Augustus 2016

Terug naar juli 2016

1 augustus 2016

Lidy is vanochtend alleen boodschappen doen. Het is voor het eerst sinds haar heupoperatie dat ze zelf weer autorijdt. Gelukkig, want ik ben wel een beetje klaar met het persoonlijk-chauffeur-zijn.

Vanmiddag gingen we naar Intratuin. Wat tijdens de vakantie gesneuvelde planten vervangen en wat extra planten voor in de voortuin kopen. Begin juli 'popten' er in de voortuin wat fraai gekleurde calla lelies op. Ik wil wat meer van dat soort verrassingen door de hele tuin hebben.

Vanavond, in de spa zittend, zag ik opeens twee muizen. Eentje kwam er uit de regenpijp van het schuurtje ( van het dak af?) en eentje kwam er uit een kier onderin het schuurtje. Dat wordt morgen vallen zetten, want ik ben als de dood dat ze onder de spa kruipen en daar aan electriciteitsdraden gaan zitten knagen!

Achter de spa wil ik een stuk zeildoek bevestigen, met daarop een strandfoto. Ik heb wat foto's uitgezocht en ging op internet op zoek naar leverancies van dat soort bedrukt zeildoek. Die blijken er genoeg te zijn, met nogal wat verschil in formaten en in prijzen. Ik zocht er eentje uit en ging met de invulling van formaat, soort bevestiging e.d. aan de gang. Aan het eind van het verhaal kreeg ik de melding dat de resolutie van mijn foto te laag was en dat het op dit formaat onscherp zou worden. Dat is lekker. Later verder.

2 augustus 2016

Gisteren verdronk er een vijfjarig jongetje in het Omleidingskanaal/De Grift aan de Sportlaan (bij het zwembad). Het was gisterenavond op het Journaal. Dat Journaal leerde de Veenendalers weer even nederigheid. Met sprak van een 'sloot'.

Bijna had ik een aanrijding met een politieauto (met sirene en zwaailicht). Ik stak vanaf de Dijkstraat de Rondweg over. De politieauto reed door rood en raakte mijn achterkant net niet. Ik had hem niet gehoord en niet gezien. Ik was er nog een halfuurtje trillerig van.

Bij de Praxis kocht ik twee nieuwe hortensia's (Met korting bij inlevering van een hoop airmiles), twee gasflesjes voor de barbecue (Er lagen er nog twee met deze sluiting en een heleboel met een andere sluiting. Het zal toch niet zo zijn dat mijn model barbecue straks verouderd is en er geen gasbusjes meer geleverd kunnen worden?) en vier muizenvallen (Nieuw model: een apart bakje voor het lokmiddel en dat bakje is er vanaf de onderkant uit te draaien. Zo kun je nooit je eigen vingers in de val krijgen).
Ik keek naar nieuwe planken voor de onderkant van de schutting. Ze hebben wel vergelijkbare - geïmpregneerde - planken, maar die zijn 10 cm. breed en ik heb 13,4 cm. nodig.

Als ik bij de Praxis ben, loop ik even het kringloopcentrum binnen. Ik kocht (voor in totaal € 5,60):
- Het land der letteren. Amsterdam. Door schrijvers en dichters in kaart gebracht
- J.H. Donner, de Koning. Schaakstukken (gebonden, met stofomslag)
- Imme Dros, Ilios (gebonden)
- Remco Campert, Het satijnen hart (gebonden, met stofomslag)
- Bert den Boer & Wim Huijser, Onbegrensd. In gesprek over verlangen en culturele identiteit

Vanmiddag kochten we een nieuwe stofzuiger bij de Mediamarkt. Suzanne, Gijs en de kinderen gingen ook mee, o.a. voor een nieuwe losse harde schijf. De kleinkinderen hadden het prima naar hun zin op de spelcomputerafdeling:

Mediamarkt Mediamarkt

Ik kocht voor mezelf de dvd 'Joan Baez 75th birthday celebration'. Een prachtig optreden met o.a. David Crosby, Emmylou Harris, Jackson Browne en Paul Simon aan haar zijde. Ik heb er vanavond al zeer van genoten en ga dat zeker nog diverse keren doen.

