April 2013

Terug naar maart 2013

1 april 2013

Lekker: 1 april in het (paas)weekend. Dat scheelt een hoop flauwekul op school.

Nieuw op Schrijversinfo: Mirjam Mous.

 strandtent  nee!  boy 7  soapster  voor altijd

In de nieuwe layout op Schrijversinfo (en sterk uitgebreid): Yvonne Keuls.

1 bestelling: A. Alberts, 'De vergaderzaal'.

2 april 2013

Vandaag begon de derde toetsweek. Op dinsdag, daarom duurt hij tot en met volgende week maandag. Al mijn klassen maakten hun toets vandaag. Dat is lekker, want dan kan ik het nakijken een beetje plannen en verdelen. Je kunt ook de pech hebben dat al je klassen hun toets op de laatste toetsdag maken, dan sta je meer onder tijdsdruk met je correctiewerk.

Met de collega's Nederlands hadden we vanmiddag een studiemiddag. Er is nieuw landelijk beleid m.b.t. de waardering van begrijpend lezen (F1, F2, F3, F4). We bekeken de nu gebruikte tekstverklaringen, waardeerden ze op die nieuwe normering en pasten hier en daar wat aan. Het is wel extra werk, maar het is prettig als dat direct uitmondt in verbetering van het gebruikte materiaal.

Vandaag sloopten twee man onze badkamer. Hij is compleet leeg: bad eruit, douche eruit, toilet eruit, muurtje eruit, tegels van de wand, plavuizen van de vloer, betonnen dekvloer eruit. Meer valt er niet te 'strippen'. En nu kan de boel opnieuw opgetrokken worden. Zelf schuurde ik vanavond het hout van raam en kozijn. Dit is het ideale moment om dat hout opnieuw in de verf te zetten. De grondverf doe ik erop als de mannen klaar zijn met 'stuiven'.

Ik bereid twee 'spreekbeurten' voor. De eerste is vrijdagavond bij de opening van 'Beeldend Veenendaal'. Ik maakte er een gedicht voor. Ik heb tien minuten toebedeeld gekregen. Zolang duurt het voorlezen van dat gedicht niet, dus ik kan er nog wat omheen 'spelen'. Misschien lees ik ook 'In de verte is het wonder' nog maar eens voor.
De tweede 'spreekbeurt' is bij het Cultureel Café van 10 april. Daar maken we de winnaar van de gedichtenwedstrijd van 'Gedichten op muren' bekend. Ik wil daar zelf nog iets doen met haiku's. Bijvoorbeeld:

Cultureel Café
Heel kunstminnend Veenendaal
In De Plantage

Geen geweldige haiku, maar hij klopt in ieder geval wat de lettergrepen betreft.

3 bestellingen: Rascha Peper, 'Een Spaans hondje', C. Joh. Kieviet, 'Fulco de minstreel', J.Lever, 'Levensresten uit vervlogen tijden (Latimeria en Malania)'.

3 april 2013

Wat een slap geouwehoer over dat koningslied voor 30 april. Een bij voorbaat mislukt lied voor een bij voorbaat mislukt koningschap. Ik heb goede hoop dat Willem Alexander erin gaat slagen de monarchie om zeep te helpen.

Het moest een keer gebeuren. Eén van de kleinkinderen zet met roze wasco strepen op de muur in de kamer. Gelukkig hebben we 'buitenkwaliteit' spachtelputz en was het er heel makkelijk weer af te halen.

Vanmiddag hadden Tineke en ik een heel constructief overleg met twee redactieleden van 'de Rijnpost'. Dat kan best eens wat moois voor de stadsdichter opleveren.

2 bestellingen: Eric Malpass, ''s Morgens om zeven uur', Havank, 'Het geheim van de 7e sleutel'.

4 april 2013

Het nakijken vordert. Mijn twee B2-klassen heb ik af. Mijn V3-klas heb ik af en mijn H3- klas voor de helft. Bij het invoeren van de cijfers van V3 in Magister zag ik iets vreemds. Een leerling had voor eerdere so's in dit cluster en 7,8 en een 10,0. Het gemiddelde cijfer was een 10,0. Dat is natuurlijk vreemd. Ik keek bij de andere leerlingen en toen viel me op dat het eerste cijfer bij niemand werd meegeteld. Bij iedereen was het gemiddelde gelijk aan het tweede cijfer. Het programma 'ziet' de hele eerste kolom met cijfers niet. Waarschijnlijk is ergens een vakje niet aangevinkt. Ik heb dat bij de ICT-deskundigen van school neergelegd. Die vroegen me of dat vorig schooljaar in dit cluster ook al het geval was. Niet dat ik weet, maar voor hetzelfde geld heb ik het vorig jaar niet gezien. Al denk ik dat het de leerlingen wel opgevallen zou zijn (of rekenen die zelf tegenwoordig hun gemiddelde ook niet meer uit?)

In de H3-toets zat bij de 'moeilijke woorden' het woord 'dogma'. Niet iedereen had die moeilijke woorden goed uit het hoofd geleerd. Sommigen proberen dan maar wat (vanuit de gedachte: niet geschoten is altijd mis). Bij 'dogma' was het antwoord o.a. 'vrouwtjeshond'. Ik heb dat in mijn weblog teruggekeken: vorig jaar maakte in V3 een leerling dezelfde woordspeling!

5 april 2013

Zulke mailtjes blijven leuk: 'Beste Mats, Veel dank voor je heldere info op je site. Ik was op zoek naar een bibliografie van Bernlef om eens te kijken wat ik nog niet van hem heb gelezen. Dat was zoeken geblazen, tot mijn verrassing. Jouw opsomming was verreweg de beste en meest complete.'

Nog een keer moeilijke woorden in H3. Ze moeten een paar van die moeilijke woorden in een zin gebruiken om te laten zien dat ze dat woord kennen en begrijpen. Voor de veiligheid blijven veel leerlingen dicht bij de zinnen uit het boek. Maar dan kan het toch nog fout gaan als je doctor en dokter door elkaar haalt: 'Mijn vader is vanmiddag gepromoveerd tot arts.' en 'De dokter is aan het promoveren.' Die laatste zou strikt genomen trouwens wel weer kunnen.

Nog ééntje uit de H3-toets: Schrijf de zinnen over en verbeter ze. En dan deze zin: De twee surveillanten tijdens het schriftelijk examen moeten voorkomen dat de kandidaten aan elkaar antwoorden doorgeven. De bedoeling is dat ze zien dat 'voorkomen' en 'geen' niet samen in die zin moeten staan. Patrick geeft het woord 'voorkomen' een andere betekenis en maakt er deze zin van: 'De twee surveillanten moeten tijdens het schriftelijk examen voorkomen, omdat ze aan elkaar antwoorden aan het doorgeven waren.'

