September 2014

Terug naar augustus 2014

1 september 2014

Daggedachte 241

Daar het voor een dromedaris
met een mager maandsalaris
slechts een wensdroom is gebleken
weg te gaan naar verre streken,
heeft hij zich maar voorgenomen
dat hij daris in zijn dromen.

(Rikkert Zuiderveld, Dromedaris, Van rococo tot roekoekoe, blz. 12)

Tot voor een paar jaar was het voor de leerlingen: maandag rooster ophalen, dinsdag kennismaken met klas en mentor en woensdag écht beginnen. Dat is onder de druk van de 'duizendurennorm' bij ons tegenwoordig: 8.30 uur vergadering docenten, 9.30 uur vergadering mentoren, 10.30 uur blokuur kennismaken klas en mentor, 12.05 uur start 'gewone' lessen.
Ik vind dat prima. Het is hier en daar wat krap: ik heb maar een half uur voor de mentorenvergadering, want ik heb met sommige instromende leerlingen de afspraak dat ik ze een half uur voor de lessen even opvang, maar je bent wel gelijk echt aan de gang.

Ik heb dit jaar drie H3-klassen en één B2-klas. Dat betekent dat ik weinig namen hoef te leren, want met die derde klassen werkte ik vorig jaar ook al.

Er kwam een oud-leerling even buurten op school. Hij zit in in het derde jaar van de studie informatica in Utrecht. Hij vertelde vol enthousiasme over de 'ins en outs' van die studie. Toen hij e.e.a. vertelde, dacht ik dat ik het snapte, maar ik vrees dat navertellen niet lukt.

Vanmiddag heb ik gebeld met de klantenservice van Vodafone. Het duurde even (maar niet overdreven lang) voordat ik ze aan de lijn had, maar ze hadden zowaar direct de oplossing. De stroom eraf, dan reset het apparaatje zichzelf. En ja hoor... ook op de slaapkamer doet de televisie het nu.

2 bestellingen: Ir. L.A. Minderhoud, 'Bijenteelt', 'Critisch bulletin, september 1953'.

2 september 2014

Daggedachte 242

Zwanen zien er altijd zo nieuw uit
zo zondags, zo pas in bad geweest.
Maar spelen of spetteren in het water,
dat doen zij niet. Zwanen zijn niet vrolijk.

(Armand van Assche, Zwanen, fragment)

Ja... we zijn telefonisch weer bereikbaar.

Mijn nieuwe klassen staan in It's learning. Klassen verwijderen, klassen toevoegen, leerlingen toevoegen. Dat soort dingen doe je alleen aan het begin van het schooljaar en een jaar is voor mij lang genoeg om volkomen vergeten te zijn hoe e.e.a. ook alweer werkt.

Het opstarten van het schooljaar is hard werken. Toen ik tegen vijf uur vanmiddag naar huis ging, bedacht ik dat ik geen idee had wat voor een weer het vandaag geweest is; ik ben de hele dag niet buiten geweest en heb zelfs niet naar buiten gekeken. Het schijnt mooi weer geweest te zijn, maar toen ik naar huis ging was dat voorbij.

Een brief aan Ziggo geschreven en het koffiezetapparaat ontkalkt. Dat zijn wel weer genoeg klusjes voor vanavond.

3 september 2014

Daggedachte 243

Niets is zo bevorderlijk voor de lach
als een situatie waarin het verboden is te praten,
te lachen of enig ander geluid te maken.

(Connie Palmen, De wetten, blz. 50/51)

In H3 komt in het eerste hoofdstuk de karakterontwikkeling van hoofdpersonen (round character) aan de orde. Ik leg ze uit dat leraren Nederlands daar dol op zijn. Boeken waarin dat niet gebeurt, zetten wij niet op hun boekenlijst.  Uiteraard vinden ze dit maar 'stom'.
Daarna zet ik ze aan het werk met een fragment uit 'De jongen in de gestreepte pyjama' en een aantal vragen daarover. Ik benadruk het belang van het antwoorden in hele zinnen (en  dat die zinnen moeten beginnen met een hoofdletter en eindigen met een punt). Dan geef ik ze een voorzet: 'Goh, die meneer Beek is in de vakantie ook niks veranderd.' En ze koppen hem moeiteloos in: 'Geen karakterontwikkeling meneer ... u bent een slecht boek!'

Vandaag zou een computerdeskundige ervoor komen zorgen dat de NAS en de printer (draadloos) weer werken. Maar er was op het bedrijf iemand ziek. Nu komt hij vrijdagochtend (als ik Bapo heb). Het blijft gedoe geven, zo'n overstap van provider.

Ik nam Tygo aan het eind van de middag even mee naar school. De sporthal is rond half vijf leeg (op de man van het onderhoud na). We hebben op onze sokken lopen voetballen en hij heeft ook het balletje in de basket proberen te gooien. Ik neem hem en/of Dylano pakweg één keer per half jaar een half uurtje mee in de sporthal. Het is prachtig om te zien hoeveel ze na zo'n half jaar méér kunnen, méér zien, kortom: gegroeid zijn.

Zo'n bed wil ik ook:

boekenbed

1 bestelling: Fernando de Rojas, 'La Celestina'.

4 september 2014

Daggedachte 244

'hé, dat lijkt wel een schaartje,
wat daar op de grond ligt,' dacht ik,
'een stoffig, grijsgroen schaartje.'

maar toen ik beter keek zag ik
dat het geen schaartje was,
maar een elastiekje, ineengekringeld
in de vorm van een schaartje

(C. Buddingh', Geen schaartje, Buddingh' gebundeld, blz. 454)

Ik moet even in de gaten houden dat mijn tweedeklassertjes mij nog niet kennen. Ik zag vandaag in mijn B2-klas een klein meisje bezig met tipp-ex. Ik heb een hekel aan dat spul; ze kwasten er op den duur alles mee onder (en gaan die witte zooi er vervolgens weer af zitten krabben). Dit - ongetwijfeld brave - meisje heeft haar boeken netjes gekaft met wit kaftpapier met bloemetjes en nu zat ze die bloemetjes wit te kwasten. Ik ging voor haar tafel staan (ze had me niet aan zien komen) en zei een beetje brommerig: 'Koop dan gewoon wit kaftpapier.' Ze schrok zich het apenlazarus en werd nog kleiner dan ze al was. Ik kan hier beter mee wachten tot ze me iets beter kennen.

Wim Huijser hield vanavond een lezing over C. Buddingh' in museum Nairac in Barneveld. Voor de pauze over Buddingh' als beeldend kunstenaar (zijn 'kastjes') en na de pauze over zijn poëzie. Wim had gevraagd of ik ook wilde komen en of ik dan mijn 'kastje' mee wilde nemen. Het was een matig bezochte, maar erg leuke avond. Ook hier viel het de mensen op dat Wim, als hij Buddingh' voorleest, ook klinkt als Buddingh'. Dat blijft een bijzondere ervaring. Ik vertelde over de interpretatie van mijn collega's Engels m.b.t. de 'Four Shakespearean themes' van het kastje.

Nairac Nairac


In het museum zelf is ook een klein wandje 'Buddingh' te zien.

Nairac

Het gedicht kende ik (uiteraard). Het bijbehorende blikje had ik nog nooit gezien.

Buddingh'

Nairac Nairac

 

2 bestellingen: Frances Mary Hendry, 'Chandra', Gerrit Kouwenaar (vandaag overleden), '100 gedichten'.