De eerste muis zat vanavond al weer in zo'n nieuwe val naast het schuurtje. (Is het dweilen met de kraan open?)

3 augustus 2016

Een tweede zomervakantieregendag. Het schijnt in het weekend beter te worden.

Wim en Marian kwamen vanochtend op de koffie/informeren hoe het met Lidy gaat.

1 x jong muisje in een val. 1 x leeggevreten, maar niet dichtgeklapt.

Bij de Intratuin kochten we een zak met mooie grote Cannelloni. Vanavond vulde ik die op drie verschillende manieren: met groente en gehakt, met groente en tonijn en met groente, ham en twee soorten kaas. De vorige keer kookte ik ze eerst even kort. Toen viel het vullen niet mee. Vandaag vulde ik ze ongekookt. Dat ging prima. Ik had de inhoud even in de magneton opgewarmd om ze wat zachter/hanteerbaarder te maken. Waarschijnlijk was dat de reden dat een paar cannelloni's na een paar minuten toch overlangs openscheurden. Ze smaakten prima. Martijn at mee.

4 augustus 2016

Democratie blijkt steeds weer (en overal) iets ingewikkelds te zijn. Denk aan Groot-Brittannië, denk aan Turkije, maar doe dat zonder jezelf op de borst te kloppen. De komende weken zal ik hier (en op Facebook) dagelijks een overdenkenswaardige opmerking over democratie plaatsen:

Democratie (1)

Zelfs de democraten zijn niet bij machte mij aan de democratie te doen twijfelen.
(C. Buddingh', Dagboeknotities 1967-1972, blz. 309)

In oude boeken zit soms een verrassing: boekenleggers, postzegels, knipsels. Vandaag valt er een knipsel van 25-01-1968 uit een boek:

Ons verhaaltje

Vanochtend heb ik de spa leeg laten lopen, gepoetst en krasjes weg-geschuurd en weer vol laten lopen. Daar ben ik een dagdeel zoet mee.

Vanmiddag gingen we naar de Makro. Nieuwe schoenen, sokken, zwempakken en nieuwe voorraad perensap, Fever-Tree tonic en wat bier enz.

1 x een volwassen muis in een val.

5 augustus 2016

Democratie (2)

Het beslissen by meerderheid van stemmen is 't recht van de sterkste in der minne.
Het beduidt: áls we vochten zouden wij winnen... laat ons 't vechten overslaan.
Dit stelsel leidt dus niet zozeer tot waarheid als tot rust.

(Multatuli, Ideeën, eerste bundel, idee 7 (ged.), blz. 9)

Onze kleinzoons logeerden afgelopen nacht bij ons. Tygo ging rustig zitten tekenen. Hij kwam mij o.a. deze tekening brengen:

bomtas

Toen ik hem vroeg waarom er cijfers op de tas staan, zei hij: 'Omdat er een bom in zit!' Zevenjarigen die spontaan tassen tekenen met een bom erin. Wat is dit voor een wereld?

Voordat ze naar bed gingen, mochten ze gisterenavond in het (bijna) donker in de spa. Daar hadden ze zich de halve week al op verheugd: discolichtjes!

discobad

Een mailtje uit Australië (altijd leuk om te zien dat er waardering is voor wat je doet):

Hello Mats, I am the daughter of Con Schroders. I had your website in my Bookmarks.  My Uncle, Michel Schroders, had given it to me probably a year or so after my father died.  I looked at it again yesterday thinking that it probably wouldn’t be there any more. But it was – and updated. Thanks for for maintaining this page. It is a lovely tribute to my father. Best regards, Michele Horne, Canberra, Australia.

6 augustus 2016

Democratie (3)

Een van de grote verworvenheden van het communisme is het niet-vals zingen door kinderen.
Een democratisch land herken je zo: vraag aan een willekeurig kind op straat iets voor je te zingen.
Als het vals zingt, weet je het: je bent in een democratie beland.

(Rogi Wieg, Liefde is een zwaar beroep, blz. 36)

Ede had (!) een Godfried Bomansschool en een Toon Hermansschool. Deze twee basisscholen zijn nu gefuseerd en hebben gekozen voor een nieuwe - nikserige - naam: 'De Groene Vallei'.