Vanavavond was de opening van 'Beeldend Veenendaal'. In de oude Ritmeesterfabriek hangen foto's, schilderijen en collages, maar er staat ook beeldhouwwerk van amateurkunstenaars. De komende weken is de tentoonstelling te bezoeken. Er is een wedstrijd aan gekoppeld met een publieksjury en een vakjury. De fotoclub exposeert er. Er hangen aquarellen over oud Veenendaal van Van Kooten, de oud-directeur van de broodfabriek (die dan weer geen broodschilder was).
Er hangt en staat absoluut mooi werk tussen. De komende week ga ik proberen over een paar werken een gedicht te maken. Dat kan dan bij de sluiting en prijsuitreiking aan de betreffende kunstenaars worden overhandigd.
Voorzitter Bert Masselink hield een openingstoespraak, leerlingen van Marthie Overeem speelden toneel en dansten en ik las drie gedichten voor (over Hugo Brandt Corstius, over het schilderij van Linette en over 'The art of making peace'). Het spreken en voorlezen ging vanaf het dak van een ruimte ín de fabriek en was daarmee nogal 'vanuit de hoogte'.

Beeldend Veenendaal Beeldend Veenendaal

De dichter leest - vanuit de hoogte

3 bestellingen: Drs. H.L. Prenen, Prof. Dr. G.Stuiveling, e.a.'De lach in de literatuur. Zes lezingen', Anna Blaman, 'Vrouw en vriend', Gerrit Komrij, 'Lang leve de Dood. Een bloemlezing in honderd en enige gedichten'.

6 april 2013

De badkamer is leeg en schoon (waarmee we hopenlijk de ergste rommel gehad hebben). Het opbouwen kan nu beginnen. Gisteren waren de stucadoors bezig. Zelf zette ik het kozijn in de grondverf en vanochtend stortten ze een nieuwe cementvloer.

Vorig jaar stond ik samen met mijn broer Jan op het podium in 'de Lampegiet'. Gisteren stonden we - bij toeval - samen op één pagina van 'de Rijnpost'.

Rijnpost 05-04-2013 Rijnpost 05-04-2013 Rijnpost 05-04-2013

Het artikel linksboven gaat over het Cultureel Café van aanstaande woensdagavond. Daar maken we als commissie 'Gedichten op muren' de winnaar van de gedichtenwedstrijd bekend. Daarnaast treden er enkele leerlingen van het Rembrandt College op, zodat de hele avond in het teken van 'de jeugd' staat. De tekst onder de foto: 'Voor stadsdichter Mats Beek is volgende week tijdens een nieuw Cultureel Café weer een rol weggelegd'.
De advertentie rechtsonder is voor het Likeurdiner en proeverij in de 'Residence' op maandagavond 15 april. Naast het whiskydiner is er al een paar jaar ook zo'n likeurdiner, georganiseerd door slijterij & wijnhandel 'Het Plein' en 'Residence Rhenen'. De tekst over Jan in deze advertentie: 'Onder begeleiding van Jan Beek, werkzaam bij de firma Van Wees (Whisky & Likeur Specialiteiten) te Amersfoort, wordt u als likeurliefhebber geheel geëntertaind.'

Facebook wordt voor mij steeds meer een communicatiemiddel. Een week of wat geleden legde een journalist op die manier contact voor een interview. Deze week stuurde Mirjam Mous en ik wat berichten heen en weer over de door mij gemaakte bladzijde over haar op Schrijversinfo. Ze stuurde me een rechtenvrije foto en gaat nog een stukje handschrift voor me scannen. Zo heb je je e-mail niet eens meer nodig!

Frans van Tuil neemt in zijn weblog 'zoekdefout' een zin van één van mijn leerlingen uit dit weblog over en maakt daar een itempje van. Hij begint met een aardige introductie van mij: 'de Veenendaalse stadsdichter, docent Nederlands en dagelijkse blogger Mats Beek'.

Vanmiddag ging ik nog even terug naar 'Beeldend Veenendaal'. Ik fotografeerde een aantal werken. Over twee of drie daarvan wil ik een gedicht gaan maken. De vorige keer dat ik alle werken goed bekeek, ontdekte ik dat meerdere kunstenaars de literatuur (Kees Stip, Gerard Reve) in hun werk meegenomen hadden. Bij het thema van dit jaar duiken meerdere leeuwen en schaakspelen op:

De slag voor Gomorra (23) Vredespijproker!
Dhr. J.H.R. de Vries - De slag voor Gomorra Dhr. W. Epping - Vredespijproker!
Do not be angry De verlichting
Dhr. C. Beekman - Do not be angry, give me your smile Mevr. C. Heikamp - De verlichting
a serious fairytale Vredesduif
Dhr. J. Klok - The art of making peace - A serious fairytale Dhr. T. Hendriks - Vredesduif
Tederheid Vrij, blij en vredig
Mevr. D.D. Langelaar - Tederheid Dhr. S. Veen - Buigende koningen
Wat van ver komt Peace of art
Julia van Heusden - Wat van ver komt Mevr. H. van Ommeren - Peace of art

Vanavond, na het eten, had ik ineens een ontzettend vakantiegevoel. Of beter nog: een campinggevoel. Omdat onze badkamer wordt verbouwd, kan ik thuis niet douchen. Daarom wandelde ik, met mijn handdoekje, zeep en scheergerei onder de arm, naar Martijn. Daar is voor een weekje ons 'badgebouw'.

7 april 2013

Van het slopen van de badkamer heb ik geen foto's gemaakt. Daar word ik namelijk niet zo vrolijk van. Van de opbouwfase word ik wél vrolijk:

Badkamer Badkamer
Linksvoor komt de douche. Rechtsachter het bad.
Onder het bad is geen vloer gestort. Dat levert een lagere 'instap' op.
De stortbak van de wc is in de muur weggewerkt. Daaromheen is een nisje gemaakt voor een speels beeld.

3 bestellingen: 'Spectrum van de Nederlandse Letterkunde 1, Fraaie historie ende al waar, Ridderverhalen uit de Middeleeuwen', 32 boekenweekgeschenken, D. de Klerk, M.J. Steenland, 'Steeds kouder (De weg naar het absolute nulpunt)'.

8 april 2013

Vorige week lag het betalingsverkeer van ING plat. Daar proberen 'ze' misbruik van te maken. Ik kreeg vandaag een keer of vier een phishing-mailtje met deze tekst: 'Let op: uw internet bankieren van ING voor de maand afloopt. Om te behouden om actief te blijven, gebruik dan de volgende link en update uw rekening zo snel mogelijk.' Wie trapt daar in?

