April 2021

1 april 2021

Gisterenavond kregen we een mailje dat ze het ligbed voor in de tuin (cadeau voor Lidy's verjaardag -alvast) tussen 6.45 en 7.15 uur zouden komen brengen. Wat een achterlijke tijd! We redeneerden dat het wel een 1 april-grap zou zijn, óf dat ze 's avonds rond zeven uur bedoelden en we zetten de wekker niet.
Het bleek toch serieus te zijn en de doos stond 's ochtends voor de deur.

De toets van H3 is nagekeken. Ze hebben hem goed gemaakt; twee onvoldoendes, drie hoge cijfers en de rest rond de 7.

Ik at afgelopen week een stuk van Lidy's Toblerone-reep. 'Hé,' zei ze, 'die is van mij.' Volgens mij zijn we in gemeenschap van Tobleronerepen getrouwd. Ik bestelde een speciale Toblerone-reep voor Lidy, met aan één kant haar eigen naam op de omslag, bij wijze van paascadeautje:

Toblerone Lidy

We hadden vanmiddag en vanavond de vergadering in de Tweede Kamer aan staan. Rutte heeft het moeilijk en dit gaat waarschijnlijk toch zijn einde als premier worden. Hij grijpt weer terug op zijn gebrekkige geheugen. Daar komt hij nu niet mee weg. Het is ook een onbegrijpelijke taktiek. Ik had verwacht dat hij m.b.t. de opmerking over Omzigt zou zeggen: 'De journalist vroeg naar wat er gezegd is in een besloten vergadering. Daar kan ik niet open op antwoorden. Dus zeg ik nee, waar ik bedoel 'geen commentaar'.

3 bestellingen: Cri Stellweg (verhalen) / Henriette Ronner (schilderijen), 'Twee vrouwen over Katten', Cri stellweg, 'Een pen en een papiertje', Gerard van Westerloo, 'Het gesloten circuit van de politieke stadsbestuurders (Vrij Nederland bijlage, 16-06-1990)', 'Tirade 1, januari 1961'.

2 april 2021

In 'In de schouwburgen van Parijs en Berlijn' van Marcellus Emants lees ik een opmerking die me in deze Coronatijd bekend voorkomt:

Eindelijk breekt de lang verbeide dag aan en het geluk wil, dat gij niet verkouden zijt, geen hoofdpijn hebt en door geen overmatige warmte afgeschrikt wordt u met een vijftienhonderd mensenadems in een slecht geventileerde zaal te gaan opsluiten.'

N.B. Emants schreef dit in mei 1878!

1 bestelling: Jos Vandeloo, 'Het huis der onbekenden' (Bulkboek).

3 april 2021

Het ligbed (in de tuin) zit in elkaar. Ik was al halverwege en Gijs hielp vanmiddag met het laatste (scharnierende) stukje. Het lijkt me een kwalitatief goed/stevig ligbed. We zagen wel een goedkopere versie, maar daarbij waren we bang dat als wij (of de kleinkinderen) er iets te enthousiast op neer zouden vallen, de boel zou breken.

Suzanne en Gijs brachten een paascadeautje mee: een fles Beek Chocolade karamel zeezout liqueur. Jan liet ons er bij de drive thru-party voor Martijn en Tygo al een slokje van proeven. Lekker. De karamel-zeezout combinatie is op het moment helemaal 'in'.

3 bestellingen: Franz Kafka, 'Het proces', Louis Paul Boon, 'Het jaar 1901', Louis Paul Boon, 'Als het onkruid bloeit', Louis Paul Boon, 'Zomerdagdroom', Willem Elsschot, 'Een ontgoocheling - Het dwaallicht' (Bulkboek).

4 april 2021

Op Facebook kwam begin deze week het 'paasaanbod' van DeMaes Cateringservice voorbij. Dat zag er lekker uit en we lieten vandaag het driegangendiner komen. Het zag er prachtig uit en het smaakte heerlijk. Wat mij betreft in de top drie van wat we in het afgelopen coronajaar thuis hebben laten bezorgen (en vermoedelijk op de eerste plaats).

paasdiner DeMaes

DeMaes is gewend om de catering voor grote gezelschappen te verzorgen. In deze tijd brengt hij het zelf in kleine porties rond. Het voordeel van een cateringbedrijf is dat je het niet in plastic bakjes thuis krijgt, maar in echt servies (de bakken met het vuile servies (afwassen verboden) worden morgenmiddag weer opgehaald).

4 bestellingen: 'Bzzlletin 193, themanummer Samuel Beckett', Tom Lanoye, 'Heldere hemel', J.  Schneider, 'Deutscher Wortschatz für niederländische Schüler eine Auswahl aus den 5000 gebräuchlichsten Wörtern der deutschen Sprache', Kees Hana, 'Kwallen'.

