Klik hier om te printen

Nico Dijkshoorn

Profiel

Achternaam: Dijkshoorn
Roepnaam: Nico
Voornaam: Nicolaas
Geboren: 15-05-1960
Te: Amsterdam

Pseudoniem(en): Voor zijn gedichten gebruikte hij het pseudoniem G. Kouwes. In nieuwsgroepen op internet gebruikte hij het pseudoniem Doordevil. Voor 'FOK!' schreef hij columns onder het pseudoniem C. Adriaanse (vaak over voetbaltrainer Cor Adriaanse).

Voor tweedehands boeken Ook van Nico Dijkshoorn
Raban Internet Antiquariaat Klik hier !

Werk

Poëzie

Proza

De tranen van Kuif den Dolder

Kleine dingen

Overige non-fictie

Bloemlezingen

Tonen

Televisie

Tijdschriften

Diversen: (Zonder een schijn van volledigheid)

Dijkshoorn leest

Ook voor vrouwen

Literaire prijzen

Opmerkingen

Anderen over Nico Dijkshoorn

Mijn favoriete citaat

Je kunt honderden theorieën op vriendschap loslaten,
je kunt de chemie van wederzijds vertrouwen
proberen te vangen in woorden
of je kunt er een essay over schrijven,
maar uiteindelijk is het eenvoudig.
Bij een vriend laat je scheten.
Zet dat maar op een tegeltje.
(Nico Dijkshoorn, Verder alles goed, blz. 8)

Uit mijn weblog

24 mei 2011

Morgen weer aan het werk. Daarom mocht ik vanavond van mezelf ook wel naar Nico Dijkshoorn bij Boekhandel van Kooten, al heb ik nog nooit wat van hem gelezen. Het was niet druk; een man (mens, maar voor een schrijversavond opvallend veel mannen) of vijfentwintig schat ik, maar ik heb ze niet geteld. Dijkshoorn las, met zijn karakteristiek stemgeluid, voor uit eigen werk. Surrealistisch en hilarisch. Ik had werkelijk de tranen in de ogen van het lachen, vooral bij de Alkmaarse baltimoretroepiaal (staat in 'kleine dingen'), bij 'Sierwortel snijden' (te downloaden op zijn site) en bij een verhaal over een 'ugly' poppetje dat hij voorlas vanaf zijn iPad. Ik kocht 'Kleine dingen'. Van het signeren maakte hij werk, compleet met een korte opmerking en meestal een tekeningetje (dat zal ik morgen scannen). Daardoor was dit de langste pauze die ik me bij een lezing bij Van Kooten herinner.

Dijkshoorn signeert Dijkshoorn leest
Dijkshoorn signeert Dijkshoorn leest

25 mei 2011

Opdracht Nico Dijkshoorn

28 mei 2011

Aan het begin van de middag kocht ik een cadeau voor Lidy's verjaardag (woensdag). Bij de Free Record Shop kocht ik de cd 'No 9' van Wende voor de cadeaukaart die ik weer kreeg voor het invullen van de NIPO-enquetes. Met de post kwam 'Dijkshoorn leest! Verhalen en gedichten'. Ik bestelde het dinsdagavond, nadat ik bij een lezing van Dijkshoorn was geweest. Het gaat me vooral om het verhaal 'Wortelsnijden' dat ik aan mijn leerlingen wil laten horen.

Zeehonden horen niet bij mensen thuis.
Ze horen dood op een strand te liggen,
zodat de reïncarnatie van Jan Wolkers,
als hij in zijn blote kont voorbij komt lopen,
ze open kan snijden.

(Nico Dijkshoorn, Kleine dingen, blz. 95)

16 maart 2012

Gisteren en vandaag las ik in het kader van de boekenweek mijn klassen voor uit 'Verder alles goed' van Nico Dijkshoorn. De laatste brief uit het boekje (aan zijn dochter), het citaat over scheten laten én de brief aan Henk Westbroek. In die brief fileert Dijkshoorn het nummer 'Vriendschap' van 'Het Goede Doel', geschreven door Westbroek. Het is een vaker gebruikte cabarettruc. Als je een lied regel voor regel kritisch gaat ontleden, blijft er weinig van over. Toon Hermans deed het al met Sinterklaasliedjes en Bert Visscher deed het met 'Brandend zand'.

Als kind had ik een vriend waarmee ik alles dee
Als hij begon te vechten, dan vocht ik met hem mee

Dan denk ik meteen al: kan het wat minder? Wat een armoe om vriendschap zo te definiëren. Pas denken dat je een vriend hebt als je samen vol schaafplekken over een schoolplein rolt. Ik zie u zo liggen in uw korte broek met dertig schreeuwende kinderen om u heen. Ik ben altijd bang geweest voor jongens als u. Alleen al de verkeerde kleur broodtrommel kon genoeg reden zijn om te worden afgetuigd. Toen begreep ik nooit waarom, maar nu, door dat liedje van u, snap ik in elk geval dat u het uit vriendschap deed.

In eerste instantie vond ik 'Verder alles goed' een beetje uit de toon vallen als boekenweekessay. Maar na het helemaal gelezen (en gedeeltelijk voorgelezen) te hebben, herzie ik mijn mening. Dijkshoorn onderzoekt - in briefvorm - allerlei aspecten van vriendschap. Draait om die aspecten heen, bekijkt ze van verschillende kanten, prikt er eens in en laat de lezer op die manier behoorlijk nadenken. In de vorm is het geen essay, maar in de effecten op de lezer wél!

Ik liep vandaag tegen nóg een nieuw boekje van Nico Dijkshoorn aan: 'Heel veel zin' (De mooiste zinnen van Nico Dijkshoorn'. Een citatenbundeltje. Aardig en het kost maar € 5,00. Het 'schetencitaat' staat er tot mijn verrassing ook al in. En deze twee:

 

Mijn spreekbeurt gaat over klootzakken met kinderen die gaan scheiden
en dat je dan blij voor ze moet zijn omdat ze een nieuw leven beginnen of zo.

 

Trap niet in dat emotionele gelul over pasta.
Waar hebben we het over?
Keihard graan in een lullig vormpje.
Meer is het niet.

Bronnen o.a.

eXTReMe Tracker