5 september 2014

Daggedachte 245

Zeer kleine ode aan de liefste (zie gisteren)

Mijn eerste vrije Bapo-vrijdag. Uitslapen zat er niet in, want om kwart voor negen kwam de computerdeskundige om te zorgen dat de NAS en de printer weer werkten. Dat kostte hem een uurtje. Ik begin zelf niet meer aan dat soort klussen. Vergelijk het maar met mijn auto: ik kom zelf ook niet onder de motorkap. Overigens waren Suzanne en Dylano er al vóór die jongen, nadat ze Tygo naar school hadden gebracht.

Met Martijn ging ik vandaag met de trein naar Utrecht. Ik roep al een hele tijd dat ik dat op een Bapo-dag eens wil doen, vandaag had Martijn nog vakantie en alleen deze week is in het stadhuis van Utrecht nog de tentoonstelling over de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone te zien. Genoeg redenen om vandaag te gaan!
De omgeving rond het station ligt in Utrecht behoorlijk overhoop. We liepen met een boog om de hekken heen. We begonnen met een bezoek aan Broese. Ik was benieuwd naar de kelder met tweedehands boeken (afkomstig van De Slegte). De hoeveelheid boeken is daar redelijk, maar de meeste prijzen zijn veel te hoog. Als ik dezelfde boeken te koop heb staan, is dat meestal voor de helft van de prijs! Ze mikken zo te zien op kopers die niet op internet naar tweedehands boeken zoeken. Omdat ik er mét een boek weer vandaan wilde gaan, kocht ik er een eerste druk van 'de Dordtse gedichten' van J. Eykelboom. € 4,95 leek me een redelijke prijs en dat blijkt het bij controle ook te zijn. Het goedkoopste exemplaar op Boekwinkeltjes kost € 5,00 (en het duurste € 15,00, bij Hinderickx, een eindje verder aan dezelfde gracht).
Daarna bezochten we de tentoonstelling in het stadhuis over Crone. Utrecht wil weten dat deze schrijver jarenlang in Utrecht woonde en er schreef. Er staat een beeldje ('Man met schuiftrompet') in de Bruntenhof, er staan gedichten van Crone op minimaal vijf muren, de Utrechtse literaire prijs is naar hem genoemd en de afgelopen maanden was er deze uitgebreide tentoonstelling op twee verdiepingen van het stadhuis! Utrecht eert zijn schrijvers.

Op de muur van de trap van de eerste naar de tweede verdieping staat (altijd) een gedicht van de Utrechtse dichter Ingmar Heytze:

tekst Ingmar Heytze

Na het bezoek aan deze tentoonstelling liepen we richting Dom. We keken wat rond bij Steven Sterk, waar ik 'Barbecue & plancha' van Stéphane Reynaud kocht (nieuw) en 'De vliegeraar' van Khaled Hosseini, verstript door Fabio Celoni en Mirka Andolfo (ramsj).
We aten een uitstekend broodje op het terras van Brasserie Domplein (Martijn een Italiaanse Ciabatta en ik een Waldkornbol Kip-pesto) en liepen daarna de Oude Gracht nog eens af naar een tweedehands platen- en cd-winkel. Daar haalde Martijn zijn hart een half uurtje op.

Halverwege de middag moesten we terug naar Veenendaal. In de trein zaten we tegenover een oud-leerlinge die nu psychologie studeert in Maastricht. De studie lijkt goed te bevallen (ze is nog maar net bezig) én ze kijkt met plezier terug op haar tijd op het Rembrandt College. Dat is altijd goed om te horen.

Om 16.00 uur moest ik bij 'Zeldzaam' zijn. Daar nam de commissie 'Gedichten op muren' met een borreltje afscheid van mij. Ik zag daar wat tegenop. Ik heb besloten mij terug te trekken uit het Veense openbare leven, maar dat heeft absoluut niets met de mensen in deze commissie te maken. We spraken daar wat over en dronken lekker buiten op het terras een glas. Jan was zelfs helemaal uit Hoogeveen naar Veenendaal komen rijden (hij had gezegd dat hij 'kon' en wilde het nu niet af laten weten). Ik kreeg ter gelegenhuid van dit afscheid een fles Ledaig 2008 uit The Ultimate-serie én mijn gedicht 'Ode aan Veenendaal' op canvas. Bovendien zijn ze van plan dit gedicht ook op een muur in Veenendaal aan te brengen (dat zou ik héél leuk vinden).

Ode aan Veeendaal

Ze hebben mijn 'kop' uit het stadsdichterslogo er naastgeplakt. Mijn leerlingen doet dat aan Al Capone denken (vanwege de kop, niet in 'doen en laten'). Die kop hoeft er wat mij betreft op die muur straks ook niet bij.

1 bestelling: Gerrit Kouwenaar, 'Het blindst van de vlek'.

 

6 september 2014

Daggedachte 246

Liefde is als oorlog: gemakkelijk te beginnen,
maar heel moeilijk te beëindigen.

(H.L. Mencken)

101 mooie en originele Citaten

De bovenstaande 'daggedachte' komt uit dit boekje, samengesteld door Gie van Roosbroeck. Een handig boekje: we versturen allemaal wel eens een wenskaart en vinden dan dat er eigenlijk iets in geschreven moet worden, maar wat? Dan is dit boekje een uitkomst (en mag iedereen zelf weten of hij de oorspronkelijke auteur er onder schrijft). Ik heb alleen een probleem met de titel en dan vooral met het woord 'originele': wanneer je zo'n citaat in een wenskaart schrijft, is dat toch niet écht origineel. Je hebt het niet zelf bedacht, het is de tekst van iemand anders.

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Thé Lau, Juliette
Al is het maar om Thé Lau een hart onder de riem te steken. Al is het maar omdat Thé Lau gitarist bij Neerlands Hoop Express is geweest. (€ 19,95)

Ik zit oude boekenbijlagen van 'Vrij Nederland' door te bladeren en te 'verknippen'. In de 'Vrij Nederland' van 14-09-1996 zie ik opeens deze advertentie van Boekhandel Van Kooten. Dat getuigt van expansiedrift: landelijk adverteren!

Van Kooten

7 september 2014

Daggedachte 247

Met mensen die nooit denken, is het moeilijk méédenken.
(Alexander Pola, Nou èn...? Handleiding voor optimisten, blz. 56)

In het voorjaar was alles vroeg dit jaar. Ik weet niet of het daarmee te maken heeft, maar ook de herst is vroeg. Het blad van de berk in de voortuin is al zeker voor dertig procent geel en ook de herfsttijloos bloeit.

Ik pakte gisteren uit de garagebox een stapeltje boeken van Niek mee. Techniek en pedagogiek. Ik overwoog een groot gedeelte ervan weg te gooien, maar ook nu weer bleek dat soort inschattingen moeilijk te zijn. Juist deze boeken werden op Boekwinkeltjes nauwelijks en op Bol.com helemaal niet aangeboden. Bij Bol.com zitten ze wel in het systeem. Als je ernaar zoekt verschijnt: 'Dit boek is momenteel niet leverbaar.' Dan is het dus zinvol om het boek daar te koop te zetten. Misschien wordt er weinig naar gezocht, maar als er iemand zoekt, ben ik de enige aanbieder. Bovendien kun je de prijs in zo'n geval best iets ophogen; er is geen concurrentie.

Vanmiddag zijn we een poosje bij Lidy's vader geweest. Je zit in de gezamenlijke woonkamer en praat dan eigenlijk meer met de mensen die ook bij hun vader of moeder op visite zijn dan met Lidy's vader. Hij dut met grote regelmatigheid even weg. Een verzorgende (Heet het zo? Het zijn geen verpleegsters.) vertelde ons dat ze gisteren een blokje van de afwasmachine uit zijn mond hebben gehaald. Dat is een beetje groot voor een snoepje. Ook hier wordt je vader weer je kind ... en die stoppen alles in hun mond.

