September 2021

1 september 2021

Aan het begin van de middag vulde de tandarts twee gaatjes. Kleine gaatjes laat ik zonder verdoving doen. Van zo'n verdoving heb je de hele middag last.

Vanmiddag werden er vier grote dozen met bubbeltjesenveloppen bezorgd. Ik heb de voorraad weer aangevuld. Ze verpakken dozen in dozen. Ik heb ze uit die grote dozen gehaald en de kleinere dozen met enveloppen naar mijn garagebox gebracht. Daar staan ze niet in de weg. Ik raakte ze nét allemaal kwijt.

Vanavond was er voor het eerst sinds de uitbraak van corona weer een Cultureel Café. Niet in een café, maar in de filmzaal van het filmhuis, waar we op afstand konden zitten. De Veenendaalse kunstenaar Hanneke Zwart vertelde over de totstandkoming van de (afgelopen zaterdag op de fabrieksschoorsteen in de binnentuin van de Cultuurfabriek onthulde) beelden ter herinnering aan Veenendaalse kunstenaar Allard Budding. Het is interessant om een inkijkje te krijgen in het denken en (gepassioneerde) doen van een kunstenaar bij het maken van zo'n kunstwerk.

2 bestellingen: 'Hollands maandblad 379-380, juni/juli 1979, 21e jaargang', Rogi Wieg, 'De zee heeft geen manieren'.

2 september 2021

We pasten vanavond op Tygo en Dylano. Suzanne en Gijs hadden een bruiloft. Het komt langzaam allemaal weer op gang, maar er waren strenge coronaregels. Wij keken voetbal op Ziggo (dat hebben we thuis niet) en ik had mijn laptop en wat literaire tijdschriften meegenomen.

6 bestellingen: Johan van Ommen / Lizet Penson, 'Prisma Uittrekselboek', Hafid Bouazza, 'De voeten van Abdullah', Jos van Waterschoot, 'Van hooggeleerde heren, opstandelingen en pornografen. Een wandeling door de geschiedenis van de boekhandel in Amsterdam', Simon van der Geest, 'Prentbriefkaart: gedicht: Ik ben zo lenig door de warte', Elisabeth Reitsma, 'Zingende golven', Piet Piryns / Herman de Coninck, 'Woe is woe in de Nedderlens'.

3 september 2021

Hans Vervoort heeft een gift gekregen 'van een literatuurkenner' waardoor het bedrag voor de aangekondigde Hans Vervoort-prijs voor proza van neerslachtige en toch opbeurende aard verdubbeld is van € 5.000 naar € 10.000.

3 bestellingen: W.E. Witteveen, 'Zuid-Tirol', Hans van den Bergh, 'Johan Andreas dèr Mouw - Brahman (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Jan-Simon Minkema, 'De vader van Jonathan'.

4 september 2021

Ik ben een verdraagzaam, vreedzaam man,
die een ieder het zijne gunt.
Maar de optimisten behoren uitgeroeid te worden.

(J. Greshoff, 444 aforismen, blz. 30)

Met het te koop zetten van de boeken op mijn studeerkamer ben ik gevorderd tot J. Greshoff. Sommige boeken, zoals dit '444 aforismen' leveren nog even werk op, bijvoorbeeld doordat er een briefje met te noteren citaten in zit, waar ik destijds - toen ik het las - niet aan toegekomen ben. Dit boekje valt overigens nauwelijks te verkopen, omdat een vorige eigenaar er driftig in heeft zitten strepen én schrijven. In goede staat wordt er vier of vijf euro voor gevraagd. Dan houdt het hier met twee euro wel op.

We zetten door met verven. We doen in de hal de komende dagen de deuren en de kozijnen. Daarvoor haalden we vanmiddag bij de Karwei, behalve twee handvatten voor de nieuwe deur, ook nog wat kwasten, een klein rollertje en een verfbakje. Bij de kringloop ertegenover vond Lidy twee vorken die hetzelfde zijn als ons bestek, waarvan de vorken de laatste tijd op miraculeuze wijze verdwijnen. Dat is dus een mooie aanvulling (voor een kwartje per stuk). Daarnaast kocht ze twee kleine ovenpannetjes (ik maak graag eenpersoonsgerechten uit de oven, maar doe dat te weinig).
Ik kocht de volgende boeken:
- Rose-Marie de Boer, Het leven is de speelbal van de tijd, Portretten van opmerkelijke vijftigers
- Sipke van der Land, De mooiste gedichen over verzet en bevrijding
- Hans Münstermann, Het gelukkige jaar 1940
- Richter Roegholt, De stad is een gesprek. Terugblik op mijn leven
- Thomas Rosenboom, Zoete mond
Voor boeken, vorken en pannetjes samen betaalde ik € 11,20. Daar kun je je geen buil aan vallen.

