Terug naar november 2014

December 2014

1 december 2014

Daggedachte 331

Mijn geluk ontstaat voornamelijk door ongelukken te bedenken waar ik voor gespaard ben gebleven.
(W.F. Hermans, De laatste roker, blz. 232)

Vanochtend had ik vier brugklassers voor mijn bureau staan (Marloes was er niet). Ze waren eruit gestuurd omdat ze kletsten. De verontwaardiging spatte eraf: er waren er véél meer die kletsten! Op zo'n moment (ik betrap mezelf wel op herhalingen) trek ik deze preek tevoorschijn: Laten we het even simpel houden: Was er gezegd dat je niet mocht praten? Ja! Praatte je toch? Ja! Waar hebben we het dan over? Dan was je toch fout? Met die anderen heb jij niets te maken; jij bent verantwoordelijk voor je eigen daden, niet voor die van de andere kinderen in je klas. Ik zal je een voorbeeld geven: Ik rijd 120 op een weg waar ik 100 mag rijden en ik word geflitst. Als ik de rechter ga vertellen dat er véél meer waren die 120 reden, denk jij dan dat die rechter gaat zeggen: O, dat is vervelend voor u, meneer Beek, nee, dan hoeft u die bekeuring natuurlijk niet te betalen! Dat gaat hij niet zeggen hè? En nu ben ik die rechter. Denk jij dat ik nu tegen jou ga zeggen: O, dat is vervelend voor je, dat anderen ook kletsten, nee, die dan telt die gele kaart natuurlijk niet! Dat ga ik niet zeggen hè?

Al een week of zes staat er - elke zaterdag - een interview met een leerling of personeelslid van het Rembrandt College in 'De Gelderlander'. De journalist wil zo een portret van de school schetsen en hij slaagt daar tot nu toe aardig in; volgens mij raakt hij de sfeer van onze school heel behoorlijk. De zinnen hiervoor zijn een aankondiging: aanstaande zaterdag ben ik aan de beurt voor een interview.

2 bestellingen: J. Rentes de Carvalho, 'Waar die andere god woont', Brendan Beham, 'De man van morgen / De gijzelaar'.

2 december 2014

Daggedachte 332

Het was net koud genoeg om iemand bewust te maken van zijn oren.
(Koos van Zomeren, een vederlichte wanhoop, blz. 8)

Bestellingen via Bol.com worden af en toe geretourneerd. Dat gebeurt me nooit bij Boekwinkeltjes of via mijn eigen site. En meestal vind ik die retourneringen onterecht. De mensen lezen de omschrijving niet goed, sturen de boel dan terug en geven als reden iets op wat ze hadden kunnen weten. Het wordt nog irritanter als ze dan vervolgen ook nog een kopersbeoordeling geven met onterechte kritiek:

bol.com beoordeling

Beste meneer Anoniem, dat stond erbij vermeld!

Een lange schooldag en vanavond tienminutengesprekken (is dat één woord?). Ik had minder gesprekken dan in vorige jaren, maar ze waren wel weer intensief.

Met de journalist van 'De Gelderlander' heb ik een afspraak gemaakt voor donderdagmiddag.

3 bestellingen: knipsels Astere Michel Dhondt, Jef Last, '(Conflict) Moskou-Peking', Jef Last en P. van 't Veer, 'Japan tussen oost en west'. Jacqueline v.d. Waals, 'Laatste verzen'.

3 december 2014

Daggedachte 333

Het vervelende van betrekkelijk weinig verkocht worden
vind ik het betrekkelijk weinig verkocht worden.
(A. Alberts, NRC Handelsblad, 15-08-1986)

boekenbijlagen VN Gisteren haalde ik bij de bibliotheek een stapeltje boekenbijlagen van 'Vrij Nederland' op, die Petra daar voor me klaar had gelegd. Allemaal uit 1986.
Ontzettend leuk om door te bladeren, hier en daar wat te lezen (het interview met A. Alberts t.g.v. zijn vijfenzeventigste verjaardag) en uiteindelijk om er artikelen uit te scheuren/knippen voor de verkoop.
Dat waren nog eens tijden! Daar kan de hedendaagse 'Vrij Nederland' qua literaire berichtgeving echt niet aan tippen.

Vanmorgen heb ik me aangemeld bij Catawiki als verkoper. Ik wilde om te beginnen de 'Kuifje collectie' van Lekturama aanbieden, maar bij nadere beschouwing is die incompleet. Dan moeten die maar als losse delen bij Boekwinkeltjes in de verkoop.

Met Tygo maakte ik een rondje 'boodschappen': boeken naar het postagentschap, drop scheppen bij het Kruidvat (hij heeft een voorkeur voor felkleurige plastic snoepjes), een boek zoeken in mijn garagebox, afvalglas in de glasbak (Tygo sorteert 'echt' op kleur: een pot met een groen deksel gaat bij 'groen' en een chocopastapot met nog wat pasta op het glas gaat bij 'bruin') en wat boodschappen bij de C1000. Daar liepen drie Zwarte Pieten rond die hem ruim voorzagen van strooigoed en een chocoladeletter.

Twee weken geleden leerde ik Tygo schaken. Vandaag wist hij nog wat hij geleerd had. Ik heb een doos met grote plastic schaakstukken van zolder gehaald, ooit gekocht, nooit gebruikt (de pionnen zaten nog in een gesloten plastic zakje).

schaken me Tygo schaken met Tygo

Gisteren zag ik op het journaal dat tante post vandaag meer dan een miljoen pakketjes ging bezorgen. Eén daarvan was 'Een web van dromen. Dagboeken 1960-2003' van C.O. Jellema op ons adres.

1 bestelling: Markus Heitz, 'Drakenkeizer'.

4 december 2014

Daggedachte 334

Trouw nimmer met een schaker, want
daar kan gevaar in schuilen.
Ze willen tijdens een toernooi...
wel eens hun dames ruilen.

(Wim Meyles, Stof genoeg, blz. 14)

Vanmiddag was Niek Verhoeven van 'De Gelderlander' op school om me te interviewen. We hadden een prettig gesprek. Hij maakte geen aantekeningen, maar nam het gesprek op met zijn telefoon. Ik ben benieuwd wat hij ervan gaat maken.

Vanavond gingen we met zo'n twintig V5-leerlingen naar 'De Lampegiet', waar we de toneelbewerking van 'De ontdekking van de hemel' van Harry Mulisch zagen, met o.a. Waldemar Torenstra. De zaal zat maar half vol, maar de wegblijvers hebben wat gemist. Het lijkt me ontzettend moeilijk om zo'n dik boek (pakweg 900 bladzijden) tussen 20.00 en 22.50 uur recht te doen, maar dat is zeker gelukt en bovendien is het meer dan een brave samenvatting geworden. Met name de vondst om Harry Mulisch zélf als personage/schrijver op te voeren is heel goed.
De leerlingen hadden het boek (nog) niet gelezen. Ik ben wel benieuwd wat ze er van meegekregen hebben én wat ze van hun verslag en/of recensie gaan maken.

