Februari 2011

Terug naar januari 2011

1 februari 2011

De roosters staan weer eens op de kop. Met als gevolg dat ik morgen om 8.00 les moet geven. Ik was net zo blij met woensdag de eerste twee uur geen les. Dan kan ik rustig even met Tygo op schoot zitten, een rondje met de hond gaan lopen en dan op mijn gemak naar school. Misschien moet ik toch maar brutaal zijn en vragen of die twee eerste uren officieel in mijn rooster 'geblokkeerd' kunnen worden.

Ik bereid een les voor donderdag over 'het christendom' voor. De brugklassen hebben deze week een project wereldgodsdiensten. Iedere klas krijgt een gastles over één godsdienst en verdiept zich daarna in de andere godsdiensten. Voor 'het christendom' zocht school vorig jaar nog een gastspreker. Omdat ik een - nooit gebruikt - diploma godsdienstleraar heb, hoefden ze niet buiten school te zoeken. En ik vind het wel leuk om ook eens van dat diploma gebruik te maken.

Vanavond heb ik de gedichten uit 'Het Kind in de Poëzie', samengesteld en ingeleid door Dirk Coster (1935) op de diverse bladzijden van Schrijversinfo vermeld. Uit dat boek:

De zon, de zee, de vruchten in de hoven,
de borst van moeder en het ronde brood
zij leeren in het leven te gelooven:
de groote glimlach vóor de kleine dood.

(Theun de Vries, Spreuken voor mijn zoon)

Even mopperen op Bol.com. Ik kreeg het volgende maltje van ze: Hierbij laten we u weten dat we onderstaand(e) artikel(en) uit uw bestelling met nummer xx11xx helaas nog niet kunnen leveren. Titel: Sings The Truth - Malvina Reynolds
Wij hebben geen nieuwe leverdatum van de leverancier ontvangen, het blijkt een moeilijk leverbaar artikel te zijn. Onze welgemeende excuses hiervoor. Ik mag de bestelling annuleren van ze. Dat is reuze vriendelijk, maar ze vallen zo wel een beetje van hun voetstuk. Op deze manier kan ik ook een heel groot aanbod voeren.

2 februari 2011

Mijn gastles over het christendom is wel af. Het is nog een hele kunst om de belangrijkste informatie in pakweg vijfendertig minuten te gieten. Ik wil proberen een beetje in te spelen op opmerkingen en vragen van de leerlingen. Daarom begin ik met het op het bord inventariseren van woorden en associaties die ze bij 'christendom' te binnen schieten. Voorbereide praatjes (en plaatjes voor als ik in een lokaal met een digibord zit) heb ik over - in willekeurige volgorde:
- Het kerkelijk jaar
- De bijbel
- De tien geboden
- Leven van Jezus
- Joden - Christendom - Islam
- Wat betekent zo'n visje (op de auto bijvoorbeeld)

Ik zocht een doos vol pockets uit voor Bert en zijn egels. Hij komt ze morgen ophalen. Door wat met dozen te schuiven is het er op zolder niet georganiseerder op geworden. En dat er dertig boeken verdwenen zijn, zie je ook niet als je in de deuropening staat. Ik nam ook 'Proefverlof' van Joost Heyink en 'Finale kwijting' van Hans Dorrestijn mee naar beneden. Om te koop te zetten, maar in beide boeken zit nog een briefje met aantekeningen: ik moet nog wat citaten uit beide boeken overnemen op Schrijversinfo. Ik begon met 'Proefverlof':

Er vliegt een duif tegen het raam van mijn kamer.
Zo hard, dat hij als een baksteen naar beneden valt. De ruit is besmeurd.
Of de vogel ooit nog zal vliegen, kan ik niet zien.
Waarom hij naar binnen wilde, geen idee.

(Joost Heyink, Proefverlof, blz. 66)

en

Sommige patiënten simuleren dubbel. Je kunt doen alsof je een stoornis had tijdens je misdrijf en proberen weg te komen met tbs. In Nederland hebben bijvoorbeeld Ferdi E., de moordenaar van Gerrit-Jan Heijn, en Richard Klinkhamer, die zijn vrouw doodsloeg en daar een sappig boek over schreef, toegegeven profijt te hebben gehad van deze strategie. Maar eenmaal in de kliniek wordt er andersom gesimuleerd. Dan gaat het er juist om de stoornis in woord en gedrag te ontkennen. (Joost Heyink, Proefverlof, blz. 96)

1 bestelling: Herman van den Bergh, 'De spiegel' en 'De boog'.

3 februari 2011

Gisteren hadden we Commissie Straatnaamgeving. De belangrijkste nieuwe klus is de straatnaamgeving voor de 'Bergwegbosjes'. Het lijkt logisch om aan te sluiten bij de namen in de 'Salamander'. Dat zijn namen van burchten e.d. op de Stichtse Lustwarande (pakweg tussen Veenendaal en Doorn). Daar zijn nog namen genoeg van te vinden (Beverweerd, Broekhuizen, Hinderstein, Moersbergen, Rhijnestein). Als we uitgang '-burg' willen blijven hanteren (waar wat voor te zeggen is), zullen we iets verder in de provincie Utrecht en wellicht zelfs ook in de provincie Gelderland - in de Betuwe -moeten zoeken (Rijsenburg, Blikkenburg, Doornenburg, Waardenburg, Wijenburg).

Sarien was vandaag in Hardenberg. Daar is een verpleeghuis naar de dichteres Clara Feyoena van Raesfelt van Sytzama (1729-1807) genoemd: Zorgcentrum Clara Feyoena Heem, Rheezerweg 73. Dit zorgcentrum staat op de plek waar vroeger haar huis stond. Bij het zorgcentrum staat ook een klein monument.

Clara Feyoena Heem Clara Feyoena Heem
Clara Feyoena Heem Clara Feyoena Heem Clara Feyoena Heem

De bladzijde over Clara Feyoena van Raesfelt van Sytzama heb ik vanavond overgezet naar de nieuwe layout.

4 februari 2011

De tweede en de derde klassen hadden vandaag een volleybaltoernooi. daardoor gaf ik maar één les vandaag. Dat gaf me de gelegenheid mijn kantoor eens flink op te ruimen. Bureau en vensterbank zijn weer leeg, losse dozen zijn weg. Daarnaast heb ik de rapportvergaderingen van maandag (de leerlingen zijn dan vrij) voorbereid.

Vanavond heb ik - eindelijk -de vergunningsaanvraag voor vier nieuwe 'gedichten op muren' in het centrum van Veenendaal kunnen afronden. Tot halverwege vorig jaar kon zo'n aanvraag op het gemeentehuis op papier worden ingediend. Nu moet dat via omgevingsloket.nl en daar word ik niet vrolijk van. Zeker de eerste keer geeft dat allemaal gedoe met inlogcodes, die ook nog eens eerst moeten worden aangevraagd. Vervolgens blijkt zo'n plexiglasplaat met een gedicht erop eigenlijk niet in het 'format' te passen. Maar hij is nu ingediend en we wachten dan maar op de reactie.

Om mijn burgerservicenummer in die vergunningsaanvraag in te tikken zocht ik mijn rijbewijs. Dat zat niet in mijn portemonnee. Een lichte paniek 'maakte zich van mij meester'. Waar kon dat ding zijn. Een week of wat geleden vergeleek ik mijn rijbewijs met mijn paspoort om te zien of dat het juiste nummer was ......... zou het rijbewijs misschien in mijn paspoort zitten ......... verdomd ja! Dan heb ik toch een week of wat zonder rijbewijs rondgereden.

Nescio noemt in zijn 'Natuurdagboek' van 5 juni 1947 een gevel met versjes in Edam:

Met Miep met de tram maar Monnikendam en daarna naar Edam. In één trek terug. Veel regen in Edam. Groote Kerk in Edam, nog eens de rustige monumentaliteit er van opgenomen. Ook de gebeeldhouwde fries teruggevonden aan dat kleine huisje met die versjes en dan kransje waar ik niet in kwam.'

In de 'Aantekeningen' achter in het boek staat daarover:

de gebeeldhouwde fries: Nieuwvaartje 8, Edam. Het huisje heeft een puibalk met in reliëf gesneden primitieve figuurtjes en bijbehorende teksten, waarschijnlijk 18e eeuws (thans vervangen door replica). Een bij het vissen gevangen meermin geeft aanleiding tot erotische toespelingen, die eindigen met een gesprek tussen een meerman (met pijl en boog) en een meermin (met krans). Hij zegt: 'Het micken zou mij niet verdrieten / Mogt ik in jou kransje schieten.' Zij antwoordt: 'Wat gij mikt en wat gij schiet / in mijn kransje komt gij niet.' De mysterieuze slotsom - die N. zal hebben aangesproken - luidt: 'Wie weet dat hij niet en weet.'

Daar word ik wel nieuwsgierig van. Die gevel wil ik een keer zien (en fotograferen). Zoekend op internet vind ik dat het een rijksmonument is (Huis xviii, voorzien van een houten voorschot met uitgeschulpte windveren) met een zeer hoge cultuurhistorische waarde. Ik hoopte een foto te vinden, maar die zal ik zelf moeten gaan maken.

1 bestelling: Gerrit Achterberg, 'Spel van de wilde jacht'.

