Terug naar maart 2017

 

April 2017


1 april 2017

Omdat Gijs en Suzanne vandaag op de rommelmarkt staan, sliep Dylano bij ons. Thuis slaapt hij uit!

Aan het eind van de ochtend gingen we met Dylano even op de rommelmarkt kijken (hij kocht twee autootjes voor zijn euro). Gijs heeft wat met andere standhouders gepraat en geleerd van hun ervaringen: Je moet er juist op vrijdag zijn en niet op zaterdag; op vrijdag draai je tachtig procent van je omzet. Op je tafels moeten vooral dingen met een stekker en veel bling-bling liggen. Dt weten ze dan voor de volgende keer. Maar ach, de huur van de plek hadden ze er vanochtend in ieder geval al uit.

Ik kocht nog vijf boeken - in nieuwstaat. Elk voor een euro per stuk:
- Bart Chabot, De patatbalie. In het spoor van de verkiezingskaravaan
- Nico Dijkshoorn, Huilen & lachen
- Nico Dijkshoorn, Dijkshoorn
- Geert van Istendael, Mijn Nederland
- Annejet van Zijl, Bernhard. Een verborgen geschiedenis
En Lidy twee kookboeken
- Humphrey Ottenhof en Rien van den Heuve, Gelders Glorie. 100 oude en nieuwe culinaire streekproducten uit Gelderland
- Tip culinair, Kip, uit de serie Het nieuwe koken

Vanmiddag hebben we de spa leeg laten lopen, gepoetst en weer vol laten lopen. Die kan er weer even tegen.

2 bestellingen: boekenlegger: ''n Heerlijk bezit is een boek gebonden door de N.V. Boekbinderij v/h Fa C.H.F. Wöhrmann en zonen Zutphen', Heinrich Böll, 'Eng is de poort'.

2 april 2017

Nadat ik gisteren de spa weer gevuld had, probeerde ik de tijd opnieuw in te stellen (bij het leeg halen, gooi ik de stroom eraf). Ik ben te eigenwijs om daar de handleiding bij te pakken. De tijd was dus niet goed ingesteld en de spa stond, door het willekeurig op knoppen drukken, in de slaapstand. In die slaapstand (nuttig voor in de vakantie) houdt hij het water tien graden lager dan de ingestelde temperatuur. Vanochtend was hij dus te koud om erin te gaan. Uiteindelijk heb ik uiteraard toen toch de handleiding er maar bijgepakt.

Een heerlijke lentedag vandaag. We hebben de kussen weer op de buitenbanken gelegd.

Ik luister al twee dagen met veel plezier naar de, vrijdag op de rommelmarkt gekochte, lp van The Amazing Stroopwafels. 'Oude Maasweg' staat erop, maar bij wijze van verrassing ook een uitvoering van 'De vlieger' van André Hazes. De Stroopwafels twijfelden in 1981 blijkbaar nog tussen het zingen in het Engels of in het Nederlands. Het nummer 'Oude Maasweg' is tweetalig, maar deze hele lp is dat! Kant één is in het Nederlands gezongen, maar kant twee helemaal in het Engels.

2 bestellingen: Kees van Beijnum, 'Dichter op de Zeedijk', Martin J.E. van der Pot en A.E. Kamp, 'Inpolderingen vroeger en thans'.

3 april 2017

De eerste lesdag na de toetsweek. De jongen in H3 die een betoog moet houden, heeft dat niet voorbereid. Dat is niet goed, maar het is ook niet onverwacht. Dan steekt het meisje dat morgen haar betoog moet houden haar vinger op en zegt: 'Ik heb mijn voorbereiding al klaar, meneer. Zal ik mijn betoog dan vandaag houden?' Dat heb ik de afgelopen jaren niet meegemaakt: een leerling die vrijwillig een betoog eerder wil houden! Ik prijs haar uitbundig en zeg dat ik uit waardering haar betoog soepel zal beoordelen. Dat laatste had ik niet moeten doen. Inhoudelijk is het betoog prima en het duurt ook precies de afgesproken vier minuten, maar ze staat het helemaal voor te lezen. Daar geef ik normaal gesproken een onvoldoende voor, maar ik heb nu gezegd dat ik het soepel zal beoordelen. Deze mazzelaarster krijgt daarom vandaag een 6,0 (en ik heb geleerd dat ik zulke dingen niet moet zeggen).

Over Ad Gils en zijn in serie geschreven kinderboeken, bijv. Snelle Jelle, staat er in de 'Encyclopedie van de jeugdliteratuur' op blz. 123 een vernietigend commentaar:

De boekjes richten zich op een publiek dat herhaalde actie belangrijk vindt en zich niet stoort aan clichématig taalgebruik, een zwakke structuur, een voorspelbare afloop en een overmaat aan toevalligheden.
Het is knap om positief geformuleerd zo negatief te zijn. Ik zal dit citaat gebruiken als ik aan mijn leerlingen het verschil tussen literatuur en lectuur uit moet leggen (de afgelopen jaren haalde ik daar 'De Kameleon' bij, maar 'Snelle Jelle' is meer van deze tijd.