3 bestellingen: Frans Coenen, 'Verveling', knipsels Gerard Reve, prof. dr. P.J. Roscam Abbing, 'Gemeentewerken'.

5 december 2014

Daggedachte 335

Zeeland [groente-affaire]
- Overal in Zeeland zijn gisteren banketbakkers gearresteerd
die misbruik hebben gemaakt van de hoge aardappelprijzen
door de overvloedige regenval van dit najaar.
De bakkers verkochten nu sinterklaas nadert aardappels vervaardigd uit marsepein.
Ze waren niet te onderscheiden van de echte.
De politie van Goes spreekt van 'ronduit meesterlijke vervalsingen'.
De bakkers verkochten de namaakaardappelen
ver onder de prijs van de normale Zeeuwse klei-aardappel.

(Hans Dorrestijn, Dorrestijns Pers Agenstschap, blz. 62)

De journalist van 'De Gelderlander' stuurde me vandaag zijn tekst van het interview (met de vraag om feitelijke onjuistheden aan te geven en het verbod op herschrijven). Herschrijven was ook niet nodig, want het leek me een 'getrouwe' weergave van ons gesprek, al vindt een docent Nederlands altijd wel een komma of een lettertje om over te zeuren.
Vanmorgen was er ook een fotograaf op school. Hij maakte een foto van mij in gesprek met een leerling. Ik had Martijn gevraagd of hij dat leuk vond. Martijn is de jongen die ik vorige week - in mijn onuitgeslapenheid - uit de les stuurde.
Mijn leerlingen kennen mij goed. Ik liep met Martijn richting mijn kantoor voor die foto. Ik vroeg hem of zijn haar goed zat, waarop hij zei: 'Dat interesseert mij niets. U toch ook niet.'

Ik dacht in mei wel duidelijk gemaakt te hebben dat ik al mijn openbare functies neer wenste te leggen. Dat is toch niet helemaal overgekomen op het gemeentehuis. Deze week kwam er een brief of ik in maart weer stembureaulid wil zijn. Vreemd, want die mevrouw heb ik aan de telefoon gehad en ik heb letterlijk gezegd: 'Haal me maar van die lijst.' Nu heb ik de optie 'niet meer beschikbaar te zijn en wenst verwijderd te worden uit het stembureauledenbestand' aangekruist. Dat zal ze nu toch wel begrijpen, hoop ik.

3 bestellingen: Jack Vance, 'De Ogen van de Overwereld', Richard Dawkins, 'God als misvatting', Gijs Zandbergen, 'Het zure leven van Bart Zoet, Olympisch kampioen 1964'.

6 december 2014

Daggedachte 336

In Rusland betekent dopingcontrole dat ze controleren of je je doping wel op tijd hebt ingenomen.
(Jesse van Muylwijck, De Gelderlander, 06-12-2014)

Vandaag in 'De Gelderlander':

Aai over bol of schop onder kont

Vanavond met z'n tweetjes gegourmet, of eigenlijk 'ge-teppanyaki't', want we bakten e.e.a. niet in een pannetje, maar op een plaat. Op Facebook zag ik een foto van Karin, die vanavond met haar man samen hetzelfde gedaan had.

Bruiloftslied U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Stig Dagerman, Bruiloftslied
Jeroen Brouwers en J. Bernlef hebben ontzettend hun best gedaan de Zweedse schrijver Stig Dagerman (1923-1954) onder onze aandacht te brengen. Brouwers beschreef zijn zelfmoord in 'de laatste deur (1983) en in 'De levende stilte van Stig Dagerman' (1985). Bernlef vertaalde 'Het verbrande kind' (1962) en 'Natte sneeuw' (1965). 'Het verbrande kind' maakte destijds veel indruk op mij. Nu is zijn vierde (en laatste) roman (uit 1949) ook in het Nederlands vertaald. We lezen over een dag in een armoedig Zweeds dorp. Dagerman slaagt erin het leven hier ontroerend én humoristisch te beschrijven en dat levert een prachtig boek op (€18,50)

7 december 2014

Daggedachte 337

Ieder huwelijk lijkt ideaal van een afstand;
het instituut wordt door de waarnemer gecorrigeerd,
ongeveer zoals het trappenhuis van Escher
niet als onbestaanbaarheid waargenomen kan worden.

(Willem Jan Otten, Een man van horen zeggen)

Wim Brands sprak vanochtend in zijn tv-boekenprogramma met Willem Jan Otten. Wat is die Otten oud geworden; ik had hem niet herkend en begreep pas bij de aftiteling dat hij het was.

Vandaag werkte ik de Schrijversinfobladzijde over Maarten 't Hart bij aan de hand van de site van de Koninklijke Bibliotheek. Dat betekent 337 'treffers' = 'kaartenbakkaartjes' lezen en controleren of ik dat boek of die vertaling al op mijn bladzijde heb staan. Suf werk, maar de bladzijde wordt er wel lekker volledig door.

Aan het eind van de middag vierden we Sinterklaas. Vooral voor Tygo en Dylano. Tygo nam de rol van ceremoniemeester op zich. Hij kan in ieder geval zijn eigen naam en die van Dylano lezen, dus de meeste cadeautjes kon hij bij de juiste persoon afleveren. Vorig jaar stonden er veel te veel pakjes. Dat hebben we dit jaar wat beter in de hand gehouden. Vooral door voor de kleine mannen een paar wat duurdere cadeautjes te kopen. Het gaat ook niet om het geld. Ik was blij met het boek (Friederike de Raat, 'Een boek vol taalfouten') en de fles whisky (Finlaggan 10 years old), maar de brief van Suzanne en Gijs met warme dankwoorden, omdat we voor ze klaar staan als dat nodig is, deed me veel meer (ik word een sentimentele oude man).

Sinterklaas Sinterklaas
Sinterklaas Sinterklaas

Op vijf december en de dagen direct daarna worden er weinig boeken besteld. Dat is de dagen daarvóór waarschijnlijk al gebeurd.

Een uurtje nadat ik het bovenstaande had opgeschreven, kwamen de bestellingen binnen: Donna Hay, 'Stijlvol tafelen', Kader Abdolah, 'Dawoed', H.J.A. Hofland, 'Boven en onder de grond op Schiermonnikoog', Jeroen Brouwers, 'Zonder trommels en trompetten'.

8 december 2014

Daggedachte 338

Er zijn zoveel manieren om de onaangename werkelijkheid te ontvluchten.
Verdriet is een rotonde waar een oneindig aantal wegen op uitkomt.

(Reis om de wereld in 80 verhalen, blz. 173, Saadat Hasan Manto, Een mooie dochter)

Pubers blijven er onvoorspelbare redeneringen op na houden: 'Mijn ouders gaan scheiden. Ik blijf bij mijn moeder wonen, want als ik bij mijn vader ga wonen, moet ik veel te ver fietsen naar school.'

