Maart 2018


1 maart 2018

Vanmiddag heb ik mijn deeltijdpensioen aangevraagd. Via de site wilde het niet lukken. Daarom belde ik met het ABP. Ruim twintig minuten wachttijd! Maar uiteindelijk kreeg ik een vriendelijke juffrouw aan de telefoon. Ze snapte ook niet waarom het via de site niet werkte. Ze heeft mijn gegevens genoteerd en stuurt een pensioenvoorstel op (ouderwets, met de post). De bedoeling is 40% pensioen per 01-11-2018 en dan 50% blijven werken. Met de Bapo er nog af zouden dat dan twee werkdagen moeten worden.
Ik was in eerste instantie even bang dat de aanvraag om de een of andere reden niet kan en dat ik mijn deeltijdpensioen een jaar uit moet stellen. Maar het lijkt nu toch te kunnen. Het is druk bij het ABP en het kan een week of vijf à zes duren voordat ik de stukken in huis heb.

Ik vond een paar overzichten van de aantallen boeken e.d. die ik bij Boekwinkeltjes te koop heb staan. Ik heb daar de stand van vandaag maar eens aan toegevoegd.

boekwinkeltjes overzicht

Ik overweeg om te stoppen met de verkoop van boekenweekgeschenken. Of in ieder geval met het in voorraad hebben van grote aantallen ervan. De boekenweek-boekenleggers kunnen worden toegevoegd aan het boekenleggers-boekwinkeltje.

De Twingo is terug van de garage. Gekeurd, wat nieuwe lampen en nieuwe ruitenwisserbladen.

Ik kon de gisteren bestelde Kafka-knipsels niet vinden. Dat was me in de adfgelopen periode ook met andere knipsels al overkomen (Susan Sontag en Lou de Palingboer). Er moet dus een doosje met mapjes knipsels op een verkeerde plek zijn terechtgekomen. Vanavond vond ik dat doosje terug! Ik heb de bestellers van eerder genoemde knipsels gevraagd of ze er nog belangstelling boor hebben. Dat hebben ze nog!

1 bestelling: A. Kelfkens, P.C. Schnetz e.a., 'Getal en ruimte, Wiskunde voor het derde leerjaar havo/vwo, 3HV1'.

2 maart 2018

Nieuw op Schrijversinfo: Gerard Bilders.

Jaren geleden maakte ik zelf boekenleggers voor Raban (kopiëren en uitknippen). Ik speelde al een tijdje met de gedachte er nu eens een stel te laten drukken. Vorige week regelde ik dat en vandaag werd het doosje afgeleverd:

boekenlegger Raban

Op de achterkant staat het gedicht 'De blauwbilgorgel' van C. Buddingh', waar Raban zijn naam aan te danken heeft.

Vanavond dronken we koffie bij Martijn ter gelegenheid van zijn verjaardag. Zondagavond neemt hij ons mee uit eten.

Gisteren schreef ik dat ik overweeg met het verkopen van boekenweekgeschenken te stoppen. Vandaag bestelt iemand er tien. Dan ga je toch weer twijfelen. Nog een bestelling: Inge Scholl, 'Die weisse Rose'.

3 maart 2018

Vanmiddag vierden we de negende verjaardag van Tygo (die eigenlijk pas morgen jarig is)

Volgende week is het boekenweek. Ik ben van plan dan het brievenboek 'Fallen leaves' van L.H. Wiener te gaan kopen. Die boekenweek kondigt zichzelf overigens in de zaterdagkranten van vandaag al nadrukkelijk aan, vooral met nadrukkelijke aandacht voor Griet Op de Beeck en Jan Terlouw, de schrijvers van respectievelijk het boekenweekgeschenk en het boekenweekessay.

1 bestelling: : S. Carmiggelt, 'Dag opa. Avonturen met en kleinzoon'.

4 maart 2018

Als ik aan een oud-Veenendaler moet uitleggen waar ik precies aan de Dijkstraat woon en ik zeg: 'Op de ijsbaan', dan is het onmiddellijk duidelijk. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat de ijsbaan iets meer naar achteren lag.
In het nieuwe nummer van 'Oud Veenendaal' staat een artikel van Wim van Elst over 'Kamp Dijkstraat'. Het blijkt in de periode in en net na de Tweede Wereldoorlog nog wel iets meer dan een ijsbaan geweest te zijn, o.a. een noodhospitaal. Het kamp werd in 1941 gebouwd bij wijze van werkverschaffing. Het kamp is verder gebruikt door de Arbeidsdienst, door het Duitse leger en voor het onderbrengen van woningbehoeftigen na de oorlog.

ijsbaan

Vanmiddag vierde Frank zijn verjaardag. Jan had samples van zijn nieuwe dranken meegebracht. Die zijn veelbelovend. Vooral zijn gin beviel me erg goed. Zijn merk 'Beek' wordt op maandagmiddag 26 maart in Utrecht gepresenteerd.

Beek

Om vijf uur trakteerde Martijn ons op een etentje bij Tr3s tapas. Dat is een nieuwe eetgelegenheid op de plek waar Escape zat. Een ruime keuze tapas en bovendien van prima kwaliteit (geen in de magnetron opgepiepte groothandelswaar). Het stoofpotje is een aanrader. In de loop van de avond zat de zaak helemaal vol (130 man begreep ik). Eén minpuntje: het was vanaf het begin steeds weer erg lang wachten.

