December 2015

1 december 2015

Enveloppen schrijven en voor 16.30 uur naar de post brengen. Dat lukte net. Ze werden tegen 15.30 uur (pas) gebracht.

2 bestellingen: Paul Rodenko, 'Gedoemde dichters / les poétes maudits', Bodemkaart: Blad 16 West Steenwijk Blad 16 Oost Steenwijk.

2 december 2015

Vanmiddag 'ontruimden' we de kamer van Lidy's vader. Het grote werk hebben we natuurlijk al gedaan toen we zijn appartement opruimden. Het is ontluisterend om te zien wat een mens na vierennegentig jaar leven nog aan bezit over heeft. Twee personenauto's met oude meubelen en zakken kleren naar de 'stort'. Een stoel, een televisie en wat prullaria die nog meegaan naar kinderen en kleinkinderen. En dat was het dan.

Een Vlaamse meneer vraagt naar de verzendkosten van 'Hoge bomen in Hanoi' van Carolijn Visser. Het boekje kost € 2,50 en past door de brievenbus. Maar ... het weegt net meer dan 250 gram. Voor brievenbuspost naar België vraagt Post.nl in dat geval € 10,35. Deze meneer antwoord - terecht - dat hij voor dat bedrag een nieuw exemplaar bij Bol.com kan bestellen.

3 december 2015

Zo, weer aan het werk. En gelijk maar van voor acht uur tot na vijf uur. Ik ben wel gelijk weer helemaal 'bij'.

Vanavond lekker naar Jeroen van Merwijk geluisterd, gekeken (op Youtube) en zijn liedteksten gelezen. Morgen ga ik daar mijn leerlingen mee lastig vallen.

2 bestellingen: Noni Lichtveld, 'Anansi. De spin weeft zich een web rond de wereld', Gerard Reve, Prentbriefkaart: 'Vier wintervertellingen'.

4 december 2015

Vanavond was er in Culemborg gelegenheid tot afscheid nemen van Lidy's vader en condoleren. Pa lag er netjes bij. Hij leek meer op zichzelf dan dat hij dat in de laatste maanden heeft gedaan. Suzanne twijfelde of ze hem nog wilde zien. Gelukkig deed ze dat wel, want dit is een beter laatste beeld dan de opa zonder gebit op zijn sterfbed. Ze vond dat hij met zijn mager geworden, wat hoekige gezicht wel op de GVR leek. Ik keek nog eens goed en verdorie, ze had gelijk.
Er kwamen nog heel wat mensen condoleren, al zijn dat, als de overledene vierennegentig én dement is geworden, eerder kennissen van de kinderen van de overledene dan van de overledene zelf.

4 bestellingen: 'Amsterdam funshopping gids', Truus van der Roest, 'Geleid door een verheven hand', P.C. Boutens, 'Honderd Hollandsche Kwatrijnen', Hans Vlek, 'Iets eetbaars'.

5 december 2015

We bestelden vanochtend op de Patrimoniumlaan negen mooie rode rozen, die de kleinkinderen maandag bij de crematieplechtigheid op de kist kunnen leggen. We kunnen ze maandag om tien uur ophalen.

We kregen twee jonge mannen aan de deur. Ze wonen een eindje verderop in de straat. Ze gaan op 30 december héél veel oliebollen bakken en bieden die aan hun straatgenoten te koop aan. Ze zeiden dat dit al het vierde jaar is dat ze dit doen, maar ik kan het me niet herinneren. We hebben er tien besteld. Eerst maar eens kijken of ze lekker zijn. Ik vind het wel een mooi voorbeeld van 'buurtactiviteit'.

Aan het eind van de middag waren er pakjes voor Tygo en Dylano. Wij hadden onderling lootjes getrokken. De kleintjes genoten en daar genoot ik dan weer van. Tygo kan nu de namen op de pakjes lezen en was daar erg druk mee. Dylano begint plezier in het uitpakken te krijgen (op zijn verjaardag hield hij het na een paar cadeautjes nog voor gezien). Hij riep keihard 'Dank u wel, lieve Sinterklaas' na een gewenst cadeautje. Hij had zijn verlanglijstje goed in zijn hoofd zitten en zei bij een daarbuiten vallend cadeau: 'Die wou ik toch helemaal niet hebben!'.

2 bestellingen: Neerlands Hoop, 'Bloed aan de paal', A.M. de Bakker, 'Simon Carmiggelt 1913-1987'.

6 december 2015

Dit is een rare dag: nog een dag wachten op de crematie. Een dag die alleen maar 'om' moet. Ik schaafde met Lidy samen nog wat aan haar toespraak.