4 april 2017

Nog maar eens een opvallende recensie. Deze keer door Aukje Holtrop, in 'Vrij Nederland' van 14-04-1990. Ze schrijft over 'Thomas en Esther, Esther en Thomas', een jeugdboek (het enige) van Adriaan Venema:

Eind goed al goed, al klinkt dat op z'n minst een beetje wrang bij dit verhaal, waarin toch nogal wat narigheid de revue gepasseerd is. Toch leest het verhaal zo en omdat het ook nogal houterig geschreven is, is het eigelijk niets anders dan een gewoon gemiddeld ouderwets jongensboek, compleet met achtervolgingen en reddingen, een vijand en een paar helden, leeuwemoed en domme lafheid, een moedige hoofdpersoon en een lief, maar weerloos meisje dat verschrikkelijke beproevingen moet doorstaan, maar steeds weet dat de held op haar zal wachten. Maar in plaats van de prairie of het oerwoud is nu de oorlog het toneel van de actie en daardoor is dit boek niets meer dan een moderne (hoewel modern?) variant op het Indianengenre. En zoals in die boeken voornamelijk clichés over Indianen verteld worden. zo krijgt een kind dat het boek van Venema leest hoofdzakelijk volwassenenclichés over de Tweede Wereldoorlog onder ogen.

Vandaag staat mijn stukkie 'Muurtje' in Argus:

Muurtje

Lidy ging naar bed, maar ik had nog geen zin om te gaan slapen. Ik kreeg ineens zin om een oude film van Clint Eastwood te zien. Op mijn 'kastje' vond ik 'A fistful of dollars'. Een ouderwetse cowboyfilm. Niet teveel bij nadenken, accepteren dat er tientallen mensen worden doodgeschoten en het dunne verhaallijntje in de gaten houden. Ha fijn: het kwaad wordt afgestraft en de onbaatzuchtige held reist te paard weer verder.

1 bestelling: knipsels Kees 't Hart, knipsels Esther Gerritsen.

5 april 2017

We hebben geen zin meer om een trap te gaan staan om de klimop in toom te houden. Daarom hebben we hem in de achtertuin tot op ooghoogte terug gebracht. Toch een (gedeeltelijk) groene muur en een trap is niet meer nodig.

We gingen op mijn vrije dag buiten de deur lunchen. We twijfelden tussen 'De 3 zussen' en 'De Vendel'. Lidy zoekt dan graag op internet eerst de menukaart op (ik laat me liever verrassen). Op basis van die menukaarten werd het 'De 3 zussen'. Lidy nam een sandwich krabsalade en ik een flammkuchen met zalm en feta.

flamkuche

Ik had nog nooit zo'n flammkuchen gegeten. Collega Cindy zei, toen we met de tweede klassers naar Xanten waren, een paar keer hoeveel zin ze in zo'n ding had. Het is wat, ben ik met Lidy uit eten, denk ik aan een vrouwelijke collega.
LIdy maakte ook een foto van het eten (dat doet bijna iedereen tegenwoordig - lijkt het wel) en stuurde die via 'WhatsApp' naar de kinderen. Dat programma denkt slim te zijn en maakt woorden voor je af, voordat je klaar bent met typen. Het maakte er 'broodje kransslagader' van (zo'n vette hap was het nou ook weer niet).

Volgende week is er weer een Cultureel Café. Het wordt een pubquiz over Veenendaal. Ik ben weer aan de beurt om een column voor te lezen. Ik heb mijn column over voetbal kijken nog liggen (zie maart). Die gaat ook over Veenendaal. Die gebruik ik maar, dan hoef ik nu geen nieuwe te schrijven.

Vandaag heb ik weer veel knipsels uitgezocht. Ik wil eigenlijk alle dozen uit de garagebox uitzoeken om dan mooie stapeltjes per auteur te koop te kunnen zetten.

6 april 2017

Ik heb nog steeds veel plezier van het 'kastje' dat ik enige tijd geleden kocht om films en muziek te 'streamen'. Vandaag luisterde ik via dat kastje naar de nieuwe cd van Bob Dylan: 'Triplicate'. Drie cd's met opnieuw covers uit 'The great American Songbook'. Je kunt zo'n nieuwe cd natuurlijk ook op Spotify beluisteren, maar daar moet ik betalen als ik niet steeds (keiharde) reclame wil horen.
Dylans nieuwe cd past bij de twee vorige. Niks mis mee, maar het is wel een beete apart dat hij onlangs de Nobelprijs voor literatuur kreeg, maar al een paar jaar lang geen enkel zelfgeschreven nummer meer opneemt.

1 bestelling: 'Drie novellen (Egbert Eewijck: De getuige / Jan Campert: Deez' kleine hand / M. Vasalis: Onweer)'.

7 april 2017

De leerlingen zijn op Goede Vrijdag vrij. De docenten niet. Wij hebben een studiedag. Vorig jaar waren we op Goede Vrijdag wel vrij. Nogal wat collega's hebben aan het begin van het schooljaar de jaarplanning niet goed bekeken en zijn nu verrast dat ze volgende week vrijdag op school moeten verschijnen. Oók als ze normaal gesproken op vrijdag niet werken. De afgelopen weken heb ik een aantal van die collega's op mijn kantoor gehad, boos en/of met tranen in de ogen: 'Wat vind jij daar nou als voorzitter van de MR van?' en 'Mag dat zo maar?' Ik kan ze niet het antwoord geven dat ze graag willen horen. Op een school mag de directie de docenten een paar keer per jaar verplichten te verschijnen voor rapportvergaderingen, oudergesprekken of studiedagen, mits dit ruim van tevoren aangekondigd wordt. Het staat in de jaarplanning. Dat lijkt me ruim van tevoren. Enkele collega's verlaten mijn kantoor met de woorden: 'Aan jou heb ik ook niks!' Ik vrees dat die bij een volgende verkiezing van de MR niet op mij gaan stemmen ;)
We zouden als MR wel eens met de directie kunnen bespreken hoe vaak ze de collega's kunnen laten opdraven in dit soort gevallen. En misschien is het ook wel redelijk om part-timers niet in álle gevallen op te laten draven.

