Terug naar december 2017

 

Januari 2018

1 januari 2018

Nieuw op Schrijversinfo in de 'afdeling' Veenendaal: Gert Arkema (n.a.v. een mailtje van Gert).

De boektoetsen van mijn drie H3-klassen zijn nagekeken!

Suzanne, Gijs en de jongens kwamen ons vanmiddag een goed nieuwjaar wensen. Suzanne zat in de rode stoel en liet haar blik naar boven gaan. Daar zag ze twee grote kringen in het plafond van de erker: lekkage. Omdat het nooit gedruppeld heeft, is de conclusie voorlopig dat het smeltende, opgewaaide sneeuw is geweest. Het wordt in ieder geval verven geblazen.

1 bestelling: H. Pleij e.a. (redactie), 'Literatuur, tijdschrift over Nederlandse letterkunde juli-augustus 1989'.

2 januari 2018

Ik heb al vaker gemopperd op de jaarlijke prijsstijging van de postzegels. De goedkoopste postzegel (voor een brief tot 20 gram) is per gisteren 83 cent. Voor de meeste boeken (boven de 100 gram) is dat nu € 3,32 (dat was eergisteren nog € 3,12). Er komt de laatste jaren elke keer op 1 januari een cent of vier per zegel bij.
Tot mijn verrassing is er nu ook een wijziging die postitief voor mij uitpakt. Tussen de 100 en 250 gram was de prijs € 3,12. Dat is € 3,32 geworden, maar dat geldt nu voor brievenbuspakjes tussen de 100 en de 350 gram. Ik heb nogal eens een boek dat net boven de 250 gram weegt. De verzending daarvan is met deze prijsverandering daarom zelfs iets goedkoper geworden!

4 bestellingen: Jan Brokken, Kristien Hemmerechts, Boudewijn Büch, Paul Theroux e.a., 'Naar huis', Bert Evenhuis, 'Naturisme en nudisme. Leven en laten leven', Paul Gallico, 'Thomasina', J. Boonstra, 'Indo-China geweld zonder weerga', A. Pleysier, 'Portret van Indo-China'.

3 januari 2018

Ik ben al twee dagen knipsels op alfabet aan het leggen. Verder doe ik weinig.

Met de post kwam een doosje boekenleggers (gekocht op Catawiki). Ik heb een apart boekwinkeltje met alleen boekenleggers. Veel verkoop ik er niet, maar het is aardig om erbij te hebben. Het is wel irritant dat kopers soms hun bestelling annuleren, omdat ze dachten het boek te bestellen i.p.v. de boekenlegger. Mensen lezen niet! Er staat duidelijk 'boekenlegger' bij. De afmetingen van die boekenlegger staan er zelfs bij én het winkeltje heet 'boekenleggers'. Je zou toch zeggen dat het niet verkeerd begrepen kan worden.

2 bestellingen: M. Nijhoff, 'Het uur U', H.Chr. van Bemmel, e.a., '150 jaar Bibliotheek Arnhem. Geschiedenis en Collecties'.

4 januari 2018

Dylano sliep vannacht bij ons. Om half elf gisterenavond stond hij - boos - beneden. Hij wilde naar huis, hij wilde hier nooit meer logeren, wij wilden helemaal niet dat hij hier sliep! Toen hij bedaard was, bleek dat hij boos was, omdat zijn bedlampje brandde. Dat had ik laten branden, omdat hij zelf nog even wilde lezen. Hij wist zelf niet hoe hij dat lampje uit moest doen. Ik legde hem uit hoe het knippertje werkte en hij kroop toch zijn bed maar weer in.

Door de storm van de afgelopen dagen lagen er nogal wat dennentakken op straat. We haalden er een paar naar binnen en Dylano knipte er met een tangetje de topjes vanaf. Die knetteren lekker in de open haard.

open haard

Omdat ik er nu toch mee bezig was, heb ik vandaag enkele tientallen boekenleggers te koop gezet.

1 bestelling: 'De Gids, nr. 1, januari 1991'.

5 januari 2018

Voor het eerst komt een op Catawiki gekocht kavel boeken (10 x Karel van het Reve) niet aan. Ik zal daar na het weekend maar eens een mailtje aan wagen.

Jaren geleden kocht ik wat setjes (nieuwe) boekenleggers. Daar heb ik er af en toe wat van verkocht, vooral op boekenmarkten. Ik heb ze nu aan het boekenleggers-boekwinkeltje toegevoegd.

aap boekenlegger boekenlegger

In 'de Volkskrant' staan vandaag cd-recensies. Nu pas staat er een recensie van 'The Kik hertaalt!' in (3 sterren). Verder wordt ook 'Goin' platinum', de tweede cd van Robert Finley besproken. Een letterlijk van de straat geplukte vierenzestigjarige Amerikaanse muzikant. Het voordeel van Spotify is dat je zo'n cd dan meteen kunt beluisteren. Lekkere blues. 'Empty Arms' zette ik in een afspeellijst.

We gingen vanmiddag naar de markt. De bakker riep al van verre: 'Die meneer komt vijf croissants halen' en wenste ons een goed nieuw jaar. We kochten verder kaas en bloemen. Bij het groenteboertje aan het Bruïneplein haalden we een tas vol groente. Lidy wilde nog even bij de Praxis bij de kerstuitverkoop kijken. Daar lag al niet veel meer. Ze kocht nog drie van die huisjes met een lichtje erin én een vissenkom (wat doet die bij de kerstspullen?) De afgelopen twee jaar vroren onze twee goudvissen dood. Die waterplantenbak is ook geen echte vijver. Als het nu gaat vriezen, halen we de twee goudvissen naar binnen.

Uiteraard liepen we ook even bij het kringloopcentrum naar binnen. Ik kocht:
- Carlos Ruiz Zafón, De schaduw van de wind
- Charles Dickens, Grote verwachtingen
- J. de Vries / F. de Tollenaere, Etymologisch woordenboek
- Hans Warren, Geheim dagboek 1981-1982
- Bert Wagendorp, De proloog
Ik lees momenteel 'Het spel van de engel' van Carlos Ruiz Zafón. Ik kan dan straks met dit nieuwe boek verder. Het boek van Dickens wordt in 'Het spel van de engel' een paar keer genoemd, waardoor ik daar nieuwsgierig naar werd.