Vandaag was de laatste toetsdag van deze CT-week. Weinig zieken! Ik heb mijn CT's nagekeken. Vandaag bovendien ook de boekverslagen en de betogen van H3d. Nu nog van drie klassen boekverslagen (en ik wil niet klagen). H3d las o.a.:

Kader Abdolah, Spijkerschrift,
Khalid Boudou, Pizzamaffia (2x)
Caja Cazemier, De eerste keer
Tonke Dragt, Torenhoog en mijlenbreed
Carl Friedman, Tralievader
Evert Hartman, De voorspelling
W.F. Hermans, Het behouden huis
Theo Hoogstraaten, Hot spot
Theo Hoogstraaten, Last minute
Yvonne Keuls, De moeder van David S.
Kluun, Komt een vrouw bij de dokter
Tim Krabbé, Het gouden ei (3x)
Mari Mosterd, Echte mannen eten geen kaas
Harry Mulisch, De aanslag (2x)
Karlijn Stoffels, Rattenvanger
Helen Vreeswijk, Chatroom
Helen Vreeswijk, Loverboys (2x)
Eric Walters, De laatste kans
Jan de Zanger, Voor een halve zak drop

Voor 'de Rijnpost' ga ik - één keer per maand - een gedicht over de 'gewone dingen' in Veenendaal schrijven. Over de Markt bijvoorbeeld:

In de Hoofdstraat is er markt.
Op de Markt zelf niet.
Het is toch een beetje gek,
als je dat zo ziet.

En dan nog drie strofen.

Ik wilde maar eens beginnen met het schoolvoetbal. Vijfenveertig jaar geleden ging ik daar zelf op Sportpark Panhuis al naar kijken. Later als onderwijzer leefde je weer met je schoolelftal mee. Het hele gebeuren speelt zich niet meer alleen op het Panhuis af, maar zwerft nu - per jaar - langs de diverse voetbalclubs. Daar zit ongetwijfeld een ledenwerfgedachte achter. Ik heb de opzet van een gedicht klaar, maar ik ga er nog wel wat aan sleutelen.

Ik hoor bij Spitsbergen van ver
het schoolvoetbalgeluid.
Zij zijn klein, het veld is groot,
dus staan ze op een kluit.

Schoolvoetbal
Schoolvoetbal

Ik zie vol van weemoedigheid
de keeper in zijn goal.
Klein maar stoer verdedigt hij
zijn doel, maar ook zijn school.

3 bestellingen: Joop den Uyl, 'Tegen de stroom in', Guus Dijkhuizen, Karel Soudijn, e.a., 'Gandalf 52', K.-P. Luhrs, 'Werken met planten. Verzamelen - prepareren - conserveren - voor herbarium en bio-giethars'.

9 april 2013

Gisteren de ING. Vandaag de ABN AMRO. En in net zo slecht Nederlands: 'Onlangs heeft onze gegevens blijkt dat uw ABN AMRO rekening mogelijk gemaakt door een derde partij illegale binnenkomst. De veiligheid van uw account is onze primaire zorg, daarom besloten om toegang tot uw account tijdelijk te beperken. Om volledige toegang tot uw account moet u uw gegevens te herstellen om te bevestigen via de link.'

In de badkamer vorderen de werkzaamheden. Tweeënhalve wand én de voorkant van het bad zijn betegeld:

Badkamer Badkamer

1 bestelling: W.H.C. Tenhaeff, 'Buitenzintuigelijk waarnemen'.


10 april 2013

Alle goede dingen in drieën. Vandaag vissen ze naar mijn creditcardgegevens: 'Geachte Heer/Mevrouw, Het is tot op heden gebleken dat uw creditcard rekening geupdate dient te worden.Ten gevolge hiervan, hebben wij uw creditcard rekening beperkt totdat u uw creditcard gegevens volledig update en bevestigt. Indien u verified by visa wachtwoord of Mastercard securecode heeft dient u dit verplicht in te vullen. Om uw identiteit te bevestigen en uw rekeningsbeperking te verwijderen klik hier.'

Cultureel Café vanavond. Daar presenteerden we de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd van 'Gedichten op muren', aangevuld met drie optredens van acts van de RC-Awards van vorige maand. Vanmiddag moest er nog wat gesjouwd worden. Er moest een drumstel van school naar café 'De Plamtage', een basversterker en twee kliko's. Dennis (één van de drummers) reed met me mee. Samen trokken we de conclusie dat ik nu in feite zijn roadie was.
De zes genomineerden van de gedichtenwedstrijd kregen allemaal hun gedicht op canvas, geïllustreerd door de Japanse fotografe Mami Mirano. Machiel vertaalde de zes haiku's in het Engels en deze fotografe zocht er een bijpassend Japans karakter bij. De winnaar ziet zijn gedicht binnenkort terug op een wand in de synaogestraat en voor iedereen was er een boekje over 'Gedichten op muren' met daarin o.a. de zes genomineerde gedichten. De winnaar:

Winnaar haikuwedstrijd

1 bestelling: Hans Verhagen, 'Cocon'.


11 april 2013

Vanmiddag betaalde ik mijn VPRO-lidmaatschap. Vroeger heette dat 'tientjeslid', maar het is intussen twaalfenhalve euro geworden. Volgens Lidy kunnen we daar wel op bezuinigen, maar ik wil dat niet. Zoveel principes heb ik toch al niet meer over. De VPRO wil ik dan maar blijven steunen.

Tijd van gisting Aan het eind van de middag kwam Machiel langst met tassen en dozen boeken (ik moet hem nog vragen of hij die tassen terug wil hebben).
Ik ben terughoudend met het inkopen of zelfs aannemen van boeken. Ook voor mijn huis geldt: vol is vol. Maar hier zei ik toch geen 'nee' tegen. Mooie boeken, wat de staat van de boeken betreft, maar ook wat de kwaliteit ervan betreft. Veel Nederlandse literatuur, veel vertaalde literatuur.
Als voorbeeld van die kwaliteit 'Tijd van gisting' van August Strindberg. Een deel uit de Privé-domein serie (nr. 22). Dat boek telt 250 bladzijden en is opengesneden tot en met bladzijde 51. Van de volgende tweehonderd bladzijden is de koper gegarandeerd de eerste lezer.

Een mailtje: 'Ik heb pas een boek(je) gekocht van Willy Wood "Het giftige goud" Aan het eind kwam ik tot de onaangename ontdekking dat dit pas deel 1 was! Op het internet gezocht en toen kwam ik de biografie tegen. Maar merkwaardig genoeg staan dit boek niet bij de onder pseudoniem geschreven boeken! En ook niet de titels "De vrouw, die liegt en De beer van Tobolsk" Hoe kan dat eigenlijk? Het antiquariaat, waarna verwezen wordt heeft helemaal geen boeken van Willy Wood. Weet u misschien hoe het tweede deel heet en evt. een adres waar ik het misschien kan kopen?'
Willy Wood was een pseudoniem van Henri t'Sas. Een schrijver waarvan - zeker als het om zijn pseudoniem ging - weinig bekend is. Ook de Koninklijke Bibliotheek heeft de collectie 'Willy Wood' zeker niet compleet.