7 augustus 2016

Democratie (4)

Als oprecht democraat eerbiedig ik iedere mening;
het is immers het goed recht van mijn buurman om altijd ongelijk te hebben.

(Jan Greshoff, Nachtschade blz. 33)

Een overkill aan sport op televisie. Als je niet uitkijkt blijf je kijken, gisteren bijvoorbeeld naar het handboogschieten. Je zou de televisie er niet voor aan zetten, maar als je er in valt, wil je toch weten hoe het afloopt. Vandaag heb ik vooral genoten van Feijenoord: 0-5 gewonnen van F.C. Groningen!

Jicht! Alsof er een man of tien met naalden in mijn linkerenkel aan het prikken is. En als ze geprikt hebben, draaien ze die naald nog even in de rondte. De laatste twee weken van het afgelopen schooljaar had ik last van mijn rechtervoet, dat was alleen maar vervelend; de pijn was te houden. Dat is nu niet het geval.

8 augustus 2016

Democratie (5)

Een democraat is niet iemand die vindt dat iedereen dezelfde rechten moet hebben omdat we allemaal gelijk zijn,
maar dat iedereen dezelfde rechten moet hebben omdat we allemaal ongelijk zijn.

(C. Buddingh', Een mooie tijd om later te worden, blz. 13, 20-04-1975)

Ik ben vanochtend met mijn enkel naar de dokter geweest. Wat dik, wat rood, warm: jicht. Ik kreeg er diclofenac voor. Tip: niet helemaal opmaken, maar een paar bewaren. Als ik de jicht een volgende keer aan voel komen: direct slikken.

In onze kleine moestuin plantte ik chinese kool. Dat lusten de slakken ook!

chinese kool

9 augustus 2016

Democatie (6)

The best argument against Democracy is a five-minute conversation with the average voter.
(Winston Churchill, Churchill by himself)

Weer een regenachtige vakantieweek. Ik wil in de tuin zitten en een boek lezen (en dan onder de overkapping in slaap vallen).

Hoewel het helemaal niet overdreven warm is, stikt het in de bruine kliko wel van de maden. Hij wordt morgen opgehaald. Het is gewoon vies om hem zo aan de weg te zetten. Ik denk maar dat we wel niet de enigen zullen zijn.

10 augustus 2016

Democratie (7)

Het verschil tussen een Democratie en een Dictatuur is
dat je in een Democratie eerst stemt en daarna de bevelen moet slikken;
in een Dictatuur hoef je je tijd niet te verdoen met stemmen.

(Charles Bukowski, Politiek is zoiets als een kat in z'n reet proberen te naaien,
in Verhalen van alledaagse waanzin, blz. 176)

Antiquariaat Atsee uit Dokkum houdt ermee op. De eigenaar gaat van zijn pensioen genieten. Via Boekwinkeltjes wordt de voorraad te koop aangeboden. Eventueel in delen. 'Over de prijs worden we het wel eens'. Dat denk ik niet. Op Boekwinkeltjes is/was hij steevast de allerduurste met zijn boeken (je snapt niet dat hij wel eens wat verkocht). Zelfs als hij de boeken voor 20% van zijn verkoopprijs wegdoet, kan ik daar nog nauwelijks wat aan verdienen!

€ 0,00 in de Staatsloterij.

11 augustus 2016

Democratie (8)

Democratie is de wil van het volk.
Elke morgen lees ik stomverbaasd in de krant wat ik nou weer wil.

(Wim Kan, Soms denk ik wel eens bij mezelf..., blz. 29)

Het is koud en regenachtig (gisteren was het een record qua lage temperatuur in augustus - ze houden alles bij). Ik ben vandaag voor school aan het werk gegaan. Normaal doe ik dat in de laatste vakantieweek, maar volgende week wordt het weer beter, dan kan ik het beter maar vast af hebben. Vandaag maakte ik de jaarplanning voor de medezeggenschapsraad compleet. Morgen wil ik de werkwijzers voor H3 maken en in Magister zetten (eerst moet ik dan voor die laatste klus uitzoeken hoe dat werkt).

12 augustus 2016

Democratie (9)

Democratie is een staatsvorm waarbij een hele kleine minderheid,
namelijk een regering,
dingen kan doen die driekwart van de bevolking knettergek vindt.