Op woensdag 23 december wordt 's middags om 15.30 uur mijn gedicht 'Veenendaal, Veenendaal' (een ollekebolleke) onthuld op de muur van Verlaat 2. Een mooie plek; vlak bij de net nieuwe Brouwersgracht én vlak bij mijn geboortehuis. De commissie 'Gedichten op muren' maakt een klein feestje van deze onthulling.

2 bestellingen: H.J. De Roy van Zuydewijn, 'De Visionair', Charles Dickens, 'Oliver Twist'.

7 december 2015

Vandaag dan (eindelijk) de crematie van Lidy's vader. Het crematorium in Tiel bleek veel dichterbij te zijn dan we dachten. Je bent er binnen het half uur (en we waren er dus veel te vroeg).
Ook vandaag gold: als je boven de negentig jaar komt, zijn er niet overdreven veel mensen bij je uitvaart. Maar het ging natuurlijk om een waardig en bij hem passend afscheid en niet om het aantal aanwezigen. Ik denk dat we daar goed in geslaagd zijn. Zes sprekers (zijn twee dochters, zijn twee kleindochters, zijn zus en zijn zwager) belichtten elk een stuk van zijn leven en zijn persoon. Pa werd niet als een heilige neergezet, maar eerlijk zoals hij was: een lieve, trotse, nette man. Uit de toespraken bleef over dat hij al met al een goed leven heeft gehad. De demente blessuretijd had hem bespaard mogen blijven.

1 bestelling: Charles Dickens, 'Oliver Twist'.

8 december 2015

De afgelopen week heeft me aardig gesloopt. Ik ben moe, moe moe. Toch is het lekker om weer gewoon aan het werkt te zijn. Leerlingen beuren me op, zonder dat ze dat merken.

Ik liep om half tien op de trap, toen de derde bel ging. Ik zei hardop: 'Alweer een lesuur voorbij. Wat gaat zo'n dag toch snel.' Ik had wel gezien dat er een leerling achter me liep. Zij zei onmiddellijk: 'Nou, niet als je een saaie les hebt!'

Vorige week leverde ik namens de MR bij de directie een lijst met vijf beargumenteerde vragen in over zaken die op school organisatorisch een verbetering kunnen gebruiken en waar in de afgelopen maanden in de personeelskamer over gemopperd werd. Ik vind het de taak van de MR om daarnaar te luisteren, het gemopper te filteren en op hoofdlijnen zaken aan de orde te stellen. Met deze vragen (en de daarbij aangegeven oplossingsrichting) maken we gebruik van ons recht om ongevraagd advies te geven.
Vandaag stuurde ik die vragen per mail aan alle personeelsleden. Daar kwam snel en veel reactie op. Van opgestoken duimen tot een mailtje met 'Nice work, Mats en trawanten!'. De collega's zijn in de afgelopen jaren niet gewend op deze manier door de MR op de hoogte te worden gehouden. Misschien heb ik dit aan mijn politieke verleden overgehouden; het voeren van een permanente campagne. Je laat je kiezers weten dat je dát aan het doen bent, waar ze je voor gekozen hebben.

Vorige week was ik op Catawiki de hoogste bieder op een kavel met vijf biografieën:

- Wim Hazeu, Gerrit Achterberg. Een biografie
- Jan van der Vegt, Hans Andreus. Biografie
- Vic van de Reijt, Elsschot. Leven en werken van Alfons de Ridder
- Gé Vaartjes, Rebel & dame. Biografie van Top Naeff
- Wim Hazeu, Vestdijk, een biografie

Op Schrijversinfo in de nieuwe lay-out: H. Marsman.

Nieuw op Schrijversinfo: Engelbert de Chateleux.

9 december 2015

We sliepen vanochtend uit en gingen daarna samen naar het dorp. Nieuwe sloffen voor mij (toch maar weer van leer, want in die stoffen sloffen krijg ik enorme zweetvoeten), brillen bekijken voor Lidy (ze gaat volgende week haar ogen laten opmeten), een kledingwinkel en de Aldi. Aansluitend lunchten we bij Zeldzaam.

In ons rondje dorp wilde ik ook de dit weekend officieel te openen Brouwersgracht zien. Ik vind het een wat kunstmatige en erg dure manier om water terug te brengen in het centrum. Daar waar ooit water was om de turf over af te voeren, maar niet op deze plek! Eerlijk is eerlijk: het viel me reuze mee! Hij is breder dan ik in eerste instantie aan de droge bak meende te zien en het ziet er als geheel aardig uit.

Brouwersgracht Brouwersgracht

We wandelden door naar Verlaat 2, waar op 23 december mijn gedicht 'aan de muur' wordt onthuld. Ik was benieuwd naar de plek en ik zie op dat adres twee opties:

Verlaat Verlaat 2

Het aardige van mijn gedicht op deze locatie is dat vanuit mijn geboortehuis én vanuit mijn jongenskamer het gedicht straks te zien is. He is letterlijk op een steenworp afstand.

