Terug naar augustus 2016

 

September 2016

1 september 2016

Lidy vroeg of ik iets in het toilet had gezet. Het rook er zo lekker. Nee, dat had ik niet. Ze ging er nog eens kijken en er bleek een zakje waxinelichtjes te liggen met mandarijnengeur. Een grapje van Martijn en Suzanne, gisteren meegebracht van de Ikea (daarom waren de kleinkinderen bij ons). Ze weten heel goed dat ik ontzettende de pest heb aan de geur van mandarijnen. Maar ik zal een gegeven paard niet in de bek schijten en de waxinelichtjes op het toilet laten branden, de komende weken.

Mandarijnenwaxine

3 bestellingen: Pieter Spronkers, '40.000 tekens aan de wand (De prehistorische gravures van de Mont-Bego)', Pat Conroy, 'Prins der getijden', Mariana Hanstein, 'Fernando Botero'.

2 september 2016

Ik zag de oude speelfilmversie van 'Het jungleboek' toen ik een jaar of negen was. Ik zat op wat toen nog padvinderij heette en was een welpje met korte broek en slobkousen met een kwastje. Er was een grote projector gehuurd, er waren van die grote filmspoelen en ineens was daar op zaterdagochtend in het 'hordehol' die film. Ik had nooit eerder 'live' een speelfilm gezien en het maakte grote indruk op me. De tekenfilmversie van 'Het jungleboek' van Walt Disney (die is tot mijn verbazing - ik heb het net opgezocht - uit 1967. Dat moet bijna wel het jaar zijn dat ik in het hordehol die andere versie zag!) zag ik later in de bioscoop.
En dit jaar kwam er een nieuwe speelfilm uit. Daar ben ik uiteraard benieuwd naar. Hij blijkt ook al op dvd verkrijgbaar te zijn. Suzanne én Martijn kochten die onafhankelijk van elkaar voor mij (heb ik aardige kinderen of heb ik aardige kinderen?) en vanavond zag ik de film: indrukwekkend! Dicht bij het vorige Disneyverhaal, maar levensecht (op een herhaling van een paar liedjes uit 1967 na). Er staat '12 jaar en ouder op'. Dat lijkt me wel terecht, want waar het in de eerdere Disney-versie vooral grappig is, is het hier toch vooral spannend. Het gaat (ook) in het dierenrijk allemaal niet altijd zachtzinnig.

Junglebook

2 bestellingen: Johan de Meester, 'De kindsheid van Harlekijntje', Nelleke Noordervliet, 'Nelleke Noordervliet leest Miss Blanche' (luisterbboek).

3 september 2016

De borrelsteen in de voortuin borrelt al ruim een week niet meer. Ik vermoedde dat er vuil in het pompje zat, of misschien wat waterplanten. Toen ik vanmiddag de boel openmaakte, bleek er door het warme weer van de afgelopen weken 'gewoon' geen water meer in de kuip te staan. Nou ja, nog een paar centimer, maar het pompje stond droog. Naast het pompje zat een bruin kikkertje me aan te kijken. Ik vulde de kuip weer met water. In de stroming die ontstond bij het vullen, zwom de kikker verwoed rondjes. Toen de kuip eenmaal weer vol water stond, kon hij er makkelijk uit klimmen.

borrelsteen vullen kikkertje

2 bestellingen: Karel van het Reve, 'Literatuurwetenschap: het raadsel der onleesbaarheid. Johan Huizinga-lezing 1978', Jonathan Raban, 'Langs de kust'.

4 september 2016

Een rustige zondag. Iets beter weer dan voorspeld. In de achtertuin heb ik de druif opgebonden en langs de zijkant van de overkapping geleid én langs de bovenkant van de schutting achter de spa.

1 bestelling: Jeroen Brouwers, 'Prentbriefkaart: Datumloze dagen'.

5 september 2016

Ik gaf in een H3-klas de opdracht 'het paarse tekstje' te lezen. Onmiddellijk ging er een vinger omhoog: 'Meneer, de tekst is wit. De achtergrond is paars!' Je oogst wat je gezaaid hebt!

