Door naar juli 2015

 

Juni 2015

1 juni 2015

Lidy is jarig. We vieren het zaterdag, maar afgelopen vrijdag kocht ik al een arm vol rozen op de markt.

rozen

3 bestellingen: Jessica Durlacher, 'Emoticon', Jaap ter Haar, 'Lotje op jacht naar Chimp', F.H. Micklinghoff, 'Provinciale Staten (Geschiedenis, bevoegdheden en organisatie van de provincies)'.

2 juni 2015

In B2 ging het vandaag over synoniemen, homoniemen en antoniemen. Bij de uitleg over synoniemen werd er gewezen op de synoniemenfunctie in Word. Ik startte Word op en tikte het zinnetje 'De man loopt in het bos.' Door met de rechtermuisknop te klikken op 'man' en dan op 'Synoniemen' laat het woord zich al snel veranderen in 'kerel' (maar ook in 'baas', 'heer', 'heerschap', 'jongen' en 'klant' en zelfs in 'basserool' en 'broger' ??). In plaats van 'bos' dacht ik 'woud' te vinden, maar ik kwam niet verder dan 'bosje' en 'foreest' (??).
Voor de leerlingen was dit wel genoeg; ze hadden het begrepen. Een meisje vooraan vroeg: 'Dus als ik een boekverslag van internet haal, kan ik zo wat woorden veranderen en dan herkent de plagiaatscanner het niet meer als plagiaat?' Euhh ... strikt genomen niet nee, maar dat was geloof ik niet wat ik jullie wilde leren.

3 bestellingen: Willem van Iependaal, 'Madame Pedasco', Ivo de Wijs, 'Vroege vogels', 6 x leesplaat Veilig leren lezen, 9 x 'AO', Havank 'Drie dartele doodgravers'.

3 juni 2015

Even na 9.00 uur was de elektricien er om in de meterkast een nieuwe groep te maken. Gijs had alles onder het huis al in orde gemaakt. De meterkast begint aardig vol te raken, maar het lukte. De elektricien komt deze week nog één keer terug voor een laatste onderdeeltje en binnenkort nog een keer voor de elektriciteit in de schuur (en onder de overkapping).

Ik reed nog twee keer naar de 'stort' om de overgebleven hele en halve steentjes weg te brengen. Twee keer, omdat ik het met onze eigen auto deed en die steentjes waren me te zwaar om het in één keer te doen.

De verhoogde bloembak is ook afgerond met een bekleding van dezelfde steentjes als het terras. De laatste loodjes, maar we zijn het nu wel zat ook.

Gijs had nog een ander laatste loodje: een gat door de vloer achter het keukenkastje, zodat de loodgieter daar vrijdag het water voor buiten aan kan sluiten.

Woensdag is nog altijd oppasdag (al schiet dat op: na de zomervakantie gaat Dylano óók (al) naar de basisschool), dus er was ook tijd voor de jongens. Dylano is een keer meegereden naar de 'stort' en gooide met plezier een aantal stenen in de grote container. Met Tygo speelde ik het 'apenspel' dat ik maandag bij de Action kocht (uit melancholische overwegingen: mijn oma in Lunteren had ook zo'n spel met van die plastic aapjes). Bij diezelfde Action kocht ik een doosje plaksnorren. Die wilde de mannen wel uitproberen:

Dylano met snor Tygo met snor

1 bestelling: J.J. Cobben, 'Johannes Wier (1515-1588) en de heksen'.

4 juni 2015

De afgelopen weken las ik 's avonds op bed steeds een paar bladzijden in 'Ik heb nooit iets gelezen en alle andere fragmenten' van Karel van het Reve. Zijn manier van denken en redeneren staat mij wel aan. Een paar voorbeelden:

Wie zegt 'door lezen bij slecht licht bederf je je ogen'
kan aan het wankelen worden gebracht door de vraag wat hij vindt van de bewering
'door luisteren naar zachte geluiden bederf je je oren'.
(Karel van het Reve, Ik heb nooit iets gelezen, blz. 153)

Er is een theorie die zegt dat de mens leert door ervaring.
Als je die theorie belachelijk wilt maken kun je zeggen:
als ik de straat oversteek doe ik dat op zodanige wijze dat ik niet wordt doodgereden.
Dat heb ik geleerd door ervaring; nadat ik een paar keer was doodgereden begreep ik hoe het moest.
(Karel van het Reve, Ik heb nooit iets gelezen, blz. 185)

Een goed voorbeeld van lelijkheid in de beeldende kunst is Anton Pieck. Als je naar zijn werk kijkt heb je niet het gevoel van hij heeft het geprobeerd maar hij kan het niet, maar meer het gevoel: hij wilde iets lelijks maken en is daarin geslaagd. (Karel van het Reve, Ik heb nooit iets gelezen, blz. 241)

Prachtig zomers weer. We staken de barbecue aan. Zaterdag doen we dat op Lidy's verjaardag ook. Vandaag probeerden we twee recepten uit voor zaterdag: gevulde gehaktbakjes (van Facebook) en rundvlees met appel en specerijen (uit 'Barbecue & Plancha').

3 bestellingen: Hilary Atkinson & Andrée Deane, 'De Dyna-band oefenmethode', Bodemkaart Texel, Hans Adriaansen en Hugo Verdaasdonk (red.), 'De toekomst van het boek'.

5 juni 2015

En dan is er ineens een tropische dag. Boven de dertig graden en 's avonds een enorm onweer.

1 bestelling: Ingrid Harms, 'Een operatieteam in het Westeinde Ziekenhuis te Den Haag'.