1 bestelling: L. van Rompay, 'Christenen in Libanon'.

5 maart 2018

Vanochtend vroeg ik aan de teamleider of ik op 26 maart een vergadering mag missen om bij de presentatie van Jans 'Beek' te kunnen zijn. Ik kreeg een verrassend antwoord: 'Die vraag had ik kunnen verwachten.' Ze blijkt op het recente whiskydiner gewees te zijn en had Jan al horen vertellen over zijn eigen merk en de presentatie daarvan én ze had al begrepen dat hij mijn broer is.

Tegen Ria hadden ze bij het ABP ook gezegd dat het opsturen van het pensioenvoorstel een week of zes kon duren. Zij had het desondanks na één week binnen. Misschien houden ze veiligheidshalve een ruime marge aan en duurt het in mijn geval óók geen zes weken.

2 bestellingen: Helen Oxenbury, 'Hoera! We bakken een taart', I. Giard-Kramer, 'Nescio - De uitvreter. Titaantjes. Dichtertje' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Ton Brouwers, 'Nescio - Boven het dal' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

6 maart 2018

In twee van mijn H3 klassen waren vandaag de eerste betogen. Ik zag in de gang de katheder staan en sleepte die het lokaal binnen. De leerlingen schrokken er eerst van, vonden dat extra eng. Ik vertelde ze dat het mijn ervaring is dat bijna iedereen dat uiteindelijk prettiger vindt: je hebt een afstand, een muurtje tussen jou en je gehoor. Je kunt je blaadje erop neerleggen op een prettige afstand van je ogen en je kunt je handen kwijt. Na afloop vonden de leerlingen die een betoog gehouden hebben het inderdaad prettig. Nu willen ze allemaal achter dat ding en zal ik er de komende weken steeds naar op zoek moeten.

Ik vulde de Veenendaalse kieswijzer in. De PvdA stond met afstand bovenaan mijn lijstje. Pro Veenendaal stond pas op nummer 10. Back to the roots?

1 bestelling: Cecile Dreesman, 'De gestroomlijnde naald'.

7 maart 2018

Vanmorgen reed ik met een volle auto weer eens naar 'de stort'. Het wordt lente en Lidy was gisteren in de tuin al wat aan het opruimen geweest. 's Winters zetten we allerlei dingen 'zolang' onder het afdak in de tuin. Nu kan dat leeg worden gemaakt.

Op de terugweg reed ik even langs de kantoorspecialist voor plakband, enveloppen en 'geeltjes'. Ik schrok van de prijs. Dit soort zaken kan ik echt beter bij de Makro halen. Om er wat goedkoops tegenover te stellen, reed ik ook even langs de kringloopwinkel. Vijf boeken voor in totaal vijf euro en de eerste zelfs gebonden, met stofomslag;
- Arthur Japin, De overgave
- Jan Siebelink, De overkant van de rivier
- Midas Dekkers en Hans Hagen, mummies
- Herman Brusselmans, Muggepuut
- Maria Stahlie, Scheerjongen

Vanmiddag schreef ik een 'stukkie' voor Argus over mijn ervaringen als voorzitter van een stembureau. Dat zou mooi in de Argus van de dag voor de aanstaande verkiezingen kunnen.

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: J. van Oudshoorn.

5 bestellingen: Kees Fens, 'In het voorbijgaan', Ton Brouwers, 'Anne Frank - Het Achterhuis' (uit: Lexicon van Literaire Werken), P.J. de Moel, J.Q.J.C Verberk, J.C. van Dijk, 'Drinkwater - principes en praktijk', Daan Helfferich (redactie), 'Foto - Universeel tijdschrift voor fotografie' (16e jaargang, 1961), Hugo Claus, 'Het verdriet van België'.

8 maart 2018

De laatste dagen lees ik met bijzonder veel genoegen 'Bernhard. Een verborgen geschiedenis' van Annejet van der Zijl. Niet omdat ik enige vorm van interesse in ons koningshuis heb (integendeel), maar omdat ik die interesse wel heb voor het werk van Van der Zijl. En zij stelt ook nu niet teleur! Ze beschrijft levendig hoe een verarmde adelijke familie in Duitsland de aanloop naar de Eerste Wereldoordlog, die Eerste Wereldoorlog en het Interbellum beleeft. Zo had ik nog niet naar die periode(s) gekeken. Pas op bladzijde 232 (van de 402) komt Juliana om de hoek kijken. Ik ben bang dat ik daarmee het interessantste gedeelte van het boek gehad heb.

Ik lig vanavond op mijn gemak naar een voetbalwedstrijd op tv te kijken: Sporting Lissabon tegen Viktoria Pilzen. Het is geen bijzondere wedstrijd. Ik moet wel grinniken om de verslaggever. Hij zegt zo rond de veertigste minuut van de eerste helft: 'Nu we de rust naderen' en bromt daar dan achteraan: 'Maar dat doen we natuurlijk al de hele wedstrijd.'

2 bestellingen: Jan Wolkers, 'Een roos van vlees', E. Annie Proulx, 'Scheepsberichten'.

9 maart 2018

Lidy goot gisteren kokend water over haar onderarm. Ze hield hem lang onder de kraan, maar er zit toch een enorme blaar op. Vanochtend is ze er toch maar mee naar de dokter geweest; in het verband en maandag terugkomen!