5 april 2021

Sneeuw en hagel vandaag. Nadat het afgelopen week boven de twintig graden was.

Goed weer om toetsen na te kijken. Dat werk is af! Nu nog een halve klas ingezonden filmpjes van toespraken. Daarnaast heb ik ook nog twee spellingstoetsen voor H3 voor de komende weken zitten maken.

We hadden zullen gourmetten, maar we hadden er allebei niet zo'n zin in. Ik bakte wat varkenshaas-gourmetvlees in een koekenpan en in de oven warmden we de overgebleven groenten en aardappelgratiné van gisteren op. Later deze week eten we rijst/nasi met de rest van het gourmetvlees.

Nieuw op Schrijversinfo: Titia van der Tuuk.

3 bestellingen: Willem G. van Maanen, 'Hebt u mijn pop ook gezien?', 3 boekenleggers, Marco Kunst, 'Isa's droom'.

6 april 2021

Nieuw op Schrijversinfo: Alex Gutteling.

2 bestellingen: Helene Mercier, 'Verbonden schakels', M. Revis, 'Kringloop. De geschiedenis van een schip'.

7 april 2021

Ik ben niet heel erg tevreden over mijn gelijktijdig lesgeven aan een halve klas in het lokaal en een halve klas thuis (via teams). Ik heb de indruk dat ik de leerlingen thuis niet goed genoeg 'bedien'. Vandaag sprak ik één-op-één een mentorleerling. Die stelde me gerust: 'U spreekt de leerlingen thuis af en toe aan en u deelt via Teams de documenten die u ook in de klas laat zien. Deed iedereen dat maar!' Mooi, dus de leerlingen zijn wel tevreden, maar als er collega's zijn die het nog beroerder doen, betekent dat natuurlijk nog niet dat het van mij goed genoeg is.

Vandaag is het interview met mij op de website 'In de buurt - Veenendaal' online gezet:

Mats was de allereerste stadsdichter van Veenendaal: ‘Ik schrijf graag Ollekebollekes’

Foto bij boekenkast
Voormalig stadsdichter Mats Beek deelt graag zijn passie voor taal en literatuur

Voor Mats Beek (62) is niets zo mooi als het spelen met taal. Van 2013 tot 2014 was hij stadsdichter van Veenendaal. Daarmee was hij de allereerste. Een functie waarin hij zijn passie voor de Nederlandse taal met zijn liefde voor Veenendaal combineerde. “Ik ben met hart en ziel verbonden met dit dorp.”

Dat Mats aan de wieg stond van het stadsdichterschap in Veenendaal is een understatement. In 2012 solliciteerde hij voor een functie die tot dan toe nog niet bestond. Als grapje wel te verstaan. “In september van dat jaar startte het culturele seizoen”, zegt Mats.

“Ze vroegen mij voor de opening iets met cabaret te doen. Naast dat ik leraar Nederlands was en ben op het Rembrandt College in Veenendaal, ben ik ook dichter. Dus besloot ik in mijn stuk te solliciteren als stadsdichter. Mijn broer speelde een norse ambtenaar die het sollicitatiegesprek deed”, zegt hij met een glimlach.

Zelfbenoeming

Het optreden werd enthousiast ontvangen en na afloop sprak de wethouder hem aan.  Mats: “Misschien moesten we toch maar eens serieus over dat stadsdichterschap nadenken vertelde hij.  Een paar weken later belde oud burgemeester Ties Elzenga. Of ik een stuk over een valk wilde maken. In de stijl van de Veense dichter Kees Stip.”

Mats ging ermee aan de slag. De gemeente was positief en Mats besloot samen met het Kunstplatform Veenendaal een aanvraag te doen voor het stadsdichterschap. “Ze konden bijna geen nee meer zeggen. Het was een beetje zelfbenoeming”, grapt hij.

Poëzie onder de aandacht

De Veenendaler kreeg de benoeming onder één voorwaarde: hij moest het zelf op poten zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Zijn werk verscheen elke paar weken in De Rijnpost, de aanvragen voor zijn gedichten groeiden en steeds meer Veenendalers leerden de stadsdichter kennen. “Je brengt poëzie onder de aandacht en benadrukt gebeurtenissen in de stad”, legt Mats uit. “Ter promotie van de grondverkopen in Oost maakte ik bijvoorbeeld iets. Maar ook voor het 100-jarig bestaan van hoveniersbedrijf van Ginkel.”

Vormvast

Inmiddels is de vierde stadsdichter aangetreden: Derk Postma. De taken blijven hetzelfde, maar de uitvoering verandert. “Het leuke is dat iedereen er een eigen invulling aan geeft. Ik ben nogal van het rijmen. En ollebollekes schrijf ik het liefst. Dat is een kort gedicht van twee keer vier regels waarin regels vier en acht rijmen. Anderen zijn juist minder vormvast en veel vrijer qua rijmen. Het kan op zoveel verschillende manieren en dat is mooi.”