6 september 2016

Een bekeuring. Ik heb te hard gereden op de terugweg uit Zeeland. 4 kilometer te hard! (nou vooruit: 7 kilometer te hard, na aftrek is dat 4). Natuurlijk, te hard is te hard, maar het voelt toch wel als gezeur. Het kost € 24,00 voor het te hard rijden en daar komt € 9,00 bij aan administratiekosten.

bekeuring Zeeland

3 bestellingen: Gerard Koster, 'Striptekenen. Henk Kuypers en Jan Kruis, tekenaars van strips', Naima El Bezaz, 'Het gelukssyndroom', L.W.G. Scholten, 'Het Ruhrgebied'.

7 september 2016

Wat een lekkere nazomer! En wat prettig om dan zo'n woensdag vrij te hebben. De hele dag een beetje gerommeld en af en toe lekker buiten gezeten.

3 bestellingen: J.D. Salinger, 'The catcher in the rye', Nick Hornby, 'High fidelity', Fatma Mernissi, 'Het verboden dakterras. Verhalen uit mijn jeugd in de harem'.

8 september 2016

Je maakt toch altijd weer wat nieuws mee: Een klant vindt de verzendkosten te hoog en vraagt me of ik er - op zijn risico - een postzegel minder op wil plakken. Ik vind het best.

2 bestellingen: Bertus Aafjes, 'Floroskoop - Mei', E.J. van der Wielen (eindred.), 'Heemschut - Maart 1978 - No. 3'.

9 september 2016

Vanmiddag zijn we de familie v.d. Heuvel wezen condoleren. Dirma is vanmiddag begraven. Zij hadden een kaasgroothandel op Verlaat 11, nadat wij verhuisd waren naar Verlaat 15/17. We waren buren en zij woonden in ons oude huis. Het is jaren geleden, maar Veenendaal is klein genoeg om elkaar toch steeds weer tegen te komen. Mijn moeder en mevrouw v.d. Heuvel hielden door de jaren heen contact. Martijn speelt alweer enkele jaren (tennis)competitie in één team met de jongere zus van Dirma. Het hield me bezig deze week, zeker ook omdat een leerling in mijn klas me steeds weer aan Dirma deed denken.

10 september 2016

Ik heb al vaker verzucht: hoe kan het toch dat zulke mooie boeken in de ramsj komen. Ik kocht deze keer bij Steven Sterk (voor de prijs van één boek):
- A. Koolhaas, Alle dierenverhalen
- D. Hillenius, Verzamelde gedichten
- Renate Dorrestein, De blokkade
- Ester Schmidt en Sabine Veenendaal, Van Abeltje tot Zoop, Over het succes van de Nederlandse jeugdfilm

De eerste toets (tekstverklaring V2a) is ook weer nagekeken. We zijn los.

Erich en Ria aten bij ons (o.a. gerookte zalm). Het was gezellig (en ook lekker). Erik zag de druiventrossen voor het schuurtje, Hij wilde wel een druif proeven. Ik had dat nog niet gedaan, want de vorige jaren waren ze vreselijk zuur. We proefden er nu elk één en ze bleken dit jaar helemaal niet zo zuur te zijn. Wat klein en niet héél lekker, maar zeker eetbaar.

druiven

Foeke Booij als analist in de rust van Heerenveen - FC Twente: 'Deze jongen moet even met de feiten op de neus gedrukt worden.'

1 bestelling: Ina van der Beek, 'Alleen verder'.

11 september 2016

Vandaag hebben we samen met Suzanne, Gijs en Martijn de zolder onder handen genomen. We stonden in de 'weggooi-stand': Meerdere jaren niet gebruikt? Dan kan het weg. Er is een container te vullen met wat er nu allemaal beneden staat, maar die kosten voorkomen we, door het nog per soort afval te sorteren en het deze week zelf naar 'de stort' te brengen.

Zolder opgeruimd

4 bestellingen: Fatima Mernissi, 'Het verboden dakterras. Verhalen uit mijn jeugd in de harem', 'De Gids' (nr. 10, oktober 1996, Themanr. 'Sollicitaties & Poëzie), M.G. Schenk, 'Willem van Oranje. Tolerantie en democratie', M.G. Schenk, 'Wilhelmina', AO-redactie, 'USA begin en voortgang', Theo de Vries, 'Boekaniers en Piraten', Herman Finkers, 'EHBO Is Mijn Lust En Mijn Leven' (cd).