5 februari 2011

Proza 1 In den verleden tijd

De prijzen van het tweedehands boek kelderen schrikbarend. Dat is al zo sinds de opkomst van internet, maar het wordt steeds duidelijker. Wanneer iemand pakweg vijfentwintig jaar geleden een enigszins zeldzaam boek zocht en hij kwam het tegen bij een antiquariaat, kocht hij het boek voor de daar gevraagde prijs, blij dat het boek eindelijk gevonden was.
Tegenwoordig kan iedereen op internet vrijwel elk boek snel vinden én de gevraagde prijzen voor dat boek vergelijken. Dit heeft de vraagprijzen in de afgelopen tien jaar geëgaliseerd. Na die egalisering van de prijzen bij de antiquariaten zijn de prijzen gaan kelderen door het aanbod op internet van particulieren. Op sites als 'Boekwinkeltjes' en 'Marktplaats' (waar ik acht jaar geleden nog goedkoop in kon kopen. Nu vraagt men daar evenveel of zelfs meer dan ik kan doen) bieden particulieren hun boeken te koop aan. Zij kijken eerst wat er voor het boek gevraagd wordt en gaan dan vijftig cent of een euro onder de laagste prijs zitten. De volgende gaat dáár dan weer onder zitten, enzovoorts. Dat is leuk voor de consument, maar slecht voor de handel.
Ik kom tot deze bespiegeling bij het te koop zetten van 'Proza deel 1 en 2' van A. Roland Holst. 1261 bladzijden dundruk. Gebonden, linnen en mét leeslint. Een mooie uitgave van G.A. van Oorschot uit 1983. Als ik deze boeken niet alleen wil aanbieden, maar ook wil verkopen, dan kan ik maximaal € 16,00 vragen voor de twee delen samen. En dan ben ik echt nog niet de goedkoopste.

Uit 'Proza 2' van A. Roland Holst:

Alhoewel het niet in mijn aard ligt een medemens die ik een goed hart toedraag, iets te misgunnen, is er één, die ik dàt misgun wat hij letterlijk broodnodig heeft. Dit betreft het feit (ik kan het amper uit mijn pen krijgen) dat ik steeds weer Simon Carmiggelt, in zijn incarnatie als Kronkel zijn vakantie misgun.
Herhaaldelijk in de loop der jaren betrapte ik mij erop dat ik, als ik 's avonds naar mijn kronkel zocht en er zwart op wit onder mijn ogen stond 'Kronkel is met vakantie' een hoorbaar 'jasses' uitbracht met de bijgedachte 'waarom moet die vent nou wéér vakantie hebben? en hoe lang moet die vakantie wel duren?' (A. Roland Holst, Proza 2, blz. 843)

Toevallig viel vandaag het enige tijd geleden door mij bestelde 'In den verleden tijd' van diezelfde A. Roland Holst op de mat. 104 bladzijden herinneringen aan schrijvers als Lodewijk van Deyssel, Herman Gorter, Martinus Nijhoff, J.H. Leopeold, E. du Perron, J.C. Bloem en Gerrit Achterberg. Dit boekje verscheen in 1975. Ik had het niet hoeven te bestellen, want in de twee delen 'Proza' uit 1983 staan dezelfde teksten.

We zijn vanavond bij Martijn koffie wezen drinken. Hij heeft - na zijn waterschade - een nieuwe houten vloer in de hal. Die ligt er netjes in. Er is wel wat kleurverschil met de vloer in de kamer, maar dat krijg je na een paar jaar.

Caro Emerald Hij liet me Caro Emerald horen. Ik kende alleen 'A night like this' van haar. 'Op welke planeet heb jij de afgelopen jaren gezeten?' vroeg Martijn. Ze schijnt heel bekend te zijn. Ik leende de cd 'Deleted Scenes from the Cutting Room Floor' van hem. Lekkere, bijna tijdloze muziek.

2 bestellingen: Hans Werkman, 'Rinette en Jan hebben pech', Hendrik van Teylingen, 'De baron fietst rond' en 'Sonnetten voor tussen de middag'.

6 februari 2011

Eergisteren keek ik de laatste boekverslagen na. Ik kan vanmiddag onmiddellijk door met van drie klassen tekstverklaringen. Het hoort erbij, ik weet het, maar soms ben ik dat correctiewerk ontzettend zat. Ik merk dat ik het vandaag vooruitschuif. Ik heb allerlei kleine dingen éérst te doen.

Nieuw op Schrijversinfo: Maarten Houtman.

1 bestelling: Agatha Christie, 'Mrs McGinty's dead'.

7 februari 2011

De hele dag rapportvergaderingen. Van 8.00 tot 17.30 uur. Tussendoor had ik een paar uur om wat anders te doen, op het moment dat er vergaderd werd over de brugklassen. Tijdens de vergaderingen maak ik op mijn mini-laptop het verslag van die vergadering: Een uur of zeven meevergaderen én notuleren, dan ben ik redelijk 'op'.

Gelukkig had ik 's avonds iets om gedurende de dag naar uit te kijken: een whiskydiner in 'Residence Rhenen'. Jan vertelt tijdens dat diner - in kilt - over de whisky die bij de vijf gangen wordt geschonken. Ik ben op zo'n avond zijn gast en help - als tegenprestatie - met het inschenken en uitdelen van de 122 (!) glazen per gang. Met 122 gasten zit het echt vol en de avond had drie keer vol kunnen zitten, maar men laat het bij één avond. Het menu:

Het eten
De whisky
Gerookte Scotse runder rib-eye van Angus rund met een crème van whisky
Linkwood 1990 - Jubileumwhisky
Burger van Schotse zalmfilet met mayonaise van zilverui en kappertjes en lardon van gedroogde lamsham
Isle of Jura 1992 - Duncan Taylor Rare Auld
Cock a Leekie - traditionele Schotse prei /gevogelte soep
Mystery Speyside 1969 - The Ultimate
Zacht gegaarde dronken eend, gemarineerd in Caol Ila, geserveerd met groene kool en een jus van sjalot
Caol Ila 1999 - Gordon & MacPhail Reserve
Dundee cake - Schots gebak met krenten en amandelen, ijs van whisky en sinaasappel en saus van nougatine
Glen Grant 1965

Ik vond de eerste en de derde whisky het lekkerst. Maar die eerste zou ik nog eens moeten proeven. Ik verheug me op het geheel en dat geeft die eerste slok een voorsprong. De kok had echt zijn best gedaan op een Schots menu. Het was heel smakelijk, al is eendenborst niet echt aan mij besteed: te rood en te vet. Bovendien valt het niet mee 122 mensen tegelijk een eendenborst op de juiste temperatuur te serveren.

Ik zat aan tafel bij Jan en Peter, bij vader & zoon 'Het Plein', bij beide heren Van Wees en naast Ronald Zwartepoorte, hoofdredacteur van Whisky Passion. Vorig jaar, bij het Pot Still Festival, had ik hem al eens ingefluisterd dat een artikel over Kees Torn wel zou passen in zijn blad. Torn drinkt al jaren whisky tijdens zijn optreden, maakt er liedjes over en is zo in de Nederlandse theaters absoluut de grootste whisky-ambassadeur. Ronald had al wel wat op internet over Kees Torn gelezen en bekeken, maar schoot nog niet echt op met een artikel over hem. We spraken nu af dat ik dat artikel ga schrijven. Daar wil ik Kees Torn dan ook voor interviewen!

Een paar strofen uit Torns 'Drinklied':

Laat het heffen van de glazen
het klinken en het proosten
en de borrelpraat maar zitten
want daar gaat het mij niet om

Als ik met mijn rum of whisky
of cognac of jonge klare
maar een beetje comfortabel
aan mijn promillage kom

...........
...........

Ik weet wel dat mijn alcohol-
consumptie excessief is
en dat je daar je lever
en je nieren mee vergalt

Maar zoals drank nu eenmaal
meer kapot maakt dan je lief is
maakt liefde meer kapot
dan tegenop te drinken valt

8 februari 2011

De 100 beste gedichten 2011 In 'de Volkskrant'' van zaterdag zag ik dat 'De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2011' verschenen is. Die ging ik vanochtend even bij Van Kooten halen. Ze hoefden hem weer niet te bestellen; er lagen er zelfs twee op de toonbank. Ik vroeg of ze na wilden kijken of het klopt dat er vorig jaar niet zo'n overzicht verschenen is. In het systeem bleek een versie '2010' inderdaad niet voor te komen. Albert belde De Arbeiderspers voor me en die bevestigden dat: er is er in 2010 geen verschenen. Op internet vond ik de reden: 'De VSB Poëzieprijs is in 2011 voor het eerst gekoppeld aan Gedichtendag. Deze omzetting heeft ertoe geleid dat de jury eenmalig moest kiezen uit bundels die verschenen in een tijdsbestek van twintig maanden (1 januari 2009 tot 1 september 2010). Dat heeft niet alleen kwantiteit, maar ook veel kwaliteit opgeleverd.' Het boek is ook wat dikker dan vorige uitgaven (hoewel, 100 gedichten is natuurlijk gewoon 100 gedichten).

Volgens Albert (die met zijn whiskyclub gisterenavond ook bij het whiskydiner was) hoef ik die eerste whisky niet nog een keer te proeven. Hij was gewoon lekker; vrijwel zijn hele club heeft er een fles van besteld!

In 'Inkijkexemplaar' van Kees Torn zocht ik naar whiskygedichten. Al op bladzijde 12 staat een ode aan de de 'Single Highland Malt' en op bladzijde 123 t/m 125 staan zelfs vijftien 'Whiskyversjes'. Niet allemaal van het niveau dat je van Torn gewend bent, maar deze mogen er zijn:

Jenever werd ik spoedig beu
Nadat ik kennisnam van vieux
Waarvan ik ook geen fan meer ben
Sinds ik de smaak van whisky ken

---

Als ik aan een lekker ding denk
Is het vaak een flesje Sprinkbank

---

Koppijn krijg je niet van Mortlach
Ik denk dat het aan de port lag

---

Als het buiten waait en regent
Denk ik, alles overwegend
Dat ik liever binnen zit
Glaasjes Bowmore Legend legend

In de voortuin bloeien, lekker in het zonnetje, de eerste krokusjes. In twee kleuren. Dat mis je toch maar mooi als je géén Bapo hebt!

