September 2020

1 september 2020

Ik was wel gespannen voor deze eertse lesdag sinds begin maart! Ik hoopte op leuke lessen en dat die mij over mijn angst heen zouden trekken. Dat gebeurde gelukkig ook. Leuke klassen, prima sfeer. We hebben alweer samen gelachen. De school had mondkapjes in de postvakken gedaan. Voor in de gangen of voor het door de klas lopen (op vrijwillige basis). Ik loop voorlopig niet door de gangen als het daar druk is en ik blijf vóór de klas. De anderhalve meter blijft trouwens dan nog wel lastig. Ik mag alleen van links naar rechts lopen als ik uitleg sta te geven, maar je zet algauw ook een stap naar voren en dan sta je al vlak voor het eerste tafeltje. Op het burau staat een 'spatscherm' tussen mij en de voorste leerlingen.

2 bestellingen: 'Literatuur, tijdschrift over Nederlandse letterkunde, nr. 2001-4',  Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Stukjes' (Parool, dinsdag 01-12-1964)

2 september 2020

Nico Scheepmaker schreef in 1990 een 'Trijfel' over een onderzoek van de Amerikaan Karl Smith maar linksgezichtheid en rechtsgezichtheid. Eén gezichtshelft is dominant en dat is te herkennen aan een dieper kuiltje in de kin, een gladdere huid en een hogere wenkbrauw. Vrijwel alle goede musici en componisten blijken linksgezichtig te zijn.
Ik nam vandaag een make-upspiegel mee naar school, vertelde over het onderzoek en las de column van Nico Scheepmaker voor. Ze weten weer wat een column is en we hadden een ontspannen begin van de les (want uiteraard gingen ze bij elkaar kijken wat voor gezicht ze hebben). Ik gaf ze ook nog een tip: als je muziekles hebt en je vindt daar niks aan, zeg dan tegen je ouders dat je duidelijk rechtsgezichtig bent en dat het lesgeld dus weggegooid geld is.

In H4 besteedde ik vandaag twee lessen aan het uitleggen wat literatuur is. Vorig jaar ging dat mis en moest ik doorlopend boeken afkeuren, wat de sfeer in de klas niet ten goede komt. Dat ga ik dit jaar beter aanpakken. Ik haalde een stukje uit het boek van H3 terug, las wat voor uit 'De belofte van Pisa' en vertelde over de twee 'Veense schrijvers' Kees Stip en Gerard Reve.

Vandaag staat er op bladzijde 3 van 'De Rijnpost' een foto van mijn gedicht-op-de-muur' 'Ode aan Veenendaal', met daarbij een artikel over de start van het culturele seizoen van aanstaande zaterdag. Ik ben één van de twee 'gidsen' die een gratis wandeling verzorgen langs de muurgedichten in het centrum van Veenendaal. Er zijn al wat inschrijvingen en we hopen op meer inschrijvingen n.a.v. dit krantenartikel.

1 bestelling: 13 boekenweekgeschenken.

3 september 2020

Ik heb alle te koop staande kookboeken bij elkaar in de kamer gelegd. Vandaag en morgen sorteer ik ze, kijk of ze goed te koop staan en dan zet ik ze op alfabet (op auteursnaam) bij elkaar in de kast waar eerst de Bulkboeken stonden (nadat ik die kast heb gerepareerd en aan de muur heb vastgezet).

3 bestellingen: Paul van Ostaijen, 'Sjimpansee', Boekenlegger: 'Wij maken ons grote zorgen' (boeken vrij van BTW), J.M.J. Sicking, 'Tip Marugg - Weekendpelgrimage' (uit: Lexicon van Literaire Werken), J.M.J. Sicking, 'Tip Marugg - De morgen loeit weer aan' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

4 september 2020

Vandaag liep ik met Lidy langs de 'gedichten op muren' in het centrum, ter voorbereiding op de wandelingen van morgen. Er bleken twee gedichten nog niet op het kaartje te staan: het gedicht van Allard Budding op de oude schoorsteen in de binnentuin van de Cultuurfabriek en het gedicht op een muur van het Thoomesplein van de derde stadsdichter Christiaan Abbing.
In 'De Plantage' aan de Markt zit nu een hamburgerzaak. Op de gevel van dat pand hangt een gedicht van Kees Stip over mieren en een miereneter. De nieuwe horecaondernemer heeft voor het raam, naast het gedicht een eigen gedicht opgehangen, waarin hij verwijst naar het gedicht van Stip en de hamburgers die hij bakt. Dat is natuurlijk ontzettend leuk!