De gedichten uit 'De mooiste gedichen over verzet en bevrijding' heb ik gelijk op Schrijversinfo vermeld.

Met mijn lompe linkervoet trapte ik de hordeur uit zijn sponning. Zo hard dat een zwarte plastic ketting aan de bovenkant gebroken is. Als ik puf heb, kijk ik of ik dat zelf nog maken kan, maar ik vrees het ergste.

6 bestellingen: Rosita Steenbeek (samengesteld door), 'Liefdesdomein', Michel Bar-Zohar, 'Ben-Goerion', J.M.A. Biesheuvel, 'In de bovenkooi', W.F. Hermans, 'Herinneringen van een engelbewaarder', W.F. Hermans, 'Onder professoren', Renate Dorrestein, 'A Crying Shame', Alberto Moravia, 'De conformist'.

5 september 2021

Uitstekend geslapen! Het feit dat dit het vermelden waard is, zegt iets over de nachten ervoor.

We hebben flink doorgeverfd. Twee deuren liggen buiten te drogen, de deurposten zijn voor de helft klaar.

Geen bestellingen: vrouwen bloot, handel dood.

6 september 2021

Ik verfde vanochtend de zijkanten en de binnenkant van een kastdeur nog een keer. Toen ik een half uurtje later ging kijken, zag ik dat een vogel erbovenop had gescheten. Ik kreeg het met een nat doekje weg, maar ik weet niet of je het blijft zien. Nou ja, het is de binnenkant van de deur van de meterkast. Dat moet dan maar (een deur met een verhaal).

6 bestellingen: Frans Kellendonk, 'De nietsnut (een vertelling)', J.H. Leopold, 'Aantal (35) knipsels van en over J.H. Leopold', 'Spiegel Historiael, 13e jaargang, nr. 6, juni 1978', Odile Heynders, 'Paul Rodenko - Orensnijder tulpensnijder. Verzamelde gedichten (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Tonke Dragt, 'Geheimen van het Wilde Woud', A. Koolhaas, 'Er zit geen spek in de val'.

7 september 2021

Om 7.00 uur opstaan is toch best weer vroeg. Op het fietspad achter de school (op weg naar de fietsenstalling) slalom je tussen de dikke bruine naaktslakken door. Ik ben geen liefhebber van die dieren, maar doodrijden is dan ook weer zo wat.

Zolang ik nog geen steunlessen geef, ga ik me bezighouden met het regelen van de in klas 1 en 2 af te nemen methodeonafhankelijke 'Diatoetsen'. Er moet worden uitgezocht hoe dat werkt, het moet gekoppeld worden aan Magister, in de twee weken waarin we ze af gaan nemen, moeten er blokuren voor die klassen geregeld worden in een computerlokaal, de toetsen moeten digitaal worden klaargezet en er moet voor elke leerling een inlogcode worden 'gegenereerd'. Er is van het bedrijf een half uur telefonische ondersteuning beschikbaar. Ik vermoed dat ik die wel nodig zal hebben.

Vanavond was ik bij Gert. We hadden elkaar alweer te lang niet gezien. Het was ouderwets prettig. We spraken uitgebreid over schrijvers en boeken, muziek, televisie, het onderwijs en zelfs even over onze oudemannenkwaaltjes en corona. Toen we op de klok keken (na de vraag of we nog een keer in zouden schenken) bleek het al 00.30 uur geweest te zijn. Ik durf bij Gert bijna geen titels van boeken te noemen die ik nog wil lezen, want hij staat dan op en haalt het boek tevoorschijn en schenkt het mij. Ik ging naar huis met 'Nestor' van L.W. Wiener en 'De hartslag van de aarde' van A.L. Snijders.

6 bestellingen: Job Sytzen, 'Soldaat / Ravijn / Landgenoten', 'Boekenpost nr. 20, jaargang 4, november/december 1995', 10 x AO, Eveline Grabau / Henriëtte Visser, 'Creatieve therapie / spelen met mogelijkheden', 5 x Bomans, Rudolf Vrba, 'Ik ontsnapte uit Auschwitz'.

