (die aanstond - op de Algemene Beschouwingen) verscheen mijn Spotify-scherm en mijn muziek 'knalde' uit de tv-speakers! We hebben Den Haag weer opgezet, maar ik ga dat later op de dag nog een goed bekijken.

Op zolder liggen nog de 'k' (zes dozen), de 'l' (twee dozen' en de 'n' (twee dozen). Ik begin vandaag aan de 'k'.

Eerst zijn de onderwijzers zichzelf leraren gaan noemen en nu vinden ze dat daar een lerarensalaris bijhoort. Slim!

Ik hoorde even vuurwerk afgaan,
maar het kunnen ook pistoolschoten zijn geweest.
In Brazilië is het gewoonte om tijdens vuurwerk afrekeningen te vereffenen.

(Alfred Birney, Niemand bleef. Dagboek van Meneer B. 2005-2011, blz. 279, 21-06-2008)


We hoorden dat de hei er dit jaar zo mooi bijstaat. Daarom reden we naar de Remmerdense hei. Dat viel tegen. Zo te zien heeft de hei daar ernstig te lijden onder de droogte van de laatste twee zomers. Het natuurgebied is nogal veranderd, sinds we er - een paar jaar geleden - voor het laatst waren. Er staat stroomdraad omheen om de uitgezette grazers binnen het terrein te houden. Honden zijn er verboden. De galloways zagen we niet. Hun poep wel! We zagen wel twee keer damherten. De eerste keer een groep van acht herten en de tweede keer een paartje.

Remmerden

20 september 2019

Een telefoontje van de fietsenmaker. Hij heeft contact met de fabrikant gehad en heeft een oplossing voor het feit dat de elektrische ondersteuning af en toe weigert. Er komt een nieuwe 'houder' voor het schermpje op mijn stuur. De trappers kraken omdat er schroeven van het motorblokje vastgedraaid moeten worden.

3 bestellingen: Aya Zikken, 'De vrijwilliger', Michel Faber, 'Aantal (5) knipsels, recensies, interview', 'De Gids, nr. 9, september 1992'.

21 september 2019

Vandaag is de Vredesweek begonnen. In Veenendaal begon dat met een vredeswandeling door het centrum. De organisatie had mij gevraagd onderweg (op het Scheepjeshofplein) een gedicht voor te lezen. Ik koos voor 'Vrede' van Leo Vroman.
Ondanks (of juist vanwege) het mooie weer was de belangstelling matig. We liepen met zo'n twintig mensen van de Markt, langs de muur (achter de Lampegiet) met plaquettes, via de Marokkaanse moskee en het scheepjeshofplein naar het Stadstand. De afsluiting was in de Cultuurfabriek.
Je denkt dat je je woonplaats kent, maar ik wist niet dat er een plaquette over de Eerste Wereldoorlog op het (voormalig) huis van dokter Remme zat en de moskee had ik nog nooit vanaf deze kant gezien.

Vrede Vrede

Vrede

2 bestellingen: 'Spiegel Historiael, 13e jaargang, nr. 10, oktober 1978', S. Coolsma, 'Soendaneesch-Hollandsch woordenboek''.

22 september 2019

Prachtig herfstweer. We zijn vanmorgen lekker in de spa gaan zitten.

De 'k' is af. Ik ben aan de 'l' begonnen.

23 september 2019

Vandaag ontving schrijver Raoul de Jong vier keer een klas van ons in de openbare bibliotheek. Het is mijn vrije dag, maar ik zorgde toch maar dat ik er bij 'mijn' klassen bij was. De Jong is een vlot verteller, over zijn leven en over zijn boeken (wat bij hem heel dicht bij elkaar ligt). De kern van zijn verhaal: 'Als je een droom hebt, volg die dan. Het komt allemaal goed.' De leerlingen waren enthousiast (vooral de tweede klas): 'Meneer, kunnen we dit niet elke week doen?' Dat lijkt me een compliment voor de spreker.