12 september 2016

Voordat ik les moest geven reed ik vast een keer naar de vuilstort. De spaanplaten kastjes en het bijzettafeltje zijn al 'weg'.

13 september 2016

Een lange, warme schooldag. Van 8.00 tot 17.00 uur (met aan het eind van de middag twee vergaderingen) en 's avonds van 19.00 tot 22.00 uur er nog een ouderavond achteraan. Na zo'n dag ben ik tegenwoordig blij dat ik op woensdag vrij ben.

1 bestelling: Julio Cortázar, 'Het kwijlen van de duivel'.

14 september 2016

Gisteren en eergisteren reed ik al met een volle auto naar de 'stort'. Vandaag laadden we onze auto én die van Martijn vol. De oprit is weer leeg.

3pak

Van de 'stort' reed ik naar de bibliotheek. Daar haalde ik drie grote dozen boeken op. Volgende week is 'De literatour 2016', een boekenweek voor jongeren. De boekjes zijn voor al onze derdeklassers. Een goed idee, want die zijn te groot voor de kinderboekenweek en nog niet toe aan boeken voor volwassenen (al zullen ze die volgend schooljaar toch moeten lezen). In dit boekje in schriftvorm staan drie korte verhalen:
- Mirjam Mous, Domino day
- Hlen Vreeswijk, De rebel
- Alex Boogers, Vergeet Amy
Een prima keuze, wat de auters betreft. Ik ben benieuwd hoe onze leerlingen hierop reageren.

Longcontrole vanmiddag. Omdat er niets veranderd is en ik me goed voel, heb ik deze keer niet 'geblazen'. Ze controleerde wel mijn bloeddruk: 150-112. De onderdruk is te hoog. De komende weken weinig of geen zout en geen drop en over twee weken nog een keer de bloeddruk opmeten. Het zou natuurlijk ook kunnen dat ik onbewust gespannen ben voor het Cultureel Café van vanavond. Met ingang van vanavond ben ik er 'vaste columnist' (eens in de drie maanden).

5 bestellingen: Kader Abdolah, 'Het huis van de moskee', J. Slauerhoff, 'Het leven op aarde', Beatrix Potter, 'De Wollepluis-konijntjes', J.H. Kruizinga, 'Jules Verne', Milan Kundera, 'De ondraaglijke lichtheid van het bestaan'.

15 september 2016

Het was gisterenavond een zéér geslaagd Cultureel Café. Vanwege de warmte had de organisatie besloten het podium buiten - op de Markt - op te bouwen. De bezoekers zaten op het terras van 'De Plantage', maar ook op de naastgelegen terrassen kon men meegenieten van de vijf stadsdichters (van Veenendaal, Ede, Wageningen, Leusden en Wijk bij Duurstede), van 'Keetje & Co' (dat blijft een ontzettend leuke band, veel Cornelis Vreeswijk, maar ook eigen teksten op bekende liederen, o.a. op 'The black velvet band) en van mijn column.

Vandaag beleefden we dit jaar de laatste écht warme septemberdag. Ik ben daar blij mee, want ik begin nu toch wel last van die warmte te krijgen.

3 bestellingen: Frédéric Bastet, 'Frédéric Bastet leest De kat uit de boom', 'Bodemkaart 52 Oost Venlo', Chaim Potok, 'boekenlegger: 30 maart - 30 april Potok-actie'.

16 september 2016

Toen ik even na 16.00 uur uit school kwam, wilden Tygo en Dylano graag naar 'de boerderij'. Ze sprongen een poosje heerlijk met zijn tweetjes op de trampoline. Toen we daarna een ijsje wilden halen, was het 'ijsloket' net dicht. Dat viel vies tegen en deze tegenslag moest even verwerkt worden. Gelukkig hadden we thuis ook nog een liter vanille-ijs in de vriezer.

1 bestelling: Andreas Burnier, 'De reis naar Kithira'.

