David Koker
Profiel
Achternaam: Koker
Roepnaam: David
Geboren: 27-11-1921
Te: Amsterdam
Overleden: 23-02-1945
Te: Groß-Rosen/Dachau
Pseudoniem(en): Voor zover mij bekend heeft David Koker niet onder pseudoniem gepubliceerd.
Voor tweedehands boeken | Ook van David Koker |
Raban Internet Antiquariaat | Klik hier ! |
Werk
Brieven
- Het Letterkundig Museum bezit brieven van en aan David Koker.
Dagboeken
- Dagboek geschreven in Vught (1977)
Vertalingen
- David Koker vertaalde psalmen en samen met Jozeph Melkman (pseudoniem van Jozeph Michman) moderne Hebreeuwse poëzie.
Vertaald:
- At the edge of the Abyss: a concentration camp diary, 1943-1944 (Engelse vertaling van 'Dagboek geschreven in Vught' door Michiel Horn en John Irons) (2012)
Bloemlezingen
Tijdschriften
- David Koker was redacteur van de Vossius-schoolkrant 'Vulpes'. Samen met enkele vrienden maakte hij ook de illegale schoolkrant 'De ventilator'.
Diversen
- 'Dagboek geschreven in Vught' van David Koker verscheen als Bulkboek 150.
- 1 hoofdstuk: 'Het glazen kamp' in 'De hemel is naar beneden gekomen: een keuze uit de literaire nalatenschap' van Kees Fens (2010)
Opmerkingen
- David Koker werd geboren in Amsterdam, waar zijn vader Jesaja Koker Juwelenontwerper en bedrijfsleider van een juwelengrossier was.
- David Koker ging naar het Vossius Gymnasum. Hier kreeg hij o.a. les van D.A.M. Binnendijk en Jacques Presser.
- Hij was bevriend met Karel van het Reve. Na hun examen sturdeerden ze samen een jaar sociografie. In mei 1940 stopten ze met deze studie. David koker ging toen geschiedenis studeren.
- De familie Koker dook niet onder, omdat men vertouwde op hun 'Sper'-passen. In de nacht van 11 op 12 februari 1943 werden ze opgepakt. Ze kwamen in kamp Vught terecht. In juni 1944 werden ze naar Auschwitz gedeporteerd.
- Zijn dagboekaantekeningen werden in delen uit kamp Vught gesmokkeld en door Amsterdamse vrienden bewaard. In 1977 werden ze als boek uitgegeven, bezorgd en ingeleid door Karel van het Reve. Het originele manuscript ligt in het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie.
- De familie Koker behoorden daar tot de zogenaamde Philips-Joden. Deze groep werd niet vergast, maar tewerkgesteld in Kamp Langenbilau (onderdeel van Groß-Rosen) inNeder-Silezië. Zijn vader overleed in dit kamp.
- David Koker ging met een ziekentransport van Groß-Rosen naar Dachau. Hij overleefde dit transport niet.
- Zijn moeder en zijn broer overleefden de kampen en kwamen na de oorlog terug naar Nederland.
Anderen over David Koker
- David koker heeft van 11 februari 1943 tot en met 8 februari 1944 in het Judendurchgangslager Vught een dagboek bijgehouden dat integraal bewaard gebleven is. De gebeurtenissen in Vught worden met grote zuiverheid beschreven; ik aarzel niet te verklaren dat ik zijn dagboek als een document humain van grote waarde beschouw. (Dr. L. de Jong)
- Ons is geen enkel kampdocument bekend, zozeer met de gedempte pedaal klinkend; bij oppervlakkige lezing lijkt het aanvankelijk, of Koker de verschrikkingen om hem heen niet gezien heeft, bij aandachtiger lezing ontdekt men ze wel degelijk, zij het ook meer aangeduid dan beschreven. Evenmin kennen we een tweede bron, waarin zozeer de vijand, de kampbewaking, recht is gedaan, het menselijke in deze meestal als onmensen getoonde en zich als zodanig maar al te vaak gedragende, lieden blijkt gezocht - en gevonden. (Dr. J. Presser)
- David Koker heeft zelf de ergste willekeur in Polen niet overleefd. Die wetenschap kleurt voor ons als nabestaanden de lezing van het boek, daar is niets aan te doen. In één opzicht blijkt de toekomst gelopen te zijn zoals hij hoopte: het dagboek reikt nu, ruim dertig jaar later, ver over het eind van de oorlog heen. Het heeft zijn waarde behouden, niet alleen maar als teken van literaire begaafdheid, als "artistiek geheel", zoals hij het zelf een keer omschrijft, maar vooral als getuigenis en als waarschuwing. (K.L. Poll, NRC, 29-04-1977)
Mijn favoriete citaat
Wat of de wereld is weet iedereen,
daarover hoef ik hier geen woord te zeggen,
aangezien hier geen filosofen zijn,
wien men die dingen altijd uit moet leggen.(gedicht David Koker (fragment) in de inleiding van 'Dagboek geschreven in Vught')
Links
- Nationaal monument Kamp Vught - Dagboek van David Koker
- Joods monument - David Koker
- Van Oorschot - David Koker
Bronnen o.a.
- Website van de Koninklijke Bibliotheek (januari 2022)