Raoul de Jong Raoul de Jong

Vanmiddag moest Lidy bij de Karwei zijn. Ik liep ook even de kringloopwinkel in. Daar loopt nog steeds de zomeractie: alle boeken één euro per stuk. Ik kocht:
- Frank Bakker (samensteller), Water, een bloemlezing van Nederlandstalige gedichten
- G.L. Durlacher, Drenkeling. Kinderjaren in het Derde Rijk
- Maarten 't Hart, Magdalena
- Krijn de Jong, Gedicht gedacht. 58 gedichten met het hart gelezen
- Kees van Kooten, Mijn plezierbrevier
- Cees Nooteboom, Op reis. Alle verhalen uit Elsevier, deel 1: 1957-1960
- A.L. Snijders, Nederland leest de mooise korte verhalen (editie Gelderland)
- Handboek mediterraan. recepten, tips en kneepjes

24 september 2019

Mijn H4-leerlingen moesten vandaag hun 'leesboek' bij zich hebben. Ik had er al op gerekend dat niet iedereen daar de eerste keer aan zou denken, Het was niet 'niet iedereen', maar 'iedereen niet'!' Daarom had ik mijn doos met 'Bommelboeken' meegebracht. Een leerling vooraan lette vooral op de kleuren van de omslagen. Ik zei: 'Jij bent zeker ook zo iemand die haar boekenkast op kleur heeft ingericht?' Haar antwoord was: 'Meneer, ik heb geen boekenkast.' Dat had ik kunnen weten.

Aan het eind van de les zegt een meisje: 'Meneer, ik vind dat u op deze man lijkt'. En ze laat me op haar telefoontje een stilstaand beeld uit de verfilming van 'De koning van Katoren' zien. Ik zeg dat ik in dat geval toch die film moet gaan bekijken. Ze geeft me dan vast mee dat hij de voogd van Stach is.

Vanavond waren er ouderavonden op school. Mijn H3-klas was om 19.00 uur aan de beurt. Eerst was er een uitleg over de profielkeuze in de aula (door de decaan) en daarna maakten de ouders kennis met de mentoren in een lokaal. Dat ging bij ons (collega van Eck en ik doen het mentoraar van H3e samen) goed. Er hing een prettige sfeer en er werd gelachen.

25 september 2019

Ik heb alweer een paar nachten slecht geslapen. Ik kom niet in slaap en val dan uiteindelijk pas om/na een uur of 03.00 in slaap. Ik ben moe en mijn longen hebben weer last van de weeromslag. Ik hoest veel. Vandaag heb ik ook het gevoel dat ik koortsig ben. Mijn lessen gingen matig vandaag. Vanmiddag heb ik thuis op de bank liggen slapen. Ik heb de bijeenkomst over Jan Wolkers (in Leiden) van morgen afgezegd.

Deze week keek ik (in twee keer) de film over Michiel de Ruyter. Het is vooral een beeldend spektakel. Het verhaallijntje is dun. Als ik ervan uit mag gaan dat e.e.a. historisch verantwoord is, dan komt het huis van Oranje er slecht af. De prins is een malloot en de oranjegezinden zijn bedriegers en konkelaars. Met zulke verhalen en de verhalen over de behandeling van Johan van Oldenbarneveld door Maurits, die de laatste maanden af en toe opduiken, snap je niet dat die hele oranjefabriek zo populair blijft. Die lui zijn bekleed met teflon: het glijdt er allemaal vanaf!

26 september 2019

Een rustig dagje. Ik ben er wel in geslaagd de 'n' (en daarmee dus de laatste dozen knipsels!) op naam te sorteren. Ook noteerde ik de gedichten uit de eerder deze week gekochte verzamelbundels op Schrijversinfo.

Omdat ik me gisteren niet lekker voelde en 's middags snel naar huis ging, maakte ik vanochtend de toets voor H3. Die printte ik op school én legde hem bij de repro. Dan is hij volgende week klaar. Dat is een nadeel van 'maar' twee dagen werken. Maar goed, hij ligt er. Ik wil niet binnen een maand de collega zijn die zijn toetsen niet op tijd klaar heeft.