Toen een poosje geleden de nieuwe 'slimme' meter werd geïnstalleerd, heeft die monteur de meter niet goed gekoppeld met onze 'Toon'. Vorige week kwam een monteur van de Stedin dat alsnog doen. Het lukte hem niet en hij hing (op goed geluk?) een nieuwe 'slimme' meter op. De koppeling met 'Toon' lukte hem niet. Vandaag is Gijs een half uurtje met die koppeling bezig en het lukt hem wel!

3 bestellingen: Louis Couperus, 'Als ik bij voorbeeld de geest van mijn moeder op de rand van mijn bed zag zitten, Okkulte knipsels uit Couperus verzameld door Karel Reynders', Jonathan Swift, 'Gulliver's travels', J.A. Dautzenberg, 'Tim Krabbé - Het gouden ei (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

10 maart 2018

De Gelderlander heeft - tot mijn verrassing - vandaag de beste boekenweekboekenbijlage. De Volkskrant trekt het met artikelen over schrijvers in de 'gewone' krant i.p.v. in de boekenbijlage weer een beetje recht.

Omdat het boekenweek is kocht ik bij Van Kooten:
- Koos van Zomeren, Nog meer vogels
Vorig jaar verscheen het dikke 'Alle vogels' met alles wat hij over vogels geschreven heeft. Nu kwam dit boek (120 blz.) erachteraan, met in het vorige boek 'vergeten' stukken uit zijn werk. Dat is óf slordig, óf marketingtechnisch slim (maar dan houd ik daar niet van)
- Elisbeth Leijnse, Cécile en Elsa, strijdbare freules. Een biografie
Bij Libris voor maar acht euro. Voor dit boek kreeg Leijnse de Libris Geschiedenisprijs en de Biografieprijs. Over Cécile de Jong van Beek en Donk werkte ik enige tijd geleden aan een Schrijversinfobladzijde en ik vond haar toen al fascinerend.

Eigenlijk ging ik voor 'Fallen leaves' van L.H. Wiener, maar dat boek was niet op voorraad. Het is besteld. Dat kostte nog enige moeite, want de dames in de winkel hadden van Wiener nog nooit gehoord en verstonden mij verkeerd (of hadden niet door dat ik Engels sprak'). Ze gingen in de computer op zoek naar 'Vol liefs' i.p.v. 'Fallen leaves'. Maar het kwam goed en het boek is er dinsdag.

Het boekenweekgeschenk 'Gezien de feiten' van Griet Op de Beeck wordt door de dames en heren critici behoorlijk de grond in geboord. In de krant, maar vanochtend bijvoorbeeld ook op de radio. Ik heb de eerste drie hoofdstukjes gelezen (t/m blz. 22). Zo beroerd vind ik het tot nog toe nou ook weer niet.

Ik verving Lidy's verband en gaasjes op haar brandblaar door nieuwe gaasjes en verband. Als de (enorme) blaar open was gegaan, hadden we naar de huisartsenpost gemoeten. Dat was gelukkig niet nodig.

Vandaag snoeide ik de rode Japanse Esdoorn in de voortuin. De takken hingen gedeeltelijk boven het trottoir (ik zag af en toe wandelaars een beetje vinnig in de richting van ons huis kijken). Ik pootte ook wat bloembollen. Dat is aan de late kant, maar we zien wel wat het nog oplevert. We hadden wel een grote snoeischaar voor het afknippen van de dikke takken, maar we hadden geen kleintje meer. Om de takken in kleine stukken te kunnen knippen om ze in de bruine kliko te kunnen doen, reden we daarom vanmiddag naar de Praxis. En uiteraard liepen we ook even het kringloopcentrum binnen. Daar kom ik de laatste weken zo vaak, dat ik alleen maar in de twee kasten met net binnengekomen boeken hoef te kijken. daar haalde ik uit:
- Stefan Hertmans, De bekeerlinge (gebonden)
- Geert Mak, In Europa (2 delen, gebonden, in box)
- Jan Siebelink, Margje (gebonden)
- Paulien Cornelisse, En dan nog iets
Met z'n vieren voor de prijs van een half nieuw boek. Je bent eigenlijk gek als je nog nieuwe boeken koopt (sorry Albert).

4 bestellingen: '101 Soeprecepten uit 12 landen', boekenlegger: 'Ellen Tijsinger, Pagerclip - Circusbeertje', Richard Adams, 'Waterschapsheuvel', Hans van den Bergh, 'Johan Andreas dèr Mouw - Brahman (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

11 maart 2018

Mijn deelbare schoolbrilletje bleek donderdag kapot te zijn. Éen van de magneetjes zit niet meer klem in zijn houdertje, vanwege een klein scheurtje. Ik heb dat vandaag met Velpon proberen te verhelpen.

Vanavond heb ik op Catawiki weer 1250 boekenleggers gekocht.

Wim en Marjan kwamen op de koffie. Ze hadden hier gelezen dat Lidy haar arm verbrand had. Al pratend kwamen we erachter dat Wim nog nooit whiskey heeft gedronken. Dat kan hij na vanavond niet meer zeggen. Die arm van Lidy zag er vandaag overigens alweer een stuk beter uit. Nog wel heel rood, maar de blaar is bijna weg.

