September 2022

30 september 2022

kunstroute 2022 Kunstroute 2022

Vandaag was de opening van de kunstroute. Ik las er drie 'september in Veenendaal'-gedichten voor:
- Het ollekebolleke over de Ossenmarkt (die is al een jaar of tien oud)
- Het gedicht over Lampegietersavond (die is een week of twee oud)
- Onderstaand gedicht over de kunstroute dat ik de afgelopen week schreef:

Kunstroute

Na jaren sprak ik Ruben weer
en hij zei tegen mij: ‘Meneer,
van uw lessen is m’iets bijgebleven
en ik onthoud dat heel mijn leven.
En dat is dit: een peniskoker
werkt anders dan een waterkoker!’

Dat kan: ik zeg soms zulke dingen
om de woorden los te zingen
van hun vastgeroeste ‘ik’
en dan heb ik reuze schik:
iedereen, van groot tot klein
kan creatief met woorden zijn!

Als je koffiepoeder in heet water doet,
dan smaakt die koffie reuzegoed.
Van custardpoeder maakt mijn ma
de allerbeste custardvla.
Maar ik g’loof niet dat een moeder
een baby maakt van babypoeder!

Nu gaan we naar waar we wezen moeten,
we kijken naar het woord: kunstroute:

De Vluchtroute is bedoeld om te vluchten
dus de kunstroute is bedoeld om te kunsten?
De Verbindingsroute die verbindt iets
dus de kunstroute die kunst iets?
Op de Pelgrimsroute lopen de pelgrims
dus op de kunstroute loopt de kunst?
De Toeristische route is bedoeld voor toeristen
dus de kunstroute is bedoeld voor de kunst
Langs de zijderoute werd de zijde vervoerd
Dus langs de kunstroute wordt de kunst vervoerd?

Nee, oh nee, oh driewerf nee
Dat is niet het procedé
De wethouder van de VVD
Deelt het u zo dadelijk mee
U maakt dit weekend een tournee
En bezoekt het atelier
van een kunstenaar of twee (ëntwintig)
Dat is in feite het idee
En ook op zondag AUB
(Al vindt de lokale SGP
dat niet helemaal ok)
Wíj gaan dit weekend all the way
Ik wens nieuweling én routinier
Een langdurig defilé
Dan lijkt mij iedereen tevree!

Er is heel veel kritiek op de prijsverhogingen van de energiemaatschappijen. Ze zijn verplicht verhogingen/aanpassingen minimaal 30 dagen vantevoren aan de klant te melden. Dat hebben ze niet gedaan. Ze riskeren nu een boete en hebben intussen aangegeven dat de prijsverhoging een maand later in gaat.

1 bestelling: James Joyce, 'Ulysses'.

29 september 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Willem Hendrik Sels.

Vanavond was de tweede avond van de bridgecursus. We hebben drie leraren die elkaar afwisselen. Vanavond was er de jongste van de drie. Hij spreekt duidelijk, maar ging wel erg snel. Hij zou wat langzamer moeten praten, en de met de beamer op het scherm getoonde kaartverdelingen worden duidelijker als hij af en toe ook de kaarten benoemd. Hij had een piepklein beamertje bij zich (pakweg 10 bij 10 centimeter) en het beeld was ook niet helemaal scherp. Het onderwerp was 'snijden' en dat was op zich wel duidelijk, maar door het tempo ging het me duizelen.

28 september 2022

Vanochtend kregen we een mailtje met de nieuwe tarieven voor stroom en gas. Electra (dagtarief) gaat van 0,22470 naar 0,95941. Gas gaat van 1,05834 naar 3,39522. Dat zijn forse verhogingen. Toch zijn we voorzichtig optimistisch: We zijn in de afgelopen maanden minder dan de helft van de stroom gaan gebruiken (de spa eruit!) en we hebben 22 zonnepannelen op het dak. Als nu ook het door de regering voorgestelde prijsplafond nog doorgaat, dan hoop ik op een prijs die 'maar' ruim anderhalf keer zo hoog is als die van het afgelpoen jaar.