Het begint een terugkerende routine te worden (dit lijkt me onzin van mezelf, een routine is al iets terugkerends): Ik zie iets interessants op Catawiki (deze keer de eerste dertien jaargangen van 'De Parelduiker'). Ik ga meebieden tijdens de laatste minuten van de veiling (deze keer begon ik op € 76,00) en ik haak af omdat het me te duur wordt (deze keer bij € 112,00). En dan heb ik iemand anders weer op kosten gejaagd.

Als er daar zo goed geboden wordt, begin ik er zelf maar eens met een kavel atlassen (van Just) aan te bieden, denk ik. Of anders met die rij 'Keesings Historisch Archief' die ik nog heb staan.

3 bestellingen: Drs. P, 'Grabbelton', Victor E. van Vriesland, 'Voorwaardelijk uitzicht', P.D. James, 'Geen prijs te hoog / Lijkwade voor een nachtegaal'.

9 december 2014

Daggedachte 339

Ik haat deze knusse maand van schijnverbroedering en pseudo-religie.
(A.L. Snijders, Heimelijke vreugde 2, blz. 197)

De leerlingen waren druk vandaag, erg druk. Deze week is bijna een toetsweek (dat is altijd midden in een cluster), Sinterklaas is net weg, de kerstvakantie nadert en misschien speelt het weer ook nog wel mee. Het is dan prettig om bij de koffie te horen dat andere collega's er ook last van hebben. Dan ligt het in ieder geval niet aan mij.

In mijn tweede klas ging het o.a. over het aaneenschrijven van woorden. Bij de voorbeelden stond 'knabbeltang'. De leerlingen wisten niet wat dat was. Ik ook niet. 'Mijn tante Truus die een nootje eet', maakte ik ervan. 'Een ander woord voor notenkraker', maakte een leerling ervan.
Het blijkt óf een medisch gereedschap om botsplinters e.d. te verwijderen te zijn óf een gereedschap van een tegelzetter of glassnijder om stukjes van zijn materiaal 'af te knabbelen'.

Mijn school begint ambtelijke trekjes te vertonen. Het geld dat ik betaalde voor het theaterkaartje voor 'De ontdekking van de hemel' krijg ik terug. Daarvoor moet ik een declaratieformulier halen bij de administratie. Dat moet ik invullen en het kaartje erbij doen. Dat moet dan in het postvak van mijn sectievoorzitter. Die moet het formulier tekenen als verantwoordelijke voor het budget en zij levert het dan weer in op de administratie. Die maken dan het geld over naar mijn girorekening. Gedoe!

Antiquariaat Fokas Holthuis bestaat twintig jaar. Om dat jubileum kracht bij te zetten, hebben ze hun door Kees Lekkerkerker beheerde en uitgebreide Slauerhoff-archief overgedragen aan het Letterkundig Museum. Dat is een waardige manier om zoiets te vieren. Daarnaast vergeten ze hun klanten niet: bij de post zat de bijzonder fraai uitgevoerde Catalogus nr. 67 'J. Slauerhoff'. Ik ga daar niets uit bestellen (ik heb weinig met Slauerhoff), maar zo'n catalogus is een feest om te bekijken én bruikbaar om mijn Schrijversinfobladzijde over Slauerhoff nog wat aan te vullen.
In dezelfde envelop zat ook nog een écht cadeau: de door henzelf uitgegeven biografie 'Lagere aap. Het leven van Kees Lekkerkerker' door Menno Voskuil.

5 bestellingen: Michael W. Weithmann, 'Brandhaard Balkan', G. Sinoue, 'Weg Naar Isfahan', Maaijke Jansma, 'op school', Saskia Noort, 'Afgunst', Gustave Flaubert, 'Madame Bovary'.

10 december 2014

Daggedachte 340

Met kerstfeest leggen alle verpleegsters kerstpapier met groene takken,
rode biezen en glitter bij de patiënten neer.
Dat is natuurlijk heel lastig voor de patiënten,
maar de zusters doen het zo graag.

(J. H. Donner, Geen patiënten)

Tygo heeft mensen blijkbaar een paar keer 'sowieso' horen zeggen. Hij neemt dat nu over en gebruikt het op een juiste manier. Hij heeft het alleen niet goed verstaan en zegt: 'Hobieso'.

Een bestelling uit Kraggenburg. Van die plaats heb ik nooit gehoord. Wikipedia zegt: Kraggenburg is een dorp in de Noordoostpolder met 1416 inwoners. Dat weten we dan ook weer.

Vanavond hadden we weer ouders en oud-leerlingen op school om workshops over opleiding en beroep te geven aan de derdeklassers. Het liep lekker, enthousiaste sprekers en aandachtige leerlingen. Bij de wisseling van workshop kregen ze wat te drinken en het was mooi om te zien dat de leerlingen spontaan in gesprek gingen over de workshop die ze gevolgd hadden.
Een oud-leerling die nu de Pabo doet, kwam na afloop naar me toe. De afgelopen weken moesten ze op hun opleiding een spreekbeurt houden over hun held (wie was hun voorbeeld, waarom willen ze het onderwijs in). U raadt het al. Ze heeft een presentatie over mij gehouden. Mijn afkeer van mandarijnen kwam aan de orde en dat ze door mij bijna zin had gekregen om over begraafplaatsen  te gaan wandelen en schrijversgraven te bezoeken. Ik loop even naast mijn schoenen en kan er tot de kerstvakantie weer tegen!

1 bestelling: Eric Ackroyd, 'Droomsymbolen en hun betekenis'.

11 december 2014

Daggedachte 341

Kijk, zoals chimpansees uren bij elkaar zitten om elkaar te vlooien,
zonder dat er ooit een vlo gevangen wordt,
zo zitten mensen uren bij elkaar om te praten,
zonder dat er ooit iets substantieels gezegd wordt.

(Maarten 't Hart, De kroongetuige, blz. 44/45)

Toen ik door de aula liep, salueerde een V4-leerling in mijn richting. Ik vroeg hem welke militaire associaties hij bij mij had. Daar had hij geen antwoord op. Ik zei hem dat het enige zou kunnen zijn dat ik jarenlang akela ben geweest. Daar had hij nooit van gehoord. 'Akela de Hun?' Nee beste jongen, dat was Attila.

Vandaag sprak ik met enkele T2-leerlingen die uit de klas waren gestuurd. Dat is eigenlijk het werk van collega Jeannette, maar zij is deze week geopereerd. Tot de kerstvakantie hebben we haar taken verdeeld. Voorlopige conclusie: het is toch een andere tak van sport. Je moet een andere toon aanslaan. Directer?

We aten vanavond roodbaarsfilet. Lidy overwoog even om vissticks op tafel te zetten, maar die moet ze wat mij betreft maar aan de kleinkinderen voeren. Als ik vis eet, wil ik ook vis.

1 bestelling: Bart van Loo, 'Als kok in Frankrijk, de beste literaire recepten',

12 december 2014

Daggedachte 342

Ze hebben iets heel sereens, die dagen die hun inhoud eigenlijk al heel lang hebben verloren:
het geeft ze iets schimmigs, iets onnatuurlijks ook vooral.
God is dood,
maar de middenstand zal de Kerst tot het jaar 3000 in leven houden.