4 bestellingen: Stieg Larsson, 'De vrouw die met vuur speelde' (luisterboek), Jo Schuurmans, 'De rooie reus. Dirk de Vroome, strijder tegen onrecht 1925-1986', Anton van Duinkerken en C.J. Kelk (samenstelling), 'Poëzie uit den Pruikentijd', Theun de Vries, 'Het zwaard, de zee en het valse hart'.

10 december 2015

Mijn eerste les aan een H3-klas gaf ik vandaag in lokaal 215. Het ging over samengestelde zinnen. Ik omcirkelde op het whiteboard (is daar geen Nederlands woord voor?) met een bordstift de persoonsvormen in de daarop geprojecteerde zinnen.
In een volgend uur had ik mijn andere H3-klas in lokaal 219. Ik deed vrij automatisch hetzelfde als in de vorige les. Uit de klas kwam een woest geschreeuw: 'Niet doen, meneer!' Oeps: hier hing een digibord en daar mag je absoluut niet met zo'n bordstift op schrijven. Ik veegde het cirkeltje snel uit, maar zag al na een paar minuten dat het niet helemaal weg was. Daarom haalde ik er toch maar één van onze ICT-mannen bij. Die kon de vlek er gelukkig vrij snel vanaf krijgen. 'Als het weer gebeurt: niet vegen. je wrijft het uit en maakt het alleen maar erger.'
Ik zei tegen de klas: 'Als een collega dit doet, moet je dus waarschuwen dat hij of zij het niet uitveegt.' De reactie uit de klas was: 'Dat riepen we tegen u meneer, maar u was zo in de war dat u helemaal niets meer hoorde.'

Bleib gesund!

Zowel in 'Trouw' als in 'de Volkskrant' was de recensent dit weekend lovend over het nieuwe brievenboek van Heere Heeresma: 'Bleib gesund!' Van Kooten had het niet op voorraad, maar ze bestelden het voor mij en vanmiddag haalde ik het op. Ik betaalde het gedeeltelijk met de boekenbon die ik van de Goedheiligman kreeg.

Heeresma en controverse. Ze gaan altijd samen. Er is geen relatie of zij raakt wel verstoord, vroeg of laat. Het voordeel van die onverkwikkelijkheden is dat ze mooie brieven opleveren. Want er valt tenminste iets te schrijven, en vaak met hartstocht.
(Hein Aalders, Inleiding in 'Bleib gesund!', blz. 14)

De gedichten van de 'Van Oorschot poëziekalender 2016' heb ik op de diverse bladzijden van Schrijversinfo opgenomen. Dat wil zeggen: de gedichten van de in het Nederlands publicerende dichters. Ik snap wel dat Van Oorschot ook zijn buitenlandse auteurs onder de aandacht wil brengen, maar ik vind dat toch een nadeel van deze kalender.

2 bestellingen: G.T.M. Mooren / W.H.G. Wolters / R.J. Kleber / L.H.M. van Willigen, 'Vluchtelingenkinderen in Nederland. Een onderzoek naar knelpunten in de opvang en hulpverlening', Frank Boeijen Groep, 'Kronenburg Park (Ga Die Wereld Uit)' (single).

11 december 2015

2 bestellingen: Robert M. Pirsig, 'Zen en de kunst van het motoronderhoud', J.J. Dumont, 'Leerstoornissen 1. Theorie en model'.

12 december 2015

Kerstgedachte:

In Excelsis

Het Klein Castratenkoor uit Koog
Zong in de nachtmis hemelhoog.
Wij luisterden, en voelden allen:
Kerst kan ook mooi zijn zonder ballen.

(Kristiaan Laps, de Tweede Ronde, zomer 2004)

Vanmiddag heb ik de rode kornoelje in de voortuin gesnoeid. Of eigenlijk meer verjongd. Ik heb alle takken die niet meer rood (en dus al oud) waren er tussenuit geknipt. Driekwart van de struik is verdwenen en de bruine kliko zit bijna vol met de in stukjes geknipte takken.

Vandaag heb ik de toetsen (spelling) van mijn V3-klassen na zitten kijken. Spelling van meervouden en van werkwoorden. Voor dat laatste heb ik twintig zinnen van de website van een basisschool gehaald (bedoeld voor groep 7). Ik heb in mijn twee V3-klassen zestien leerlingen die vijf of meer fouten maken!!! Zij krijgen van mij de komende twee weken een extra les spelling en dan wéér een toets.
Het is toch te gek voor woorden dat ze de basisschoolsstof niet beheersen. Ik heb daarover nagedacht en kom tot de conclusie dat ze er steeds mee weggekomen zijn, omdat we spelling niet apart toetsen.

