Oktober 2022

 

 

31 oktober 2022

branding

Het duurt lang voor een mens kan aanvaarden dat het leven komt als de branding,
met eb en vloed, met schuimkoppen of spiegelglad,
dat er niets achter steekt, geen plan, geen schema,
geen voorzienigheid, geen keuzes, louter toeval.

(Bert Wagendorp, Phoenix, blz. 11)

Het bovenstaande citaat is het honderdste citaat over 'Leven' dat ik op Schrijversinfo heb opgenomen!

Plompe toren

We reden aan het begin van de middag naar Zoutelande. Op de heenweg bezochten we de Plompe Toren bij Burgh-Haamstede. Die toren is het enige overblijfsel van het dorpje Koudekerke. Er zijn daar in de loop der tijden veertien dorpen aan het water prijsgegeven. Die geschiedenis wordt er op informatieborden goed weergegeven. De trappen naar boven zijn in die toren nauwe gangetjes. Je zou er goed een film over middeleeuwse ridders, die de toren moeten verdedigen op kunnen nemen. Het uitzicht van bovenop de toren is bij helder weer (wat het nu niet echt was) prachtig. Aan de ene kant zie je de Oosterscheldekering en aan de andere kant de Zeelandbrug.
We hadden het bestaan van deze toren gezien in het televisieprogramma 'Langs de kust' van Huub Stapel én hij staat in het boekje '111 dingen die je in Zeeland gezien moet hebben' dat we bij ons vorige verblijf in Zoutelande kochten.

We waren een minuut of tien vóór vier uur bij het Aparthotel in Zoutelande. We mochten er om vier uur in. Daarvoor hadden we in een mail een code gekregen voor het kastje naast de deur. Ze hadden dat kastje zo ingesteld dat de code vóór vier uur nog niet werkte! We sloten achteraan bij een klein rijtje mensen met koffers.

's Avond maakte we een winderige wandeling over de dijk van Zoutelande. Overdag zie je de kust van Zeeuws-Vlaanderen meestal niet heel goed. In het donker is het aan de overkant één en al lichtjes van gebouwen en lijkt die kust ineens veel dichterbij.

Bij het NOS-Journaal nemen ze zichzelf niet meer serieus! Het koninklijk paar is op staatsbezoek in Griekenland en maakte een uitstapje naar de Akropolis. Het NOS-Journaal meldt ons dan officieel: 'Voor deze gelegenheid heeft koningin Maxima makkelijke schoenen aangetrokken'. Waarom moet ik dat weten? Wat is hier de nieuwswaarde van?

30 oktober 2022

Er was vandaag een aanvraag voor een wandeling langs de gedichten. Dat is voor het eerst dat er een aanvraag komt van een 'particulier' en niet van een instelling.

Gisteren bij het opruimen van het schuurtje heb ik dat niet gezien, maar Lidy's fiets bleek vandaag een lekke achterband te hebben.

Nieuw op Schrijversinfo: Joop van den Broek.

29 oktober 2022

Vandaag ruimde ik een deel van de schuur op. Er kon het één en ander weg. En ja hoor: na een uurtje of twee kwamen beide opladers tevoorschijn. Nu ik toch bezig was, heb ik wat extra plankruimte gemaakt. Er staan twee ijzeren rekken tegen de achterwand van het schuurtje. Ik heb houten planken van een meter lang tussen de rekken (een klein stukje óp de planken van het rek) gelegd, zodat de plankruimte nu dóórloopt.

28 oktober 2022

Ik wilde de accu van Lidy's e-bike opladen, maar kon de oplader nergens vinden. We hadden er twee. Eentje was ik er al een poosje kwijt, maar ik heb niet hard gezocht. We laden er toch nooit twee tegelijk op. Maar nu is ook die tweede spoorloos. We hebben allebei het schuurtje afgezocht, maar niets gevonden. Die dingen zullen toch niet gestolen worden?