We bakten vanavond pizza's op de barbecue. Enige tijd geleden kochten we daar een speciale steen voor. Die leg je op de barbecue (of in je oven), waardoor de bodem heel krokant wordt.

pizza op de barbecue

1 bestelling: David Koker, 'Dagboek geschreven in Vught'.

8 september 2014

Daggedachte 248

Angst wordt pas echt ondraaglijk
als je het gevaar de rug toekeert.

(Jan van Aken, De Afvallige, blz. 18)

'Bonita Avenue' heb ik uit. Het is een prachtig boek, maar het is iets te lang. Aan het eind sleept het verhaal zich voort, vooral omdat het niet meer helemaal geloofwaardig is. Over de top.
Vandaag begon ik aan 'De Afvallige' van Jan van Aken. Dat is andere koek. Al is het maar omdat we zo'n 1650 jaar teruggaan in de tijd. Bovenstaande 'daggedachte' vond ik aan het begin van dat boek: twee Romeinse soldaten staan 's nachts op wacht bij de mistige rivier Hister. Als de mist optrekt, zien ze aan de overkant van de rivier, op een eiland, een grote hoeveelheid Goten. Een leger? Nee, er zijn vrouwen en kinderen bij: een volksverhuizing. Ze rennen naar de garnizoensplaats om alarm te slaan. En dan schrijft Van Aken:

Hij draaide zich om en zette het op een lopen. De jongeman volgde en haalde hem al snel in, want angst wordt pas echt ondraaglijk als je het gevaar de rug toekeert.

Het is beter weer dan het in de laatste weken van de vakantie was. Gunstig voor de brugklassers; zij zijn met prachtig weer naar Leusden gefietst. Gunstig voor mij; ik heb van pakweg 17.00 tot 18.00 heerlijk onder de veranda liggen slapen.

3 bestellingen: Rie van Rossum, 'De gestolen roos', A.F. Th. van der Heijden, 'Weerborstels', Gerrit Kouwenaar, 'autopsie/anoniem', Gerrit Kouwenaar, 'Volledig volmaakte oneetbare perzik', Gerrit Kouwenaar, 'Zonder namen', Gerrit Kouwenaar, 'kijk, het heeft gewaaid', Gerrit Kouwenaar, 'Een glas om te breken'.

9 september 2014

Daggedachte 249

We zoeken naarstig naar intelligent leven in de ruimte
maar het ziet er naar uit dat het daar óók niet is.

(Kadé Bruin, Uitsmijters van scharreleieren, blz. 10)

Het nieuwe schooljaar is echt begonnen:
- Het eerste smoesje: Vraag van mij: 'Waar was je gisteren het eerste uur?' Antwoord van een leerling: 'Euhh... bij de tandarts .... geloof ik.'
- De eerste gele kaart: Meisje mag van docent niet naar het toilet, gaat toch en reageert ook niet op de docent die haar terug roept.
Daar gaan we weer!

Vanavond heb ik mijn e-mail bij Vodafone 'ingesteld'. Het is gedoe, maar het is gelukt: m.beek@vodafonethuis.nl. Bij Boekwinkeltjes en bij Bol.com heb ik dat nieuwe mailadres ook gemeld. De bestelling komen dan vanzelf op dat nieuwe adres binnen.

Hoor ik dat nou goed? Journaal op televisie, 0.02 uur: 'Het vliegtuig die neerstortte'.

10 september 2014

Daggedachte 250

Ik discussieer gaarne met de jeugd.
Ze herinnert me eraan
dat ik het vroeger ook niet wist.

(Karel Jonckheere)

Twee van mijn H3-klassen zijn (opvallend?) rustig. Ze werken en ik hoef niet te mopperen. In mijn derde H3-klas is het opvallend onrustig. Ze zijn met van alles bezig (met zichzelf, met elkaar, met lol trappen), maar niet met de les. Ik heb vandaag tegen ze gezegd dat er - als dit niet verandert - er in deze klas minstens twaalf zittenblijvers zullen zijn. Na mijn les hadden ze les van hun mentor. Ik ben met ze meegelopen naar die les en de mentor bleek al een vergelijkbaar gesprek/vergelijkbare preek in gedachten te hebben. Aardige kinderen, maar zo'n werkhouding (of juist het gebrek daaraan) gelijk aan het begin van het jaar belooft niet veel goeds.

De eerste bestellingen komen binnen op het nieuwe mailadres, dus dat is ook weer gelukt.

In de folder van de Volksuniversiteit staat onderstaand aanbod. Ik ben benieuwd of er mensen op afkomen:

Dichten met dichters

Ferry Mingelen zit bij Jeroen Pauw aan tafel. Ik hoor hem zeggen: 'Dan komt die enorme derrière aan regels ...'. Wat zou hij bedoeld hebben? Diarree?

3 bestellingen: Johanna F. van Buren, 'Verzamelde gedichten', 'Vijftiende nacht van de poëzie', Robert van Gulik, 'Vier vingers'.

11 september 2014

Daggedachte 251

Ik heb al veel tijd verloren met op tijd te zijn.
(Karel Jonckheere, Filter uw dag, blz.100)

Op het Bruïneplein rijdt achter mij een electrische auto weg (een Toyota). Het blijft raar: je hoort absoluut geen motor, maar je hoort wel het schakelen en ook het geluid van de achteruitrijpieper (hoe heet zo'n ding eigenlijk?).

De brugklasdochter van Loes en Arvid komt met een nieuw schoolpasje thuis. Ze vragen mij wat ik van de laatste regel vind:

Deze pasje

'Deze pasje moet iedereen toch raar in de oren klinken! Misschien wilden ze niet twee keer 'dit' gebruiken, maar dan zou ik 'deze' vervangen door 'het'.


2 bestellingen: Gerrit Kouwenaar, 'Een geur van verbrande veren', Rien Poortvliet, 'He was one of us'.

12 september 2014

Daggedachte 252

De knooppuntenvan het menselijk leven liggen in bed.
Ambtsaanvaardingen moesten eigenlijk ook in bed gebeuren,
dan had je alles bij elkaar.

(Belcampo, Al zijn fantasieën, blz. 398, Avontuur in Amsterdam)

€ 7,50 in de Staatsloterij. Waar blijft die grote prijs?

Vandaag brengen ze onze nieuwe matrassen. De oude begonnen wat 'door' te liggen. We moesten wel nieuwe matrassen hebben die zich een beetje op laten vouwen, want opa en oma gaan de verstelbare lattenbodem steeds meer gebruiken (en die is nog goed, dus daar ga ik geen nieuwe voor aanschaffen).
Dit was een mooie gelegenheid om ook onder die lattenbodems nog eens goed te stofzuigen. Suzanne kroop er zelf achter (of heet dat 'onder'?). Dat zie ik ons niet meer doen:

Suzanne achter de bedbodem

Nu de Nas via de router van Vodafone loopt, kan de Windows Media Player de muziek die erop staat niet meer vinden. Ik kan geen manier vinden om alle nummers ineens te verwijderen. Dus ik zit ze nu handmatig te verwijderen, om het programma straks diezelfde nummers weer (via een andere route) te laten terugvinden. Het kan vast handiger, maar het vult een vrije dag.