1 bestelling: Ernest Hemingway, 'en de zon gaat op'.

13 december 2015

Joke van Leeuwen is te gast in het boekenprogramma van Wim Brands. Ze vertelt over haar nieuwe boek 'De onervarenen'. Ook zij bezondigt zich aan 'een meisje die'. Het is onuitroeibaar.

Dit jaar heb ik de meeste proefwerken op school na kunnen kijken. Dit keer lukt dat niet: gisteren keek ik een paar uur de V3-toetsen spelling na (die vielen tegen) en vandaag, ook een paar uur, de H3-toetsen grammatica (die vielen mee).

Lidy ging vanmiddag met Suzanne, Gijs en Dylano naar de in kerststijl aangeklede Intratuin in Duiven. Tygo had niet zo'n zin en ik al helemaal niet. Wij bleven lekker thuis. Ik leerde hem het bordspel Solitaire.

Tygo wilde wel een cracker met pindakaas. Ik zei het dat oma een pot pindakaas gekocht heeft met stukjes pinda erin. Hij reageerde: 'Getver, met pinda erin!' Ik legde hem uit dat pindakaas altijd van pinda's wordt gemaakt. Daar had hij nog nooit bij stilgestaan. Voor hem is een woord nog gewoon een woord.

Toen ze terug waren, haalde ik een familiebucket kip bij KFC. Daar blijken o.a. stukjes in te zitten die 'hot' zijn (en dat zijn ze ook). Ik had er apart negen stukjes gepaneerde kipfilet bij besteld (en betaald), maar die zaten er dus niet bij. Ik zag ze in eerste instantie niet, maar dacht dat ze er wel in die 'bucket' bij zouden zitten. Toen dat niet zo bleek te zijn, waren we al uitgebreid aan het eten en had ik geen zin om ervoor terug te rijden, maar het valt me toch van ze tegen.

Anna Woltz, jeugdboekenschrijfster, in het tv-programma 'De reunie': 'Een meisje die'.

Nieuw op Schrijversinfo: 'Imme Dros'.

3 bestellingen: Bart Moeyaert, 'Kus me / Wespennest' (luisterboek), knipsel Martin Bril, Duran Duran, 'Notorious' (maxi-single).

14 december 2015

Voor de door mij gegeven steunles Nederlands B2 was slechts één leerling opgegeven. Voor de door collega Nadia gegeven steunles Nederlands T2 waren negentien leerlingen opgegeven. Daarom zetten we de leerlingen bij elkaar en we gaven ze de keus: extra oefeningen begrijpend lezen (bij Nadia) of grammatica en spelling (bij mij). In het vorige cluster werkte dat goed en verdeelde de club zich redelijk netjes in tweeën. Nu ging dat mis: 'mijn' B2 leerling bleef bij Nadia en de complete club van Nadia ging met mij mee. Het getalsmatige probleem hebben we zo omgedraaid, maar niet opgelost.

Staatssecretaris Dekker (van onderwijs) wordt geïnterviewd over leren programmeren op de basisschool. Dat is modieus, maar het zal nog meer uren taalonderwijs gaan kosten. En Dekker zelf heeft ook al te weinig taalles gehad: hij zegt 'die' waar hij 'dat' zou moeten zeggen en hij zegt 'dat' waar hij 'die' zou moeten zeggen.

1 bestelling: 30 AO-boekjes over Israël.

15 december 2015

Een drukke middag: van 13.00 tot 15.00 hadden we een cursus gesprekstechnieken, waar een acteur voor was uitgenodigd. Ik heb dat wel eens vaker gedaan, maar zoiets blijft toch spannend. We mochten zelf aangeven wat voor soort gesprek we wilden oefenen. Dat wisten we al en daar hadden we dus over na kunnen denken. Ik vind het lastig als ik een leerling voor me heb, waarmee ik niet in gesprek kom; ik praat wel tégen zo'n leerling, maar niet mét. Dat gebeurt me niet al te vaak, maar ik ken ze in twee soorten. Ten eerste de leerling die zich in zichzelf terugtrekt, alleen antwoord met 'ja' en 'nee' en overduidelijk het gesprek 'uitzit'. Ten tweede de leerling die overdrijft met sociaal wenselijk antwoorden: natuurlijk meneer, dat begrijp ik heel goed meneer, het is terecht dat u dat zegt meneer. (ik heb hier namen bij in gedachten, maar die deel ik hier niet).
De acteur speelde een leerling die er voor de zoveelste keer is uitgestuurd en die de schuld bij de docenten en bij de school legt. Op een gegeven moment doorbrak hij zijn onwil en we raakten in gesprek. Na afloop vroeg ik hem waarom hij niet de onwillige leerling bleef spelen. Hij gaf aan dat hij zich door mij begrepen voelde en dat ik hem ruimte bood die hij wel moest pakken. Dat is prettig! Uit het nagesprek kwamen mijn verbeterpunten: meer stiltes laten vallen en niet teveel zelf voor de leerling invullen (dat sluit aan bij de uitkomst van eerdere cursussen, ik ben hardleers).