Mierengedicht

Wij gingen niet voor een hamburger, maar voor een broodje 'Met Stip' in de Cultuurfabriek. Op de kaart stond dat er op Lidy's broodje gezond ook ei zat, maar dat ontbrak. Het werd er alsnog opgedaan.

2 bestellingen: Fré Bijker, 'De dichter en zijn taal', 'Aantal (2) knipsels over Peter van Dongen'.

5 september 2020

Om 13.00 uur liep ik met een aantal belangstellende Veenendalers (waaronder cultuurwethouder Dylan Lochtenberg) langs de gedichten in het centrum. Ik vertelde over het werk van de commissie 'Gedichten op muren', over de betreffende dichters en de gedichten en ik las nog wat andere gedichten van deze dichters voor. Toen ik even na 14.00 uur terugkwam op het Kees Stipplein, bleek daar een spontane nieuwe groep te staan. Ali belde Lidy dat ik wat later thuiskwam en ik liep de wandeling nog een keer. Bij deze tweede groep liep de wandeling wat uit, omdat we onderweg geanimeerde gesprekken voerden; niet alleen over de gedichten, maar ook over Veenendaal in het algemeen.

gedichtenroute gedichtenroute

Vooral bij de tweede wandeling was het ontzettend druk in het centrum. Je krijgt niet de indruk dat mensen i.v.m. Corona nog thuis blijven. Het viel mijn 'gasten' op dat ik regelmatig gegroet werd door leerlingen, al dan niet werkend in de bediening bij horecagelegenheden waar we langskwamen. Op de markt zat, net bij het gedicht van Kees Stip, een oud-leerling van 32 jaar geleden! Ze is nu 44 jaar. Ik herkende haar en haar moeder. Ik denk dat je je oudste oud-leerlingen het best in je geheugen hebt zitten.

2 bestellingen: 'Literatuur, tijdschrift over Nederlandse letterkunde, mei-juni 1991', 'Boekenpost nr. 50, jaargang 8, november/december 2000'.

6 september 2020

Ik heb alle te koop staande kookboeken uitgezocht en op alfabet (qua auteur) gelegd. De kast in de garage (waar eerst de Bulkboeken stonden) heb ik met twee beugels goed aan de muur vastgezet en alle kookboeken bleken er precies in te passen!

Ik doe dat niet graag, maar vanavond spoelde ik een biertje door de gootsteen. Hij zat in een pakketje Belgisch bier dat ik onlangs kocht en ik vond deze 'Rodenbach Grand Cru' (aged in oak foeders Flanders red ale) ronduit smerig. Goed tot 06-08-2023, dus daaraan lag het niet.

7 september 2020

Vanochtend fietsten we naar het Egelmeer. We wilden er de heide in bloei zien staan. Zoveel moois op zeven minuten fietsen van je huis! (waarom doen we dat niet vaker?).

Egelmeer

Vanmiddag hadden we de eerste vergadering van de commissie Historische graven sinds het uitbreken van de coronacrisis. We hadden ruim drie uur nodig om weer goed op gang te komen. we bespraken het ruimingsprotocol en gaven de ambtenaren daarbij nog wat aandachtspunten mee. Ook bespraken we de plaatsing van het oude gedeelte van de begraafplaats op de cultuurhistorische waardenkaart. Dat is een mooi initiatief, maar in de uitwerking ervan gaat nog wel wat tijd zitten. We moeten nog twee interessante graven van vak H bespreken en gaan dan verder met de inventarisatie van vak I en J. Er is nog genoeg te doen!

5 bestellingen 'Lief koninklijk hoogheidje. Vorstelijke geboortegedichtjes', Ton van Reen, 'Klein volk / leven en werken van de kabouter', Anil Ramdas, 'In mijn vaders huis', F. Bordewijk, 'Eiken van Dodona', Bergman, 'De tijd te lijf'.

8 september 2020

Blijkbaar haalde ik op weg naar school een groepje leerlingen in. Tijdens mijn eerste uur zei een jongen: 'U fietst hard meneer!' Hij had niet gezien dat er een accu achter op mijn fiets zit.