(Herman de Coninck ,De flaptekstlezer, blz., 117)

De klimop is gesnoeid. Het regende vanmorgen niet meer, maar de klimop zelf was wel kleddernat (en ik na afloop dus ook).

Vanmiddag is Lidy voor het eerst na de operatie weer wezen fietsen. Een beetje wiebelig, maar we haalden de markt: kaas, champignons, croissants, geld uit de muur én een praatje met collega Van Eck.

13 augustus 2016

Democratie (10)

Wat iedere democratie eigenlijk nodig heeft, is om de tien, twaalf jaar een paar weekjes dictatuur.
Net lang genoeg om iedereen weer duidelijk te maken wat een gigantische bofkonten we in wezen waren.

(C. Buddingh', Dagboeknotities 1967-1972, blz. 511)

Vanmiddag is het eindelijk weer eens zonnig. De druiven beginnen blauw te kleuren (de vogels kunnen daar niet op wachten en zijn al begonnen ze aan te pikken).

Er zijn weinig wespen (door het natte voorjaar). Men klaagt over een muggenplaag, maar ik heb vooral veel last van vliegen.

Ik ben deze week in de tuin weer wat aan het snoeien geweest (beukhaag, klimop). De bruine kliko is in één keer vol.

De laatste tijd verbaas ik me over het gebruik van afkortingen (afko's) van woorden die helemaal niet bedoeld zin om af te korten. Leerlingen (maar ook volwassenen die ik qua taalgebruik hoog heb zitten) hebben het over 'de uni' als ze de universiteit bedoelen. De nieuwe buren hebben deze week een trampoline in de achtertuin gezet en de buurkinderen spreken over de 'trampo'. In 'de Volkskrant' van vandaag heeft Aleid Truijens (alwéér iemand die ik qua taal hoog heb zitten) het over 'stufi'. Ik neem aan dat ze hier studiefinanciering bedoelt.

Ria en Erich kwamen vanmiddag even langs. Ik zei: 'Jullie raden nooit wat ik aan het doen was!' Ze probeerden het daarom ook maar niet te raden. Ik was het kampvuur aan het voorbereiden. Zij koppelden dat (een logische associatie) aan het brugklaskamp, maar dat was fout. Het is voor het tenniskamp van Spitsbergen en het is al voor vanavond. Martijn heeft jarenlang dat kamp geleid. Vorig jaar en dit jaar bemoeit hij zich minder met het kamp, maar meer met de wedstrijdleiding.
Vorig jaar zou ik al het kampvuur komen leiden, maar dat viel toen in het water. Daarom schoven we het een jaartje door. Ik heb mijn kampvuurdeken weer eens opgezocht. Er zitten nu wel muizenvraatgaten in.

Ria en Erich zijn naar Noorwegen geweest en brachten twee pakjes Noorse geitenkaas voor ons mee! Gisteren zijn ze naar Utrecht geweest en van Broese brachten ze als extra verrassing een zakje boekendrop mee.

Noorse geitenkaas

14 augustus 2016

Democratie (11)

Ik ben een democraat in hart en nieren, alleen mijn hoofd kan er niet bij.
(Rients Dijkstra, Tekort geschoten)

Het was leuk om weer eens een kampvuur te leiden, gisteren bij Spitsbergen. Het was wel iets heel anders dan een kampvuur destijds bij scouting. Voor deze pakweg vijfendertig kinderen (zo tussen de tien en zestien jaar) was het een verrassing. Ze hadden zoiets nooit eerder gedaan, hadden geen gezamenlijk liedrepertoire en hadden misschien wel meer zin in 'loltrappen' dan in doen wat ik zei (of voorzong).
Toch ging het leuk. Ik maakte de keuze om niet te veel te zingen (Brand in Mokum, Een Nederlandse Amerikaan) en wat meer yells te doen (hoe-was-ie, het afsteken van een vuurpijl) en wat kleine spelletjes, plus waar ik eigenlijk voor gekomen was: het vertellen van een eng verhaal ('Waar is mijn been').

De bladzijde op Schrijversinfo over P.H. Ritter is bijgewerkt/aangevuld m.b.v. de site van de Koninklijke Bibliotheek.