8 september 2021

Om tien uur stond de monteur van Van Dijk voor de deur. Hij was een minuut of tien met de hordeur bezig en kreeg hem weer 'in model' en werkend. Dat viel me reuze mee; ik had al op de aanschaf van een nieuwe gerekend.

Vanmiddag reden we naar Oostzaan. We zaten lekker bij AnnneMarie en Huub in de tuin, aten daar ook heerlijk en zaten 's avond nog even rond een vuurtje in de vuurschaal. We hadden een bakje zaadjes van onze papavers voor haar meegenomen.

1 bestelling: Meindert Inderwisch, 'Het comfort van een vertrouwde minnaar'.

9 september 2021 houten

Twee dagen na elkaar lag ik pas rond 01.00 uur op bed. Daar kan ik toch niet goed meer tegen.

2 bestellingen:  Lewis Carroll, 'Alice in Wonderland', Anne de Vries, 'Reis door de nacht: De storm steekt op'.

10 september 2021

Aan het eind van de ochtend werd ik door de ziekenauto naar huis gebracht. Ik moest geld pinnen voor de schoorsteenveger (die nog steeds contant betaald wil worden). Op het Bruïneplein was de geldautomaat buiten gebruik. Ik fietste door naar de Ellekoot. Daar was de geldautomaat ook buiten gebruik. Maar bij de AH binnen staat er ook eentje. Op weg naar de AH kwam ik Daan tegen. We spraken wat over de handel in tweedehands boeken. Daan heeft herhaalde problemen met de bezorging door Post-nl. Tijdens het gesprek met Daan voelde ik me wat duizelig worden. Ik zei hem gedag, pinde bij AH en stapte op mijn fiets, met de bedoeling om thuis op de bank te gaan liggen. Na één meter fietsen dacht ik: 'Dit gaat niet goed met mijn hoofd.' Ik ben stil gaan staan aan de rand van het fietspad. Het volgende dat ik weet is dat er mensen over mij heen gebogen stonden die vroegen of het goed met me ging. Ik schijn een seconde of twaalf bewusteloos te zijn geweest.
Daarna ging het snel, maar gebeurde het met me:
- leerlingen van het Ichthus College zetten met toevallig aanwezige wegafzettingsdelen (ze zijn met de parkeerplaatsen daar aan het werk) het fietspad af en zetten mijn fiets aan de kant;
- een werkneemster van Zeeman sprak met me en haalde later een bekertje water en een keukenstoel. Ik geloof dat zij ook degene is die 112 heeft gebeld;
- ik voelde een hand op mijn schouder. Dat was collega Bas. Het was heel prettig dat er een bekende bij was. Blijkbaar was ik snel weer goed bij zinnen, want ik feliciteerde hem onmiddellijk met zijn verjaardag (ik had eerder op Facebook gezien dat hij jarig was). Bas belde Lidy om te zeggen wat er gebeurd was;
- er kwamen twee Boa's bij. Zij liepen toevallig op de Ellekoot;
- er kwamen twee agenten bij n.a.v. de 112-melding;
- er kwam een dokter bij, niet uit een grote ziekenauto, maar uit een personenwagen-ambulance van de huisartsenpost;

Ik kwam langzaam bij, maar had overgeefneigingen en ik zweette ontzettend. Ik moet er ook heel bleek hebben uitgezien. Op een keukenstoel van de Zeeman zat ik voor die winkel en werd verder onderzocht. De bloeddruk was prima. De suiker in mijn bloed was goed. Een hartcardiogram was prima (het is heel vervreemdend om met een ontbloot bovenlijf vol plakkers op een stoeltje in een winkelcentrum te zitten). Dat zijn prima vaststellingen, alleen bleef het daardoor onduidelijk wat de reden van mijn flauwvallen is geweest.

ziekenauto

Ik werd met de ziekenauto naar huis gebracht. Daar belde deze arts mijn huisarts op om te vragen of hij later op de dag nog even contact met me op wilde nemen. De politieagente die hoorde dat ik op de Dijkstraat woonde, zei: 'Dan breng ik uw fiets wel even naar huis'. Ze regelde dat haar collega daar dan met de auto naartoe reed om haar weer op te pikken (wat een service van de politie!).
Bij het parkeerterrein van het NS-station zag ik Suzanne in haar auto staan. Ik zwaaide naar haar en dacht: die zal wel schrikken als ze mij in deze ziekenwagen ziet.' Gelijk daarna dacht ik: 'Ze zal het al wel gehoord hebben en daarom hier nu staan.' (Dat laatste klopte).