1 bestelling: Arturo Stenico, 'De Etruskische en Romeinse schilderkunst'. Deze besteller belde me vanochtend. Een mailtje versturen lukte haar niet. Op de website van Raban heb ik mijn emailadres nog niet veranderd (dat is veel werk, het moet per bladzijde gebeuren), omdat mijn gedachte was: er bestelt toch vrijwel niemand meer via die site. Ik zet er ook al een maand of vier geen boeken bij. Nu blijkt het inderdaad 'vrijwel niemand' te zijn. Deze mevrouw heeft blijkbaar de titel van het door haar gezochte boekje nog wel in Google ingetikt en komt zo op mijn site terecht.

 

6 januari 2018

Ik heb op de site van Catawiki gekeken of er een mededeling werd gedaan over het nog niet gearriveerde kavel boeken. En jawel: de verkoper meldt dat hij op vakantie is en pas na 8 januari de boeken zal versturen. Dat is irritant. Veil je boeken dan later, als je weet dat je ze nu niet kunt versturen! De koper is benieuwd naar de gekochte boeken en zit er op te wachten.

Ook de V3-boektoetsen zijn nagekeken. Ook als je vijftien bent, is je verjaardag nog spannend, blijkt uit een onderschrift bij zo'n toets:

trillende hand

2 bestellingen: Eefje Wijnberg, 'Een meisjesleven', Cok Grashoff, 'Doe je best, Claudia'.

 

7 januari 2018

De afgelopen twee dagen heb ik heel veel boekenleggers aan het betreffende boekwinkeltje toegevoegd. Er staan er nu vijfhonderd, dus het begint ergens op te lijken. Op Marktplaats heb ik vanochtend een bod geplaatst op een verzameling boekenleggers van een overleden verzamelaar (een aantal mappen en twee dozen vol). In mijn Marktplaats-account bleek nog mijn oude emailadres te staan. Vergeten te wijzigen. Nu levert dat een probleempje op, want je moet het op je oude emailadres bevestigen en daar kan ik niet meer bij. Dat heb ik ze gemeld via een 'contactformulier'. Dat moet dan inclusief je IP-adres en je telefoonnummer. We zullen zien.

In de afgelopen week zag ik met veel genoegen (lees: leedvermaak) twee bekende Nederlanders van hun voetstuk vallen:
- De rapper 'Boef' kreeg na een lekke band hulp van een aantal jonge vrouwen. Achteraf maakte hij ze via sociale media tot twee keer uit voor hoer. Allerlei festivals trekken nu hun uitnodiging om daar op te treden in. Heel goed! Het gekste is natuurlijk dat dit rare macho-mannetje blijkbaar zelf niet in staat was om een reserveband onder zijn auto te bevestigen.
- Camiel Eurlings was al ver gevallen. Nu heeft hij ook zijn baantje bij het IOC moeten opzeggen. Hij had zijn vriendin (flink) geslagen, maar dacht er met veel gelieg en gedraai mee weg te komen. De olympische sporters pikten dat uiteindelijk (ook) niet en de druk werd hem te veel. Deze oud minister was al te licht gebleken als bestuursvoorzitter van KLM. Multatuli zei ooit al: 'omhoog gevallen bij gebrek aan gewicht.' Ik denk met walging terug aan Eurlings rol tijdens het CDA-congres waar voor de gedoogsteun van Wilders werd gekozen; die overslaande stem, dat populistische gebral en vooral dat Fortuyn-achtige gesalueer richting Maxime Verhagen. Om te kotsen.

Het eerste deel van 'Het bedrijf' van Hans Vervoort heb ik uit. Het is een interessant boek, vanwege de beschrijving van de processen in zo'n bedrijf, maar los daarvan is Vervoort een meester in het in een paar zinnen neerzetten van een persoon:

Blokkers gezicht was door onervaren handen geboetseerd, met bulten op de verkeerde plekken. Het scheen hem niet te deren, al keken zijn ogen niet helemaal op hun gemak naar buiten. (Hans Vervoort, Het bedrijf: Opwinding, blz. 43)

Ron Kaal was zo kaal dat menigeen dacht dat zijn naam een zelfbedacht pseudoniem was. Totdat je merkte dat zelfspot niet zijn sterke punt was. (Hans Vervoort, Het bedrijf: Opwinding, blz., 155)

Theo Sontrop was een kleine, met weinig zorg gebouwde man. Ook aan zijn hoofd was weinig aandacht besteed, een klerkenhoofd met wijde oren die zijn hoofd een verbaasde uitdrukking gaven, een bril en kalend haar van onbestemde lichte kleur. (Hans Vervoort, Het bedrijf: Opwinding, blz. 161)

En dan nog een beschrijving die ik niet opneem op Schrijversinfo, omdat ik ervan uitga dat Vervoort zich hier een grapje permitteert:

Martin Ros - hoofdredacteur De Arbeiderspers. De naam Martin Ros zei Hans niets, maar het was kennelijk iemand die niet zo makkelijk enthousiast raakte over een boek.

4 bestellingen: Marjoleine de Vos, 'F. van den Bosch (uit 'Kritisch Literatuur Lexicon)', Freddy Hagers, 'Ankie als schoolbrigadiertje', Greetje Kip, 'Je doet het goed. Loes', Joop van den Haak, 'Bak-ker-tje Deeg maakt een brood-boom', Cok Grashoff, 'Floortje Bellefleur vindt een poes', Greetje Kip, 'Een dozijn vrienden en vriendinnen', Mariuccia Baranelli, 'Het geheimzinnige beeldje', Neeltje Maria Min, 'Voor wie ik liefheb wil ik heten', Hoogeveen/Ligthart.Scheepstra, 'Vijfde leesboekje'.

8 januari 2018

De eerste lesdag van het nieuwe jaar. Mijn leerlingen hadden overduidelijk geen goede voornemens gemaakt m.b.t. het aandachtig luisteren en minder kletsen.

Suzanne doneerde vandaag voor de tweede keer haar lange haren aan het goede doel (Stichting Haarwensen). De vorige keer had ik, half als grapje, gezegd dat ik het de volgende keer wel wilde afknippen. Dat hadden we allebei onthouden. De kapster maakte eerst een vlecht en bond daar vlak bij elkaar twee elastiekjes omheen. Tussen die elastiekjes mocht ik het doorknippen. Niet zo spannend als destijds haar navelstreng, maar zo opgebonden kwam het er - ook om te zien - dicht bij. Het verder in model knippen van het resterende haar liet ik aan de kapster over.

haarwens

1 bestelling: 'Poëzie Centraal - Boekenweek-magazine Maart 1994'.