Een paar jaar geleden hebben we de 'papieren leeslijst' voor de bovenbouw afgeschaft, vooral omdat het lastig is die up-to-date te houden. We verwezen naar de website 'Lezen voor de lijst'. Dat leverde me vorig jaar veel discussies met leerlingen op, nadat ik de gekozen boeken had afgewezen (vertaalde boeken, kinderboeken, thrillers). Dat dreigt ook dit jaar weer te gebeuren. Daarom heb ik vandaag de besproken auteurs/boeken uit de literatuurmethode (Nieuw Nederlands) op een rijtje gezet en die aangevuld met recente boeken en boeken van de lijst van een paar jaar geleden. Morgen loop ik nog even de schoolbibliotheek in om wat van de daar aanwezige boeken aan de lijst toe te voegen.

9 september 2020

De uit te lenen boeken uit de mediatheek staan ook op de 'leeslijst'. Ik zal hem vandaag naar de collega's mailen.

In H4 behandelde ik Tim Krabbé. Er staat een flinke rij van zijn boeken in de mediatheek. Ik gebruikte 'de Volkskrant' van vorige week donderdag, waar bij het verslag van de 'Tour de France' twee keer uitgebreid op 'De renner' wordt ingegaan, omdat ze gisteren de in dat boek beschreven berg beklommen. Eén leerling wilde dit boek direct gaan lezen. Ik heb hem met het boek naar de mediatheek gestuurd én hem een kopietje van een artikel uit 'de Volkskrant' gegeven voor in zijn leesdossier.

10 september 2020

We krijgen nog een weekje mooi weer. Vanochtend ben ik in de tuin aan de gang geweest; wat snoeiwerk, wat onkruid-verbrand-werk en ik ben begonnen aan het afmaken van het hekje met plantenzakken rond de airco-unit.

Gisteren gooide de postbode iets door de bus. Ik hoorde aan de 'plof' op de mat dat het iets zwaarders was. Een boek? Ik had niets besteld. Het bleek een nieuw boek van Wim Huijser te zijn. Een cadeautje ván hem, t.g.v. zijn zestigste verjaardag: 'Net te jong om hip te zijn. 60 flashbacks naar de jaren 60'. Vandaag las ik er een poosje in. Het is een ontzettend leuk boekje over allerlei, herkenbare zaken uit de jaren '60: de portiekflat, het Tomado-rek, de waterhoogten, Rudi Carell, Levertraan, enz. Dit is waar Wim (ook) goed in is: korte, columnachtige stukjes, waarin hij de kern van zo'n onderwerp in een mooi rond verhaaltje precies weet te raken.

4 bestellingen: 'De Tweede Ronde, Lente 2002', 'Aantal (17) knipsels van en over Gerard Brands - 11 recensies, 6 artikelen', 'Anders eten met macaroni en spaghetti. 50 bekroonde recepten van nederlandse huisvrouwen', Jan de Hartog, 'Herinneringen aan Amsterdam'.

11 september 2020

Gisterenavond kwam er een mailtje met de uitslag van de Staatsloterij: honderd euro gewonnen. Vandaag komt er een mailtje met als titel: 'Nu de juiste uitslag van de Staatsloterij'. Ik blijk twintig euro te hebben gewonnen. Dat is een slordige gang van zaken! Ik heb hier niet zo'n last van, maar je zult een dag in de veronderstelling hebben verkeerd dat je een grote prijs hebt gewonnen en dat zal dan niet blijken te kloppen.
In de krant lees ik dat ze bij de Staatsloterij per ongeluk de uitslag van de vorige keer hebben gepubliceerd. Ik dacht: 'Maar toen had ik toch geen honderd euro?' Dat klopt, toen had ik natuurlijk een ander lotnummer.

2 bestelling: Paul Eluard (vertaling: Hans Lodeizen), 'Leda',  Harry Mulisch, 'Archibld Strohalm'.

12 september 2020

Vanochtend reed ik naar Wageningen om bij oud-stadsdichter Laurens een fors aantal jaargangen 'Hollands Maandblad' op te halen. Hij vond mij deze week op internet, zag dat ik er een aantal te koop aanbied en vroeg of ik ze bij hem wilde ophalen. Ik ruilde de drie tassen tijdschriften voor een fles Beek oude jenever. Ik dronk koffie bij hem en we deelden wat ervaringen als oud-stadsdichters.