3 bestellingen: Clinge Doorenbos, (op rijm verteld door), 'Het Muizenboek', Doeko Bosscher, 'Strandvondst', Oscar Wilde, 'Aforismen'.

11 september 2021

Een rustige dag. Veel geslapen. Ik ben nog iets wollig in mijn hoofd. Normaal gesproken zou ik me daar geen zorgen over maken, maar na gisteren ben ik - natuurlijk - heel attent op wat ik eventueel voel. We hebben bedacht dat het gisteren oververmoeidheid moet zijn geweest. Ik ben afgelopen week twee avonden achter elkaar pas om 01.00 uur naar bed gegaan. Dat ben ik niet meer gewend. Bovendien hebben we allebei in de nacht van donderdag op vrijdag heel slecht geslapen. Een andere mogelijkheid is een lichte tia, maar daar wil ik niet aan denken (en de artsen zien daar ook geen aanwijzingen voor).

1 bestelling: Gerd Brantenberg, 'De dochters van Egalia'.

12 september 2021

Ik las de afgelopen dagen 'De stamboomman' van Gert Groenleer. Een korte roman, gebaseerd op een figuur uit zijn jeugd in Colijnsplaat. Het is een prettig leesbaar boek, vooral omdat Groenleer een paar duidelijk gemaakte keuzes consequent volhoudt, ook qua stijl. Je ontkomt er - mede daardoor - niet aan de hoofdpersoon sympathiek te vinden.
Op bladzijde 80, waar Ko de Vos op visite gaat bij zijn oom en tante in Zierikzee en met de fiets het veer Kats-Zierikzee neemt, kom ik iets tegen, waar mijn oog aan blijft hangen. Op Schouwen-Duiveland aangekomen zoekt Ko de verschillen die er zijn tussen vóór en na de Watersnoodramp: 'de nieuwe wegen, sloten en boerderijen, de houten geschenkwoningen, het kale landschap.Van die geschenkwoningen had ik nog nooit gehoord, tot vorige week maandag collega Arvid me erover vertelde. Na de Watersnoodramp werden er door diverse landen (De Scandinavische landen, Oostenrijk) houten woningen aan Nederland geschonken. Een aantal ervan bestaat nog en Arvid had er een paar gezien in het Openluchtmuseum.

De herfsttijloos laat zich in de voortuin weer zien. Vorig jaar pootte ik heel veel herfstcrocussen. Die zijn nog niet te zien, maar misschien is het daar ook nog wat te vroeg voor.

herfsttijloos

3 bestellingen:  Jan van Coillie, 'Leesbeesten en boekenfeesten. Hoe werken (met) kinder- en jeugdboeken?', Harold McGee, 'Over eten & koken / wetenschap en cultuur in de keuken', Wim Hazeu en G.J. Bremer, 'Mijn dokter is een goede dokter .. Poëzie rond het thema ziek-zijn'.

13 september 2021

'Tat Tvam Asi' van A.L. Snijders heb ik uit. Jammer. Ik heb er met veel plezier een paar maanden lang een paar zkv's 'voor het slapengaan' in gelezen.

In het voorjaar pootte ik de zaadjes van een bolcourgette. Ze kwamen op, kregen bloemen, maar bolcourgettes wilden er niet erg aankomen. Deze week zagen we er wél eentje zitten. Vandaag aten we dus weer eens uit eigen tuin!

bolcourgette

1 bestelling: Marnix Gijsen, 'Klaaglied om Agnes' (Bulkboek 101).

14 september 2021

martijn driehoeksbord

Door heel Veenendaal kijkt Martijn ons deze week nadenkend aan. Pro Veenendaal bestaat 10 jaar ... en dat willen ze weten. Martijn is letterlijk het uithangbord van zijn partij. Ze hebben wat slordig geplakt; Martijn is erg rimpelig voor zijn leeftijd.
Overigens ligt het derde bord hier op de grond. Ik heb het doorgegeven.

1 bestelling: Hans Lodeizen, 'Het innerlijk behang en andere gedichten'.