4 bestellingen: Andre Sollie, Soms, dan heb ik flink de pest in', H.J.A. van Dooren e.a., 'Auto-elektriciteit', 'Juliana Regina 1962, veertiende deel', Paul E. van Reijen, 'Middeleeuwse kastelen in Nederland'.

12 april 2013

Weer niks in de Staatsloterij.

Vanmiddag heb ik de verhalen uit 'Niet storen a.u.b.' vermeld op de diverse bladzijden van Schrijversinfo.

De laatste weken duik ik doorlopend op in de lokale Veenendaalse kranten. Afgelopen woensdag met een korte vermelding in het artikel over de opening van 'Beeldend Veenendaal': 'Stadsdichter Mats Beek bracht 'stoeiend met Engelse woorden' op geheel eigen wijze zijn poëtische bespiegelingen ten gehore.'
Vandaag zelfs met een grote foto van de prijsuitreiking van de gedichtenwedstrijd op de voorpagina van 'de Rijnpost'.

Rijnpost

2 bestellingen: W.C. Keijner, 'Kookboek voor Hollandse Chinese en Indonesische gerechten', G. Braque, 'Dag en nacht (aforismen)'.

13 april 2013

Een rondje Veenendaal - Culemborg - Oss - Culemborg - Veenendaal vanmiddag. Johan Borghuis, een oude vriend van Lidy's vader, overleed deze week. Ze zijn o.a. jarenlang met elkaar op vakantie geweest. Vanmiddag en morgenmiddag was er in hun eigen huis gelegenheid om afscheid te nemen. Het is een onderneming van tweehonderd kilometer, maar dat moest dan maar.
In de Betuwe zag ik mijn eerste ooievaars van dit jaar. Er zat er bijvoorbeeld eentje op het nest voor het gemeentehuis van Buren.

Ik ga er nog wel iets aan sleutelen, maar het eerste versje over een kunstwerk van 'Beeldend Veenendaal' is zo goed als klaar:

Vredespijproker

Dhr. W. Epping - Vredespijproker!

Vredespijproker!  

Twee koppen die om aandacht vragen,
net zoals hun  rookgerei.
De maker lijkt ons uit te dagen
en levert er een versje bij.

Een tevreden roker
is geen onruststoker

Ik wil wel optimistisch wezen,
geloof graag de kunstenaar.
Ik sta zijn tekstje trouw te lezen,
maar denk dan toch: 'Is dit wel waar?'

Is dit geen blufpoker?
Sta ik hier niet voor joker?

De blik in hun ogen is geinig.
De hoed op hun kop gracieus.
Maar waarheid is meestal venijnig
en vrede is een wassen neus.

Hun ogen die staan me te oker.
De waarheid treft mij als een moker.

Nu ik het ineens toch begrijp,
ben ik van illusies beroofd:
Ze roken een heel zware pijp
en ze hebben een veel te hard hoofd!

1 bestelling: W.F. Hermans, 'Ik heb altijd gelijk'.

14 april 2013

Vanochtend lekker languit in bad geweest. De nieuwe badkamer is bijna klaar. Bad, wastafel en toilet zijn aangesloten en te gebruiken. Morgen plaatsen ze de stoomdouche. Het bad is kleiner dan het vorige, maar de voor- en achterwand lopen veel minder schuin weg, waardoor ik ruimer zit en lig. Dat is een meevaller.

Luna is dit weekend bij ons. Aan het eind van de ochtend ging ik een blokje met haar om. Bij de grote schommel in het speeltuintje speelden twee kinderen. Hun oma zat op een bankje aan de rand van de speeltuin te lezen. Tenminste: dat was mijn invulling van het plaatje. Maar ik had ongelijk. Deze oma had haar iPad meegenomen naar dat bankje!

Ik lees 'Vrijdagmoorden van Rudy Dek (een Veense auteur). Rudy doet het goed. Hij is de laatste jaren ook opgenomen in de Thrillergids van 'Vrij Nederland'. Twee citaten:

Er is maar één afterparty.
Dat is het hiernamaals.
En daar kom je met lege handen.

 

Vriendschap was een ondoorgrondelijk systeem,
waarin doseren een belangrijk principe was.

Gisteravond ging ik aan de gang met het schilderij 'Buigende koningen' van dhr. S. Veen. Het is nog een week te zien op de expositie 'Beeldend Veenendaal.' Ik vind het een intrigerend schilderij, waar je wat langer en wat intensiever naar moet kijken. Bij een vluchtige beschouwing is het een aardig schilderij: twee buigende koningen op een schaakbord. Dat past goed bij het thema 'The art of making peace'. Maar als je beter gaat kijken, blijken de zaken er toch anders voor te staan. Het bord loopt op een vreemde manier door in de muur. Is het een oud aanrecht met van die kleine tegeltjes? En dan die muur! Dit is geen salonremise. Misschien eerder een boerenschuurtjesgelijkspel. Remise zal het wel worden. Als er alleen nog twee koningen op het bord staan, kun je blijven schuiven, maar dat wordt niets. Dan dringt het ineens tot je door: twee witte koningen! Dat kan helemaal niet. Het zijn wel verschillende tinten wit, maar ze zijn wit. We zijn bij de neus genomen: dit kan helemaal niet. En dan blijken we nog erger bij de neus genomen te zijn. Er wordt voor koningen gebogen, maar zelf buigen koningen niet.

Vrij, blij en vredig

Buigende koningen

Het bord loopt over in de wand.
Zien wij wat wij zien?
Het bord is trouwens slecht ‘bemand’:
ik mis een stuk of tien.

De koningen nog op het bord;
Een eindspel aan de gang.
Een spel dat nooit gewonnen wordt,
al speel je nog zo lang

Er wordt hier niemand mat gezet
in dit koningsgambiet.
De kijker die heeft opgelet,
ziet ‘witten’, anders niet.

De schilder speelt een ragfijn spel:
je ziet niet wat je ziet!
Want ook al denken wij van wel:
koningen buigen niet!

Bij mijn garagebox in het PWA-Park staan een stuk of vijf forsythia's knallend geel in bloei. Het wachten is nu op de prunussen op de Jan Steenlaan.

Om 23.50 laat ik de hond nog een keer uit. In de hele wijk brandt geen enkele straatlantaarn. Een man aan de overkant op de stoep -hondenuitlaters praten makkelijk met elkaar - meldt dat het al een paar dagen zo is. Alleen de buitenverlichting van sommige mensen werpt nog een beetje licht in de duisternis. Het is een donkere boel. Sommige half op de stoep geparkeerde auto's zie ik pas op het laatste moment staan.