Vanmiddag gingen we naar het museum in de Dorpsstraat in Lunteren. Daar is tijdelijk een Marten Toonder-tentoonstelling (nog tot eind oktober). Veel materiaal en veel informatie over zijn leven en werk. De moeite waard!

Marten Toonder Marten Toonder

hndschrift Marten Toonder

Marten Toonder Marten Toonder

Ook dit museum heeft een winkeltje, waar voornamelijk boeken worden aangeboden. Van Marten Toonder heb ik er wel genoeg. Ik kocht er 'Uitgelezen Lunteren. Schrijvers over Lunteren en omgeving' van Arno van der Valk. Een uitgave van de Vereniging Oud-Lunteren t.g.v. het veertigjarig jubileum.

4 bestellingen: Leon de Winter, 'Zoeken naar Eileen W.', Martin Bril, 'Overal wonen mensen', Maarten 't Hart, 'Feest', Maarten 't Hart, 'Dienstreizen van een thuisblijver'.

27 september 2022

Ook 48 uur nadat ik '1q84' van Murukami uit heb, loop ik nog met zijn wereld(en!) in mijn hoofd. Dat zegt iets over de kracht van dat boek.

Ik was al een week of wat één van mijn twee brillen kwijt. Ik dacht dat ik hem ergens 'even' had neergelegd en dat ik hem wel weer tegen zou komen. Dat zou niet gebeurd zijn, want Lidy vond de bril vandaag onder ons bed!

26 september 2022

In het 'Literair dagboek 1955-1965' van Barend Rijdes kwam ik een opvallend verslag van een gesprekje met Jaap Meyer tegen. Je leest overal dat deze als vader zich niet voor het werk van zijn zoon interesseerde. Dat is in het begin dan toch anders geweest!

Van zijn zoon Ischa zijn aforismen opgenomen in "Vandaag". Hij was er nogal verrukt van. Geboorte van een nieuwe ster aan de litteraire hemel? De jongen is mijn leerling, en ik ken hem vrij goed: springerig van geest, zeer inrustig en weinig doorzettingsvermogen - dat kan liggen aan zijn leeftijd en aan de nawerking van een meningitis. De jongen is wel begaafd en heeft een typische zakenmoraal - hij kan het ver brengen, maar ik twijfel aan zijn slagen als litterator (voorzover deze termen bruikbaar zijn naast elkaar).
(Barend Rijdes over een gesprek met Jaap Meyer, Literair dagboek 1955-1965, 24-02-1961, blz. 52/53)

3 bestellingen: Johan Fabricius, 'De grote geus', Multatuli, 'Saïdjah & Adinda' (Bulkboek 20), Agatha Christie, 'Peril at End House', Guus Houtzager (samensteller), 'Hollands naturalisme' (Bulkboek 118), R.J. Peskens, 'Mijn tante Coleta' (Bulkboek 182), A. Koolhaas, 'Vanwege een tere huid' (Bulkboek 169), Rudi van Dantzig, 'Voor een verloren soldaat' (Bulkboek 217).

25 september 2022

En ook het derde boek van '1q84' van Haruki Murukami heb ik uit. Het is een ontzettend spannend verhaal en het is zo goed geschreven dat je ook de fantasievolle zaken onmiddellijk voor waar aanneemt. Een aanrader!

4 bestellingen: Etty Hillesum, 'Het verstoorde leven. Dagboek van Etty Hillesum, 1941-1943', Helene Nolthenius, 'Een man uit het dal van Spoleto', W.H. van Eemlandt, 'Arabeske in purper', P. Hyacinth Hermans, 'Van mensen en dingen die mij voorbij gingen',

24 september 2022

Het regent de hele dag dat het giet. Vanmiddag was er 'Plaza Cultura'. Ik stond ingedeeld voor twee stadswandelingen langs de 'Gedichten op muren'. Deelname was gratis en mensen hebben zich niet aan hoeven te melden. Dat betekent dat er met dit vieze weer niemand komt. Ik zou een vergoeding in cadeaubonnen krijgen, maar nu de wandelingen niet door gingen, kreeg ik die ook niet. Dat vind ik eigenlijk onbehoorlijk. Ik heb er mijn voorbereiding aan gehad en ik ben ruim anderhalf uur aanwezig geweest (o.a. wachtend of er wel belangstelling voor de tweede wandeling zou zijn).