15 september 2021

Nadat ik twee dagen thuis ben gebleven, ben ik vandaag wel weer naar school geweest. Ik kan moeilijk lang thuis blijven, uit angst dat er nog een keer iets gebeurt. Ik heb met de roostermaker geregeld dat er blokuren komen voor de afname van de Diatoetsen.
Een aantal collega's begon over de posters met Martijn erop. Eén collega zei: 'Die zal intussen ook wel 32 zijn.' Nou beste collega: doe er maar een jaar of tien bij.

7 bestellingen: K. Schippers, 'De hoedenwinkel', W.R. van der Zee, 'Vlam van de geest', Henri Charrière, 'Papillon', 'Tirade 95' (november 1964), 'Tirade nummers 287 en 284', Godfried Bomans, 'Werken VII', Steve Austen, 'Margetheater in Nederland. 10 jaar Shaffy'.

16 september 2021

Vandaag werd er voor het eerst een uit mijn 'minibieb' meegenomen boek weer teruggebracht. Dat is het principe van een 'bieb', maar voor mij hoeft het niet. Ik heb nog dozenvol boeken waar ik vanaf wil. Er werden trouwens ook al een paar keer andere boeken ingezet. Vadaag zag ik er ineens - tussen de andere boeken - een zwarte bijbel staan. Tja, het blijft Veenendaal.

3 bestellingen: P.F. Thomése, 'De onderwaterzwemmer - Voorpublicatie', Judith Herzberg, 'Beemdgras', Robert Payne, 'Het goud van Troje, Heinrich Schliemann en de bedolven steden van Griekenland'.

17 september 2001

Wim Kan had een werkhuisje dat met de zon mee kon draaien. Dat huisje schijnt tegenwoordig bij een theater in Den Bosch te staan. Het is daarheen gegaan toen het huis waar Kan woonde werd afgebroken. Uit zijn dagboeken blijkt dat Wim Kan bij tijden een ontzettende twijfelaar was, bij het depressieve af. Heeft iemand wel eens uitgezocht of hij dat huisje niet juist tegen de zon in liet draaien, om dan lekker in het donker te zitten?

Ik zit op mijn studeerkamer de boeken uit de boekenkast te koop te zetten. Ik ben gevorderd tot de H. Bij de boeken van Jan Hanlo word ik er nog eens sterk aan herinnerd hoezeer tweedehands boeken in waarde gedaald zijn! Ik heb 'Een avondje Hanlo' van Frits Haans in handen. Een gesigneerd en genummerd exemplaar (dit is nr. 67 van 200). Het komt uit een kavel boeken van over Hanlo dat ik op een veiling heb gekocht. De vorige eigenaar heeft de prijs (met potlood) voorin het boek laten staan. Hij betaalde er destijds honderd gulden voor. Ik zet het nu te koop voor negen euro .. en dan ben ik niet eens de goedkoopste op Boekwinkeltjes.

Gijs heeft de deurkruk op de nieuwe deur tussen de keuken en de bijkeuken gemonteerd. Ik had de deurkruk eerder deze week zelf uitgepakt, maar ik snapte de beschrijving niet helemaal. Het is maar goed dat ik toen niet doorgegaan ben, want ik zou het verkeerd hebben gedaan. Daarna maakte we ook de twee filters van de airco even schoon. Dat gaat heel gemakkelijk (en dat kan ik volgende keer dan ook wel zonder hulp).

1 bestelling: 'lesbrief 3PAK 2020'.

18 september 2021

Vandaag bekeek ik dat bijbeltje in mijn minibieb nog eens goed. Hij blijkt afkomstig van oud-SGP-gemeenteraadslid Jan Vermeer en er staat een vriendelijke boodschap voorin:

Bijbeltekst

Vanmiddag haalde ik het vuil uit de dakgoot langs de garage. Suzanne en Gijs maakten het hout schoon van de opbouw boven de garage. Twee klussen kunnen afgevinkt.

In het schuurtje vond ik nog een potje pindakaas voor de vogels. Lidy draaide het deksel eraf en zette het potje in het voederhuisje in de voortuin. Daar kwam een debiel pimpelmeesje op af. Hij zat niet bij de opening van de pot te pikken, maar probeerde dwars door het glas heen bij de pindakaas te komen. Die moet nu snavelpijn dan wel kopjespijn hebben.

2 bestellingen: Guido Goedemé, 'Godfried Bomans - Erik of het klein insectenboek' (uit: Lexicon van Literaire Werken), J.A. Dautzenberg, 'Godfried Bomans - Memoires of gedenkschriften van minister Pieter Bas' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Remco Campert (red.), 'Gedicht 7. 3 maandelijks tijdschrift voor poezie 7'.