15 augustus 2016

Democratie (12)

Wanneer de democratie te gronde gaat is het niet aan haar fouten,
doch aan haar hoogste deugd:
haar onvoorwaardelijke eerbied voor de mens.
Wie weigert te doden, wordt gedood.

(J. Greshoff, Nachtschade, blz. 128)

De pindakaas in de muizenval naast de spa is elke ochtend leeg, zonder dat hij is dichtgeklapt. Ik begreep vanmorgen hoe dat komt: hij wordt leeggegeten door de mieren en die wegen niet genoeg om de val dicht te laten klappen.

We reden vanmiddag naar Zeeland. Martijn heeft een appartement gehuurd op 'Port Greve'. Het hoort bij een Landal-park, maar het ligt er (gelukkig) niet op. Het ligt net buiten het park, direct aan het Grevelingenmeer. Dat betekent dat we een prachtig uitzicht op het water hebben, waar doorlopend tientallen (zeil)boten voorbijkomen.
Wij zijn nu een paar dagen bij hem te gast, Suzanne, Gijs en hun kinderen komen het aanstaande weekend. Voor ons betekent het dat we een nieuw punt in onze relatie met onze kinderen bereikt hebben. Wij vragen niet meer of zij een paar dagen bij ons komen, als we ergens wat gehuurd hebben, maar zij vragen dat aan ons. Ook dit lijkt me de natuurlijke loop der dingen.

Port Greve Port Greve

1 bestelling: Anneke Grönloh, 'Paradiso / Niets Ter Wereld Kan Ons Scheiden' (7", Single).

16 augustus 2016

Martijn had vorige week een drukke week met het Spitsbergen jeugdtoernooi en het bijbehorende kamp. Daarom deden we vandaag heel rustig aan. We gebruikten beide terrassen van het appartement, zaten in de zon, lazen wat.

Aan het eind van de middag gingen we naar Brouwershaven, waar we het standbeeld van Jacob Cats bekeken en wat rondwandelden. Aan het plein waar het standbeeld staat, staat ook een prachtig oud pand. Dat zou zomaar het oude stadhuis kunnen zijn. Nu zit er een deurwaarder.
Op de hoek van het pand staat een op de kop ingegraven kanon. Ik herkende dat geval, omdat ik er net over gelezen had. Toen de militaire middelen dusdanig gemoderniseerd waren dat oude kanonnen geen nut meer hadden, groef men ze op deze manier in, als een soort voorloper van de 'Amsterdammertjes'.

Jacob Cats Brouwershaven
Brouwershaven Restaurant Jacob Cats

We aten bij restaurant Jacob Cats. Op het terras in de achtertuin van het pand. Goed, maar niet zo goed dat ik er een volgende keer weer heen zou gaan. Het ruikt er binnen ook behoorlijk muf.

17 augustus 2016

Weer een heerlijk warme dag. We deden boodschappen bij de Spar op het Landalterrein. Martijn maakt taco's vanavond.

Vanmiddag lagen we ruim een uur aan het strandje naast het appartement. Daarna dronken we wat in het strandpaviljoen Jeanzz aldaar. Ik bestelde er een bittergarnituur bij (dat was ik eigenlijk al de hele zomervakantie een keer van plan, maar het was er nog niet van gekomen.

Port Greve Port Greve

 

Martijn leest 'Het Rosie project', daarom was het niet gek dat hij bij dat strandpaviljoen een cocktail bestelde.

Port Greve

Ik heb intussen 'Het Rosie traject' ook uit. Dat boek viel me een beetje tegen. De verrassing uit het eerste boek is er bij dit boek niet meer en bovendien is dit tweede boek te bedacht, te geconstrueerd. Dat is niet erg, zolang het geloofwaardig is, maar in dit boek is het dat niet helemaal. Als hij een vriendin de rol van zijn zwangere vrouw laat spelen bij een belangrijk gesprek met een maatschappelijk werkster, is het wat mij betreft met de geloofwaardigheid gedaan.

