Februari 2021

1 februari 2021

Morgen heb ik, samen met nog drie collega's, een gesprek met de schoolinspectie. Ook het schoolbezoek van de inspectie gaat nu digitaal. We kregen gelukkig tijdens deze voorbespreking niet te horen wat we wel of niet mogen zeggen (daar zou ik ook bezwaar tegen hebben gemaakt). Wel werd ons verteld wat voor soort vragen we kunnen verwachten. Echt nodig vond ik dat niet, maar ik merkte aan jongere collega's dat zij het toch wel prettig vonden (en dan was het nuttig).

4 bestellingen: James A. Pike / Diane Kennedy, 'Contact na de dood. Paranormale gebeurtenissen die de wereld schokten', 'Boekenpost nr. 10, jaargang 2, maart/april 1994', Oey Tjeng Sit, 'Behalve eetbaar zijn knikkers ook vergiftig', Hildebrand, 'Camera obscura'.

2 februari 2021

In het klaslokaal blijven leerlingen soms na een les even hangen, omdat ze iets met je willen bespreken. Dat blijkt bij online-lessen net zo te gaan. We sluiten de lessen in principe een fors aantal minuten voordat het tijd is af. Soms met de opdracht een bepaald lesje af te maken. Dan verlaten de leerlingen één voor één de digitale les (doei, meneer, tot morgen) en ook dan blijft er af toe een leerlng 'hangen' om als verder iedereen weg is iets met je te bespreken.

Het gesprek met de inspectie duurde ruim een uur. Het was overduidelijk dat deze twee inspecteurs onze school goed kennen. De vragen waren to-the-point en het werd daardoor ook een goed gesprek. Ze waren wel duidelijk aan het aftasten of de rapportages die ze in de afgelopen periode van de schoolleiding gekregen hebben met ons gedeeld zijn en waarheidsgetrouw zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat zo is.

Nieuw op Schrijversinfo: Paula Gomes.

3 bestellingen: 'Boekenpost nr. 96, jaargang 16, juli/augustus 2008', J.C. Bloem, 'Verzamelde gedichten', Guido Gezelle, 'Dichtwerken II Kerkhofblommen'.

3 februari 2021

Mijn H4-leerlingen moeten een toespraak voorbereiden (het startbetoog van een debat). Collega Klaassen heeft een mooie opdracht gemaakt, waarmee ze ook thuis goed aan de gang kunnen. Ik merkte wel dat het inlevertempo van de leerlingen flink uiteenloopt. Daarom legde ik aan het begin van het blokuur van vandaag de opdracht nog eens uit en daarna mochten ze uitloggen en aan het werk gaan. In twee uur tijd (twee lesuren en de tussenliggende pauze) lukte het me om dertig van de eenendertig leerlingen via Teams één-op-één een minuutje of vier te spreken, waar nodig een 'schop onder hun kont' te geven en ze hier en daar over het dode punt heen te helpen. Een aantal leerlingen vond het lastig om een stelling te kiezen, twijfelde tussen enkele stellingen en bleef daar 'hangen'.
Normaal gesproken loop je tijdens de les langs de tafeltjes en kun je het gesprek met ze aangaan om ze verder te helpen, maar zo ging het ook. Het was wel heel intensief (ook omdat ik net vijftien - voor mij - nieuwe leerlingen in de klas heb. Na afloop ging ik even op de bank liggen en viel prompt in slaap.

De inspectie is ook vandaag op school geweest. Het officiële rapport komt over een paar weken, maar ze hebben nu al aangegeven zeer tevreden te zijn. De school is met de kritiekpunten van de vorige keer voortvarend aan het werk gegaan en de kritiek is verdwenen!

Nieuw op Schrijversinfo: Jo Gisekin.

7 bestellingen:  Robert Courtine, 'De echte Franse keuken', J.H.N. Grandia, 'Onderwijs en sociaal milieu', AO-redactie, 'Dicht de Poort! De Oude Maas wordt afgedamd', 'Bodemkaart 51 Oost Eindhoven', J. Schouten, 'Honderd vertellingen voor 't jonge volkje', Noni Lichtveld, 'Anansi en die andere beesten', Herman Brusselmans, 'Aantal (21) knipsels: recensies, artikelen, interviews'.

4 februari 2021

Donderdag is geen werkdag, maar vanmiddag waren er wel - online - leerlingbesprekingen. Door de lockdown zijn er in Magister niet veel cijfers bijgekomen, maar toch is het goed om de zorgen over leerlingen met de collega's te delen, te bespreken en elkaar tips te geven.

4 bestellingen: H.G. van Beusekom, 'Le Corbusier en het gewone wonen', Hafid Bouazza, 'Paravion',  Hubert Lampo, 'De komst van Joachim Stiller', Tomas Lieske, 'Hoe je geliefde te herkennen', Alfred (Maz) Mazure, 'Dick Bos No. 18 - Ranch-oorlog', Alfred (Maz) Mazure, 'Dick Bos No. 22 - Handen omhoog',  Alfred (Maz) Mazure, 'Dick Bos No. 43 - De jacht op Trevors', Alfred (Maz) Mazure, 'Dick Bos No. 44 - De bedreigde filmster'.

5 februari 2021

Vanmorgen ben ik met Martijn naar 'de stort' geweest. Vanaf vorig jaar is het aantal keren dat je er dingen heen mag brengen gelimiteerd. Dat is per adres, dus is het handig om de rommel van twee adressen in één keer weg te brengen.

Nieuw op Schrijversinfo: Paul Haimon, Alfred A. Haighton, Huub van Haren.