17 september 2016

Met vereende krachten maakten we vandaag de studeerkamer helemaal leeg: boeken eruit, meubels eruit, zeil eruit, pluggen uit de muur, behang (gedeeltelijk) van de muur, gaten vol plamuur stoppen, glasvezelbehang op het kleine muurtje. De vervolgstappen zijn nu: muren verven, laminaat leggen, Billy's tegen de lange muur, het rek er weer in, maar nu aan de andere kant, werktafel voor het raam maken.

Zeil eruit Pluggen uit de muur

 

Bij veel moslims is de humor bij de besnijdenis afgeknipt.
(Adjiedj Bakas, Onbegrensd, Bert den Boer & Wim Huijser, blz. 16)

1 bestelling: Joop Braakhekke, 'De kip, het ei en ik'.

18 september 2016

Lidy en ik hebben vandaag een begin gemaakt met het verven van de muren van de studeerkamer. Eigenlijk zouden we nu ook meteen dat kozijn mee moeten nemen.

Herman van der Zandt vertelt op de radio over de laatste dag van de 'paralympische spelen'. Een blinde achttienjarige zwemster uit Nederland heeft vijf medailles gewonnen. Van der Zandt: 'Ze komt pas kijken.' Volgens mij heeft hij zelf niet door wat hij zegt.

19 september 2016

Misselijk, trillerig op de borst. Niet naar school geweest. Daardoor miste ik het optreden van Khalid Boudou. Jammer, jammer.

1 bestelling: Alexandre Dumas, 'De Graaf van monte-Cristo'.

20 september 2016

Tante zei over de dood van oom Kees:
'Het was een ongeluk.
Zelfmoord komt in onze familie niet voor.'

(Frida Vogels, Dagboek 1954-1957, blz. 8)

Ik ben begonnen aan de dagboeken van Frida Vogels. Dus ik kan voorlopig weer vooruit: elf boeken van elk zo'n 350 bladzijden! Ik had al eens naar deze boeken gezocht, er op Catawiki op geboden. Nu werd deze stapel nieuw aangeboden met een aantrekkelijke korting. Het heet 'onebookonly' en er wordt zo af en toe een boek of zo'n serie aangeboden. Tot nu toe nam ik al die aanbiedingen ter kennisgeving aan, maar deze aanbieding kon ik niet laten lopen.

Op blz. 21 een opmerking over de Voskuils, genoteerd op 01-11-1954:

Han en Lousje, Lousje vooral, hebben al verscheidene van de tics die kinderen in hun ouders belachelijk vinden. Maar dat hindert niet. Het zijn bijverschijnselen van het volwassen worden en geen symptoom van de periode tussen kinderachtig en kinds. Ik zou ook volwassen willen worden.

2 bestellingen: Erich Maria Remarque, 'Trilogie (Van het westelijk front geen nieuws / De weg terug / Drie kameraden)', 'Ontdek je plekje 1 (Amersfoort / Beesd / Breukelen / Buren / Gorinchem / Gouda / Naarden / Oudewater / Utrecht / Vianen / Woudrichem / Wijk bij Duurstede / Zaltbommel)'.

21 september 2016

Het regent.
In Holland draagt men in geval van regen een stoere regenjas.
In Parijs holt men met een krant op het hoofd van droge plek naar droge plek.
In Italië steekt men een paraplu op, klaagt en oefent geduld.

(Frida Vogels, Dagboek 1954-1957, blz. 35, 06-01-1955)

Vanochtend hebben we laminaat gekocht voor op de eerste verdieping. Het begint nu serieuze vormen aan te nemen.

We liepen (uiteraard) ook even de kringloopwinkel binnen. Ik kocht:
- Joke van Leeuwen, Vrije vormen
- Jan Siebelink, De herfst zal schitterend zijn
- Kristien Hemmerechts, Donderdagmiddag. Halfvier.
- C.J. Aarts en M.C. van Etten, Domweg gelukkig in de Dapperstraat (gebonden)

Rond vijf uur reden we met drie auto's (Suzanne, Gijs en ik) naar de laminaatboer om daar negentien pakken laminaat en drie rollen ondervloer op te halen.