4 bestellingen: A-ha, 'The sun always shines on tv', Paul Biegel, 'Wie je droomt ben je zelf' (3x), Marriët Meester, 'Sevillana', Bodemkaart 52 Oost Venlo, Bodemkaart 52 West Venlo.

8 april 2017

Het gaat hard met het voorjaar. De kers in de achtertuin bloeit.

Een bericht via de mail dat we de huur van ons vakantiehuis nog niet betaald hebben. Dat geld is op 20 maart afgeschreven. Als ik dan maar geen fout getal ingetikt heb in de iban-code (volgens mij niet). Ik heb ze een mailtje gestuurd met een screenprintje van die afschrijving erbij. Nu maar weer afwachten.

Word je beïnvloed door Facebook? Je wilt eigenlijk kunnen zeggen dat het niet zo is, maar het is toch wél zo. Vandaag maakte ik - niet voor de eerste keer - een recept dat op mijn Facebook voorbij kwam, waarschijnlijk omdat een 'vriend' erop geklikt had om te melden dat hij of zij het 'leuk' vond. In de crockpot staat nu een: 'Slow Cooker Lemon And Garlic Chicken'. Vier uur in de slowcooker en daarna nog tien minuten in de oven. Er gaat geen vocht bij, maar op het filmpje ligt hij na vier uur ruim in het vocht. Het sap van de twee citroenen, maar ook het vet dat uit de kip zelf komt?

lemon chicken


Vanavond vierde Peter zijn verjaardag. Hij was bij een barbecuewinkel in Lunteren geweest. Eigenlijk is het een webwinkel. Tientallen soorten houtskool. Honderen soorten 'rubs'. Allerlei soorten tangen en vorken. Daar moet ik ook maar eens gaan kijken. Hij had zelf vanavond een groot staartstuk op de barbecue. Zo goed als rosbief. Het smolt op je tong. Ik moet met dit soort vlees uitkijken vanwege mijn jicht, maar ik heb er toch wel van meegegeten. Heerlijk!

9 april 2017

Vanmiddag zagen we bij TVVW, heerlijk in het zonnetje, Martijn kampioen mixed dubbel worden. Een biertje van de tap erbij en omdat het de finalezondag is, ging men ook nog eens met allerlei hapjes rond. Het is geen straf om zo op dat terras te zitten.

1 bestelling: Heinrich Böll, 'Adam, waar ben je?'.

10 april 2017

rugtassen in het pad

Bijna alle leerlingen hebben tegenwoordig een rugtas bij zich. De ouderwetse lederen schooltas is uitgestorven. Die rugtassen zetten ze tijdens de les naast hun tafel. Als ze aan het werk zijn en er steekt achterin de klas iemand zijn vinger op moet ik hink-stap-springend naar hem of haar toe.

Ilja Leonard Pfeijffer kan de verleiding weerstaan om in zijn 'De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten' (2016) veel gedichten van zichzelf op te nemen. Het is er slechts één. Daarmee is hij de meest bescheiden bloemlezer die ik me kan herinneren. Terwijl bescheidenheid niet de eerste deugd is die in verband met hem bij me opkomt. Het is dan wel weer een gedicht van bijna drie bladzijden lang.

1 bestelling: Gerrit Kouwenaar (inleiding), 'Vijf 5 tigers, Een bloemlezing uit het werk van Remco Campert, Jan Elburg, Gerrit Kouwenaar, Lucebert, Bert Schierbeek. Met een inleiding van Gerrit Kouwenaar'.

11 april 2017

Hij vraagt wat ik doe. Ik zeg: 'Ik ben schrijver.'
Hij zegt: 'Dat is iemand die aan het strand staat,
een zandkorrel tussen zijn vingers bekijkt en die beschrijft.
Als hij klaar is, is hij oud.
Hij denkt dat hij het strand beschreven heeft.'
Ik zeg: 'Godverdomme.'

(A.L. Snijders, Vijf bijlen, blz. 317)

Leerlingen die de klas uit worden gestuurd melden zich bij lokaal 000. Daar wordt hun 'gele kaart' geregistreerd én daar worden ze dat uur opgevangen. De route naar lokaal 000 liep vanochtend voor drie H3-jongens via de Jumbo (begin van de les eruit gestuurd, eind van de les in 000). Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als ze zo graag wat extra wandelen, mogen ze van mij donderdag in de grote pauze tien rondjes om de school wandelen. Ik zocht ze daarom in het vierde uur op met de mededeling dat ze zich bij mij moeten melden. Eén van de heren reageerde met: 'Ik weet niet of ik daar tijd voor heb!' Het moet niet gekker worden.

Een mailtje van de verhuurder op Ameland: 'Gevonden. Tot ziens op Ameland'. 'Sorry voor de overlast' kan er niet af.

3 bestellingen: 'Bzzlletin 146, themanummer Hongaarse literatuur', '3pak. 3 korte verhalen ter gelegenheid van de Literatour 2016', Abdelkader Benali, 'Bruiloft aan zee'.

12 april 2017

Vanochtend kochten we bij de fietsenmaker op 'De Ellekoot' een goede nieuwe fietspomp. Met de oude viel bijna geen band meer op te pompen. We maakten ook een afspraak voor volgende week. Dan zet hij een beugel achter op mijn achterrek, zodat ik één van de kleinkinderen achterop kan zetten: benen in de fietstassen en rug tegen die beugel.

