Februari 2014

Terug naar januari 2014

1 februari 2014

Daggedachte (33)

In zilverpapier heeft het zonlicht de knopjes verstoken.
De meisjes aan 't springtouw zingen een vruchtbaarheidsrite.
Een jongen vol zaad knettert steeds maar voorbij op zijn brommer.
Wat wordt van het groen als de winter zich toch nog zal wreken?

(Willem Wilmink, Ernstig genoeg, blz. 10)

In de tuin van mevrouw Van den Brink (aan de overkant van de straat) zag ik een vogel die ik niet direct herkende. Even later waren ze met z'n vieren. Op het eerste gezicht dacht ik: 'Een Vlaamse gaai', maar dat was het niet. Wat dan wel? Ik heb 'Het Beste vogelboek' (jaren '70, maar die vogels veranderen niet) erop nageslagen en voorlopig houd ik het op pestvogels.

Meet poetry vanmiddag. Ik mocht een vol programma presenteren, met de dichters Tjitske Jansen, Ester Naomi Perquin en Ellen Deckwitz, prijsuitreikingen van gedichtenwedstrijden voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs en met muziek van Leena Blom en Jordy van Wijk.
Het begon om 12.00 uur met een gezamenlijke lunch, een 'Eat & Greet'. Daar zaten de aanwezigen eerst aan tafel, maar zo kwam er weinig van het 'greet-gedeelte'. Er ontstond een spontane voordraag- en vragensessie:

Tjitske Jansen, Ellen Deckwitz en Ester Naomi Perquin

Het verdere programma was vol, maar ieder bleef keurig binnen de tijd, waardoor we op een gegeven moment zelfs iets voorliepen op het programma. Het presenteren ervan was een leuke ervaring. Ik kon redelijk leunen op mijn voorbereiding (al zei ik bij het aankondigen van Tjitske Jansen dat ze de Anna Blaman-prijs heeft gewonnen, terwijl dat de Anna Bijns-prijs was).
Het spannendst vond ik de momenten waarop ik als presentator in moest grijpen/beslissingen moest nemen. Ik liet bijvoorbeeld de eerste genomineerde leerlingen hun gedicht nogmaals voordragen, omdat ik vreesde dat ze achterin niet goed te horen waren geweest en ik liet ze zich na afloop opstellen voor een fotomoment.
Prachtige foto's van Theo Hendriks staan hier.

Na 'Meet poetry' reden we door naar de Kade, waar Erich zijn zestigste verjaardag vierde. Ze waren al even bezig toen wij kwamen, er hing een prettige sfeer en er werd ook nog eens een prima buffet geserveerd. Ik kreeg de kans wat bij te kletsen met oud-collega's Ina en Anneke. Anneke is sinds deze week met KeuzePensioen.

1 bestelling: Anke de Vries, 'Blauwe plekken'.

2 februari 2014

Daggedachte (34)

Toekomstgerichte verloofde: 'Ik ga trouwen met mijn ex van straks.'
(Terzijde, VN, 22-05-1999)

Vanochtend zijn we foto's wezen maken met een groot deel van de in maart verkiesbare mensen van ProVeenendaal. Ik sta op nummer 9 overigens. De officiële foto's zijn er nog niet, maar mensen fotograferen met hun mobieltjes tegenwoordig al snel mee en gooien die foto's dan op Facebook:

ProVeenendaal
Ook nummer 6 tot en met 11 van ProVeenendaal zijn klaar voor een topcampagne!

We waren nogal koud geworden van die buitenfoto's (zonder jas) en besloten met elkaar nog een kop koffie te gaan drinken. Er blijkt op zondagochtend in heel Veenendaal niets open te zijn. We moesten uitwijken naar 'De drie zussen' (net over de gemeentegrens in Rhenen), waar het gezellig druk was.
Die naamsverandering van 'La Montagne' in 'De drie zussen' vind ik maar niks (Gerard Reve ging er - toen hij in Veenendaal woonde - met Simon Carmiggelt uit eten. Alleen daarom al moet het zijn naam houden), maar bedrijfsechnisch lijkt het een goede zet geweest te zijn. Het 'oude' La Montagne had ook een nogal oubollig imago.

In de binnentuin (waar bovenstaande foto gemaakt is) zag ik narcissen al een centimer of acht boven de grond komen. Vanmiddag wandelden we een rondje door de wijk en zag ik op meerdere plaatsen al crocussen én madeliefjes bloeien.

Nieuw op Schrijversinfo: Hermine de Graaf.

3 februari 2014

Daggedachte (35)

Een foto was meer dan een plaatje;
in een fractie van een seconde, op een bepaald uur van de dag,
onder een bepaalde hoek was hij naar waarheid genomen.

(Hermine de Graaf, De regels van het huis, blz. 13)

In alle tweede klassen vandaag: de uitleg van het voorzetsel voorwerp en van de bijvoeglijke bepaling. Dat zijn de lessen waarin ik me het meest uit sta te sloven. Ik breng het overdreven vrolijk en laat ze zien hoe 'leuk' het is. In een bijvoeglijke bepaling kan nóg een bijvoeglijke bepaling zitten! Voorin in B2c zat een meisje me met grote ogen aan te kijken: 'Meneer, ik vind u eng, als u zo doet.'

Vanavond was er weer een whiskydiner in 'De Residence'. Goed bezocht (tegen de zeventig mensen), heerlijk eten (misschien wel het lekkerst van de vijf (?) keer dat ik het nu heb meegemaakt) en interessante whisky's. Voor het hoofdgerecht las ik wat drank- en whiskygedichten, waaronder mijn vertaling van 'And a bang on the ear'. Een leuke avond ..... en volgende week maandag nog een keer!

1 bestelling: M.L.J. Vaessen, 'Verfsels van Geesteszieken'.

4 februari 2014

Daggedachte (36)

Principes zijn dingen die men gebruikt om iets onaangenaams na te laten.
(Multatuli)

Bij de lesstof van deze week zit een paragraaf over dagboeken. Ik besloot dat eens anders aan te pakken en nam een doosje dagboeken mee naar school: Anne Frank, Etty Hillesum, Wim Kan, Ed van Thijn, Barbellion, Winkeldagboek, C. Buddingh', Kees Klok, Hans Warren, Wim Huijser en nog wat delen Privé domein (Maarten 't Hart, A.F.Th van der Heijden, Ronald Giphart, Rogi Wieg). Dat levert al gauw een klein half uurtje boekpromotie op en ik kon de betreffende paragraaf daarna rustig overslaan.

In de dagkrant voor docenten stond vandaag een verrassende foto: een stuk of twintig van onze T4-leerlingen met een breed lachende (uiteraard) Mark Rutte. Ze waren op excursie naar Den Haag, bezochten daar o.a. het Binnenhof en liepen hem daar tegen het lijf. Dat gaan ze niet gauw meer vergeten.

2 bestellingen: Paul Rodenko, 'Nieuwe griffels schone leien. Een bloemlezing uit de poëzie der avantgarde', Doris Lessing, 'Shikasta'.

5 februari 2014

Daggedachte (37)

Axioma: distribueer iets, en ieder krijgt er onmiddellijk behoefte aan.
Toen in de oorlog de jenever schaars werd gingen alle vrouwen jenever drinken.
Sommigen zijn er nooit meer mee opgehouden
.
(Kronkel, Parool, 21-01-1963)

Vanochtend haalde ik de boekjes 'Een cadeau' (n.a.v. de vijfde gedichtenwedstrijd voor middelbare scholieren in Veenendaal) bij de bibliotheek op en bezorgde ze bij het CLV, het Rembrandt College (zo was ik op mijn Bapo-dag toch nog even op school) en het CSV. Het Ichthus College deed wel aan de wedstrijd mee, maar nam geen boekjes af. In het boekje staan de acht genomineerde gedichten, het juryrapport, de (voor)namen van alle inzenders, de nieuwste 'gedichten op muren' en een gedicht van de stadsdichter: 'Ode aan Veenendaal'.

Winnend gedicht
Het winnende gedicht van dit jaar.

Op de Kerkewijk, op weg naar de bibliotheek, schrok ik ontzettend van een enorme klap, net naast mijn auto. Een hoge achterklep van een aanhangwagen klapte naar beneden, kwam met een enorme dreun op het wegdek terecht en werd vervolgens over het asfalt gesleurd. Je zou zelf een aanrijding krijgen van de schrik.