Kritisch

Hoewel de Nederlandse taal Mats’ passie is, voelde het schrijven tijdens zijn stadsdichterschap soms ook gewoon als werk. Hij is kritisch over sommige stukken. “Van elke stadsdichter komt een boekje uit. Daar staan echt niet al mijn geschreven gedichten in uit dat jaar. Het was ook veel last minute werk, dus het ene stuk is beter dan het andere”, legt Mats uit.

Munnikenhof, tien minuten is het gedicht waar hij het meest tevreden over is. “Het is heel persoonlijk en gaat over het graf van mijn moeder. Ik kreeg er veel reacties op. Van mensen die mij of mijn moeder kenden, maar vooral van mensen die ons niet kenden. Sommigen vertelden dat ze het met tranen in hun ogen lazen. Dat is zo bijzonder.”

Reve in Veenendaal

Nog steeds is Mats verweven met taal en literatuur. Hij schrijft voor zijn eigen weblog en website, maakte columns voor een landelijk blad en is nog regelmatig bezig met gedichten. In de toekomst wil hij zich focussen op iets bijzonders. Een boekje over de tijd dat Gerard Reve in Veenendaal woonde. “Hij heeft hier zo’n twee jaar gewoond, begin jaren zeventig. Er is genoeg over bekend. Zelfs welke gedichten hij hier heeft gemaakt”, zegt Mats.

Speciale plek

Stadsdichter zijn heeft hem veel gebracht. “Het vreet tijd, maar het is ontzettend leuk. Ik kwam op voor mij onbekende plekken en leerde Veenendaal nog beter kennen”, zegt hij.

Net als van vele andere schrijvers hangt er ook van Mats een gedicht in Veenendaal. In het centrum, op een speciale plek. Gerealiseerd door de commissie Gedichten Op Muren. “Als mijn ouders nog leefden, hadden ze het vanuit hun huis zien hangen”, zegt hij met een lach. “Dat maakt het extra mooi.”

Stefanie van Wijk

5 bestellingen: A. Scheygrond, 'Strijd om duiven (postduiven)', Christine G. Kuipers, 'Woordblindheid of dyslexie. Een leerstoornis' (2x), Camilla Läckberg, 'Steenhouwer', Camilla Läckberg, 'Engeleneiland', Camilla Läckberg, 'Vuurtorenwachter', Lillian Budd, 'Sneeuw in april', 'Bzzlletin 78, Ida Gerhardt-nummer'.

8 april 2021

4 bestellingen: A.P. van Seters en H.J. van der Kaay, 'Kap van regenwoud medisch bezien', Pim te Bokkel, 'Dit is hoe een storm ontstaat', 'De nieuwe taalgids, jaargang 79, nummer 1, januari 1986', 'Prins Bernhard 50 jaar vlieger' (onvindbaar).

9 april 2021

Tygo had op weg naar school een lekke band gekregen (volgens hem de schuld van bouwvakkers in de Ellekoot, die spijkers laten slingeren). We wandelden uit school met de fiets aan de hand naar de fietsenmaker in de Ellekoot. De buitenband is ook niet best meer. Het is een klein fietsje met een weinig courante bandenmaat. Er zitten witte banden onder. Hij kan een zwarte leveren (die heeft hij op voorraad) Als we weer een witte band willen, dan kan die begin juli geleverd worden ?! Dan maar twee kleuren banden. Hij fietst er hoogstens één keer per week op, van ons huis naar school en terug.

4 bestellingen: Jan Prins, 'Bijeengebrachte gedichten', Marcel Janssens, 'Paul van Ostaijen - Bezette stad' (uit: Lexicon van Literaire Werken), '3pak 2019 - Lesbrief voor docenten', '3pak 2019', Charlotte Mutsaers, 'Paardejam'.

10 april 2021

Veenendaal blijft een dorp. Ik haalde vanmiddag wat boeken op uit mijn garagebox. Er wandelde een ouder echtpaar langs en ik groette ze. Ik dacht zijn gezicht te (her)kennen. Dat bleek te kloppen en als je aan de praat raakt, zijn er in dit dorp al gauw allerlei connecties: hun zoontje heeft lang geleden bij mij op Scouting gezeten (toen ik akela was). Ze hebben in hetzelfde appartementencomplex aan het Boompjesgoed gewoond als mijn moeder en Joukje is een collega van haar geweest.
En .. ik zat toch nog in de politiek? 'Nee, als je tegenwoordig 'Beek' ziet, dan is dat mijn zoon.

Lidy had een grote pan erwtensoep gemaakt. Dit bleek na twee dagen zuur geworden te zijn, terwijl we ervan uitgingen dat hij lekkerder werd als hij 'even' bleef staan.