9 januari 2018

Estelle uit H3 zei me vandaag dat ze op Oudejaarsavond naar Youp van 't Hek heeft gekeken en dat ze vindt dat ik - als ik tijdens de les enthousiast begin te vertellen - best veel op hem lijk. Op mijn vraag of ik dan ook zoveel vloek, zei ze gelukkig wel dat dat niet het geval is. Het is waar: als je je leerlingen wilt blijven boeien, moet je een halve cabaretier zijn. ik beschouw dit dan ook maar als een compliment.

Vanmiddag was er om 16.00 uur een nieuwjaarsborrel met bitterballen en een chocoladefontein. En uiteraard met een toespraak van de rector, waarin hij met graagte citeerde uit net gelezen managementsboeken en die nieuw verkregen kennis betrok op onze school. Hij vertelde ook over de protestbrief die hij naar het ministerie heeft gestuurd over het bekostigingssysteem dat zeer in het nadeel is van kleine scholen als de onze. Er is een paar jaar geleden een aanpassing toegezegd, maar die stuit op een muur van onwil van de - grote - schoolbesturen.
Zo'n borrel op dinsdagmiddag vind ik een goed idee. Op maandag hoef je niet iedereen een hand te geven, laat staan een zoen en op dinsdag kun je net doen of je dat maandag al gedaan hebt. En die drie vrouwelijke collega's, waarbij ik wél prijs stel op een lichte vorm van intimiteit, heb ik gisteren natuurlijk toch even gezoend. (#metoo)

7 bestellingen: Emerson Lake & Palmer, 'In concert', Dire Straits, 'On every street', Aantal (11) knipsels van en over Susan Sontag, Willem Jan Otten, 'Denken is een lust', J.E.J. Geselschap, 'Inventaris van het oud-archief van Gouda (met aanbiedingsbrief burgemeester)', Albert Verwey, 'Van het leven. Een gedicht in sonnetten', H. Kinder e.a., 'Sesam Atlas bij de Wereldgeschiedenis 2 / Van Franse Revolutie tot heden', Saïda Menebhi, 'Gedichten en brieven uit de gevangenis en een opstel over de prostituées in Marokko'.

10 januari 2018

Een bapo-dag waarop van alles 'even' moet: boodschappen doen, de fiets naar de fietsenmaker, bij de notaris langs om een handtekening te zetten, bestellingen beantwoorden en betalingen inpakken en wegbrengen. We handelden e.e.a. in een rustig tempo af.

Vanmiddag kwam het doosje Catawiki-boeken (eindelijk binnen). Ik had hier al gemopperd dat het zo lang duurde. Het positieve nieuws is dat de boeken er prima uitzien! Ik was de hoogste bieder op een kavel Karel van het Reve: zijn biografie plus negen van zijn boeken en dat voor een prijs waarvoor je (nieuw) de biografie nog niet kunt kopen:
- Karel van het Reve, De ondergang van het morgenland
- Karel van het Reve, Freud, Stalin en Dostojevski
- Karel van het Reve, Ik heb nooit iets gelezen
- Karel van het Reve, Luisteraars!
- Karel van het Reve, Geschiedenis van de Russische literatuur
- Karel van het Reve, Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes
- Karel van het Reve, Afscheid van Leiden
- Karel van het Reve, De ongelooflijke slechtheid van het opperwezen
- Karel van het Reve, Achteraf
- Ger Verrips, Denkbeelden uit een dubbelleven. Biografie van Karel van het Reve

Als je op Catawiki meebiedt en je bent bij een kavel de hoogste bieder, dan is het handig om even na te kijken of er op die dag van dezelfde aanbieder nog meer kavels te koop staan. Wanneer je namelijk van dezelfde aanbieder meerdere kavels koopt, betaal je maar één keer verzendkosten. In dit geval was ik - met maar zes euro - ook de hoogste bieder op vijf dichtbundels van Martien Beversluis en hier kwamen nu dus geen verzendkosten meer bij:
- Martien Beversluis, De ballade van de vleermuis
- Martien Beversluis, Echo der liefde
- Martien Beversluis, De ruitentikker
- Martien Beversluis, Het zaad
- Emile Verhaeren, Een bloemlezing uit zijn gedichten, vertaald in Nederlandsche verzen door Martien Beversluis)
Het laatste boek, uit 1940, is nog niet opengesneden.

Vanavond lees ik in het Cultureel Café weer eens een column voor. Er is vanavond in dat café een jamsessie. Vorige keer vond ik dat erg leuk. Mede daardoor gaat Lidy vanavond mee.

3 bestellingen: AO, 'Estafette van de macht', Misha Defonseca, 'Misha', 'Heemschut - Februari 1974 - No. 1',

11 januari 2018

Het Cultureel Café was leuk. Matig bezocht deze keer en een behoorlijk hoge gemiddelde leeftijd, maar de muziek was leuk en ik heb naar hartelust meegezongen. De muziek was zo hard, dat toch niemand dat hoorde. Ik las de column over mijn passieve sportbeleving voor. Die had ik een paar maanden geleden al geschreven, maar toen ging dat Cultureel Café niet door.
Een in Veenendaal wonende man uit Ierland speelde en zong ook mee. Lidy vroeg of hij ook Ierse folkmuziek speelde en na de pauze speelden ze 'Whisky in the jar' en 'The wild rover'.

Hoofdstuk twee in het V3-boek sluit af met een gedicht van Toon Tellegen. Ik las ze wat van zijn dierenverhaaltjes voor uit 'Toen niemand iets te doen had' en besprak met ze dat je aan deze verhaaltjes wel kunt horen dat ze door een dichter geschreven zijn. Daar gingen ze wel in mee. Niemand van de leerlingen had ooit van deze dierenverhaaltjes gehoord. Jammer, jammer! Ik vrees dat ze door (volwassen) recensenten hoog geprezen zijn, maar dat de kinderen (en de kinderjury's) er veel minder waardering voor hebben.

Mijn achterband is geplakt. Er zat een stukje glas in. Een fietsband plakken kost tegenwoordig € 15,00. Ik heb besloten dat ik dat - met mijn reumahanden - voortaan niet meer zelf doe.