Vanmiddag bereidde ik met Ali en Jaap de stellingen voor het verkiezingsdebat in het Cultureel Café van 12 maart voor. Uiteraard op cultureel gebied. We gaan er nog wat aan slijpen en komen volgende week nogmaals bij elkaar, maar het worden pittige stellingen.

Ruud maakte een opzet voor de bi(bli)ografieën-bladzijde. Vandaag zat ik daar al de bijna zeshonderd voornamen, tussenvoegsels, achternamen en url's in the tikken. Dat is een paar uur werk. Ik vrees dat ik bij het uploaden iets fout heb gedaan, want het werkt (nog) niet.

6 februari 2014

Daggedachte (38)

Jarige Jop

Als mijn neefje gaat verjaren
Stuur ik hem een boekje op
Want een cavia bijvoorbeeld
Past niet in een envelop

(Ivo de Wijs, Vroege Vogels radioverzen, blz. 88)

Lees maar lang

Voor het presenteren van 'Meet poetry' kreeg ik afgelopen zaterdag een fles wijn en een Plint-cadeaubon. Plint drukt tegenwoordig gedichten op vrijwel alles wat je bedenken kunt (van tassen tot kussenslopen), maar begon destijds vooral met prentbriefkaarten. Daarvan zijn er 500 gebundeld in het boek dat ik voor de cadeaubon bestelde: 'Lees maar lang en wees gelukkig. de 500 mooiste, beste fijnste gedichten & beelden van Plint (tot nu toe)'.

De aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen is begonnen:

Martijn ProVeenendaal

Vanavond zag ik een stukje van de repetitie van het 'Ritmeester-Veenzangers mannenkoor'. Er komt op zo'n manier een indrukwekkend geluid uit pakweg honderd mannen. Je ziet ook duidelijk dat ze plezier hebben aan het zingen. Dat is mooi om te zien.
Daarna overlegde ik met Jaap (alweer), de dirigent en het bestuur over de plannen voor een Veens optreden in mei 2015. Regeren is vooruitzien.

2 bestellingen: Dirk van Bastelaere, 'Pornschlegel en andere gedichten', Marie Koenen, 'De wegen'.

7 februari 2014

Daggedachte (39)

Een interieur met een boekenkast naast de tv
kan niet anders dan van een vijftigplusser zijn.

(Beatrijs Ritsema, Vrij Nederland, 08-02-2014)

Gisterenavond was ik bij Catawiki de hoogste bieder op een kavel met 22 boeken over W.F. Hermans. 'waaronder diverse collector's items!' staat er - ter opwekking - achter. Ik ben benieuwd.

Een leerling vanmiddag: 'Meneer, was u maandag bij het Whiskydiner?' Jazeker, dat was ik. 'Dan heeft mijn vader u daar gezien toen u gedichten voorlas. Hij vond het leuk.' Dan zeg ik maar niet: 'Jammer, want het was serieus bedoeld.' Bovendien zou dat ook niet waar zijn: als je korte gedichtjes van Lévi Weemoedt en Jan Boerstoel voorleest, dan bedoel je het minstens óók leuk. Ik merk bovendien dat ik wel blij ben met die opmerking. Ik weet - toevallig - dat deze vader ook docent Nederlands is.

Vanmiddag is de lokale stemwijzer: 'De stem van Veenendaal' online gegaan. Een leerling die eraan meegewerkt had, vroeg of ik naar het gemeenhuis wilde komen en dat had ik toegezegd. Helaas was er een roosterwijziging en moest ik vanmiddag op dat moment les geven.
Vanmiddag heb ik hem voor mezelf ingevuld. Het resultaat is dat ik het advies krijg niet op de lijst te stemmen waar ik zelf op verkiesbaar ben. Het ligt allemaal dicht bij elkaar: vijf partijen - ter linkerzijde - binnen de 8 procent - en vijf partijen - ter rechterzijde - tot meer dan 30 procent van mij verwijderd, met de VVD als absoluut dieptepunt.
Deze stemwijzer heeft één - groot - nadeel. Je kunt hem alleen afsluiten door je e-mailadres in te vullen en daarmee staat je resultaat (dat je op dat moment zelf nog niet hebt gezien) gelijk op facebook. Daar had ik helemaal geen zin in, maar ik was wel nieuwsgierig. Daarom vulde ik mijn school-e-mailadres in. Dat is niet verbonden met facebook.

De premier legt over zijn gesprek met Poetin telefonisch verantwoording af aan Gordon! In wat voor wereld leven wij?

1 bestelling: Diverse artiesten, cd: 'Denkend aan de Dapperstraat / Poëzie Centraal'.

8 februari 2014

Daggedachte (40)

Goede schilderijen, ook al noemt men ze landschap of stilleven, zijn immer zelfportretten.
(J. Greshoff, Nachtschade, blz. 62)

Zaterdagochtend: de krant van vandaag lezen en oude kranten 'wegwerken'. Bij dat doorbladeren - en hier en daar er iets uitscheuren - van oude kranten kom je toch altijd weer verrassende dingen tegen. Zo blijkt er nog een boek van Baantjer opgedoken te zijn dat nota bene in Veenendaal speelt. Ik wist daar niets van!
De Cock en de moord in De Lampegiet

En achterop de weekendbijlage van 'de Volkskrant' van vandaag zie ik een advertentie van een opticien: nooit meer een nieuwe bril kopen, ook niet als je ogen achteruitgaan:

complete sterkte

De vijf kilometer was vandaag op de Olympische spelen een Nederlands onderonsje. Alle drie de medailles voor Nederlanders. Daarmee staat Nederland - even - aan kop in het medailleklassement. Mooi, maar het zegt ook iets over dat langebaanschaatsen. Leuk voor Nederlanders, maar nauwelijks een echte sport. Ik hoopte stiekem dat Sven Kramer zou vallen. Het mannetje is mij te pedant.
Deze opmerking heb ik ook op Facebook gezet. Daar riep hij nogal wat reacties op (wat uiteraard ook mijn bedoeling was, ik mag graag een beetje provoceren en heb de buik vol van alle leuke familiefoto's en meldingen van lekker eten op dat medium). Onze burgemeester was de eerste die reageerde: 'Iets verkeerds gegeten, Mats Beek?' Ik heb me ingehouden en er niet onder gezet: 'Dank u voor uw belangstelling. Nee, ík heb niets verkeerds gegeten. Sven Kramer waarschijnlijk wel!'

Gisteren kochten we een tweedehands hoogslaper voor op de logeerkamer. Vandaag haalden we de kledingkast van die kamer uit elkaar en brachten het oude, stalen opklapbed en die kast naar de 'stort'. Gijs zette de hoogslaper in elkaar (en verkleinde de breedte met tien centimeter). Daarna haalden we het bed van zolder en zetten dat ook op de logeerkamer. Daar kunnen nu in ieder geval Tygo en Dylano slapen. Misschien zetten we er nog een (kleine) nieuwe kledingkast bij.

Na wat mailverkeer met Ruud lijkt de bladzijde met een overzicht van de bi(bli)ografieën er nu toch goed op te staan. Op mijn computer werkt het niet (hij laat steeds een vorige, niet gelukte, versie zien. Op Lidy's iPad lukt het wel, dus het zal toch wel goed zijn.