19 september 2021

Omdat we een 'ouderwetse' verjaardag vorig weekend nog niet aandurfden, waren we vanmiddag bij Peter en Joukje 'op de koffie'. Het was prettig om weer even bij te praten. Ik bewonderde ook Peters kamado: een Bastard. Daar valt mijn kamadootje bij in het niet!

3 bestellingen: Paul Jacobs en Erik Strieleman, 'Het grote blufboek', 'Hollands maandblad 609/610, augustus/september 1998, 40e jaargang', J.J. Cremer, 'De Betuwsche Neef enz. Acht novellen'.

20 september 2021

Nogmaals: Wat uit boeken valt: onderstaande boekenlegger kwam uit een boek op mijn studeerkamer dwarrelen. Ik maakte ze ruim dertig jaar geleden met mijn basisschoolklassen als 'werkje' voor één handenarbeiduurtje. Twee blaadjes papier (van verschillende kleuren). Het bovenste blaadje in de lengte dubbelvouwen en dan op regelmatige afstanden schuin inknippen (net niet helemaal doorknippen). Dan de ontstane driehoekjes om en om naar beneden vouwen en de puntjes vastplakken. Dan de twee blaadjes op elkaar plakken. Snel af en altijd een leuk resultaat.

knutselboekelegger

Vanavond hadden we een vergadering over het Cultureel Café. Op 13 oktober houd ik er een lezing over de gedichten op de muren in Veenendaal.

3 bestellingen: Simenon, 'Touriste de bananes', Renate Dorrestein, 'Vóór alles een dame', Jos Smit, e.a., 'Architectuur in Hilversum. Bouwkunst uit de twintigste eeuw in kaart gebracht'.

21 september 2021

Vanochtend was er op school een vergadering van de werkgroep taalbeleid. Daar mag ik deze laatste maanden nog deel van uitmaken. De toetsen van Diataal maken dan weer deel uit van dat beleid.

Ik downloadde vorige week de CoronaCheck-app. Ik kreeg er geen geldige QR-code in tevoorschijn. Mijn tweede vaccinatie bleek er niet in te staan. Ik heb de huisarts gebeld en vervolgens heb ik hen een scan van mijn vaccinatiebewijs gemaild. De persoon die hierover gaat bleek op vakantie (bij de huisarts dus ook al!). Deze week kreeg ik een mailtje van ze met de benodigde informatie en een uitleg hoe ik dat aan de CoronaCheck-app toe moest voegen. Ik vreesde voor gedoe, maar het was snel voor elkaar.

De wc-deur is één keer geschilderd. Morgen een tweede keer, dan zijn de 'oude' deuren in de hal allemaal wit (op de binnenkant van de buitendeur na).

1 bestelling: Wolfgang W. Parth, 'Voorwaarts kameraden, wij moeten terug'.

22 september 2021

Vanochtend dronk ik met Loes een kop koffie (zij thee) bij Tamminga. Ze werkt vanaf dit jaar als teamleider op een andere school, maar is nog een paar woensdagen bij ons aanwezig om e.e.a. over te dragen (een vorm van aan je opzegtermijn gehouden worden). Ik ben de afgelopen jaren vaak even voor een praatje bij haar binnengelopen en die praatjes ga ik echt missen. Met dit praatje bij Tamminga namen we op een toepasselijke manier afscheid.

Lidy kocht wat heideplantjes bij de Welkoop en ik wat boeken bij de kringloop. Ik had mezelf de opdracht gegeven: alleen boeken die ik zelf wil lezen en alleen boeken die niet meer dan 1 euro kosten. Ik had er toch eentje van twee euro, maar daar stelde ik twee boeken van vijftig cent tegenover; gemiddeld één euro dus.
- Jostein Gaarder Het Sinaasappelmeisje
- Hella S. Haasse, Zwanen schieten
- Tatiana de Rosnay, Het huis waar jij van hield
- Sander van Walsum, De afslag
- Frank Westerman, De graanrepubliek
- Joost Zwagerman, De buitenvrouw

De (geschilderde) wc-deur hangt weer op zijn plaats.

1 bestelling: Liselore Gerritsen, 'Oktoberkind'.

23 september 2021

Vanochtend had ik telefonisch overleg met iemand van Diataal: aanstaande maandag krijg ik telefonische ondersteuning bij het invoeren van klassen en klaarzetten van toetsen. Op de sectie-studiemiddag in november komt er waarschijnlijk iemand van Diataal instructie geven op het oefenen met en van leerlingen ná de afname van de toets.