De postbode bracht vanmiddag een doosje met zes keer 'Poëtraal. Een bloemlezing van Stadsdichters uit Nederland en Vlaanderen', samengesteld door Gerard Beense. Twee stuks als 'auteursexemplaar', de andere vier omdat je eigenlijk geacht wordt er zelf ook wel een paar af te nemen (tegen inkoopsprijs). Van mij staan er de gedichten 'Ode aan Caecilia' en 'Munnikenhof, tien minuten' in. Dat zijn gedichten over Veenendaal, maar ook over mijn vader en mijn moeder. Daarmee vind ik dit een mooie afsluiting van mijn periode als stadsdichter.

De oude matrassen bracht ik met Suzanne vanmiddag gelijk maar naar de stort. Omdat het mooi weer is en om mijn vrije dag te vieren, haalden we bekertjes ijs bij Tamminga.

Bij het uitlaten van Luna trapte ik een stel hazelnoten plat. Ze staan daar achter het appartementengebouw aan de Nijhofflaan. Er staan er ook aan de Reede en bij de parkeerplaatsen bij school. Bij die laatste twee zag ik deze week mensen de noten verzamelen (in plastic zakken). Voor de verkoop of voor eigen gebruik (vraag ik me dan af)?

13 september 2014

Daggedachte 253

Gatver! Kut! Shit! Jeetje! Klote!
is een veelgehoorde quote
van het gros der stadgenoten

(Cees van de Weerd, poëtraal, blz. 24)

Ja .... heerlijk geslapen. Ik was bang dat zo'n nieuw matras in eerste instantie rugpijn op zou leveren. Je ligt anders en je rug moet daaraan wennen (ik heb dat vaak de eerste paar dagen als ik op vakantie ben). Maar niets daarvan!

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Jannetje Koelewijn, Heilbrons hel
Deze NRC-journaliste kreeg koningsgezind Nederland over zich heen toen ze via haar man uit de school klapte over de onder een lawine bedolven prins Friso. Met haar interviews met topondernemers (op de achterbank van hun auto) bewees ze al dat ze schrijven kan en nu is er haar debuutroman die speelt in diezelfde wereld van topondernemers. (€ 19,99)

Aan het begin van de middag gingen we naar de Makro in Duiven. We deden dat nooit eerder op zaterdagmiddag en het lijkt een aanrader; het was er heel rustig. Het is alleen de vraag of dat standaard is. Het zou ook kunnen zijn dat het mooie weer mensen op een ander idee heeft gebracht.
We kochten vlees voor de barbecue van morgen. Niets wat kant en klaar is. Ik wil morgen het vorige week in Utrecht gekochte barbecuekookboek gaan gebruiken. Lidy kocht lakens voor het nieuwe bed; het matras is een stuk dikker dan het vorige (mijn nachtkastje ligt ineens een stuk onder me) en uiteraard deden we wat impulsaankopen: een cd van Toon Hermans met nummers uit zijn Engels/Canadese en Duitse show, twee USB-sticks, een fles whisky, een kratje Duvel.

1 bestelling: A.D Hildebrand, 'P.P. Koekelberg en zijn woonwagen'.

14 september 2014

Daggedachte 254

Er moet namelijk gewerkt worden, en hard ook,
ten eerste, natuurlijk, om zoveel mogelijk Geld naar binnen te slepen,
maar ook omdat, op zijn gunstigst, er nog maar bar weinig tijd over is
voordat de Dood 'claps you between its hands like a flying moth, and you are done'.

(G.K. van het Reve, Nader tot u, blz. 23, Brief uit het verleden)

Vanochtend heb ik geprobeerd de systematiek van Vodafone-tv te doorgronden en ik geloof dat het gelukt is. De radioprogramma's gevonden, Uitzending/TV-gemist gevonden (ik heb al naar de 'Dode dichters almanak' zitten kijken), TV/film-on demand gevonden.

Ik ben druk met de voorbereidingen voor de barbecue. Niets kant en klaar en niets uit een potje. Dus: zelf hamburgers maken, zelf vlees snijden, zelf marinades maken. Alleen het weer heeft nog niet helemaal door dat we gaan barbecueën, maar er is zon voorspeld voor de tweede helft van de middag.

barbecue 14-09-'14

Met de klok mee vanaf linksboven:
- varkenshaas in witte port/gember/honing/sesamzaad (aan de brochettes komen ook appel en courgette)
- gehakt voor de hamburgers (met flink veel groenten erdoor)
- kip in kokosmelk/piment/citroen (aan de brochettes komt ook verse ananas)
- garnalen in citroensap/honing/sojasaus/tuinkruiden (uit eigen tuin)

15 september 2014

Daggedachte 255

Er zijn veel dingen in het leven
die beter niet zo konden zijn:
er wordt accijns op drank geheven,
er is veel narigheid en pijn.

(Jean Pierre Rawie, Kwade trouw, blz. 29)

Een leerling komt tijdens het eerste uur iets te laat in de les. De docent laat haar een (te laat-)briefje halen. Ze komt vervolgens de hele les niet meer terug. Dan heet het niet 'te laat', dan heet het 'spijbelen'. De docent meldt mij dit gebeuren en ik spreek de leerling erop aan. Ze heeft er een duidelijke uitleg voor: Als ik te laat ben, moet ik morgen om half acht komen en ik wil absoluut niet zo vroeg in mijn eentje dat hele eind fietsen. Als ik spijbel, moet ik 's middags twee uur terugkomen. Dat doe ik dan liever!
Na een gesprekje snapte ze wel dat ik niet wil dat ze op deze manier lessen mist (en veertig minuten in de aula gaan zitten). Als dit weer gebeurt, haalt ze dat briefje, gaat daarna 'gewoon' naar de les en komt in de pauze bij mij. Dan regelen we iets tussen 'te laat' en 'spijbelen' in!
Ik ken haar niet goed, maar ik vermoed dat ze bijna nooit te laat komt. Leerlingen die van 'ver' komen (dat is bij ons t/m Eck en Wiel!), komen eigenlijk nooit te laat. Het zijn de leerlingen die dicht bij school wonen die 's morgens vroeg 'net' te laat komen.

1 bestelling: Gerrit Kouwenaar, 'autopsie/anoniem'.

16 september 2014

Daggedachte 256

Als je fietst kan je goed nadenken.
Bij het lopen wordt dat al gauw dromen en fantaseren,
maar het minimum aan alertheid dat het fietsen vereist
zorgt voor een gepaste toewending tot de realiteit.

(Anna Enquist, Het meesterstuk, blz. 12)

Martijn heeft vandaag onze auto mee (die van hem staat bij de garage). Ik fietste dus om 7.30 uur naar school. Dat zou ik vaker moeten doen, al twijfel ik daar sinds vanochtend weer aan. Op de Reede vloog er een insect mijn mond in en dat beest begon achter in mijn keel met zijn pootjes te friemelen. Ik ben kokhalzend en met de tranen over mijn wangen naar school gefietst. Goedemorgen!

In V2 heeft een leerling zich niet om 7.30 uur gemeld, nadat ze gisteren bij een les te laat kwam. Ze reageert heel verbaasd als ik haar daarmee confronteer: 'Moet dat dan?' Bij navraag blijkt deze klas zo braaf te zijn dat er in de brugklas vrijwel het hele jaar niemand te laat gekomen is. Ze weten het dus inderdaad niet!

Op de Schrijversinfobladzijden in de nieuwe layout kon ik mijn mailadres in één keer wijzigen (door de voettekst aan te passen). Bij de bladzijden in de oude layout kon dat niet. Dat moet handmatig en per bladzijde. Ik ben begonnen met de citatenbladzijden. Dat bleek nodig te zijn ook. Onderaan de meeste bladzijden stond mijn Ziggo-adres, maar hier en daar kwam ik ook nog wanadoo.nl en zelfs orange.nl tegen (of was die overnamevolgorde nou andersom?).