3 bestellingen: Ivo Michiels, 'Het afscheid', Simon Couvee, 'Toerisme (Geschiedenis en toekomst van het toerisme)' (2x), Maayke Jansma, 'Vuur in het bos!'.

11 april 2021

Ik wilde kijken of we wat gewonnen hadden in de Staatsloterij, maar we blijken aan de trekking van april niet mee te doen. Ik geloof dat we ooit een abonnement op tien trekkingen genomen hebben. Daar zal deze dan buiten vallen.

In de plantenzakken in de voortuin had ik ook wat hyacintenbollen gedaan. Die staken al een tijdje heel fraai hun groene punten naar boven, maar de vorstperiode van een paar weken geleden hebben ze toch niet overleefd. In zo'n zak komt de koude er van alle kanten bij.

De op film ingeleverde toespraken van H4 heb ik (eindelijk) nagekeken. Twee ruime achten, één kleine onvoldoende en veel rond de zeven. Dat kan ermee door.

2 bestellingen: 'De Boekenwereld, Tijdschrift voor Boek en Prent, 13de jaargang, nr. 1, oktober 1996', Hans van Straten, 'De omgevallen boekenkast'.

12 april 2021

Er was even onduidelijkheid over de vraag of we in H4 dit jaar vier of vijf boeken laten lezen. De werkwijzer was duidelijk: vijf! Ik had tegen mijn klas vier gezegd. Ik los dat op door - gedeeltelijk tijdens de lessen - klassikaal 'Joe Speedboot' te gaan lezen.

Een hoeraatje voor Adriaan van Dis! Hij zit op televisie bij Op1, omdat zijn boek 'De wandelaar' door de bibliotheken binnenkort gratis wordt weggegeven. Bij dit soort praatprogramma's is het intussen gewoonte om gasten ook te vragen wat ze vinden van allerlei andere onderwerpen, want als je bekende Nederlander bent, dan heb je overal verstand van. Adriaan van Dis niet. Hij antwoordt op een vraag over alle corona-problemen: 'Ik geloof dat ik daar maar eens geen mening over heb!'

Geen bestellingen.

13 april 2021

Als leerlingen complimenten aan een docent geven, doen ze dat tussen de regels door. Vandaag vroegen H4-leerlingen of ze volgend jaar in H5 ook Nederlands van mij konden krijgen. Ik legde uit dat ik geen bevoegdhed heb voor de examenklassen en dat ik bovendien van plan ben om per 1 november met pensioen te gaan. Enkele leerlingen smeekten me bijna om dan de weken tot 1 november nog les aan ze te geven. Dat is lief van ze, maar dat gaat niet gebeuren.

Volgende week dinsdag zijn er leerlingbesprekingen. De kinderen hebben een vrije dag. Dan stelt mijn werkweek qua lesgeven volgende week weinig voor, want de meeste van mijn lessen zijn op dinsdag. Op maandag geef ik twee uurtjes les aan H3 en op woensdag heb ik één KWT-uur en twee lesuren aan H4. Zo ga ik rustig naar de meivakantie toe.

1 bestelling: Paul Snoek, 'Ik rook een vredespijp'.

14 april 2021

H4 blijft scheutig met complimenten. Vandaag: 'Nederlands is geen leuk vak, maar u maakt de lessen leuk.' Eén leerling noemde mijn les vandaag zelfs 'briljant'. Dat moet ik uitleggen:
In de afgelopen jaren gaven we debatlessen samen met maatschappijleer. Dat mondde uit in een debatdag, waarbij ze zowel een beoordeling voor Nederlands als een beoordeling voor maatschappijleer kregen. Die samenwerking is dit schooljaar geschrapt, maar het is wel in het PTA blijven staan. Dat PTA is heilig (we herinneren ons de problemen van een school in Maastricht die zich niet aan zijn eigen PTA hield). Ik moet ze dus een beoordeling (onvoldoende/voldoende/goed) geven voor debatteren. Eergisteren wist de klas daar wel een oplossing voor: 'U vraagt toch gewoon de beoordeling van maatschappijleer op en dan neemt u die over!'
Vandaag kwam ik daar op terug. Ik vroeg aan het begin van het tweede uur (het was een blokuur): 'Dat zeiden jullie gisteren. Wie is het daar mee eens?' Alle vingers gingen de lucht in. Vervolgens zei ik: 'Ik vind dat we het wel zélf moeten doen. Zijn er drie leerlingen die daarover met mij in debat durven te gaan?' Er kwamen drie meisjes naar voren. Ze kregen een paar minuten om zich (in de gang) op dat debat voor te bereiden.
In het lokaal zat één jongen te grinniken. Ik vroeg hem waar hij zo'n plezier over had: 'Meneer, dit is briljant van u. U laat de klas zometeen in een debat uitleggen waaom wij niet willen debateren in de les Nederlands, maar intussen zijn we het dan al lang aan het doen!'
Het resultaat van dt alles is dat we níet de debatten van maatschappijleer over gaan doen, maar dat we wel een aantal (op zich heel leuke) debat-/speechoefeningen van de Debatunie gaan doen. Wie in die lessen lekker meedoet krijg van mij een 'Voldoende' en wie er op enig moment uitspringt krijgt een 'Goed'. De eerste paar keer 'Goed' zijn al gevallen: Eén van de meisjes debatteerde heel fel en overtuigend met mij (lef genoeg) en een ander meisje zei: 'Jullie vergeten één ding: Meneer Beek gebruikte als argument om wél te debatteren dat dat heel leuk is. Maar dat is overduidelijk een/zijn mening en geen feit én dus geen geldig argument!' (debatinzicht genoeg).