Nieuw op Schrijversinfo: Margot H. de Hartog, Willem Brandt.

27 oktober 2022

Martijn deed me vanmiddag een boek cadeau: 'La bande dessinée de Drs. P' van Frits Smid. Smid heeft 10 bekende liedjes van Drs. P verstript (in zeer verschillende tekenstijlen). In de tekeningen is de complete tekst van de liedjes opgenomen; erg leuk!

Dodenrit SSpeelgoedmannetjes

Nieuw op Schrijversinfo: Pieter Brouwer/Peter Joannes Burgstedde.

Het droogrek is alweer anderhalve week terug naar Van der Garde. Vanmiddag mailde ik ze de vraag wanneer we ons geld konden terugverwachten. Er kwam redelijk snel een mailtje retour: 'We hebben het nagekeken en zie inderdaad dat dat nog niet is verwerkt. Heb het meteen geregeld, u kunt het vandaag of morgen verwachten.' En toch is het slordig dat we ze eerst weer een herinnering moeten sturen.

4 bestellingen: 'boekenlegger: Lentekriebels bij De Slegte', Desmond Bagley, 'The tightrope men', Walther Benser, 'Wij fotograferen in kleur', Jacques Vriens, 'Nog één nachtje slapen'.

26 oktober 2022

Met Tygo oefende ik vanmiddag voor zijn toets mens en natuur van volgende week. Dat vak is bij hem een combinatie van natuurkunde en biologie. Dat betekent dat we dingen leerden over zuurstof en koolstofdioxide en het aantonen daarvan, maar ook over de ademhaling bij mens, dier en plant.

5 bestellingen: L.M. Brans, 'Griep (Griep of influenza)', AO-redactie, 'Griep (Europa in de greep van de griep)', Luk Adriaens, 'Maurice Gilliams - Elias of het gevecht met de nachtegalen' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Jaap de Gier, 'Vonne van der Meer - Eilandgasten' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Erik Hazelhoff-Roelfzema, 'Rendez-vous in San Francisco', Hermine de Graaf, 'Stella Klein', Hermine de Graaf, 'Aanklacht tegen onbekend'.

25 oktober 2022

Suzanne is met Tygo naar de Efteling. Dylano en de hond zijn daarom bij ons (Dylano lijkt op zijn opa: hij hoeft niet zo nodig naar de Efteling).

Ik zit een paar exemplaren van 'De Revisor' te koop te zetten. In het juninummer van 1986 kom ik twee gedichten met prachtige/jaloersmakende titels tegen: 'Autoögen' en 'Regensteeg'. Wat een prachtige woorden!

Nieuw op Schrijversinfo: Hans Berghuis.

24 oktober 2022

Eneco stortte vandaag een aanzienlijk bedrag terug op onze rekening. Daaraan kunnen we merken dat de spa alweer een half jaar uit de tuin is. Door de stijgende energieprijzen gaan onze maandlasten desondanks wel omhoog.

Nieuw op Schrijversinfo: Elly de Waard.

4 bestellingen: 2 x Lexicon Literaire werken over Daniël Robberechts, Rinke Tolman, 'Zo leer je vogels kennen. Vierde deel: exotische volièrevogels', knipsels Wim Brands, J.K. Rowling, 'Harry Potter en de gevangene van Azkaban'.