Een collega, die les geeft aan een klas waar ik vorig jaar les aan gaf, heeft vandaag tegen ze gezegd: 'Maar ik ben meneer Beek niet!' Dat hadden ze vast al wel door, maar elke klas gaat dat na een week of twee proberen: 'Dat hoefde van meneer Beek nooit!' De ene helft liegen ze en de andere helft is waarschijnlijk gewoon waar. We werken met hetzelfde boek en dezelfde werkwijzer, ze maken aan het eind van het cluster dezelfde toets, maar gedeeltelijk geef je - gelukkig - je eigen invulling aan je lessen.

3 bestellingen: F. Springer, 'Teheran, een zwanezang', 'Dichters in de Nacht. 25ste nacht van de poëzie'(2 cd-luisterboek), knipsels Enno Develing.

17 september 2014

Daggedachte 257

Ik heb altijd gedacht dat dat een beroep was, urineleider.
Een preutse benaming voor een mannelijke wc-madam.
Maar het blijkt minder autoritair.
Het ziet er zelfs democratisch uit, iets dat de doorstroming garandeert.

(Herman de Coninck, De flaptekstkezer, blz. 131)

Omdat er een collega even naar de dokter moest, nam ik vandaag een half uurtje een TH-brugklas van haar over. Het was overduidelijk dat ik al een paar jaar geen brugklassen meer heb 'gedaan'. Wat een kippenhok. Ik moest werkelijk achteruit mijn keel om de boel stil te krijgen. Vier meisjes (links voorin) vertelde ik dat ik ze - als dit mijn klas was - onmiddellijk uit elkaar zou zetten. Dat hadden ze al vaker gehoord. Nou ja, dan heb ik dat in ieder geval in vijf minuten door. En dan te bedenken dat ze nog geen drie weken bezig zijn!
Gelukkig hoorde ik achteraf dat deze klas door meer docenten als druk ervaren wordt. Dan ligt het niet (helemaal) aan mij. Maar de collega's die deze klas het hele jaar hebben, kunnen hun borst nat maken.

Vanmiddag had ik even contact met iemand van 'Plein 5' van de NCRV (Een muzikaal en informatief radioprogramma met nieuws uit alle windstreken). Dit programma (maandag tot en met vrijdag van 14.00 tot 16.00 uur op Radio 5 Nostalgia) heeft elk week de focus op een andere Nederlandse stad. Volgende week is dat Veenendaal. Ze hadden begrepen 'dat ik leuk kan praten over het plaatselijke volkslied'. Het is niet mijn formulering, maar ik wil volgende week best iets over Kees Stip en het Veenendaals volkslied vertellen op de radio.

Het regent paraplu's. Vandaag was de schoorsteenveger bij ons en na het afrekenen kregen we een paraplu van ze. Martijn haalde zijn auto op bij de garage en ook daar kreeg hij na het afrekenen een paraplu. Passen de relatiegeschenken zich aan aan de natte zomermaanden? Heb ik de nieuwste trend gemist?

Vanavond hadden we een half uurtje geen televisie, geen internet en geen telefoon. Zijn we van het gesodemieter met Ziggo af, krijgen we er gesodemieter met Vodafone voor terug.

1 bestelling: S. Paas, 'Ulster, noodkreet en getuigenis', Drs. Ronny Naftaniel / Dr. Simon Schoon, 'De zaak Goeree', S. Vestdijk, 'De toekomst der religie', M.A. Beek, 'Israël, Land Volk Cultuur'.

18 september 2014

Daggedachte 258

Het leven is een wiel en het draait
en ge ziet altijd iets nieuws
en ge ziet altijd hetzelfde.

(Louis Paul Boon, De voorstad groeit)

Drie jongetjes uit B2 waren gisteren het zevende uur bij biologie afwezig. Dit leken me geen spijbelaars. Ik haalde ze uit de klas en vroeg ze waar ze gisteren waren: 'We liepen in de gang en keken op het scherm, meneer. Daar stond B1f, 7e uur, biologie, valt uit. Dus toen gingen we samen naar huis. Maar we waren vergeten dat we vórig jaar in B1f zaten en nu niet meer.' Het zou een briljante smoes zijn, maar in dit geval is het gewoon de waarheid. Ik heb het - deze ene keer - dan ook maar niet beschouwd als spijbelen; ze kwamen er zonder straf vanaf.

De NCRV belde vanmiddag weer. Het interviewtje over Kees Stip en zijn Veenendaals volkslied wordt volgende week vrijdagmiddag rond 14.30 uur live uitgezonden. 's Morgens bellen ze voor een voorgesprekje.

Die vrijdag is mijn laatste Bapo-vrijdag. De week daarna heb ik weer Bapo op woensdag. Dat is iv.m. het oppassen op de kleinkinderen veel praktischer (voor ons, voor school was de vrijdag roostertechnisch praktischer).

1 bestelling: Jacob Israel de Haan, 'In Russische gevangenissen'.

19 september 2014

Daggedachte 259

Als januari maart was
En juni was april,
Verkocht ik mijn bezittingen
En leefde voortaan stil;

Maar als het maandag dinsdag werd
En donderdag viel uit,
Dan scheurde ik mijn klederen
En weende voortaan luid.

(Simon Knepper, Allegretto, De Tweede Ronde, Winter 1981)

Vanochtend heb ik een uurtje alle mailadressen op de site van Raban zitten veranderen. Even doorzetten .. dan is het maar gebeurd.

Daarna deed ik een klusje waarvan ik niet gedacht had dat ooit te zullen doen: de binnenkant van de barbecue schoonmaken met een warm sopje. Maar het was nodig. Als je naast de (op dat moment niet gebruikte) barbecue ging zitten, rook je een vettige lucht. De hele binnenkant was afgezet met een vettige laag; een samengaan van as en vet. Ik vermoed dat die laag bij het gebruik van de barbecue ook ging roken en dat de - niet zo prettige - smaak daarvan ook op het vlees ging zitten. Maar: klus geklaard.

In het tweede deel van de middag ging ik met Suzanne, Tygo en Dylano naar de Remmerdense heide. Een prachtig wandelgebied, waar we al veel te lang niet geweest zijn. Twintig jaar geleden ging ik er in de herfst met mijn basisschoolklas vaak wandelen. De leerlingen vonden er tussen de heidestruiken vaak lege slangen- of hagedisseneieren. De beheerder is duidelijk met het gebied aan de gang geweest. Het is groter geworden, er zijn bomen gekapt én het blijft een mooi gebied:

Remmerdense Heide Remmerdense Heide
Een ernstig wandelgesprek Op een voetstuk
Remmerdense Heide Remmerdense Heide
Lekker met takken sjouwen Broedermoord

Op Lidy's fototoestel zit de mogelijkheid om een panoramafoto te maken. Je beweegt het toestel van links naar rechts en er wordt een brede foto gemaakt:

Remmerdense Heide
Remmerdense Heide

En verder was het natuurlijk ook 'gewoon' herfst:

Remmerdense Heide Remmerdense Heide

2 bestellingen: Gerard Walschap, 'Celibaat', Louis Paul Boon, 'De meisjes van Jesses'.

20 september 2014

Daggedachte 260

Technische hoogstandjes.
Razendsnel overspel.
Weergaloos balgevoel.
Roda J.C.?

Neen, ik citeerde de
ontegensprekelijk
wervende tekst van een
prostituée.