Aansluitend hadden we een sectiewerkmiddag over de doorlopende leerlijnen Nederlanders. Onze sectievoorzitter was ziek. Ze had wel haar lessen gegeven, maar vroeg mij 's morgens al of ik 's middags die werkmiddag wilde leiden. Dat deed ik, het liep goed, maar om 17.00 was ik helemaal 'op'.

Tijdens het voorbespreken met de sectievoorzitter (voordat ze naar huis ging) kwamen we ook op de normering van onze toetsen. Ik roep al een tijdje dat we strenger moeten becijferen. Vrijwel altijd hanteren we 50% goed als een voldoende of toch in ieder geval als een 5. Ik vind dat we ze moeten aansporen om écht te leren en dat we daarom pas een 6 moeten geven als 70% van de vragen goed is beantwoord. Dat bleek ze met me eens te zijn en daar gaan we zeker nog op terugkomen.

Vanavond kapsalon. Mijn kerstcoupe zit erop. We keken daarna 'Met het mes op tafel' en 'De slimste mens' bij Suzanne.

1 bestelling: 5 x Nederlands-Indië, H. de Vere Stacpoole, 'The Blue Lagoon'.

16 december 2015

Bapo en uitgeslapen tot over half elf.

Vanmiddag schoof ik aan aan de keukentafel van een ouder. Daar vond (letterlijk) een keukentafelgesprek plaats, waarbij een ambtenaar moest bepalen of het persoonsgebonden budget nog terecht en juist is. Het is een publiek geheim dat deze ambtenaren een bezuinigingsopdracht hebben. Omdat ik ervan overtuigd ben dat deze leerling het zonder dat budget niet redt, wilde ik daar wel ter ondersteuning bij aanwezig zijn. Het was een stevig en langdurig gesprek (meer dan twee uur), maar ik had er uiteindelijk wel een goed gevoel bij. Volgens mij was er ambtelijk begrip voor de situatie. Helemaal zeker weten we dat pas als de 'beschikking' er is.

Het Journaal: 'Nabestaanden van de MH17-ramp zijn ontevreden over de rol van de overheid in de eerste dagen na de ramp.' Ik geloof nooit dat het nabestaanden van de ramp zijn. Ik geloof wel dat het nabestaanden zijn van de mensen die bij deze ramp zijn omgekomen.

Vanavond ben ik bij Gert op visite geweest. Kletsen over school en over literatuur en daar een paar Belgische biertjes bij drinken. Gert bleek ook Trivia crack te spelen, dus vanaf vanavond spelen we ook tegen elkaar. Gert liet me een programmaatje zien om op internet kwisvragen voor je klas te maken. De leerlingen kunnen met hun mobieltje inloggen en vervolgens dat mobieltje gebruiken om antwoorden op de meerkeuzevragen te geven. Gert gaat me de url doorgeven en ik ga dat zeker eens met mijn klassen proberen.

Gert woont aan het Kees Stipplein en dus vlak bij de nieuwe Brouwersgracht. Die gracht zag ik nu dus ook bij nacht/in het donker:

Brouwersnacht

17 december 2015

Een werkdag van 17 uur (dat vindt meneer Arbo vast niet goed, maar in het onderwijs hoort dat er af en toe bij). Ik was om 7.45 uur op school. Mijn eerste les begon om 8.00 uur. Om 16.30 uur hadden we een kerstdiner met (het grootste deel van) de collega's en om 20.00 uur begon het schoolfeest. Om 01.00 uur waren we klaar met opruimen en kon ik naar huis.

1 bestelling: Dr. J. Briels, 'De Zuidnederlandse immigratie 1572-1630'.

18 december 2015

De lessen begonnen om half tien en na een schoolfeest draaien we meestal halfuurslesjes. Dat is net niks. Mijn H3-klassen had ik hun boek voor de boektoets mee laten nemen; die hebben zitten lezen (maandag na de vakantie weer) en in mijn V3 klassen las ik wat kerstgedichten van Willem Wilmink voor.