Vandaag zou ik een column voorlezen in het Cultureel Café. Op het programma stond verder een pubquiz over Veenendaal. Alle gemeenteraadsfracties hadden ingeschreven (op de Christen Unie na), maar nu is er plotseling een extra raadsvergadering (over het verminderen (?!) van het aantal koopzondagen). De organisatie van het Cultureel Café kon niet anders dan de avond 'cancelen'. Vervelend voor de organisatoren die al die vragen hebben zitten bedenken. Minder vervelend voor mij. Ik had er niet apart een column voor geschreven. Ik wilde de column voorlezen die te 'nostalgisch' was voor Argus. Het is immers wél Veense nostalgie.

3 bestellingen: Simon Vinkenoog, 'Hoogseizoen', Ronny en Noud van den Eerenbeemt, 'De kristallen bloem', stafkaart '14 B (+ ged. 9 C, 9 D en 14 A), Den Helder', Bodemkaart 'Texel'.

13 april 2017

De leerlingen zijn onrustig. Het zijn de weken met veel vrije dagen en weinig regelmaat. Morgen zijn de leerlingen vrij. De docenten hebben een studiedag. Maandag zijn we allemaal vrij: tweede paasdag. Dinsdag zijn de leerlingen vrij. De docenten hebben een rapportvergadering. Woensdag en donderdag is er les. Donderdagmiddag en in het begin van de avond is er een 'foodfestival' op het schoolplein. Vrijdag is de laatste lesdag van de examenkandidaten. Dan is er traditioneel een examenstunt. Ook op die dag zal er van lesgeven weinig komen. Dan is er twee weken meivakantie. Daarna moeten we ze dan maar weer in het gareel zien te krijgen voor de laatste loodjes.

Vandaag is mijn aankoop van Catawiki van afgelopen week aan de deur afgegeven: zes boeken over kinderboeken:
- J. Riemens-Reurslag, Het jeugdboek in de loop der eeuwen
- D. Wouters, Over het illustreeren van leesboeken voor kinderen
- D.L. Daalder, Wormcruyt met suycker. Historisch-critisch overzicht van de Nederlandse kinderliteratuur
- Wonderland. De wereld van het kinderboek
- Saskia de Bodt en Jeroen Kapelle, Prentenboeken. Ideologie en Illustratie 1890-1950
- Nathalie des Vallières, Saint Exupéry. Art, writings and musings

2 bestellingen: Raymond Radiguet, 'Le diable au corps', Dr. J.C. Brandt Corstius, 'De muze in het morgenlicht, Inleiding tot de geschiedenis van de eenheid der westerse literatuur'.

14 april 2017

Studiedag vandaag. Per sectie. Dat is prettig, want dan kun je tenminste praktische dingen met je directe collega's doen. De kern van vandaag was het met een groep collega's héél critisch doornemen van een toets tekstverklaren. We veranderden er heel wat aan. Normaal gesproken neem je de tijd niet om er zo uitgebreid (en met zo'n groep) bij stil te staan. Het is me heel goed bevallen.
In de middagpauze waren er vier uitgevers die hun digitale materiaal lieten zien. Ze storten zich en masse op die markt. Daar is geld te verdienen. We zullen ook hierin kritisch moeten zijn, maar het is wel duidelijk dat het mogelijkheden biedt. Ik kreeg uitleg over Snapput: honderden video's met een duidelijke uitleg van allerlei onderwerpen en ook nog eens gratis. Heel bruikbaar voor 'flipping the classroom' en de filmpjes voor het vak Nederlands blijken ook nog een ingesproken te zijn door collega Marjo (we weten veel dingen niet van elkaar!). Meer tijd besteedde de gastspreker aan Snappet. Dat is namelijk niet gratis en er moet geld verdiend worden. Dit programma biedt veel extra oefeningen voor de leerlingen voor Nederlands, rekenen en wiskunde. Het sluit aan bij een aantal methodes, is adaptief én de docent kan zien wat de leerlingen doen én hoe ze het doen. Het lijkt me bruikbaar, maar we zullen meerdere van deze programma moeten vergelijken.

1 bestelling: Gerrit Komrij, 'De Afrikaanse poezie. 10 gedichten en een lexicon'.

15 april 2017

Vanochtend met buurman Hans onze fietsendrager eens goed bekeken. Hij snapt beter dan ik hoe zo'n ding technisch in elkaar zit. Vervolgens ziet hij dan ook wat er aan schort. Morgen schroeft hij hem uit elkaar om te kijken of hij het vastkliksysteem kan verbeteren. Ik begin te vrezen dat het een dure miskoop blijkt te zijn. Ik heb op internet gezocht, maar het bedrijf is niet meer te vinden en het ding wordt ook bijna nergens meer aangeboden. Bij twee bedrijven gaan de laatste exemplaren met forse korting weg. Bij andere bedrijven staat er 'niet meer leverbaar' bij.

Een goed essay over een schrijver enthousiasmeert. Doeschka Meijsing schrijft zulke essays, Ik lees 'Over het werk van Rudy Kousbroek' in 'Hoe verliefd is de lezer?' en ik wil daarna zijn voorwoord bij 'De dansende Woe-Li meesters' van Gary Zukav lezen. Ik wil zijn 'De logologische ruimte lezen. Ik wil 'Een passage naar Indië' lezen. Zijn 'Anathema's' en nog wat van zijn boeken staan in mijn kast, maar deze boeken niet. Ze staan zelfs niet te koop in Raban. Op zulke momenten zijn de huidige, lage prijzen voor tweedehands boeken een meevaller. 'Een passage naar Indië' is al te koop voor € 3,00.