Krokus Krokus

Bloemen zijn ogen op steeltjes,
die zich grif laten bekijken en onbekommerd terugstaren.
Contact!
Dáárom krijg je de neiging ertegen te spreken.
(Midas Dekkers, De beste beesten, blz. 45)

1 bestelling: Klaas van der Geest, 'Margreet'.

9 februari 2011

Die '100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2011' heb ik nu doorgenomen. Veel dichters, waaronder weinig 'grote namen'. Bijkbaar publiceerden die in de afgelopen anderhalf jaar geen bundel. Er zit ook één voor mij nieuwe dichter tussen: Sander de Vaan. Van hem verscheen in 2010 de bundel 'Plunder de dag'.
De VSB Poëzieprijs werd gewonnen door Armando. Van hem staan in deze bundel drie gedichten. dat is opvallend weinig. Ik verwacht het maximumaantal gedichten van de winnaar, maar van diverse dichters staan er meer dan die drie gedichten in: Lucas Hirsch (6), Anna Enquist (4), Peter Swanborn (5), Kreek Daey Ouwens (4), Vrouwkje Tuinman (4) en Marije Langelaar (4).

Al lezend vallen me in eerste instantie twee fragmenten van gedichten op:

een meisje vraagt je de weg
vertel je die dan raak je haar kwijt.

Is het slot van een naamloos gedicht van Erik Lindner.

Ik had mijzelf teruggetrokken
op mijzelf en afgezien
van verder schrijven

Is het begin van het gedicht 'Herneming' van Elly de Waard.

Even verderop stuit ik op een gedicht over een vader en over een moeder:

Het is weer deze nacht dat mijn vader zonder
Klop op de deur aan tafel komt zitten en ik hem
jenever schenk. Hij gretig zijn eerste glas
Drinkt, een tweede gebaart, zijn stropdas
Ontknoopt en een sigaret opsteekt. Uit zijn

Binnenzak haalt hij bleke foto's, wijst naar
Zichzelf en knikt. Ik herken de verleden
Man die zo dicht bij mij staat dat ik opnieuw
Verlegen de dood van mijn schouders krab.
Het is weer deze nacht dat zijn stem naar toon

En zoon zoekt. Iedere borrel is een slok
Toenadering, iedere sigaret een verlegenheid.
En als de fles geleegd is, de sigaretten gerookt,
Stapt hij terug in zijn nacht, blijf ik achter,
Terwijl daglicht tergend langzaam mijn ogen sart.

Hans van de Waarsenburg

Geriater

Uw moeder werkt niet mee.
Waarom doet ze zo dwars?
Ze hoeft alleen te zeggen
welke dag het is, haar naam.

Ik denk lul en ben trots op
haar verzet, haar weigering
verkleind te worden tot het kind
dat ze was en ongewild wordt.

Eenmaal thuis krimpt ze ineen,
roept vader, moeder, iemand.
Ik zeg niets, doe de lampen uit,
trek gordijnen dicht.

Peter Swanborn

Vooral het 'vadergedicht' bleef ik lezen. Met zijn borrels en zijn sigaretten is het ook mijn vader, die mij af en toe nog bezoekt. Al zou hij waarschijnlijk geen stropdas dragen. Maar om een tweede borrel zou hij zeker gebaren. Het is waarschijnlijk een universeel thema, of gevoel, dat Van de Waarsenburg hier verwoordt. Hij zegt het mooi, maar zijn hoofdletters irriteren mij een beetje. Ineens realiseer ik me dat ik er ook een gedicht van Buddingh' in herken:

Soms, 's avonds

Soms, 's avonds, staat mijn vader in de kamer.
Vreemd oud geworden, haast vel over been.
'Slapen ze, Stientje en de jongens?' 'Ja, hoor.'
(Zij mogen hem niet zien.) Hij zucht tevree.

'Maken ze ' t goed? Geen zieken?' 'Nee, geen zieken
gelukkig. Alles prima.' Hij glimlacht,
klein op een puntje van de bank, zijn benen
nog korter dan toen hij een jongen was.

We praten niet, maar 'hou je taai, hè!' knikken
we als vroeger. "k Ga weer eens. Dag knul.' Hij staat
nog even voor mijn moeders jeugdfoto.

Het tuinhek piept. Ik luister naar zijn stappen,
die vederlichte, bulderende stappen
van iemand die terug moet in de dood.

En dan wint Buddingh' het, maar dat is een ongelijke strijd.

10 februari 2011

Vanavond gaf ik in het museum/de bibliotheek een lezing over Kees Stip voor de Lions. Een prettige sfeer en opvallend veel bekenden, o.a.: de Krugers (partijgenoten), Bart van de Bosch (hij woonde op de Prins Bernhardlaan en zat met mij op Scouting), mevrouw van de Bosch (van haar heb ik in de brugklas Engels gehad), Mieke van Dijk (met haar zat ik destijds in het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad) en Jaap Spros (burgemeester in de tijd dat ik in de gemeenteraad zat).
Ook was er een meneer Jansen (een oom van Cees en broer van drogist Henny Jansen). Kees Stip kwam vroeger bij hen thuis en hij citeerde uit het hoofd een achtregelig reclamegedicht voor levertraan dat Kees Stip ooit voor drogist Jansen maakte!

Sarien maakte vandaag in Groningen foto's van 'Olga met kat' van Jan Wolkers. Het beeld staat sinds 1960 op de hoek van de Paterswoldseweg en de Laan van de Vrede. Het is in 1956 gemaakt en in 1960 door het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten aan Groningen geschonken. Sarien mailt me: 'Toen ik donderdagmiddag de foto's van 'Olga met de kat' maakte kwam er een klas leerlingen langs lopen met twee begeleidsters. Ik had de indruk dat het leerlingen uit het speciaal onderwijs waren, gezien de groepsgrootte en de uitstraling van de leerlingen. Toen ze langs Olga liepen, rende één jongen naar Olga, gaf haar een klap tegen de billen en nam daarna zijn plaats in de groep weer in. Ik denk dat hij dat elke keer doet, want de anderen reageerden nauwelijks op zijn actie. Ik moet ook wel toegeven dat de vorm van Olga haar billen om zo'n actie vraagt.'

Olga met kat - foto: Sarien Visser Bordje 'Olga met kat' - foto: Sarien Visser

2 bestellingen: Jan Boerstoel, 'Drinken doet een beetje zeer', Peter Robb, 'Middernacht op Sicilië'.

11 februari 2011

Ik zie ineens dat we een 'omkeerdatum' beleven: 11022011 !!

Vanochtend werd ik wel wakker van de wekker, maar sliep daarna weer in. Om half acht schrok ik pas echt wakker. Mijn eerste les begon om acht uur. Als het moet, dan red je dat, maar het is een onplezierig en gehaast begin van de dag. Een lange dag bovendien, want om vier uur had ik nog een gesprek met ouders.
Ik was kapot en lag thuis van pakweg zes tot negen uur op de bank te slapen. Al de extra activiteiten- als lezingen - nekken me. Het is wel heel leuk, maar geeft een hoop extra werk en druk. Morgenochtend nog één keer Kees Stip (een rondleiding door de expositie), dan zit het hele Stip-circus er op.

Liefhebbers van citaten, aforismen en spreuken moeten - als ze in Assen zijn - een bezoek brengen aan damesmodezaak Bertram Mode aan de Kruisstraat. Na een verbouwing in 2009 zijn er op de muren van de paskamers diverse van die spreuken aangebracht. De echtgenote van de eigenaar verzamelt ze en heeft in haar collectie gezocht naar spreuken die met vrouwen en mode hebben te maken. Sarien maakte gistermiddag foto's van de spreuken op de eerste verdieping.
Het personeel krijgt veel reacties op deze spreuken. Met name oudere dames kunnen een aantal spreuken niet zo waarderen. Dat gaat zelfs zo ver dat iemand bij een spreuk een letter 'm' heeft weggekrabd: 'Vrouwen maken zich mooi, omdat de ogen van de ..an beter ontwikkeld zijn dan hun verstand.'  (Wat taalkundig overigens onjuist is, het moet eigenlijk 'zijn verstand' zijn.) 'Ik ben een geweldige huishoudster, elke keer als ik  mijn man verlaat houd ik zijn huis' is een uitspraak van de vaak gescheiden Zsa Zsa Gabor. Een volgende keer gaat Sarien de spreuken op de begane grond (kleding voor tienermeisjes en jonge vrouwen) fotograferen.

Bertram mode Betram mode
Bertram mode Bertram mode
Bertram mode Bertram mode
Bertram mode Bertram mode
Bertram mode Bertram mode

12 februari 2011

Op de TROS-radio worden op zaterdagochtend nog altijd boeken besproken, al is het al sinds 22-12-2007 niet meer door Martin Ros. Vanochtend werd zijn naam tijdens een bespreking nog wel even genoemd, maar de bespreekster (geen idee wie het was - dat is één van de verschillen met Ros) had het over wijlen Martin Ros. Dat lijkt me toch een vergissing, of weet zij iets wat wij (nog) niet weten.
Zij besprak ook het nieuwe boek van Maarten 't Hart 'Dienstreizen van een thuisblijver' (Privé-domein 272). Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Ik heb nog wat boekenbonnen liggen.

rondleiding Kees Stip
Gelderlander, 11-02-2011

Er waren zo'n vijftien mensen op de rondleiding afgekomen, onder wie Dick Vink, mevrouw Wielaert en Ingrid Visser en haar man. Het rondje duurde een klein uurtje. In feite deed ik mijn lezing, in een iets andere volgorde en opgehangen aan de boeken in de vitrines. Het was (weer) leuk om te doen, maar van Kees Stip heb ik voorlopig wel genoeg gezien en gehoord.
Er was een meneer, lid van de Rotary, die met vertelde dat de Rotary Kees Stip, als eerbewijs, erelid van de Rotary heeft gemaakt. Dat had nog een hoop papierwerk én geld gekost.