Dirk Kroon stuurde me zijn nieuwste poëziebundel: 'Sterveling. De gedichten van een babyboomer'. Op blz. 150 lees ik dit gedicht, met als titel '14a':

Het valt wel zwaar
om met de dood te leven,
toch maakt het leven waar,
al is het maar heel even.

4 bestellingen Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Prijs' (Parool, donderdag 12-12-1968), knipsel: Jan Mulder, 'Luistervrijheid' (column CAMU, Volkskrant, 18-02-2003), Allard Schröder, 'De hydrograaf', Meindert Schroor, 'Van Middelzee tot Bildt'.

22 september 2016

Lesgeven en 's avonds nog een MR-vergadering. De startvergadering van dit schooljaar. Zonder directie en (figuurlijk) met de benen op tafel. Hoe kijken we terug op het vorige jaar? Wat willen we in het komende jaar?

2 bestellingen: Ro van Oven, 'Confrontatie met de vrijheid', Hans Tentije, 'Deze oogopslag'.

23 september 2016

Het is nog steeds warm, al is de herfst begonnen. Wel is het 's avonds al weer vrij vroeg donker.

Al ik van alles moet, doe ik weinig.
Als ik niets hoef, doe ik van alles.

Er komt een nieuwe dakgoot langs de garage. Er komt ook een extra regenpijp. De aansluiting maakten we (lees: Gijs) zelf. Vandaag schoten we daar goed mee op en de kleinzoons hielpen mee:

sleuf achter

De illusie van geluk is niet iets anders dan geluk,
het is alleen maar geluk dat niet duurt.

(Frida Vogels, Dagboek 1954-1957, blz. 72, 24-03-1955)
1 bestelling: Hubert Lampo, 'De zwanen van Stonehenge'.

24 september 2016

We haalden bij Van Dijk een nieuwe bus grondverf. We hebben destijds gekozen voor een goede/de beste verf. Daar hebben we nu nog 'last' van, want zo'n liter grondverf kost € 50,50.

Er is een verkiezing geweest van het belangrijkste boek. De uitkomst is voorspelbaar: De bijbel. Ik ben daar wel positief over. Nederland erkent dat de bijbel gewoon een boek is.

Van Van Dijk reden we naar Suzanne en Gijs. In die nieuwe wijk besteden ze veel aandacht aan Burendag. Er was een rommelmarktje en op het veld achter hun huis hadden ze een opblaasbare, eenentwintig meter lange stormbaan opgezet.

Burendag - stormbaan

Het raam van de studeerkamer staat één keer in de grondverf.

2 bestellingen: Lao-Tse / Alexander Ular, 'Die Bahn und der rechte Weg des Lao-Tse, Der chinesischen Urschrift nachgedacht von Alexander Ular', Edith Holden, 'De vreugde van het landleven. Dagboek van een Engelse dame uit 1906'.

25 september 2016

We zijn in de studeerkamer vandaag goed opgeschoten. Het laminaat ligt erin en vanmiddag kochten we de beroemde Billy-kasten bij de Ikea. Vier kasten van veertig centimeter breed, vier kasten van tachtig centimeter breed en voor alle acht kasten ook nog een opzetstuk. Als kers op de taart kochten we ook nog wat lampjes voor óp de kasten (met dimmer). Alle kasten pasten in mijn auto (al voelde ik dat gewicht wel bij het optrekken). De opzetstukken lagen bij Suzanne en Gijs achterin. De vier kleine kasten zijn ook al in elkaar gezet.

7 bestellingen: Stefan Brijs, 'De engelenmaker', Philippe Claudel, 'Grijze zielen', Albert Helman, 'De laaiende stilte', Ria Tummers, 'Slank & snel / de fast cuisine van Michel Montignac', Theo Kroon, 'Koninklijk Huis', Peter Hintzen, 'Koning-stadhouder William III (De roemrijke revolutie)', Rudolph, J.H. Bierenbroodspot (eindred.), 'Heemschut (Oktober 1983 - No. 10, Themanummer: Amersfoort monumentenstad), J.H. Kruizinga, 'Piet Hein (1577-1629, Vlootvoogd en Veroveraar)', Tim Krabbé, 'Kathy's dochter', Karel Glastra van Loon, 'De passievrucht'.