5 bestellingen: Paul Geerts, 'Een tuinman is een dichter / de 100 mooiste tuingedichten uit de moderne Nederlandse literatuur',  Dick Bruna, 'De schrijfster', Rudi van derPaardt, 'F.C. Terborgh - Odysseus' laatste tocht' (uit: Lexicon van Literaire Werken), 'Katholieke Illustratie, band 1 1959, 3 januari 1959 t/m 20 juni 1959'.

15 april 2021

Een paar lesdagen zoals gisteren en je zou spijt krijgen van je beslissing om ermee te stoppen.

Yuri Landman had jaren geleden een stripwinkel op het Scheepjeshofplein. Daar had ik ooit een discussie met hem over het goedkeuren van graphic novels op de boekenlijst van scholieren (hij had daar wel degelijk steekhoudende argumenten voor).
Dit jaar verscheen van hem de graphic novel '1991'. Het is een getekende autobiografie, waarin Veenendaal uitgebreid beschreven (en dus getekend) wordt. Ik ga dat boek bestellen. In 'de Volkskrant' stond over het boek (op 27 maart): 'Twintig jaar geleden verhuisde Landman met zijn ouders naar Veenendaal op de Veluwe,'. Welja: op de Veluwe. Dat moet toch echt zijn 'in de Gelderse Vallei', beste Joost Pollmann.
Een grappig feitje: De titel van het boek is hetzelfde als de prijs: 19,91.

We overwegen over te stappen naar een andere apotheek. Onze huidige apotheek - BENU apotheek Veenendaal West, bij winkelcentrum 'De Ellekoot' - is superslordig, terwijl je toch juist van een medicijnverstrekker zorgvuldigheid verwacht. Een overzicht van de afgelopen week:
- Vorige week donderdag bleken mijn Meforminepillen (diabetes) op te zijn. Ik krijg om de drie maanden een mailtje dat ik een nieuwe voorraad op kan halen, maar blijkbaar zijn ze daar te laat mee. Ik ga naar de apotheek. De pillen blijken net besteld te zijn. Ze komen maandag binnen. Ik krijg een paar losse strips pillen mee om 'het weekend door te komen'.
- Op maandag blijken de pillen er nog niet te zijn. 'Mijn collega moet verkeerd in de computer gekeken hebben', krijg ik te horen. Ze komen donderdag binnen. Ik krijg vast vier doosjes Metformine mee. De andere medicijnen krijg ik donderdag.
- Vandaag krijg ik mailtjes dat de medicijnen binnen zijn. Als ik ze ga halen zeg ik tegen Lidy: 'Je zult zien dat ik nu weer vier doosjes Metformine meekrijg. Dat zijn ze vast vergeten te noteren.' En ja hoor. Ik krijg die vier doosjes er weer bij! De aothekersassistente reagereert heel verbaasd als ik zeg dat ik die een paar dagen geleden al heb gehad. Ze reageert nog verbaasder als ik zeg dat ik een ander medicijn (Gliclazide) bij de nieuwe voorraad mis. Ze zoekt het na in de computer en ik blijk gelijk te hebben. Ik krijg te horen dat die pillen er niet vanaf het begin bij zaten en dat het dan weleens mis gaat. En dan maakt ze het helemaal erg door te zeggen: 'Fijn dat u zo goed oplet!'

2 bestellingen: R.N. Roland Holst, 'Overpeinzingen van een bramenzoeker', Th. Limperg, 'Plagiaat en auteurswet'.

16 april 2021

Aan de buitenmuur van een grill- en steakhouse hangt een verlicht kastje.
Daarin kan je lezen, wat de mensen, die je door het glas in lood kan zien eten, ervoor moeten betalen.