Nieuw op Schrijversinfo: Khalid Boudou

2 bestellingen: Henriëtte van Eyk, 'Het eenig echte', Kevin Brownlow, 'How it happened here'.

12 maart 2018

Toen ik vanmorgen uitprobeerde of het gisteren gerepareerde brilletje 'het' weer doet, bleek weer eens wat ik - technisch gezien - voor sukkel ben. Ik heb het magneetje er verkeerd om ingeplakt en nu stoten de twee brillenglazen elkaar af. Het is prima lijm, dus dat magneetje krijg ik er nooit meer uit. Dag bril. Misschien kan ik hem aan de sectie natuurkunde schenken, dan kunnen ze daarmee controleren of de leerlingen iets van magnetisme begrijpen.

13 maart 2018

Vanmiddag hadden we een leerlingbespreking, los van de rapporten. Dat is op zich een goed idee, maar er moet wel iets aan de planning en invulling veranderen. Ik had nu vijfentwintig minuten voor vijf H4-klassen (met meer dan vijf mentoren). Dat is echt te kort.

3 bestellingen: Adriaan van Dis, 'Nathan Sid / Een barbaar in China / God en de gekkenrechter / Casablanca / Een bord met spaghetti' (bulkboek), M. Doekes-de Wilde, 'Na barre tijd', C. Buddingh' en Bert Schierbeek, 'W&W, of Voor moeders is het altijd het ergste, Grondtekst voor een toneelstuk'.

14 maart 2018

Ik was om tien uur op school om het verkiezingsdebat voor te bereiden. Dat was maar goed ook, want de concierge was van plan de aula in het zevende uur in gereedheid te brengen, maar we moesten daar al het zevende uur zitten! Nu begonnen ze gelukkig op tijd met tafels en stoelen te sjouwen. Ik zette de naamkaartjes op de tafeltjes, hing van elke partij een poster voor dat tafeltje, legde folders en posters van elke partij op twee tafels bij de ingang van de aula en we plakten ook nog wat posters op de ramen.
Ruim twintig gemeenteraadskandidaten arriveerden rond 13.00 uur. Ik ontving ze in lokaal 104, waar een lichte lunch voor ze klaar stond. Ik sprak ze ook nog even toe waarbij ik twee dingen aanstipte:
1. het is ontzettend leuk dat er zoveel oud-leerlingen van ons op de diverse lijsten staan. De partijen hebben op ons verzoek zo mogelijk ook een oud leerling naar dit debat 'afgevaardigd'. Bijna de helft van de politici bestaat daarom vanmiddag uit oud-Rembrandtleerlingen. Twee daarvan liepen twee jaar geleden nog bij ons op school rond. Dat is mooi, want de huidige leerlingen kunnen tijdens het debat dus zien dat politiek niet iets voor oude mannen is en niet iets wat ver van ze weg is. Over twee jaar zouden ze zelf achter zo'n tafeltje kunnen zitten!
2. Dit is het debat waar voor de politici het meest te 'halen' is. Bij de meeste debatten is vooral de politieke incrowd aanwezig. Veel stemmen zijn daar niet te winnen. Vanmiddag zitten er ruim tweehondervijftig leerlingen in de zaal waarvan er een stuk of veertig nu al mogen stemmen en de rest over een paar jaar. Op hen kunnen de politici een eerste indruk maken die lang zou kunnen blijven hangen!

In het zevende lesuur gingen twee politici (van verschillende) partijen de lokalen in van V6, V5, H5 en T4 om met de leerlingen in gesprek te gaan, te vertellen wat er leuk en belangrijk is aan politiek en uiteraard ook om reclame voor hun eigen partij te maken. Ik begreep later van een collega Nederlands dat bij haar V5-klas de politici het lastig hadden gehad. De leerlingen hadden net een lessenserie debatteren achter de rug en hadden stevige kritiek op de politici: 'Wat u nu zegt lijkt me een drogreden'. 'Dat zegt u nu wel, maar kunt u dat met cijfers onderbouwen?'

Rembrandtdebat2018 Remvrandtdebat 2018


In het achtste en negende uur was er het debat in de aula. Het werd gepresenteerd door collega-maatschappijleer Rachel en zij is daar ontzettend goed in! Met hun telefoontje konden de leerlingen na elke stelling aangeven welke politicus volgens hen het debat had gewonnen en daarvan verscheen dan onmiddellijk een staafdiagram op het grote scherm. Ik was over het geheel zeer tevreden.

Bij Van Kooten haalde ik het bestelde brievenboek 'Fallen leaves' van L.H. Wiener op. Albert meldde dat hij van dit boek niet veel verwacht had, maar dat hij er toch al een aantal van had verkocht.

3 bestellingen: Anne Provoost, 'Vallen', Toon Hermans, 'Vandaag is de dag', Ton van der Leeuw e.a., 'Handvaardig. Een serie lesideeën voor het basisonderwijs. Spelend beelden 7. Ideeënboek voor 11-12 jarigen'.

15 maart 2018

Een lange schooldag: aan één stuk door van 8.00 tot 21.30 uur. 's Avonds was er een mr-vergadering en daaraan voorafgaand aten we met de PMR een pizza bij Da Gigi (ik heb de indruk dat de calzone steeds kleiner wordt). Zo samen etend bereid je een vergadering op een wat lossere manier met elkaar voor.