Wandelen met Willem Frederik Hermans Opdracht  van Willem Frederik Hermans Na de dood van Willem Frederik Hermans

De doos van Catawiki was er vandaag al. Op zaterdag worden pakjes blijkbaar wel bezorgd. Tweeëntwintig keer over W.F. Hermans:

1. Sterfboek. Een verzameling artikelen over Willem Frederik Hermans onder redactie van Tonnie Luiken. WFH-verzamelkrant 18-22 (1996)
2. Na de dood van Willem Frederik Hermans. Extra editie. Amsterdam, Aarts, 1976. De Klopgeest 22.
3. Willem Frederik Hermans ter herinnering. Amsterdam, Thomas Rap, 1995. Ingenaaid. Geïllustreerd. Oplage 750 exemplaren. Jaarwisselingsgeschenk 1995-1996. Niet in de handel.
4. Ivan Sitniakowsky, Opdracht van W.F. Hermans. Den Haag/ Amsterdam, BZZTôH/ De Telegraaf, 1999. Ingenaaid. Geïllustreerd. Oplage 250 genummerde exemplaren.
5. Ineke Bulte, Het laatste woord heeft het eerste. Over een verhalenbundel van W.F. Hermans. Leiden, Dimensie, 1987. Oplage 1000 genummerde exemplaren.
6. J.J. Oversteegen, Terugblik. (Over Conserve). Garenloos in blind omslag. Overdruk uit Raster, jrg. 5, afl. 2 (zomer 1971).
7. Bertus G. Antonissen, Reve/Hermans. Een anekdote. Amsterdam, Ton Cremers, 1988. Ingenaaid. Met 38 buitengewoon fraaie foto's van Reve en Hermans samen in 1954 door Cas OORTHUYS.
8. Wandelen met Willem Frederik Hermans. Tocht 1 De Amsterdamse binnenstad in oorlogstijd. Amsterdam, Hermans-magazine, 1994.
9. Wandelen met Willem Frederik Hermans. Tocht 2 Rondom het Vondelpark in oorlogstijd. Amsterdam, Hermans-magazine, 1995.
10. Rob Delvigne, Willem Frederik Hermans in de prijzen. Amsterdam, Hermans-magazine, 1998.
11. Frans Ruiter e.a., De literaire magneet. Essays over Willem Frederik Hermans en de moderne tijd. Amsterdam, De Bezige Bij, 1995.
12. Arno van der Valk, Hermans. Het grootste gelijk buiten Nederland. (Soesterberg), Aspekt, 2002.
13. Hans Van Straten, Ze zullen eikels zaaien op mijn graf. Teruggevonden gespreklken met Willem Frederik Hermans. Amsterdam, Lubberhuizen, (1995)
14. Koopman & Van Ommen, Een ontmoeting met de Tovenaar. Over Willem Frederik Hermans in foto's en teksten. (Baarn), De Prom, (1996)
15. Kees Helsloot, De maat is vol. W.F. Hermans en zijn critici. Amsterdam, De Beuk, (1990)
16. Martien J.G. de Jong. De waarheid (?) over Richard Simmillion of de onvoltooide autobiografie van Willem Frederik Hermans. (Baarn), De Prom, (1986)
17. Ronald Havenaar, Muizenhol. Nederland volgens Willem Frederik Hermans. Amsterdam, Van Oorschot, (2003)
18. Frans A. Janssen (samenstelling), Scheppend nihilisme. Interviews met Willem Frederik Hermans. Amsterdam, Loeb & Van der Velden, 1979
19. H. van Galen Last, De spoken van W.F. Hermans. Nijmegen, Vriendenlust, 1986.
20. Ewoud Kieft, Oorlogsmythen. Willem Frederik Hermans en de Tweede Wereldoorlog. Amsterdam/Den Haag, De Bezige Bij/ WFHI, 2012.
21. Ton Anbeek, Over Conserve. De eerste roman van Willem Frederik Hermans. (Schoorl), Conserve, (1988)
22. W.F. Hermans cahier. (Heerlen, Schunk*, 2011). Ingenaaid. Geïllustreerd. Uitgave bij een symposium over W.F. Hermans, achterin GESIGNEERD door vijf sprekers, waaronder Hermans-biograaf Willem Otterspeer.

De maat is vol W.F. Hermans ter herinnering Het grootste gelijk buiten Nederland

4 bestellingen: W.F. Hermans, 'Onder professoren', 'Israel's right to live in peace within defensible frontiers. Secure and ecognized boundaries', Anton Pieck en Fred Thomas, 'Bemin dan Amsterdam', Rutger Kopland, 'Geluk is gevaarlijk, Een keuze uit de gedichten', Rutger Kopland, 'Geluk is gevaarlijk, Een keuze uit de gedichten' (inderdaad: twee keer), Maria Krabbe, 'Beelddenken en woordblindheid'.

9 februari 2014

Daggedachte (41)

De liederlijkste uitwas van de vermaaksindustrie is het pretpark,
ook wel aangeduid als amusements- of recreatiepark,
een samenklontering van kermis, speeltuin, dierentuin en ranjatent.

(Bergman, De tijd te lijf, blz. 135)

Vanmiddag waren een poosje bij het Amateurkunst Festival Veenendaal. De hele zaterdag en zondag is er in Veenendaal op meerdere podia (Lampegiet, Cultuurfabriek, Spectrum) van alles te zien en alles is gratis toegankelijk. Een prima tweejaarlijks evenement. We zagen vanmiddag o.a.:

Theatergroep Exprezzie Saskia Scherpenzeel Olomouc Jazzgroep
Theatergroep Exprezzie Saskia Scherpenzeel Olomouc Jazzgroep

Twan heeft 'De bastaard van Brussel' van Simone van der Vlugt gelezen voor zijn boekverslag. Hij begint zijn samenvatting zo: 'Het verhaal speelt zich af in België. Crispijn heeft een eigen brouwerij met de naam Au brasseur. Zijn moeder is 17 jaar geleden overleden. Peer en Jannekin hebben ook een brouwerij. Stina en Eva zijn moeder en dochter. Ze gaan naar een hagenpreek en ze worden daar opgepakt.' Ik struikel over dat woord 'hagenpreek'. Voor mij is dat een 'hagepreek'. Zo heette het als meester Hiensch erover vertelde. Als je er de nieuwe spellingsregels op loslaat, zal die 'n' er wel horen te staan. Een preek buiten, bij de haag en het meervoud van haag is hagen. Toch protesteert er iets in mij tegen die spelling; gevoelsmatig, maar ook beargumenteerd. Hoeveel mensen denken bij zo'n preek nog aan het woord haag? Als dat bijna niemand meer is, hebben we te maken met een versteende uitdrukking en vervalt die 'n'. (Ik heb het nagezocht: Het Groene boekje vindt alleen 'hagenpreek' goed. Het witte boekje vindt beide varianten goed.)

Nieuw op Schrijvesinfo:Tim Gladdines.

2 bestellingen: M. Knoop, 'Inca's- Peru. 3000 jaar geschiedenis', Theo Eerdmans, 'Telefoon uit Maastricht'.

10 februari 2014

Daggedachte (42)

eight days a week

als mijn vrouw met de bus naar de stad gaat
hoop ik altijd dat ze halte ziekenhuis instapt:
dan kan ik haar net zo lang nakijken
als wanneer ze halte vogelplein neemt
en zie ik haar bovendien nog een keer
voorbijkomen in de bus

 C. Buddingh'

Morgen zijn er rapportvergaderingen. Vandaag bereidde ik die vergaderingen met een aantal mentoren voor. Niet om de uitkomst voor te kauwen, maar om te zorgen dat er effectief wordt vergaderd. De mentoren moeten zich afvragen wat hun doel is bij het bespreken van een leerling: willen ze de collega's informatie geven over die leerling, willen ze informatie van die collega's over die leerling, willen ze een gezamenlijk hadelingsplan?

Van een leerling uit een tweede klas had ik al begrepen dat zijn vader net zo met taal bezig is als ik. Die leerling zelf heeft daar ook al iets van meegekregen. Zaterdag, tijdens het voetbal, zei een scheidsrechter: 'Dit is de enigste keer dat ik hier niet voor fluit', waarop die leerling tegen de scheidsrechter zei: 'Het is enige, niet enigste.' Dat kwam hem op een gele kaart te staan wegens aanmerkingen op de leiding! Ik moest daar erg om lachen en die leerling ziet er na twee dagen ook de humor wel van in, maar ik denk dan vervolgens: die scheidsrechter fluit misschien volgens de letter van de wet, maar zeker niet in de geest van de wet.

Vanavond voor de tweede maandagavond in successie het whiskydiner bij de 'Residence'. Het is wel apart om dat voor de tweede keer te doen, met (ongeveer) hezelfde verhaal van Jan, dezelfde gedichten van mij en dezelfde (uitstekende) vier gangen en amuse.