We sluiten de zomervakantie meestal af met een barbecue met kinderen en kleinkinderen. Dat gebeurde - uitgesteld - vandaag. Ik maakte gehaktballen in het bij 'Vuur en rook' gekochte rekje en we aten de jodenhaas die ik onlangs van Frank kreeg. Het stuk met 'Texas rub' werd door iedereen (inclusief mezelf) lekkerder gevonden dan het stuk dat een paar uur in de Engelse 'stout' was gemarineerd.

jodenhaas

4 bestellingen: Honoré Daumier, 'Caricaturana', Tim Krabbé, 'Het gouden ei', Wim Hazeu, 'A. Marja, dichter en practical joker (1917-1964)' (Vrij Nederland themabijlage 07-01-1984), Leon de Winter, 'La place de la bastille', Arij Prins, 'De heilige tocht', Theun de Vries, 'Eidola. Zeven verhalen', Joost Zwagerman, 'Kroondomein', Edith Grossman, 'The Golden Age Poems of the Spanish Renaissance', Jan Pieter Guepin, 'Zoete epigrammen / gedichten over gelukkige liefde',Prick, Harry G.M. (samensteller), 'Ik ben gestemd om een sonnet te maken. Bloemlezing uit de poëzie der Tachtigers', Marnix Gijsen & Karel Jonckheere, 'Breviarium der vlaamse lyriek', Hella S. Haasse, 'Een draad in het donker. Toneelstuk',  Marcellus Emants, 'Inwijding', Piet van Aken, 'Het hart en de klok', Theun de Vries, 'Anna Casparii of Het heimwee', Multatuli, 'Minnebrieven', Theun de Vries, 'De vrouweneter', Simon Vestdijk, 'De schandalen', Guy Vaes, ' Eindeloze Zondag in oktober', Anna Blaman, 'Vrouw en vriend', Piet van Aken, 'De wilde jaren', Frank Martinus Arion, 'Afscheid van de koningin'.

13 september 2020

Een prachtige ingezonden brief in 'de Volkskrant' van dit weekend, samen te vatten als: De gouden koets gaat het museum in, nu de gebruikers nog.

De jodenhaas die in de stout had gelegen was vandaag, koud en dun gesneden, wél weer erg lekker.

Ik heb vanmiddag overwogen de tientallen jaargangen van 'Hollands Maandblad' te verknippen en aan het knipselarchief toe te voegen, maar ik kan dat toch niet over mijn hart verkrijgen; ik ga ze één voor één te koop zetten op Boekwinkeltjes.

2 bestellingen: Bert Wagendorp, 'De proloog', 'boekenlegger: boekenclub boekenlegger'.

14 september 2020

De plantenzakkenwand in de voortuin is (eindelijk) af. Nu moeten er nog wat plantjes in.

Ik kwam wat spijkers met grote koppen tekort. We fietsten daarvoor naar de Praxis. Bij het kringloopcentrum keken we of ze een kastje hadden dat bruikbaar zou zijn als minibieb. Dat bleken ze te hebben (voor maar  € 7,50!). We kochten het en moesten daarna met de auto terug om het kastje op te halen.

3 bestellingen: Tjitte de Vries, 'Art deco (Van Jugendstil tot Pop Art)', 'Contour 8, 2e jrg. no. 2, maart 1966, themanummer Engagement', Ralf Bodelier e.a., 'Wandelen over Pere Lachaise, Montmartre & Montparnasse'.

15 september 2020

Op een tafeltje naast de deur van het lokaal staat ontsmettingsmiddel. Vorige week had ik niet de indruk dat veel leerlingen daar gebruik van maakten. Vandaag lette ik daar extra op en er komen toch best veel leerlingen handenwrijvend mijn lokaal binnen. En dat zal toch echt niet zijn omdat ze zich zo verheugen op mijn lesssen.

Aan de andere kant: ik kreeg vandaag twee keer een compliment van leerlingen. In het trappenhuis kwam ik een mentorleerling van vorig jaar tegen. Zij zei: 'Meneer, ik vind het jammer dat ik u niet meer heb. U bent altijd zo lekker direct. Dan weet je waar je aan toe bent.' Van een collega hoorde ik dat mijn huidige mentorleerlingen tegen haar gezegd hadden: 'Meneer Beek kan goed vertellen en hij heeft een prettige stem om naar te luisteren.' Ik kan er weer even tegen!