6 bestellingen: J.B. Charles, 'Volg het spoor terug', 'Aantal (13) knipsels over Anton de Kom', H. J. Stuvel, '1961 zeeslag bij Veere (De sluiting van het Veerse Gat)',  Mart Smeets, 'Door naar de volgende ronde', Geintje Kort, 'Animallepraat'. Jorieke Eijlers-Fredrikze, Thijs Noorlandt, 'Verlangen naar vrijheid / Vlucht uit slavernij! Je bent gemaakt om te leven in het beloofde land'.

23 september 2022

Opnieuw een sms'je van de GGD. De uitnodiging per sms en per mail van gisteren was een vergissing. Excuses. Dan moet ik blijkbaar toch wachten op een brief en dan zelf een afspraak maken. Het is wel een beetje slordig allemaal.

Lidy barstte vannacht van de buikpijn; eigenlijk al een paar dagen, maar vannacht was het veel erger. We gingen vanochtend naar de huisarts. Die houdt het op prikkelbare darmen. Het is prettig dat het niet iets ergers is, maar het is onprettig dat er weinig tegen te doen is. Oppassen met wat je eet en een poosje rustig aan doen.

Er lag nog een beenhammetje in de koelkast. Ik deed hem niet in de oven, maar in de kamado. Eerst een minuutje of vijf in de appelrook en daarna langzaam garen.

beenham in de rook

1 bestelling: Liza Marklund, 'Levenslang'.

22 september 2022

Via de mail en via sms kwam er een uitnodiging voor een nieuwe coronaprik (op 18 oktober). Ik lees dat veel mensen erover twijfelen, maar ik ga hem wel 'halen'.

Boek twee van '1q84' van Haruki Murakami heb ik ook uit. Dat zijn zo'n zevenhonderd bladzijden in ruim een week. Veel noteerbare mooie zinnen lees ik niet, maar het boek zuigt je naarbinnen en je blijft doorlezen. Deel drie is het dikst en daar begin ik vandaag aan.

Vanochtend bij Van Kooten 'Bijna een man. Dagboeken 1939-1955' van J.J. Voskuil gehaald. Het boek is gisteren gepresenteerd en lag vanochtend al in de winkel. Nog op een karretje met net binnengekomen boeken.
In 1942 zit Voskuil op het Stokroos-lyceum. Hij schrijft op 6 december:

Klassefuif bij Hanneke. Ik vertel in het pikkedonker het verhaal van de man met het houten been.

Grappig: dat verhaal heb ik ook diverse keren, liefst bij een kampvuur, verteld.

Vanavond had ik in zalencentrum 'Aller Erf' de eerste avond van de bridgecursus. Elf 'studenten' en drie (elkaar afwisselende) cursusleiders (professionele bridgers) van een bridgeschool uit Driebergen. Van de elf deelnemers aan de cursus bleek ik er twee heel goed te kennen: mijn oud-buurmeisje Caroline en haar man Amir!

2 bestellingen: 'Spektator. Tijdschrift voor neerlandistiek, jaargang 11, nummer 4', Jules Verne, '20.000 mijlen onder zee. Oostelijk halfrond'.

21 september 2022

We gingen naar de Lidl (pepernoten!) en op de terugweg langs de kringloop. Ik kocht er:
- Pauliwn Cornelisse, Taal is zeg maar echt mijn ding
- W.F. Herman, Het geweten van de Groene Amsterdammer of Volg het spoor omhoog
- Judith Herzberg, 27 liefdesliefdjes
- Arthur Japin, De man van je leven
- Maritha Mathijsen, Een bezield Schavuit. Jacob van Lennep
- G.D.J. Schotel, Zeden en gebruiken in de Zaanstreek
- De Waal & Baantjer, Een kuil voor een ander
- Stille getuigen. Sporen van misdaad in 25 verhalen

1 bestelling: Ed van Eeden, Monica Soeting e.a., 'Want je ziet niet alleen wat je ziet / over het werk van Koos van Zomeren'.