Menu Whisky
Bitterbal van zuurkool met mayonaise van zwarte truffel Glen Scotia, 12 years (46%)
Terrine van sukade Black Agnus rund en eendenlever, gepocheerde appel en bietenstroop Glenfarclas 2003 PSF edition (50%)
Huisgerookte forelfilet in combinatie met een crème van garnalen Ledaig 1996 - Connoisseurs Choise (46%)
Zachtgegaarde Striploin met gebakken knolselderij, truffelaardappel en mosterdschuim Balmenach 1988 - Ultimate Rare Reserve (55,2%)
Taart van Irish coffee, butterscotsch en roomijs van vanille en mascarpone Edradour 2002 Châteauneuf-du-Pape (58,9%)

3 bestellingen: 'vaar', klassikale leesplaat 'Veilig leren lezen', stafkaarten, Nieuweroord 1965 en Schoonoord 1964, Kate Atkinson, 'Geschift'.

11 februari 2014

Daggedachte (43)

Alcohol is slecht voor uw gezondheid,
vooral de volgende morgen.

(Bert Verhoye)

De hele dag rapportvergaderingen. Ik was bij alle (elf) vergaderingen van de tweede en derde klassen havo en vwo aanwezig, leidde samen met de mentor de vergadering, vergaderde actief mee als ik die klas ook les geef en notuleerde al die vergaderingen. Er zitten wat vrije momenten tussen, maar aan het eind van zo'n dag ben ik toch kapot.

Om half vier vanmiddag werden de rapportvergaderingen onderbroken voor een extra vergadering met alle collega's. Wethouder Verloop kwam vertellen dat het college van B&W vanochtend besloten heeft Bart te benoemen als ons nieuwe rector. Prima: een jonge, frisse vent met een duidelijke mening en aanwezigheid.

1 bestelling: Jules Verne, 'Naar het middelpunt der aarde'.

12 februari 2014

Daggedachte (44)

Alles wat je méér hebt dan niks
is eigenlijk al meer dan je mocht verwachten.

(Gerrit Komrij, De buitenkant, blz. 49)

Vandaag stuurde ik een leerling de klas uit ... tijdens de les van een collega. Ik moest die collega even wat vragen. Toen ik haar les binnenkwam, zei ze: 'Ik wilde deze leerling net de les uitsturen. U kunt hem direct meenemen.' Dat leverde bij de gestrafte leerling én bij zijn buurman grote hilariteit op; luid gelach en high-fives. Dat ging me te ver (ze moeten wel schrikken en stil worden als er iemand uit de les wordt verwijderd), dus zei ik tegen die tweede jongen: 'En jij wordt nu door mij uit deze les gestuurd. Loop maar gelijk mee.'
Toen ik met de jongens doorsprak over het gebeurde bleek dat er in deze V2-klas bijna nooit een leerling uit de les wordt gestuurd. daarom hebben ze met elkaar de afspraak: wie eruit wordt gestuurd, trakteert aan de hele klas. Dáár kwam de hilariteit vandaan. Lol om de traktatie en niet om het feit dat er iemand uit wordt gestuurd. Dat maakt het voor mij minder ernstig (en typisch VWO), wat niet wegneemt dat de mannen een paar uur corvee hebben lopen doen.

In de auto op weg naar het gemeentehuis - 15.55 uur: Het radiojournaal wordt enkele minuten eerder uitgezonden. 'Dan hoeven we zo dadelijk de laatste schaatsritten niet te missen.' De idiotie ten top! We gaan de journaals verplaatsen voor een spelletje!

In het gemeentehuis had ik een vervolgoverleg met Ali en Jaap. We kunnen zo in pakweg drie keer een overleg van een half uur tot drie kwartier en wat e-mailverkeer de stellingen voorbereiden voor het Cultuurdebat.

Nieuw op Schrijversinfo: Lévi Weemoedt.

1 bestelling: Frederik van Eeden, 'De kleine Johannes'.

13 februari 2014

Daggedachte (45)

Toen men Winston Churchill vroeg hoe hij na een leven vol spanningen, alcohol en dikke sigaren zo oud had kunnen worden, luidde zijn antwoord eenvoudigweg: "No sports."
(Willem Wilmink, Column 'Een goede conditie' in Bonus, febr.96, blz. 8)

Mijn 'gemopper' over de overdreven belangstelling voor alle (winter)sport levert me op Facebook reacties op, maar ook op school. Leerling Evert sprak me in de gang aan: 'Dat is niet zo handig meneer, die opmerkingen over Sven Kramer, in verkiezingstijd. Dat gaat u stemmen kosten!'

Ik had vanavond wat klusjes willen doen, maar ik heb het grootste deel van de avond een James Bondfilm op RTL4 zitten kijken. Uiteindelijk deed ik een paar kleine klusjes tijdens de eindeloze reclameblokken tijdens de film

1 bestelling: J.F. Bannink, H.N. Leys en I.S. Zonneveld, 'Akkeronkruidvegetatie als indicator van het milieu, in het bijzonder de bodemgesteldheid'.

14 februari 2014

Daggedachte (46)

'Overwerkt,' prevelde de burgemeester onder het voortgaan.
'Het hoofd vol watten en benen als een broek aan een drooglijn.
Ach ik ben aan vakantie toe.'

(Bewogen aanhalingen, een onthullende lijst citaten uit de verhalen van Marten Toonder, blz. 28)

Gisterenavond laat keek ik naar een aflevering van 'De school' van BNN. Het is ontluisterende televisie. De leerlingen zijn niet vooruit te branden, doen ook eigenlijk niets. De docenten doen aandoenlijk hun best, maar stralen noch overtuiging, noch gezag uit. Het lijkt een eerlijk portret, maar in die eerlijkheid zou ik als docent niet op televisie willen verschijnen. Is dit de gemiddelde school, of is dit de gemiddelde grootstedelijke school? Dan ben ik in ieder geval weer blij dat ik op een provinciaal schooltje werk.

Vandaag besprak ik met mijn leerlingen het liggend streepje (koppelteken). Na de les kwam er een leerling naar me toe. Hij had bij de Albert Heijn een fout gezien. Daar stond wc rollen, zonder liggend streepje. Goed opgelet! Bij een samenstelling van een afkorting en een woord komt er altijd een koppelteken tussen. Wc rollen (zonder streepje) is waarschijnlijk een nieuwe Rhenense volkssport.

5 bestellingen: Bart Moeyaert, 'Baas van alles' (luisterboek), D. Hsiung; S. Morris; Heleen Silvis, 'De Oosterse keuken', Neeltje Maria Min, 'Kindsbeen', Erich Maria Remarque, 'Spark of life', Ambika Wauters, 'Chakra's ontcijferd. Ontdek uw verborgen krachten'.

15 februari 2014

Daggedachte (47)

Wie wat bewaart, die heeft wat.
Problemen met opruimen bijvoorbeeld.

(Koos van Zomeren, Ruim duizend dagen werk, blz., 145)

'Wie wat bewaart, die heeft wat' was een vaste uitdrukking van mijn vader. En daar handelde hij ook naar, vooral in zijn werk. Achter de autobeklederij stonden twee oude schuurtjes en die lagen tot aan de nok volgestouwd met oude stukken leer, stof en schuimplastic. Ook schroeven, bouten en moeren werden niet weggegooid. Op twee of drie plekken in de autobeklederij stonden bakjes met schroeven e.d. en daar was altijd wel iets bruikbaars in te vinden.

Onze diepvrieskist was na ruim twintig jaar wel aan vervanging toe. Het handvat had ik er al eens afgetrokken. Toen we een kast hadden (lang geleden) wilde Lidy een kist en nu de kist 'op' is wil ze weer een kast. Het is mij best. We hadden geen haast en wachtten op een mooie aanbieding. Die was er en vanmiddag hebben ze onze nieuwe kast gebracht. Gelukkig namen ze de oude kist ook gelijk mee.