Ik word een beetje melig van zulke 'rommeldagen', dat ongetwijfeld in combinatie met het gebrek aan slaap. Op de binnenkant van de deur van het herentoilet op de begane grond hangt al een tijdje een briefje over het gebruik van de toiletborstel. Ik hing daar vandaag een briefje onder:

toiletborstel toiletborstel

3 bestellingen: Margriet de Moor, 'Ik droom dus', ' De 100 beste gedichten van 2015', Gerard Reve, 'De avonden'.

19 december 2015

Lekker uitgeslapen. Daarna ben ik maar begonnen met balansen. Ik hoop dat in twee dagen af te hebben. Zinloos gedoe, maar het schijnt erbij te horen.

Vanmiddag heb ik nog wat zijtakken van de berk in de voortuin afgeknipt. Die kunnen klein gemaakt en in de bruine kliko. Voor de hogere takken zal ik een nieuwe ladder moeten kopen. De oude is kapot en naar de stort. Met de trap die ik heb, kom ik niet hoog genoeg.

2 bestellingen: Kristien Hemmerechts, 'In het land van Dutroux', Rieks van Faassen, 'Holisme, new Age en Aquarius'.

20 december 2015

Het balansen is bijna af! Nog één keer de boel optellen en controleren.

Ria en Erich kwamen vanmiddag mijn verjaardagscadeau brengen. Toen ik jarig was 'stond het in bestelling'. Ik kreeg 'Waar komt hagelslag vandaan? en nog 99 andere vragen over woorden' van ze, een boekje van 'Onze Taal' over etymologie. Andere woorden die aan de orde komen zijn: cockpit, eenheidsworst, ledematen, smartlap, ijsbergsla en hotemetoot. Leuk én bruikbaar in de les.

Aan het eind van de middag heb ik Martijn even geholpen met het ophangen van zijn nieuwe kapstok en van het lijstje-om-een-lp-hoes-in-te-doen dat ik twee weken geleden voor hem kocht (ik kocht er ook één voor mezelf, maar die hangt nog niet).

2 bestellingen: Albert Blankert, 'Johannes Vermeer van Delft 1632-1675', Roald Dahl, 'My uncle Oswald'.

21 december 2015

Ik ben een apart boekwinkeltje voor tweedehands boekenleggers begonnen. Ik heb er honderden liggen. Ik ga er € 1,50 of € 2,00 per stuk voor vragen. Daarvoor zullen ze niet weg 'vliegen', maar ik mik niet op de verzamelaar van boekenleggers, maar op verzamelaars van een bepaalde schrijver, of van een bepaald onderwerp die dan één zo'n boekenlegger over 'hun onderwerp' ook wel willen hebben (ik zou een boekenlegger over Kees Stip of C. Buddingh' bestellen, als die er was!)

Vanavond heb ik met buurman Hans de berk in stukken gezaagd. Tussen de middag vroeg ik zijn ladder te leen. Hij bood aan het even samen te doen, zodra hij 'uit' zijn werk was. Zo samen was het binnen een kwartiertje 'gerooid'. Nu ligt de voortuin vol met stukken berkenstam en de oprit vol met takken. Dat is een klusje voor morgen.

22 december 2015

Met Tygo speelde ik vandaag heel veel potjes boter, kaas en eieren. Ik leerde hem dat je moet proberen een dubbele mogelijkheid voor jezelf te creëren én dat je, als je in de verdediging bent, moet proberen de ander te dwingen zijn X of O ergens neer te leggen en hem zo geen keuze te laten. Hij dacht er zwaar bij na en begon op een gegeven moment zowaar zijn 'zetten' te analyseren! 'Als ik hem nu eens dáár neergelegd had?'

Voor en na het spel hielp hij me stukken berkenboomstam en -takken naar de achtertuin te slepen en de kleine takjes in stukken te knippen en in de bruine kliko te doen.

's Middags gingen we naar de Praxis om zakken openhaardhout te halen voor deze donkere dagen rond Kerstmis. In de Praxis stond een bord met Buurman en Buurman waar je je hoofd in het uitgezaagde gat kon steken:

Buurman en Buurman Buurman en Buurman

Na de Praxis liepen we naar het kringloopcentrum aan de overkant van de weg. Lidy kocht wat vazen en de rest van het gezelschap wat boeken. Dylano een Pinkeltje. Tygo twee boeken, waaronder een boek over piraten. Suzanne een Nicci French en ik:
- Guus Kuijer, De zwarte stenen
- Patrick Lagrou, De schorpioenen van Kato Zagros
- Jan en Sanne Terlouw, Hellehonden
- Herman Brusselmans, XXX (Ex-schrijver / Ex-minnaar / Ex-drummer)
- Ruud van der Rol en Rian Verhoeven, Anne Frank
- Heleen van Royen, De mannentester
- Marcel Möring, In Babylon

Op het parkeerterrein stond een oliebollenkraam. We namen er allemaal eentje. Op een bord stond 'stoofperenbol'. Dat leek me wel wat, maar die waren er momenteel niet. Misschien is dat iets om op oudejaarsdag zelf eens uit te proberen.