5 bestellingen: Oek de Jong, 'Opwaaiende zomerjurken', W.F. Hermans, 'Nooit meer slapen', P.F. Thomése, 'Schaduwkind', Eli Asser / A.C. Baantjer / Theo M.Eerdmans, 'Moord tussen de buien door. 3 Nederlandse misdaadromans', Diverse auteurs (o.a. Jan Prins, Annie Salomons, W. Schuil), 'Rotterdammers over Rotterdam. Herinneringen aan een verdwenen stad'.

15 april 2013

Vannacht werd ik wakker met een knallende pijn in mijn hoofd. Die was vanmorgen, ook na twee paracetamollen, niet weg. Ik heb me ziek gemeld en blijf misselijk van de hoofdpijn. Echt rust aan mijn hoofd heb ik niet, want vandaag plaatsen ze de stoomdouche. Daar moet nog het één en ander voor geboord worden. Dat heb ik weer.

1 bestelling: Marijke Erades e.a., 'Werkwoordspelling in de lift' (2 delen).

16 april 2013

Nou moet het toch niet gekker worden! Vorige week kreeg ik allerlei 'phishing' mailtjes. Vandaag krijg ik een 'fishing' telefoontje. Een 009-nummer (meen ik me te herinneren). Een Aziatische stem waarschuwt me in het Engels dat er iets met mijn computer niet goed is. Ze bellen om me te waarschuwen. Krijg de vinketering! Ze kunnen hoogstens mijn IP-adres acherhalen, maar nooit mijn huisadres, laat staan mijn telefoonnummer. Ik heb het gesprek na één minuut dan ook afgebroken. Misschien ben ik door de pijn in mijn kop geïrriteerder dan normaal, maar ik baal van deze flauwekul.

1 bestelling: W.F. Hermans, 'De donkere kamer van Damokles'.

17 april 2013

Mail uit Amerika n.a.v. de Schrijversinfobladzijde over Jan Hanlo: 'Your page on Jan Hanlo quotes a poem by Karel Eykman and says that this poem is about a relationship between the Eykman and Hanlo. I’ve seen this information in a number of places on the Internet, but the others all seem to be copying it from your page. I have not found anything anywhere else to indicate that Eykmand and Hanlo knew each other. Can you tell me please where your information on this comes from and if there is anything I can see that validates it?'
Ik denk niet dat Hanlo en Eykman elkaar persoonlijk kenden. Eykman verplaatst zich in 'Jossie' en kijkt zo na jaren op Jan Hanlo terug.

Kees Stip zou dit jaar honderd geworden zijn. Dat is in Sellingen (waar hij de laatste jaren woonde) reden voor een tentoonstelling. Vandaag was Hans (de 'trekker' achter die tentoonstelling) in Veenendaal. Hij besprak het lenen van de collectie van 'Het Viseum'. Daar sloot ik even bij het gesprek aan en gaf Hans de lesbrief die we maakten over Kees Stip. Samen bekeken we de wisseltentoonstelling over de straatnaamgevers in Centrum-Oost, waar ook een vitrine over Kees Stip is ingericht.

Viseum - Kees Stipplein
Nathalie (conservator) en Hans bij de Kees Stip-vitrine.

Toen ik met de Straatnaamcommissie de tentoonstelling bezocht was ik mijn fototoestel vergeten. Ik maakte nu wat foto's van de vitrines over J.G. Thoomes, Rik Valkenburg en Adriaan P. de Kleuver. Die kunnen op die bladzijden bij de 'Veense schrijvers' op Schrijversinfo geplaatst worden:

J.G. Thoomesplein Viseum - Valkenburgstraat
Viseum - Adriaan P. de Kleuver Viseum - Adriaan P. de Kleuver

Adriaan P. de Kleuver heeft ook geschilderd:

Adriaan P. de Kleuver
De Oude Kerk op de Markt
(jaartal onbekend)
Adriaan P. de Kleuver
De Munnikenweg
(jaartal onbekend)

Met Hans wandelde ik daarna door het centrum langs de gedichten van Kees Stip die daar op gevels hangen. Hij fotografeerde ze en daarna bracht ik hem - via Stips geboortehuis aan de Nieuweweg - naar het Station (waar ook een gedicht van Kees Stip hangt).
Op de Nieuweweg waren we verbaasd (en ook wel een beetje geschokt). De nieuwe bewoners van het geboortehuis hebben blijkbaar niet veel met cultuur op. Het koperen bordje op de witte muur dat melding maakt van het feit dat Kees Stip hier geboren is, gaat schuil achter een struik!

Struik geboortehuis Kees Stip geboortehuis Kees Stip
Een struik voor een muur Er zit echt een bordje achter!

18 april 2013

Morgen staat mijn eerste 'stadsgedicht' in 'de Rijnpost'. Dat is nog vlug gegaan.

In mijn V3-klas besprak ik vandaag 'Komt een vrouw bij de dokter'. Eén meisje had het gelezen en zei uit de grond van haar hart dat ze Kluun een 'lul' vond, met al zijn vreemdgaan. Ik besprak kort de inhoud, zei dat ik me slecht in de hoofdpersoon kon inleven, maar dat ik toch niet het woord wilde gebruiken dat zij 'in de mond nam'. Hilariteit alom.

Vanmiddag namen we als commissie 'Gedichten op muren' in café 'Zeldzaam' afscheid van Machiel. Wat mooie woorden een bon en een boek ('Pier en oceaan'). Het was een uitermate ongedwongen en daardoor gezellig samenzijn. Het is eigenlijk jammer dat er iemand afscheid moet nemen voordat je eens op die manier samen een glas heft!

Er bestaat vanuit België belangstelling voor het overnemen van de informatie van Schrijversinfo. Die belangstelling is zo serieus dat ze het ervoor over hebben om uit België naar Veenendaal te komen voor een gesprek. Ik ben benieuwd!

2 bestellingen: Jan van Nijlen, 'De dauwtrapper', W.F. Hermans, 'De donkere kamer van Damokles'.

19 april 2013

Uit de 'de Rijnpost' van vandaag (op pagina 1 en 4):

Rijnpost 19-04-2013 Rijnpost 19-04-2013

 

Op de Jan Steenlaan zijn de prunussen in bloei geknald. Een roze feest op een meter op drie hoogte.

4 bestellingen: knipsels Hildebrand., 'Aan hen die vielen', 'Alle poëten. 33 gedichten uit het poëziefonds van De Arbeiderspers', Barack Obama, 'Dromen van mij vader. Het verhaal van mijn familie'.