18 augustus 2016

Vanmiddag wandelden we door Zierikzee. Ik herinner me van een vorig bezoek dat ik Zierikzee niet veel bijzonders vond, maar toen zijn we blijkbaar in een verkeerd gedeelte van het stadje geweest. Nu wandelden we rond de Noorderhaven, met prachtige panden, mooie steegjes, fraaie schepen en een prachtig poortgebouw. In de haven zwommen ontzettend veel visjes.

Zierikzee Zierikzee
Zierikzee Zierikzee

In het centrum van Zierikzee vonden we een Boekenvoordeel-achtige winkel. Heel veel tafels en rekken met boeken, maar beter gesorteerd dan de meeste van dit soort 'witte' boekwinkels. Veel overigens ook voor de normale boekenprijs. Achterin vond ik voor € 5,00 van Anne de Vries jr. 'Een zondagskind. Biografie van mijn vader'.

Vanavond reden we weer terug naar Veenendaal. We hebben in Zeeland een paar heerlijke dagen gehad.

19 augustus 2016

Laatste vakantiedag = eerste schooldag. Ik ging om negen uur weer naar school en was daar tot pakweg half drie bezig met voorbereidende werkzaamheden als het beantwoorden van verzoeken tot overplaatsing naar een andere klas, het voorbereiden van de mentorvergadering van maandag, het afronden van de jaarplanning van de MR, het maken van een werkwijzer voor H3.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Ferdinand Langen.

20 augustus 2016

Mijn vader groeide op in Veenendaal, mijn moeder in Zeist. Ik lees in de biografie van Anne de Vries dat zijn schoonouders in dezelfde plaatsen woonden, maar dan andersom.

Toen haar ouders verkering hadden, liep Va elke zondag naar Veenendaal, waar zij woonde: gereformeerden fietsten niet op zondag. Het was vijfentwintig kilometer: als hij om half vijf 's ochtends de deur uitging, was hij net op tijd voor de kerkdienst van tien uur. Na de middagdienst at hij nog een boterham mee, dan liep hij weer terug. Als hij tegen middernacht thuiskwam, had hij ruim tien uur gelopen en bijna vier uur in de kerk gezeten. Hij was ook nog vijf uur bij zijn meisje geweest, steeds gechaperonneerd natuurlijk. Of maakten ze 's middags een wandeling om even alleen te zijn?

Ter afsluiting van de vakantie barbecueden we vandaag samen. Op de foto een mooi stuk kabeljauw op een rookplankje.De kabeljauw is ingesneden en in die sneden steken stukken ui en tomaat. Erbovenop ligt een klodder Paturain. Het geheel gerookt met houtsnippers van een whiskyvat. De bruinige rookkleur is onmiskenbaar. De smaak was dat trouwens ook.

kabeljauw

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Elsa Joubert.

21 augustus 2016

Vandaag gelezen: 'Zoals sommigen zelfs in het beeld van Zadkine aan de Leuvehaven een Rotterdammer zien (“Het is net mijn baas, hij heeft geen hart in zijn lijf en zijn klauwen staan verkeerd”)'.

22 augustus 2016

Op deze eerste lesdag van het nieuwe schooljaar had ik direct al mijn klassen. Omdat er meer uren naar de taak leerlingbegeleider zijn gegaan, heb ik dit jaar een klas minder. Vorig jaar had ik vier klassen van rond de dertig leerlingen. Dit jaar heb ik er drie van rond de vijfentwintig leerlingen. Dat scheelt bij het nakijken van toetsen en boekverslagen een slok op een borrel!

Zowel mijn V2-boek als mijn H3-boek begint met een verhaal uit een (vertaald) Engels boek: 'The boy in the striped pyjamas' en 'Trash'. Beide boeken zijn verfilmd. Ik vond op YouTube van beide films de trailer en startte daar de behandeling van die paragraaf mee. De films hadden ze wel gezien, maar de boeken hadden ze niet gelezen .. of toch..... één leerling had 'The boy in the striped pyjamas' gelezen.

De afgelopen pakweg zes (vakantie)weken had ik boekwinkeltje ook gesloten. Vanaf vandaag staat de boel weer open. De eerste drie bestellingen liepen ook weer binnen.

3 bestellingen: Fleur Bourgonje, 'Spoorloos', Caroline Gorissen en Marjolijn Onvlee, 'Kinderen van Guatemala', Pierre H. Dubois, 'De ontmoeting'.