(C. Buddingh', Dagboeknotities 1977-1985, blz. 93, 25-12-1977)

Dit weekend mag ik van elke klas weer een toets nakijken. Begrijpend lezen van B2d en grammatica van mijn H3-klassen. Enkele H3-leerlingen vertelden me hoe ze creatief met de grammaticatoets waren omgegaan. De toets bestond uit twee delen: theorievragen en toepassingen. Ze haalden een deel van de antwoorden op de theorievragen uit de vraagstelling bij het toepassingsgedeelte! Ik heb wel waardering voor dat soort creativiteit, maar ga de volgende keer toch proberen die mogelijkheid uit te sluiten.

Deze week kocht ik (bij Wim) 'Querido's leesclubgids. Romans uit Nederland en Vlaanderen', onder redactie van Yves van Kempen en Bert Bultinck (2006). Ik was benieuwd hoe ze de boeken behandelen én kan de behandelde boeken (ver)melden op mijn Schrijversinfobladzijden. Als ik dat doe, heb ik mijn informatie over de betreffende auteur voor me. Daardoor raak ik teleurgesteld in de zorgvuldigheid van deze leesclubgids. Over Stefan Brijs staat op bladzijde 32: 'In 1997 debuteerde hij met 'De wording', een magisch-realistische roman die opviel door zijn barokke taal.' Dat Magisch-realistische en dat taalgebruik wil ik geloven, maar het boek heet echt 'De verwording'.
Op bladzijde 171 wordt gemeld dat Nelleke Noordervliet het boekenweekgeschenk 'Familiealbum' (1999) schreef. Dat was geen boekenweekgeschenk, maar een boekenweekessay en bovendien werd het geschreven door Remco Campert en Jan Mulder. Je zult toch lid zijn van een leesclub en dit boek gebruiken voor je achtergrondinformatie!

2 bestellingen: Hein Raat, 'Hefbomen en katrollen', R. Wartena e.a., 'Bijdragen en mededelingen, Deel LXVIII, 1974/1975'.

13 december 2014

Daggedachte 343

Voor een betere wereld moet je ongetwijfeld bij de optimisten zijn
(maar voor de betere humor toch bij de pessimisten).

(Koos van Zomeren, Naar de natuur, blz. 72)

Ik ken Joop van Leeuwen niet, maar het is een man naar mijn hart. Hij is schoorsteenveger en geeft in het AD van 15 november (ik ben oude kranten aan het opruimen) het volgende advies voor als je een schoorsteenbrand hebt:
Neem eerst een slok whisky, zodat je rustig blijft. Gooi zand op het vuur en sluit de schoorsteenklep en wanneer mogelijk de haard. Neem dan nog een slok whisky. Bel dan pas 112. Waarschijnlijk is het vuur al gedoofd voordat de brandweer er is.

Bram Vermeulen

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:


- Henk van Gelder, Bram Vermeulen: op leven en dood
Henk van Gelder schreef eerder een biografie over Simon Carmiggelt en over Joop van den Ende. Daar voegt hij nu een biografie over Bram Vermeulen aan toe. Hij beschrijft op ingetogen manier Vermeulens successen als volleyballer en als lid van Neerlands Hoop. Daarna volgt Brams zoektocht naar nieuw succes als zanger/tekstschrijver. Succes dat hij krijgt via België en via zijn tweede levenspartner Shireen Strooker.


Er is een andere biografie die om aandacht schreeuwt: 'Dwars tegen de keer: Leven en werk van Ida Gerhardt', geschreven door Mieke Koenen. Oók een uitstekend boek over een fascinerend leven. Toch raad ik u het boek over Bram Vermeulen aan ..... omdat ik hem een veel sympathieker mens vind. (€14,99)

2 bestellingen: Jacqueline E. van der Waals, 'Gebroken kleuren', Huub Oosterhuis, 'Jij die mij ik maakt'.

14 december 2014

Daggedachte 344

Mandarijnen hebben in zoverre met het Kerstgebeuren te maken,
dat er een kaars in kan.

(Koot & Bie, Bescheurkalender)

De relevante hoofdstukken uit 'De verlossing van Venus' van Martien J.G. de Jong (1979) en uit 'Dat oude Europa. Nieuwe keuze uit de maandagstukken' van Kees Fens (2004) heb ik op Schrijversinfo vermeld. Kees Fens leerde mij met die stukken in de Volkskrant lezen en ook bij herlezing blijken ze nog heel leerzaam. In dit boek noteert hij over Simon Carmiggelt:

In 1983 publiceerde Carmiggelt Mag 't een ietsje meer zijn?, een zeer uitgebreide keuze uit al zijn bundels. De ontwikkeling van zijn werk laat zich er goed in volgen. De vroege bundels zijn uiterst luchtig, komisch ook (nu, achteraf, lijken ze geschreven dooor iemand die Carmiggelt tracht na te doen: de vroege schrijver zijn eigen imitator, dat is bij alle goede auteurs het geval). Heel geleidelijk treedt een lichte vergrijzing op, het komische wordt humoristisch, het beschrevene laat niet meer zien welk een teveel aan leuks er is, maar hoezeer er een tekort daaraan is.

Ik heb vanmiddag de eerste grammaticatoetsen van H3 nagekeken. Het was te leren, maar dan moesten ze er wel even voor gaan zitten. Een deel heeft dat gedaan, een ander deel duidelijk niet. Als de toets bedoeld was om dat aan te tonen, dan is dat goed gelukt: Geen vijven, geen zessen, geen zevens! De leerlingen die het niet hebben geleerd. hebben een cijfer ruim onder de 5,0. De leerlingen die het wel hebben geleerd, hebben een cijfer ruim boven de 7,0.

Vanavond de dvd van de verfilming van 'De ontdekking van de hemel' gekeken. Het herlezen van het boek moet nu nog maar even wachten.

1 bestelling: Annie M.G. Schmidt, 'Minoes'.

15 december 2014

Daggedachte 345

U weet dat er een onderscheid bestaat tussen iemand feliciteren en iemand gelukwensen.
Feliciteren slaat op het verleden,
gelukwensen op de toekomst.

(Dr. Marc Galle, Voor wie haar soms geweld aandoet, deel 1, blz. 147)

Een hele dag hard gewerkt, maar als je nou vraagt wat ik gedaan heb ...

De toets begrijpend lezen van B2d is ook nagekeken (en veel beter gemaakt dan de vorig keer). Hij was waarschijnlijk iets makkelijker, maar ze zijn óók beter gewend aan dit soort vragen.