20 april 2013

Vanochtend werd 'Beeldend Veenendaal' afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van jury- en publieksprijzen. Als afsluiting las ik mijn drie gedichten n.a.v. de tentoongestelde werken voor. Twee ervan had ik hier al neergezet. De laatste - en kortste - was n.a.v. een foto van Theo Hendriks. De drie door mij 'bedichte' werken bleken ook alle prijwinnende werken te zijn! Een uur voordat we van huis gingen, bracht ik in 'Vredespijproker' nog twee veranderingen aan. Door twee woorden te vervangen kwam er extra alliteratie in, terwijl de betekenis gelijk bleef: 'Ik wil graag optimistisch wezen' werd 'Ik wil wel optimistisch wezen' en 'Ik sta zijn tekstje braaf te lezen' werd 'Ik sta zijn tekstje trouw te lezen'. We kochten het schilderij 'De verlichting' (zie 6 april).

vredesduif
Theo ontneemt ons alle hoop:
De vredesduif gaat op de loop!

De gevangenissen hadden vandaag Open dag. Als de gevangenen dan maar niet weggelopen zijn.

Ik moest vanmiddag naar mijn garagebox om wat boeken te halen en te brengen. Ik nam Tygo mee. Toen we weer wegreden zei hij: 'Ik zie boten!' Ter hoogte van het zwembad lagen een stuk of tien kano's. Deze plek wordt gebruikt als vertrekpunt door een kanoverhuurbedrijf. Dat wilde Tygo wel eens zien. Ik lag samen met hem een minuut of twintig heerlijk in het zonnetje in het gras (hij plukte ook nog wat madeliefjes voor zijn moeder en propte die in zijn jaszak) en zag de kanoërs - onder wie Paul Koetsier - vertrekken.

Gisteren stond mijn eerste 'Stadsgedicht' in 'de Rijnpost'. Henk Jansen besteedde er in zijn column 'Festina lente' ook aandacht aan:

Henk Jansen - 19-04-2013

2 bestellingen: J.R.R. Tolkien, 'De Hobbit', W.F. Hermans, 'De donkere kamer van Damokles'.

21 april 2013

Tot nu toe plaatste ik gedichten waar ik redelijk of zeer tevreden over was direct in dit weblog. Dat gaat nu niet meer, want als ze in 'de Rijnpost' geplaatst gaan worden, is het aardiger om ze nog even 'geheim' te houden. Mijn vandaag gemaakte gedicht over 'de Salamander' houdt u dan ook nog even te goed.

Theo heeft weer heel snel foto's van 'Beeldend Veenendaal' op de site gezet. Deze keer staan er twee aardige 'actiefoto's' van mij op.
Op de eerste vertel ik dat een gedicht over het schilderij met de leeuw en de kolibri niet is gelukt. Het verhaal had ik klaar: De leeuw heeft een teek. De kolibri pikt die er met zijn scherpe snavel uit en als dank blaast de leeuw de kolibri nu droog als het geregend heeft. Het verhaal is klaar, maar het leverde slechts proppen mislukte gedichten op. Ik kon de juiste 'La Fontainetoon' niet vinden.
Op de tweede houdt Bert het schilderij 'Buigende koningen' omhoog, waarbij ik over het schilderij vertel als een soort Pierre Janssen, voordat ik mijn gedicht voorlees.

De stadsdichter en La Fontaine Stadsdichter - Buigende koningen

4 bestellingen: Anne Takens, 'Net een droom', J.J. Slauerhoff, 'Schuim en asch', Jacques den Haan, Adriaan Morriën, en Charles Boost (samenstelling), 'Goed geboekt', Ditta op den Dries, 'De tweede helft'.

22 april 2013

Collega Pascale komt soms met de auto naar school en soms met haar motor. Vandaag was ze er het tweede uur nog niet. Op de gang stond een klas zestienjarigen op haar te wachten. Ik hoorde één jongen zeggen: 'Misschien heeft ze wel een motorongeluk gehad.' Dat klonk me iets te hoopvol in de oren en dat zei ik hem ook. Ik geloof echt wel dat zo'n jongen dat niet persoonlijk bedoelt. Het is korte-termijn-denken van een puber, die meer zin heeft in een uurtje vrij dan in een les Nederlands. Maar dan nog wil ik die hoopvolle toon niet accepteren.

Een dik boek van € 4,00. Daar moet dan een pakketzegel van € 6,75 op. Kopers haken dan af. Vandaag mailt iemand dat de bestelling wordt afgezegd. Dat is voor dat boek (over Obama) al voor de tweede keer.

Via de mail komt een uitnodiging om een lezing over poëzie in Veenendaal te geven op 21 mei 2014. Die zijn er vroeg bij. Ze maakten de planning voor volgend schooljaar en dit moet dan de afsluiting worden. Ik heb medewerking toegezegd.

Vandaag kwam ik om vijf uur wat misselijk uit een vergadering van 'Gedichten op muren'. Aan het begin van de avond zijn we bij Albert Heijn snoep en fruit wezen kopen om morgen tijdens de rapportvergaderingen de collega's zoet te houden. Meestal doe ik dat bij de Aldi. Ik was nu € 40,00 kwijt, waar ik voor dezelfde hoeveelheid bij de Aldi ongeveer € 30,00 kwijt ben. Vanavond ga ik maar eens vroeg naar bed.

23 april 2013

Vandaag hadden we de hele dag rapportvergaderingen en direct daarna tot tien uur vanavond tien-minutengesprekken. Meestal doen we dat niet op de dag van de rapportvergadering. Het is zo een lange dag, maar aan de andere kant: je hebt het zo ook in één keer afgehandeld.

Met de post kwamen twee bibliofiele boekjes:
- Koos van Zomeren, 'De krant op het stuur'
- Manuel van Loggem, 'Letternijen'
Dat laatste boekje is een eindejaarsgeschenk van 'Brinkman Businesspers groep'. De aanbiedingsbrief zit er nog in. Het is een bundeltje met aforismen, waar ik zelfs Kees Stip in tegenkom:

Een fonds voor schrijvers van dolzinnige gedichten zou het Kees Stipendium moeten heten.

Morgenmiddag om 17.00 mag ik een gedicht van Gerard Reve onthullen op een flatgebouw aan de Tinneweide (bij de vlinderrotonde). Patrimonium Woonstichting heeft het op laten hangen. Ik heb me vorig jaar nog met de keuze van het gedicht bemoeid. Teigetje en Woelrat zullen ook aanwezig zijn. Dat geeft er een extra cachet aan.
Daarvoor ga ik 's middags met Lidy naar het ziekenhuis in Ede. Er moeten galstenen bij haar verwijderd worden en zeer waarschijnlijk gaat de hele galblaas eruit. Morgenmiddag moet ze langs een stoet van specialisten. Daarna komt de oproep. Dat is allemaal vervelend, pijnlijk en spannend.
Daar komt dan de spanning bij of we op tijd terug in Veenendaal zijn voor die onthulling. Het moet kunnen in een uur of drie, maar tijd en ziekenhuizen zijn een lastige combinatie.