20 september 2022

Met Tygo oefende ik voor zijn aardrijkskundetoets van donderdag. Hij heeft nu drie cijfers binnen. Twee dikke voldoendes voor wat we samen geoefend hebben (gelukkig!) en een onvoldoende voor de toets waar wij niet voor geoefend hebben. Ik had tegen hem gezegd dat alleen doorlezen van de stof niet genoeg is: 'Twee keer doorlezen levert een 4,5 op!'. Daar zat hij net iets boven.

Een klant uit België wilde het doosje boeken graag met DPD verstuurd hebben. Dat is inderdaad ruim de helft goedkoper dan met Post.nl! Ik had tegen deze klant gezegd dat ik de helft van de verzendkosten zou betalen, dus het scheelde mij ook nog geld. Het was wel even zoeken naar dat inleverpunt. Dat zit ergens achteraan op een industrieterrein en dan blijkt het adres om pakjes op te halen ook nog ergens anders te zijn dan het adres om pakjes te brengen. Maar ik heb het gevonden.

2 bestellingen: Rob Delvigne & Leo Ross, 'Jacob Israël de Haan - Pijpelijntjes' (uit: Lexicon van Literaire Werken), M. Nijhoff, 'Vormen'.

19 september 2022

Een rustige dag. Wat boeken en wat knipsels opgeruimd.

In mijn boekenkast staan drie dikke delen brieven van Gerard Walschap. Ik ben begonnen die brieven te vermelden op de Schrijversinfobladzijden van de ontvangers van die brieven. Daar ben ik wel weer even zoet mee.

18 september 2022

Ik heb voor het eerst sinds maanden weer een shirt met lange mouwen aan.

Het eerste boek (van de drie) van '1q84' van Haruki Murakami heb ik uit. 429 bladzijden in een paar dagen en ik ben inmiddelijk aan het tweede boek begonnen. Het tweede boek, niet het tweede deel. De boeken zijn niet los van elkaar te lezen. Het is eigenlijk een heel dik boek dat in drie 'banden' is uitgeven, omdat één band niet te hanteren zou zijn.

2 bestellingen: 'Alte Legenden von Jungfrauen und Büsserinnen', Ronald Giphart, 'Ik ook van jou', Maarten 't Hart, 'Een vlucht regenwulpen', Louis Paul Boon, 'Mijn kleine oorlog'.

17 september 2022

Ik kijk met grote terughoudendheid naar het hele 'woke'-gebeuren. Er zitten mij iets teveel extremistische trekjes aan. Deze week zette een briefschrijver in 'Trouw' me daarover aan het nadenken. Hij wees erop dat 'woke' niet anders betekent dan 'wakker' en dat je wakker moet zijn om het onrecht in de wereld te zien. De briefschrijver begreep vooral de terughoudendheid vanuit de linkse hoek niet. Begint de internationale niet met 'Ontwaakt'!

herfsttijloos

In de voortuin bloeit de herfstijloos volop. Herfstkrokussen zijn er nog niet te zien.

Ik rookte weer eens twee stukjes zalm in het rookoventje op het fornuis. Twee halve tomaatjes en twee halve uitjes liet ik meeroken. Lekker met verse boontjes en roseval aardappeltjes uit de oven.

gerookte zalm

1 bestelling: Tim Krabbé, 'Red Desert Penitentiary. een filmverhaal'.