3 bestellingen: Piet Bakker, 'Deining in Zwinderen', 'Haller in Holland. Het dagboek van Albrecht von Haller van zijn verblijf in Holland (1725-1727), Ingeleid en geannoteerd door Dr G.A. Lindeboom', Leonard Blussé, 'Bitters bruid / een koloniaal huwelijksdrama in de gouden eeuw'.

16 september 2020

Een meisje in mijn H4-klas zegt tegen het meisje naast haar: 'Ja, maar jij bent ook anti-sociaal!' Het antwoord is: 'Nee hoor, ik ben selectief-sociaal.' Ik bemoei me ermee en zeg: 'Dat is een nette manier om te zeggen dat je schijt hebt aan de helft van de mensen.' Haar antwoord: 'Nee hoor, aan veel meer dan de helft!'

4 bestellingen: Eelke de Jong, 'Mae West in Giethoorn. Veehoudersdagboek', Jan Emiel Daele, 'Van kritiek naar lyriek' (Bulkboek 44), 'De Tweede Ronde, Argentinië-nummer, Herfst 1993', Charles Hupperts en Wim van Lakwijk, 'Het masker van Dionysos. Griekse goden, Atheens toneel en de invloed hiervan op de Europese cultuur'.

17 september 2020

Vandaag zette ik het vorige week bij Ikea gekochte televisiemeubel in elkaar (van zwart geverfd hout, in de stijl van de twee kookboekenkasten in de keuken). Het kost een paar uur en een vloek of acht, maar dan zit hij toch in elkaar. Achteraf zeg ik: het was te doen.

Eén leerling uit één van mijn klassen zit in quarantaine. Het is dus niet alleen 'ergens anders'. Ik moet beter letten op het afstand houden van mijn leerlingen (of toch een mondkapje gaan dragen?).

1 bestelling: Fetze Pijlman, 'Door het donker van een kamer'.

18 september 2020

Vanochtend liet ik bloed prikken (en leverde ik mijn plasje in) bij huisartsencentrum 'De Zwaai' aan de Synagogestraat. Zij blijken samen te werken met de poli en met het ziekenhuis. De prikkamer heeft uitzicht op de binnentuin van de Cultuurfabriek (met de grote schoorsteen). Ik voelde niets van het prikken, maar had aan het eind van de dag wel een grote blauwe plek op mijn arm.

Ik vulde de plantenzakken in de voortuin voor een deel met bloemen en met bollen. Op de iets te hoge paal lijmde ik de meeuw, die Suzanne voor ons meebracht uit Domburg.

plantenzakken

Gijs zorgde dat de aan- en afvoer van de regenton op de juiste hoogte zat en we keken samen even naar de plek voor de minibieb in de voortuin; dat komt goed.

3 bestellingen: '150 jaar Staatscourant', J.C.H. Blom en E. Lamberts, 'Geschiedenis van de Nederlanden', Desmond Bagley, 'The Freedom Trap', Desmond Bagley, 'The golden keel'.

19 september 2020

Albert Jan Govers kwam wel eens bij Jan Hanlo.
Op een keer zei de gastheer: 'Zal ik je mijn verzameling gemberpotten eens laten zien?'
'Dat is goed,' zei Govers.
Hanlo toonde hem een gemberpot.
'Juist,' zei Govers, 'dat is een gemberpot. Waar is de rest?'
'Ik heb er pas één.'
(Floris Mansarde & Dierderik Stolberg, Nu wordt het toch tijd voor een borrel, blz. 21)

We maken er vandaag een opruimdag van.

Vanmiddag is Henk overleden. Ik heb de afgelopen week, toen hij in coma lag na een operatie, veel aan hem gedacht. Hij lag in de verkeerde film, met een nachtmerrie-scenario. Het kan dus een week of vier nadat je een slechte boodschap krijgt al met je gebeurd zijn. Ik houd mooie herinneringen aan ons gezamenlijke werk aan de taallessen voor wat toen nog gastarbeiders heetten. We maakten ook (met Leo) een maandelijks informatiekrantje voor de vrijwilligers (InFoMaTu). En we hebben samen jarenlang op vrijdagmiddag een biljartje gelegd bij 'De oude grens'. Daarnaast: als ik een nummer van Reinhard Mey hoor, zal ik altijd even aan Henk blijven denken!