Vanavond vierde onze boekhouder het dertigjarig bestaan van zijn zaak in 'United Stage' in de Tuinstraat. Het was er druk, maar ik blijk weinig van zijn andere klanten te kennen. Toch was het leuk, want Jan Hardeveld was er, met zijn zoon en schoondochter. Jan werkte vroeger bij mijn vader in de autobeklederij en is voor zichzelf verder gegaan toen mijn vader ermee stopte. We haalden wat herinneringen op. Ik kom op een leeftijd dat ik daar plezier aan begin te beleven. De man die vroeger de boekhouding van mijn vader deed was er ook. Dan krijg ik uiteraard weer te horen dat ik zo op mijn vader lijk.

16 december 2014

Dit weekend is Cees van der Pluijm overleden. Light versedichter, samensteller van bundels van Drs. P en recentelijk schrijver van een boek over zijn geboortedorp: Radio Kootwijk.

Een drukke schooldag, met roosterwijzingen en een toenemend aantal gele kaarten. Ik vond het dan ook niet erg dat de sectievergadering aan het eind van de middag niet doorging.

Om vijf uur reden we naar Culemborg. Bij Lidy's vader in het verzorgingstehuis was voor de bewoners plus twee familieleden (of vrienden, of oud-buren) een kerstmaaltijd georganiseerd. Ze hadden er echt hun best op gedaan, inclusief cadeautjes voor de bewoners onder de kerstboom en een warm buffet van de plaatselijke Chinees. De oudjes zijn door de ongebruikelijke drukte en andere opstelling van de meubels wel een beetje uit hun doen. Lidy's vader weigerde de cadeautjes: 'Ik hoef die rotzooi niet. Dat laat ik hier staan.' Ook was hij - vast ook door die andere opstelling van het meubilair - bang dat hij zijn kamer niet terug zou kunnen vinden. Dat zei hij dan ook pakweg om de vijf minuten.

1 bestelling: W. van den Berg, 'Concordia. Een Veenendaals Leesgezelschap 1858-1943'.

17 december 2014

Daggedachte 346

Zelfbedrog houdt de menselijke soort in stand.
Darwin zat ernaast.
Niet de sterkste overleeft,
maar degene die zichzelf het beste voor de gek kan houden.

(Arthur Japin, Zoals dat gaat met wonderen, blz. 60)

De hele ochtend geen internet en Suzanne meldde dat ze ons een half uur heeft proberen te bellen. Dat heb je dan met zo'n drie-in-één-pakket, dan ligt het er allemaal uit (televisie hebben we trouwens wel). Ik ontdekte vanmiddag een service van Vodafonethuis die ik niet kende: ik kan voicemailberichten ook in mijn email beluisteren. In dit geval had ik daar echter niets aan: zowel de telefoon als internet werkten niet.

Van uitgeverij Liverse viel er bij wijze van heilwens een kalender voor 2015 op de mat. Jaap van den Born (altijd goed voor een glimlach) heeft zijn creativiteit losglaten op de alternatieve namen van de twaalf maanden, die hij in kwatrijnen (AABA, een bestaande versvorm?) beschrijft. Op de louwmaand staat:

Louwmaand - Jaap van den Born

Martijn kreeg een kerstpakket van zijn werk in Zeist en van de gemeente Veenendaal. In beide pakketten zat het boek 'Chef's Streken. Culinair koken met streekproducten'. Hij gaf mij vanmiddag één van die twee boeken. Toen we het doorbladerden bleken er allerlei restaurants uit de regio (streek!) in besproken te worden én recepten te leveren (O Mundo, De Vendel, Het Oude Gemeentehuis, Het Oude POolitiebureau, 't Kalkoentje, Residence Rhenen, Zeldzaam, De Witte Holevoet, Mucha, Planken Wambuis, De Lunterse Boer, Tanteloes, De Koning van Denemarken e.v.a.). Misschien wil Martijn dit boek dan toch weer terug hebben. In het boek uit Zeist zullen waarschijnlijk heel andere restaurants staan.

De leer-so van B2d is nagekeken. Ze hebben hem goed gemaakt / ze hebben goed geleerd. Ik wilde dit voor de kerstvakantie hebben nagekeken. In de kerstvakantie heb ik alleen van 3 H3-klassen een betoog na te kijken.

4 bestellingen: Sjiva Jansen, 'ANWB Routegids mountainbike', Ida Vos, 'Anna is er nog', Karen Blixen. 'Een lied van Afrika', P.A. Daum, 'Goena-goena'.

18 december 2014

Daggedachte 347

Hoe dichter
bij de Kerst

Hoe kribbiger
de mens werd

(Vrij naar Lévi Weemoedt, kerstwens Liverse)

Dit zijn de dagen! En dan bedoel ik niet de kerstdagen, maar de werkdagen. Mijn eerste lesuur begon om 8.00 uur, na schooltijd was er een kerstmaaltijd met het personeel en aansluitend was er een kerstgala voor de leerlingen (meer dan zevenhonderd kaartjes verkocht!) tot 00.00 uur. En toen moest er nog opgeruimd worden.
Ik stond bij aanvang en aan het eind bij het hek. Tussendoor keek of assisteerde ik hier en daar. Er waren twee casino's ingericht met echte (gehuurde) speeltafels. Ik genoot vooral van de gezichtjes en het enthousiasme van de pokerende brugklassers. Een enkeling met armen vol (nep)geld.

3 bestellingen: Etty Hillesum, 'Het verstoorde leven', H.M. Beliën, F.J. Meijer, K.A.D. Smelik, 'Een geschiedenis van de Oude Wereld. Bronnen', Karolien Knol, 'De Efteling'.

19 december 2014

Daggedachte 348

Woorden schieten sneller in mijn hoofd dan dat ze op papier terechtkomen.
Het dagboek dat ik 'denk' is veel uitgebreider dan het dagboek dat ik schrijf.
Vanwaar die censuur? En wat is die censuur?

(Kristien Hemmerechts, Een jaar als (g)een ander, 05-02-2001)

In verband met het kerstgala van gisterenavond begonnen we vandaag om 9.30 uur en draaiden we vervolgens halfuurslesjes. Die verlopen rommelig en druk. 'Gewoon' lesgeven wordt door de leerlingen niet echt gewaardeerd, maar ze kennen mij: dan doe ik het juist wél. In B2d waren er twee spreekbeurten (over Coco Chanel en over Fairtrade) en in mijn drie H3-klassen liet ik de resterende betogen inleveren en besprak ik de grammatica-so van vorige week.
Ik sloot elke les af met de opmerking: 'Lees snel het boek voor je boekverslag, dan kun je daarna nog een boek voor je lol lezen.' Dat leverde me in de ene klas een ijzige stilte op en in de andere klas een homerisch gelach.

In die 'lachende' klas bleven een paar leerlingen heel stil. Die trokken me na afloop vande les aan mijn mouw: 'Ik heb vier boeken klaar liggen, hoor, meneer.' Ze bestaan nog!

2 bestellingen: Carlos Ruiz Zafón, 'The Prince of Mist', Ronald Giphart, 'Ik ook van jou' (Bulkboek 235)

20 december 2014

Daggedachte 349

Zoals ik me afvraag of hoeren nog van seks kunnen genieten met hun eigen partner,
zo vraag ik me af of middenstanders, met het eeuwige 'prettige dagen' voor in de mond,
iemand echt van harte iets kunnen toewensen.

