Klik hier om te printen

Ronald Giphart

Profiel

Achternaam: Giphart
Roepnaam: Ronald
Voornamen: Ronald Edgar
Geboren: 17-12-1965
Te: Dordrecht
Pseudoniem(en): Ronald Giphart gebruikte het pseudoniem/anagram Arnold Hitgrap.

Voor tweedehands boeken Ook van Ronald Giphart
Raban Internet Antiquariaat Klik hier !

Werk

Proza

Giphart in de trein  Gala in de trein

Voor kinderen

Dagboeken

Brieven

Toneel

Overig non fictie

Vertalingen/bewerkingen

Vertaald:

Ronald Giphart schreef een voorwoord voor

Bloemlezingen

Tonen

Tijdschriften

Over Ronald Giphart

Giphtaal

Diversen: (Zonder een schijn van volledigheid)

Literaire prijzen


Ronald Giphart zat in de jury voor:


In de Vinkenburgstraat in Utrecht zijn - midden in de straat - koperen plaquettes aangebracht, een soort walk of fame van bekende Nederlandse filmsterren die in een bepaald jaar tot beste acteur of actrice zijn uitgeroepen. De onthulling van de bronzen tegels gebeurt tijdens het jaarlijkse Nederlands Film Festival dat gehouden wordt in Utrecht. Het ene jaar wordt een acteur of actrice winnaar van een gouden kalf, het andere jaar onthullen ze zelf de tegel met hun handafdruk en handtekening:

In Utrecht

Opmerkingen

handtekening Ronald Giphart
handtekening Ronald Giphart

Anderen over Ronald Giphart

Mijn favoriete citaat

Manhattan vanaf het water is imposanter dan Urk of Kampen.
(Ronald Giphart, Phileine zegt sorry, blz. 111)

Naar een overzicht van citaten van Ronald Giphart

Uit mijn weblog, 29 september 2007

Soms lees je dingen die volslagen onbelangrijk zijn, maar die je zo verrassen dat je er een tijdje mee in je hoofd blijft lopen. Dit bijvoorbeeld: Ronald Giphart werd geboren in de Bankastraat in Dordrecht. Dat is de straat waar C. Buddingh' vrijwel zijn hele leven woonde!
Wim wijst me er in een mailtje op dat Buddingh' Giphart in zijn dagboeknotities noemt (zonder zijn naam te noemen): 9-4-1984 Vanmiddag twee middelbare scholieren uit Baarn (een van hen een zoon van Wijnie Jabaaij), die volgende week samen een spreekbeurt verzorgen over nonsenspoëzie en daarover allerlei vragen kwamen stellen. Heel genoeglijk. En vrijdagochtend komt er weer een jongen van het gymnasium hier in Dordt om me te interviewen voor een alternatieve schoolkrant. Als het even kan, ga ik altijd op dat soort verzoeken in. Middelbare scholieren die zich met poëzie bezighouden moet je, vind ik, een beetje koesteren. Eén van de twee scholieren uit Baarn - de zoon van Wijnie Jabaaij - is Giphart.

Uit mijn weblog, 13 april 2008

Een verrassend mailtje n.a.v. mijn Schrijversinfobladzijde over Ronald Giphart vandaag:

Geachte heer/mevrouw, Wij waren aan het zoeken voor achtergrond informatie over het boek Gala van Ronald Giphart. En zo kwamen wij op deze site terecht. Tot onze grote verbazing zagen wij het krantenartikel over het boekenweek geschenk Gala. Daarbij staat een foto afgedrukt van een mevrouw in de trein. Ik ben er heilig van overtuigd dat het mijn oma is. Wij hebben deze foto aan oma laten zien, maar die kon zich niet herinneren dat er een foto van haar is gemaakt. In het artikel wordt gezegd dat duizenden mensen gratis met de trein hebben gereisd die dag met bijsluitend een foto van mijn oma. Echter heeft ze daar nog nooit gebruik van gemaakt. Wij willen hier graag duidelijkheid over hebben. Ook vinden we het heel apart dat oma geen toestemming heeft verleend om deze foto te plaatsen op de site. Hierover willen wij ook duidelijkheid. Met vriendelijke groeten, de kleinkinderen.

Een wonderlijk mailtje. De dame op de foto is niet oma Louwerse, maar mijn eigen vrouw. Wij waren op die zaterdag in de boekenweek van 2003 onderweg naar Maastricht. Dat deden inderdaad meer mensen die dag. Hier konden we nog redelijk zitten, maar verder richting Maastricht was de trein overvol. Uit het mailtje mag ik opmaken dat Lidy een dubbelgangster heeft. Het is trouwens taalkundig ook een vreemd mailtje.

Bronnen o.a.

eXTReMe Tracker