In zijn voorwoord bij 'De dansende Woe-Li meesters' van Gary Zukav, een boek dat voor de leek de kwantummechanica probeert duidelijk te maken, vertelt hij van het oude gezelschapsspel dat iemand de kamer uit gaat en de anderen een woord afspreken. Als de op de gang gestuurde weer binnenkomt moet hij proberen het woord te raden door vragen te stellen waarop alleen met 'ja'of 'nee' geantwoord mag worden. Op een gegeven moment spreekt een aantal wetenschappersmensen die het spel spelen af dat ze gee nwoord kiezen, maar dat ze er alleen maar voor zullen zorgen dat hun antwoorden met elkaar logisch consistent zullenz ijn. Ze letten goed op, antwoorden 'ja' en 'nee' in logica met hun voorgangers, totdat de vragensteller oppert dat het woord 'wolk' moet zijn. Het gezelschap kijkt elkaar aan en beaamt dat het woord 'wolk' moet zijn. Logica heeft een woord geschapen.
(Doeschka Meijsing, Hoe verliefd is de lezer?, blz. 93)

Of:

Op analoge manier gaat Kousbroek zelf met taal om. In 'De logologische ruimte' (1984) staan daarvan fraaie staaltjes, waarvan het mooiste het hoofdstuk 'De albatros in de Ferdinand Bolstraat' is. ...... 'Zo is er melk in een kameel, maar de kameel zelf zit weer in chocolademelk', zegt een van de personen in het verhaal. Of: 'Er is een aap in schaap, [...] maar er zijn schapen in een chimpansee en de chimpansee zelf zit weer in een scheepstimmerman.' 'Het verstand staat erbij stil, zegt een andere perzoon - en zo is het ook als aan het eind van het verhaal het gezelschap vertrekt en nog even gewaarschuwd wordt dat 'er een albatros is in de Ferdinand Bolstraat'.
( Doeschka Meijsing, Hoe verliefd is de lezer?, blz. 93/94)

In datzelfde boek staat een hoofdstuk 'De verborgen wijsheid vande poëzie', waarin Kousbroek bijvoorbeeld het gedicht 'De zee' van Willem Kloos transformeert, en het boek Genesis, door elk woord uit Genesis zes plaatsen in het woordenboek te laten opschuiven. Wat er dan ontstaat is iets wat in schoonheid met elk gedicht van Kloos en met elke Bijbeltekst kan wedijveren, maar nog een surplus heeft: het is mooi, maar ook raadselachtig geworden en komisch.
( Doeschka Meijsing, Hoe verliefd is de lezer?, blz. 94)

1 bestelling: 'De Muze en het Ambacht', samengesteld door Han G. Hoekstra en Victor E. van Vriesland.

16 april 2017

Saloon

Ik draaide aan de knop om het bad leeg te laten lopen en dacht aan de held in cowboyfilms. Die gaan in hun hotelkamer in een houten badkuip zitten en laten hun rug wassen door een blonde schone. In zo'n bad zit geen knop om het water weg te laten lopen. Er zit ook geen stop in. Hoe gaat dat dan? Er staat vast niet zo'n houten bad in elke hotelkamer. Ze zullen ook niet met een bad vol water gaan sjouwen. Het meest waarschijnlijke is dat, als de held uit het bad is, er iemand komt die het bad met emmers leegschept. En waar laat hij of zij dat water dan? Er zal wel geen wastafel staan (met waterafvoer) om de emmer in leeg te kiepen. Het raam uit met dat water, vermoed ik.

Kinderen en kleinkinderen waren vanmiddag en vanavond bij ons. Ik had in de tuin chocolade paaseieren en paasfiguren verstopt. Daar krijgen ze geen genoeg van. Ik schat dat ze een keer of tien opnieuw zijn verstopt en gezocht en verstopt en gezocht en verstopt....

Een jihad van liefde

Martijn legde hier het boekje 'Een jihad van liefde' van Mohamed El Bachiri (opgetekend door David van Reybrouck) neer. Een klein, maar zeer indrukwekkend boekje. Mohamed El Bachiri verloor op 22 maart 2016 zijn vrouw Loubna bij de bomaanslag in de Brusselse metro. Hij bleef achter met drie kleine kinderen. In dit boekje toont hij zijn rouw, zijn liefde en vooral zijn gebrek aan haat. Hij beschrijft op een begrijpelijke en overtuigende manier de vredelievende kant van de islam. Dit boekje zou veel gelezen moeten worden!

17 april 2017

Hotse Hiddes

Nieuw op Schrijversinfo: Sibe van Aangium en Martin van Amerongen.

4 bestellingen: Scott Fitzgerald, 'Bernice Bobs her hair and other stories', Karel Eykman e.a., 'De zaak Jan Steen', 10CC, 'Live and let live', 'Ondertussen ergens anders'.

18 april 2017

Rapportvergaderingenvan 8.00 tot 17.30 uur. Eerst zes vergaderingen van een half uur en daarna acht van elk veertig minuten. Ze waren nuttig. Veel leerlingen zullen geholpen worden door de afspraken die we vandaag gemaakt hebben. Maar ik ben nu compleet 'gaar'.

19 april 2017

Een vrije dag, maar weinig vrijheid: de dag is van voor naar achter volgepland: fiets ophalen bij de fietsenmaker en de kapotte fietsendrager daar naartoe brengen (ze gaan hem opsturen), betaalde boeken inpakken en wegbrengen, op school de koffie en de vergaderruimte voor vanavond regelen, naar de boekhouder voor de driemaandelijkse opgave én voor de jaarlijkse belastingopgave, vergadering voor vanavond nog één keer doornemen, naar de pizzeria met de collega's van de MR, vergadering van de MR met de wethouder (één uur gepland, het werd twee uur), de 'gewone' MR-vergadering (die dus ook uitliep; tot 21.30 uur).