Bij slijterij 'Het Plein' haalde ik vanmiddag een paar flessen jenever om morgen mee te nemen naar Lidy's vader. Toen ik de winkel binnenkwam, keek ik tegen mijn eigen kop aan! Eigenaar Jos heeft tijdens het whiskydiner foto's gemaakt en die draaien in een presentatie op een groot scherm midden in de zaak.

whiskydiner 2014 whiskydiner 2014

Vanavond is het Valentijnsconcert van Caecilia. Daar was een gedichtenwedstrijd aan verbonden, waarvoor ik in de jury zat. Uit het onderwijs is er geen enkel gedicht ingestuurd. Op een oproep in de plaatselijke kranten kwamen er wel een paar. De twee winnaars lezen vanavond tijdens het concert hun gedicht voor. Zelf lees ik in het kader van Valentijn twee gedichten voor van mijn favoriete dichters:
- Willem Wilmink, Jij en ik
- C. Buddingh', Eigt days a week

Daarna lees ik een eigen gedicht. Men vroeg of ik een gedicht over Valentijn wilde maken, of naar aanleiding van de muziek die vanavond op het programma staat. Dat is niet gelukt. Het is een ode aan Caecilia geworden. Het is bovendien mijn eerste rijmloze gedicht:

Ode aan Caecilia

Caecilia, een klank uit mijn jeugd.
Dat komt: mijn vader was donateur.
Uit een soort principe,
want zelf speelde hij geen noot.

Caecilia, dat principe van mijn vader
had te maken met zijn diensttijd.
Hij was bij de marine geweest
en dat wilde hij weten ook.

Caecilia en de Marinierskapel
hielden die tijd in leven.
Singles en langspeelplaten,
aan ons – pubers- niet besteed.

Terwijl Jan, mijn jongere broer,
ook bij de marine is geweest,
maar dat Caecilia-gevoel
zit blijkbaar niet in de genen.

Mijn Caecilia-gevoel kwam rond ‘96.
Ik zat in de  gemeenteraad
en voelde me cultureel verplicht
een voorstelling bij te wonen.

Dat bleek geen voorstelling te zijn,
maar een openbaring!
Niet mijn vaders hoempapa,
maar een vol en volwaardig geluid.

Ik zat strak achterover
in mijn theaterstoel:
niet begrijpend hoe het
in Godsherennaam mogelijk was.

Geen snaar te zien op het toneel
en ik miste ze geen moment!
De blazers namen dat over,
moeiteloos en onvoorwaardelijk.

En die blazers, die kende ik
van school, uit mijn werk.
Gewone jongens en meiden,
morgen weer op straat te zien.

Sinds die eerste voorstelling
bleef ik bij Caecilia terugkomen:
op een nieuwjaarsconcert
of een eigen optreden.

En vanavond steek ik de loftrompet:
schril, hoog en hard.
Voor Caecilia
en een beetje voor mijn vader.

Mats Beek

16 februari 2014

Daggedachte (48)

Waarom fluiten slagersjongens
steeds zo'n hoog en vals refrein?
Het is hoog omdat zij jongens,
vals omdat zij slagers zijn.
(Eric van der Steen, Het leven in vakken, blz. 12)

 

Bos bloemen van Caecilia
Een prachtige bos van Caecilia.
Het was (weer) een mooie avond. Niet alleen de harmonie, maar ook de malletband en het leerlingorkest speelden aanstekelijke liefdesliederen (het was immers een Valentijnsconcert).
Caecilia trekt de rode draad heel ver door: de bos bloemen komt van Valentino flowershop.


Ik blijk het vandaag - tot mijn niet geringe verbazing - hartgrondig eens te zijn met het 'Reformatorisch Dagblad'. Dan heb ik het over de mening van het dagblad over het weinig koninklijke gedrag van onze koning bij de Olympische Spelen. Ik citeer: 'Zij wilden genieten. Dat laatste hebben ze gedaan, en met volle teugen. De manier waarop de koning daarvan blijk gaf, was duidelijk zichtbaar. Als het ging om het aanmoedigen van de schaatsers had een andere supporter dat hem niet kunnen verbeteren. Alsof hij een kleine jongen was, schreeuwde hij het uit. Wanneer Nederlanders een succes boekten, ging hij bijna uit zijn dak.' en 'Natuurlijk zullen er sportliefhebbers en burgers zijn die dit in hoge mate waarderen. Zij prijzen de vorig jaar aangetreden koning omdat hij zo dicht bij de mensen staat, zo ”gewoon” is. Maar de vraag is wel of dit uitgelaten gedrag zo gewoon is. Soms leek het meer weg te hebben van hysterie. De koning vergat kennelijk dat hij daar niet was als sportliefhebber maar als staatshoofd.'
Maar als snel komt de adder tussen het gras vandaan. Het gaat het 'Reformatorisch Dagblad' eigenlijk om iets heel anders: 'Evenmin liet het paar zich weerhouden door het feit dat zij op zondag, een dag gegeven voor rust en kerkgang, in stadions vol feestgedruis zaten.' Reformatorische rakkers! Er staat geschreven: 'Geef de koning wat des konings is.'

Poster ProVeenendaal

Wie hangt er tegenwoordig nog een verkiezingsposter op zijn raam? Wij !!!

Op de terugweg uit Culemborg, rond 20.15 uur zagen we ineens in het donker een groepje ganzen voor ons op de provinciale weg. Het was te laat en te gevaarlijk om uit te wijken. We hoorden gebonk onder de auto en even later zag ik in mijn achteruitkijkspiegel een hoop veren en één slachtoffer op de weg liggen. Lidy wordt daar een beetje naar van. Ik ben daar nuchter onder: it's all in the game. Over de dode vliegen op mijn voorruit maak ik me ook geen zorgen.

1 bestelling: M. Nijhoff, M., 'Het uur U gevolgd door Een idylle', Gerrit Kouwenaar, 'De tijd staat open', Gerrit Kouwenaar, 'Het ogenblik: terwijl', Gerrit Kouwenaar, 'Landschappen en andere gebeurtenissen'.

17 februari 2014

Daggedachte (49)

Het schijnt dat Hendrik gister op de spoorbaan heeft gespeeld
En door een intercitytrein in tweeën werd verdeeld
Zijn kleine zusje heeft met bovenmenselijke kracht
De onbezonnen deugniet één voor één naar huis gebracht.

(Drs. P, Weelde & feestgedruis, blz. 194)

Op zolder maakte ik mijn bureau leeg. Daar wil ik een vaste werkplek hebben voor het schrijven van tien liederen over de geschiedenis en het heden van Veenendaal. De tekst voor het programmaboekje van 'De Lampegiet' is al ingediend. Een extra reden om hard aan het werk te gaan.

Tekst Programmagids Theater De Lampegiet Seizoen 2104 -2015

Ritmeester – Veenzangers Mannenkoor met muzikale show
’Veenendaal Toen  – Veenendaal Nu’

Het bekende grote Veenendaalse Mannenkoor o.l.v. Jimco Zijlstra presenteert een bijzonder muzikale show waarin in woord, beeld en zang de geschiedenis van Veenendaal wordt gepresenteerd.
De Veenendaalse stadsdichter Mats Beek heeft de liedteksten geschreven en de theatergroepen van Marthie Overeem zullen met hun optreden in de show de verschillende tijdsbeelden laten zien. Niet onvermeld mag worden dat studenten van het ROC A12 en de bekende Veenendaler Jaap Pilon een belangrijk aandeel in de show leveren.
Kortom een Rvm optreden om naar uit te kijken.

Ik was vanmiddag even op school om wat losse eindjes af te knopen. Ik blijf het vervelend vinden om dat alarm uit te moeten zetten. Om 15.35 uur schrok ik me helemaal het lazarus. De bel ging - keihard - voor het einde van het negende uur. Die bel was blijkbaar niet afgezet (dat hoeft niet voor de buren; buiten hangt geen bel). Als er duizend leerlingen in de school aanwezig zijn, hoor je soms de bel niet, maar als je heel alleen in school bent, is dat geluid snoeihard.

Het is voorjaarsvakantie, maar andere zaken dan school gaan gewoon door: vanmiddag hadden we een vergadering van 'Gedichten op muren'. Evaluatie gedichtenwedstrijd (tevreden), eerste planning voor de volgende wedstrijd, keuze van drie gedichten voor de Hoofdstraat en de Scheepjeshof en eerste plannen voor een kaartje voor de 'gedichtenroute'.

8 bestellingen !!: H.E. Bates, 'Catherine Foster', H. van der Linden e.a., 'Praktische Economie', J.H. Kruizinga, 'Anna Maria van Schuurman. Wonderkind uit de Gouden Eeuw (1607-1678)', Arthur van Schendel, 'Een zwerver verliefd', Frank McCourt, 'De as van mijn moeder', Neeltje Maria Min, 'Voor wie ik liefheb wil ik heten', 'Terborg toen en nu', Ilja Leonard Pfeijffer, 'Het Geheim Van Het Vermoorde Geneuzel'.