16 september 2022

Een mailwisseling met een klant n.a.v. dit tijdschrift:

Plaats van de titel LTTI110 
Schrijver Morrien, Adriaan e.a. (redactie)
Titel Tirade 110, jaargang 10, februari 1966
Uitgever G.A. van Oorschot
Opmerking blz. 65-128
Prijs € 6,00

- Ik wil het wel kopen voor 6 euro inclusief verzendkosten.
- Dat kan, maar dan moet u het hier op komen halen.
- De vraag die ik bedoelde te stellen was: ik wil het Tiradenummer graag kopen voor 6 euro, inclusief verzendkosten.
- Het antwoord dat ik bedoelde te geven was: Daar begin ik niet aan. De verzendkosten zullen waarschijnlijk € 3,84 zijn. Dan geef ik u dus zo'n 60% korting. Vindt u dat zelf ook niet lichtelijk overdreven?

Vanochtend stond AnneMarie met andere mensen van het 'Museum of Humanity' uit Zaandam op de markt op het Bruïneplein. Ze zijn een paar dagen in Veenendaal en maken portretten van 150 Veenendalers (liefst zo divers mogelijk). Die portretten worden geëxposeerd en toegevoegd aan de voorraad portretten van het 'Museum'. Ik bracht de fotografen vanochtend koffie; dat bleek op of rond het Bruïneplein niet te krijgen.

Romd 12.00 zaten we even bij Suzanne in huis. Er kwam een monteur voor de wasmachine en ze was net een half uurtje te laat vrij.

1 bestelling: A. Koster, 'Stedelijk groen natuurlijker'.

15 september 2022

Tygo komt op dinsdag- en donderdagmiddag hier zijn huiswerk maken. Ik kijk voor/met hem een weekje vooruit in Magister naar de toetsen die eraan komen (deze week alweer twee en volgende week ook alweer twee). Ik heb er meer lol in dan ik gedacht had. Vanochtend heb ik (voor vanmiddag) zelfs een proeftoetsje Duits in elkaar zitten draaien.

3 bestellingen: Rascha Peper, 'Rico's vleugels', Theo van Baaren, 'Hommage à Kees Buddingh'', Theo van Baaren, 'Hoe-korter-hoe-liever', Theo van Baaren, 'In de lussen van de taal', Theo van Baaren, 'Een wereld van as', Theo van Baaren, 'Dromen hardop', Wim van Helden, 'Inspecteur Arglistig en de overval op nachtposttrein 3037'.

14 september 2022

We hadden voor het eerst een Cultureel Cafe in de 'Circle'. Het was lekker vol en de ruimte voldoet prima. Fotograaf Sander van Laar vertelde - geïnterviewd door Jaap Pilon - over zijn digitale bloemsierkunst, geïnspireerd op schilderijen van de oude meesters. Sander is een tovenaar met Photoshop, gebruikt veel vazen van Delfts blauw (uit eigen bezit, maar ook uit de collectie van het Rijksmuseum) en dwingt je door details - vaak met insecten - om langer naar zijn werk te kijken.

Sander van Laar - bloemen Cultureel café 15-09-2022

Zijn werk wordt ook goed verkocht via de site werk aan de muur, waar ik bij het zoeken naar 'schilderijen waarop gekaart wordt' ook al eens terecht was gekomen.

1 bestelling: P.L. Travers, 'Mary Poppins'.

13 september 2022

We deden boodchappen bij de Action en de Dekamarkt. Terwijl Lidy in de Action was, liep ik even de 'Op=op popup-bookshop' binnen. Zij kopen zo te zien uitgeversrestanten op en daar zitten ook dichtbundels tussen die weg gaan voor één of twee euro. Ik kocht er:
- Geertje Bos, Baantjer alias De Cock: Een biografie
- Christine D'haen, De Beker van Djamsjied
- Gil vander Heyden, Taartjes van glas
- Gil vander Heyden, De zachte dwang van regen
- Theo Thijssen-prijs 1994 voor Els Pelgrom (juryrapport en dankwoord)
- Bas van Putten, De hemelpoort

Ik heb me definitief opgegeven voor een basiscursus bridge. Het begint volgende week donderdagavond.

Nieuw op Schrijversinfo: Frans van Isacker.