Werken is leuk, maar soms is het té. Vandaag werkte ik vrijwel de hele dag aan het rooster voor het quarantainelokaal. Vanavond werkte ik er thuis nog een dik uur aan door. Daarna maakte ik nog twee Kahoot-kwissen voor V3. Eén over hoofdstuk twee en één over hoofdstuk drie. Ik had het mezelf én de leerlingen beloofd. Dan moet ik maar niet tot het laatste moment wachten. Ik was er zo druk mee en druk van, dat het niet lukte om in slaap te vallen. Dat heb ik de laatste tijd wel vaker. Uiteindelijk ga ik dan vaak naar beneden en val op de bank in slaap (meestal met Leonard Cohen op de achtegrond). Ik sliep van 03.00 tot 0.600 uur op de bank en daarna nog een uurtje in bed. Slopend is het wel.

4 bestellingen: Herman Gorter, 'De dag gaat open als een gouden roos', Lenze L. Bouwers, 'Groeiringen', Franz Kafka, 'De gedaanteverwisseling', Louis Brands, 'Met den ijmker het bijenjaar rond'. Dat laatste boek gaat naar Australië!

12 januari 2018

De hele dag Kahoot-kwissen. De leerlingen doen enthousiast mee en we herhalen zo de ct-stof nog een keer. Ze worden er wel druk van (en schreeuwen naar elkaar), maar zolang dat van enthousiasme is, laat ik het maar gebeuren.

In H3c zijn de jongens fanatiek aan het Trivia-cracken. Ik heb me door een stuk of vijf jongens laten uitdagen. Ze antwoorden snel, dus ik denk dat ik dit weekend met die mannen 'speel'. Het is nu wel zaak om het merendeel van die spelletjes te winnen. Ik hoorde een jongen aan zijn buurman vragen 'Wie schilderde 'De schreeuw?'. Ik antwoordde: 'Munch'. Dan heb je ze te pakken en raak je in gesprek. (Eigenlijk mogen ze tijdens een les natuurlijk niet op hun telefoontje bezig zijn! Maar een mens moet niet naïef zijn én niet roomser dan de paus).

Ik had Tygo beloofd dat ik een keer met hem in de schoolgymzaal floorbal zou spelen. Dat kan na de laatste les en voordat de verenigingen er (om een uur of vijf) binnenkomen. Toen ik vanochtend bij een gymcollega sticks en een bal ging 'regelen' bleek dat de gymlessen op vrijdag tot en met het tiende uur duren (tot rond half vijf). Ik belde Lidy daarom dat het spelen met Tygo niet door kon gaan. Ze kwam rond half vier toch even met Tygo en Dylano naar school. We keken samen naar vier T4-klassen die aan het gymen waren. Er werd gevoetbald, gevolleybald en gefloorbald. Dylano vond het allemaal wel erg druk. Daarom ging Lidy met hem weer naar huis. Ik ging met Tygo een poosje in de gymzaal naar het floorbal zitten kijken. Hij zag onder andere zijn nichtje Lisette spelen.
Toen de leerlingen naar huis waren, heb ik toch nog een half uurtje met hem gefloorbald. Dat is een inspannende bezigheid, vooral als je één tegen één een partijtje speelt. Ik was blij dat de leider van de sportclub, die om vijf uur aan de gang ging, binnenkwam. Toen 'mocht' ik ermee ophouden.

3 bestellingen: J.J. Wittenberg, 'Grafologie', Aldous Huxley, 'Brave new world', Karel Eykman, 'Sneeuwwitje en de zeven krakers'.

13 januari 2018

Alles doet me zeer: spierpijn van al het gehol en gebeweeg in de gymzaal, gisteren. Dat krijg je ervan, als je wilt doen alsof je nog steeds een jaar of dertig bent.

Het zijn de onverwachte cadeautjesdagen!
- Martijn bracht een ANWB-E-bikebox met 75 routes door heel Nederland. Heel handig: in de box zitten los mee te nemen kaarten per route. Ik had er in de ANWB-winkel al eens naar staan kijken.
- Gijs bracht een houten kratje met 6 flesjes speciaalbier en een flesje wijn mee. Kerstpakketten waar hij zelf niets mee doet. Die komen hier wel op.
- De postbode mikte een envelop van Liverse door de bus. Kees Klok heeft zijn uitgever gevraagd mij zijn laatste twee boeken toe te sturen. De dichtbundel 'Over de vloedlijn'; mooi uitgegeven met harde kaft én met een leeslint, plus de bundel 'Oude dromen' met miniaturen. Of om precies te zijn: met miniaturen van elk precies 218 woorden (de titel niet meegerekend). Daar houd ik van: daag jezelf als schrijver maar uit. Dat dwingt je om na te denken bij wat je doet. Daar is nog nooit een verhaal slechter van geworden. Mijn leerlingen mopperen regelmatig als er eisen aan de lengte van een verhaal of van een antwoord gesteld worden. De volgende keer dat ik dat doe, zal ik zorgen dat ik dit boekje in mijn tas heb!

Suzanne en Gijs waren met Gijs' familie uit eten. De kleinzoons aten bij ons. We hadden hamburgers, boontjes en aardappels. Ze hadden hun bord vlot leeg. Het zijn liefhebbers van niet al te ingewikkeld eten. Tygo is op school de provincies en hun hoofdsteden aan het leren. Eind van de week heeft hij een toets. Ik Googelde eens op 'provincies van Nederland oefenen'. Resultaten genoeg met leuke oefeningen.

6 bestellingen: J.C. Bloem, 'Het verlangen', Jos van Manen Pieters, 'Het mag een wonder heten', Greetje van den Berg, 'Witte orchidee', Herman Koch, 'Red ons, Maria Montanelli', Boekenlegger 'Het spel van de engel', Renee Renckens, 'Kolen voor Europa'.

14 januari 2018

Vanochtend zijn we koffie bij Peter en Joukje wezen drinken. Joukje heeft het de eerste week na de operatie zwaar gehad, maar knapt nu weer goed op. We gingen op de fiets. Mats mét muts, maar het was toch knap koud.

Vanmiddag hebben we de auto opgeruimd en schoongezogen. Morgen gaat hij voor een APK-keuring. (dat is twee keer keuring!)

Ik heb vandaag twee kopers (eentje uit Australië) die melden dat het bestelde boek door hun opa/oma is geschreven!

De boekenleggers op Marktplaats heb ik laten gaan. Ik moest boven de € 250,00 gaan bieden. Vanavond was ik wél de hoogste bieder op 1900 boekenkleggers op Catawiki. Ik kocht ze voor € 40,00, geen verzendkosten en iets meer dan € 3,00 veilingkosten. Ik kan met mijn boekenleggersboekwinkeltje voorlopig weer vooruit.