In de VARA-gids van de afgelopen week staat een artikel over de filmster (?) Jack Black, met als kop: Natuurleuk. 'Koot & Bie' denk ik dan direct. Het is toch prachtig hoe hun vondsten in ons taalgebruik zijn opgenomen.

Linkwood whisky Vanmiddag maakten we een winkelrondje: Bij 'Het Plein' kocht ik de jubileumwhisky voor het vijfde whiskydiner (van afgelopen maandag). Het is een twintig jaar oude 'Linkwood'. We deden boodschappen bij de Aldi, waar ik ook de cd 'Colorblind' van Alain Clark in het wagentje gooide. Bij Eijerkamp zagen we zowaar een bank die we beiden mooi vonden en bij Van Kooten haalde ik 'Dienstreizen van een thuisblijver' van Maarten 't Hart, betaald met een boekenbon die ik donderdag van de Lions kreeg.

1 bestelling: Sietze van der Hoek, 'Het bruine goud. Kroniek van de turfgravers in Nederland'.

13 februari 2011

Ik sta het - net verkochte en betaalde - 'Drinken doet een beetje zeer' van Jan Boerstoel in te pakken. Heerlijke vierregelige 'kroegverzen', die je kunt blijven lezen en waar je om kunt blijven glimlachen. Proost:

Keuze

Drinken
doet een beetje zeer,
maar nuchter leven
nog veel meer.

----

Vrolijke dronk

Ik moet altijd zo huilen
om alles wat ik weet.
En altijd weer zo drinken,
voordat ik het vergeet.

----

Natuurliefhebber

Het mooiste uitzicht
volgens mij
zijn veertig flessen
op een rij.

----

Voor Gerard Reve

de dag doet mij de dampen aan,
maar 's avonds met de lampen aan
maakt Koning Alcohols bewind,
dat ik het niet zo erg meer vind.

----

Filosofie

Ik ken het klappen van de zweep,
ik ken de regels van het spel,
ik ken de zin van het bestaan,
maar als ik drink dan gaat het wel.

Koffie in Culemborg vanmiddag. We zagen onderweg zeker tien buizerds, veel fouragerende ganzen, opvallend weinig blauwe reigers, twee zilverreigers en één ooievaar (op een straatlantaarn boven de weg). De wilgen vertonen een geelgroene glans op hun takken. Bladeren en katjes zijn er nog niet, maar het kan niet lang meer duren.

1 bestelling: 1 cd-luisterboek: Dr. Seuss, 'De kat met de hoed' (in een vertaling van Bette Westera en niet van Kees Stip).

14 februari 2011

Het was dit jaar niet nodig dat ik bij de mondelinge literatuurexamens zat. De collega's van de bovenbouw konden dat onderling regelen. Vandaag was er een herkansing waar ik wel als notulist/gecommitteerde aanwezig was. En eigenlijk vind ik dat ook wel heel leuk om af en toe te doen.
Het was een goed gesprek met een leerling die de boeken ook serieus gelezen had. Het ging over een gedicht van Rutger Kopland:

Juffrouw A.

Op 19 september, een nevelige
negentiende, stapte juffrouw A
aan de verkeerde kant van
haar scheepje Steeds Tevreden
in het Meppelerdiep.


Het was al koud, zij had
de kachel niet aan kunnen krijgen,
haar oude moeder was gestorven,
alles roestte en knarste, vanuit
haar kombuis leken god en
sociale zaken niet te bereiken.
zij ging van boord.

Ze kwam goed uit de bouw van het gedicht, assonantie en alliteratie, enjambement e.d. kon ze moeiteloos benoemen. 'Sociale zaken' herkende ze niet als een gemeentelijke instelling. Voor haar zijn 'sociale zaken' de onderlinge betrekkingen tussen mensen. Maar als die andere mensen niet meer te bereiken zijn, zou je ook 'van boord kunnen gaan'.
En daarna over:

- Karel ende Elegast
- Joost van den Vondel, Gijsbrecht van Aemstel
- Jac. van Looy, Jaapje
- Theo Thijssen, De gelukkige klas
- Simon Vestdijk, Terug tot Ina Damman
- W.F. Hermans, Ik heb altijd gelijk
- Leon de Winter, God's Gym
- Harry Mulisch, Twee vrouwen
- Renate Dorrestein, Zolang er leven is
- Yvonne v.d. Meer, Eilandgasten
- Tim Krabbé, Een tafel vol vlinders

Het gesprek ging over de 'Gijsbrecht', met een logische koppeling naar 'Twee vrouwen'. Ze kon alle lijnen naar Grieken en Romeinen prima benoemen. Het leverde een dikke voldoende voor haar op en voor mij een welbesteed en prettig half uurtje.

Tijdens mijn Kees Stiplezing voor de Lions van vorige week donderdag wist de heer J.Chr. Jansen een zestig jaar oud reclameversje van Kees Stip voor de aan de Zandstraat gevestigde drogisterij van zijn broer Henny nog altijd uit het hoofd op te zeggen.
Vandaag kreeg ik een brief van de heer Jansen, met daarin o.a. de tekst van dat versje:

Levertraan

In ons kleine kikkerlandje
met zijn regen, storm en wind
is een punt van overweging
de gezondheid van uw kind.

Henny Jansen in de Zandstraat
raadt U daarom dringend aan
voor de gezondheid van uw kinderen:
Geef u kinderen levertraan.

Henny Jansen was getrouwd met Bets van de Westeringh, dochter van meester van de Westeringh, destijds hoofd van de 'Gelderse School' aan de Prins Bernhardlaan. Kees van de Westeringh, de broer van Bets, was een goede vriend van Kees Stip. Op verjaardagen en andere familiegebeurtenissen bij de familie van de Westeringh ontmoette Henny regelmatig Kees Stip, die ook als klant en privé bij Henny verscheen. De heer Jansen schrijft: 'Kees Stip kon op familiebijeenkomsten komisch uit de hoek komen met soms spontaan bij hem opkomende rijmen en gedichten.'
Dan blijkt Veenendaal weer een dorp te zijn! De heer Jansen schrijft dat de stoffeerderij van mijn opa destijds was gevestigd in het pand van zijn oom Gerrit Jansen in de Zandstraat. Dit pand is toen volledig afgebrand en zijn oom heeft op dit terrein twee winkelpanden met bovenhuizen laten bouwen, die hij vervolgens verhuurde aan drogisterij 'De Vijzel' van Henny Jansen en boekhandel-drukkerij S.W. Kleefsman. Dat moet het moment geweest zijn dat mijn opa met de beklederij naar het Verlaat ging.

In de envelop vond ik ook nog de twee oude foto's die de heer Jansen me vorige week liet zien:

Jansen Jansen
Circa 1930:
J.H. Jansen voor zijn kruidenierszaak, Hoofdstraat 109.
Kruidenier, Koloniale waren en Comestibles.
Op de etalageruit staat zijn telefoonnummer: 42!
Circa 1930:
J.H. Jansen voor zijn nieuwe bestelauto met houten
carrosserie op het chassis van een T-Ford bouwjaar 1923.
Opa Jansen ging voordien met paard en wagen de boeren af.

Nieuw op Schrijversinfo: Hagar Peeters, Maria Rosseels.

15 februari 2011

Ik ben er intussen wel aan gewend dat ik in winkels of in een restaurant geholpen wordt door (oud-)leerlingen. Vanmorgen moest ik voor een halfjaarlijke controle naar de tandarts. Ook de tandartsassistente is tegenwoordig een oud-leerling. Nou voel ik me in die stoel wel minder op mijn gemak dan op een stoel in een restaurant.

Jacques Klöters was vanavond te gast bij boekhandel Van Kooten, waar hij vertelde over Toon Hermans en het werk aan de biografie 'Toon'. Een interessante avond, met een onverwachte inkleuring van Toon Hermans als slechte opvoeder en moeilijke werkgever. Deze avond moest wel goed worden, want van een ervaren theaterman als Jacques Klöters mag je een doordacht en vlot verteld verhaal verwachten. Voorlezen kwam er niet van, behalve een paar minuten aan het eind (over het mislukte filmavontuur van Hermans). Albert kondigde hem aan en vermoedde dat het publiek hem wel zou kennen van het televisieprogramma 'Andermans veren'. Daar werd instemmend op geknikt. Voor mij is hij veel meer voormalig lid van Don Quishocking.
Ik zat naast Tineke Bette, gemeenteraadslid voor de Christen Unie. In de pauze hadden we een leuk gesprek over 'Het bureau' van Voskuil, nadat zij haar eerder gekochte 'Toon' had laten signeren. Ik moet in het fototoestel iets veranderen, zodat datum en tijd niet meer op de foto verschijnen. De tijd klopt trouwens ook niet; het was een uur vroeger:

Jacques Klöters Jacques Klöters

Klöters vertelde dat Toon Hermans in de jaren negentig veel in Veenendaal in 'De Lampegiet' heeft gerepeteerd voor zijn shows. Klöters zelf was daarbij als regisseur (hij noemt het zelf liever 'sidekick'). In de pauze kocht ik het boek zelf ook:

Toon. De biografie Handtekening Jacques Klöters

3 bestellingen: Habakuk II de Balker, 'Oud gereedschap mensheid moe' en 'Uier van t oosten', P. de Zeeuw J. Gzn., 'Het zwarte kalf van Zoeloeland', K. Schippers, 'Een klok en profil'.

