Klik hier om te printen

Maarten Maartens

Profiel

Achternaam: Maartens
Roepnaam: Maarten
Geboren: 15-08-1858
Te: Amsterdam
Overleden: 03-08-1915
Te: Doorn
Maarten Maartens


Pseudoniem(en): Maarten Maartens is het pseudoniem van Jozua (Joost) Marius Willem Schwartz (vanaf 09-04-1889 Jozua Marius Willem van der Poorten Schwartz - Van Poorten is de meisjesnaam van zijn overgrootmoeder). 'The black box' werd in eerste instantie anoniem gepubliceerd. Hij gebruikte voor 'Gedichten' het pseudoniem Joan van den Heuvel.
Hij koos het pseudoniem Maarten Maartens omdat het 'er Hollands uitzag en de Engelse lezers het misschien zouden kunnen uitspreken'.

Laat maar spotten, wie wil!
Ik ben oud; ik ben stil.
Sluit mijn ogen vaak toe;
Ik ben oud; ik ben moe:
maar mijn deel heb ik beet,
Want ik weet.

(Ulysses, fragment

Voor tweedehands boeken Ook van Maarten Maartens
Raban Internet Antiquariaat Klik hier !

Werk

Poëzie

Proza

Engels:

Nederlands: Duits:

Andere talen:

Brieven

Toneel

Bloemlezingen

Tonen

Tijdschriften

Over Maarten Maartens

Waardering

Opmerkingen

Anderen over Maarten Maartens

Van mijn weblog, 8 januari 2008

Gisteren kwam het boek van het Maarten Maartenshuis dat ik op Marktplaats kocht. Op dezelfde dag dag ik dat boek bestelde, bestelde ik - ook op Marktplaats - een stuk of acht oude prentbriefkaarten. In eerste instatie zoch ik naar een kaart van datzelfde Maarten Maartenshuis. daar blijken er meerdere van te zijn. Ik bestelde er eentje, en bij dezelfde verkoper zocht ik nog wat literatuur-gerelateerde kaarten uit, plus een paar die ik om andere redenen leuk vond (De Hoge Veluwe en Zoutelande).

       

 De prentbriefkaart met een foto van de huiskamer

 Achterkant prentbriefkaart

 Opschrift linksboven

 Met een postzegel van anderhalve cent

Van mijn weblog, 2 september 2015

Als je vraagt: 'Welke bekende schrijver woonde er in Doorn?', krijg je als antwoord: 'Simon Vestdijk' (als je al een antwoord krijgt). De kans is heel klein dat iemand Maarten Maartens noemt. Toch was Maartens in het buitenland een bekendere schrijver dan Vestdijk. In Amerika werd hij door president Roosevelt ontvangen en ook in Duitsland werd zijn werk zeer gewaardeerd. Hij leefde van 1858 tot 1915. Maarten Maartens wordt gezien als de schrijver van de eerste Nederlandse detective, al is 'The Black Box Murder' in het Engels geschreven en in Engeland (anoniem) uitgegeven. Vrijwel al zijn werk schreef hij in het Engels, maar hij situeerde veel van zijn werk in Nederland. In Doorn liet Maarten Maarten een landgoed (Huize de Zonheuvel) bouwen. Nu is daar het Maarten Maartenshuis gevestigd op het terrein van het SBI-Conferentiecentrum Zonheuvel. Hier is een permanente tentoonstelling over hem te zien. Veel kamers zijn nog in vrijwel oorspronkelijke staat.
Doorn staat deze maand uitgebreid stil bij het feit dat Maartens hier honderd jaar geleden overleed. Op 26 september is er op Zonheuvel een symposium over hem, er zijn een fietsroute en een wandelroute uitgezet, er is een expositie in de oudheidskamer en de restaurants 'De Notabelen' en 'De Oranjerie' serveren deze maand een Maarten Maartens-menu met gerechten uit een kookboek dat hij voor zijn dochter schreef.

Mijn favoriete citaat

Er was eens een man - een satiricus.
Toen zijn tijd gekomen was sloegen zijn vrienden de hand aan hem,
en hij stierf.
En de mensen kwamen om zijn lijk staan.
'Hij behandelde de hele ronde wereld als zijn voetbal,'
zeiden ze, verontwaardigd, 'en hij schopte hem.'
De dode man opende één oog.
'Maar altijd naar het Doel,' zei hij.

(Maarten Maartens, De dwaas gods)

Bronnen o.a.

eXTReMe Tracker