1 bestelling: Anton Quintana, 'Padjelanta'.

15 januari 2018

Toetsweek. Voor het eerst in jaren had ik weer eens een brugklas voor mijn neus. Ze lijken kleiner geworden. Ik surveilleerde bij een muziektoets (waarbij ik via de computer geluidsfragmenten moest laten horen - ik was qua volume iets te enthousiast, begreep ik van de gangwacht) en bij een biologietoets.

Deze toets werd afgenomen in lokaal 112. In dit lokaal staat het bureau en hangt het digibord precies aan de andere kant van het lokaal. Dat is even wennen als je daar weinig zit. De computer hangt ook aan de andere kant onder het bureau (naast je linkerknie). Dat ben ik niet gewend. Ik draaide me om op/met de bureaustoel en voelde hoe ik met mijn linkerknie mijn usb-stick verboog. Het ding stond helemaal scheef. Ik schrok vreselijk, want uiteraard 'safe' ik wat erop staat lang niet vaak genoeg. Hij werkte nog en ik kopieerde - terwijl de kindertjes hun toets maakten - de complete inhoud naar de harde schijf. Als hij er mee ophoudt, heb ik in ieder geval daar een 'safe' van de inhoud. (Hij bleek later thuis ook nog te werken en ik kon de inhoud overzetten op een nieuwe usb-stick).

Vandaag maakte ik een opzetje voor een verkiezingsdebat op school. We deden dat acht jaar geleden en er zijn nog gemeenteraadsleden die daar goede herinneringen aan bewaren. Als we een organisatiegroepje maken met de twee docenten maatschappijleer en de twee docenten die straks in maart op een lijst van een Veense politieke partij staan, zou het moeten lukken.

In een oud knipseltje vond ik prachtige afwijzingen door uitgevers van later (en elders uitgegeven) beroemd geworden boeken:
- Anne Frank, Het Achterhuis; Het schijnt mij toe dat het meisje geen speciale invalshoek of gevoelens heeft die dit boek uittillen boven het niveau van een curiosum.
- George Orwell, Animal Farm: Het is onmogelijk om in de Verenigde Staten dierenverhalen te verkopen.
- Gustave Flaubert, Madame Bovary: U hebt uw roman begraven onder een stapel details die goed beschreven maar volstrekt overbodig zijn.
- Rudyard Kipling: Het spijt mij, geachte heer Kipling, maar u weet gewoon niet hoe u de Engelse taal moet hanteren.
- Thor Heyerdahl, Kon-Tiki: Het idee dat mannen op een vlot ronddrijven heeft een zekere aantrekkingskracht, maar voor het grootste gedeelte is dit een lange, saaie en vervelende reis over de Grote Oceaan.

3 bestellingen: Dan Jacobson, 'De verkrachting van Tamar', 'Het komplete vitamine handboek', Tommy Wieringa, 'Joe Speedboot'.

16 januari 2018

De betogen van H3 zijn bijna nagekeken. Ze bouwen hun betoog heel behoorlijk op. Ik vind het wel lastig om bij sommige (niet-Nederlandse) kinderen aan te geven waarom hun Nederlands niet van het gewenste niveau is. Soms is de zinsbouw vreemd, een andere keer worden woorden niet op de juiste manier gebruikt, maar veel vaker is het niet zo duidelijk aanwijsbaar.

Ik kom een knipsel van 02-09-2005 (Volkskrant) tegen over de cd 'Nevelglans' van de mij onbekende groep Smalts. Zij hebben gedichten uit de Nederlandse literatuur op muziek gezet, waaronder twee gedichten van Jan Hanlo: 'I am the English master' en 'Op het kerkhof'. De hele cd is aan Jan Hanlo opgedragen én er zit een dvd bij met daarop de documentaire 'Jan Hanlo, En die man die ben ik zelf', gemaakt door Barbara Hanlo.
En jawel: op Spotify is ook deze cd te beluisteren. En met beluisteren bedoel ik ook beluisteren. De nadruk ligt zéér op de teksten. De muziek omlijst die teksten, maar eist nergens de hoofdrol op. Als ik de cd ergens tegenkom voor een paar euro, koop ik hem, want ik ben ook erg benieuwd naar die documentaire.

Vandaag heb ik wat gelezen in het vorige week gekochte 'Alle dagen laat. Dagboek 1976' van Mensje van Keulen (gebonden, met stofomslag, aangeschaft voor € 2,00. Leuk voor de koper, hopeloos voor de handel). Ik las ergens dat ze hier en daar commentaar op (andere) schrijvers geeft en daar was ik wel benieuwd naar. Op de eerste 50 bladzijden:

Erna heb ik nog Piet Paaltjens in bed gelezen. Werk dat ogenschijnlijk makkelijk is, maar ondertussen. Ook een zekere oplichterij en flink wat rijmdwang, maar er is genoeg om bij te lachen en zelfs ontroerd te raken. (Mensje van Keulen, Alle dagen laat. Dagboek 1976, blz. 28, 21-02-1976)

Ik heb Boudewijn Ignatius Büch een kaartje geschreven als antwoord op een lange brief. Ik heb bewondering voor de jongen zijn werklust, zijn kennis en wat niet al, hij moet een heel ruim hoofd hebben, zoveel als er in ligt opgeslagen. het maakt het moeilijk te zien wat echt helemaal van hemzelf is. (Mensje van Keulen, Alle dagen laat. Dagboek 1976, blz. 36, 11-03-1976)

Sal Santen is een van de weinigen die een jeugdverhaal weet te schrijven zonder dat ik verveeld denk: ach, alweer ... (Mensje van Keulen, Alle dagen laat. Dagboek 1976, blz. 40, 17-03-1976)

Om halfelf zag ik de voorvertoning van de film naar Camperts Alle dagen feest. Een vierluik van verschillende regisseurs. De tekst aan het eind zou niet moeten, verder zaten er nog wel wat fouten in, maar er was een glansrol van Peter Faber, mij voorheen onbekend. Ik had overigens het idee dat ik naar een film over Willem van Malsen zat te kijken. (Mensje van Keulen, Alle dagen laat. Dagboek 1976, blz. 50, 09-04-1976)

1 bestelling: Michael Ignatieff, 'Asja'.

17 januari 2018

Vanmiddag brachten we de financiële overzichten van het vierde kwartaal naar de boekhouder. Daarna haalden we de auto op van de APK.