(Jan Blaaser, Het zal je gebeuren, blz. 120)

Gijs en Suzanne hielpen met het van zolder halen van drie kastjes. Ik ben daar ruimte aan het maken om de 'knipselzolder' beter in te richten. De kastjes zijn door Suzanne op de 'weggeefhoek' gezet. Voor het ladenkastje is belangstelling. Dat wordt morgenmiddag opgehaald.

3 bestellingen: Sempé, 'Rien n'est simple', 2x 'Nescio - de uitvreter' (Cahiers voor letterkunde), Arie van den Berg, 'Mijn broertje kende nog geen kroos'.

17 april 2021

Op de zolderkamer heb ik vandaag hard op lopen ruimen. Bakjes met knipsels staan langs de wand in plaats van midden in de kamer (ik moest ze de laatste tijd doorlopend opzij schuiven om ergens bij te kunnen). Er is weer ruimte en overzicht. Het glazen cd-kastje is van de studeerkamer naar zolder, plus de doos met cd's. Die staan er weer netje op alfabetische volgorde in. De vorige maand gekochte cd-speler past er precies bovenop.

1 bestelling: J.H. Leopold, 'Verzamelde verzen'.

18 april 2021

De interviews uit 'Woe is woe in de Nedderlens' van Piet Piryns en Herman de Coninck heb ik op Schrijversinfo vermeld. Bij het interview met Drs. P staat dit citaat:

Kinderen stinken en maken veel tumult en zijn verdomd lastig.
Maar als je bij een vrouw informeert,
is een kind mooi, lief, geurig en welluidend.

(Drs. P, Woe is woe in de nedderlens, blz. 171)

3 bestellingen: Max  Dohle en Ben van der Burg, 'Glad en wijd ligt het ijs / de mooiste schaatsgedichten uit de Nederlandse en Friese literatuur', 'forum der letteren, jaargang 14, nummer 3, september 1973', AO-redactie, 'De illegale pers'.

19 april 2021

Vandaag maakte de andere helft van mijn H3-klas de toets begrijpend lezen. De cijfers zijn iets hoger dan van de nu thuis zittende helft. Bij de meerkeuzevragen had ik de volgorde van de antwoorden veranderd, maar verder was de toets hetzelfde. Het is dus niet helemaal uitgesloten dat er overleg tussen leerlingen van de twee groepen geweest is.

6 bestellingen: A.L.Snijders (gekozen door), 'Nederland leest de mooiste korte verhalen, editie Gelderland', René en Peter van der Krogt, 'Gevelstenen in Delft', Gea Schelhaas e.a., 'A.F.Th. van der Heijden special' (Bulkboek), 'Sprookjes van Grimm 2 (Roodkapje, Assepoester, Repelsteeltje, De wolf en de zeven geitjes e.a.)', Theo Thijssen, 'Boekenlegger Nederland leest 'De gelukkige klas van Theo Thijssen', Vamba Sherif, 'Het land van de vaders'.

20 april 2021

De leerlingen waren vandaag vrij en wij hadden leerlingbesprekingen. Oók om te bekijken hoe we het extra ondersteuningsgeld vanuit Den Haag bij de juiste leerlingen terecht kunnen laten komen. We zaten in de gymzaal (op ruime afstand van elkaar), maar sommige collega's vonden dat toch 'te eng' en die vergaderden online mee. Dat verliep niet vlekkeloos. De school zou ervoor moeten kiezen om óf iedereen in de gymzaal aanwezig te laten zijn óf allemaal online te vergaderen. (Dat laatste heeft intussen wel bewezen goed mogelijk te zijn).

Vanmiddag haalde ik mijn fiets op bij de fietsenmaker. De laatste tijd valt de ondersteuning met enige regelmaat enkele seconden uit. Ik ben dan doorlopend een soort intervaltraining aan het doen.
Ze hebben de laatste 'update' van het systeem gedaan. Dat heb ik ze al eerder horen zeggen, maar het zou kunnen. Enige tijd geleden is er een nieuwe(re) accu ingezet en misschien was die zoveel nieuwer dat een update nodig was. We gaan het zien.

Vandaag kreeg ik een telefoontje van de apotheek. Ze hebben mijn 'gemopper' van 15 april op Facebook gelezen, bieden hun excuus aan en hebben de interne procedures nog eens met elkaar doorgenomen (en aangepast).
Netjes dat ze bellen. En als het verbeteringen oplevert, is het de moeite waard geweest.

1 bestelling: 40 x 'Lexicon van Literaire Werken'.