Nog even voor de tv zittend kwam ik de tweede Millennium-film tegen. Die heb ik al eens gezien, maar het verhaal blijft intrigerend. Het is maar goed dat het vakantie is, want ik lag pas tegen 01.00 uur in bed. Morgenavond komt op dezelfde tijd deel 3.

2 bestellingen: Freek de Jonge, 'De estafette' (cd), Gerard Reve / Dick Matena, Prentbriefkaart: 'De Avonden. Een beeldverhaal (deel 3)'.

23 december 2015

Vanmiddag om 15.30 uur werd op het hoekje van Verlaat en Brouwersstraat mijn gedicht 'Veenendaal, Veenendaal' onthuld. Een prachtig plekje: aan de rand van het centrum, net naast de nieuwe Brouwersgracht en op een steenworp afstand van mijn geboortehuis. Hier ben ik heel blij mee! Na de onthulling was er in de bibliotheek nog een drankje voor de aanwezigen.

Gedicht Verlaat Gedicht Verlaat
Gedicht Verlaat Gedicht Verlaat

 

Gedicht Verlaat

2 bestellingen: G.J. Resink, 'Perifeer en efemeer. Verzamelde gedichten', Harrie Jekkers & Koos Meinderts, 'Tejo, de lotgevallen van een geëmancipeerde man'.

24 december 2015

Toch nog wat kerstboodschappen wezen doen. Als je het ergste vreest, kan het nog best meevallen. Bij de Jumbo waren alle kassa's wel bezet, maar de rijen vielen mee: pakweg zes klanten per rij. In die rijen werd wel gemopperd: 'Je krijgt je boodschappen hier toch gratis, als je de vierde in de rij bent?' De kassajuffrouw legde geduldig uit dat die regel alleen geldt wanneer niet alle kassa's bezet zijn. Dit was te moeilijk voor de niet rijkelijk met hersencellen bedeelde wachtenden. Men mopperde ongenuanceerd door: 'Ja, ja, dat zeg je nu, het praatje deugt wel, maar het smoesje niet, zo is er altijd wat .....'

Er staan intussen ruim honderd boekenleggers te koop op Boekwinkeltjes. Aan de dozen met boekenleggers is niet te zien dat er al honderd uit zijn verdwenen.

25 december 2015

Kinderen en kleinkinderen kwamen in de loop van de middag. Ook bij ons is het gourmetten geworden.

26 december 2015

Flink uitgeslapen en daarna buiten in bad. Ik was benieuwd hoe dat is in de winter, had me vantevoren al voorgenomen dat met Kerstmis te doen, maar het was veertien graden buiten, dus van een echt winterse badervaring was geen sprake.

2 bestellingen: A. Stolk, 'Bionica. Spieken bij natuur', Hans Hellmut Kirst, '08.15 Vandaag. De roman van het nieuwe Duitse leger'.

27 december 2015

We hebben vanmiddag de koffergrammofoon teruggebracht naar de Makro. Hij stopte steeds halverwege het eerste nummer met draaien. We kregen geen nieuwe; hij wordt opgestuurd.

De Makro is gedeeltelijk anders ingericht. Overzichtelijker en wat chiquer. Op de kaasafdeling hing een heerlijke sterke kaaslucht. Daar loop ik met plezier even doorheen.

De afgelopen dagen met veel genoegen gekeken naar documentaires over Boudewijn de Groot en over Hans Dorrestijn.

28 december 2015

Er staan 150 boekenleggers op Boekwinkeltjes.

1 bestelling: Andreas Burnier, 'De reis naar Kithira'.

29 december 2015

Peter en Joukje kwamen onverwacht 'op de koffie' vanmiddag. We hebben gezellig bijgepraat.