Deze week verscheen een box van Neerlands Hoop met 3 boeken, 9 dvd's, 3 cd's en een ep. Daar ben ik heel benieuwd naar. Hij moet wel € 99,99 kosten. Dat is veel geld, maar er zit ook veel in de box. Vooral de dvd's van de diverse shows zou ik graag nog eens (en nog eens) zien.
Freek was deze week een paar keer op tv i.v.m. deze box. Het is mooi dat hij Bram nu roemt. Het is jammer dat zijn geheugen niet meer is wat het geweest is. Hij kent teksten niet meer uit zijn hoofd. Ook in het theater schijnt hij (net als Herman van Veen) met spiekbriefjes te werken. Deze mannen moeten wel uitkijken dat het allemaal niet zielig wordt.

2 bestellingen: Ferdinand van Leeuwen, 'Was Atlantis Helgoland?', Serge Bramly, 'De dans van de wolf'.

16 maart 2018

Alle drie mijn H3-klassen hadden vandaag een grammaticatoets. Ik was vandaag wat melig en kon mijn mond tijdens de toetsen niet houden. Ik heb de leerlingen beloofd er bij iedereen 0,2 bij te tellen, omdat ze last van mijn meligheid kunnen hebben gehad.

In een tussenuur ging ik even naar de markt om croissants, kaas en bloemen te kopen. Er liepen kandidaten van diverse politieke partijen folders uit te delen. Met een paar ervan praatte ik na over het Rembrandtdebat van afgelopen woensdag.

3 bestellingen: Paul Claes: 'Hugo Claus - De Oostakkerse gedichten (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Herman Pieter de Boer, 'De vestiaire van Thalia', M. Churchill (redactie), 'De kunst van het schilderen naar de techniek van de grote meesters'.

17 maart 2018

We hebben van de late kou gebruik gemaakt. Vanmiddag lagen de spullen uit de diepvries buiten en maakten wij de laden eens goed schoon. Daar ligt toch steeds weer een hoop kruim en vuil in.

Koot & Bie hebben i.v.m. de boekenweek weer een compilatie van hun werk gemaakt rond het boekenweekthema. Het blijft aardig, maar de magie is er toch een beetje af.

1 bestelling: 'Levende talen, nummer 211, oktober 1961'.

18 maart 2018

Vandaag maakten we spullen voor de belastingaangifte in orde. Daar zie ik elk jaar weer tegenop én het valt elk jaar weer mee.

Gisterenavond en vandaag keek ik van mijn drie H3-klassen de grammatica-so na. De cijfers vallen me mee en zijn al ingevoerd in Magister.

Ik ontdek op Spotify 'Don't think twice it's allright'; zes nummers van Bob Dylan, gezongen door Ralph McTell als een tribute voor Dylan bij diens zeventigste verjaardag. Mooi!

don't think twice it's alright - Ralph McTell

1 bestelling: Logering-Hillebrand en H.J. Dommerhold, 'De weg tot het hart'.

19 maart 2018

Het laatste stuk van 'Bernhard. Een verborgen geschiedenis' van Annejet van der Zijl valt inderdaad tegen. Waar het eerste deel (t/m de Tweede Wereldoorlog) chronologisch en gedegen is, is het tweede deel (na de Tweede Wereldoorlog) ontzettend van de hak op de tak. Het is daardoor een onevenwichtig boek. Ze had bij de afloop van de Tweede Wereldoorlog beter kunnen stoppen en het boek alleen over de jonge Bernhard kunnen laten gaan. Het beeld was daarmee echt wel duidelijk geweest.
Iets anders is dat er (ook met name in het tweede deel) nogal wat storende, niet lopende en/of gewoon foute zinnen voorkomen. Is het een haastklus geweest? Het ergste voorbeeld staat op blz. 357:

.. en 'vanwege de door nationalistische machtsmaatregelen haar lichaam en haar gezondheid toegebrachte schade' zou Bernhard later zelfs dan ook weten te regelen dat ze van de Duitse staat een oorlogspensioen van bijna 14 000 DM van de Duitse Staat voor haar weten te regelen.

En op blz. 377:

En zo werden zowel de negatieve als de positieve verhalen waren kanten van dezelfde medaille.

Vanavond was er een radio-verkiezingsavond in 'De Lampegiet'. Enkele mensen van de lokale radio van nu, maar vooral ook een groep lokale radiomensen van pakweg vijfenwintig jaar geleden. Toen was de lokale radio écht een factor in de lokale politiek met o.a. een maandelijks programma én bij de gemeenteraadsverkiezingen uren durende uitzendingen. Dat was vanavond -als een soort reünie - terug en het was ouderwets goed en ouderwets leuk. Lidy en ik gingen er een poosje kijken; mijn zoon als politicus en mijn broer als radiomaker!

3 x Beek

20 maart 2018

Vandaag in 'Argus': mijn ervaringen als voorzitter van een stembureau:

stembureau

2 bestellingen: 'Hollands Maandblad, vijfde jaargang, nummer 201, april 1964', J. Gzn. P. de Zeeuw , 'Livingstone de zwerver'.

21 maart 2018

Als we naar Lidy's vader in Culemborg gingen, reden we daar ook vaak even naar de Lidl. Veenendaal heeft niet zo'n winkel. Sinds het overlijden van Lidy's vader zijn we dan ook niet meer in een Lidl geweest. Lidy wilde er graag nog eens heen, daarom reden we vanmiddag naar Ede. Uiteraard kocht ik ook weer een paar pakken perensap.