Zowel Martijn als Suzanne vonden - op Facebook - dit wel een opmerking waar ze mij attent op moesten maken:

omdenken

Vandaag bracht de post de op Catawiki gekochte 1900 boekenleggers. Het is een flinke doos vol. Ze zijn niet allemaal netjes genoeg om te verkopen. Ik maak maar een apart doosje met de licht beschadigde boekenleggers. Die kan ik altijd nog weggeven of als partijtje proberen te verkopen. Op Boekenwinkeltjes heb ik nu een kleine zeshonderd boekenleggers te koop staan.

Op mijn studeerkamer hing ik rechts naast het raam de klok en het kastje van Buddingh' op. Ik wilde er ook het kopje van Kees Stip ophangen, maar ik kan geen schroef vinden die dun genoeg én lang genoeg is. Wordt vervolgd.

3 bestellingen: Jan Brusse, 'Mensen in Montmartre', A.D. Hildebrand, 'P.P. Koekelberg en zijn woonwagen', William van den Akker, 'Energie'.

18 januari 2018

Een leerling uit de tweede fase, waar ik in het verleden wel les aan heb gegeven, schoot me aan: 'Meneer, zijn er nou echt mensen die betalen voor boekenleggers?' Blijkbaar leest ze dit weblog. Het is natuurlijk een goede vraag en uiteraard heb ik daar zelf over nagedacht. Ja, die zijn er. Het zijn er waarschijnlijk niet heel veel, maar er worden er ook niet zo heel veel te koop aangeboden. Ik verwacht niet veel te verkopen aan 'echte' verzamelaars. Die zullen ze gratis of goedkoop willen verzamelen. Hooguit een enkele boekenlegger om hun verzameling op een bepaald onderdeel compleet te maken. Ik verwacht wél boekenleggers te verkopen aan verzamelaars van een bepaalde schrijver. Als ik ergens voor een paar euro enkele boekenleggers over C. Buddingh' te koop zag staan, zou ik ze zeker aanschaffen. Verder verwacht ik boekenleggers te verkopen aan mensen van wie de boekenlegger uitgegeven/weggegeven is door de boekenwinkel van hun vader (o.i.d.). Tenslotte hoop ik op kopers van alle boekenleggers uit een bepaalde plaats. Ze zullen niet weg stromen, maar ik ben tevreden als ze de komende jaren weg druppelen.

Vanavond de eerste van twee 'open dagen. We waren 'open' van 18.00 tot 21.00 uur. Het was redelijk druk.

2 bestellingen: K. Kortmulder, 'Dreigen en vechten van dieren en mensen', 2 prentbriefkaarten 'Jiskefet'.

19 januari 2018

Vanavond was de tweede open dag. Het aantal oud-leerlingen met hun kind neemt toe. Ik sprak zelfs kort met drie oud-leerlingen van De Grift, die daarna overigens ook op het Rembrandt College hebben gezeten. Ik had ook nog een nieuwe ervaring: ik stond stempelkaarten te 'bestempelen' van kinderen die met hun ouder(s) het voorlichtingspraatje hadden gevolgd. De moeder van zo'n jongetje uit groep zeven zei tegen hem: 'Ik denk dat die meneer de opa van Tygo is.' Tygo had 's middags bij hen gespeeld. Eerst was ik de zoon van Mats Beek. Toen was ik een poosje mezelf. De laatste tijd was ik de vader van Martijn/Suzanne en nu ben ik de opa van Tygo. Het zal de natuurlijke gang der dingen zijn.

3 bestellingen: Hella S. Haasse, 'De ingewijden', Harry Mulisch, 'Israël is zelf een mens', Jan Brusse, 'Mensen in Montmartre'.

20 januari 2018

Twee weken geleden kochten we een vissenkom, om in de winter tijdelijk de twee goudvissen van buiten te huisvesten. Vorige week kocht ik een bosje waterplanten voor in de kom. Vandaag lukte het (eindelijk) om die twee goudvissen met dat kleine, groene schepnetje te pakken te krijgen.

goudvissenkom

Er is onderzoek gedaan naar de dood van twee Nederlandse militairen in Mali door ondeugdelijk oefenmateriaal. De conclusie komt er vandaag in diverse media op neer dat de veiligheid van de militairen in het Nederlandse leger niet genoeg is gegarandeerd. Daar gaat men mee aan het werk. Ik vrees dan ook dat we aan de volgende oorlog niet meedoen. Veel te onveilig voor onze militairen!

21 januari 2018

Eén van onze favoriete Ierse nummers is 'The Dutchman' van Liam Clancy. Spotify geeft luistertips op basis van de nummers die je recent beluisterde. Vandaag raden ze me 'Tribute to Steve Goodman' uit 1985 aan. Steve Goodman blijkt de schrijven van 'The Dutchman' te zijn. Op deze lp wordt het nummer gezongen door Michael W. Smith. Op Spotify is uiteraard ook het nummer, gezongen door hemzelf, te vinden, zowel live als in de studio.
'The Dutchman' is het mooiste nummer over dementie dat ik ken. Het woord zelf wordt nergens genoemd, maar de tekens zijn overduidelijk:

The Dutchman

The Dutchman's not the kind of man
Who keeps his thumb jammed in the dam
That holds his dreams in,
But that's a secret that only Margaret knows.

When Amsterdam is golden in the summer,
Margaret brings him breakfast,
She believes him.
He thinks the tulips bloom beneath the snow.

He's mad as he can be, but Margaret only sees that sometimes,
Sometimes she sees her unborn children in his eyes.

Let us go to the banks of the ocean
Where the walls rise above the Zuiderzee.
Long ago, I used to be a young man
And dear Margaret remembers that for me.

The Dutchman still wears wooden shoes,
His cap and coat are patched with the love
That Margaret sewed there.
Sometimes he thinks he's still in Rotterdam.

And he watches the tug-boats down canals
An' calls out to them when he thinks he knows the captain.
Till Margaret comes
To take him home again

Through unforgiving streets that trip him, though she holds his arm,
Sometimes he thinks he's alone and he calls her name.

Let us go to the banks of the ocean
Where the walls rise above the Zuiderzee.
Long ago, I used to be a young man
And dear Margaret remembers that for me.

The winters whirl the windmills 'round
She winds his muffler tighter
And they sit in the kitchen.
Some tea with whiskey keeps away the dew.

And he sees her for a moment, calls her name,
She makes the bed up singing some old love song,
A song Margaret learned
When it was very new.