(Peter van den Tillaart, De Tweede Ronde, zomer 1996)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Vrouwkje Tuinman, Sanatorium
U koopt veel te weinig poëzie. Dit is een prima aanschaf om u van dat schuldgevoel af te helpen. Vrouwkje beschrijft in deze bundel de o zo herkenbare ongemakken in het dagelijks leven, zoals: een mondhygiëniste die probeert een gesprek met u te voeren, terwijl u met uw mond open ligt (en eigenlijk alleen maar zo snel mogelijk weer weg wil). Voor mij is deze bundel vooral de moeite waard vanwege het 'hoofdstuk' Gesloten afdeling, waarin ik in haar schoonmoeder mijn eigen schoonvader herken. (€ 16,90)

Gijs maakte vandaag de veranda in de tuin af. Er moest nog een strip om de aansluiting van de dakbedekking en de muur van de garage (van de buurman) af te dichten. Veel meer werk was de afzetting van de rand van de veranda. We hebben allerlei plannen hiervoor gehad (tot en met een aanrecht/buitenkeuken), maar uiteindelijk hebben we gekozen voor een afzetting op stahoogte van hetzelfde hout (dat hadden we nog over én het is consequent qua aanzicht) waarbij we de bodemoppervlakte van de veranda optimaal benutten. Dat leverde veel puzzelwerk én een dag werk op, maar het resultaat mag er zijn:

Veranda Veranda

Tegen het gaas mogen volgend jaar tomaten of komkommers groeien (of misschien wel oostindische kers). De twee andere vlakken gaan we volstapelen met hout voor de open haard. Dat levert een muurtje én een voorraadje haardhout op.

Aan het eind van de middag ontstopten we ook nog de waterafvoer van het platte dak van de bijkeuken. Die blijkt al jarenlang verstopt te zitten, wat goed te zien was aan de groene aanslag aan de buitenkant van de regenpijp. Als je aan de pijp schudde, kwam er aan de bovenkant water uit. We hebben de spuitende tuinslang in de regenpijp af laten dalen. Dat leverde erg veel zwarte troep op die er aan de bovenkant uitborrelde, maar dit ging erg lang duren; we zaten al met zeker twee meter tuinslang in de regenpijp.
Uiteindelijk is Gijs de kruipruimte ingegaan, waar een sifon bleek te zitten tussen de regenpijp en de rioolbuis (tegen stankoverlast). Het losdraaien van de dop hiervan en het purren in de zwarte troep aldaar zorgde ervoor dat de 'prop' losschoot en de buis met een enorm gorgelend geluid leegliep.

Het leven bestaat uit het doorlopend maken van keuzes. Sommigen groot, anderen klein, maar daarom nog niet minder prangend. Ik heb het avondeten op en voel dat ik naar het toilet moet. Eerst poepen en dan pap, of eerst pappen en dan poep?

2 bestellingen: Gerrit Kouwenaar, 'Het bezit van een ruïne', A. Koolhaas, 'Er zit geen spek in de val'.

21 september 2014

Daggedachte 261

Het is geen kunst om bij je leven op de t.v. te komen.
Het is een hele kunst het zover te brengen dat ze je begrafenis uitzenden.

(Fons Jansen, Goeden avond, dames en heren, blz. 16)

Ook het nieuwe kruidenrek hangt. Daarmee vind ik dat er voorlopig wel weer genoeg is geklust, maar ik vrees dat Lidy daar anders over denkt.

Verder was het een rustige zondag. Lidy deed de financiële administratie van Raban van de afgelopen twee maanden. Ik heb wat lp's gedigitaliseerd en wat literaire tijdschriften te koop gezet. Niks bijzonders, maar soms is dat op een zondag juist lekker. Tussen de bedrijven door keken we wat naar voetbal. Feyenoord was beter dan Ajax, maar verloor met 0-1. Feyenoord scoort te weinig, maar de felheid (die bij deze club hoort) was vandaag weer duidelijk te zien. Zo komen de punten in de volgende wedstrijden ook wel.

1 bestelling: Fons Jansen, ' Goeden avond, Dames en Heren. Dagboek van een cabaret'.

22 september 2014

Daggedachte 262

Ik houd niet van gedachtenwisseling.
Ik weet niet wat ik met eens andermans gedachten moet aanvangen
en ik vind het onwaardig de mijne aan een ander op te dringen.

(J. Greshoff, Nachtschade, blz. 38)

Vanmiddag dacht ik met een leerling mee, maar het werd niet gewaardeerd. De H3-klassen hebben op maandag tot en met het tiende uur les. Dat is tot tegen half vijf. We proberen dat te beperken. Het gebeurt ze momenteel één periode per jaar en dan ook nog maar op één dag. Een jongen kwam bij me klagen: 'Meneer, ik heb tot en met het tiende uur les. Dan moet ik gelijk door naar een voetbaltraining. Dan ben ik laat thuis en dan moet ik nog eens twee so's leren! Kan ik het tiende uur geen vrij van u krijgen? ' Ik vertelde hem dat zoiets helaas niet mogelijk was. Wel bood ik hem aan een brief aan zijn trainer te schrijven, met het verzoek of hij op maandag de training mocht missen. Dat vond deze leerling nou ook weer niet nodig, dus zó groot was het probleem blijkbaar niet.

Ik lees in een oud tijdschrift (De Kern, maart 1961) dat psychiater W. Dement zich bezig hield met hersenonderzoek. Verrek: zou 'dementie' naar deze psychiater genoemd zijn; was hij de ontdekker. Waarschijnlijk toch niet, want ik kan er niets over terugvinden.

23 september 2014

Daggedachte 263

Het leven lacht je toe, zegt mijn vader altijd,
als je het maar niet dwingt jou gelukkig te maken.

(Ward Ruyslinck, De sloper in het slakkehuis, blz. 11)

Vanochtend schrok ik wakker, kwam overeind en keek over Lidy heen op de wekker: 7.35 uur. Mijn eerste woord vanochtend was een vloek. Om 8.00 uur moest ik voor de klas staan. Ik heb me gewassen, maar eten zat er niet meer in. Het is een uiterst onplezierig begin van de dag en de hele ochtend verloopt vervolgens licht hijgerig.

Vanmiddag een sectievergadering met wat weinig mensen, omdat er ook diverse cursussen waren. De eerste ervaringen met de methode 'Ta!ent' zijn gelukkig overwegend positief. We gaan bij toerbeurt notuleren en wie was er vandaag aan de beurt.... jawel. Ik heb mijn aantekeningen vanavond maar gelijk uit zitten werken. Als het ik opzij leg en denk: 'Dat doe ik nog wel een keer' komt er niets van terecht.

1 bestelling: Jelle Brandt Corstius,'Arctisch dagboek'.

24 september 2014

Daggedachte 264

Ik ben niet zo vaak verhuisd, ik hou er niet van.
Je vindt weliswaar vaak vergeten boeken terug,
voor de rest betekent het chaos, méér dan ik aankan.

(Atte Jongstra, De tak van Salzburg, blz. 261)

Raap ik de krant van de mat, blijkt het de 'Trouw' te zijn. Ik heb helemaal geen behoefte aan christelijk nieuws op mijn nuchtere maag. Op de site van 'de Volkskrant' kan ik een meerkeuzeklacht invullen: Verkeerde krant gekregen. Daarna popt er een bericht op: Ik krijg direct toegang tot de digitale versie van 'de Volkskrant' en mijn abonnementsperiode wordt met één dag verlengd. Dat wil ik allemaal niet, ik wil verdomme mijn krant!