3 bestellingen: Karl Jaspers, 'Vom Ursprung und Ziel der Geschichte', Erich Fromm, 'The art of loving (A stimulating and thoughtful look at the theory and practice of love)', Dr. M.G. de Boer, 'Beknopt Leerboek der Geschiedenis van het Vaderland'.

24 april 2013

Vanmiddag was ik met Lidy naar het ziekenhuis in Ede. Ze moest door de 'galblaasstraat'. Dat klinkt als een soort wasstraat bij een benzinestation, maar het betekent dat je alle specialisten die je moet spreken vóór de operatie achter elkaar te spreken krijgt. Dat scheelt veel heen en weer gerij naar Ede. Het ging boven verwachting vlot. We waren na een uur of twee weer thuis. De wachttijd in het ziekenhuis was net genoeg om het boekje van Koos van Zomeren te lezen dat gisteren op de mat viel (31 blz.) en de puntjes op de 'i' te zetten voor mijn verhaaltje bij de onthulling van vanmiddag.

Omdat ik als stadsdichter het gedicht onthul, heb ik de afgelopen dagen zitten zwoegen op een gelegenheidsgedicht. Als een dichter zijn eigen werk 'gelegenheidsgedicht' noemt, zegt hij eigenlijk dat het een slecht gelukt gedicht is, maar dat het er voor de gelegenheid maar mee door moet:

Gerard Reve en Veenendaal

’t Is alweer veertig jaar geleden:
een Jezusleefijd. Nee nog meer!
Gerard Cornelis van het Reve
Streek – even – aan de Boslaan neer.

Vanuit het Friese Greonterp
Waar toen ‘Huize het gras’
voor Gerard en de jongens
geen prettig thuis meer was.

Moeder Van Manen woonde hier.
Ze trokken bij haar in
en vormden met z’n vieren
een soort van nieuw gezin.

Het huis werd wel wat aangepast:
er kwam bordeeltapijt,
een nieuw fornuis werd er gekocht
en een serre, mettertijd.

Ze woonden naast de CNS.
Daaruit klonk vaak een lied.
Alleen tot Gerard zijn verdriet
het Avé Maria niet.

Bij de kassa raakte Gerard slaags,
’t was bij de Albert Heijn.
Het werd gesust. Ik vraag me af:
zou die Koedam er nog zijn?

Hij schreef graag in het Schupse Bos
daar wandelde hij heen
Op een schietbaanmuurtje zat hij dan,
een paar uur, heel alleen.

Carmiggelt kwam soms op bezoek.
In de Korenbeurs sliep hij.
In La Montagne aten ze;
Het is allemaal voorbij!

De volksschrijver wordt nu geëerd
met brieftekst en gedicht.
Na veertig jaar, ’t is wat laat,
Maar Patrimonium doet zijn plicht.

Mats Beek

Henk Jansen vandaag, in zijn column in 'de Rijnpost':

Rijnpost 24-04-2013

25 april 2013

Een mailtje van collega Jeroen: 'Dat jij veel fans hebt dat weet ik. Vandaag kwam ik tijdens het fietsen naar het werk een kunstwerk tegen. Bijgevoegde foto laat zien dat we zelfs aan jou moeten denken als we onder de A30 door fietsen.'

Mats in graffity

Vandaag was het alweer de laatste lesdag van de examenkandidaten. Ze hadden voor zichzelf en voor de docenten een barbecue geregeld. Het lijkt erop dat we dit jaar verder gewoon onze lessen kunnen geven.

De onthulling van het gedicht van Gerard Reve gisterenmiddag was heel leuk. Piet de Vrije vertelde wat, wethouder Bouwmeester hield een toespraakje, ik zei wat en las mijn gedicht voor en Henk van Manen (Woelrat) las voor uit enkele (niet gepubliceerde) brieven die Gerard Reve aan hem en Teigetje schreef toen ze met zijn tweeën in Rome op vakantie waren. Daarna was er nog een drankje en veel hapjes in gebouw Panorama.
Martijn was er ook. Omdat hij deze middag op Tygo paste, bracht hij hem ook mee. Tygo kwam bij mij staan toen ik mijn gedicht voorlas en uiteindelijk heb ik samen met Tygo (op mijn arm) het gedicht onthuld. Thuis vertelde Tygo aan Gijs dat hij een handdoek van de muur had getrokken!
Martijn maakte deze foto's met zijn telefoon:

De stadsdichter leest een gedicht over Gerard Reve Tygo onthult het gedicht van Gerard Reve

In gebouw Panorama praatten we wat na. Henk/Woelrat gaf aan graag naar Veenendaal te komen om meer uit de brieven van Reve voor te lezen. Dat zou in de bibliotheek kunnen, maar ook bij ons op school. Wellicht is er ook een combinatie mogelijk.

26 april 2013

In de flat waar het gedicht van Gerard Reve op hangt, woont een H3-leerling van me. 'Dat is binnen een maand kapot meneer', zei hij me vandaag. 'Dan weet ik in ieder geval bij wie ik moet zijn', zei ik vervolgens tegen hem. Zo moest ik het niet zien. Het was geen dreigement, maar een waarschuwing. Hij vindt het volslagen normaal dat mensen dit - voor hun plezier - kapot gaan maken! Er hangen nu dertien gedichten in en rond het centrum. Die zijn allemaal nog heel. Al is die in het station wel besmeurd (er is een ijsje tegenaan gegooid?).

 

Meneer van Druten en het Koningslied

 

Onder de paraplu van het Kunstplatvorm heeft de Veense stadsdichter nu ook een eigen website: www.stadsdichterveenendaal.nl.

3 bestellingen: T. Brouwer, 'Grenspalen in Nederland', Alfred Faustle, 'Perspectief en projektie. Inleiding tot het technisch tekenen', António Lobo Antunes, 'De Judaskus'.

 

27 april 2013

Meivakantie. Ik was er aan toe (maar dat is een open deur, iedereen lijkt daar altijd aan toe te zijn). Gelukkig zijn het deze keer twee weken. Eerst maar eens wat uitslapen, uitrusten en een beetje rommelen.

Toen we ons huis lieten bouwen, werden raamwerk en kozijnen bruin gebeitst. Het buitenhout heeft intussen een wit-beige ralkleur gekregen. Op de bovenverdiepingen zijn enkele ramen aan de binnenkant nog bruin (een te vaak uitgesteld klusje). Toen de mannen in onze badkamer bezig waren, heb ik dat kozijn aan de binnenkant snel in de ralkleurige grondverf gezet. Dat bleek achteraf niet zo'n goed idee. Dat wit-beige is geen gezicht naast de spierwitte wandtegels. Vandaag heb ik het kozijn nog maar eens licht geschuurd en er een eerste laagje spierwitte verf overheen gesmeerd.