Bij Van Kooten haalde ik twee doosjes met mijn stadsdichtersbundels op. Daar zijn er die eerste keer optimistisch veel van gedrukt (en ik vermoed dat Albert daar aan mee heeft betaald). Weggooien is zonde. Dan deel ik ze liever hier en daar uit (nieuwe collega's Nederlands, nieuwe buren, in mijn minibieb).

De inhoud van die minibieb heb ik vanmorgen weer helemaal ververst. Eén keer in de twee weken lijkt te optimistisch. Misschien is één keer in de drie weken haalbaar.

7 bestellingen:  N. Jansen / M. Donker-Willenborg, 'Smullen op z'n Antilliaans', '3pak 2016', Anna Blaman, 'De verliezers', E. d'Oliveira, ' "De jongere generatie" (vervolg op "De mannen van 80'")', Jan Willem de Boer de, 'Hartje Stad. Sentimentele herinneringen van een Rotterdamse journalist', Mies Bouwman, 'Ranbamboelie', 'Hollands maandblad 471, februari 1987'.

24 september 2021

Remco Campert somt in zijn column 'Stilte' in 'CaMu 2000. Het jaaroverzicht' zaken op die voor hem bij de stilte van vroeger horen. In die opsomming: een beschuit met geprakte aardbeien. Wij eten 's zomers met enige regelmaat een beschuit met aardbeien, maar ik ben nooit op het idee gekomen die aardbeien te prakken. Misschien eet dat wel veel makkelijker. Wat zou bij de meeste mensen de gewoonte zijn: prakken of hele/gehalveerde aardbeien?

Ik ben begonnen aan 'Nestor' van L.H. Wiener; een boek dat al lang op mijn verlangleeslijstje stond:

Uilskuiken was een woord dat extreme domheid aanduidde,
maar tegelijktijd gold de uil als het symbool van de wijsheid.
Belachelijk was zoiets.

(L.H. Wiener, Nestor, blz. 6)


Als uilen niet jaagden waren het goeiige lobbesen.
Ze hielden van dutjes en rust.
Uilen waren eigenlijk poezen met vleugels.

(L.H. Wiener, Nestor, blz. 7)

3 bestellingen: Maurice Roelants, 'Komen en gaan', Gerard Koster, 'CD-I', Jeroen Brouwers, 'Bezonken rood', Wolfgang Herrndorf, 'Tsjik'.

25 september 2021

Vanmiddag maakten we het houtwerk aan de zijkant van het huis schoon met de 'telescoopbezem'. Eerst het houtwerk boven de garage en daarna de hoge zijgoot.

3 bestellingen: P.A. Daum, 'Goena-goena', 'Keesings Historisch Archief 1992, Geïllustreerd dagboek van het hedendaags wereldgebeuren met voortdurend bijgewerkte alfabetische index', 'Keesings Historisch Archief 1994, Geïllustreerd dagboek van het hedendaags wereldgebeuren met voortdurend bijgewerkte alfabetische index', L.W.R. Wenckebach, 'Oud-Amsterdam 100 stadsgezichten'.

26 september 2021

7 bestellingen: Inge Drewes, 'Lezen en leesclubs', J. Slauerhoff, 'Het verboden rijk' (Bulkboek 146),  Agatha Christie, 'Miss Marple omnibus (Dood van een danseres/De giftige pen/Wie adverteert een moord!/Een handvol rogge)',  Augusta de Wit, 'De wijdere wereld', K. Norel, 'Engelandvaarders, deel 3. Verzet en victorie', Boleslaw Prus, 'De pop', Hendrik Groen, 'Pogingen iets van het leven te maken'.

27 september 2021

Vandaag gaf ik dan toch de eerste steunles. Het was een klein groepje brugklassers, maar wel een goed groepje. Ik gaf een lesje werkwoordspelling (altijd nuttig) en ze gaven de goede antwoorden en ze konden ook uitleggen waarom dat de goede antwoorden waren. Woorden als 'hulpwerkwoord', ''t Kofschip', 'persoonsvorm' en 'voltooid deelwoord' kwamen daarbij spontaan én op de juiste manier langs!

Vanmiddag had ik, eerst telefonisch en vrij snel daarna via Teams, een bespreking met iemand van Diataal. Een uitleg over het klaarzetten van toetsen en heel veel praktische tips.