8 bestellingen: 10 AO-boekjes, Nicolaas Matsier, 'Oud-Zuid', Doeschka Meijsing, 'Tijger, tijger!', Anne Provoost, 'Vallen', M.J. Broekmeyer, 'Joegoslavië', 'Maatstaf, 25e jaargang, nummer 2, Februari 1977', Luis Trenker, 'Om de toppen der aarde. Beroemde bergbeklimmers', G.D. van der Heide, 'Zuidelijk Flevoland vindplaats van scherven en wrakken', G.D. van der Heide, 'Wrakken in Flevoland'.

20 april 2017

bloemen

Een H5-leerlinge vroeg per mail of ik een paar minuten voor haar had. Ze kwam langs in de kleine pauze, met een bos bloemen. Het gaat nu heel goed met haar, maar in H3 had ze het heel moeilijk: 'Het is toen alleen maar gelukt omdat u steeds vertrouwen in me hield.' Daar word ik stil en warm van. Het is wat je hoopt: dat je er voor een paar kinderen per jaar toe doet.

Het schoolfeest van vandaag was niet van 20.00 tot 24.00 uur (zoals gewoonlijk), maar van 17.00 tot 21.00 uur. Er was een foodfestival georganiseerd. Hamburgers, frikadellen, saté, patat, salades, fruit, water, limonade en ijs. Daarnaast waren er spelletjes op het plein en in de gymzaal. Erg leuk en zeker voor herhaling vatbaar. Aan het hek konden geen kaartjes meer worden gekocht, omdat ze - uiteraard - van tevoren wilden weten hoeveel ze in moesten kopen. Bij het hek kregen ze, op vertoon van hun gekochte kaartje een stapeltje cinsumptiebonnen. Ik stond bij het hek om die kaartjes te controleren.

2 bestellingen: Jeroen Brouwers, ' Couperus 1863-1963', Ton Anbeek, 'Marcellus Emants - Een nagelaten bekentenis (uit: Lexicon van Literaire Werken)', Ton Anbeek, 'Marcellus Emants - Inwijding (uit: Lexicon van Literaire Werken)'.

21 april 2017

De laatste lesdag van de examenkandidaten en dus traditioneel de examenstunt. Qua stunt was het rustig; veel lawaai en veel confetti (leuk voor de schoonmakers) en een barbecue voor examenkandidaten en leraren op het plein (dat is de derde dag echter elkaar dat ik niet thuis eet). Die barbecue was door de leerlingen uitstekend georganiseerd.

Meestal worden we bij zo'n stunt op een gegeven moment door de examenstunters uit ons lokaal gehaald. Nu ging er even na half twaalf alleen een bel. Ik reageerde daar niet op (omdat ik dacht dat we opgehaald zouden worden). Omdat we helemaal boven in lokaal 219 zaten (in een hoekje van de gang) zagen we ook niet veel gebeuren. Om tien voor twaalf ging ik toch maar eens op de gang kijken: nergens werd meer les gegeven. V2a is een brave klas en ze kunnen 'trots' zeggen dat ze vandaag het langst van allemaal les hebben gehad.

De lesdag begon pas om 9.30 uur. Na een schoolfeest is het traditioneel 'even' uitslapen en daarna halfuurslessen. Echt lesgeven komt er dan nauwelijks van. In mijn H3-klassen was ik toe aan de afsluiting van hoofdstuk vijf, met een gedicht van Gerard Reve ('Graf te Blauwhuis'). Ik had een bananendoos gevuld met boeken van en over Gerard Reve en vertelde daar dit half uurtje over. Acherover zakken jongens, boeken weg, meneer Beek vertelt. V2 is wat jong voor Reve, maar dat halfuurtje praatte ik ook maar vol (al had ik dus verwacht hier na een minuut of tien in 'gestoord' te worden).

22 april 2017

Uitslapen. Deze week heeft me tamelijk gesloopt. Maar we hebben nu twee weken meivakantie. Rust! De weersverwachting is helaas niet veelbelovend. Ik heb één toets bij me. Die wil ik gelijk dit weekend nakijken, Af is maar af.

1 bestelling: 3 x AO.

23 april 2017 zondag

Een rustige vakantiedag. De toetsen van V2a zijn nagekeken. Ze hebben goed geleerd (dat bestaat nog!). Er zijn zelfs leerlingen met nul fouten in de twee pittige dicteezinnen. De leerlingen concludeerden dat collega Chorus wel wat sadistische trekjes moet hebben, om zulke dicteezinnen te kunnen bedenken.

24 april maandag

Ik kreeg een mailtje van de apotheek dat er medicijnen voor me klaarliggen. Dat bleken zowel de inhalers voor mijn longen als de pillen voor mijn bloeddruk, mijn diabetes en mijn cholesterol te zijn. Thuis deed ik de pillen voor tijdens de vakantie in zo'n pillen-per-dag-doosje. Daar zit dan voor twee weken een indrukwekkende hoeveelheid in. Van de inhalers gaf ik er in de apotheek twee terug. Thuis liggen er nog drie. Dat geeft aan dat ik toch regelmatig vergeet om eraan te zuigen. Vooral 's ochtends denk ik, want 's avonds, voor het naar bed gaan, denk ik er eigenlijk altijd wel aan (net voor het tandenpoetsen).

Om elf uur reden we, via en met Suzanne en Gijs, naar Ameland (Martijn zat bij ons in de auto). We konden flink doorrijden en we waren veel te vroeg op de pier in Holwerd. We konden met de boot van half drie over, in plaats van met de geboekte boot van half vier.