Daarna gingen we stemmen. Toch maar weer op 'mijn' stembureau waar ik de laatste jaren als stembureaulid zat. Die school, een dependance van de Juliana van Stolbergschool (waar ik zelf als kind naartoe ging) heet nu 'Juul'. De voormalige Prins Willem Alexanderschool in Veenendaal heet nu 'Lex'. Ik vind het een wat respectloze popularisering.

6 bestellingen: Isabel Allende, 'De stad van de wilde goden', Harry Hoogenhout, 'Beurs en effectenhandel', 'Boekenpost nr. 56, jaargang 9, november/december 2001', F. Tyberghein, 'Het grote spelletjesboek: 101 leuke spelletjes en activiteiten om je nooit meer te vervelen', Odile Heynders, 'Chr.J. van Geel - Het zinrijk (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Ton van der Leeuw e.a., 'Handvaardig. Een serie lesideeën voor het basisonderwijs. Spelend beelden 1. Ideeënboek voor 4-5 jarigen'.

22 maart 2018

Het werd een latertje vannacht. Ik ging met Lidy naar het gemeentehuis om de verkiezingsuitslagen 'live' mee te maken. Die uitslagen druppelden na elf uur langzaam binnen. Ze werden per groepje stembureaus gepresenteerd, steeds voorafgegaan door twee of drie interviews met lijsttrekkers. Martijn werd als laatste geïnterviewd. Pro Veenendaal gaat van drie naar vier zetels en wordt de vierde partij (qua grootte) van Veenendaal. Dat is een mooi resultaat en we wilden dat (laatste) interview met deze tevreden lijsttrekker nog wel zien!
De catering in het gemeentehuis was dramatisch slecht. Ze begonnen pas laat met schenken en na een uurtje waren ze zo goed als door de drankvoorraad heen. Ze hoeven de aanwezigen zich niet lam te laten drinken, maar dit was een aanfluiting.
We waren om half twee thuis. Ik sliep tegen half vier. Om acht uur stond ik weer voor de klas. Dit zijn de momenten waarop ik merk dat ik geen dertig meer ben.

Verkiezingsuitslag 2018

2 bestellingen: A.L. Sötemann, 'J.C. Bloem - Media vita' (uit: Lexicon van Literaire Werken), A.L. Sötemann, 'J.C. Bloem - Het verlangen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), A.L. Sötemann, 'J.C. Bloem - De nederlaag' (uit: Lexicon van Literaire Werken), J. Presser, 'Europa in een boek'.

23 maart 2018

Leerlingen bedenken nieuwe woorden waar je bij staat: Een liegenaar is een fraaie contaminatie van leugenaar en liegbeest. Toen ik uitlegde dat dit een contaminatie was, wist een leerling ook dat woord te verbasteren: kont-animatie (dat lijkt me bij uitstek een woord voor beelddenkers).

Kijk, dat is aardig van Kees Klok (op Facebook):

Kees Klok over Schrijversinfo

Facebook zoekt bij een link automatisch naar het eerste plaatje op die site. Dat is bij de startpagina van Schrijversinfo blijkbaar het plaatje bij de mededeling dat de bladzijde ook is te printen. Dat staat wel een beetje suf. Misschien moet ik voor dit soort links er maar een ander plaatje voor zetten.
Nog een misschien: misschien moet ik die hele startpagina maar eens aanpassen. Daar staat al twintig jaar dezelfde tekst!

Vanavond zag ik met Martijn de voorstelling 'Spot' van Pieter Derks in De Lampegiet. Het was nog beter dan de vorige keer: er wordt een mitrailleurvuur van sterke grappen op je afgevuurd en hij is dan ook nog eens verrassend actueel.Hij weet de verkiezingen, maar ook zelfs een vandaag gepleegde aanslag, soepel in zijn verhaal op te nemen. Een kleine twee uur op het puntje van je stoel.

2 bestellingen: Jan Terlouw, 'Pjotr', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Kaas' (Parool, dinsdag 29-10-1968, over Kaas van Willem Elsschot).

24 maart 2018

Als je uit wilt slapen, ben je relatief vroeg wakker!

Rond de noen hadden we onze nieuwe achterburen aan de deur. Even kennismaken én een gesprek over het eventueel vervangen van de gezamenlijke schutting. Die staat er sinds 1991 en heeft zijn beste tijd wel gehad. Daar gaan we uitkomen.

De kleinzoons waren vandaag bij ons. Ik nam ze mee naar het Prattenburgse bos. Echt zin om naar het bos te gaan, bleken ze niet te hebben. Ik kocht ze om met de belofte van een glaasje Fristi bij de Drie Zussen. Eenmaal in het bos, vonden ze het - gelukkig - toch wel lekker en het was bovendien mooi lenteweer.