6 juni 2015

Twee keer feest vandaag: vanmorgen zwom Tygo af voor zijn diploma A en vanmiddag en vanavond hielden we een barbecue om Lidy's verjaardag te vieren.

Tygo diploma A Tygo diploma A

 

Lidy 65 jaar

7 juni 2015

Wim Huijser bij Wim Brands op televisie. Een mooi interview. Gisteren ook al een lovende recensie in 'de Volkskrant' en een klein neutraal stukje in 'Trouw'.

De laatste dagen heb ik zin om dingen uit te proberen uit een kookboek. Vanavond maakte ik kolokithokeftédes (Courgetteballetjes) uit 'Griekenland - wereldkeuken' en echte Belgische frieten uit 'Lekker van bij ons' van Geert van der Bruggen. Gisteren maakten we o.a. varkenshaas met pesto uit 'Barbecue & Plancha' van Stephane Reynaud. Daar was gisteren te weinig van, daarom maakten we dat vanavond nog een keertje voor onszelf.

barbecue

2 bestellingen: '24ste Detective & Thrillergids', Jos A. Alberdingk Thijm, 'Karolingische verhalen (Carel en Elegast - De vier Heemskinderen - Willem van Oranje - Floris en Blancefloer)'.

8 juni 2015

Ik was Ziggo zat, heb mijn abonnement opgezegd en ging naar Vodafone. Nu voeren Ziggo en Vodafone gesprekken over samenwerking of overname. Dan zul je zien dat ik straks toch weer 'gewoon' bij Ziggo zit!

2 betellingen: S. Vestdijk, 'Gallische facetten', J.A.M. Carpay, 'Sovjetpsychologen over onderwijs...'.

9 juni 2015

Vanmorgen zei ik tegen B2d: 'Ik heb een verassing voor jullie'. Vervolgens stak ik boven mijn bureau een proefwerkblaadje in brand en liet het helemaal verbranden. De as ving ik op in een plastic bakje. De leerlingen zaten met open mond te kijken en begrepen absoluut niet waar ik heen wilde. 'Kijk jongens', zei ik, 'dit is nou een verassing! Met één 'r'. In de tekstverklaring van vorige week schreef de helft van jullie dat op, toen jullie een 'verrassing' met dubbel-r bedoelden.' En nu maar hopen dat ze het onthouden.

5 bestellingen: 'Moderne bouwkunst' (Leven en Werken - Maandblad der R.V.U.,1e jaargang - No. 11, november 1937), 'Wat anders werd in veertig jaar IV' (Leven en Werken - Maandblad der R.V.U., 2e jaargang - No. 12, december 1938), 'Het glas' (Leven en Werken - Maandblad der R.V.U., 4e jaargang - No.12, december 1940), Wijnand Steemers, 'Het blinde zienerschap', 'Management in beweging / Havo/vwo / deel Kernboek', Joke van Leeuwen & Malika Blain, 'Bezoekjaren', Mies de Haan, 'De kinderen van de Gazzan. Jacob Israel de Haan / mijn broer, Carry van Bruggen / mijn zuster'.

10 juni 2015

Vandaag was het zover: de jacuzzi werd gebracht, over het huis gehesen en geïnstalleerd. De installateurs waren er ruim op tijd (12.15 uur), maar met hun afspraak met de hijskraan was er iets mis gegaan; we hebben er ruim drie uur op zitten wachten. Het over het huis hijsen blijft een spectaculair gezicht. Het ging over de garage van Hans en dan voorzichtig het hoekje om. Het laatste stukje reden ze hem op een klein karretje.
Tygo geniet van zulke activiteiten, wil alles zien en zit vol vragen. Dylano kijkt eens naar buiten, vindt het allemaal best en speelt binnen lekker verder.
Het installeren verliep prima en vanavond hebben we er al heerlijk in gezeten.

Jacuzzi jacuzzi
jacuzzi jacuzzi
jacuzzi jacuzzi

1 bestelling: Schrijver: Hans Plomp, 'In de buik van moeder natuur'.

11 juni 2015

Vanmiddag, even na drie uur, haalde ik Tygo uit school. Thuis doken we samen gelijk de spa in. We zaten er een uurtje in (nou, zaten; een zesjarige zit niet, hij speelt). Na het eten was ik er nog soezig van en ik heb tot acht uur onder de veranda liggen slapen.

In mijn postvak op school vond ik een cadeautje van Christel. Twee boeken:
- Jan Heemskerk, 53 Texelse limericks
- 52 wandelingen met schrijvers naar hun jeugd
De limericks schreef Van Heemskerk op verzoek van de eigenaar van het Greenside Hotel in De Koog. Een aantal van deze limericks siert nu ook de muren van dat hotel.

Eerder deze week zat er ook een cadeautje bij de post. Dirk Kroon stuurde me zijn nieuwe boek: 'Is het werkelijk? Verkenningen van dichters'. Hij bundelde hierin poëziebeschouwingen die hij in de loop der jaren schreef. De artikelen zijn met kennis van zaken beschreven, vaak vanuit een (voor mij) verrassende invalshoek. Ik heb nog lang het hele boek niet gelezen, naar las al wel met veel plezier het hoofdstuk: 'Achterberg, Hoornik, de dood'. De titel dekt de lading; de dood in de poëzie van Gerrit Achterberg en Ed. Hoornik. Een paar treffende voorbeelden:

Liggend waar het thuishoort, in de aarde,
valt mijn lichaam langzaam uit elkaar.
Om mij heen word ik het licht gewaar,
waar ik toek ik leefde al in staarde.