Huisje 'Dream'

25 april 2017

Dit huisje is schitterend ingericht. Gijs herkent de kranen en het sanitair. Daar is niet voor de goedkoopste uitvoeringen gekozen. In de woonkamer staat een houten krantenrek met veel informatie over Ameland. Daarop de gebruikelijke toeristische tjdschriften, maar ook drie romans die op Ameland spelen (één ervan kocht ik vorig jaar voor Lidy):

boeken over Ameland

- Thijs Arend Visser, Onder het torenlicht (1e druk 1946, tweede druk 2014)
- Thijs Visser, Terug naar de toren (2010)
- Thijs Visser, Als het torenlicht dooft (2015)

Ze staan er niet voor niks, want ze zien er gelezen uit.

Op het rek staat ook 'Friesland en de Friese waddeneilanden' van Rik Zaal. Thuis heb ik zijn 'Heel Nederland' uit 2009. In het voorwoord legt hij uit dat de meeste lezers gelijk hun eigen woonplaats gingen opzoeken, terwijl hij in de overtuiging was dat het boek vooral voor het opzoeken van vakantiebestemmingen en dagjes uit gebruikt zou worden. De oorspronkelijk uitgave bestond uit twee delen en 1300 bladzijden. In 2012 zijn die twee delen gesplitst in twaalf (provincie-)delen.

Over Nes en Ameland is hij niet mals:

Een rondje Ameland zou in Nes kunnen beginnen. In dit niet onaantrekkelijke dorp bevindt zich de grootste concentratie cafés, winkels, restaurants en hotels van het eiland. Alles voor de toerist en bijna alles van slechte kwaliteit voor te veel geld.

En even verder:

Tussen Nes en het strand bij paal 13 bevindt zich de toeristenhel van het eiland. Lelijke hotels, gruwelijke appartementencomplexen en smakeloze recreatievoorzieningen bepalen daar het beeld.

Vanmiddag maakten we een strandwandeling. Het waaide hard en het was akelig koud.We werden warm in de strandtent 'Sjoerd' bij Nes. Bier en bitterballen. Bij een oudere man naast ons werd op een dienblad een glas bier en een dik boek gebracht. In het boek een stalen bladwijzer. Een vaste klant die er elke dag een stukje komt lezen. Zijn boek wordt achter de bar voor hem bewaard!
De strandtent heeft eigen Heineken-bierviltjes met een behartenswaardige spreuk:

Only dead fish

Vanavond was er een oefening van het met paarden te-water-laten van de Amelander reddingsboot. Daar komen - ondanks het matige weer - honderden toeristen op af. Ik heb het al vaker gezien, maar voor de jongens was het een aardig uitje. De kleinzoons waren niet bijster geïnteresseerd.
We waren op het duin gaan staan, dan zie je de paarden met de boot uit de verte al aankomen en als je je omdraait zie je even later hoe hij het water in gaat.

26 april 2017

Het einde van de eenzaamheid We kijken naar de ochtendherhaling van 'De wereld draait door'. Voor de laatste keer van dit seizoen presenteren de boekhandelaren de beste boeken van deze maand. Hun aanbeveling: 'Het einde van de eenzaamheid' van Benedict Wells. Martijn heeft het boek en vindt de uitverkiezing terecht. Ik ben verbijsterd door de uitleg van de boekhandelaar bij dit boek. Deze heeft het over het meisje 'die'. Waar gaat het heen met de wereld als zelfs onze boekhandelaren hun taal niet meer beheersen?

Tygo en Dylano kijken op hun tablets filmpjes van Enzo Knol; wat een onbenulligheid en wat een geschreeuw. Ze leren er in ieder geval wat nieuwe 'lelijke' woorden van.

Nobel

We fietsten door de duinen van Nes, via de Ballumer Blinkert naar Ballum. Daar dronken we wat bij Nobel (waar ze de bitterballen per stuk verkopen) en we fietsten via de wadkant van het eiland weer terug naar Nes.

Bedstee

De jongens slapen als enige op de benedenverdieping. Daar is in de hal een echte bedstee.

Willem Alexander werd vanavond op tv geïnterviewd door Wilfried de Jong. De reacties op de social media en in de pers zijn zéér positief. De woorden 'Openhartig' en 'menselijk' overheersen. Dat klopt ook wel, al vergeet men steeds de zin af te maken: 'Openhartig en menselijk voor een koning'. Zelden zal een gekroond persoon op deze manier geïnterviewd zijn en op deze manier geantwoord hebben. Maar: als het geen gekroond hoofd was geweest, was het interview ongetwijfeld beoordeeld als 'terughoudend' en 'met de handrem erop'.

27 april 2017

Een natte en koude koningsdag. We fietsten naar Buren waar van een verregende rommelmarkt al weinig meer over was. Er waren een paar dozen met boeken, maar daar zat behalve een exemplaar van Annejet van der Zijls 'Sonny boy' weinig bijzonders tussen. Ik kocht dat laatste boek niet, want heb het al gelezen en er zijn er zo veel van verkocht, dat het kopen om later weer te verkopen een kansloze missie is.
Gelukkig stonden er naast de rommelmarkt twee opgeblazen springkussens, zodat de jongens het er naar hun zin hadden.

We fietsen van Buren via 'De Vleijen' terug naar Nes. 'De Vleijen' is een recreatiegebied met veel water, speeltoestellen en hangbruggen. Dat is in de zomer aantrekkelijker dan nu, maar de jongens willen altijd wel even klimmen en klauteren.