He hums a line or two, they sing together in the dark.
The Dutchman falls asleep and Margaret blows the candle.

Let us go to the banks of the ocean
Where the walls rise above the Zuiderzee.
Long ago, I used to be a young man
And dear Margaret remembers that for me.

6 bestellingen: 'Heemschut - Augustus 1993 - No. 4', Kathryn Hulme, 'Zuster Luc', Paul Bocuse, 'De Nieuwe Franse Keuken', 'Heemschut - Augustus 1990 - No. 4, Holland-special', Harry Mulisch, 'De voorspelling van het heden', 13 boekenweekgeschenken.

22 januari 2018

Het derde cluster is begonnen (van de vier). In de methode Nederlands beginnen we aan hoofdstuk vier (van de zes). Alles wijst erop dat we op de helft van het schooljaar zijn. Alleen in lesweken geteld nog net niet helemaal. Het laatste cluster duurt altijd net iets langer.

23 januari 2018

Vanmiddag kwam het voorbereidingsgroepje voor het verkiezingsdebat in maart voor het eerst bij elkaar. We gaan het doorzetten.

1 bestelling: Annie Oosterbroek-Dutschun, 'Nu geen tranen meer'.

24 januari 2018

Vanochtend moest ik naar de mondhygiëniste. Ik vond dat de vorige keren geen prettige ervaring. Deze keer werd ik door een (Marokkaanse) oud-leerling uit de wachtkamer gehaald. Dat is niet persé fijn. Je wilt door een oud-leerling niet als een bang vogeltje gezien worden. Gelukkig viel het mee. Ze stelde me op m'n gemak en bleek een rustige en niet heel pijnlijke manier van behandelen te hebben. Het ruwe plekje achter mijn onderste voortanden was geen kapotte tand, maar tandsteen. Dat heeft ze vakkundig verwijderd. Ze had op de Langelaar op de basisschool gezeten, vertelde ze. Ik zei dat ik in 1999 op het Rembrandt College begonnen ben. Toen was zij drie jaar. Ze heeft dus niet bij mij op de Achtbaan gezeten, maar wel op het Rembrandt College. Ze herinnerde zich mijn lessen over Kees Stip en het Kees Stipplein.
Op een gegeven moment kwam ze met zo'n tandenstoker op te proppen en zei: 'Zo, nu ga ik u eens wat leren!' Ik heb haar plechtig beloofd dat ik de komende tijd serieus ga 'raggen'.

medicijnen

Ik haalde bij de apotheek mijn zakje medicijnen voor de komende periode op. Met zo'n pakketje in je hand ga je je vanzelf patiënt voelen. Ik wachtte op het mailjte van de apotheek dat mijn medicijnen klaar lagen, maar dat mailtje kwam niet. Vanochtend bedacht ik - net op tijd - dat ik mijn nieuwe mailadres niet heb doorgegeven aan de apotheek. Daarom ging ik er aan het eind van de ochend maar langs en ze stonden netjes klaar. De apothekersassistente veranderde in de computer mijn mailadres. Dat gaat volgende keer weer wél goed.

gerookte zalm

Vanavond rookten we weer eens een stuk zalm. Met appel-houtmot deze keer. Het was lekker.

25 januari 2018

Een heftig gesprek met een leerling en ouders vandaag. Zo heftig en langdurig dat ik er een les door miste. De leerlingen en de collega's hebben me gezocht (tot op het toilet, begreep ik), maar het gesprek vond buiten school plaats.

Bij het opruimen van mijn kantoor kwam ik een map met sheets tegen (voor de overheadprojector). Die apparaten zijn intussen uit school verdwenen. Ik heb dit lesmateriaal (voorbeelden, woordgrapjes, gedichten, droedels) tussen pakweg 1999 en 2009 verzameld en in de les gebruikt. De map ligt nu op mijn studeerkamer naast de scanner en de computer. Het is wel en paar uur werk, maar de sheets zijn prima te scannen en als ik die scans dan op mijn usb-stick zet (gerubriceerd) kan ik er tot mijn pensioen weer plezier van hebben.

In de voortuin bloeien de eerste krokussen (paars en geel).

26 januari 2018

Vanochtend had ik, in het derde uur, mijn direct leidinggevende op lesbezoek. Ik merkte vanochtend dat ik er toch wat gespannen over was. Dat neem ik mezelf een beetje kwalijk: ik heb zelf, op mijn basisschool én twee jaar op deze school, lessen van anderen bezocht en becommentarieerd. Bovendien weet ik wat ik met mijn klas aan het doen ben en waarom ik dat doe. Geen enkele reden om nerveus te zijn, dus.
Ik poets zo'n les niet extra op, knutsel geen voorbeeldles in elkaar, maar doe wat ik in principe ook zonder lesbezoek gedaan zou hebben. Het enige verschil is dat ik er vantevoren iets nadrukkelijker over nadenk.
De les liep wel goed. Ik vrees alleen dat ik van de zenuwen wat sneller en wat hoger sprak dan normaal.

Ik liep vanmiddag een rondje met Dylano en de hond. Dylano speelde even in het speeltuintje op de hoek. Het viel me op hoe zijn motoriek het laatste jaar verbeterd is. Hij klom via de 'klimmuur' het hoge huisje in en kwam via de glijstang weer naar beneden. Dat had ik hem afgelopen zomer nog niet zien doen.

1 bestelling: Neel Doff, 'Dagen van honger en ellende'.

27 januari 2018

Vanochtend zwom Dylano af voor zijn B-diploma. Van de ruim zeventig afzwemmers bij het A-diploma, enkele weken geleden, waren er nog negenenvijftig over. Dat is nog steeds een heel lange rij kindertjes. Maar los van de vochtige warmte en de herrie blijft het leuk om zoiets mee te maken.

Dylano diploma b Dylano diploma b

Bij een stapeltje te-koop-te-zetten boeken zaten 'De gelukkige huisvrouw' en 'Haar naam was Sarah'. Van deze boeken zijn tienduizenden exemplaren verkocht. Ze zijn dan ook tweedehands ruim verkrijgbaar. Te koop zetten heeft niet echt veel zin. 'Haar naam was Sarah' wordt op Boekwinkeltjes 214 keer aangeboden, waarvan zes keer onder een euro (vanaf 55 cent). Daar valt niets meer aan te verdienen.
Dat pleit voor specialisatie: poëzie, tijdschriften, boekenleggers, krantenknipsels.

1 bestelling: Thomas Leeflang, 'Prisma Budo boek', 'Propria Cures, 116e jaargang no. 9, 3 december 2005'.