(Hans Engberts, Winkeldagboek, 24-12-1992, blz. 103)

De praxis gaf vanmorgen tot elf uur 25% korting op alles. Ik heb acht steigerplanken gehaald (en op maat laten zagen). Die zitten nu op zolder tussen de nokbalken en deze échte planken buigen niet door onder het gewicht van de boeken. Ik bracht ook meteen nog maar vier zakken haardhout mee.

Met Suzanne, Gijs, Tygo en Dylano liep ik aan het eind van de middag de 'kerstlichtjestocht' rond het Surfmeer. Het pad rond het meer was verlicht met duizenden waxinelichtjes in glazen potten. De potten lagen bijna allemaal op hun zijkant; dan regent het lichtje niet uit. De regen had het pad wel behoorlijk modderig gemaakt. Aan het begin stonden Romeinse soldaten, die vertelden dat iedereen zich moest laten inschrijven, verder langs het pad stonden en liepen herders met hun schapen, drie koningen (er was geen zwarte bij, die is blijkbaar in de Zwartie-Pieten-discussie ook gesneuveld), een herbergierster, trommelaars (?) en Jozef en Maria in hun stal.

kerstlichtjestocht kerstlichtjestocht


Het is, zeker voor de kleintjes, een aardige activiteit, zo in de donkere dagen voor kerst. We komen in de paasvakantie terug, want nu wil ik de kruisiging ook zien!

1 bestelling: Mellie Uyldert, 'Sterren mensen kruiden'.

21 december 2014

Daggedachte 350

Laatst werd ik aangeschoten door die man met het blauwe baseballpetje die 's morgens vroeg al in z'n volkstuintje schoffelt.
Zei me met betraande ogen dat zijn vrouw was uitgestapt. Ze had de dokter om een pilletje gevraagd.
Ze kreeg een drankje. Toen ze 't innam, zei ze tegen hem: "Kobus, ik begrijp niet waarom zo'n doodsdrankje zo vies moet smaken."

(Maarten 't Hart, Lotte Weeda, blz. 149)

Tygo belde om te zeggen dat hij ziek is. Hij was gisteren al aan de warme kant. Lidy zei: 'Jongen toch, was je ziek?' Hij antwoordde: 'Nee oma, ik ben nog steeds ziek!' Kijk: dat is een kleinzoon van zijn opa!

Op de tv zie ik een reclame van de Vriendenloterij. Die doen dat slim: je mobiele telefoonnummer is je lotnummer. Dan zullen er wel geen prijzen vallen op nummers die niet betalen (zoals de Staatsloterij heel lang heeft gedaan). En hoe doet de postcodeloterij dat? Zouden er postcodes bestaan waarvan niemand aan die loterij meedoet. Als dat niet zo is, moet er wel ontzettend veel geld binnenkomen daar.

Ik heb gisteren en vandaag al hard gewerkt aan de jaarlijkse k*tklus voor de belasting/boekhouder: de voorraad boeken moet worden vastgesteld. Het gaat nergens over, maar het schijnt te moeten. Ik ben nu op tweederde deel (twee van de drie door te werken mappen).

1 bestelling: Pearl S. Buck, 'Andere goden'.

22 december 2014

Daggedachte 351

Kerstmis bij de Gebroeders Temmes
Arie : En die koning heette Herodotus.
Gé : Die alle kleine kinderen opat.
Arie : Behalve Jezus, omdat die in dat mandje dreef.
Gé : Oja, nou weet ik het weer. Met die vallende ster.
Arie : En toen dat mandje met Jezus naar de Open Zee dreef
toen spleet de zee in tweeën, dat Jezus niet zou verdrinken en nat worden.
Gé : Maar hij had dus niets te eten.
Arie : Hij at herten en runderen. En dat sliep allemaal bij elkaar, met de lammen en de leeuwen.
Dat vonden ze een eer, om door Jezus te worden opgegeten.
Gé : Rauw?
Arie : Nee, eerst roosterde hij ze op een brandend braambos.
Gé : En als hij dan dorst had?
Arie : Dan sloeg Jezus met zijn staf op een berg en dan kwam daar bier uit.
Gé : Het is goed om in deze donkere dagen weer eens bij die dingen stil te staan.
Arie : Precies. Daarvoor hebben ze Kerstmis ook voor ingevoerd.
(Koot & Bie, Bescheurkalender)

Ik heb vanochtend het vaststellen van de voorraad/het balansen afgemaakt ... met een nauwgezetheid een betere zaak waardig.

Vanmiddag heb ik de jaarlijkse controle van mijn longen gehad. Mijn longinhoud zit op pakweg 70% van wat het zou moeten zijn. Onder de 80% willen ze eigenlijk met de medicatie aan het 'werk'. Ik voel daar niet zo veel voor. Ik voel me geen patiënt en eigenlijk is deze tijd van het jaar voor mijn longen standaard de zwaarste. Toen ik dat gezegd had, stelde ze voor dat ik volgend jaar een keer in mei kom 'blazen'.
Omdat ik er toch was, gaf ik een potje met Lidy's ochtendurine af bij de assistente. Wij vermoedden blaasontsteking en dat hadden we goed. Ik kon vanmiddag een antibioticakuur halen bij de apotheek. Het is weer vakantie!

3 bestellingen: Boelie van Leeuwen, 'Schilden van leem', Joseph Boyden, 'Driedaagse reis', Hans Kievid, 'Brasilia Nieuwe hoofdstad in de wildernis'.

23 december 2014

Daggedachte 352

Nu is de winter ingetreden
Een bar en bitter jaargetij
Het lachen dat we samen deden
Het is voorbij het is voorbij

(Friso Wiegersma, Het lachen, 1975)

Een lastige afweging die ik soms moet maken bij een oud boek/paperback: zelf lezen of te koop zetten. Bij het openvouwen van een oude paperback hoor je de rug kraken. Die gaat er bij het lezen niet op vooruit. Toch ga ik 'Lasterpraat' van Adriaan Morriën eerst zelf lezen.Bij het doorbladeren ervan word ik wel nieuwsgierig. Her zouden citeerbare zinnen in moeten staan en wellicht ook bruikbare opmerkingen over andere schrijvers.

Vanmiddag kocht ik bij het postagentschap een doosje postzegels nr. 1 en een doosje nr. 2. Zo'n grapje kost je € 256,00. En dan zegt die verkoopster: 'Nu heeft u € 20,00 verdiend.' Met ander woorden: na 1 januari worden de postzegels alwéér duurder.

2 bestellingen: Albert Helman, 'De stille plantage', Loek Polders (samenstelling), 'Kerstverhalen'.

24 december 2014

Daggedachte 353

PS Als alle overstresste veertigers hard met hun hoofd schudden
hebben we alsnog een witte kerst.