3 bestellingen: Jonathan van het Reve, 'De boot en het meisje', Rinus Ferdinandusse, 'De brede rug van de Nederlandse maagd', Marcellus Emants, 'Op reis door zweden', Marcellus Emants, W.G. van Nouhuys en A.W. Stellwagen, ' Letterkundige tijdsidealen', Marcellus Emants, 'In Bosnië en Herzegovina', Nop Maas (verzameld en toegelicht door), 'Couperiana', A.C. Loffelt, 'Reisplezier', Nop Maas (samengesteld door), 'De ontvangst van De Nieuwe Gids', Emile Zola, 'Une campagne. Opstellen over politiek en letterkunde', Marcellus Emants, 'In de schouwburgen van Parijs en Berlijn', Allard Pierson, 'Feuilletons', Gerrit Komrij, 'Averechts', Nop Maas (samengesteld door), 'Netscheriana', Italo Svevo, 'James Joyce', Gerrit Komrij, 'Daar is het gat van de deur Kritieken Essays', Gerrit Komrij, 'Verzonken boeken', Mark Prager Lindo, 'Janus Snor', Gerrit Komrij, 'Horen, Zien en Zwijgen', Gerrit Komrij, 'Papieren tijgers', A.L.G. Toussaint, 'Het huis Lauernesse', Gerrit Komrij, 'Humeuren en temperamenten', Maarten 't Hart, 'Het roer kan nog zesmaal om'.

12 september 2022

De boeken die Machiel vorige week bracht staan op alfabetische volgorde onder de overkapping.

4 bestellingen: W. Widmann, 'Welke ster is dat?', Jef Geeraerts, 'Verhalen', C. Buddingh', 'Tussen de bedrijven. Dagboeknotities uit 1942', An 't Hoen (receptuur), 'Smulboek'.

11 september 2022

Twintig euro in de Staatsloterij.

2 bestellingen: Erwin Mortier, 'Gestameld liedboek', Kees Fens, 'Doorluchtig glas. Vijftig jaar P.C. Hooft-prijs', Kees Fens, 'Dat oude Europa / Nieuwe keuze uit de maandagstukken'.

10 september 2022

Op 3 september maakte ik de bladzijde over Maurice Gilliams. Een paar dagen geleden zette ik dat online. Dat wordt toch bijgehouden, de webmaster meldt me dat hij het heeft vermeld op de site mauricegilliams.nl:

Bovendien

2022

♦ Op zijn website Schrijversinfo heeft Mats Beek uit Veenendaal de bi(bli)ografie over Gilliams toegevoegd: Maurice Gilliams - Bi(bli)ografie (schrijversinfo.nl)

♦ De biografie is op 7 september gepresenteerd in het Letterenhuis te Antwerpen.

Bij de boeken van Machiel zaten er ook een stuk of acht van Haruki Murakami. Van hem heb ik nog nooit wat gelezen. Ik begon gisteren aan '1q84 Boek een'. Het boek van Indridason was spannend. Dit is vooral heel goed geschreven.

De tijd is als een draad die in haar geheugen hopeloos met zichzelf in de knoop is geraakt.
(Haruki Murakami, 1q84 Boek een, blz. 52)

1 bestelling: Max Croiset, 'Uiteindelijk: Verzamelde gedichten 1950-1990'.

9 september 2022

De boeken van Machiel staan te koop. Ik heb er 96 te koop gezet, 4 apart gelegd om eerst zelf te lezen en 11 apart gelegd om t.z.t. in het boekenkastje in de voortuin te plaatsen (omdat die boeken al meerdere keren voor rond de 1 euro worden aangeboden). In de afgelopen dagen heb ik één van zijn boeken al gelezen: 'Onderstroom' van de IJslandse thrillerauteur Arnaldur Indridason. Ik begon eraan, omdat er op de voorkant een sticker zat met de vermelding dat de VN detective & thrillergids er vijf sterren aan had toebedeeld. Het boek had mij al snel te pakken en ik las het gisterenavond op bed uit (dat werd een eindje na 0.00 uur).
Ik kan nog even vooruit. Machiel is blijkbaar ook door deze auteur gegrepen geweest, want er zitten 12 thrillers van hem bij!