(Ed. Hoornik, Thuiskomst, fragment)

Het heilige gebeurt. Ik heb geraakt
grenzen van God en emns en dier.
Voorhangsel scheurt. Het heilige is hier.
Het heilige der heiligen ontwaakt.

(Gerrit Achterberg, Verzoendag, fragment)

3 bestellingen: J.E. van der Waals, 'Laatste Verzen', Lisa Reisch, Prentbriefkaart 'De grot van de gele hond', Edward Seidensticker, 'Japan'.

12 juni 2015

Vandaag gingen we met vijf derde klassen (havo en vwo) naar Den Haag: Tweede Kamer, Eerste Kamer, Ridderzaal (waar je niet mag fotograferen) en diverse door ProDemos goed georganiseerde workshops over democratie en politiek. Van 7.30 tot 17.45 uur (inclusief busreis) en de leerlingen bleven tot het einde enthousiast.
Ik vond het zelf ook leuk om (vooral) de Eerste Kamer en de Ridderzaal eens van binnen te zien. Die Ridderzaal zat niet in het standaardbezoek en hadden we er speciaal 'bijgeboekt'. Ik ben enthousiast over de werkwijze van ProDemos. We hadden de hele dag een vaste begeleider. Als gids was hij goed, maar ook de interactie met de leerlingen was uitstekend en de workshows waren goed afgestemd op de leerlingen. Zo is zo'n hele dag goed te doen.
De leerlingen vonden met name het met twee klassen debateren in een nagebouwde tweede kamer erg leuk. Vooral het - niet voorbereid - reageren op de kritische vragen van andere 'fracties' was erg moeilijk voor ze, maar ze sloegen zich er kranig doorheen.
Bij wijze van stemwijzer was er een klein winkeltje, waar poltieke stellingen in de rekken stonden en op flessen en potten de mogelijke meningen daarover. Ze deden de mening waar ze het mee eens waren in hun winkelmandje en met minimaal vijf artikelen gingen ze daarna naar de kassa. Daar werden de producten gescand en op de kassabon konden ze lezen welke partij die mening heeft en - als een partij vaker voorkwam - wat hun eigen poltieke richting zou kunnen zijn. Goed bedacht, want een 'kale' stemwijzer op internet heeft weing uitdagends meer voor ze.
Ik ben ervan overtuigd dat ze hier dingen van onthouden én dat ze straks naar het beeldscherm van de tv zullen wijzen en zeggen: 'Daar ben ik geweest'. Je weet natuurlijk nooit wat het meeste indruk op ze maakt. Op één meisje zal dat de meeuw zijn die in een hoekje van het Binnenhof een dode duif zat op te vreten. Op een andere leerling wellicht het gegeven dat hij bij de bodyscan begon te piepen en dat hij toen - net als meneer Beek - zijn schoen uit moest doen om zo nog een keer door het poortje te lopen.

excursie Tweede Kamer excursie Tweede Kamer
excursie Tweede Kamer excursie Tweede Kamer
excursie Tweede Kamer excursie Tweede Kamer

In de benedenhal van de Tweede Kamer staat een rij witte borstbeelden van bekende Nederlanders. Gelukkig staan er ook enkele dichters/schrijvers tussen. Verhoudingsgewijs zelfs best veel:
- J.J.L. ten Kate
- Willem Hofdijk
- Joost van den Vondel
- Nicolaas Beets
- J.A. Alberdingk Thijm
Op zijn naambordje staat achter de naam van Joost van den Vondel 'vermoedelijk'. Men vermoedt dat dit zijn borstbeeld is?

Ik heb me verkiesbaar gesteld voor de medezegenschapsraad van school. De eerste jaren dat ik op het Rembrandt College werkte zat ik nog in de gemeenteraad. Toen was ik in feite bestuurder van de school (alleen in theorie) en dan kun je niet tegelijk medezeggen. Daarna zat ik als teamleider min of meer in het middenmanagement en ook dan vind ik het dubbel om in de medezeggenschapsraad te zitten. Nu de schoolleiding die functie van teamleider overbodig heeft verklaard (ja, u proeft hier enige zuurte) is die belemmering weggenomen. Ik wil graag meepraten over de koers van de school, heb vergaderen altijd leuk gevonden en ben in het verleden voorzitter geweest van de gezamenlijke medezeggenschapsraad van de (toen nog) zes openbare basisscholen.
Het bovenstaande is ongeveer wat er in mijn motivatiemail staat om me verkiesbaar te stellen. Alleen die opmerking over de schoolleiding staat daar wat genuanceerder in.

13 juni 2015

Een regenachtige ochtend. Voor tuin en natuur (nee, dat is niet hetzelfde) schijnt het hard nodig te zijn, maar voor mij hoeft het niet.

'Dichter bij Dordt. Biografie van C. Buddingh'' werd vanmorgen door Onno Blom positief besproken op NPO1. Wim mag niet klagen over de aandacht die zijn biografie krijgt.

Twee nieuwe Veense schrijvers op Schrijversinfo: Joke Gerritsen-Swart en Hebe Kohlbrugge. De laatste n.a.v. een artikel in 'Oud Veenendaal' dat vandaag in de bus viel.

Vanmiddag bij Van Kooten gekocht: 'De brieven' van Frans Kellendonk.

1 bestelling: S. Vestdijk, 'De leugen is onze moeder (en andere essays)'.

14 juni 2015

Drs. P is gisteren overleden. Bijna honderd, dus helemaal onverwacht is het niet, maar het is toch een schok.