6 bestellingen: 'A.C. Baantjer, De moraal van het cliché. Over Baantjer en zijn boeken', Mien van 't Sant, 'Petra trilogie', Carla Rosseels, 'Afscheid. Gids bij overlijden', Thor Heyerdahl, 'Aku-aku', 3PAK 2016, 3Pak 2018, 3PAK 2019.

20 september 2020

Vanochtend fietsen we naar Veenendaal-Oost. Tygo had vrijdag zijn schooltas en zijn jas hier laten liggen. We fietsten heen via de Hoofdstraat, Hoogstraat, Verlaat, Valleistraat en dan langs de Grift. Dat is 5,7 kilometer. Terug namen we het fietspad langs supermarkt Birlik en dan langs het gemeentehuis. Dat blijkt een kilometer korter te zijn.

Vanmiddag kwamen Erich en Ria koffie drinken. Het was in de tuin nog heerlijk zitten.

Oud-leerling Djamilla Smits is dit seizoen de nieuwe styliste van het tv-programma 'De grote tuinverbouwing'. Het is niet mijn favoriete programma (veel te veel reclame), maar het is leuk om een oud-leerling zo terug te zien.

1 bestelling: Louis Paul Boon, 'Menuet' (Bulkboek 115).

21 september 2020

Vanochtend was ik voor de jaarlijkse 'grote beurt' bij de diabetesconsulent en daarna bij de huisarts. Vorige week vrijdag was hier bloed voor geprikt. De meeste bloedwaarden waren goed, maar die van de suiker niet. Voorlopig komt er (weer) een pil bij. Ook de psoriasis gaat weer de verkeerde kant op. De huisarts wil dat ik voorlopig toch weer vier keer per dag ga smeren. Dat wordt lastig op werkdagen.
In feite zit ik met het bovenstaande weer vol in de risicogroep m.b.t. corona: de diabetes is niet goed ingesteld en mijn auto-immuunsysteem is niet op orde. Ik ben in zo'n klas met dertig vijftien- à zestienjarigen toch aan de angstige kant.

Het was vandaag een prachtige nazomerdag. We vierden dat door tussen de middag te gaan lunchen bij 'De drie zussen'. 'Moeke' zat vol, maar ook bij 'De drie zussen' was het heel druk. We namen allebei een clubsandwich; Lidy met kip en ik met zalm.

Vandaag kreeg ik twee uitgebreide mails van Ludmila Rodenko, dochter van Paul Rodenko. Ze bekeek vandaag mijn Schrijversinfobladzijde over haar vader en schrijft daarover: 'dat is toch wel een ultieme poging in volledigheid!!!' Ze heeft wat aanvullingen en verbeteringen. Verder verbaast ze zich over de citaten van anderen over haar vader: 'Eigenlijk zegt dat meer over de bekrompenheid en verdorven fantasie van die ‘anderen’ dan over mijn vader! Wat zit daar een triestheid tussen! Wat een platte onzin.' Ik zal haar aanvullingen deze week verwerken.

2 bestellingen: Jan de Boer, Lou Lichtveld (= Albert Helman), Henk Badings, Jop Pollmann, , 'Primitieve muziek, volkslied en -dans, kerkmuziek', '3PAK 2019'.

22 september 2020

Vandaag kwam er een doosje met boeken waarop ik afgelopen zaterdag de hoogste bieder was: drie delen verzameld werk van Gerard Reve (gebonden, met stofomslag) en de drie delen van de biografie van Reve, geschreven door Nop Maas (ook gebonden en met stofomslag), plus twee voorpublicaties van die biografiedelen.

2 bestellingen: William Peter Blatty, 'De exorcist / De Duiveluitdrijver', 'knipsels L.Th. Lehmann'.

23 september 2020

Ik had het eerste uur les en daarna drie tussenuren. Dat was lang genoeg om tussendoor even naar huis te gaan. We gingen zelfs in die tijd even naar het centrum. Lidy moest haar bril recht laten zetten en ik moest bij DPD in de Scheepjeshof een doosje boeken voor België afgeven.
Die klant vroeg of ik het met DPD wilde versturen. Eigenlijk verzend ik alleen met TNT-post, maar dit was een grote bestelling, de klant vroeg erom én het scheelde aanmerkelijk. Via TNT kostte het € 19,50 en via DPD € 6,50!