In deze vakantie kijk ik de boektoetsen van mijn V3-klassen na. Ze lazen de volgende boeken:

V3a

Gerbrand Bakker - Perenbomen bloeien wit
Thea Beckman - Geef me de ruimte
Boudewijn Büch - De kleine blonde dood
Caja Cazemier - Echt spel
Caja Cazemier - Te snel
Suzanna Collins - De hongerspelen (2x)
Jenny Diwnham - Voor ik doodga
John Flanagan - De grijze jager, De ruïnes van Gorlan (3x)
Theo Hoogstraaten - Last minute
Hans Kuyper - Achter de draad
Mirjam Mous - Boy 7
Carry Slee - Afblijven
Karlijn Stoffels - Marokko aan de Plas
Buddy Tegenbosch - Pokerface
Ellen Tijsinger - De zwarte vulkaan
Helen Vreeswijk - De stalker
Helen Vreeswijk - Promille
Mel Wallis de Vries - Uitgespeeld
Gijs Wanders - Gedwongen verzet
Jacques Weijters - Dood spel
Verena Westra - Het web
Anne Winkels - Vriend of dealer?
Anna Woltz - Honderd uur nacht
Annejet van der Zijl - Sonny Boy

V3b

Elle van den Bogaart - Krassen
Arno Bohlmeijer - Rotzooi in mijn hoofd
Annemarie Bon - Oppassen
Klaas Bond - Geerten
Stasia Cramer - Liever ziek dan verliefd
Theo Engelen - Moord in zwart-wit
John Flanagan - De grijze jager, De ruïnes van Gorlan
Maria Heylen - Het meisje in de spiegel
Joost Heyink - Obsessie (2x)
Anthony Horowitz - Point Blanc
Anthony Horowitz - Stormbreaker
Harm de Jonge - Vuurbom
Judith Koelemeijer - Het zwijgen van Maria Zachea
Mirjam Mous - Boy 7
Harry Mulisch - De elementen
Francine Oomen - Hoe overleeft Rosa in New York?
Ton van Reen - Vlucht voor het vuur
Lydia Rood - Een dag uit het rampzalige leven van Nippertje Bov
Lydia Rood - Kathelijne van Kenau
Carry Slee - Afblijven
Carry Slee - Joël
Gerard Sonnemans - De geest van Beaumont
Willem van Toorn - Rooie
Helen Vreeswijk - Eerwraak
Mel Wallis de Vries - Schuld
Mel Wallis de Vries - Wreed
Floortje Zwigtman - Kersenbloed

5 bestellingen: Stephenie Meyer, 'Twilight', knipsels Alex Boogers, C Buddingh', (verzameld door), 'Het gevleugelde hobbelpaard. Nonsensicale, humoristische, speelse, dartele en satirische poëzie', G.W. Kernkamp e.a., 'De Vrijheidsgedachte van het Nederlandsche volk II', Kees van Beijnum, 'De vrouw die alles had'.

30 december 2015

Vandaag stoofpeertjes in glühwein gemaakt. Van een deel daarvan wil ik morgen stoofpeerflappen maken.

De kleinkinderen logeren hier. Dan staat opa dus vanmiddag frieten voor te bakken en vanavond nog een keer af te bakken:

opa's frieten

De heren willen vanmiddag toch vast even voorproeven:

friet voorproeven friet voorproeven

Martijn ging met Lidy en Suzanne kleren kopen bij de V&D (nu het nog kan). Toe hij bij ons binnen kwam vroeg hij: 'Ben je al bij de uitverkoop van Van Kooten geweest?' Dat ben ik niet. Sterker nog: daar had ik nog helemaal niet aan gedacht, terwijl het toch, zo aan het eind van het jaar, één van de kleine genoegens van het leven is. Ik moet toch nog naar mijn garagebox vanmiddag. Dat kan ik mooi combineren.
Martijn was zelf ook nog niet naar Van Kooten geweest. We gingen aan het eind van de middag. Ik kocht:
- Annejet van der Zijl, Anna. Het leven van Annie M.G. Schmidt (daar was ik na dat brievenboek tóch benieuwd naar geworden)
- Peter van Straaten, Lachen zonder bril (de cartoons in het héél groot - 38x30 cm.)
- Oek de Jong, Brief aan een jonge Atlas (dan kan ik weer zeggen dat ik alles van hem gelezen heb)

en drie Rainbow-poëziebloemlezingen (om te vermelden op Schrijversinfo):
- Boem paukeslag! De mooiste muziekgedichten
- De vier jaargetijden. De mooiste gedichten over de seizoenen
- Winnaars! De mooiste sportgedichten

4 bestellingen: boekenlegger: Plinius, 'De wereld - Een boek over alles wat er is!', Nini Jurriens, 'Poes is zoek', Paul van Loon, 'Een dief op het dak', Armand, 'Terug naar de aarde', Doe maar, '4us', Adriaan Morriën, 'Concurreren met de sterren'.

31 december 2015

Slapende kleinzoons rond middernacht:

Slapende Dylano slapende Tygo

En (iets te vroeg) wakkere kleinzoons rond 7.15 uur:

En weer wakker

3 bestellingen: Hans Dorrestijn, 'Bofkont en andere liedjes', Wilbur Smith, 'Het Koningsgraf', 2 boekenleggers.

 

Door naar januari 2016