De vier boeken die ik voor mezelf apart heb gelegd zijn:
- Willem G. van Maanen, Heb lief en zie niet om
- J. Rentes de Carvalho, Laurentiustranen
- Herman Koch, Geachte heer M.
- Herman Koch, De greppel

3 bestellingen: Lucebert, 'beelden in het heden',  Hans Andreus / Remco Campert / Lucebert e.a., 'Stemmen van schrijvers 2 - Een kleine mooie revolutie', Azar Nafisi, 'Alles wat ik verzwegen heb', Louis Lavelle, 'De eenzelvige mens, hedendaagse wijsgerige bespiegeling'.

8 september 2022

In de nieuwe 'IMP' staat mijn derde bijdrage over '' Kaarten in de kunst'.

The Cheater with the Ace of Diamonds

1 bestelling: Jacob Israël de Haan, 'Besliste volzinnen'.

7 september 2022

Machiel bracht vanmiddag twee kratten en twee boodschappentassen vol boeken. Net als de vorige keer vrijwel allemaal in nieuwstaat. Zij zijn nette/zorgvuldige lezers. Ik kreeg van hem zijn eigen boek uit 2020: 'Verhalen uit het verleden'. Ik moet al erg lachen om de informatie op de binnenzijde van de flap:

Toen ik jong was, had ik plezier in het schrijven. Nu ik ouder ben, geniet ik van de druk op de knop bij fotograferen. Ik wil wel schrijven, maar Netflix is ook leuk. Ik heb daarom mijn oude verhalen uit de krochten van One Drive gevist en verlost van hun anonieme bestaan. Lees ze maar. Ze zijn in de jaren zeventig en tachtig geschreven tijdens saaie vergaderingen.

Machiel was ambtenaar. Lang in Leiden en daarna in Veenendaal!

Na dagen met een gedicht over 'Lampegietersavond, begin jaren '70' in mijn hoofd te hebben gelopen, kreeg ik het vanavond op papier:

Lampegietersavond, begin jaren ‘70

1970, de optocht trok nog door de Hoofdstraat
We liepen mee met bijna de hele zesde klas
van de Nieuwewegse school.  Als Damslapers
verkleed, omdat dat voor ons iets magisch was

Voor die optocht voelden we ons daarna te groot
Toch trokken we in die jaren naar de Hoofdstraat
‘gewapend’ met rotjes en sterretjes. We wachtten
tot de optocht voorbij was, in licht opgewonden staat

Er werd wat gevochten met Scherpenzelers
Hier en daar vloog er een zonnescherm in de brand
er verschenen ME’ers aan de kant van de Markt. Langzaam
liep Lampegietersavond steeds verder uit de hand

Het is allemaal alweer een halve eeuw geleden
We hebben hard gehold, met agenten achter ons aan
Klappen heb ik niet gehad, niet dat ik toen zó hard kon
lopen; ik was te schijterig om vlak bij die agenten te staan

Na vijftig jaar kijk ik erop terug met een zekere schaamte
maar toch ook met een zekere vertedering
Mea culpa
Mea minima culpa

1 bestelling: Anneke Ammerlaan, 'Het grote boek van jam en confiture'.

6 september 2022

De deur is nu helemaal geschilderd.

Gisterenavond zagen we een plas water op de tegels voor het aanrecht. Ik dacht: dan zal ik wel met water geknoeid hebben. Vanochtend lag er weer zo'n plas. We hebben het aanrechtkastje leeg gehaald en ik heb de achterwand gedemonteerd. Met enig voelen en zoeken vonden we de plek waar het water vandaan kwam: de wateraansluiting van de afwasmachine. Gijs heeft die aansluiting aan het eind van de middag beter vastgedraaid. En nu hij er toch was ook de geschilderde deur weer op zijn plaats gehangen.