21 april 2021

De laatste lessen voor de meivakantie. Ik merk dat ik aan vakantie toe ben. Het tegelijkertijd in de les bedienen van een halve klas voor je neus en een halve klas thuis vraagt veel van je. Vandaag reageerde de halve H4-klas hetzelfde over een aantal debatlessen als de halve klas van vorige week (ik heb ze 'thuis' aan het lezen van Joe Speedboot gezet). Ook deze les verliep in een prettige sfeer.
Eén leerling vroeg me of ik wist dat ik een gat in de mouw van mijn shirt had. Nee, dat wist ik niet. Ik kon niet nalaten om te zeggen dat mijn opa dan zei: 'Een gat in je shirt, dat is beter dan andersom.' Een andere leerling wist een oud-Chinese wijsheid die past bij zo'n situatie. Het was iets als: 'Een dwaas klaagt over een gat in zijn broek. Een wijs man gebruikt het gat om aan zijn zak te krabben.' Op mijn verzoek mailde de leerling mij de exacte tekst:

Chinese wijsheid

22 april 2021

Mijn Schrijversinfobladzijde over de dichter Frans Budé is behoorlijk volledig. Frans Budé waardeert dat en stuurt me een exemplaar van zijn nieuwe bundel: 'De tocht'. In deze bundel brengt hij de sculptuur 'L'Homme qui marche' van Auguste Rodin tot leven. We marcheren met 'l'homme' mee en we leven mee met zijn dromen, verwachtingen, emoties en herinneringen.

Handschrift Frans Budé

Ik was overigens even in de war. Bij 'l'homme qui marche' denk ik in eerste instantie aan het beeld van Alberto Giacometti in het Kröller-Müller museum. Dat van Rodin is (in Nederland) te vinden aan de Westersingel in Rotterdam.

23 april 2021

Ik zet in een rustig tempo weer wat 'Kronkels' te koop. Uit de Kronkel 'Hit' van 25 februari 1963 (die over het lied 'Katootje' van Wim Sonneveld gaat):

'Nou, ik krijg zó weinig pensioen, dat m'n ouwe dag het best op een zondag kan vallen.
Dan zijn de winkels tenminste dicht.'

24 april 2021

Op het journaal hoor ik dat een automobilist op een botsabsorber is gebotst. Dat is een nieuw woord voor mij. Het blijkt zo'n auto te zijn waar op een achterbak een grote verlichte pijl staat om een afgezet rijdeel van een snelweg aan te geven. Dat zijn mijn woorden. Wikipedia zegt: 'Een botsabsorber is een voertuig dat wordt gebruikt om botsingen op te vangen. De botsabsorber wordt veelal vooraan een wegafzetting geplaatst om de veiligheid van de weggebruikers en de wegwerker te garanderen'.

25 april 2021

In de afgelopen twee dagen las ik 'Leon & Juliette' van Annejet van der Zijl. Het was in 2020 het boekenweekgeschenk en lag al een poosje op de stapel 'te lezen boeken'. Het boek schetst een leerzaam beeld van de laatste jaren van de slavernij in het zuiden van de Verenigde Staten. Dat beeld schetst Van der Zijl aan de hand van een (onmogelijke) liefdesgeschiedenis van een Nederlandse jonge gelukszoeker in Charleston rond het jaar 1820 en het zwarte meisje Juliette.
Als boekenweekgeschenk vind ik het minder geslaagd, omdat het een geschiedenisboek is en geen roman/novelle. De beide hoofdpersonen worden nergens sprekend opgevoerd. Hun gedachten en gevoelens komen we niet te weten. Het is overigens geen saai geschiedenisboek; schrijven kan Annejet van der Zijl wel. Ik realiseer me ook dat het van mij een aanname is dat een boekenweekgeschenk een novelle zou moeten zijn.

Daarna ben ik verder gegaan met lezen in 'Dagboek van een dichter 1979-2007' van Leonard Nolens. Nog een boek van dezelfde stapel 'te lezen boeken'. Daar ligt dit boek al een paar jaar. Ik ben er ooit aan begonnen en toen ben ik tot bladzijde 51 gekomen. Ik vond het interessant, vooral door de zorgvuldige formulering van zijn gedachten en de aforistische uitspraken. Toch ben ik toen gestopt met lezen en ik vermoed dat vooral de dikte van het boek me weerhield van verder lezen: 1056 bladzijden.

Kinderen houden in hun herinnering vaak meer van een vader die elke avond vijf minuten een prachtig verhaal vertelt dan van een moeder die zich dag en nacht uitslooft.
(Leonard Nolens, Dagboek van een dichter 1979-2007, blz. 55, 15 juli 1980)