1 bestelling: Rob Grootendorst, 'Theo Thijssen (1879-1943, schrijver en schoolmeester)'.

28 april 2013

We waren tussen de middag bij Pa in Culemborg. Daar aten we samen met hem. Zolang je over koetjes en kalfjes een gesprek met hem probeert te voeren, lijkt het nog aardig met hem te gaan. Maar hij wordt steeds vergeetachtiger en uit de zorgmap blijkt dat hij ook nog steeds eigenwijzer wordt. Hij wijst de thuiszorg regelmatig de deur, of laat ze er helemaal niet in. Waar ligt de grens van iemands recht op zelfbeschikking en wie neemt uiteindelijk de beslissing dat die grens is bereikt? Waarschijnlijk moeten er eerst ongelukken gebeuren.

Vanmiddag haalden we de lamellen voor het achterraam vandaan. We hebben toch maar besloten eenheid met de voorramen te willen hebben. Ze komen die eenheid morgen realiseren.

Soms is thuis eten helemaal niet zo'n slecht idee. En ja: je moet jezelf durven verwennen: zalm en groene asperges met verse tagliatelle én vers gesneden boerenfrites is dubbelop, maar als wij dat nou lekker vinden?!

groene asperges

Onze Tomtom bracht ons de laatste tijd een paar keer niet waar we wezen moesten. Hij liep vast in nieuwbouw en wegen die hij niet kende. Ook de afslag Veenendaal-Oost op de A12 is hem onbekend (maar daar hebben we hem ook niet voor nodig). We hadden het al een tijdje over uploaden, maar dat kwam er steeds niet van. Ik vertoon dan enig uitstelgedrag, waarschijnlijk vanuit een vage angst voor downloadgedoe. Lidy hakte vanavond de knoop door en vroeg Thomas om hulp. Hij leidde me door het Tomtom-proces en dat verliep wat langdurig, maar wel vlekkeloos. Conclusie: dat had ik waarschijnlijk zelfstandig ook wel gered.

Ik mailde de afgelopen weken over Jan Hanlo met Jacques Reckers, een familielid van hem. Jan (Johannes Bernardus Maria Rafael) Hanlo was een volle neef van Jacques' oma. Jacques scande wat jeugdfoto's van Jan Hanlo voor me. De foto's komen uit een album van een zus van die oma: Luc. van Meurs. De man op de foto is Jean Crobach (waarschijnlijk), de opa van Jan Hanlo:

jeugdfoto Jan Hanlo jeugdfoto Jan Hanlo
jeugdfoto Jan Hanlo jeugdfoto Jan Hanlo

3 bestellingen: Toon Tellegen, 'Kruis en munt', Russell Stannard, 'Met Sterre op reis door ruimte en tijd', Wil G. Haggenburg, 'Schaak!'.

29 april 2013

Aan het eind van de ochtend had ik een gesprek met de initiatievenmakelaar van Veenendaal-Oost. Op 15 juni is er een wijkfeest onder het motto 'Oost ontmoet'. Ze willen op die dag graag een gedicht over de wijk door de stadsdichter laten voorlezen. Ik zou het zelf leuk vinden als zo'n gedicht dan ook - als klein bibliofiel uitgaafje - aan de bewoners wordt uitgedeeld. Ze gaan na of daar een budgetje voor is.

Lidy en Suzanne zijn boodschappen doen. Ik pas op, maar dat is deze keer een makkie. Dylano slaapt boven in zijn bedje en Tygo is op de bank in slaap gevallen.

Vanmiddag leverde ik een staaltje van ouderwets-zuinig koken. Ik maakte aspergesoep van het kookvocht van de asperges van gisteren, met daarin de overgebleven asperges, zalm en tagliatelle.

Aan het eind van de middag ging ik met Suzanne en Tygo naar de Blokker, het postagentschap, het Kruidvat en boekhandel Van Kooten. Bij Van Kooten kocht ik:
- Koos van Zomeren, Het verlangen naar hazelworm
- A.L. Snijders, Wapenbroeders
- 3000 woorden. Negen verhalen van debuterende schrijvers uit Veenendaal en omgeving

Morgen is het Koninginnedag, maar de koninklijke onderscheidingen zijn al voor het weekeinde overhandigd. In Veenendaal viel die eer aan negen mensen te beurt. In de krant lees ik waarom ze zijn geëerd. Voor meer dan de helft betreft het geheel of gedeeltelijk kerkelijk vrijwilligerswerk. Ik dacht dat we een scheiding hadden van kerk en staat. Het lijkt me dat onze lieve heer zijn vrijwilligers zelf dient te belonen!

Lintjesmanna

Lintjes in Veenendaal
Koninklijk uitgereikt
Negen keer was er weer
zo’n mooi plakkaat.

De helft daarvan is voor
kerkenvrijwilligers.
'k Dacht dat er scheiding was
van kerk en staat.

30 april 2013

Zo, dan staat het er maar vast. Het beste koningslied!

The Amazing Stroopwafels: Liever geen vorstin

(When you are a king – Roger/Hill) Tekst: W. Kerkhof

Brylcream in mijn haar,
mijn vlaggetje ligt klaar
Terwijl ik naar
Mijn oranje toeter staar
Voelt zo’n vlinderstrik
Een beetje raar
Dadelijk begint het grote defile
Maar ik wil niet mee

 

Want ik heb helemaal geen zin
In de koningin
Zij bedoelt het ongetwijfeld goed
Het wil er bij mij niet in
Liever geen vorstin
Ik een onderdaan
Dat staat mij niet aan
Keihard werkt ze daar in dat paleis
Na een buitenlandse reis
Voor mij heeft het geen zin

 

Oranje is een mooie kleur
Zo’n vorstenhuis geeft veel grandeur
Eeuwen zijn ze aan de macht
Grote namen hebben ze voortgebracht
Het kost de staat wel heel wat centen daar niet van
‘k speel niet graag op de man of vrouw
maar nou heb ik geen zin
In de koningin etc.

Lidy kijkt de hele dag naar zwaar gesubsidieerd toneel op televisie. Ik ga maar andere dingen doen. Een beetje achter de computer werken. Het badkamerraam verven.

Het beste uit de gedichten van René de Clercq

Nieuw op Schrijversinfo: René de Clercq.
Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Herman Brusselmans.

1 bestelling: knipsels Godfried Bomans.

Verder naar mei 2013



 

 

eXTReMe Tracker