18 februari 2014

Daggedachte 50

Als je jong bent wil je meer boeken lezen dan je hebt,
als je ouder wordt heb je meer boeken dan je wilt lezen.

(C. Buddingh', Dagboeknotities 1967-1972, blz. 363)

En weer is er onrust rond een uit de gevangenis ontslagen pedofiel. Nu in Leiden. Gisterenavond zaten er verontruste bewoners bij Pauw & Witteman. Wat een enge mensen. Ik zou veel banger zijn voor dit soort getatoeëerde types in mijn wijk dan voor een resocialiserende pedofiel.

Vanochtend om even voor zeven stond ik, samen met Bob, in een wit ProVeenendaal-jasje folders en appels uit te delen op station Veenendaal-West. Dat is ook een manier om je vakantiedag te beginnen. Verreweg de meeste mensen namen folder+appel wel aan. Zin in discussie heeft men 's morgens zo vroeg niet. Het is wel een mooie plek voor zo'n folderactie. Al op het station zelf zag ik veel mensen de folder serieus lezen en daarna zitten de meeste mensen nog een half uur in de trein. Tijd genoeg om verder te lezen.

Paul Abma heeft zijn eigen naam gegoogled en kwam op dit weblog terecht. Ik kreeg een mail van hem: 'Een heel goede avond meneer Beek, Het volgende kwam ik op Internet tegen: 'Voorafgegaan door een nieuwjaarstoespraak van de interim-rector en geopend door Paul Abma. Die doet dat boeiend en inspirerend, maar het is de tweede keer dat hij bij ons een studiedag in- en uitleidt en je zou dat bij één keer moeten laten. Hij doet het vakkundig, maar de tweede keer ga je zijn opbouw en trucjes doorzien.' Ben benieuwd welke 'trucjes'  u hebt doorzien. Wilt u mij dat a.u.b. schrijven?'
Zo'n vriendelijk verzoek kun je uiteraard niet weigeren: 'Goede morgen heer Abma, Dan moet ik wel even terug in mijn geheugen. De kern van mijn opmerking is dat zo'n opening boeiend en inspirerend is, maar dat een tweede keer de verrassing eraf is. Dan is het nog steeds beter dan een saaie sprekerd achter een spreekgestoelte, maar er treedt een zekere herkenning van het gebodene op: de flap-over met  eigen tekeningen, de (zelf-bedachte) afkortingen, de op de flap-over geplakte papiertjes die tijdens de presentatie verdwijnen e.d.
Bij aanvang van het tweede gedeelte dacht ik: nu is hij even een paar workshops ingelopen en gaat daar dan een paar zinnen over zeggen .... en dat was ook zo. Met vriendelijke groet, Mats Beek

Met het nakijken van de boekverslagen ben ik dit jaar langzaam. Dat komt gedeeltelijk doordat ik ze liever op papier heb dan digitaal, maar om ze nou zelf allemaal te printen.... Vandaag heb ik één klas afgekregen. Het is wel mijn kleinste klasje (en ze waren niet eens allemaal ingeleverd). Deze leerlingen lazen:
Elle van den Boogaart, De gele scooter
Michael Ende, Het oneindige verhaal
Jaap ter Haar, Koning Arthur
Theo Hoogstraten, De ramp
Gonneke Huizing, Babylove
Anton van der Kolk, Het moet over liefde gaan
Jan Simoen en Alice Dupont, Ik ben Alice
Jan Simoen, Slecht
Maren Stoffels, Met mijn ogen dicht
Jan Terlouw. Koning van Katoren (2x)
Derk Visser, Patatje oorlog
Helen Vreeswijk, De stalker (2x)
Helen Vreeswijk, Overdosis
Mel Wallis de Vries, Buiten zinnen

De gedichten uit 'Lees maar lang en wees gelukkig. de 500 mooiste, beste fijnste gedichten & beelden van Plint (tot nu toe) (2013) heb ik gisteren en vandaag op de verschillende bladzijden van Schrijversinfo vermeld.
Morgen doe ik dat met 'De 100 beste gedichten voor de VSB Poëzieprijs 2014'. Dat boek kocht ik vandaag bij Van Kooten. Daar bestelde ik gelijk 'Ik ben ik niet. Essays', waarover ik gisterenavond (op bed) op de riado een gesprek hoorde met de weduwe Voskuil. Er staan (nogal negatieve) recensies in, die Voskuil in de jaren vijftig schreef voor 'Propria Cures', 'Litterair Paspoort' en de 'Nieuwe Rotterdamse Courant'.

Ik ben ik niet

1 bestelling: Han G. Hoekstra, 'Verzamelde gedichten'.

19 februari 2014

Daggedachte 51

De mensheid heeft mijn hart
en vergt mijn volle krachten.
Het zijn er vier miljard,
dus jij moet even wachten.

(Kees Stip, Lees maar lang en wees gelukkig, blz. 257)

Ik nam vanmiddag voor het eerst Dylano mee naar Van Walsum om bestelde boeken weg te brengen en er (voor België) zegels op te laten plakken. Hij luistert slechter dan Tygo deed toen die tweeënhalf was. Die bleef nog wel bij me in de buurt. Dylano verdween, via het hoekje voor pasfoto's, in het magazijn en kwam daar niet vrijwillig meer uit.

Tygo zat op mijn computer naar YouTube te kijken. Hij wilde 'Roodkapje' zien. Je weet met zo'n zoekopdracht niet wat je voorgeschoteld krijgt. Er bleek een verfilming te verschijnen zonder gesproken woord, maar wel met teksten onderin beeld. Tygo is vier en leest nog niet. Hij begint wel door te krijgen wat lezen is en zei: 'Ze praten alleen met letters.'

Mijn 'Ode aan Caecilia' staat vandaag niet in 'de Rijnpost'. Dan hoop ik maar dat ze hem er vrijdag in zetten, anders wordt het wel erg lang na het optreden. Martin reageerde er via de mail wat negatief op: 'Ik houd niet van rijmloze gedichten. Dat is vaak een opsomming van losse gedachten, soms zelfs voor een buitenstaander niet te bevatten.' Nou vind ik dat zelf soms ook, vooral bij maar door 'meanderende' gedichten, maar ik heb hem toch teruggemaild dat hij dat voor dit rijmloze gedicht moeilijk vol kan houden. Ik heb er bewust voor gezorgd dat er vrijwel in elke strofe een woord in de eerste zin zit dat terugwijst naar de vorige strofe.

Met Martijn ging ik vanavond naar de Ashton Brothers. Ik had geen idee wat me te wachten stond en ik ben prettig verrast. Het gebodene lijkt me het best te omschrijven als absurdistisch muziektheater (als ze die term nog niet gebruiken, mogen ze hem hebben). Je wordt doorlopend verrast door theatrale vondsten, muzikale uitstapjes en cabareteske intermezzo's. Bij de volgende voorstelling ben ik weer van de partij.

Bij de post zat gisteren het bij Liverse bestelde 'Mijn koffers gepakt' van Kees Klok. Het is zijn vierde literaire dagboek. De vorige drie las ik met veel plezier en herkenning. Het werken in het onderwijs, het literaire leven in een provinciestadje, het 'gedoe' in het dagelijks leven. Ik heb het intussen gelezen tot bladzijde honderd en ik ben weer zeer geboeid. Kees verwerkt in dit dagboek het verlies van zijn geliefde en reist op en neer tussen Nederland en Griekenland, waar de crisis om zich heen slaat. Hij duikt als Griekenlandkenner op in radioprogramma's (waar ik hem in die tijd zelf ook een paar keer hoorde).
In dit deel probeert Kees Klok open te zijn over zijn leven en stelt zich daarmee kwetsbaar op. Zo open als Hans Warren wordt hij niet (en wordt niemand). Hij schrijft op bladzijde 42 bijvoorbeeld over een bezoek aan Amsterdam: 'Onderweg een prachtige raamhoer die mij wenkte. Als ik alleen was geweest, was ik misschien wel naar binnen gegaan.' Het is een literair dagboek, dus over zo'n zin heeft hij nagedacht. Het geeft hiermee zijn eenzaamheid weer en gunt ons een inkijkje in zijn gedachten.
Eén ding staat me in dit deel wat tegen: de uitgebreide en steeds terugkerende beschrijvingen van wat hij waar gegeten heeft. Ook dat doet aan de laatste delen van de dagboeken van Hans Warren denken, met dat verschil dat Kees 'normale' dingen eet (voor normale prijzen, waar Warren alles kon declareren bij een culinair tijdschrift).
Van religie moest Kees ook in de vorige delen al weinig hebben en dat verandert niet. Op bladzijde 30 noteert hij: 'Ieder geloof. Hoe mooi ook de rituelen en hoe prachtig de verhalen, drijft in diepste wezen de spot met de menselijke waardigheid.' (Misschien had ik deze moeten bewaren als daggedachte voor morgenvroeg. Ik doe wel een andere 'gedachte' van Kees Klok.)