Ik schrijf in dit weblog de nieuwe dag altijd bóven de oude, dan hoeven lezers niet eerst naar beneden te scrollen. Dat is handig in de lopende maand, maar niet handig voor latere lezers van voorbije maanden. Dus zet ik die maanden eens in de zoveel tijd om. Daarbij weet ik geen andere manier dan dag voor dag te knippen, naar boven te scrollen en te plakken. Dat is bewerkelijk. Ik liep er wat mee achter. Vandaag 'bewerkte' ik november 2014 t/m mei 2015 en zag zo het afgelopen half jaar nog eens voorbijkomen.

Vanmiddag zijn we een rondje wezen fietsen: richting Elst de berg op, Defensieweg, langs camping De Thijmse Berg en de Veenendaalse grintweg weer terug. Veel bloeiend vingerhoedskruid in het bos en aan de Rhenense kant van de Grintweg rijen dik springbalsemien.

In onze achtertuin bloeit de courgette:

courgette

Voor vanavond: men neme een camembert-kaasje in zo'n spanen doosje, snijde het kapje (een millimeter of drie) eraf, besprenkele het (ruimhartig) met witte wijn en kruiden. Kapje er weer op en in folie de oven in of in zijn eigen flink in water geweekte doosje op de barbecue. En dan lekker dippen met stokbrood:

camembert

4 bestellingen: Toon Hermans, 'Alles is heimwee', 2 lp's Damrakkertjes, Querido's letterkundige reisgids, 'Het gevederde gevoel', Margaret Mazzantini, 'Ga niet weg', Diana Jones, 'De negen levens'.

15 juni 2015

Vandaag las ik in al mijn lessen vijf liedteksten van Drs. P voor en vertelde wat over de Drs. Ik koos voor:
- Zusters Karamazov
- Dodenrit
- Veerpunt
- Dubbele punt
- De commensaal
Daarbij deed ik 'Zusters Karamazov' uit het hoofd. Dat maakt altijd indruk op leerlingen. Ze leren tegenwoordig weinig meer uit het hoofd. Het is in dit geval 'goedkoop scoren', ik geef het toe (maar in een vergelijkbaar geval doe ik het toch weer).

Op de Schrijversinfobladzijde over Drs. P wordt deze dagen 'druk' gekeken. Gisteren 419 keer en vandaag om 19.00 uur alweer 315 keer.

2 bestellingen: A.H. Heersping e.a., 'Stap voor stap leren koken', Prentbriefkaart: Gedicht: 'Zie je ik hou zo van je', n.a.v. '500 gedichten die iedereen gelezen moet hebben'.

16 juni 2015

Twee nieuwe cd's via Bol.com (alweer een cadeaubon van Nipo besteed):
- Randy Newman, Live in Germany 2006 (2013)
- Leonard Cohen, Can't Forget. A souvenir of the grand tour (2015)
Het is wel duidelijk: nieuwe muziek is steeds minder aan me besteed.

Drs. P neemt in 'de Volkskrant' afscheid met een laatste ollekebolleke:

overlijdensadvertentie Drs. P

3 bestellingen: Suzanne Vermeer, 'Zomertijd', H.S Haasse, 'Heren van de thee', J. Slauerhoff, 'Het verboden rijk'.

17 juni 2015

Vandaag heb ik bijna de hele dag H3-boekverslagen na zitten kijken. Het is klaar, de cijfers staan in It's learning en het gemiddelde van de vier boekverslagen staat als so-cijfer in Magister. Bij meer dan tien leerlingen staat er een 1,0. Als er één boekverslag niet is ingeleverd, wordt er geen gemiddelde gegeven, maar die 1,0 voor dat niet ingeleverde verslag. Ik heb ze voor de toetsweek nog één of twee keer in de les en kan ze hier dan nog op wijzen. Dan hebben ze nog één week om het alsnog in te leveren. Daarna accepteer ik geen boekverslagen meer. Het zijn berekenende consumenten: ze wachten eerst de eindtoets af. Als ze daarna gemiddeld voldoende staan, laten ze die 1,0 zitten. Als ze dan gemiddeld onvoldoende staan (en misschien wel 'op Nederlands blijven zitten'), komen ze vragen of ze dat boekverslag alsnog in mogen halen. Helaas .... dan doe ik daar niet meer aan mee.

2 bestellingen: Willem van Iependaal, 'De kommisaris kan me nog meer vertellen', Laetitia M.L. van Rijckevorsel, 'De Stichting "De Poth". Een lange geschiedenis in kort bestek'.

18 juni 2015

Vijfendertig jaar getrouwd! Ik heb steeds meer collega's die jonger zijn dan het aantal jaren dat ik getrouwd ben.

rozen

Ik kwam met een mooie bos rozen thuis. Niet voor Lidy maar voor mezelf. Ik kreeg ze van een leerling die nu haar mavo-diploma heeft gehaald. Zonder mijn steun, twee jaar geleden, toen ze het moeilijk had, zou ze het niet gered hebben, vertelde ze. Van dit soort gebaren raak ik - nog altijd - ontroerd. Je doet het er niet voor, maar het helpt enorm om je werk leuk te blijven vinden.

We aten bij Mucha om onze bruiloft te vieren. Daar aten we nog nooit, maar we waren het al lang een keer van plan. (nu ga ik binnen een week twee keer, want dinsdag eten we er met de collega's Nederlands). Een keuze uit de voor-, hoofd- en nagerechten voor € 24,50. Dat is niet duur en het was uitstekend!
Lidy at: vitello tonnato, kalfsbiefstuk en dame blanche.
Ik nam: gefrituurde champignons, boerderijhoender en kazen.
Bij het kaasplankje nam ik een mooi glas whisky: Lagavulin. Centraal in de ruimte heeft Mucha een mooie serie single malts staan.