Vandaag heb ik aan het begin van elke les een leerling op mijn stoel en achter mijn bureau gezet. Vervolgens heb ik ze gevraagd in te loggen in It's Learning. Door op de startpagina aan de linkerkant op 'Rembrandt College' te klikken en vervolgens op de dan verschenen bladzijde aan de rechterkant op 'Ta!ent' komen ze op de site van de uitgever met extra oefenstof, maar ook met het complete boek. 'Ik kon mijn huiswerk niet maken, want ik had mijn boek op school laten liggen' lijkt me nu verleden tijd.

Vanmiddag staan er twee brave B2-meisjes als verzopen katjes voor mijn bureau. Ze hebben een uur door de regen gefietst op zoek naar de Villa (onze andere locatie) waar ze twee uren les zouden krijgen. Ze hebben het - ondanks de verstrekte plattegronden - niet kunnen vinden. Nu zijn ze bang dat ze straf krijgen. Kom op meiden. Hebben jullie écht gezocht? Ja, dat hebben ze. Zijn jullie toen maar naar huis gegaan, of kom je het bij mij melden. Ze komen het melden. Dan hebben ze toch weinig fout gedaan. Dus ... geen straf, maar wel de opdracht om deze week met vriendinnen (die de weg wel weten), of desnoods met hun ouders de route een keer te verkennen, zodat ze volgende week wél bij de lessen aanwezig zijn.

2 bestellingen: J.N. Wierdsma, '100 jaar schriftelijk onderwijs 1890 - 1990', stafkaart: '19 G, Purmerend, 1:25000, uitgave: 1994'.

25 september 2014

Daggedachte 265

'De reisgids zegt dat de boottocht op eigen risico is,' zei hij.
'Het hele leven is op eigen risico,' antwoordde ik.

(Pauline Slot, Zuiderkruis, blz. 172)

In het H3-boek kwam in een zin het woord 'Neanderthaler' voor. Ik vroeg in alle drie mijn H3-klassen waar die Neanderthalers woonden. In alle drie mijn klassen hadden ze geen idee. Ik legde ze uit dat ze dan - goed kijkend naar het woord - in ieder geval 'In het Neanderdal' zouden kunnen antwoorden. Ze vinden dat ik het weer veel te ver zoek en veel te veel van ze verwacht: 'U denkt toch niet écht dat wij zo nadenken?'

Morgen mijn laatste Bapo-dag op vrijdag. Dat betekent dat de vierde schoolweek er alweer opzit. Tien procent van het schooljaar alweer voorbij.

1 bestelling: Rien Broere, 'Het verhaal van Jan de Wilde'.

26 september 2014

Daggedachte 266

Een reis is iets anders dan je zou denken.
Je denkt dat het erom gaat dat je weggaat en aankomt.
Maar waar het om gaat, is dat je onderweg bent.

(Eva Gerlach, Schrijvers op reis, blz. 54)

Vanochtend belden ze van de NCRV om het interview van vanmiddag voor te bespreken. Ik vertelde over Kees Stip en de ontstaansgeschiedenis van het door hem geschreven Veenendaals volkslied. Daar kon deze mevrouw vlot op ingaan; ze kende het verhaal in grote lijnen. Aan het eind van het gesprek bleek waarom ze dat kende. Ze had de door mij geschreven column over Kees Stip op 'Veenendaal doet' voor zich staan!

Schrijvers op reis Bovenstaande daggedachte komt uit 'Schrijvers op reis. Privé-domein gaat op vakantie' (Privé-domein nr. 276, 2013)
Ik las er eergisteren over, bestelde het direct tweedehands via Boekwinkeltjes.nl en vandaag ligt dit (als nieuwe) exemplaar al op mijn mat! (Ik moet eraan denken dat ik hem vandaag dan ook meteen betaal.)
Er staan vakantieverhalen en -beschouwingen in van o.a. Koos van Zomeren, Marion Bloem, Anna Enquist, A.F.Th. van der Heijden, Joke J. Hermsen, Arthur Japin, Atte Jongstra, Joost Zwagerman, Christiaan Weijts, Tessa de Loo, Rosita Steenbeek en Pauline Slot.
Qua namen én qua uitgave bij voorbaat de moeite waard.

Je hele dag gaat naar zo'n radio-interviewtje staan. 's Ochtends een voorgesprek en 's middags houd je verder vrij. Vervolgens is het in een paar minuten 'gepiept': dat was het dan. Dan zou je er ook nog ontevreden over kunnen zijn, maar dat ben ik gelukkig niet. Bovendien ben ik tevreden dat ik me niet tot het zingen van Stips volkslied heb laten verleiden! Ze hebben dat overigens wel geprobeerd.

Bij de C1000 gezien: rozekoekenvla. Ik kon het niet laten hardop 'Gadvedamme' te zeggen. De jongen die het koelvak stond te vullen moest daarom lachen en zei: 'U bent niet de enige meneer, deze vla wordt slecht verkocht.' Dat pleit dan nog een klein beetje voor de smaak van Nederland.

Roze koek vla

27 september 2014

Daggedachte 267

Een vriend van mij, die als kind hoorde dat Sinterklaas niet bestond,
concludeerde dat datzelfde dan natuurlijk gold voor God.
'Nee,' haastten zijn ouders zich hem op het hart te binden,
'God bestaat wél. Sinterklaas is verzonnen, maar God is echt.'
Tot hun ontsteltenis was hij daar niet meer van te overtuigen.

(Pauline Slot, Tegenpool, blz. 111)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Just Enschedé, Rock & Roll Cabaret: Mijn jaren met Bram Vermeulen en Freek de Jonge
Just Enschedé kent Bram en Freek vanaf de beginperiode van hun samenwerking. Hij beschrijft de jaren van het duo letterlijk in chronologische volgorde; jaar voor jaar (van 1967 tot 1979). Dit boek is voor mij alleen al de moeite waard, omdat het Bram de plek geeft die hij verdient: geen aanhangwagen! Neerlands Hoop was Bram en Freek. (€ 17,95)

Gisteren kochten we boeken op onverwachte plaatsen. De C1000 heeft een bonnetjesactie; met een volle spaarkaart een kinderboek met een kleine bijbetaling. Met name de boeken voor kinderen van pakweg tien jaar waren de moeite waard. Boeken van o.a. Arend van Dam en Edward van de Vendel. Maar we waren er privé en onze kleinkinderen zijn nog niet zo ver, dus namen we mee:
- Fiep Westendorp, 1 2 3 met Fiep
- Paul van Loon, Foeksia en de spiegelheks
Daarna waren we bij V&D voor kinderjasjes en koffiebonen. Daar lag voor een tientje een kookboek van Jamie Oliver: 'Te gast bij Jamie. Meer dan 130 Britse recepten waar ik gek op ben'. Ik viel ervoor bij het doorbladeren en noteer hier wat ik de komende tijd wil koken uit dit boek (om mezelf te dwingen het ook echt te doen):
- blz. 18: Bubble & Squeak
- blz. 32: Ouwejongensomelet
- blz. 56: Erwtensoep met ham en luchtige kleine knoedels
- blz. 104: Salade met gebraden kip
- blz. 194: Kokoscake met jam
- blz. 226: Krokante viskoekjes verpakt in gerookt doorregen spek
En dan vooral de erwtensoep en de viskoekjes !