23 augustus 2016

Op dinsdag geef ik het eerste uur les, daarna heb ik tijd voor mijn andere taken. Een paar keer per jaar is er het zesde en zevende uur een zorgteamoverleg. Daarna zijn er op dinsdag allerlei vergaderingen. Vanwege die vergaderingen werkt iedereen bij ons op dinsdag. Dan kan iedereen ook (zonodig) bij elke vergadering zijn. In de praktijk zijn er dan wel veel meer collega's op school dan er uren les te geven zijn. Dat levert (ook mijn) tussenuren op. Vanmiddag was er gelegenheid voor de mentoren om de mentor van vorig jaar van hun leerlingen op te zoeken en zo alle leerlingen 'door te spreken'.

De dakgoot van de garage is verzakt. Als hij overloopt (en dat doet hij met de enorme stortbuien van tegenwoordig steeds vaker) loopt het regenwater daardoor naar binnen. Er zitten al zwarte vochtplekken in het plafond en een paar weken geleden druppelde er water uit het plafond op mijn printer. Dat kan niet de bedoeling zijn.
Vanavond hadden we een loodgieter op bezoek. Hij bevestigde ons vermoeden, mat de boel op en zal een offerte uitbrengen.

24 augustus 2016

Ik ben bezig met een bladzijde voor Schrijversinfo over E. Laurillard. Ik las ergens dat C. Buddingh' een gedicht van hem had opgenomen in de bloemlezing 'Is deze ook goed meneer? De evergreen in de Nederlandse poëzie'. Die vermelding had ik nog niet op mijn bladzijde. Tot mijn eigen verbazing heb ik de gedichten uit deze bloemlezing nog nooit op Schrijversinfo vermeld. Dat heb ik gisterenavond en vanochtend (Bapo) dus eerst maar eens gedaan.

Gijs belde vanochtend. De loodgieter van gisterenavond kwam niet via hem! Lidy had deze loodgieter bijna van de deur gestuurd, omdat ze nergens van wist en dacht dat hij dan wel op Dijkstraat-west 170 zou moeten zijn. Achteraf is de kans groot dat dat ook inderdaad zo was. Maar goed: hij gaat een offerte maken. De kans is groot dat ze op Dijkstraat-west 170 gisteren op hem hebben zitten wachten. Gijs gaat nog wel een andere loodgieter bellen of die ook een offerte wil maken.

2 bestellingen: Felix Timmermans, 'Boudewijn', Ingeborg Kiefel, 'Vergeet het nooit: het leven is héérlijk!'.

25 augustus 2016

De vakantie is voorbij en prompt beleven we de heetste week van deze zomer. Het was zo warm in de lokalen dat we de leerlingen om 14.05 uur naar huis hebben laten gaan. Ik had nog een afspraak met een ouder om 15.30 uur, dus voor mij werd het gewoon 17.00 uur.

1 bestelling: Herman Brusselmans, Prentbriefkaart: 'Heilige schrik'.

26 augustus 2016

Ik ben het schooljaar weer begonnen met veel aandacht voor taalfouten in de openbare ruimte. Dit jaar slaat de vonk in de eerste week al over! Robert-Jan heeft een foto gemaakt van een poster op een boom, opgehangen door mensen die hun vermiste kat zoeken:

Mohrie

Er staan zóveel taalfouten in dat het aandoenlijk wordt.

Vandaag hebben we de leerlingen i.v.m. de warmte om 12.50 uur naar huis gestuurd. Omdat ik gisteren tot 17.00 uur op school gebleven ben, mocht ik vandaag van mezelf om 14.00 uur naar huis.

1 bestelling: Harry Paape, 'De Geuzen'.

27 augustus 2016

Er is iets meer wind, waardoor de warmte buiten wat beter uit te houden is. Hoewel het weeer begin augustus (in de vakantie) matig was, schijnen deze warme dagen augustus toch in de top-10 van warme augustussen te brengen. Ik word een beetje moe van al dat hijgerige jagen naar records op werkelijk álle terreinen.