26 april 2021

In 'de Volkskrant' van vandaag staat een recensie van een graphic novel over Leonard Cohen: 'Leonard Cohen: On a wire' van Philippe Girard. Een lovende recensie, maar ik ben vooral blij met een paar regels die boven de recensie staan: 'Dichter in Amsterdam. Nu we weer eens in Leonard Cohen duiken, is dit misschien een aardige tip om bij de graphic novel op te zetten: A Poet in Amsterdam (live). Een playlist op Spotify: 43 nummers, 3 uur en 58 minuten muziek. Een compilatie van de optredens die Cohen in het Concertgebouw (1980) en Het Muziektheater (1988) gaf, vastgelegd door de Nederlandse radio.'
Dat is in in ieder geval voor mij een prima tip. Ik kende het niet. Voorzover ik weet is dit nooit op cd of lp verschenen, maar dus wel als playlist op Spotify! Even verder zoeken levert een vergelijkbare (maar iets latere) playlist op: 'A poet in Gothenburg (Live 1993)' (9 nummers, 54 minuten en 52 seconden).
Op de opnames uit Amsterdam is Cohen nog de dichter die probeert te zingen. Ik heb de laatste tijd vooral geluisterd naar zijn werk uit pakweg de laatste tien jaar, waarin hij de dichter is die melodieus zijn teksten bromt.

Over brommen gesproken: gisteren was de tweede uitzending van het nieuwe boekenprogramma 'Brommer op zee', gepresenteerd door Wilfried de Jong en de Vlaamse Ruth Joos. Iedere poging om een boekenprogramma op tv is brengen valt toe te juichen en deze poging is wat mij betreft behoorlijk geslaagd. Er is geprobeerd om afwisseling in de programmaonderdelen aan te brengen en voor de gesprekken met schrijvers wordt voldoende tijd genomen. Deze keer was o.a. A.L. Snijders te gast i.v.m. zijn nieuwe bundeling ZKV's 'Tat Tvam Asi'. De presentatoren verrasten Snijders met hun vragen en hij nam de tijd om over zijn antwoorden na te denken en ze zorgvuldig te formuleren.
Het is een beetje jammer dat De Jong het nodig vond de titel van het programma in deze tweede uitzending uit te leggen. Er waren veel vragen over gesteld. Wat mij betreft is zo'n programma aan mensen, die niet weten dat 'Brommer op zee' een verhaal van Maarten Biesheuvel is, niet besteed.

27 april 2021

1 bestelling: Jef Last, 'De rode en de witte Lotus'.

28 april 2021

Als ik het goed heb begepen, wil men officieel het verschil tussen 'als' en 'dan' afschaffen. Talen leven en dus veranderen soms de regels. Die regels worden aangepast aan hoe de meerderheid de taal gebruikt. Daar is wat voor te zeggen, maar hier wordt dan wel veel betekenisverschil ontkent. Ik zag op Facebook twee voorbeelden voorbijkomen die ik na de meivakantie in mijn klassen maar eens ga bespreken:

als - dan als - dan

29 april 2021

Ik las de afgelopen dagen 'Perfecte stilte' van Thomas Verbogt. Een indrukwekkend boek. In korte hoofdstukken laat Verbogt - op een fragmentarische manier - de harde werkelijkheid tot de lezer doordringen. Het leven vraagt keuzes en je kunt dat lang uitstellen, maar op een gegeven moment moet een mens de feiten onder ogen zien.

Op blz. 40 lees ik:

Ze roert in haar thee. Buiten loopt de beroemde cabaretier die behalve zingen en spreken, héél veel kan, ook viool spelen en tegen de klippen op acteren dat hij een clown is. Hij spreekt zenuwslopend verzorgd. Volgens mij articuleert hij zelfs zijn ademhaling. Hij draagt een wapperende jas die door alle windrichtingen wordt bestookt.

Een mooie observatie, maar het is een roman en geen column, dus je moet ervan uitgaan dat Verbogt er méér mee wil zeggen dan alleen die kale observatie. Hier heb ik een poosje over nagedacht. Ik vermoed dat de kern zit in de zin 'tegen de klippen op acteren dat hij een clown is' en dat dat verwijst naar het acteren van de rol die we in ons leven allemaal steeds weer - en tegen de klippen op - spelen.

30 april 2021

Mijn H3-leerlingen hebben voor de meivakantie een filmpje van een betoog opgestuurd. Enkele leerlingen konden dat niet in de internetomgeving van school doen, omdat hun filmpjes te groot waren. Dat zal te maken hebben met de manier waarop ze het filmpje hebben opgenomen. Twee leerlingen hebben hun filmpje daarom via WeTransfer opgestuurd. Dat blijft maar een week geldig en vandaag 'verlopen' die flimpjes dus. Ik heb ze gedownload en bekeken. Prima betogen; de ene door de vorm (deze leerling heeft er een soort speelfilmpje van gemaakt en laat de argumenten verwoorden door verschillende personen - die hij zelf speelt, steeds met een ander kledingstuk aan) en de ander door de inhoud (een goed opgebouwd betoog voor het invoeren van een nieuw profiel: Beeld & Geluid). Beide betogen zijn wel langer dan de afgesproken maximumtijd, maar dat vergeef ik ze. Ik kan ook zeggen: daar heb ik wel punten voor afgetrokken en daarom hebben ze een 8 en geen 10.