Toen we thuis kwamen bleek Martijn langs geweest te zijn voor onze trouwdag. Ik vrees dat we hem niet hadden verteld dat we uit eten gingen. Hij had een bos bloemen voor Lidy op tafel gezet en voor mij een cd van Johnny Cash (Out among the stars) en een dvd Leonard Cohen (I'm your man, een tribute-dvd met o.a. U2, Nick Cave en Rufus Wainwright).

2 bestellingen: Aldous Huxley, 'Crome yellow', Antoon Coolen,' Dorp aan de rivier'.

19 juni 2015

De laatste lesdag van dit jaar. Een deel van mijn lessen is in ieder geval overgekomen. Sjoerd uit H3 komt met een pocket over James Bond naar me toe en laat me daarin een reusachtige fout zien: Werdt !! Ze zijn kritisch geworden op taaluitingen (van een ander ... nu nog op die van zichzelf).

Vandaag over een week wordt mijn bundel met 'de beste stadsgedichten' gepresenteerd. Eén van mijn aanbevelingen was destijds: maak, omdat de stadsdichter in Veenendaal geen vergoeding krijgt, na afloop van de periode van twee jaar een bundel met de meest geslaagde gedichten van die periode. Nu blijkt het kunstplatform die aanbeveling te hebben uitgevoerd! Ik wist dat ze ermee bezig waren, heb aangegeven wat ik de meest geslaagde gedichten vind en schreef een voorwoordje. Het resultaat heb ik nog niet gezien, maar ik hoor links en rechts dat het heel fraai geworden is ('harde kaft').

Veenendaal Veenendaal

De kersen in de achtertuin beginnen aardig rood te worden, maar voordat wij ze kunnen plukken hebben de vogels ze al verorberd. Het (kunst)gras ligt vol afgekloven pitten.

2 bestellingen: Th.H.M. Schlüter, 'Jeugdhulpverlening in het perspectief van de contextuele benadering', knipsels Saul Bellow.

20 juni 2015

De borrelsteen in de voortuin 'borrelde' niet zo lekker meer. Het water liep langs het iets te smalle slangetje door het gat in de steen weer naar beneden. Soms is de oplossing simpel. Ik heb de ruimte tussen slang en steen dichtgestopt met zwarte boetseerklei van Tygo en Dylano. Nu 'borrelt' hij weer.

borrelsteen voortuin

3 bestellingen: Drs. P 'Zang- en leesboekje voor belangstellenden door een kindervriend', David Baldacci, 'Nachtwerk', 'De kroniek van het Rembrandthuis, 1985/1-2'.

21 juni 2015

Vanochtend gingen we zo uit bed in de spa (niet overdreven vroeg hoor). We zaten er voor het eerst in terwijl het regende. Dat was best lekker, misschien omdat het druppelde en niet stortte.

Ik zit een stapeltje boeken te koop te zetten. Wat poëzie (van Amsterdam Book Auctions) en wat 'allerlei' van de zus van Timo. Uit 'Zeilen en toervaren' van Joost Dudok van Heel valt een blaadje. Een sinterklaasgedicht uit 1966, al die tijd netjes bewaard in het boek. Sint heeft zijn best gedaan destijds: anderhalf handgeschreven kantje:

Als je wilt varen
op Neêrlands wilde baren
dan ontkom je er niet aan
enige zeiltermen te verstaan.
Overstag gaan en iemand de loef afsteken
zijn echt geen termen van leken.
Het ankerwerpen over bak
doe je met een flinke smak
..... (enz.)

Ik maak geen meters met dat te koop zetten. Ik blader eens door zo'n boek, lees hier en daar wat en zo'n sinterklaasgedicht houdt me ook weer even bezig.

4 bestellingen: Jan van Gent (= Joop van den Broek), 'Wat deed William Foster?', Godfried Bomans, 'Op reis rond de wereld en op Rottumerplaat', Anne Marie Musschoot, 'Cyriel Buysse - Het recht van de sterkste (uit: Lexicon van Literaire Werken)', knipsels Drs. P.

22 juni 2015

Al een week lang zie ik op televisie aankondigingen van de uitzending van 'Veteranendag' (In aanwezigheid van de koning). Wat is dat toch voor een overdreven aandacht voor die veteranen. Die mannen en vrouwen hebben toch gewoon hun werk gedaan (waar ze zelf voor gekozen hebben) en daar een fatsoenlijk salaris voor gekregen? Ik wil ook zo'n dag voor gepensioneerde leraren! (Doe dan maar met Maxima i.p.v. Willem Alexander)

Bij het stapeltje van Amsterdam Book Auctions zit 'Aforismen' van Erasmus. Daar zitten wel wat fraaie uitspeaken tussen:

Schoolmeester wordt ieder die voor geen ander beroep deugt.
Voor het merendeel zijn het onwetende en verdorven mensen,
soms zijn ze zelfs niet goed snik.
(Erasmus, aforismen, blz. 7)

Door één moord wordt iemand een misdadiger,
maar door vele moorden een held.
(Erasmus, Aforismen, blz. 8)

Een baard geldt voor een teken van wijsheid,
ook al hebben alle bokken er een.
(Easmus, Aforismen, blz. 14)

Een schoolmoet openbaar zijn,
anders is zij geen school.
(Erasmus, Aforismen, blz. 15)

Ik heb bovenstaande citaten toegevoegd aan de citatenbladzijden van Schrijversinfo. Enkele andere citaten uit dit boekje stonden daar al. Wat me opvalt is dat er in dit boekje wat spreekwoorden/gezegden staan. Daar mag ik dan van aannemen dat ze oorspronkelijk van Erasmus zijn:

Kleren maken de man.