(Youp van 't Hek, Majesteit, blz. 73, Amsterdam, 21 december 1996)

Dylano gooide stukjes papier in de prullenbak. Even later hielp hij me bij het inpakken van boeken. Ik gaf hem een stuk papier en zei: 'Gooi dat maar in die doos'. 'Hé', zei hij, 'dat is een prullendoosbak.'

Vanmiddag kocht ik oliebollen bij de kraam bij de Praxis. Lidy gaf me een bon uit de krant van een andere kraam mee: 'Die kun je daar ook inleveren', zei ze. Omdat ik bang was daar voor paal te staan met een bonnetje van een andere oliebollenbakker, vroeg ik eerst - voorzichtig - of het klopte dat ze alle bonnen van concurrenten ook aannamen. Ja hoor, dat klopte. Dus kreeg ik vijfentwintig bollen voor een tientje i.v.m. het jubileum van een ander. Dat is wel slim van deze oliebollenbakker. Hij heeft in ieder geval geen advertentiekosten!

Vanavond heb ik maar eens wat Joe Cocker geluisterd. Hij overleed eergisteren. Cocker kon - als geen ander - een nummer van iemand anders op een geheel eigen manier brengen. Niet nadoen, maar opnieuw interpreteren, ja, soms zelfs verbeteren. Ik hoor 'With a little help from my friends' liever van hem dan van The Beatles. En ook met Randy Newman-nummers wist hij raad: 'You can leave your hat on', maar zeker ook 'Marie', 'Sail away' en 'I think it's gonna rain today'. En als ik dan toch aan het opsommen ben: 'First we take Manhattan' (van Leonard Cohen) op de cd 'No ordinary world' uit 1999 is ook weergaloos.

Vanavond heb ik voor het eerst iets ingebracht op de veiling van Catawiki. Begin volgend jaar is er een aparte Lucebert-veiling. Daarvoor bied ik alle knipsels (ca. 120) uit mijn archief aan. Geen idee wat dat gaat doen. Ik zal er minder voor beuren dan ik op Raban vraag, maar je kunt niet alles eeuwig in de kast laten staan. Nu beur ik er in ieder geval iets (en ik hoop uiteraard op meer dan 'iets') voor.

De beste kerstavond sinds jaren. De laatste vijf kwartier zond België (een deel van) 'Live in Dublin' van Leonard Cohen uit! Opgenomen in september 2013. Het lijkt wel op 'Live in London', maar er zitten nummers van zijn cd 'Old ideas' bij: 'Amen', 'Darkness'. Ik heb gelijk gekeken of het concert ook te koop is: dertig euro voor 3 cd's en een dvd. Die kan ik mooi aanschaffen van de bon in mijn kerstpakket!

1 bestelling: Anneke Brassinga, 'Verschiet'.

25 december 2014

Daggedachte 354

"En er zal vrede op aarde heersen," sprak hij,
"al moet ik daarvoor ook negenennegentig procent van de mensheid uitroeien."

(C. Buddingh', Dagboeknotities 1977-1985, blz. 258, 29-05-'78)

Ik lees altijd een aantal boeken tegelijk/door elkaar. Afhankelijk van mijn stemming en van waar die boeken liggen. De oorzaak is vooral dat ik aan een interessant lijkend boek begin, terwijl een ander boek nog niet 'uit' is. Opdracht voor deze kerstdagen: deze drie boeken (die bijna 'uit' zijn) tot het eind lezen:
- Willem Frederik Hermans, De laatste roker
- Adriaan van Dis, Het beloofde land / In Afrika
- Jan Brokken, Nog een nacht
Het laatste boek(je) is een literair juweeltje. Ik had het maandag mee naar de dokter, om in de wachtkamer te lezen. Ik was 'te snel' aan de beurt.

In de loop van de middag kwamen de kinderen en kleinkinderen. Televisie kijken, spelletjes doen (Mens-erger-je-niet in de 'Cars'-versie en Martijn haalde het spel Spookslot van zolder. Het was nog bijna compleet). We aten carpaccio (van vijf verschillende soorten dun gesneden vlees) en maakten onze eigen pizza's; in de rode ferrari, maar deze keer ook calzones in de oven (op de voor de barbecue gekochte pizzasteen).

26 december 2014

Daggedachte 355

Ik heb iets uitgevonden
waardoor vriendschap niet kan vergaan
ik zeg gewoon wat jij moet doen...
en daar houd je je aan!

(Shel Silverstein, Lees maar lang en wees gelukkig, blz. 323)

Een rustige dag. Aan het eind van de middag gingen we naar Martijn. Hij had twee winterbiertjes voor me in huis gehaald én heerlijk gekookt, met veel, kleine voorgerechtjes.

1 bestelling: Frank Herzen, 'Ali Baba en andere verhalen uit 1001 nacht'.

27 december 2014

Daggedachte 356

En de sneeuw viel neder lijk kersebloesem
En de wegen werden wit;
En de stilte nam als een blanke vogel
D'aarde in bezit.

(Margot Vos, Sneeuw (fragm.), Intermezzo, blz. 35)

Aan het eind van de middag heb ik toch de sneeuwschuiver maar tevoorschijn gehaald en het pad achter en de oprit voor schoongeveegd. Van het trottoir voor ons huis heb ik de helft schoongeveegd. Zo is er een looppad, maar kunnen sleedjes ook blijven glijden.

Lidy vindt het leuk om de vogels te voeren. De muizen vinden op hun beurt dat weer leuk. Er staat een plastic zak met vogelvoer in de schuur. Die is door de muizen opengevreten en het vogelvoer ligt door de halve schuur. Ik heb vallen in het voer gezet. Vanmiddag zat er een muis met zijn poot in de ene val en met zijn achterlijf in de andere. Die voorpoot moet eerst geweest zijn. Daar is hij van geschrokken en achteruit gelopen; met zijn kont in de andere val. Die tweede val heeft zijn rug gebroken, want hij lag nog op dezelfde plek.

De Rabobank gooit er met televisiereclames een charme-offensief tegenaan. Ze hebben een aandeel in de buurt, in de sportclubs, in elkaar. Sodemieter toch op: ze hebben jarenlang hun klanten bedonderd met woekerpolissen gebaseerd op aandelen!

4 bestellingen: J. van Oudshoorn, 'Louteringen', Multatuli, 'Max Havelaar', Hein de Bruin, 'Het ingekimde land en andere gedichten', Hein de Bruin, 'Job', Herman Pieter de Boer, 'De troost van hagelslag. 116 sonnettines', Johann Wolfgang Goethe, 'Faust Der Tragödie erster und zweiter Teil'.