16 februari 2011

Ouderavond met tienminutengesprekken. Ik had behoorlijk wat ouders die mij wilden spreken. De meesten als docent Nederlands en een enkeling als teamleider. Na het vorige rapport hadden ouders vooral vragen over de tekstverklaringen. Deze keer ging het vooral over het ontleden. Ik heb nog kopietjes met de uitleg van het ontleden liggen. Die gaf ik de ouders mee en ik heb ze beloofd deze week nog enkele sites te mailen waar ze met hun kind het ontleden kunnen oefenen. Al met al was het weer een dag van kwart voor negen vanochtend tot kwart over tien vanavond. Onderwijs is leuk, maar soms begint het erg op werken te lijken.

Sarien was gisteren in Musselkanaal. Daar fotografeerde ze het beeld dat sinds 2004 voor modehuis Westen staat. Het is gemaakt door de in 1950 geboren kunstenaar Gosse Dam. Voor de naam van het beeld is gekozen voor eenvoudig (eind)rijm: Ode aan de mode.

Ode aan de mode Ode aan de mode

Bij het parkeren van haar auto viel haar een tekst tussen twee garagedeuren op. Die tekst roept vragen bij haar op: Wie zijn 'wij'? Waarom wordt het woord 'Boodschappentassen' met een hoofdletter geschreven? Om te accentueren dat het om de tas(sen) gaat?     Verwacht(en) de boodschapper(s) dat een bezoeker meerdere boodschappentassen mee wil nemen naar de kledingwinkel? 

tekst Boodschappenteksten

2 bestellingen: Contour nr. 15, 3e jrg. no 3, sept. 1967, K. Schippers, 'Een klok en profil' (maar die was net gisteren verkocht).

17 februari 2011

Tijdens mijn eerste lesuur waren er maar zes van de vijfentwintig leerlingen. Bij navraag bleek het eerste uur verschoven te zijn naar het tweede. De andere negentien leerlingen hadden goed opgelet en konden dus drie kwartier langer in bed blijven vanmorgen. En ik had toch al zo'n moeite om uit bed te komen.
Ze moesten een opstel schrijven. Ik las het begin van een verhaal voor en de leerlingen moesten het verhaal afmaken. Dat heb ik nu dus maar het eerste én het tweede uur voor dezelfde klas gedaan.

In een tussenuur wandelde ik naar de strook groen tussen de parkeerplaats en de spoorlijn naar Rhenen. Gisterenavond - na de ouderavond - hoorde ik daar een vogeltje ontzettend fraai zingen. Het leek wel een nachtegaal. Hij zat er nog en met enig zoekwerk zag ik in een boom een vogeltje met een rood borstje een een grijs buikje. Zou een roodborstje zo mooi kunnen fluiten? Ik heb er een minuut of wat van staan genieten. Biologiecollega Adriaan ging naar huis en zou ook even bij die boom kijken en luisteren. Ik ben benieuwd of hij denkt dat het inderdaad een roodborstje is.

Vanavond was er op het gemeentehuis een informatiebijeenkomst voor stembureauleden. Het meeste is wel bekend, maar het is goed om alle regels en verplichtingen nog eens langs te horen komen. Er moet van alles geturfd en bijgehouden worden. Ik ben benieuwd hoe druk het wordt op twee maart.

Vanavond ben ik begonnen bij Bol.com wat van mijn boeken te koop te zetten. Ze vragen geen geld voor het te koop zetten, maar ze vragen wel een provisie van een euro per boek + 15% van de verkoopprijs. Dat hakt er nogal in. Bovendien moet je daar ook het geld voor de postzegels bij de prijs incalculeren. Dat zorgt ervoor dat de boeken bij Bol.com duurder zijn (of lijken) dan op andere sites.

18 februari 2011

Edwin mailt me een lijst met Vlaamse woorden en de 'ABN-vertaling' daarvan. De niet met name genoemde samensteller schrijft erboven: 'Toen het tot me doordrong dat veel Vlaamse woorden niet begrepen worden door Nederlanders, ben ik lijsten met woorden gaan verzamelen en kwam tot de constatatie (AN: constatering) dat het geheel dan verschrikkelijk extensief wordt. Onderhavige lijst lijkt me schier eindeloos uitgebreid te kunnen worden.' en 'Het voordeel van zo'n lijst is enerzijds dat ik me voortaan wat beter zal bezinnen over de woorden die ik gebruik in de artikels en vertalingen op mijn site, maar anderzijds wordt Nederlanders de gelegenheid geboden om ook eens kennis te maken met (de voor hun vreemde) woorden in de Vlaamse omgangstaal. En dan heb ik het niet over de vele Vlaamse dialecten, want onderstaande woorden vind je immers nog veel gebruikt in de Vlaamse literatuur, op tv en in films. Wie zal zeggen dat sommige woorden niet kunnen bijdragen tot een verrijking van het Algemeen Nederlands?'
Ik vind die lijst zo plezant, maar ook zo leerzaam dat ik de komende pakweg twintig dagen steeds mijn top-10 zal geven van Vlaamse woorden met een bepaalde beginletter. Vandaag tien woorden met een 'A':

Korte cursus Vlaams: tien woorden met een ......... A

accorderen overeenstemmen
achternoen namiddag
afbieden afdingen
affronteren beledigen
afkuisen proper maken
aftrekker flesopener; vloerwisser
ajuin ui
ambras ruzie, heibel
attachke paperclip
avanceren opschieten

 

Bordewijkwandeling

Bij Bas Lubberhuizen blijven er kleine boekjes met literaire wandelingen verschijnen. Net nieuw is 'Langs gevelstenen, sloppen en paleizen. Het Amsterdam van Bordewijk' van Ina C. Schermer-Vermeer.

Uit de uitgeversinformatie:  Amsterdam was voor de schrijver F. Bordewijk (1884-1965) een grote en voortdurende bron van inspiratie. Hij was dol op de stad waar hij geboren werd, vooral op de oudste delen, die hij meestal als geheimzinnig afschildert en waar hij fantastische verhalen omheen weeft. Vijf wandelingen voeren langs alle geïdentificeerde plekken uit het werk en leven van Bordewijk en bieden een unieke kijk op de stad.Ook voor Bordewijk-lezers bieden deze wandelingen nog veel eyeopeners.

1 bestelling: Mary Roberts Rinehart, 'The Circulair Starcase'.

19 februari 2011

Korte cursus Vlaams: tien woorden met een ......... B

baladeuse looplamp
bareel slagboom
barema salarisschaal
bavet slabbetje
baxter infuus
beddebak ledikant
beklappen belasteren
belange nie helemaal niet
bestoefen ophemelen
bierbak bierkrat

 

Sarien ging deze week terug naar Bertram Mode aan de Kruisstraat in Assen. Deze keer fotografeerde ze de spreuken op de begane grond. Er staan er enkele op de muur die we 'boven' ook al gezien hadden. Ook zijn er een paar spreuken tweemaal gebruikt, maar dan zijn ze in een ander lettertype uitgevoerd. Sarien constateert ook één taalfout (we blijven docenten Nederlands): 'Sommige vrouwen zwijgen weleens.'  (wel eens hoort het te zijn). Op de begane grond staat er af en toe ook bij van wie het citaat is. Let ook op het meefotograferen van de spiegel op sommige foto's:

Bertram Mode Bertram Mode
Bertram Mode Bertram Mode
Bertram Mode Bertram Mode
Bertam Mode Bertram Mode
Bertram mode Bertram Mode
Bertram Mode Bertram Mode
Bertram Mode Bertram Mode

Bij de boeken uit Wamel zit Ooievaar-pocket 79 'Persoonlijke voorkeur van J.C. Bloem, gedichten uit de letterkunde van vier landen met kort commentaar'. Een heel aardige bloemlezing, maar er zitten een paar bladzijden los en ik ga geen kapotte boeken meer te koop zetten.
Wél heb ik de gedichten opgenomen in de overzichten 'gebloemleesd' op Schrijversinfo en ook de korte commentaren van Bloem heb ik aan een aantal bladzijden toegevoegd. Twee voorbeelden:

De miskenning van Hélène Swarth is tot op een zekere hoogte wel te begrijpen, hoewel niet te verontschuldigen. Zij heeft te veel en vooral vaak te sentimenteel geschreven. Maar die miskenning is er niet minder grof en onverdiend om. Met uitzondering van Albert Verwey heeft geen van haar tijdgenoten een zo omvangrijk werk van zo hoog gehalte geschapen. Haar dichtkunst is misschien niet in de eerste plaats diepzinnig of subtiel, maar van een bewonderenswaardige persoonlijkheid en echtheid. (J.C. Bloem, Persoonlijke voorkeur van J.C. Bloem, blz. 38/39)

en

Ik geloof, dat men het er nu algemeen wel over eens is dat Herman Gorter de grootste dichter van zijn periode is. Men zou die willen hebben meegemaakt om de indruk te hebben ondervonden, die deze op niets voorafgaands gelijkende dichtkunst toen heeft gemaakt. (J.C. Bloem, Persoonlijke voorkeur van J.C. Bloem, blz. 39)

2 bestellingen: Knipsels Tom Lanoye, Jacob Vis, 'De bidsprinkhaan'.