26 september 2016

Achterin het lokaal hoorde ik leerlingen praten over een bergetappe. Ik liep naar die leerlingen toe en vroeg ze op welke vraag van de opdracht die ze aan het maken waren het antwoord 'bergetappe' zou kunnen zijn. De leerling wees mij op opdracht 4, vraag b: 'In welke twee etappes is Hou van mij ontstaan?'
Dat ging over het boek met die titel van de schrijfster Corien Botman. Het gewenste antwoord is: 'De auteur heeft eerst heel lang en vaak met Yasmine van Leur gepraat. Daarna heeft ze het verhaal van Yasmine aangepast en aangevuld.'

De Billy's staan allemaal overeind. Nu nog netjes op hun plek. We gaan ze toch maar wel aan elkaar vastmaken.

Het kozijn staat voor de tweede keer in de grondverf.

5 bestellingen, Gerrit Jan Zwier, 'De noordkromp', Ton van Reen, 'Het winterjaar', Erik Hazelhoff-Roelfzema, 'De Soldaat van Oranje zwaait af', A. Carr, 'Stoppen met tobben', Jane Austen, 'Pride and Prejudice'.

27 september 2016

Ik had weer een lange schooldag: 8.00 uur lesgeven, 13.30 uur drie keer drie kwartier vergaderen, 19.00 uur ouderavond. Toen ik tegen 22.00 uur thuiskwam was Gijs er nog Hij heeft vanavond de Billy's geplaatst én het rek voor de muur ertegenover op maat gemaakt! Ik kan de boeken erin gaan zetten.

2 bestellingen: Arita Baaijens, 'Een regen van eeuwig vuur', Boeli van Leeuwen, 'Een vreemdeling op aarde'.

28 september 2016

Vanochtend heb ik mijn bloeddruk weer op laten meten. Iets minder hoog, maar nog steeds té hoog.

Met boeken gesjouwd naar de studeerkamer (Martijn heeft een poosje meegeholpen). Daar heb ik vandaag het grootste deel van die boeken op alfabetische volgorde in de Billy's gezet. Daar word ik nou gelukkig van! Al die oude vrienden weer even in handen hebben. Het is spannend welk gedeelte van mijn boeken erin gaat. Een deeltje zal wel weer naar zolder moeten (of weg).
Ook de lp's staan er weer. In het rek staat een muziekinstallatie mét platenspeler. Ook daar verheug ik me alweer op.

Vanavond zagen we Jeroen van Merwijk en Harrie Jekkers in De Lampegiet. Voor de meeste mensen zal het Harrie Jekkers en Jeroen van Merwijk zijn geweest, maar voor mij vormde het geklets van Jekkers een hinderlijke onderbreking van de liedjes van Van Merwijk.

1 bestelling: Louis Couperus, 'Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan'.

29 september 2016

We beleven een warme en droge septembermaand. Het gras tegenover school is helemaal bruin en dor. Toen ik Dylano van school haalde, zag ik dat de stukken gras naast het fietspad langs de Grift ook al zo bruin zijn.

4 bestellingen: Geert Mak, 'De eeuw van mijn vader', G. Knuttel wzn, 'van Gogh', Roland Peltzer, 'Het edelhert in Nederland', A. den Doolaard, 'Dit is Griekenland. De eilanden'.

30 september 2016

Vanochtend moest ik me nuchter melden bij de poli. Er moest bloed geprikt worden i.v.m. mijn hoge bloeddruk. Het was er ontzettend druk. Er zaten mensen in de aangrenzende wachtkamer die om de drie minuten kwamen kijken of ze al bijna aan de beurt waren.
Toen ik eindelijk aan de beurt was, kon de prikzuster mijn ader niet vinden. Ze zat met die naald te wroeten in mijn rechterarm en besloot uiteindelijk dat het dan maar in de linkerarm geprobeerd moest worden. Ook daar was het een gewroet van jewelste, tot ze er uiteindelijk twee buisjes bloed uit had weten te peuren. Het was geen feestje.

1 bestelling: Arthur van Schendel, 'De menschenhater', Matthew B. Miles, 'Werken met groepen. Richtlijnen voor het opstellen van trainingsprogramma's'.

 

Door naar oktober 2016