Prattenburg Prattenburg
Prattenburg Prattenburg

2 bestellingen: Belcampo, 'De dingen de baas', A.J. Moerkercken van der Meulen, J.W. Fossen, 'Kinderen en hun boeken. Een oriëntatie op het gebied van de jeugdlectuur', Heinrich Böll, 'Huizen zonder vaders', Annie Salomons, 'Herinneringen uit den ouden tijd', Annie Salomons, 'Herinneringen uit den ouden tijd 2', Jan Wolkers, 'Groeten van Rottumerplaat', Joke van Leeuwen, 'Fien wil een flus', Wim Kan, 'Er is nog zoveel anders dan dat theater. Brieven van Wim Kan', Berta Pasman, 'Doven en hun communicatie. Spreken, liplezen of gebarentaal', Arjan Peters e.a., 'De Leeslijst. Tien Nederlandse klassiekers', Hugo Claus, 'De dans van de reiger. Een filmverhaal', Yvonne Keuls en Tony van Verre, 'De arrogantie van de macht', Jung Chang, 'Wilde zwanen'.

25 maart 2018

Het ABP schiet niet erg op met het over de post toesturen van mijn pensioenvoorstel. Ze hadden er ook bijgezegd dat het zes tot acht weken kon duren. Vandaag heb ik op de site van Aegon zitten berekenen wat ik met mijn aflopende lijfrente kan. Dat is in feite mijn oude spaarloonregeling. Ik heb toen maandelijks wat (bruto) weggezet om er, als ik met pensioen ben, maandelijks wat (ook weer bruto) bij te krijgen. Het blijkt aan allerlei regeltjes te moeten voldoen: looptijd minimaal twintig jaar, plus het aantal jaren dat ik jonger ben dan 67. Als je het over zo'n lange periode uitsmeert, blijft er per maand nog geen honderd euro over. Maar ach, elk maandelijks extraatje is meegenomen.

Ik maakte vanavond een pizza calzone; in de oven, op de ovensteen. Hij lukte uitstekend!

calzone

Een lijster loopt de hele dag in onze voortuin strootjes en ander nestmateriaal te verzamelen. Met een volle snavel vliegt hij elke keer een struik in de voortuin van de buren in.

3 bestellingen: Carol Shields, 'The stone diaries', Paul van Loon, 'Dolfje Weerwolfje', Leo N. Tolstoj, 'Hadzji Moerat'.

26 maart 2018

Toetsweek: het eerste uur was ik gangwacht. Een geschrokken T4-leerling was te laat voor zijn groepsmondeling. Hem werd daarom de toegang geweigerd. Hij was op zoek naar de examensecretaris (Van Beek) en kwam aan mij vragen of ik wist waar hij hem kon vinden. Ik gaf hem een paar tips waar hij kon zoeken. Een paar minuten later was hij terug. Hij had hem gevonden, maar Van Beek surveilleerde bij een toets. Ik adviseerde hem daar dan aan het einde van die toets maar weer naartoe te gaan.
Toen deze leerling me vertelde dat Van Beek aan het surveilleren was, zei hij dat anders: 'Van Beek is op patrouille'! Hij wist blijkbaar nog dat het een legerterm was, maar niet meer precies welke.

BEEK

Aan het eind van de middag was de officiële presentatie van 'Beek', de drankenlijn van mijn broer Jan. Het vond plaats in sociëteit 'De Vereeniging' aan de Mariaplaats in Utrecht. Een oud en statig gebouw, zoals je verwacht dat een sociëteit eruit ziet. Jan had familie en slijters uitgenodigd, hield een verhaal en er kon geproefd worden. Ik zag slijters al via hun telefoontje bestellingen bij Van Wees doen. Dat lijkt me wel een goed teken.

BEEK BEEK

Jan heeft wat grijze shirts en een stofjas met het logo BEEK laten maken. Die stofjas in de kleur grijs zoals mijn vader ze droeg (er hangt er hier nog eentje in de bijkeuken). Wat zou pa - met of zonder stofjas - vanmiddag hebben staan glimmen van trots en plezier! We zouden eigenlijk een fles BEEK-jenever in het graf bij hem moeten stoppen (maar dat zal in een gemetseld graf niet meevallen).

3 bestellingen: J.A. van Ogtrop, 'Bridge met een praatje, wonderlijke ervaringen van een bridgespeler', Yolanda Jansen, Nanda Meijnen, Jaap Voerman, 'Verliefd tot over m'n oren. Conférences, liedjes en andere teksten over de liefde', Roelof Bos, 'Politiek woordenboek'.

27 maart 2018

Vannacht rond half drie maakte Lidy me wakker: 'De auto staat nog op het station!' Verdomd ja. Martijn was gisterenmiddag ook in Utrecht bij de presentatie van 'Beek'. We waren met de trein gekomen, maar reden met Martijn mee terug. Die zette ons netjes thuis af en niemand dacht aan de auto!

Weer de eerste twee uur surveilleren. De dag komt vanzelf op gang.

In De Lampegiet zagen we vanavond 'The Call of the Celts' van Peter Corry & friends. Ierse en Schotse muziek. Peter Corry is goed, maar die 'friends' mogen er ook wezen; prima zangers en multi-instrumentalisten. Er was ook een tap-danseres bij. Zij deed bij een paar nummers mee en dan blijft het leuk. Een hele avond dat gedans (zoals bij Riverdance) gaat mij snel vervelen. Nu was de avond - mede hierdoor - heel afwisselend.
Ik word langzaamaan een oude sentimentele man: bij 'Danny Boy' liepen de tranen me over de wangen.
In de foyer werden cd's verkocht, maar ik dacht: ik beluister dat wel via Spotify. Dat viel me tegen. Er is daar muziek van Peter Corry te vinden, maar niet deze specifieke Ierse muziek.

1 bestelling: Pieter van de Meer de Walcheren, 'Dagboek 5'.