Aan het begin van de avond kwam Grodo het deurtje van de afwasmachine weer monteren (ik had zelf het kapotte zijkantje geverfd). Ik hoop maar dat we nu van het gedoe met de afwasmachine af zijn.

5 september 2022

Vandaag ben ik - toch maar - begonnen met het schilderen van de deur (tussen de hal en de woonkamer).

4 bestellingen: Bruce Chatwin, 'In Patagonië', Nancy Eekhof-Stork e.a., 'Kok rond de klok', J. Astrop, 'Dag, kleine maagd', F. Harmsen van der Beek, 'Neerbraak'.

4 september 2022

Ik ben gisteren en vandaag in de schuur aan het opruimen geweest. Het is buiten bijna 30 graden en ik sta een kapotte sneeuwschuiver te repareren!

4 bestellingen: B. Zwaal, 'Zouttong', Jan Mens, 'Bewogen beelden (Koen/Er wacht een haven/Mensen zonder geld)', Marjorie Mattern, 'Saint Joan - The heroic story of Joan of Arc', Aldous Huxley, 'Heerlijke nieuwe wereld', Gabriël Smit, 'Het jaar van de Heer. Gedichten van het kerkelijk jaar bewerkt door Gabriël Smit;.

3 september 2022

Lidy maakte vandaag aardbeienjam.

Vandaag lukte het om de door ons gebruikte apps (Viaplay, Spotify, NPO-plus e.d.) op het AppleTV-boxje te installeren.

Vanmiddag fietsen we nog eens een rondje Egelmeer. Op sommige plekken was de heide paars, op andere plekken behoorlijk verdroogd.

Nieuw op Schrijversinfo: Maurice Gilliams.

3 bestellingen: luisterboek: 'Heere Heeresma leest Han de Wit gaat in ontwikkelingsulp', C. Joh. Kieviet, 'Avonturen met oom Theo en Aboe Do', Charles Dickens, 'David Copperfield', Charles Dickens, 'Nicholas Nickleby'.

2 september 2022

De postbode bezorgde vandaag mijn eergisteren bestelde AppleTV-boxje. Het aansluiten was makkelijk. Het ermee werken vraagt enige oefening. Het op tv bekijken van allerlei zaken die op de iPhone en deiPad staan lukte al aardig.

Cultureel Café Circle

Het artikel over het Cultureel Café staat met bovenstaande foto vandaag in de digitale Rijnpost en volgende week woensdag in de papieren versie.

Nieuw op Schrijversinfo: Marnix Gijsen.

1 bestelling: Helen Macdonald, 'De H is van havik'.

1 september 2022

De schoorsteenveger is vanmorgen geweest. Vanwege de zonnepanelen gaan ze het dak niet meer op. Ze vegen van onderaf. Dit was al de dertigste keer dat deze schoorsteen door dit bedrijf werd geveegd!. We hebben weer een nieuw contract voor drie jaar .. en uiteraard ietsje duurder. We gaven de man een blikje cola en vervolgens zat hij op zijn praatstoel. Het is altijd interessant iemand enthousiast over zijn vak te horen vertellen.

Tygo kwam vanmiddag voor het eerst hier huiswerk maken. We kochten samen een schoolagenda, met per week ruimte om te plannen. Aan tafel maakte hij zijn wiskundesommen. Op dinsdag en donderdag kan hij naar huis in de wetenschap dat hij thuis niet meer voor school hoeft te werken. En als het even kan, pakken we ook huiswerk voor de dagen erna mee.

Om zes uur maakten we voor 'The Circle' een foto van de werkgroep van het Cultureel Café met Rolf van der Kaaden, de uitbater van 'The Circle'.

3 bestellingen: J. van Ham, 'Mulisch, Harry', Leonhard Huizinga, 'Adriaan & Olivier', Jan-Simon Minkema / Henk van Zuiden, Henk, 'Zonder vrienden kan ik niet 101 liedteksten en gedichten over vriendschap'.