23 oktober 2022

De laatste twee dagen zette ik weer een aantal Kronkels (geknipt uit 'Het Parool') te koop. Ik vraag er € 2,50 per stuk voor. Er zat er gisteren eentje bij van 30-12-1968, waarin Carmiggelt vertelt dat hij op oudejaarsavond 'De avonden' van Gerard Kornelis van het Reve herleest. Ik dacht: die heb ik zo verkocht en dat gebeurde ook inderdaad gisterenavond al. Ik had er achteraf een klein beetje spijt van; ik had dat knipsel ook wel in mijn exemplaar van 'De avonden' willen bewaren.
Vandaag zat er weer een kronkel over Reve bij. Deze keer van 05-02-1971. Carmiggelt vertelt daarin dat hij een brief van Gerard Kornelis van het Reve heeft ontvangen en citeert daar een fors aantal zinnen uit. Eerst dacht ik: Daar kan ik wel € 4,00 voor vragen. Even daarna dacht ik: Nee deze verkoop ik niet; ik bewaar hem in mijn exemplaar van 'Brieven aan Simon C'. Het bijzondere is dat de brieven in dat brievenboek beginnen in mei 1971. De door Carmiggelt besproken brief is dus van daarvoor en dat betekent dat niet alle brieven van Reve aan Carmiggelt in dat brievenboek zijn opgenomen.

1 bestelling: P.Chr. Asbjornsen en Jorgen Moe (samenstellers), 'Noorse sprookjes', Frederik Hetmann (samensteller), 'Engelse sprookjes'.

22 oktober 2022

We sliepen slecht vannacht en hadden daarom een rustige dag. Beetje rommelen en opruimen. En ik maakte Sloppy Joe in de slowcooker.

5 bestellingen: Bos/Zeeman, 'Atlas der gehele aarde met platen', Wouter Stips, ' Lief Kind in Mens', 'Knipsels: Aantal (15) knipsels over Hendrickje Spoor', Yvonne Keuls, 'Het verrotte leven van Floortje Bloem', 'Literatuur, nr. 87/5, tijdschrift over Nederlandse letterkunde'.

21 oktober 2022

Voskuil beschrijft in zijn dagboek een veertiendaagse kampeervakantie op Ameland in juli 1946. De beschrijvingen van Nes en van de natuur zijn herkenbaar. Toen al werd er geklaagd over het grote aantal toeristen!

Vanavond was de Veenendaal Cityrun. Twee rondjes van 2,5 kilometer hardlopen door het centrum van Veenendaal. Martijn loste het startschot en daarna liep hij met een loopmaatje ook mee. Suzanne liep met twee vriendinnen mee. Wij stonden bij start en finish (en dus ook halverwege) om ze aan te moedigen.

cityrun - startschot Cityrun - Suzanne Cityrun - Martijn

8 bestellingen: boekenlegger: 'Bijbelboeken', Hans Andreus,Remco Campert, Lucebert e.a., 'Stemmen van schrijvers 2 - Een kleine mooie revolutie' (Bulkboek 187), Kees Spiering, 'Thuis, in een vreemde tuin', Alfred C. Bronswijk, 'Hervormers ketters en revolutionairen. Jan Hus en de Tsjechische kerkreformatie', Herman de Coninck, 'Prentbriefkaart: gedicht: Pointillisme', 15 boekenleggers, Augusta de Wit, 'Gods goochelaartjes', Maria Dermoût, 'Nog pas gisteren', Inez van Dullemen, 'Een hand vol vonken', Willy Corsari, 'Door een noodlottig ongeval ...', Henriëtte van Eyk, 'Gabriël', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Avond' (Parool. maandag 30-12-1968, over het herlezen van 'De Avonden' van Gerard Kornelis van het Reve).

20 oktober 2022

Tygo heeft morgen een toets godsdienst. Ik zat met hem o.a. de tien geboden en de 10 plagen van Egypte uit het hoofd te leren.

Een bridgeles met heel veel informatie vanavond. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik het niet allemaal binnenkreeg. Ik zal het één van de komende dagen nog eens op mijn gemak in het boek nalezen.

Nieuw op Schrijversinfo: Hans Clavin.

19 oktober 2022

Vanmiddag fietsten we naar Prattenburg en wandelden daar een stukje, op zoek naar paddestoelen:

paddestoel paddestoelen

We aten een maiskip die zes uur in de crockpot had staan pruttelen. Het vlees viel van de botjes, heerlijk!