1 bestelling: Emily Thacker, 'Het Grote Lookboek'.

20 februari 2014

Daggedachte 52

Waarom er bijtende en stekende insecten bestaan,
alsmede slangen en mensen met een laag IQ
of een a-sociale instelling, is mij een raadsel.
Ik zie het maar als een bewijs dat God niet bestaat.

(Kees Klok, Idioten ontloop je nergens, blz. 184)

Vanochtend tekenden we bij de notaris voor de verkoop van het appartement van mijn moeder. Het heeft bijna vier jaar te koop gestaan, maar nu is het toch geregeld. Ottens is een échte notaris. Hij wilde het rekeningnummer 'van de erven' weten. Dat wisten we niet uit ons hoofd, dus dat mailen we vanmiddag wel. Jan kon zich niet inhouden en grapte: 'Ja Peter, want jou vertrouw ik voor geen meter.' Waar de notaris, zonder een moment te wachten 'Waarvan akte' aan toevoegde.

Voor het tekenen bij de notaris was er nog een laatste inspectie van het appartement. Daar waren - gelukkig - geen bijzonderheden. Op weg daarheen reed ik op de Rondweg-west achter een wat oudere vrouw in een klein autootje. Ze reed nog geen veertig en slaagde erin elk verkeerslicht nét voor haar neus op rood te laten springen. Bijzonder irritant.

Eerder deze week wilde ik bij een supermarkt met mijn pinpas betalen, maar dat ging niet. 'Ongeldig' verscheen er in het schermpje. Al weer weken geleden had ik per post een nieuwe pas gekregen, maar waar was dat kreng gebleven. Ik meende dat ik hem in het zwarte kastje achter de tafel gelegd had. Daar liggen twee planken helemaal vol gestapeld met zaken die er 'even' neergelegd zijn. Dit was dan een mooie gelegenheid om die plankjes eens leeg te halen en de boel écht op te ruimen (niet alleen op een andere plek neer te leggen). En jawel hoor, het pasje kwam uit de stapel tevoorschijn.

Nieuw op Schrijversinfo: Marcel Möring.

4 bestellingen: Jacqueline E. van der Waals, 'De mooiste gedichten van Jacqueline van der Waals', 'Getal en ruimte / Havo CM/EM 2', Inge Scholl, 'Die weisse Rose', J. Eijkelboom, 'Wat blijft komt nooit terug'.

21 februari 2014

Daggedachte (53)

De meeste mensen zijn ongelukkig,
omdat ze gelukkig willen zijn.

(Marcel Möring, Schrijversdagboek (2), Liter 71, sept. 2013)

Mijn 'Ode aan Caecilia' staat vandaag in 'de Rijnpost':

Ode aan Caecilia

De 'k' achter de laatste regel staat daar- vermoed ik - doordat de redactie mijn naam (die er onder stond) heeft weggehaald en daarbij die 'k' over het hoofd hebben gezien. Mijn naam staat er al twee keer boven, dus hij hoeft er niet zo nodig nog een keer onder te staan. Maar in dit geval had hij mogen blijven staan. Dat had er namelijk gestaan: 'en een beetje voor mijn vader Mats Beek'.

De nieuwe 'Boekenpost' kwam vandaag binnen. Ik lees altijd als eerste het 'Winkeldagboek' van René Hesselink van 'Hinderickx & Winderickx. Altijd goed voor een glimlach van herkenning. Een mooie uitspraak m.b.t. het sluiten van Polare: 'Volgens mij is dat 'nieuwe ontwikkelingen op de voet volgen' - wat synoniem is met 'achter de feiten aanlopen' - nu juist de oorzaak van de ondergang van veel boekhandels.'
Dit nummer van 'Boekenpost' (waarin weer iets te veel artikelen over grafici staan) sluit af met een artikel over Hendrik Willem van Loon. Een Nederlandse schrijver die begin vorige eeuw naar Amerika emigreerde en daar een beroemdheid werd. Hij was bevriend met president Roosevelt, Albert Einstein en Koningin Juliana (om er maar eens een paar te noemen). Van 1928 tot 1932 woonde hij in Veere, waar een gevelsteen aan hem herinnert. Die steen moet ik deze zomer maar eens fotograferen.
Het artikel wekte mijn nieuwsgierigheid naar deze man. Cornelis A. van Minnen heeft in 2005 een biografie over hem laten verschijnen: 'Amerika's beroemdste Nederlander; een biografie van Hendrik Willem van Loon'. Daar zocht ik naar op internet. Je vindt er de nieuwprijs van € 36,50. Bij Boekwinkeltjes wordt het boek (tweedehands) drie keer aangeboden (voor € 12,00, € 14,50 en € 25,00). Ik besluit toch ook even bij Bol.com te kijken. Die blijken het nieuw (!) aan te bieden voor € 9,95. Daar heb ik het maar voor besteld.
Tussen de bedrijven door heb ik ook wat gewerkt aan een Schrijversinfobladzijde over deze auteur.

Ik word al een dag of wat wakker met hoofdpijn en keelpijn en ik loop ook al een paar dagen te kuchen. Een beginnende griep? Omdat zoiets altijd op mijn longen slaat, heb ik de medicatie verhoogd en ben ik ook maar weer Bisolvon gaan slikken. Gisteren nam ik een stoomdouche en vanavond ga ik, voordat ik ga slapen, languit in een bad met eucalyptusolie. We slaan ons er wel weer doorheen.

22 februari 2014

Daggedachte (54)

Het invriezen van nu nog ongeneeslijke zieken
is niet zotter dan wat we met het nucleaire afval doen.

(Kadé Bruin, Gekken zijn er in alle staten, blz. 64)

Ik begin een heel naar kuchje te ontwikkelen. Van dat gekuch kon ik niet in slaap komen. Een deel van de nacht heb ik op de bank gelegen en een ander deel op de logeerkamer in een poging toch in slaap te vallen. Dat is wel gelukt, maar diverse keren, omdat ik ook steeds weer wakker werd.

Gisteren ontdekte ik (weer) iets raars bij PostNL. Ik stuurde een (dik) boek als postpakket naar België. Dat kostte € 9,00 (zonder track & trace). Ik had ook een bestelling uit België voor een veel dunner boek. Dat kan gewoon door de brievenbus, maar weegt wel nét meer dan 250 gram. Dat kost € 9,45 (ook zonder track & trace). Ik moet volgende week bij het postagentschap dus maar zeggen dat ik die envelop als postpakket wil versturen. Dan ben ik goedkoper uit. Ik ben benieuwd of ze dat willen doen.

Nieuw op Schrijversinfo: Ernest Claes.

1 bestelling: 2 x AO: 'De gracht van Corbulo gevonden' en 'Diepgaand onderzoek naar de Brittenburg'.

23 februari 2014

Daggedachte (55)

De Zondag is een oud fatsoenlijk feest,
men komt in kerken of in kroegen samen,
loopt een eind om en weegt achter de ramen
de week, die komt; de week, die is geweest.

(Han G. Hoekstra, Hollandse zondag (fragm.), De Zandloper, blz. 18)

Vannacht gelukkig weer redelijk geslapen. Volgens Lidy houd ik af en en toe tijdens mijn slaap wel een minuut mijn adem in. Dat zou slaapapneu kunnen zijn en dat zou dan weer de reden kunnen zijn voor mijn vermoeidheid. Ik heb weinig zin in een medisch onderzoek en al helemaal geen zin om met zo'n plastic kap op mijn hoofd te moeten slapen.