Terwijl Lidy naar Specsavers was, ging ik het doosje naar DPD brengen. Ik zou op haar wachten op een bankje bij de roltrap, maar die bankjes waren afgezet met een lint: i.v.m. corona niet in gebruik. Tegenover de roltrap bleek een pop-up goedkope boekenwinkel te zitten. Veel literaire thrillers voor een paar euro, maar ook twee dichtbundels voor twee euro elk:
- F. van Dixhoorn, Twee piepjes
- Remco Ekkers, Hoe word je beroemd?

In H4 besprak ik een klein half uur Jan Wolkers. Ik liet ze met een luisterboek zijn stem horen en las fragmenten uit 'Turks Fruit' (het 'ritsverhaal') en 'Dagboek van Rottumerplaat (de dode zeehond). Een zittenblijfster stelde een vraag waaruit wel enig taalgevoel bleek: 'Meneer, ik mag één boek lezen dat ik vorig jaar ook gelezen heb. Ik wist al dat ik bleef zitten en daarom heb ik aan het eind van het jaar een boekverslag over 'Turks Fruit' ingeleverd dat ik op Internet bij elkaar gezocht heb. Maar ik heb het boek niet gelezen! Dan mag ik het nu dus wel lezen?

Lidy vond dat ik eigenlijk niet naar school kon zonder me eerst te scheren. Ik ging toch. In mijn H4-klas vroeg ik aan vier meiden of ze het met Lidy eens waren. Het kon best, zeiden ze; het was ze niet opgevallen. Eén meisje zei dat het wel prikkelend was. Bij doorvragen bleek dat ze met 'prikkelend' niet opwindend bedoelde, maar dat het bij Lidy zou prikken als ik haar knuffelde. Deze leerling schrok een beetje van mijn (plagend) 'doorvragen'. Natuurlijk bedoelde ze niet dat ze opgewonden zou worden van de korte baardhaartjes van een oude man!

2 bestellingen: Piet Marée, 'Vlijtige vingers', Logering-Hillebrand en H.J. Dommerhold, H.J., 'De weg tot het hart', Hans Andreus, 'Denise'.

24 september 2020

Een boekenkast leeggehaald, verschoven en opnieuw ingepakt. Er bleken ook nu weer wat dubbele boeken in te staan (van Willem Wilmink, Drs. P en Koos van Zomeren).

3 bestellingen:  F. Bordewijk, 'Bloesemtak', Godfried Bomans, 'Van hetzelfde!', Barbara Gordon, 'Ik dans zo snel als ik kan. Terugkeer uit een valiumverslaving',

25 september 2020

De televisie staat op het nieuwe kastje en op de juiste plaats. Hij staat zo wat minder prominent in de zithoek en het ambilight komt tegen die lichte muur beter tot zijn recht (uiteindelijk heeft alles ook wel weer voordelen).

2 bestellingen:  Peter de Boer & Ed Leeflang, 'Alle poëten. 33 gedichten uit het poëziefonds van De Arbeiderspers', Wina Born, ' Groot Internationaal Kruiden Kookboek'.

26 september 2020

Ik stond in de badkamer mijn psoriasisbeen in te smeren en dacht: 'Wat voelt die zalf gek aan!' Stond ik mijn been met tandpasta in te smeren!

2 bestellingen: '3PAK 2016' en '3PAK 2018', Tim Krabbé, 'Het gouden ei' (2x)

27 september 2020

De boekenkasten staan op hun nieuwe plaatsen en de boeken zijn opnieuw ingedeeld. De dubbele rijen zijn (op één na) weg. Er is nu een plank Willem Wilmink, een plank Drs. P, twee planken Koos van Zomeren, drie planken C. Buddingh' en een plank Kees Stip. Veel losse boeken zijn naar boven (wat daar wel weer een nieuw opruimprobleem creëert).
De plank Veenendaal is verdwenen. Er staan nog enkele boeken beneden en iets meer boven. De rest gaat in de verkoop. Aan elke verzameling komt ooit ook weer een einde.

1 bestelling: 'Nieuw Wereldtijdschrift, Jaargang 1, nummer 1, april 1984'.