4 bestellingen: André Schwarz-Bart, 'De laatste der rechtvaardigen', 3 boekenleggers, 'De Gids, nr. 3, 1970, Ed. Hoornik-nummer', K. Beekman, 'Hans Clavin (uit: Kritisch Literatuur Lexicon)'.

18 oktober 2022

kavel Kellendonk

Vandaag kwam het kavel 'Kellendonk' binnen, waarop ik bij Catawiki afgelopen zaterdagavond de hoogste bieder was. Het zijn veertien boeken van en over Frans Kellendonk. UIteindelijk wil ik graag het 'Verzameld werk' en de biografie in mijn boekenkast hebben. Met de verkoop van de andere twaalf boeken zou ik de kosten moeten kunnen terugverdienen,

In 'IMP' van oktober staat mijn vierde bijdage over 'Kaarten in de kunst'.

Kaarten in de kunst 4

Vanavond was ik bij Caroline en Ian op visite. We bridgeten ruim twee uur en kletsten daarna nog wat door.

1 bestelling: Ton Brouwers, 'Connie Palmen - I.M. (uit: Lexicon van Literaire Werken)',

17 oktober 2022

Vanochtend had ik Bert v.d. Bos, voorzitter van de Historische Vereniging onverwacht op visite. Of ik volgend jaar een lezing wil houden voor de Historische Vereniging. Dat wordt er één over schrijvende Veenendalers, met uitstapjes naar de Gedichten op muren en naar gedichten van mij over schrijvers of over de geschiedenis van Veenendaal. De lezing zal op 23 maart plaatsvinden.

4 bestellingen: A.C.A. Lemmers (samensteller), 'Het kleine boek het varken', Haruki Murakami, Hard-boiled Wonderland en het einde van de wereld', Haruki Murakami, 'Dans dans dans', Haruki Murakami, 'De opwindvogel kronieken', Judith Herzberg, 'Zeepost', Mensje van Keulen, 'Alle dagen laat / dagboek 1976'.

16 oktober 2022

Het is een bijzonder eikeljaar

Het is een bijzonder eikeljaar
Het zijn er veel en ze zijn groot
Daar vallen er alweer een paar
De weg ligt vol, net als de goot

Het is een ontzettend eikeljaar
Die eikels vallen van hun tak
Ze zijn te groot en ook te zwaar;
De deuken in je autodak

Het is een gigantisch eikeljaar
De eekhoorn heeft zijn hol al vol
De vlaamse gaai is ook al klaar
Het wild zwijn heeft zijn buik al bol

Het is een geweldig eikeljaar
De mog’lijkheden die dat biedt!
Maar ik bedank, nee laat u maar;
Eikeltjeskoffie lust ik niet

Het is een krankzinnig eikeljaar
De grootste eikel is een Rus
Hij voelt zich zoiets als een Tsaar
Das nog ’n eikel die’k nie lus!

Mats Beek

Nieuw op Schrijversinfo: Walter van den Broeck.

Vandaag was de deadline voor mijn column over 'kaartspelers in de kunst'. Ik heb er eentje opgestuurd over het schilderij 'Kaartspelers' van Theodoor Rombouts. Voor het eerst niet vóór de deadline maar óp de deadline. Het is een schilderij uit 1630, maar ik heb parallellen kunnen trekken naar het woke-gebeuren en naar het verbod op bekende Nederlanders in gokreclames.

6 bestellingen: Alain Gheerbrant, 'Naar de bron van de amazone', Jos Vandeloo, 'Het huis der onbekenden' (Bulkboek 53), A.H.J. Dautzenberg (hoofdredacteur). 'Quiet 500 De glossy die schuurt', René Stoute, 'Bewijs van ontslag', Boris Berkhout, Aleid Truijens e.a., 'Het journalistieke verhaal', Marten Toonder, 'Het losgetrilde inzicht'.