5 bestellingen: Marlo Morgan, 'Australie op blote voeten', Frank Goble, 'de psychologie van Abraham Maslow de derde weg', Robert Louis Stevenson, 'De vreemde geschiedenis van dokter Jekyll en meneer Hyde en andere verhalen', 'New Found Land. nr. 2, 1982, themanummer Angst voor de angst', H@ns Mooi, 'Híj begon...', Stefan van der Bossche / Koen Vergeer (samenstellers), 'Naar 't Zuiderland. Moderne Nederlandstalige dichters langs de Middellandse Zee'.

28 september 2021

Verkorte lessen vandaag en daarna een studiemiddag voor mentoren. De kans dat ik nog mentor word is vrijwel nul. Die studiemiddag heb ik dan ook aan me voorbij laten gaan.

6 bestellingen: A.C. van Grootheest e.a. (red.), 'Geschiedenis van Veenendaal', Leon Uris, 'Exodus', Louis de Bourbon, 'Het rood van de hemel',  Dr. Henri Polak, 'Het kleine land en zijn groote schoonheid', stafkaart '14 E, Hippolytushoef (1971)', Jeroen Brouwers, 'Couperus 1863-1963', Jeroen Brouwers, 'Van rondeel tot chanson'.

29 september 2021

Vandaag wilde ik de inlogcodes van Diataal printen voor de tweede klassers. Die hebben ze volgende week nodig. Het lukte niet. Ik vermoed omdat ik aangemeld sta als docent én als beheerder. Ik meen in een instructiefilmpje gezien te hebben dat docenten toetsen kunnen klaarzetten, maar beheerders niet. Ik heb het vinkje bij 'beheerder' weggehaald. De boel wordt 's nacht ingelezen, dus dan zou ik het morgen wel moeten kunnen printen.

Loes was vandaag voor het laatst op school. Ik schreef al eerder dan ik mijn af-en-toe-praatje met haar ga missen. We spraken vandaag af dat we elkaar af en toe gaan schrijven (ouderwets: een brief in een envelop). Zo houden we contact.

Vanavond aten we met Erich en Ria bij Valentino, het Italiaans restaurant aan de Sandbrinkstraat. We kregen dat nog als cadeau voor ons veertigjarig getrouwd zijn. Door corona was het allemaal een beetje 'opgeschoven'. Het was gezellig en lekker. Na enig twijfelen besloot ik hun pizza calzone maar eens te proberen. Die was prima.

2 bestellingen: Peter Bimmel / Jos Canton e.a., 'Handboek ontwerpen talen', 5 x '3PAK'.

30 september 2021

Het uitzetten van de beheerdersfunctie was toch niet de oplossing voor mijn printprobleem bij Diataal. Daarom belde ik vandaag op school de helpdesk. Het bleek ergens anders een verkeerd vinkje te zijn (een vinkje bij 'printen per leerling' i.p.v. bij 'printer per klaargezette toets'. Omdat ik zelf mijn beheerdersfunctie verwijderd had, kon ik dat vinkje niet veranderen. De helpdesk kon dat wel én zij konden mij ook weer beheerder maken. Daarna ging het printen van de codes voor de leerlingen prima. Ze liggen klaar voor volgende week én ik heb alle codes bij elkaar in een mapje gezet. zodat ik die bij eventuele problemen nog op kan zoeken.

Aan het begin van de avond maakte een fotograaf foto's van mij bij twee 'gedichten op muren'. Ze gaan bij de persberichten over mijn lezing in het Cultureel Café van 13 oktober over die 'gedichten op muren'.

portret Mats

6 bestellingen: Lynn Johnston, 'Schat, we zijn zwanger! 91 cartoons', Marcella Hazan, 'De Klassieke Italiaanse Keuken', Naema Tahir, 'Groenkapje en de bekeerde wolf (en andere moslimsprookjes)', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'De dag' (dinsdag 19-11-1968, over de intocht van Sinterklaas in Veere en in Amsterdam (met praalwagens)), Frank Martinus Arion, 'Afscheid van de koningin', Hendrik Willem van Loon, 'Pioniers der vrijheid, bevattende een waar en getrouw verslag van een aantal hoogst interessante ontmoetingen met enkele historische personages van Confucius en Plato tot Voltaire en Thomas Jefferson, die altijd in hoge mate onze nieuwsgierigh...'.