20 februari 2011

Korte cursus Vlaams: nog een keer tien woorden met een ......... B

blaffetuur venster(rol)luik
blink schoensmeer
boeffen veel en gulzig eten
boeleke baby
bomma en bompa oma en opa
boogscheut kleine afstand
borduur trottoirband
broekschijter angsthaas
brossen spijbelen
buitenwipper uitsmijter


Martijn leent me af en toe een cd, waarvan hij verwacht dat ik die muziek leuk vind. Zo blijf ik (een beetje) bij wat de hedendaagse muziek betreft, maar luister ik ook af en toe wat oude jazz. Martijn is een jazzliefhebber, maar ik heb daar nooit wat mee gehad ('Jazz is voor VVD'ers en voor oude mensen'). Zo luisterde ik gisteren en vanmorgen naar Morrissey - de studio-opname is aardig, live is het wel een beetje herrie - en naar The Dave Brubeck quartet - jaren '50 muziek, lekkere achtergrondmuziek voor 's avonds laat of om bij te werken. Er kwam één nummer voorbij dat ik ken: 'Take Five'. Het is de tune van één of ander televisieprogramma geweest, vermoed ik. Zoeken op Google levert het antwoord: veel gebruikt bij 'Bij ons in de PC'. Dan klopt mijn vooroordeel tegen jazz toch weer.

Frank vierde vanmiddag zijn tiende verjaardag. Hij mocht van ons kiezen: een envelop met geld (hij spaart voor een nieuwe Nintendo), of met mij naar een vliegtuigmuseum. Hij moest er even over nadenken, maar het werd het museum. Misschien lukt dat deze week al.
Jan was er ook en ik vertelde hem over de heer Jansen, het reclamerijmpje van Kees Sip en de brand in de beklederij van opa aan de Zandstraat. Jan kende dat verhaal. Het was niet de beklederij van opa, maar de zadelmakerij/beklederij van opa's broers Ted en Gart. Er werd in de jaren '20 gefluisterd dat de brand geen ongeluk was en dat zou dan weer met verzekeringsgeld te maken hebben. Dat was helemaal een fraai stel. Ted woonde later in Lunteren en was een gehaaid stroper. Gart stookte illegaal jenever. Tijdens de Tweede Wereldoorlog leverde hij die jenever aan de Duitsers. Het spul was zo slecht dat zij er oogproblemen van kregen en zelfs blind werden. Gart is later naar Brazilië geëmigreerd (en niet alleen vanwege het mooie weer).

Dienstreizen van een thuisblijver

Ik ben nu halverwege in 'Dienstreizen van een thuisblijver'. Maarten 't Hart beschrijft (vooral) de reizen naar lezingen in binnen- en buitenland die hij allemaal liever niet had gemaakt, maar die hij een enkele keer niet kan weigeren te maken.
Het is fascinerende lectuur. Vlot geschreven, humoristisch en vol prachtig gemopper op alles en iedereen. Misschien is het geen grote literatuur, maar het is uiterst vermakelijk. 't Hart weet dat en slaat ons die mogelijke kritiek al op bladzijde 20 uit handen, waar hij een mevrouw uit zijn Deventer publiek laat roepen: 'Meneer 't Hart, u verzaakt aan de hoge roeping van het schrijverschap, u bent een entertainer.'
Daarnaast is het een échte 't Hart. Alle bekende thema's komen langs: Maassluis, zijn vader, de klassieke muziek, de studie in Leiden, de stekelbaarzen (en ik ben pas op de helft).
En Buddingh' krijgt tussen neus en lippen door een compliment (al schrijft ook 't Hart de voornaam verkeerd): 'Wil je iemand tegenkomen die echt belezen is, iemand als Cees Buddingh' bijvoorbeeld, dan moet je niet in jury's gaan zitten, je niet met schrijvers of zelfs critici inlaten, en al helemaal niet met academici.'

Het meest geciteerde stukje uit het boek staat op bladzijde 115. Ik las het al in een recensie en ik hoorde het al op de radio. Een gezelschap Nederlandstalige auteurs is in Göteborg. Connie Palmen afgeserveerd in zestien regels:

Reeds viel, ofschoon het nog lang geen etenstijd was, de nacht. In de invallende duisternis maakten wij alvast een kleine proefwandeling door de stad. Nog waren wij het hotel niet uit, of we zagen een lange rij wachtenden. 'Die staan in de rij voor de staatsdrankwinkel,' wist een Belgische auteur ons te vertellen. Peutertje Palmen liep naast Marcel Möring, sloeg opeens haar armpjes om zijn benen, en klom als een baviaantje in de auteur omhoog. Tijdens ons verblijf in Göteborg heb ik haar herhaaldelijk in zowel Möring als Van Dis omhoog zien klimmen. Niemand keek daarvan op; blijkbaar is onder schrijvers reeds bekend dat Palmen graag omhoog klimt in auteurs die langer zijn dan 1,95 meter (ik ben helaas maar 1,85 meter), maar ik moest er in het begin aan wennen. Steeds dacht ik ook: kijk eens hoe behendig zij klautert, als ze zou schrijven zoals ze klautert, dan zou ze een niet onverdienstelijk auteur zijn.

21 februari 2011

Korte cursus Vlaams: tien woorden met een ......... C

camion vrachtwagen
caoutchouc (uitspr. kautsjoe) rubber
champetter veldwachter
chapeluur paneermeel
chassen wc doortrekken
clignoteur richtingaanwijzer
congé vakantie, verlof
cornichon augurk
crapuul uitschot, tuig
curieuzeneus nieuwsgierigaard

Uit Cuijk kwamen dozen krantenknipsels, maar ook stapels complete kranten (boekenbijlagen van 'NRC' en complete 'Groene Amsterdammers'). Vandaag werk ik het laatste stapeltje van die 'Groene Amsterdammer' weg. Het heeft iets aparts om met de kennis van nu te lezen in een tijdschrift van vijfentwintig jaar geleden. En je gáát ook lezen, wat er weer voor zorgt dat de klus niet erg opschiet. Uit een 'Profiel' van Ischa Meijer:

Hij heeft iets weg van Gerard Reve, die ooit de toon zette met zijn uitspraak; Ik speel de rol die ik ben.
Ischa Meijer: grof, briljant, vol spot en hoon, vulgair en ontroerend tegelijk.
(Theodor Holman, Groene Amsterdammer, 26-08-1987)

Het interessantst vond ik de beschrijving van het tv-programma 'Klasgenoten' (toen al!), gepresenteerd door Koos Postema, met Gerard Reve als bekende klasgenoot. Volgens Walter van der Kooi was het gênant dat van de klas de meesten in het gemonteerde eindresultaat dekor bleven van hoofdpersoon en Koos. Een citaat:

Het waren de vrouwen die hun (milde) oordeel over hem hadden en bovenal zijn 'geval' duidden: Gerardje was 'anders' geweest en had bovenal een moeder gezocht in Kerk en Maria. Eén van hen leest hem graag maar bij gedetailleerde beschrijving van de herenliefde zegt ze: 'Hij krijgt het weer' en slaat een deel over.

Die uitzending zou ik nog wel eens willen zien, maar 'Uitzending gemist' zal zo ver niet terug gaan.

Vanochtend ruimden we de berging boven de garage op. De centrifuge (meer dan derig jaar oud), een cd-rek, een glazen plafondlamp, wat planken, een oud koffiezetapparaatje (mee op vakantie geweest). We brachten het direct naar de gemeentewerf. Maar vanmiddag vulden we de vrijgmaakte ruimte alweer op. Ina belde: het huis van haar moeder is verkocht en moet leeg. Of ik de boeken wilde hebben. Vooral boeken over de Tweede Wereldoorlog en romans spelend tijdens die oorlog. Allemaal nette boeken, dus het is nog wel de moeite waard. Ik zal er maar een paar direct bij het oud papier doen, vermoed ik. Via Ria kreeg ik vorige week al twee Kees Stip-servetringen die Ina bij het opruimen van het huis gevonden had!

Op 30 maart 2008 bezochten Lidy en ik begraafplaats Zorgvlied. We maakten op die uiterst regenachtige dag foto's van een groot aantal schrijversgraven, waaronder dit graf (O-1-70) van M.H. székely-Lulofs:

 graf Szekely-Lulofs  graf Szekely-Lulofs  graf Szekely-Lulofs


Vandaag kreeg ik een mailtje van Pim de Bie van 'Stichting Dodenakkers'. Hij wijst mij erop dat het graf op de foto hierboven (O-1-70) niet van M.H. Székely-Lulofs is. Zij ligt in graf 9-I-0044. Een heel eenvoudig graf, geen steen, geen naamsvermelding, uitsluitend twee struiken. Hij stuurde me een foto van dat graf:

 

Graf M.H. Székely-Lulofs

Het blijft dan wel de vraag wat dat steentje met de naam M. Székely-Lulofs op dat andere graf (van Marianne Rahussen-Lulofs) doet.

2 bestellingen, Paul Snoek, 'Ik rook een vredspijp. Gedichten 1956' en een lp: Willem Vermandere, 'Willem Vermandere 2. Langs de Schreve',

22 februari 2011

Korte cursus Vlaams: tien woorden met een ......... D

dampkap afzuigkap
danskoord springtouw
deknaam schuilnaam
dikoor (ziekte) bof
doosopener blikopener
draagberrie brancard
droogkuis stomerij
droogzwierder centrifuge
duimspijker punaise
dynamiteren opblazen

 

IJs op de vijver Het vriest weer. Niet zo hard, maar er staat een venijnige oostenwind bij. Op de vijver ligt alweer een laagje ijs.
IJs in drie soorten. In het midden is het ijs vrij vlak, met strepen als ijsbloemen op een ruit.
Op de plek waar het gefilterde water terugstroomt in de vijver is het ijs ongelijkmatig door het gespetter en de beweging.
Boven de 'bubbelsteen', waar zuurstof naar boven borrelt, is de vijver nog niet helemaal dicht en daar is het ijs bros door de luchtbelletjes.

3 bestellingen: Drs. P, 'Terra incognita', Sophie Antoniades, 'Place de la liturgie dans la tradition des lettres Grecques', knipsels Maarten 't Hart. Naar aanleiding van de bestelling knipsels heb ik even de tijd genomen om alle 't Hart-knipsels op jaar te sorteren.