15 oktober 2022

We reden vanochtend naar de Makro. Lidy had een wensenlijstje bij zich. We kochten o.a. een nieuwe winterjas. We kochten ook een convectiekachel. We zijn van plan het huis meer te verwarmen met de airco in de woonkamer en in de slaapkamer (met de 22 zonnepanelen hebben we daar stroom genoeg voor). Als het op de studeerkamer te koud wordt, kan ik daar dit kacheltje aanzetten. Verder kocht ik het kookboek 'Borrelbijbel'. Veel borrelhappen, maar wat me bij het doorbladeren vooral aanstond was de grote hoeveelheid - begrijpelijke - basisrecepten, van pizza- en quichedeeg tot bitterballen.

Nieuw op Schrijversinfo: Conny Braam.

1 bestelling: Steve Berry, 'De Alexandrië-connectie'.

14 oktober 2022

Suzanne wilde graag weer een keer eigengemaakte friet eten. Ik maakte twee grote bakken friet, een schaal gehaktballen en een schaal kipsaté. Verder was er voor wie wilde een frikandel.

2 bestellingen:  Tolkien, 'Sprookjes', Hildebrand, 'Camera obscura', Trygve Gulbranssen, 'En eeuwig zingen de bossen, De geschiedenis van het geslacht Björndal', 'Tirade 18'.

13 oktober 2022

Ik begin meer plezier in het volgen van die bridgecursus te krijgen. Vanavond kwam ik voor het eerst thuis met het idee: 'Dat was een leuke avond'.

12 oktober 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Nic van Bruggen.

Ik heb het Cultureel Café laten schieten vanavond. De hoofdpijn en de misselijkheid na de coronaprik zijn té aanwezig.

6 bestellingen: Howard S. Young, 'Rationeel denken', Ivan Ollevier, 'De man die nergens vandaan kwam. Tony Blair en New Labour', Robbert Ammerlaan (redactie), 'Afscheid van Ruud Lubbers', Wouter Bos (in gesprek met Max de Bok), 'Wat Wouter wil, Wouter Bos, 'Dit land kan zoveel beter', Pim Fortuyn, 'De puinhopen van acht jaar Paars', Jeroen Brouwers, '' Harry mulisch', 'Boekenpost 22', 'Boekenpost 42', Joan de Ruijter, 'Lupus', 'knipsels Gérard de Nerval'.

11 oktober 2022

Boten zijn duur in de aanschaf en duur in het onderhoud,
je kunt er vanwege ons miezerige klimaat maar een paar keer per jaar mee varen,
Dus is het een luxeartikel waar je goed mee kunt pronken.
Als een zeewaardige Rolex of BMW.
En vervelende mensen houden van pronken.
(Cindy Hoetmer, Goed, naar omstandigheden, blz. 129)

We zijn allebei een beetje beroerd van de coronaprik van gisteren. Niet ziek, maar een beetje hangerig en lamlendig.

Niets in de Staarsloterij.

5 bestellingen: 12 boekenleggers, 3 mapjes knipsels (Antoine Bodar, Marga Minco (over de verfilming van 'Het bittere kruid) en Jeroen Brouwers), Pierre Kemp, 'Een bloemlezing uit zijn kleine liederen', S. Vestdijk, 'De zieke mens in de romanliteratuur', Haruki Murakami, 'Mannen zonder vrouw', 'Vader is de beste', 'Moderne Joodse verhalen', knipsels 'Gérard de Nerval'.

10 oktober 2022

We haalden vandaag onze vijfde coronaprik. Het was er niet overdreven druk. We hoefden niet tussen linten te zigzaggen, maar konden meteen achteraan in de rij voor het 'hokje' aansluiten. Door die rij waren we in een minuut of tien heen. Ik heb me voor het eerst in mijn linkerarm laten prikken. Ik had het idee dat er in de rechter een hard schijfje zat, misschien nog van de vorige prik?

Onze prikafspraak was pas om 17.45 uur. Voordat we gingen aten we het restje hutspot van vrijdag.

Nieuw op Schrijversinfo: Anneke Brassinga.

1 bestelling: Max Tailleur, 'Geloof me'.