28 september 2020

Vanmiddag wandelden we met de commissie Historische graven over veld I van de begraafplaats. Hier liggen zo'n veertig grondgraven waarvan de rechten zijn teruggegeven aan de gemeente. We vonden op het eerste gezicht geen personen in die graven die voor de gemeente zo van belang zijn geweest dat dit het bewaren van dit graf rechtvaardigt. Ook de grafmonumenten lijken niet bijzonder of waardevol. We vergaderen er nog een keer over, maar het lijkt erop dat hier geschud kan worden en dat de graven 'hergebruikt' kunnen worden.
Er viel ons wel (weer) wat anders op: Sommige graven, waar zes of zeven jaar geleden al afstand van is gedaan, lijken nog wel onderhouden/schoongemaakt te worden. Er is in Veenendaal nog nooit geruimd en we hebben er al eerder bij de gemeente op aangedrongen hier de eerste keer dat dat wel gebeurt de tijd voor te nemen en de bewoners goed op de hoogte te stellen.
Het zal ongetwijfeld zo zijn dat bij een aantal graven de rechthebbende die rechten heeft 'opgezegd', maar dat andere familieleden hiervan (i.v.m. familieruzies?) niet op de hoogte zijn en het graf nog 'braaf' onderhouden. Dan valt het die mensen wel erg rauw op het dak als het graf 'plotseling' weg is. Je mag dan best iets meer doen dan wat wettelijk verplicht is. Natuurlijk is de gemeente niet verantwoordelijk voor wat er binnen families gebeurt, maar enige zorgvuldigheid is toch wel (minstens) op zijn plaats.

Het kabinet gaf vanavond weer een persconferentie. De coronamaatregelen worden behoorlijk aangescherpt. Ik heb moeite met wat dat voor mij betekent. Ik hoorde Rutte aan het begin van zijn verhaal zeggen: 'We doen dit om de kwetsbaren te beschermen.' Ik val een paar keer in die groep, maar ik voel me niet echt beschermd. Ik word geacht 'gewoon' les te geven, want het onderwijs is van alle maatregelen uitgezonderd.
Mijn leerlingen zijn ouder dan dertien jaar. Als ik ze thuis uit zou nodigen, mag ik er maximaal drie in mijn woonkamer hebben zitten. Die woonkamer is bijna net zo groot als een schoollokaal. In dat schoollokaal mag ik zonder problemen dertig leerlingen om me heen hebben!
De reden is simpel: het onderwijs moet 'open' blijven om te zorgen dat de economie zoveel mogelijk kan blijven draaien. Het overlijden van een aantal leerlingen en leraren nemen we op de koop toe: dat is colleteral dammage!

3 bestellingen: Hanns-Manfred Heuer, 'Ons kind is vissen 20 februari - 20 maart', Ingmar Bergman, 'Scènes uit een huwelijk' (Bulkboek 90), Sybren Polet, 'Virtualia. Teletonen / even- en nevenbeelden: gedichten'.

29 september 2020

De tekstverklaring die mijn H4-klas vandaag maakte, ging over 'Tennis als modeshow', met daarbij een foto van Serena Williams. Om ze een beetje in de sfeer te krijgen praatte ik met ze over tennis. Er bleken in deze klas géén tennnisliefhebbers te zitten. Grand slams: nooit van gehoord. En op mijn vraag welke ondergrond bij welke toernooi hoort gingen zesenvijftig schouders omhoog.

1 bestelling: Walter Benjamin, 'Naar een socialistische opvoeding voor kinderen'.

30 september 2020

Het tekstje van eergisteren n.a.v. de corona-persconferentie van Rutte zette ik gisteren ook op mijn Facebookpagina. Er werd veel op gereageerd en vanochtend kreeg ik via Messenger de vraag van een journaliste van 'De Gelderlander' of ze mij mocht bellen voor een interview n.a.v. dat Facebookbericht. Dat streelt natuurlijk je ijdelheid, maar toch heb ik het niet gedaan. Ik heb kritiek op het landelijk beleid, maar ben heel tevreden over mijn leidinggevenden en het begrip en de hulp die ik krijg. Ik wil daarom op geen enkele manier mijn school negatief naar voren brengen en je weet nooit wat zo'n journalist ervan maakt. Ik meldde haar dus dat ik niets aan mijn Facebooktekst heb toe te voegen en verwees haar naar bladzijde 25 van 'de Volkskrant' van vandaag, waar een college de kritiek beter verwoordt dan ik ooit zou kunnen, onder de kop: 'Scholen zijn de verpleeghuizen van tweede golf'.

1 bestelling: Arie Sterkenburg, 'memoires van Arie'.