23 februari 2011

Korte cursus Vlaams: tien woorden met een ......... E

eenzelvigheidskaart identiteitskaart, persoonsbewijs
effekes even
eindereeks restanten
eindgeneriek aftiteling
enkel geld kleingeld
ereloon honorarium
etalagist etaleur
explikeren uitleggen
extremis, in ~ op het allerlaatste moment
exuberant overdadig


De rij poëzie die al te koop staat op Raban zet ik nu ook te koop op Boekwinkeltjes (gedeeltelijk staan ze daar al) en bij Bol.com. Bij Bol kan ik maar een klein gedeelte kwijt. Oudere boeken (zonder ISBN) kun je daar niet aanbieden. Ook als zo'n nummer niet bij Bol in het syteem zit, lukt dat niet. Daar komt nog bij dat sommige boeken daar bijna voor niets weggegeven worden en daar begin ik niet aan. Bij deze klus heb ik al mijn boeken weer even in de hand. 'De schelp' van Michel van der plas is gesigneerd en die handtekening had ik op de Schrijversinfobladzijde over hem nog niet opgenomen. Dat kan ik dan mooi gelijk doen. Een intussen vijftig jaar oude handtekening!

Handtekening Michel van der Plas


Ook de omslagen van die bundels bleken nog op de bladzijde over Van der Plas te ontbreken. Dat heb ik dus ook meteen maar gedaan.

Dance for you De dag van morgen Langzaam vertrekken Vaderland

Ik zit een stapel knipsels Annie M.G. Schmidt te 'verwerken'. In een krant van 05-02-1966 vertelt Piet Kort dat er door Annie M.G. Schmidt en Henk Barnard gewerkt wordt aan een nieuwe 'jeugdstrip' voor televisie:

'Het hobbyhuis' is de voorlopige titel die de VARA-televisie heeft gegeven aan een nieuwe kinderserie, die wordt geschreven door Annie M.G. Schmidt. Hiermee keert zij terug naar de televisie waar men sinds de Pension Hommeles-successen op nieuwe ideeën van haar heeft gewacht. Hoofdfiguren in de Annie Schmidt-serie worden Hetty Blok en Leen Jongewaard.
Gedurende een aantal maanden heeft VARA-regisseur Henk Barnard met Annie Schmidt in haar eigen woning in Berkel-Rodenrijs gesproken en de televisiemogelijkheden voor haar hobbyhuis onderzocht. 'Ik heb nu twee afleveringen van haar ontvangen maar in totaal hebben we er acht gepland. Het hobbyhuis is een soort rusthuis waar mensen in wonen die alles mogen doen waar ze zin in hebben.'

Dat komt me allemaal heel bekend voor; het gaat natuurlijk over 'Ja zuster, nee zuster', maar ik heb nooit geweten dat dat eerst de (werk)titel 'het hobbyhuis' heeft gehad.

Vrijdag geef ik een lezing voor de Rotary over Gerard Reve en zijn tijd in Veenendaal. Dat vindt plaats in restaurant 'La Montagne' en dat maakt het extra aardig, omdat dat restaurant in de brieven van Reve aan Carmiggelt voorkomt. Vandaag zit ik die lezing voor te bereiden. Ik kan delen gebruiken uit mijn lezing in de bibliotheek van vorig jaar. Nieuw is deel twee van de biografie van Gerard Reve door Nop Maas. Deel twee was vorig jaar nog niet verschenen en daarin beschrijft Maas Reves jaren (nou.... maanden) in Veenendaal.
Al voordat Reve aan de Boslaan woonde, was hij regelmatig in dat huis. Hij was depressief en kon de situatie in Greonterp (verbouwingen en ruzie met de buren) niet goed aan. Af en toe was hij een paar dagen alleen in Veenendaal. Moeder van Manen was dan bij Teigetje en Woelrat in Greonterp. Zo zat hij vanaf 18 december 1970 een paar dagen alleen aan de Boslaan. In die dagen schreef hij vier gedichten, die in Tirade (januari 1971) gepubliceerd zouden worden. De volgende vier gedichten zijn dus in december 1970 in Veenendaal geschreven (en eigenlijk had één van die vier op de muur van dat huis gemoeten!):

Hymne voor M.

Gij, Die alles weet en alles begrijpt,
ook waar Uw Zoon geen tijd voor heeft en geen geduld
tot U, lieve Moeder, zing ik dit lied:
van U gekomen, keer ik tot U terug.
Moge het niet te lang duren voordat ik weer bij U ben.

Boetpsalm

Vol acohol, zwaarmoedigheid,
en eerbied voor de Maagd,
woon ik in Friesland.
Niet mijn, Uw wil geschiede

15 augustus 1970

Eens zal ik gaan
tot waar de Ongeschonden Roos voor eeuwig bloeit,
en schouwen in Haar hart, tot waar de zee van bloed
zwart wordt van diepte: Mysterie, van Zichzelf gedragen
dat uit Zichzelf geboren wordt.

Uit mijn leven

Een vrouw van Duitse afkomst
die in Friesland schreeuwen heeft geleerd,
is tegen het begraven met het oog op schijndood.
Zij wil mij een boek in drie delen lenen
waarin staat hoe alles ontstaan is.
In verre droom verschijnt mij 's nachts
de Glorievolle Maagd,
Die ik beloof ter bedevaart te gaan, naar Lourdes.
Een datum heb ik niet genoemd,
zodat ik niet aan tijd gebonden ben.
Ik ren voor de Dood uit, ademloos.

2 bestellingen: '6 hoorspelen' (Zwarte beertje 636), Jacqueline E. van der Waals, 'Nieuwe verzen'.

24 februari 2011

Korte cursus Vlaams: tien woorden met een ......... F

facteur postbode
faling faillissement
familiale (verzekering) W.A. verzekering
farce, farceur grap, grapjas
fermette huis in boerderijstijl
flodderen liefkozen
foefelaar sjoemelaar
foor jaarlijks gehouden kermis
frak overjas
fusee vuurpijl

 

Vandaag was ik met Frank naar het Militait Luchtvaart Museum in Soesterberg. Voor zijn verjaardag én omdat hij graag op de computer 'vliegt' met een flightsimulator. Soesterberg is maar een half uurtje rijden, dus dat viel mee. Er zijn daar drie grote hallen (hangars in feite): één met vooral modernere vliegtuigen, één met vooral wat oudere vliegtuigen en één met spelletjes en 'doedingen' voor kinderen. Het was er erg druk; het is voorjaarsvakantie én je betaalt geen entreegeld, wat zoiets voor 'in-de-buurt-wonenden' een ideaal vakantieuitstapje maakt. Kinderen kunnen er allerlei pilotenzaken zelf uitproberen, inclusief een paar échte flightsimulatoren (maar daarvoor moet je reserveren).
Ik was vooral onder de indruk van een Mitchell B-25. Een enorm vliegtuig met mitrailleurs voorin, achterin én aan beide zijkanten. Een vliegend fort. Wikipedia zegt ervan: 'De North American B-25 Mitchell (NAVO-codenaam: Bank) was een Amerikaanse middelzware bommenwerper. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze op alle fronten ingezet, maar voornamelijk boven de Stille Oceaan. Er zijn tal van verschillen tussen de opeenvolgende versies, naarmate het ontwerp werd aangepast in de loop van de oorlog. De eerste B-25 had zijn dakgeschutskoepel vooraan bij de cockpit en had aan beide boordzijden geschutsramen. Onderaan had dit type toestel nog een platte buikgeschutskoepel. Onder en opzij van de cockpit waren aan beide zijden, elk twee 12,7 mm mitrailleurs.'

Soesterberg Soesterberg

 

Ook met Lidy maakte ik vandaag een uitstapje. Naar Amerongen. Daar zit sinds kort een Jumbo-winkel. Die hadden we nog niet hier in de buurt en ze wilde er daarom eens gaan kijken. Ik was wel genegen mee te gaan, want de openingsaanbieding was twee kratten Jupiler voor de prijs van één.

2 bestellingen: 'Lessuggesties Nederland Leest 2007, Theo Thijssen, De gelukkige klas', Tonnus Oosterhoff, 'Hersenmutor. Gedichten 1990-2005'(met CD-rom). Dit is de eerste bestelling via Bol.com. Dan heb ik het deze week in ieder geval niet allemaal voor niks in zitten tikken.

25 februari 2011

Korte cursus Vlaams: tien woorden met een ......... G

gazet krant
geaccidenteerd beschadigd door aanrijding
gebeurlijk eventueel, in voorkomend geval
gebrevetteerd gediplomeerd
gebuur buurman of buurvrouw
geire, gere graag
gemak, het ~ toilet, wc
genster vonk
gesyndiceerd zijn aangesloten bij een vakbond
goesting trek, zin

Boeken intikkend bij Bol.com trek ik de conclusie dat Bol ook in de ramsjhandel zit. Ik kom boeken tegen waarvan de nieuwprijs van Bol aanzienlijk lager is dan de tweedehandsprijs bij mij en anderen. Een voorbeeld:

S. Dresden, Het vreemde vermaak dat lezen heet. Bol-prijs € 7,90. Mijn prijs € 12,00 Tweedehandsprijs bij Bol van € 4,00 tot € 16,95

Dat betekent dat ik mijn prijs zal moeten verlagen. Degeen die bij Bol € 4,00 vraagt is niet goed wijs. Bol wil daar € 1,60 van hebben. Het boek weegt 298 gram, dus zijn de verzendkosten € 2,30 (die zitten bij Bol bij de prijs in). Die verkoper houdt aan dit boek zelf dus een dubbeltje over!! Hij of zij doet zichzelf tekort, maar verziekt ook de handel.