9 oktober 2022

Nieuw op Schrijversinfo: Henri Bruning, Max de Jong.

6 bestellingen: Ivan Wolffers, 'Medicijnen', Paul Hulshof en Henk van Kerkwijk, 'Arthur en de lettervreter', W. van Amerongen, 'Ritmeester intimus', Jos Borré, 'Jeroen Brouwers - Het hout (uit: Lexicon van Literaire Werken)', 'Jongensradio deel 1', Marieke Vermunt, 'Tiet voor een rijmpje'.

8 oktober 2022

Op de zaterdag dat het zo regende waren er geen belangstellenden voor de wandeling 'gedichten op muren'. Bij de Cultuurfabriek trof ik Amir Al Itejawi. Hij had een gedicht geschreven voor 'Ik ben ook Veenendaal' en hij vroeg of ik er eens kritisch naar wilde kijken. Omdat ik een uurtje moest wachten of er voor de tweede wandeling wel belangstellenden zouden zijn, had ik daar ruim de tijd voor. Ik verbeterde een paar kleine taalfoutjes, maar had voor het gedicht zelf niets dan lof. Het dichterlijk taalgebruik was knap voor iemand van wie Nederlands niet zijn moedertaal is.
Vandaag plaatste hij zijn tekst, plus wat foto's van de bijeenkomst rond 'Ik ben ook Veenendaal' of Facebook, waar hij mij zelfs bedankte voor de hulp op die zaterdag: 'Mijn dank gaat uit naar onze stadsdichter dhr. Mats Beek voor zijn positieve reactie over het stukje van "Ik ben ook Veenendaal"'.

Nieuw op Schrijversinfo: Agnes de Graaf. De aanleiding om deze Schrijversinfobladzijde af te maken was een rouwadvertentie in 'de Volkskrant' van vandaag:

rouwadvertentie Agnes de Graaf

7 oktober 2022

We aten - met kinderen en kleinkinderen - hutspot vanavond. De eerste stamppot van deze herfst.

Samen met Suzanne ging ik kastanjes rapen op het fietspadje bij dokter Rijken. Er lagen er meer dan genoeg. In een kwartiertje rapen hadden we er zo'n tweehonderd. Suzanne gaat ze op haar peuterspeelzaal gebruiken.

Nieuw op Schrijversinfo: H.M. van den Brink.

2 bestellingen: Jan Engelman, 'Verzamelde gedichten', Ivan Wolffers, 'Medicijnen-Strip'. NB: Ivan Wolffers is vandaag overleden.

6 oktober 2022

Ook het derde dunne deeltje van het 'Literair dagboek' van Barend Rijdes heb ik uit. Wat vooral blijft hangen is het beeld van een wat klagerige, onzekere man, die vond dat zijn onderwijswerk hem belemmerde in zijn literaire werk en die eigenlijk wel vond dat hij 'recht' had op vrijstelling van dat onderwijswerk om zijn literair talent te kunnen ontplooien.
Ik heb diverse van zijn opmerkingen over andere, vooral Haarlemse, auteurs kunnen gebruiken op Schrijversinfo.

3 bestellingen: 'Gedicht 1. 3 maandelijks tijdschrift voor poezie 1,  januari 1974',  'Bzzlletin 33, themanummer Jan G. Elburg, februari 1976', Marion Bradley, 'The mists of Avalon, The enthralling epic of passion and timeless enchantment', E. Lockhart, 'Wij leugenaars'.

5 oktober 2022

Vandaag maakte ik drie keer, met twintig VWO5-leerlingen, een wandeling van een uur langs de gedichten in het centrum. Het was gelukkig droog weer. Ze waren behoorlijk geïnteresseerd (nou vooruit, de meeste dan) en het was daarom leuk om te doen. Ik merkte wel verschillen met zo'n wandeling met volwassenen. Het belangrijkste verschil is dat volwassenen lopen en pubers slenteren! Ik redde het bij lange na niet in de afgesproken tijd. Gelukkig hadden ze geen 'normale' lessen in deze activiteitenweek, dus ik kon iets uitlopen. Een ander verschil is dat volwassenen onderweg veel vragen stellen en deze leerlingen nauwelijks.