Vleien

28 april 2017

De administratie van Metz, de verhuurder van ons huisje en onze fietsen is niet al te best. Ik kreeg twee weken geleden al een mailtje om de huur van mountainbikes te bevestigen. Dat soort fietsen was niet te bedoeling en dat heb ik per mail rechtgezet. Dat mailtje - met de termijn van de huur - kon ik vandaan aan een jongeman laten zien die drie fietsen terug kwam halen. Hij ging onverrichter zake retour en moet nu aan andere mensen melden dat de fietsen er niet zijn (of ze bij een concurrent-verhuurder halen). Er lagen zaterdag trouwens ook al niet voldoende laken- en handdoekpakketten. Ik ben nu wel benieuwd hoe het uiteindelijk met de eindafrekening zal gaan.

We reden met de auto naar Hollum, waar de jongelui de vuurtoren beklommen. Wij wachtten op het terras van het pannenkoekenhuis 'Onder de vuurtoren' (waar de bediening uitermate sloom is).

We aten vanavond bij 'Binnen' in Nes. Als u hier ooit bent: kies een ander restaurant! De bediening wordt door de eigenares afgesnauwd, de lever is nog rauw (er kan een gemompeld 'sorry' af, maar er wordt niets aan of mee gedaan) en het kaasplankje blijkt een broodplankje te zijn, waarop een paar verdwaalde friemeltjes kaas liggen. En dat voor veel geld.

Samen met Martijn bekeek is 's avonds laat nog de film 'Sneekweek' (uit 2016). Het is een persiflage op een horrorfilm (al vrees ik dat het niet zo bedoeld is). 'Alle horroreffecten zijn op een lijstje afgevinkt', zei Martijn, terecht: (achtervolgd worden, hollend door een maisveld: check). Soapsterren en teveel toevalligheden maken er een whodunit van, die uiteindelijk weinig verrassend is.
De film blijkt wel actueel te zijn. De kranten staan deze dagen vol over de gevaren van ritalin bij gebruik door volwassenen. Dat is in de film ook een item.

29 april 2017

Drie kranten gehaald vanochtend. Martijn en ik hebben bonnetjes voor respectievelijk het 'AD' en het 'de Volkskrant'. Thuis heb ik op zaterdag de 'Trouw' erbij. Die kocht ik hier toch ook maar. Ik kocht ook 'Afdalingen. Op zoek naar onsterfelijkheid in de antieke mythes' van Marjoleine de Vos. Het boekje hoort bij de 'Week van de Klassieken 2017'. Die klassieken zijn een hiaat in mijn algemene kennis, merk ik o.a. bij Triviacrack.

speelhal Nes Speelhal Nes

Tygo en Dylano kwanen vanmiddag thuis met gewonnen speelgoed in de speelhal op het hoekje van de straat (een speelgoedgeweer, ballen, autootjes). Tygo vindt het gokken mooi. Dylano zit nog net zo lief op zo'n zachtjes schuddende politiemotor of in zo'n autootje. Ik heb wel genoten van de minuten dat ik samen met Tygo aan zo'n kermisapparaat stond, waarin de muntjes die je erin gooit vooruitgeschoven worden en er- als je geluk hebt - vooraan weer afvallen. Je kunt er met twee 'gootjes' munten in laten vallen, We deden dat samen en gelijktijdig. Hij had prima door hoe het werkte en stond geconcentreerd te mikken. Ik heb er voor een euro of zeven muntjes in gegooid, maar het was het waard. Vanwege de herinneringen aan vroegere kermissen en vanwege het koppie van Tygo.

Oerd Oerd

We fietsten vanmiddag via het schelpenpad in de duinen naar het Oerd. Dat is een kwestie van op het schelpenpad blijven fietsen tot je niet verder kunt. Je bent dan in het natuurgebied en bijna aan het eind van het eiland. Daar is een uitkijkpunt op een 27 meter hoog duin. Je kijkt er prachtig naar Schiermonnikoog, over de Waddenzee, over de Noordzee (dat olieplatform is daar vlakbij) en over het eiland richting Nes.
We mogen constateren dat we de fietsen niet voor niets gehuurd hebben. We hebben met z'n allen heel wat kilometers gefietst. Tygo kan nog net achterop in zo'n kinderzitje. Je kunt voor hem wel een fietsje huren, maar dat is een beetje sadistisch als wij allemaal een e-bike hebben. Electrische kinderfietsen verhuren ze niet.

Op de terugweg stopten we bij het pannenkoekenhuis/snackbar bij de strandovergang Nes. Dylano had daar al eerder zo'n opblaas-speelkussen zien staan en we hadden beloofd dat hij daar een keer op mocht spelen. Wij zaten er lekker op het terras. Het bestelde biertje was niet leverbaar, maar de serveerster noemde als alternatief Leffe Rituel 9. Dat bleek ook een lekker biertje te zijn. Met z'n zevenen elk twee consumpties en een snackplankje. Het geld vliegt wel je portemonnee uit.

Baken Baken

30 april 2017

De kinderen pakten vanochtend hun spullen bij elkaar en de auto in. Om half drie zwaaiden we ze uit. Wij blijven nog een midweek in dit huis. Een beetje groot voor met z'n tweetjes. Bijkomen van de drukte. Maar vandaag lukt dat bijkomen nog niet zo erg. Het was gezellig en ik mis ze meer dan dat ik van de rust geniet.

Veerboot
Van beneden naar boven En van boven naar beneden

Toen we bij de boot stonden te wachten, zagen we er een compleet voetbalelftal (sporttassen en een net met ballen) vanaf komen. Die waren deze ochtend een wedstrijdje 'op de wal' wezen spelen.

's Avonds fietsten we naar het strand om de zonsondergang te bekijken. Die was vanavond niet spectaculair, wanwege laaghangende wolken. Maar het kon in deze vakantie - gezien de weersverwachting - wel eens onze laatste kans op een zonsondergang boven zee zijn.

 

Door naar mei 2017