Voorkomen is beter dan genezen.

In het land der blinden is eenoog koning.

 

De zomer is begonnen. Echt warm is het nog niet, maarde gft-kliko zit al wel weer vol met maden.

Bij de Hoogvliet geven ze via te sparen stickertjes keramische messen cadeau. Die dingen zijn vlijmscherp. Lidy vroeg vanmiddag aan de kassajuffrouw of er nog messen waren. Het antwoord: 'Als het goed is hopen we dat ze er donderdag weer zijn.' Dat zijn wel erg veel slagen om de arm!

1 bestelling: Anita Jeram, 'Muisje Amdersom'.

23 juni 2015

Ook deze ct-week 'mocht' ik op dinsdag weer de chef-toetsen zijn. Alle toetsen zijn - op tijd - afgenomen. Ik had net genoeg surveillanten, omdat ik twee keer een 'gangwacht' als surveillant heb ingezet.

's Middags hadden we met de collega's Nederlands een training in het goed hanteren van de bij de lesmethode behorende internetsite. Ik mag concluderen dat ik dat al heel aardig deed. Ik leerde een paar dingen bij over de leerlingensite (en kan ze daar volgend jaar op wijzen) en de mogelijkheid van het op It's learning aanbieden van extra oefenmateriaal, vooral van tekstverklaringen (daar wordt door ouders vaak om gevraagd).

Na de cursus gingen we met de collega's Nederlands bij Mucha eten. Het was goed en gezellig. Bij een volgende sollicitatieprocedure mag er gestuurd worden op het aannemen van een mannelijke collega. Ik zat er nu als enige man met acht dames (één collega was verhinderd, maar ook zij is een dame).

2 bestellingen: Emmy van Lokhorst en Victor E. van Vriesland (red.) 'Novellen en gedichten Uitgever: Boekenweekgeschenk 1941', Jacques Vos, 'Compost maken'.

24 juni 2015

Oppas- en nakijkdag.

Als ik nergens zin in heb, zelfs niet in lezen, pak ik een nummer van 'De Tweede Ronde' van de plank en blader naar de afdeling 'light vers'. Meestal valt er dan al snel weer wat te glimlachen. Vandaag bladerde ik door het 'Jiddisch nummer' en het 'Japans nummer' (en zette ze daarna te koop). Uit dat laatste nummer:

De regen viel mistroostig naar beneden
Bomen en struiken drupten wee en ach
De vogels zagen hoegenaamd geen reden
Hun liedjes rond te strooien deze dag
De krant stond vol vergetenswaardigheden.
(Jules de Corte)

 

'Komaan,' zei de beul, 'nu maar niet langer wachten'
(Hij had er die dag wel zo'n vijftien te slachten)
'Ik werk graag op tijd, anders regent het klachten'
En daar ging de eerste op weg naar het graf
'Ziezo,' spak hij monter, 'de kop is eraf'
(Cees van der Pluijm)

6 bestellingen: 'Tekenen en schilderen als liefhebberij', Marion Zimmer Bradley, 'The mists of Avalon', Welmet Hudig-van Doesburgh / Carel ter Linden, 'De overdenkingen bij de uitvaartdiensten van prinses Juliana & prins Bernhard', Ria van Eijndhoven (red.), 'De Italiaanse keuken', stafkaart 6B Dokkum (1961), J Meulenbelt, 'De Duitse tijd. Vijf jaar vaderlandse geschiedenis'.

25 juni 2015

Vanochtend even na achten was er al een monteur van Fonteyn om de kras uit de spa te halen, de losse schroef beter te bevestigen en de groene lampjes ook aan de linkerkant te laten branden. Met die lampjes had hij veel moeite. Voor één ervan moet hij zelfs nog een keer terugkomen. Even dacht ik: Laat maar zitten; alle kleuren doen het. Alleen dat ene lampje niet en alleen maar als de verlichting op groen staat. Maar daarna dacht ik: Ik heb veel geld voor dat bad betaald. Dan moet het allemaal maar werken ook.

Vanmiddag fietste ik naar het Verlaat om een pakje bij DHL af te geven. Normaal doe ik dat in de sportschool bij het zwermbad, maar vanwege een recente brand is dat DHL-punt nog gesloten. Op het Verlaat zit DHL naast Verlaat 11. Daar zit al jaren een aardappelboer en ik kocht er een zakje frietaardappelen. Er staat nu en zoon van Wim in de zaak (en een andere op de markt). Toen wij op Verlaat 19 woonden en Martijn net geboren was, hebben we hem als baby ooit door Wim in zo'n hangende weegschaal (in een handdoek) laten wegen, omdat de babyweegschaal net het huis weer uit was. Daar moeten we nog ergens een foto van hebben (en de zoon van Wim herinnerde zich ook die foto nog).
Behalve het feit dat die aardappelhandel er al jaren zit, is het ook mijn geboortehuis. Daar heb ik nooit zo bij stil gestaan, maar vanmiddag moest ik dfaar toch even aan denken. Het zal de leeftijd zijn.