28 december 2014

Daggedachte 357

Morgen zijn we tolerant.
De wereld wordt al veel te veel door klootzakken bemand
Dus leef niet langer als een plant
Gebruik van nu af je verstand
Bekijk de dingen ook eens van een hele andere kant

Het is zo makkelijk gezegd
Van dit is goed en dat is slecht
Maar bij de grootste schoften wordt nog elke dag een krans gelegd

(Leen Jongewaard, Leen is alive)

Vandaag heb ik een half uurtje mailtjes van leerlingen zitten beantwoorden. Het is vakantie, daarom doe ik dat niet dagelijks, maar het is ook wat flauw om ze niet te antwoorden op vragen of ze een boek wel of niet mogen lezen voor hun boekverslag (dat moet na de vakantie immers af zijn). En 'Duizend kilometers' van Elle van den Bogaart mag van mij best gelezen worden. En 'Opgejaagd' van Lydia Rood vind ik ook prima. En vooruit: 'Geen bereik' van Marian de Smet is ook akkoord.

Dit weekend is het Nederlands kampioenschap schaatsen. Het wordt in de middag ook live uitgezonden op tv. Twee oud-schaatsers, Mark Tuitert en Paulien van Deutekom, mogen als analisten hun zegje doen. Die Paulien van Deutekom is een verschrikking om naar te luisteren; ze begint doorlopend - vijf keer achter elkaar - aan een nieuwe zin, zonder de vorige afgemaakt te hebben.

Met Suzanne, Tygo en Dylano wandelde ik vanmiddag in en rond het besneeuwde Zandgat. Prachtige winterse plaatjes. Er waren een paar duizend mensen op hetzelfde idee gekomen; files voor de ingang:

sneeuw Dylano
Tygo sneeuw

2 bestellingen: Jeroen Brouwers, 'Bezonken rood', 'Molens, molenaars en broodbakmachines'.

29 december 2014

Daggedachte 358

Er zijn dus verschillende manieren om gelukkig te zijn, dacht ik.
Misschien zijn mijn vader en moeder ook wel gelukkig. Ik weet het niet.
Ze kijken vaak heel ernstig.
Misschien heb je een vrolijk soort geluk en een ernstig soort.

(Toon Tellegen, Mijn avonturen door V. Swchwrm, blz. 62)

Lidy was vanmiddag met Suzanne naar het dorp. Ik paste bij ons thuis op de kleinkinderen. Ze hadden zelf een dvd meegebracht: 'Horton'(Van de makers van 'Ice age'). Een geweldig voorbeeld van een film voor kinderen met zóveel lagen dat hij ook voor volwassenen interessant is. De kleintjes genieten van de avonturen, het gehol en de vrolijkheid. Voor de volwassenen zijn er de karikaturen van machtsspelletjes en vooral van het geloof in een hogere macht en de profeten daarvan.
Het geheel wordt extra aantrekkelijk door de stemmen van o.a. Giel Beelen en Carice van Houten en extra interessant omdat het een bewerking van een boek van Dr. Seuss blijkt te zijn!! (Horton hears a who!')

2 bestellingen: Helen Taselaar, 'Het nieuwtje van De Wildhof', Joop Braakhekke, 'Kookschrift van een kookgek 3'.

30 december 2014

Daggedachte 359

Samen hebben de dieren in het bos
de jager een kaart gestuurd met, in
mooie letters 'van harte beterschap'.

Met de jager kunnen ze erg lachen
want hij schiet altijd helemaal mis.
Vandaar die kaart: ze missen elkaar.

(Gerard B. Berends, Missen, in: Altijd zoek)

Tussen kerst en oud-en-nieuw lopen we jaarlijks even bij Albert van Kooten binnen. Hij heeft een - altijd interessante- opruimingstafel in die periode. Het aanschaffen van een-boek-of-wat is één van mijn kleine genoegens. Dit jaar kocht ik:
- Gerard Reve, Zelf Schrijver Worden
- Kristien Hemmerechts, Gitte
- Hella S. Haasse, Inkijk
- Nico Keuning, Oorlog en pap. Het bezeten leven van Johnny van Doorn
- Geert Mak, De hond van Tisma. Wat als Europa klapt?

Lidy kijkt naar kinderboeken:
- Rifka Burggraaf en Marijn Spaanderman, Het ABC van Nederland (twee keer, één keer om naar Australië te sturen)
- Edward van de Vendel & Floor de Goede, Opa laat zijn tenen zien (en andere stripgedichten)
- Karen van Holst Pellekaan, Binkie's beestenbende (voorleesavonturen)
- Edward van de Vendel & Carll Cneut, Fluit zoals je bent (Zilveren Griffel én Zilveren Penseel 2010)

Bij het afrekenen van dat laatste boek verzuchtte de verkoopster: 'Het doet toch een beetje zeer, zulke boeken in de opruiming.' Ik zei: 'Daar staat tegenover dat er ook boeken liggen, zoals die van Daphne Decker, waarbij je denkt: Die kunnen niet snel genoeg in de opruiming.'

2 bestellingen: F. Scott Fitzgerald, 'De laatste filmmagnaat', 'Spiegel Historiael', 19de jaargang, no. 9, september 1984.

31 december 2014

Daggedachte 360

'Of je was naar de kerk geweest op oudejaarsavond,
de kerk, vol licht en wit en deining van orgelmuziek,
die klaterend afdroop langs trillende wanden.
En straks poffertjes!
En één diep gevoel van stille veiligheid, van zalige dankbaarheid.
En je ging dien avond naar bed, vol God en poffertjes.'

(J.A. der Mouw, in Willem Wilmink, Wilminks keus 1, blz. 66)

Tygo sliep vannacht bij ons, dat doet hij graag een nachtje in een vakantie. Vanochtend kwam Suzanne Dylano ook brengen. Ook in de vakantie is woensdag een oppasdag. Tygo haalde de oude/ouderwetse 'spellendoos' weer van zolder. Hij zal niet rusten voor we alle spelletjes uit die doos minstens één keer gespeeld hebben. Vandaag ging hij voor het 'paardenrennenspel'. Gelukkig zit er een boekje met de uitleg van de spellen bij. Dit is een nogal simpel spel. Er zijn een stuk of vijf hindernissen. Als je daar terecht komt, moet je tien plaatsen terug, terug naar de start, mag je nog een keer gooien of ben je 'dood'. Dylano wilde ook meedoen. Drie jaar lijkt me jong voor zo'n spel, maar het ging. Hij won zelfs het eerste spel. Toen we het voor een tweede keer deden, speelde Dylano zichzelf 'dood'. Hij accepteerde dat, waarschijnlijk omdat het Tygo in de eerste ronde ook al overkwam.

paardenrennen

Vanmiddag bakte ik appelbeignets (wij noemen ze appelflappen) en probeerde ik de tortilla's voor het 'tapa's-etentje' met de sectie Nederlands. Ik wilde ze in een vormpje maken, maar zowel in de pan als in de oven liep het eigeel de vormpjes uit (ik heb de oven een keer of zes open gedaan om het er weer overheen te scheppen). Ze smaken wel, maar het wordt niet wat ik gedacht had. Dat worden voor de sectie dus 'gewoon' tortilla's uit de koekenpan.

tortillavierkant

1 bestelling: 'Bzzlletin 53: Themanummer: Het fonds van C.J. Aarts'.

 

Door naar januari 2015