We reden even na drieën naar Oostzaan, waar we gezellig met AnneMarie en Huub hebben bijgepraat en gebarbecued. Een uitstekende barbecue, met o.a. gevulde paddestoelen, gerookte zalm, gepofte rode uien en een prachtig stuk rosbief.
We reden tegen tien uur weer naar huis. In Oostzaan én in Veenendaal waren veel bliksemschichten te zien. Tussen de twee plaatsen waren die er nauwelijs.
We leenden AnneMaries rookoventje. Dat gaan we de komende weken eens uitproberen. Ik heb in kookwinkels al een paar keer -hebberig - naar zo'n apparaat gekeken. Als het bevalt koop ik er eentje.

1 bestelling: Alain Teister, 'De huisgod spreekt'.

28 augustus 2016

Laaggeletterdheid wordt terecht gezien als een groot probleem. Veel Nederlanders hebben te weinig opgestoken in het basisonderwijs en lezen of schrijven nadien nauwelijks meer, zodat ze problemen hebben met officiële brieven en andere praktische, schriftelijke zaken. Maar daarnaast is er een vorm van halfgeletterdheid, die niet op onvermogen duidt, maar op onverschilligheid en gebrek aan liefde voor de eigen taal. Wie wel van taal houdt en haar levend en genuanceerd wil houden, wordt uitgescholden voor uitslover of nog erger: lid van de elite. Uitblinken mag je in Nederland alleen in sport. (Nelleke Noordervliet, Trouw, 27-08-2016)

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Sjoerd Kuyper, Jacques de Kadt, Totius.

29 augustus 2016

Een H3-leerling vroeg me: 'Meneer, in deze eerste weken zijn er geen so's. Betekent dat dat u thuis helemaal niets voor school hoeft te doen?' Ik legde haar uit dat ik wel mijn lessen moet voorbereiden, maar dat overtuigde haar niet: 'Het is gemeen meneer, wij moeten met dit warme weer wel elke dag huiswerk maken!'

2 bestellingen: Harry Mulisch, 'Paralipomena orphica', Beb Vuyk, 'Duizend eilanden'.

30 augustus 2016

Morgen gerookte zalm, maar ik kon niet tot morgen wachten. Daarom rookte ik wat gehalveerde cherrytomaatjes. We aten ze met een stukje Oostenrijkse bergkaas ... heerlijk! Later op de avond rookte ik een stuk jonge kaas (de rook zorgde voor een korstje) met nog maar eens wat tomaatjes

Gerookte cherrytomaatjes Gerookte kaas

1 bestelling: Taylor Caldwell, 'De Minnares'.

31 augustus 2016

Een heerlijke vrije Bapo-dag. Uitgeslapen, samen in de spa, Tygo en Dylano uit school gehaald, op de fiets met Tygo naar 'De Ellekoot' voor wat boodschappen.

In 'De Ellekoot' kon ik Tygo laten zien dat 'kunnen lezen' toch wel handig is. Hij mocht snoep scheppen bij Jamin en stelde vragen over het snoep. Ik zei: 'Jij hebt leren lezen jongen. Het staat er allemaal onder.' En zo ontdekte hij zelf dat die tennisballen (voor oom Martijn) kauwgomballen waren. Toen we samen een ijsje zaten te eten, wees ik hem op een kartonnen doos voor de winkel van Jamin: 'Heb je gelezen wat er op die doos staat? Nee? Dat moet je wel doen hoor!' Hij ging er op zijn hurken voor zitten en las: 'Neem mee. Gratis. Posters'. Hij keek om en vroeg: 'Echt waar? Gratis?' 'Het staat er toch? Handig hè, als je kunt lezen!'

's Middags hing ik de foto op zeildoek op achter de spa. Ik wilde eigenlijk een veel grotere, maar daarvoor zijn onze foto's niet goed genoeg; het resultaat wordt onscherp. Daarom heb ik maar een kleinere besteld. Het is een foto van een duinovergang bij Ballum (Ameland). Het zwarte stipje op het strand is Lidy (maar dat moet je weten, zien kun je het niet echt).

tuinposter

En 's avonds hadden we onze eerste eigengerookte zalm (met tagliatelle, groene asperges en gerookte tomaatjes). Heerlijk!

gerookte zalm

1 bestelling: Peter Haggett, 'Geography. A modern synthesis'.

 

Door naar september 2016