28 maart 2018

Bij de APK kregen we een paar weken geleden een bon voor een gratis autowasbeurt in de nieuwe wasstraat van Bochane. Daar maakten we vanmiddag gebruik van. Je geeft je sleutels af, drinkt een kopje koffie en rijdt in een schone auto weer naar huis!

Nieuw op Schrijversinfo: Diet Kramer.

8 bestellingen: Joanita & Carla Lee, 'Ovenschotels', G. Sötemann, 'A. Roland Holst en de mythe van Ierland', Gerrit Komrij, 'Averechts', Theo M. Eerdmans, 'Zeven brieven aan Alma', Karel van het Reve, 'Met twee potten pindakaas naar Moskou', knipsels Toon Verhoeven/Terzijde, J. Zurcher, 'Dolende wolven', Carol Bowen, 'Snacks en Slaatjes'.

29 maart 2018

Vandaag maakten - eindelijk - mijn klassen hun toetsen in deze toetsweek. Ik kan dus beginnen met nakijken. De toetsen schuiven door de toetsweken. Dat is wel eerlijk: de ene keer zitten je toetsen aan het begin van de week, de andere keer wat meer naar het einde.

Om 16.00 was de installatie van de nieuwe gemeenteraad. Gisteren zijn de stemmen opnieuw geteld en dat heeft geen verandering gebracht. De PvdA bezet één zetel en dat is een restzetel op basis van één stem meer dan de SGP heeft voor die restzetel! Het is toch maar goed dat ik weer ouderwets op de PvdA gestemd heb. Dankzij mij zitten ze nog in de gemeenteraad (maar dat kan natuurlijk iedere PvdA-stemmer beweren).
Martijn had voor de gelegenheid (samen met Suzanne) een nieuw pak gekocht. Hij stond er netjes bij. Deze speciale gemeenteraadsvergadering is op zich een formaliteit, maar het is goed (en wettelijk verplicht) om dit soort momenten te markeren. Nadat alle drieëndertig raadsleden 'Dat verklaar en beloof ik' of 'Zo waarlijk helpe mij god almachtig' hadden gezegd, hield de burgemeester nog een korte toespraak. Daarin blikte hij terug op de invoering van het dualisme in 2002 en hij noemde daarbij tot mijn verrassing Mats Beek, Roelof Bisschop en Jaap Pilon als de 'founding fathers' van het Veenendaals dualisme. Zo ben je al twaalf jaar weg uit de gemeenteraad en word je bij installatie van een nieuwe raad toch nog genoemd! En eerlijk is eerlijk: het streelde mijn ego.

2 bestellingen: J.C. Winterink, 'Hoe onze boeken gemaakt worden, een wandeling door de werkplaatsen der Wereldbibliotheek', Frank Westerman, 'Stikvallei'.

30 maart 2018

De laatste toetsdag en ik was vandaag niet als surveillant ingedeeld. Ik kon dus toetsen nakijken, mijn kantoor opruimen, een nieuwe werkwijzer maken en links en rechts wat hand- en spandiensten verrichten. Ik had nu ook tijd om met mijn jarige collega Cindy een kopje koffie bij Tamminga te gaan drinken om haar verjaardag te 'vieren'.

Om 17.00 haalde ik met de fiets Tygo op van een verjaardagspartijtje bij de bowlingbaan. Samen fietsten we terug naar de Dijkstraat.

2 bestellingen: 19 boekenleggers.

31 maart 2018

Lekker lenteweer. Ik snoeide vanmiddag de druif. Nu eens op tijd: het vocht druppelde niet uit de snijwonden.

Voor de 'paastapas' van morgen bakte ik een tortilla en Lidy maakte een ei in schnitzel (zoals mijn moeder die vroeger voor verjaardagen maakte).

Enige tijd geleden kocht ik bij het kringloopcentrum 'Mijn leven met Tikker' van Jan Siebelink. Het kostte maar € 1,50. Vandaag zie ik dat het nog gesigneerd is ook! Op blz. 18/19 staat een mooi stukje over hotel De Engel in De Steeg:

Ik moest aan mijn moeder denken. Als jong meisje had ze in het vermaarde hotel De Engel in De Steeg gewerkt. Ze had contact gehouden met de eigenaars en wanneer ze hun een bezoek bracht, nam ze mij mee. Dat was in de jaren vijftig. Dat hotel had allure. Een hotel met een geschiedenis. Moeder liet niet na dat op te merken. Mengelberg musiceerde er voor de table d'hôte, Pisuisse trad er in 1907 op voor de officierentafel. Jacob van Lennep schreef daar zijn Klaasje Zevenster. Couperus, en later, Wim Kan en Carmiggelt keken vanaf het terras over de meanderende IJssel. Ik herinnerde mij alleen de kwijnende sfeer van de brede serres, aan de straatzijde. Daar zaten douairières, oud, puissant rijk, versteend op hun ademhaling na, in absolute stilte. Ik, buiten, verbeeldde me geluid: de warmte die het riet van de stoelen deed kraken, een glas dat tinkelde. Ze staarden voor zich uit, hun handen verdwaald in de dichte vacht van roze schoothondjes.

3 bestellingen: Ingrid Harms, 'Georges Bataille de sublieme angst', Hugo Claus, 'Gedichten 1969-1978', '3pak 2017'.

 

Door naar april 2018