Vanmiddag gingen we naar Lidy's vader. Suzanne ging mee. Er was gewaarschuwd voor files bij Rhenen; iets met beton storten bij het viaduct. We namen daarom de toeristische route: binnendoor naar Amerongen, over de dijk naar Wijk bij Duurstede en daar met het pontje naar de overkant. In de nazomerzon op zo'n dijk rijden, daar word ik wel gelukkig van. Op de dijk was het met dit mooie weer wel druk en in Wijk Bij Duurstede was het een gekkenhuis. Daar was een shantykorenfestival aan de gang. We reden stapvoets met de auto vlak langs de vrachtwagens waarop koren stonden te zingen. Op de terugweg namen we het pontje bij Amerongen.

We aten Chinees bij Suzanne en Gijs en speelden vanavond nog een spelletje 'Kezen' met ze én met Janneke en Jurrie. Dat is een aardig spel; het is een uitgebreide versie van 'Mens erger je niet', maar door de speelkaarten én het samenwerken zit er veel meer in.

2 bestellingen: Gerrit Kouwenaar, 'De stem op de 3e etage', Stefan Hertmans, 'Verwensingen'.

28 september 2014

Daggedachte 268

Men kan zijn angst niet ontlopen, daarom moet men haar trachten om te zetten in een drijfkracht.
(J. Greshoff, Nachtschade, blz. 48)

Vannacht luisterden we van 0.00 tot 1.00 uur naar Stef Bos die in het programma 'De overnachting' door Filemon Wesselink op een hotelkamer werd geïnterviewd. Ze dronken er een Duveltje bij. Op verzoek van Stef Bos werd het nummer 'In Germany before the war' van Randy Newman gedraaid. Hij gaf aan erg onder de indruk te zijn van de zin: 'I'm looking at the river, but I'm thinking of the sea' en studenten ooit de opdracht te hebben gegeven dit nummer te vertalen.
Ik dacht al luisterend: 'Zou Stef niet weten dat dit nummer over een kindermoordenaar gaat?' Door het luisteren naar de radio was ik over mijn slaap heen en toen ik beneden wat ging drinken, besloot ik Stef te mailen. Ik schreef hem o.a.: 'De zin uit het nummer van Randy Newman 'I'm looking at the river, but I'm thinking of the sea' heeft mij ook altijd ontroerd. Net als de laatste regel 'And she lies very still'. Ik las onlangs dat die zin zou verwijzen naar een kindermoordenaar in de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw, waarover ook een film is gemaakt. Hij is veroordeeld in 1931, wat dan weer niet zou kloppen met de liedtekst ('in 1934'), maar waarom zou Newman soms niet het rijm voorrang geven op de historische juistheid?' Ik besloot mijn mail met: 'Tot zover (en ik realiseer me dat ik je misschien helemaal niets nieuws meld).'
Stef antwoordde al om 8.55, waarschijnlijk uit hetzelfde hotel waar hij 's nachts werd geïnterviewd. Hij schreef o.a.: 'Kijk dat is nou nog eens puike muziekarcheologie. Niets geweten van deze achtergrond van het nummer.'
Later vandaag zat ik nog na te denken hoe ik aan die informatie kwam..... en ineens wist ik het. Dat was op 12 maart 2012 in Carré, waar Randy Newman zelf die informatie gaf bij zijn introductie van dit nummer!
Ik noteerde in dit weblog: Newman vult, alleen met zijn vleugel, moeiteloos de avond van 8.00 tot 22.30 uur. Tientallen nummers (zo lang zijn ze meestal niet) trekken voorbij. Af en toe heeft hij er een verhelderende introductie bij: zo begrijp ik nu beter wie Lester Maddox (in 'Rednecks') was en ook begrijp ik nu dat er een moord is gepleegd 'In Germany before the war' (Hier is iets meer te lezen over die Dusseldorfse kindermoordenaar en de film daarover).


Zalmomelet
Als dat geen lekkere zalmomelet wordt,
dan weet ik het niet meer.

1 bestelling: Frank van Kolfschooten, 'De koningin van Plan zuid'.

29 september 2014

Daggedachte 269

Valse start

Ik keek uit mijn wiegje en dacht: mon dieu!
Ik kom uit een achterstandsmilieu!

|(Lévi Weemoedt, Vanaf de dag dat ik mensen zag, blz. 94)

Zo, daar ligt de eerste stapel correctiewerk van dit jaar. Mijn B2-klas schreef een sollicitatiebrief en mijn drie H3-klassen schreven een uiteenzetting. Daar ben ik de komende avonden zoet mee. Vanavond heb ik gelukkig B2 al klaar.

Kader Abdolah is op de late avond in gesprek op de Vlaamse televisie. Omdat hij een nieuw boek heeft: 'Papegaai vloog overde IJssel' én omdat België in de ban is van het jihadproces van vandaag. Abdolah beschrijft (in zijn boek én in dit gesprek). Hij veroordeelt niets. Ik vind het éven interessant om naar hem te luisteren, daarna ga ik me storen aan zijn intonatie. Onterecht, maar ik kan er ook niets aan doen.

4 bestellingen: J.A. der Mouw (Adwaita), ''K ben Brahman. Maar we zitten zonder meid', Simone van der Vlugt, 'De Ooggetuige', C.H. van Donselaar-Dijksterhuis, 'Kookboek Dordrecht gasfornuis', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Simenon' (Parool, vrijdag 25-10-1963).

30 september 2014

Daggedachte 270

............................ .Want groot is enkel hij die niets
verricht dan het verrichten van volkomen niets.
Deins er nooit voor terug geen heldendaad te begaan.

(Luuk Gruwez, Over het verrichten van een heldendaad, fragment)

In mijn H3-klas besprak ik het gedicht 'Over het verrichten van een heldendaad' van Luuk Gruwez. Het gedicht begint met 'Verricht hem niet' en eigenlijk verwoordt deze Vlaming het oerhollandse 'Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.' Verricht geen heldendaden, maar zing een lied op een marktplein (op je pantoffels). De leerlingen struikelden over de laatste regel van de derde strofe: 'Kweel Kyrie Eleison, Zwarte Lola, Malle Babbe.' Het woord kwelen kenden ze niet en de drie te 'kwelen' zaken herkenden ze ook al niet als liederen. Ik was oprecht verbaasd: 'Kom op jongens, word wakker, al is het net tien over acht in de morgen. Jullie hebben toch wel eens van Malle Babbe gehoord?' Zesenvijftig ogen keken me wazig aan: 'Echt niet meneer, maakt u zich niet zo druk.' En toen deed ik iets, waarvan ik nooit gedacht had dat ik het ooit zou doen: ik opende YouTube en liet mijn klas (om 8.15 uur in de vroege ochtend) naar Rob de Nijs kijken en luisteren. Gelukkig knikten zo'n tien leerlingen: 'O, bedoelt u dat, ja, dat heb ik, geloof ik, ooit wel eens gehoord.' Om het beeld compleet te maken liet ik ze ook nog een Gregoriaanse versie van 'Kyrie Eleison' horen. Verzuchting achter uit de klas: 'Meneer, dit is nog erger dan Rob de Nijs.'

Er zit een deuntje in mijn hoofd: 'Zittend op een bankje in de zon'. The Kik zong deze cover van 'Sunny afternoon' (The Kinks) vanavond bij 'De wereld draait door'. Bij het afsluitende steeds herhaalde 'Op een zomerdag' vormden Matthijs van Nieuwkerk en Erben Wennemars het achtergrondkoortje. Dit alles omdat The Kinks hun vijftigjarig jubileum vieren.

In feite is onze minister van Buitenlandse zaken belangrijker dan die van Amerika. Wij hebben véél meer buitenland.

2 bestellingen : W. Strubbe, 'Anders dan gewoon'. E. Danticat, 'Adem Ogen Herinnering'.


Door naar oktober 2014