28 januari 2018

We fietsen vanochtend even naar het PWA-park om een besteld boek uit de garagebox te halen. Op zo'n fietstochtje wordt pas echt duidelijk hoeveel bomen er vorige week tijdens die storm zijn omgewaaid. De stapels hout liggen her en der in de berm.

Hans Vervoort beschrijft in 'Het bedrijf - Betere tijden' vanaf bladzijde 236 een literaire prijsuitreiking van 'Opzij' (waar hij ook directeur van is). Er volgt een beschrijving van Annemarie Oster en van Tessa de Loo. Oster komt er goed vanaf: Vervoort prijst haar (een uitstekende schrijfster, vilein, openhartig, en een stilistische topper). De Loo komt er minder goed vanaf: 'Hans had een probleem, want alhoewel hij precies wist wie ze was, had hij maar weinig van haar gelezen. De meisjes van de suikerwerkfabriek, haar debuut uit 1983, had hij gekocht omdat iedereen erover sprak. Met verbazing las hij de kreupele, houterige zinnen waarmee het titelverhaal begon. Was dit een schrijfster? Dat kon toch niet? En dan ook nog met een gestolen verhaal, want de pesterijen die de Verkademeisjes de conducteur op het boemeltje op station Zaandam aandeden, had hij al door zijn eigen ouders horen vertellen als een alom bekende geschiedenis.'

In een artikel over Simon Vinkenoog uit 'de Volkskrant' van 17-11-2006 lees ik: 'Een bijeenkomst van de kandidaten voor de Partij voor de Dieren is een half Boekenbal.' Er spreekt uit die opmerking een zekere verbazing, die onterecht is. Als je ervan uitgaat dat veel schrijvers licht wereldvreemde figuren zijn, is het uiterst logisch dat ze bij die partij terechtkomen.

3 bestellingen: W.Hansen (samensteller), 'Bestijg de trein nooit zonder uw valies met dromen. Dè bloemlezing uit Nederlandse treinverhalen en -gedichten vanaf 1829', Benno Barnard, 'Uitgesteld paradijs', Guillaume van der Graft, 'De kiezels van Klein Duimpje'.

29 januari 2018

Een week of wat geleden vond een leerling dat ik wel op Youp van 't Hek leek. Vandaag meldde een leerling me dat hij vindt dat ik wel op Maarten van Rossem lijk. Ik vroeg hem wat hem op die vergelijking bracht: 'U hebt droge humor en u zegt gewoon wat u vindt.' Prima. Dat beschouw ik dan maar als een compliment. Ik geloof overigens dat ik liever met Van Rossem dan met Van 't Hek vergeleken wordt.

Op schrijversinfo in de nieuwe layout: Paul van Loon.

4 bestelling: Grace Koomans, 'Veluws schilderen', 'De kust', Leon de Winter, 'Zoeken naar Eileen W.', Annejet van der Zijl, 'Anna'.

30 januari 2018

Het eerste uur begint bij ons om 8.00 uur. Ik wilde wat (net gescande) droedels laten zien op het digibord en deed daarom de lampen uit. Om 8.00 is het buiten nog aardig donker. Dus zag ik, toen ik het licht uitdeed, in één blik welke leerlingen hun telefoon aan het bekijken waren (achter hun etui o.i.d.); die dingen geven in het donker behoorlijk licht!

De uitnodigingen voor het verkiezingsdebat op school zijn verstuurd. Ik heb ze maar verstuurd aan alle gemeenteraadsleden die nu op de site van de gemeente staan. Dan zal het binnen elke partij wel doorgegeven worden. Van de nieuwe (jongeren)partij Jouw Veenendaal vond ik een emailadres op hun site.

Vanmiddag had ik een vrijwillige medewerker van Transvisie op school uitgenodigd. Hij verzorgde een uitleg over transgenders en genderdysforie. Een helder én verhelderend verhaal. Zijn publiek bestond uit de docenten van een klas waarin een leerling bezig is 'uit de kast te komen', aangevuld met belangstellende andere collega's. Ook de ouders van deze leerling waren erbij aanwezig.

Vandaag kwam er een (aangetekend) doosje boekenleggers. Afgelopen zondag gekocht op Catawiki. Het bleek dezelfde aanbieder van boekenleggers te zijn als een paar weken geleden. Ze zijn de zolder van een overleden verzamelaar aan het opruimen! Ik heb er voorlopig wel genoeg. Laat ik eerst wat er nu staat maar eens 'wegwerken'.

Trivia crack is momenteel weer 'in' bij mijn leerlingen. Ik speel nu wat 'potjes' tegen een stuk of zes leerlingen uit H3e. Het eerste 'potje' verloor ik al direct.

3 bestellingen: Graciliano Ramos, 'Angst', A.F.Th. van der Heijden, 'Gentse lente - Voorpublicatie', Gordon Lightfoot, 'Gordon Lightfoot' (cd).

31 januari 2018

Om acht uur vanochtend zat ik bij de dokter. Controle van de longen en van de diabetes. Toen ik om half acht mijn medicijnen innam, dacht ik: verrek, waarschijnlijk moest ik nuchter zijn. Toen had ik al een croissant en een kop koffie op. Ik had inderdaad nuchter moeten zijn en voor die croissant kreeg ik extra op mijn kop: 'Als u af wilt vallen, moet u zeker geen croissants eten!'
De suiker was wat te hoog, maar dat lag ongetwijfeld aan dat ontbijt. Verder was alles (bloeddruk, longinhoud) prima. Ik mag mijn medicijnen voor de longen halveren.

Martijn Beek

Met de verkiezingen op komst staat er vandaag een interview met Martijn als lijsttrekker van Pro Veenendaal in 'De Rijnpost'. Achter hem (op de foto) is Willem Alexander onthoofd. Let ook op de kneuterige symboolpolitiek rechts achter hem: De Nederlandse en de Veenendaalse vlag in de raadszaal.

Twee mannen van BCC kwamen vandaag onze nieuwe televisie afleveren en instellen. Ik ben blij dat ik die paar tientjes voor het instellen (extra) betaald heb, want het was een heel gedoe en ik zou daar zelf doodnerveus van geworden zijn.

Vanmiddag heb ik de 750ste boekenlegger te koop gezet.

1 bestelling: 'Standaard klein woordenboek, Italiaans - Nederlands / Nederlands - Italiaans'.

 

Door naar februari 2018