Tussen de middag had ik een lunch met de Rotary in 'La Montagne'. Ook hier weer veel - oude - bekenden, o.a. oud-wethouder De Ruiter en oud-bloemist Van Ginkel. Na de lunch vertelde ik drie kwartier over Gerard Reve in Veenendaal (1970-1972). Onder mijn gehoor was de oudere broer van 'Woelrat' Van Manen. Die wist meer - en ieder geval van meer nabij - over die jaren dan ik. Hij heeft Gerard Reve leren solderen en lassen. Daar heeft Reve op zijn 'Geheim landgoed' in Frankrijk veel plezier van gehad. Als Reve bij hen was, at hij graag kip (met veel knoflook) uit de oven. Hij stond dan verlekkerd naar zo'n ronddraaiende kip te kijken en noemde dat 'televisiekip'.
Ik liet een kleine dertig foto's zien, waarop ook veel reactie uit de zaal kwam. De schietbaan waar Gerard Reve vaak op een muurtje zat te schrijven leverde commentaar op van iemand die daar destijds wekelijks geschoten had. Hotel 'De Korenbeurs' (waar Carmiggelt sliep na een bezoek aan Reve) bleek een voormalig vergaderadres van deze Rotaryclub te zijn. En de heer Koeman (waar Reve mee vocht in de Albert Heyn) riep veel herinneringen op. Men wist te vertellen dat deze Koeman lid van de reservepolitie was. Hij moet Reve flink onder handen genomen hebben - daar tussen die kassa's - en dat kwam hem uiteindelijk op ontslag bij de reservepolitie te staan. Dat laatste heb ik nog nooit ergens gelezen als het over dit 'geval'ging.
Zo was het een aardige én (ook voor mij) leerzame bijeenkomst. En het sterkt me in de gedachte dat er een boekje geschreven moet worden over Reves jaren in Veenendaal. En dan zouden er nu - nu ze nog leven - mensen geïnterviewd moeten worden die hem destijds hebben meegemaakt.
Als dank kreeg ik een mooie fles wijn én een Hoge Veluweparaplu. De link tussen Rotary en Hoge Veluwe ontgaat me even, maar als liefhebber van die Hoge Veluwe vind ik het wél een heel leuk bedankje.

2 bestellingen: Jan Noordegraaf, 'Zeeman met verlof', Klazien uit Zalk, 'Allerhande dingen over de natuur 3. geen betere buur dan moeder natuur'.

26 februari 2011

Korte cursus Vlaams: tien woorden met een ......... H

haarzakkerij vals spel, bedrog
halvelings gedeeltelijk, ten dele
hannekensnest de hele bende; troep
hartcrisis hartaanval
herbeginnen overdoen
hesp ham
hoerenkot bordeel
hoofding kopje, titel
hoogdringend urgent
huisbewaarder conciërge

 

Om negen uur moest ik bij de mondhygiëniste zijn. Ze zijn sinds kort ook op zaterdag open. Ik kan ook wel door de week, maar ze vulden de dag met mij op. Als je maar genoeg tegen zoiets opziet, valt het achteraf mee.

Sarien was deze week in Leeuwarden en fotografeerde daar - ook op mijn verzoek - een aantal literaire zaken: het Anna Blamanhuis, Havank. C.O. Jellema, Slauerhoff en Troelstra. Ik plaats de foto's op de diverse bladzijden van Schrijversinfo (die van Jellema en van Havank staan nog niet online). Hier plaats ik enkele van die foto's:

Havank:

  Plaquette Havank - foto: Sarien Visser  De Schaduw - foto: Sarien Visser
 Plaquette op zijn geboortehuis aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden.  'De Schaduw'op een muur in de Reigerstraat, maar in februari 2011 was hij - vanwege een verbouwing - niet te zien.

C.O. Jellema:

In het kader van 'Poëzie op straat' ligt er en steen met het gedicht: 'Notitie bij een Friese kerkmuur' van C.O. Jellema op de Wirdumerdijk in Leeuwarden (bij de Doopsgezinde Kerk, Wirdumerdijk 18, ter hoogte van het Menno Simonsplein).


gedicht C.O. Jellema - foto: Sarien Visser

Troelstra:

Troelstra werd geboren in Leeuwarden, op Zuidvliet 160. In 1976 werd, door zijn zoon, op zijn geboortehuis een gedenksteen onthuld.

Geboortehuis Troelstra - foto: Sarien Visser Geboortehuis Troelstra - foto: Sarien Visser

 

De middag en het begin van de avond waren we bij pa in Cumlemborg (duizenden ganzen op de weilanden en allemaal aan de zuidkant van de N320. Is het gras daar lekkerder? Horen ze auto's dan minder i.v.m. de wind?). Pa wordt over een maand negentig. Het zelfstandig wonen ging tot nu toe wel goed, maar ik begin me nu toch serieus zorgen te maken. De blikken soep stonden (dicht) in de koelkast en de bakjes salade stonden (open) in de kast in de kamer. Met zijn kamertemperatuur - ruim boven de 23 graden - blijven die salades zo echt niet goed. We hebben verder alles wat ruim over de datum was weggegooid. Dat was een halve vuilniszak vol.

Nieuw op Schrijversinfo: C.O. Jellema (gelijk maar afgemaakt. Wat zijn er van die man veel bibliofiele uitgaafjes verschenen!)

27 februari 2011

Korte cursus Vlaams: tien woorden met een ......... I

ijzerenweg spoorweg
immobiliën onroerend goed
impermeabel regenjas
induffelen warm aankleden
ineenstuiken in elkaar storten
inhoudstafel inhoudsopgave
inkom toegang, ingang
inschrijvingsplaat kentekenplaat, nummerplaat
interimbureau uitzendkantoor
inwijkeling immigrant


Vandaag kreeg ik een mailtje uit Macedonië van iemand die daar A. den Doolaard onder de aandacht van de mensen wil houden. Dat lijkt me een nobel streven:

Beste heer / mevrouw: Ik ben een schrijver uit Ohrid, Macedonië.
A. den Doolaard is bekend als schrijver en journalist, maar ik zie hem als de eerste echte ambassadeur van Nederland in Macedonië, zelfs in de tijd toen ons land werd onder buitenlandse bezetting. Ook kan ik hem noemen de eerste Macedonische ambassadeur in Nederland. Ik denk dat, had hij een belangrijke rol gespeeld in de verbanden tussen onze landen. Dus voor mij is hij meer dan een schrijver. Hij had een brug gebouwd tussen onze landen en nu veel mensen uit beide landen hebben sterke relaties in hun zakelijke of persoonlijke leven.
Eerder heb ik enkele artikelen gepubliceerd, en nu bereid ik een boekje over het leven en werk van A. den Doolaard. Later ben ik van plan een tentoonstelling met documenten, foto's en boeken. Nu, ik heb hulp nodig. Ik moet foto's van A. den Doolaard (huis, familie...), boeken en documenten.
Ik moet onderstrepen: deze materialen zijn bedoeld voor niet-commercieel gebruik en ik maak geen winst uit hen. Dus ik kan niet betalen veel geld en ik niet wil dure boeken of auteursrechtelijk beschermd materiaal te kopen. Enkele foto's zullen worden gepubliceerd in mijn boek, en ik moet weten of ze zijn auteursrechtelijk beschermd of niet. Ik wil al zijn boeken hebben - ze kunnen tweedehands zijn, maar goed bewaard gebleven, en ik kan betalen voor hen een redelijke prijs.

Ik heb hem op de Den Doolaard-boeken van Raban 50% korting aangeboden. Een doos naar Macedonië sturen zal ook niet goedkoop zijn overigens.

We aten bij Martijn vanavond. Woensdag wordt hij dertig, maar die dag zit hij - net als ik - de hele dag op een stembureau. Ik heb de stembureau-instructies nog eens doorgenomen: We moeten er streng op letten dat er geen twee mensen tegelijk in een stemhokje staan. Als iemand het stembiljet van een ander inkijkt (controle?), moeten we het stembiljet ongeldig verklaren en de stemmer een nieuw biljet verschaffen (dat mag één keer). Degeen die het stembiljet van de ander bekeek moeten we verzoeken enkele meters van de stemhokjes te gaan staan. Ieder heeft recht op het stemgeheim. We worden geacht dit soort dingen tactvol te regelen, maar het zou gedoe kunnen geven.
Een andere regel die gedoe kan geven is deze: lichamelijk gehandicapten (twee handen in het veband) mogen geholpen worden, geestelijk gehandicapten niet. Ik verwacht hier op ons stembureau geen gedoe mee. De achtergrond van zo'n regel is de verpleegster in een tehuis die op één dag twintig keer met een bejaarde kwam stemmen. Ze parkeerde (letterlijk!) de bejaarde steeds in een hoek van het stembureau en ging dan voor hem of haar stemmen. Dit is geen helpen maar ronselen.

 

2 bestellingen: Kathy Reichs, 'Fatale keuze, 4 x François HaverSchmidt'.

28 februari 2011

Korte cursus Vlaams: tien woorden met een ......... J

jan, de grote ~ uithangen de grote meneer uithangen
jannestreken dikdoenderig gedrag
jenoffel (uitspr. zjenoffel) anjer, anjelier
jeugd (van vlees) jus
jeuksel gejeuk
jogging trainingspak
jonggezel vrijgezel
jonkheid jeugd
jonkman vrijgezel
juist (bij betalen) gepast


In V3 maakten we een oefening waarbij het in een bepaalde zin over een rugbywedstrijd ging. Bas bleek verstand van rugby te hebben: 'Meneer, het gaat in deze zin over een elftal, maar een rugbyteam bestaat uit vijftien man!' We werken al een jaar of wat met dit boek, maar dat heeft nog nooit iemand opgemerkt.

1 bestelling: 'Macbeth' vertaald door van Looy.

 

Door naar maart 2011

 

 

eXTReMe Tracker