1 bestelling: Ann Beattie, 'Geheime verrassingen' (Eerst werd er geïnformeerd naar dit boek. Die persoon liet niet meer van zich horen. Een tweede besteller meldde ik - vanwege de vorige klant - dat het boek al besteld was. Nu volgt er binnen een paar dagen weer een bestelling. Wat is er met dat boek?)

27 september 2019

Lidy voelt zich niet lekker. Het zou haar niet verbazen als er toch weer galstenen zijn (zo'n soort pijn dus). Ik was druk in huis en met het doen van boodschappen. Verder haalde ik de kleinkinderen van school en kookte ik het avondeten (o.a. kleine gehaktballetjes in tomatensaus) voor zes man. Een huiselijk dagje.

Het salaris voor de dag invallen in juni op de Vuurvlinder is binnen. Ik weet niet precies hoe hoog het is, want ik heb ook de VOG gedeclareerd en kan niet zien of dat geld er ook bij zit. Waarschijnlijk volgt er nog wel een salarisstrook. Daar kan ik dat dan wel op zien.

1 bestelling: 4 Engelse pockets.

28 september 2019

markt

Lidy zou vandaag met Suzanne op de rommelmarkt van de 'burendag' in Veenendaal-oost staan. Daar voelde ze zich te ziek voor, dus stond ik er met Suzanne (en Gijs). Het weer viel gelukkig mee en we verkochten ook nog het e.e.a. (ik had o.a. een doosje 'dubbele' lp's meegenomen). Van de kraam naast ons (vrienden van Suzanne) nam ik na afloop een doos onverkochte boeken mee naar huis. Er zat nogal wat Fantasy in, o.a. ook twee afleveringen van het tijdschrift 'Pure Fantasy'. Dat kan ik nog best te koop zetten. De 'Divina Commedia' van Dante zat er ook in. Die wil ik zelf eens rustig bekijken (en misschien ook lezen).

Ik had vanavond wel zin in een kavel met 27 uitgaven van A.L. Snijders op Catawiki. Toen ik de eerste keer keer, was er nog een uur te gaan. Toen ik voor de tweede keer keek, was het kavel net gesloten. Het ging weg voor € 41,00. Daar had ik best overheen willen bieden.

1 bestelling: Hermine de Graaf, 'Aantal (9) knipsels over Aanklacht tegen onbekend, 1987'.

29 september 2019

Een regendag. Op het wereldkampioenschap wegwielrennen in Engeland hebben ze er meer last van dan ik hier.

Alle overgebleven rommelmarktspullen zijn weer opgeruimd.

2 bestellingen: Eric van der Steen, 'Nederlandsche liedjes', Garmt Stuiveling, 'Elementen'.

30 september 2019

De schoorsteen is weer geveegd. De schoorsteenveger kwam vandaag in z'n eentje en deed de klus 'van onderen'. Als dat ook kan, waarom zijn ze dan normaal gesproken met z'n tweeën?

Vanavond stookten we maar gelijk de 'geveegde' open haard weer. Lekker bij 'Met het mes op tafel'.

Ik heb vandaag flink opgeruimd op de zolderkamer. Nu alle 'voorgesorteerde' dozen met knipsels daar weg zijn, is er weer te lopen. Ik heb de te koop staande knipsels netjes op alfabetische volgorde gezet. Verhoudingsgewijs zijn dat er nog maar weinig; ik schat: nog geen vier procent van alle knipsels. Ik begin nu met het te koop zetten van columnisten die ik in een doosje apart gehouden heb. Vandaag voegde ik, om een begin te maken, alle knipsels van 'Eus' uit 2017 toe (in drie mapjes).

Op het bureau op zolder stond een oude computer. Die heb ik naar beneden gehaald om weg te doen. Ik wilde de andere computer die daar staat ook weg doen. Hij deed het niet meer en ik wist dat er nog een cd van Joan Baez in 'vast' zat. Tot mijn verbazig startte hij nu gewoon op. Ik kon zien dat de vorige keer vijf jaar geleden was (echt nodig heb ik hem dus niet). De cd is er uit, hij draait weer, er is internet op, dus ik laat hem toch voorlopig nog maar even staan.