's Avonds voelde ik mijn - stijve - benen. Veel meer dan drie zulke rondjes op één dag moet ik echt niet doen.

Op de voorpagina van 'De Rijnpost' van vandaag staat een stukje over de opening van de kunstroute van afgelopen vrijdagmiddag. Over mij staat er:

Rijnpost over de kunstroute

Ik heb geen idee waar ze dat 'voorzitter' vandaan halen. het is in ieder geval niet waar. Die - wel te verwachten - hilariteit kwam vooral door het zinnetje 'een peniskoker werkt anders dan een waterkoker'.

1 bestelling: J. Stigter, 'Distributie',  J. Stigter, 'Wereldinflatie', J. Stigter, 'Kaasvaria', J. Stigter, 'De boomgrens in Nederland'.

4 oktober 2022

Ik heb een tweede thriller van Arnaldus Indridason 'Moordkuil' uit. Een indringend boek vanwege het beschreven huiselijk geweld. Dit boek is ontzettend knap opgebouwd. Langzaam komen de verhaallijnen bij elkaar en steeds weer schuift er een stukje van de puzzel op zijn plaats.

De pakjesbezorger gaf vandaag 'de biografie van Marten Toonder, geschreven door Wim Hazeu, aan de deur af. In het museum in Lunteren was hij vorige week ook te koop, maar ik besloot eerst maar eens op Boekwinkeltjes te kijken. Daar vond ik hem voor een kwart van de prijs (daar komen dan nog wel de verzend/pakketkosten bij.

1 bestelling: Irish Murdoch, 'The Bell'.

3 oktober 2022

In de voortuin staan nu ook de herfstkrokussen boven de grond.

In het hoekje van de parkeerplaats bij mijn garagebox komen de paddestoelen uit de voegen tussen de straatstenen. Dat heb ik nog nooit gezien!

paddestoelen pwa-park paddestoelen pwa-park

1 bestelling: Miep Diekmann, 'De boten van Brakkeput'.

2 oktober 2022

Aan het eind van de middag reed ik naar Wijchen. Oud-college Pascale heeft een boek geschreven en dat werd gepresenteerd in café 'De Arend' (schuin tegenover Kasteel Wijchen). Er waren meer oud-collega's, dus we konden even bijkletsen, al merk ik wel dat ik ouder word: ik kan in zo'n vol en lawaaiierig café het gesprek niet meer echt goed volgen. Uiteraard kocht ik Pascales boek en uiteraard signeerde ze dat.

Pascale signeert Nooit meer onzichtbaar

Nieuw op Schrijversinfo: Raymond Brulez, P.F. Thomése.

1 bestelling: 'de Schouw Vrienden van de Hoge Veluwe (zomer 2002)'.

1 oktober 2022

Tygo heeft begin volgende week zoveel so's en was donderdagmiddag zo laat klaar dat we vanmiddag een extra 'rondje' huiswerk maken hebben ingelast. We oefenden voor een so Duits, een so Engels en een proefwerk geschiedenis (Industriële revolutie). Ik had, toen ik nog leerlingbegeleider was, vaak ouders die het aantal so's wel erg hoog vonden. Ik begin die ouders nu iets beter te begrijpen.

4 bestellingen: Piet Smolders, 'Spacelab D-1. Wubbo in de ruimte', Hans en Monique Hagen, 'Prentbriefkaart: gedicht: Heel dichtbij', Piet Smolders, 'De rode planeet', Simon Carmiggelt. 'Kronkel, Een schrift' (Parool, 31-03-71), ' Aantal (28) knipsels van en over Ger Groot', 'Aantal (14) knipsels van Ger Groot'.