Met de post kwamen twee cd's van 'Dichterbij'. Een muziekgroep uit Dordrecht die gedichten op muziek zet. Op de eerste cd 'Dichterbij Dordt' staan gedichten van Dordtse dichters als Jan Eijkelboom, Kees Klok, Wim Jilleba en Kees Buddingh'. Op de tweede cd 'Ik gorgel, jij gorgelt...' staan uitsluitend gorgelrijmen van Kees Buddingh' (en dat was uiteraard de reden dat ik de cd's - bij 'Dichterbij' zelf - bestelde).

Dichterbij Dordt Ik gorgel, jij gorgelt...

Vlak na het avondeten was er een telefoontje van school, of meer precies van de MR. De afgelopen dagen kon er gestemd worden voor de personeelsgeleding. Er waren vier kandidaten voor twee 'zetels' en de meerderheid van het personeel heeft zijn vertrouwen in mij uitgesproken. Dat voelt goed!

Brinkmans cumulatieve catalogus

Vanavond kocht ik bij Catawiki twee sets van elk veertien stuks 'Brinkman's cumulatieve catalogus van boeken'. De ene set bevat de jaren 1971 t/m 1984 en de andere set de jaren 1985 t/m 1993. Ik geef onmiddellijk toe dat je een boekengek moet zijn om dit soort naslagwerken privé te willen 'bezitten', maar ik loop niet weg voor dat etiket. Bovendien heb ik ze voor een prikkie: twee keer € 15,00 én ik heb een cadeaubon van Catawiki van € 15,00, dus ik krijg achtentwintig van deze kloeke delen voor slechts € 15,00!! De verzendkosten zijn € 17,95 per set, maar ook van die verzendkosten betaal ik maar de helft. Dat is een regel bij Catawiki; als je meerdere zaken koopt van dezelfde aanbieder, betaal je maar één keer de verzendkosten. Deze verkoper verdient hier bijzonder weinig aan, want hij betaalt zelf wel twee keer die verzendkosten (maar dat is het risico als je iets veilt).

26 juni 2015

Veenendaal, Veenendaal

Vanmiddag om 17.30 uur werd bij boekhandel Van Kooten mijn bundel met 'twee jaar stadsgedichten' gepresenteerd. Ik kreeg zelf het eerste exemplaar en ik had de bundel ook echt niet eerder te zien gekregen. Hij is mooi geworden, vooral door de vormgeving en illustraties springt hij eruit. Dank je wel Jessica!
boekpresentatie boekpresentatie
Petra Boelhouwer leest stukjes uit dit weblog voor uit de 'stadsdichtersjaren'. Oud wethouder Bouwmeester spreekt. De bundels zijn nog afgedekt.
boekpresentatie boekpresentatie
Maar nu niet meer. Het eerste exemplaar.
boekpresentatie boekpresentatie
Nog één keer een stadsgedicht. De nieuwe stadsdichter heeft over deze middag drie ollekebollekes aangedurfd.
boekpresentatie boekpresentatie
Alle aanwezigen kregen een bundel mee, desgewenst gesigneerd. En voor dat signeren was er wel belangstelling.

 

Vandaag werd in Veenendaal ook het Stadsstrand geopend. Daarover ging mijn 'stadsgedicht':

Veenendaal aan Zee

Eens was het hier de biblebelt
Dit imago is voorbij gesneld.
Men heeft het goed bekeken:
als straks de dijken breken
vanwege al die CO2,
dan zijn wij Veenendaal aan Zee.
De reactie is heel bijdehand
We maken maar alvast een strand!

Eens prijkte hier de Rabobank
en in die grond zit nog de stank
van slinkse centenzaken,
want om veel winst te maken
bedacht men boerenstreken
als Opmaat Hypotheken.
Een woekerpolis-rover!
Ach, niet zeuren: zand erover!

Eens zei ons Johan Huizinga
en ’t Veen zegt hem het heden na
(al is het ook wat heidens):
De Veense Homo ludens.
Een stadsstrand om te spelen.
Op de gemeentehuisburelen
Heeft men het knap bedacht
een nep-strand aan een nep-gracht.

2 bestellingen: Louis Ferron, 'Karelische nachten', Karel Glastra van Loon, 'De passievrucht'.

27 juni 2015

kerriesaus Eieren met kerriesaus

Tussen de middag maakte ik eieren met kerriesaus (eigengemaakt - niks pakje). Het maken van die saus leerde ik van Henk de Ruiter (de vader van Anton) aan de Prins Bernhardlaan. Dat moet rond 1970 geweest zijn! Hij hakte de uien iets fijner dan ik dat doe, maar verder doe ik dit nog altijd op dezelfde manier.

Een week of twee geleden vertelde ik mijn H3-leerlingen dat het goed is - ook als je op een openbare school zit - iets van de verschillende geloven te weten. Uit respect, maar ook om te snappen waar onze en andermans vrije dagen vandaan komen, of om de boeken van Jan Wolkers en Maarten 't Hart te kunnen begrijpen. Ons lesboek gaf een aantal aan de bijbel ontleende uitdrukkingen en spreekwoorden. Die kwamen gisteren in de toets terug:

Bijbelse uitdrukkingen

Erg fanatiek hebben ze niet geleerd. De meeste leerlingen weten nog wel dat bij a. 'Job' ingevuld moet worden (al is 'Zo arm als Griekenland' een mooie vondst) en bij c. 'doe dat ook een ander niet'. Het schaap wordt door de meesten zwart gemaakt, maar bij b. en e. gaat hun fantasie compleet op de loop. Een bloemlezing (en de klok en de klepel zijn vaak niet ver weg):

b. Peulen voor de zwijnen werpen.
b. Goud voor de zwijnen werpen.
b. Hem voor de zwijnen werpen.
b. Levend voor de zwijnen werpen.
b. Jozef voor de zwijnen werpen.
b. Jezus voor de zwijnen werpen.
b. Ganzen voor de zwijnen werpen.
b. Vuil voor de zwijnen werpen.
b. Kralen voor de zwijnen werpen.
b. Zich voor de zwijnen werpen.
b. Speren voor de zwijnen werpen.
b. Stenen voor de zwijnen werpen.
b. Stokken voor de zwijnen werpen.
b. Brood voor de zwijnen werpen.
b. Rapen voor de zwijnen werpen.
b. Appels voor de zwijnen werpen.
b. Paarden voor de zwijnen werpen.
b. Vlees voor de zwijnen werpen.
b. Mensen voor de zwijnen werpen.
b. Voer voor de zwijnen werpen.
b. Pek voor de zwijnen werpen.
b. Stront voor de zwijnen werpen.
b. Tomaten voor de zwijnen werpen.
b. Bomen voor de zwijnen werpen.
b. Meneer Beek voor de zwijnen werpen.
b. Het schaap voor de zwijnen werpen.
b. Baklava voor de zwijnen werpen.
b. De deur voor de zwijnen werpen.

e. Weten waar Adam de mosterd haalt.
e. Weten waar Jacob de mosselen haalt.
e. Weten waar Jezus de wijn haalt.
e. Weten waar Jezus de mosterd haalt.
e. Weten waar Mozes de mosterd haalt.
e. Weten waar Mohammed de mosterd haalt.
e. Weten waar Abraham de rijst haalt.
e. Weten waar Job de kat haalt.
e. Weten waar Maria de rijst haalt.
e. Weten waar schipper de wijn haalt.
e. Weten waar de beer de honing haalt.
e. Weten waar de boer de melk haalt.
e. Weten waar Johannes de dope haalt.
e. Weten waar Hendrik de melk haalt.
e. Weten waar Abraham de melk haalt.
e. Weten waar Abraham het koren haalt.
e. Weten waar Abraham de suiker haalt.
e. Weten waar Abraham de boodschappen haalt.
e. Weten waar Joost de broden haalt.
e. Weten waar de bakker de broodjes haalt.
e. Weten waar Joost de kaas haalt.
e. Weten waar Joost de schapen haalt
e. Weten waar Joost de wijn haalt.
e. Weten waar Johny de kust haalt.
e. Weten waar god de tijd haalt.
e. Weten waar men de pizza haalt.
e. Weten waar Babet de taarten voor meneer Beek haalt.
e. Weten waar Moses de steen haalt.
e. Weten waar de muis de rest haalt.
e. Weten waar de boer de kaas haalt.
e. Weten waar god de oogst haalt.
e. Weten waar meneer Beek in godsnaam de toetsen haalt.

2 bestellingen: Jan Mens, 'Meester Rembrandt', Neel Doff, 'Dagen van honger en ellende'.

28 juni 2015

Om een uur of negen mijn bed uit: ontbijtje buiten, krantje erbij en daarna een klein uurtje met mijn gezicht in de zon in mijn spa met Leonard Cohen zacht op de achtergrond. Het leven is (af ten toe) zo beroerd nog niet.

De H3-toetsen heb ik vandaag verder nagekeken. Dat kostte me het grootste deel van de zondag.
Vraag 9b: 'Geef een voorbeeld van sarcasme.'
Antwoord Daan: 'U bent een geweldige docent.'
En dan een pijl naar de onderkant van de bladzijde, waar hij schrijft: 'Kom op, dit is gewoon te makkelijk.' (Daan heeft het begrepen)

1 bestelling: 'De madonna van Nedermunster. Een magisch-realistisch bulk-boek van Hubert Lampo'.

29 juni 2015

Op school heb ik nu ook de laatste boekverslagen nagekeken. Dat is klaar voor dit schooljaar. In de komende dagen heb ik vooral gesprekken met verontruste leerlingen en/of ouders (nu de cijfers binnendruppelen).

Tygo begint langzaam te begrijpen wat ik met al die boeken doe. Vorige week nog niet. Ik pakte een boek in en zei tegen hem: 'Dit boek gaat naar een ander land, naar Oostenrijk.' Waarop hij vroeg: 'Heb jij daar een vriend?' Later in de week haalde ik samen met hem 'Muisje Andersom' (een boekenweek-prentenboekje) uit de garagebox. Nu had hij door dat het boek verkocht werd en vroeg: 'Een groot mens wil een kinderboek kopen?' Mijn uitleg dat misschien een 'groot mens' een cadeautje kocht voor een kind stelde hem tevreden.

3 bestellingen: Frans A. Janssen, 'De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans', Thomas Mann, 'Der Tod in Venedig und andere Erzählungen', Johanna Huber, 'Spelend vouwen'.

30 juni 2015

Vanochtend draaide ik een zwerfvuilproject met een tweede klas in het kader van de maatschappelijke stage. Ze deden actief mee en om met een klas een uurtje te wandelen en ze zwerfvuil te laten 'opprikken' en tellen is bij deze temperaturen helemaal geen straf. We krijgen een hittegolf wordt overal aangekondigd. Voorlopig vind ik het nog gewoon 'lekker' buiten en niet extreem warm.

In de digitale versie van de 'Veenendaalse Krant' van vandaag:

Veenendaal, Veenendaal

Door naar juli 2015