Lidy had vanmorgen het raam in de achterkamer een eindje open gezet. Het is mooi weer en zo komt er wat frisse lucht binnen. Er kwam ook een musje binnen, dat daarna fanatiek tegen de ramen begon op te vliegen in een poging weer buiten te komen. Toen ik het raam wijder open zette, wist hij (of zij) de weg naar buiten te vinden.

We zijn deze keer 'tussen de middag' naar Lidy's vader geweest. Veel ganzen op de weilanden in de Betuwe, veel buizerds op de paaltjes langs de weg en één grote zilverreiger in een sloot.

In de middagzon gaan de krokussen helemaal open. Dat is eind februari nog niet zo heel gek, maar ook de hortensia's beginnen uit te lopen. Dat is niet weken te vroeg, dat is maanden te vroeg.

xx

Leo Vroman is gisteren overleden. Daarom heb ik vandaag de bladzijde over hem op Schrijversinfo sterk uitgebreid en in de nieuwe layout gezet.
Ook de bladzijde over Jan de Zanger heb ik sterk uitgebreid.

1 bestelling: Geert Mak en RussellRussell Shorto, '1609 De vergeten geschiedenis van Hudson, Amsterdam en New York'.

24 februari 2014

Daggedachte (56)

Het schrijven van een gedicht is in feite naaktlopen met je hersens.
(Leo Vroman, Gelders Dagblad, 17-01-1996)

Ik voel me nog zo grieperig dat ik niet ben wezen werken. Frequent toiletbezoek, kortademigheid en lichte hoofdpijn zorgen ervoor dat zo'n dag vooral bestaat uit ledigheid. Ik heb de deur op slot gehouden, anders komt de duivel er nog bij liggen.

Het grootste deel van de middag heb ik naar snooker liggen kijken. Daar sufte ik af en toe bij weg.

4 bestellingen: Max Dendermonde,'Het geheim van de miereneuker', An Rutgers van der Loeff, 'De kinderkaravaan', Gerrit Kouwenaar, 'Een geur van verbrande veren', Leo Vroman, 'Misschien tot morgen. Dagboek 2003-2006'.

25 februari 2014

Daggedachte (57)

Ik hou niet van vreemde kostjes in restaurants,
want ge weet nooit of het rot is dan wel een specialiteit.
Daarom nam ik Hongaarse goulache,
want dat is gewoon Vlaamse stoverij in tomatensaus.

(Louis Paul Boon, 16 van Louis Paul Boon, blz. 31, Posthoorn)

Met de post kwam 'Surinaamse schrijvers en dichters' van Michiel van Kempen. Een handzaam overzicht, met korte biografietjes en een overzicht van pseudoniemen. Interessant én bruikbaar voor Schrijversinfo. Hier en daar verwijs ik er al naar. Dat zou kunnen betekenen dat ik het boek al heb (of het al eens in handen heb gehad). Ik moet de boel beter ordenen.
Ik zocht op internet naar informatie over de Surinaamse schrijfster Dorothy of Dorothee Wong Loi Sing. Daar is weinig over te vinden, maar er is een Wikipedia-bladzijde. Die valt dan (weer eens) ontzettend tegen. Daar staat letterlijk en uitsluitend wat er op bladzijde 186 van het boek van Michiel van Kempen staat en uiteraard weer zonder bronvermelding. Ik begin een beetje af te knappen op dat Wikipedia.
Misschien moet ik toch maar iets meer Surinaamse auteurs opnemen op Schrijversinfo, al is het alleen maar omdat er verder weinig over te vinden is.

3 bestellingen: Adolf Schröder, 'Het kaartspel', Woltera den Tex, 'Wie alleen loopt raakt de weg', Anton Quintana, 'De ijzeren harp', Anton Quintana, 'Hij die terugkomt'.

26 februari 2014

Daggedachte (58)

Zelfs de democraten zijn niet bij machte mij aan de democratie te doen twijfelen.
(C. Buddingh', Dagboeknotities 1967-1972, blz. 309)

Weer aan het werk, al was het niet van harte. Er stonden overdag enkele gesprekken met ouders gepland en vanavond is er een ouderavond. Ik voel me niet écht lekker, maar al die gesprekken 'inhalen' is ook een ontzettend gedoe. Collega Carry kwam vanmiddag mijn kantoor binnen, zag me zitten en zei: 'Je hebt nog een ontzettende snotkop'. Dat lijkt me een adequate omschrijving van hoe ik me voel.
Ik was tot elf uur bezig met het wegwerken van de e-mail van een voorjaarsvakantie en twee gemiste werkdagen. Dat komt mede doordat ik vragen van leerlingen via It's learning door laat sturen naar mijn school-mailadres. Dan hoef ik niet op twee plekken naar mail te kijken. Leerlingen gaan steeds makkelijker vragen per mail stellen. Dat loopt straks nog uit de hand, ben ik een uur per dag bezig vragen over boekverslagen, terugkomen e.d. te beantwoorden. Nog even en ik wil alleen nog maar dat soort vragen in de laatste vijf minuten van de les (maar dat zal wel een ouderwetse gedachte zijn).

En ja hoor, vanmiddag kwam ik in de garage dat boekje over Surinaamse schrijvers en dichters tegen. Die had ik dus inderdaad al.

Vandaag heb ik een oriënterend gesprek met iemand van de volksuniversiteit gehad. Misschien doen we in het volgende cursusjaar 'iets' met poëzie.

1 bestelling: Olaf J. de Landell, 'Met liefde en respect. Maskeravond'.

27 februari 2014

Daggedachte (59)

Februari, als de dagen
langer worden, mooier ook.
Als je al na weinig weken
stuit op je salarisstrook.

(Ivo de Wijs, Februari, Vroege vogels verzen, blz. 18)

Tijdens mijn lessen laat ik af en toe foto's van taalfouten (op straat, in de winkel, in de krant) zien. De achterkant van 'Onze taal' biedt daar mogelijkheden voor, maar de laatste tijd is dat vooral 'taalvoutjes' op Facebook.
Van dat 'taalvoutjes' is vorig jaar een boekje verschenen. Ik zag de makers ervan ook een paar keer op televisie (al die praatprogramma's moeten ook gevuld).
Een leerling (van vorig schooljaar, dit jaar heb ik hem niet in de klas) kwam me dat boekje laten zien; het is in dit geval gelukt om het taalvirus door te geven. Ik mocht het boekje zelfs mee naar huis nemen om eens goed te bekijken.
Het is gelukkig niet alleen een opsomming van de fouten die op Facebook al voorbijkwamen. Ze hebben ze gebundeld op soort fout, maar er zijn ook columns aan toegevoegd van o.a. Wim Daniëls, Ronald Snijders en Vincent Bijlo. Die ga ik thuis eens op mijn gemak lezen.

pseudoniemen boek

Van collega Piet kreeg ik 'Het literair pseudoniemen boek' van Wim Hazeu. Bij die titel vraag ik me wel af of er inderdaad een spatie moet staan tussen 'pseudoniemen' en 'boek' (ik denk van niet).

Nieuw op Schrijversinfo: Martin Mons.

2 bestellingen: Arthur van Schendel, 'Het fregatschip Johanna Maria', Willem Elsschot, 'Kaas'.

28 februari 2014

Daggedachte (60)

Een boek kan op veel plaatsen openvallen.
Als het wordt dichtgeslagen slaat het op alle plaatsen tegelijk dicht.

(Lambert Tegenbosch, Raam 45, mei 1968, blz. 5)

Tijdens mijn lessen begin ik niet over politiek, maar een aantal leerlingen blijkt toch wel op de hoogte. Vanochtend zei een meisje - uit het niets - tegen me: 'Mijn moeder gaat op ProVeenendaal stemmen.'

Morgen eten we samen t.g.v. Martijns verjaardag. Normaal gesproken kookt Martijn dan zelf, maar hij is ontzettend druk met de verkiezingen én Suzanne heeft morgen geen oppas. Daarom eten we bij Suzanne en kook ik.
- drie kleine voorgerechtjes: paté, salade, carpacho, met warme broodjes en kruidenboter
- champignons in bierbeslag met knoflooksaus
- mixed grill
- drie kleine nagerechtjes: fruit, ijs, cake

Nieuw op Schrijversinfo: Hendrik Willem van Loon.

1 bestelling: Johan Toot, 'Visser noch vogelaar'.

Door naar maart 2014