2 bestellingen: Obe Postma, 'Samle fersen', Martinus Nijhoff, 'Lees maar, er staat niet wat er staat, Keuze uit de oorspronkelijke gedichten'.

6 februari 2021

Er wordt sneeuw verwacht in de komende vierentwintig uur. Er zou zelfs twintig centimeter kunnen vallen. Er is een run op sleetjes en sneeuwschuivers. De voetbalwedstrijden van morgen zijn afgelast en onze examenklassen krijgen maandag ook online-les. We gaan het zien.

Martijn at vanavond met ons mee. Lidy had een ovenschotel gemaakt met bloemkool, broccoli, gehakt, puree van zoete aardappelen en Indiase kruiden. Martijn bracht een pilsje voor bij het eten mee: Gouden Carolus whisky infused (11,7 %). Het bleek een bruinig biertje te zijn (ik had iets tripple-achtigs verwacht), maar wel bijzonder smakelijk.

Nieuw op Schrijversinfo: Evert Hartman.

3 bestellingen: Godfried Bomans, 'Facetten.Nieuwe buitelingen 1',  Annie M.G. Schmidt, 'Jip en Janneke 5. De trein van Jip en tweeënveertig andere verhaaltjes', Roger Brunel, 'STRIP-tease. Een vrolijke parodie op bekende striphelden'.

7 februari 2021

Er ligt vanmorgen inderdaad een laag sneeuw. Op de kliko's is het een centimeter of acht. Het ziet er prachtig uit, maar voor mij hoeft het allemaal niet zo nodig.

Sneeuw in de voortuin

Ik was benieuwd hoe de combinatie sneeuw en zonnepanelen uit zou werken. Dat blijkt prima te gaan. Het dak is zo schuin en de panelen zo glad, dat er geen sneeuw op blijft liggen.

Verder lag er sneeuw genoeg. We zijn heel even aan het sneeuwschuiven en zout strooien geweest. Ik kon de sneeuw slecht kwijt en liep iedere keer hele stukken te sjouwen met een schuiver vol sneeuw. Ik voelde het op den duur in mijn armen en in mijn bovenbenen.

4 bestellingen: Lea Dasberg, 'Grootbrengen door kleinhouden als historisch verschijnsel', Jacqueline E. van der Waals, 'Gebroken kleuren, bloemlezing uit de gedichten', Gemma Polders, (samenstelling), 'Die vader van mij', 'Spiegel Historiael, 12e jaargang, nr. 10, oktober 1977'.

8 februari 2021

Ik besprak vanmorgen nog eens het te houden betoog in mijn H3-klas. Ze kunnen online nu hun stelling ter goedkeuring aan mij voorleggen. Binnen een paar uur had ik er zeven binnen. Alleen maar van meisjes. Die zijn op die leeftijd ijveriger en punctueler dan jongens. Ze zijn aardig actueel in hun keuze:
- Euthanasie moet in alle landen normaal worden.
- Mensen moeten het voedsel dat ze overhouden doneren.
- Gezond eten moet goedkoper zijn en ongezond eten duurder.
- De avondklok is een slecht idee.
- De avondklok is een goede maatregel.
- Zoekmachines moeten zoekopdrachten over zelfmoord bij de autoriteiten melden.
- Coronamaatregelen zijn te streng voor de jeugd.

Het houden van een debat doen we in H4, maar als we weer op school zijn, zouden we het in deze H3-klas, met de tegengestelde meningen over de avondklok, al eens (zonder dat er een cijfer voor komt) kunnen uitproberen.

Ik heb vanmiddag weer geverfd in de bijkeuken (plafond en een stukje muur). Het is bijna klaar.

Vanavond kreeg ik een mailtje van iemand met een heel goed geheugen. Hij herkende mijn naam en wist nog dat we vijfendertig jaar geleden, op mijn basisschool, af en toe contact hadden en dan spraken over leerlingen en het onderwijs.

1 bestelling:  J.W. Ooms, 'De schilder van de Bierkaai. Levensroman van Paulus Potter'.

9 februari 2021

Ik ben voor Schrijversinfo bezig met 'Steinz Gids voor de wereldliteratuur' van Jet & Pieter Steinz (2015) Wat me opviel: Wél een lemma over Doeschka Meijsing, maar niet over Geerten Meijsing. Natuurlijk is het voor de samenstellers een kwestie van een keuze maken. En deze keuze valt wel te verdedigen. Maar waarom geen Geerten Meijsing en een bladzijde verder wel Jan van Mersbergen? Dat snap ik dan weer niet.
Voor de volledigheid: ook geen C. Buddingh', Koos van Zomeren, of Drs. P. Maar die vallen dan ook niet onder de wereldliteratuur (en Jan van Mersbergen wel)..

2 bestellingen: ' Heemschut - Juni 1996 - No. 3', Kahlil Gibran, 'De Profeet'.

10 februari 2021

Vanmorgen (gelijk om 8.00 uur) had ik een online KWT-uur (KWT = keuzewerktijd) met twee H4-leerlingen (de derde kwam niet 'opdraven'). Ze wilden graag extra oefenen met tekstverklaren. Ik had ze gisterenavond een tekstje gemaild (een extra leestaak, achteruit het H3-boek. Daar zijn ze vorig jaar in de lockdown vast niet aan toegekomen). De vragen deed ik mondeling. Dat gaat met twee leerlingen prima; er ontstaat een aardig leergesprek, waarin ik ze naar de juiste antwoorden toe kan leiden. Het gaat zo ook aanmerkelijk sneller dan in een volle klas. In twintig minuten waren we door de oefening heen. Ze vonden het prettig werken en willen het volgende week graag nog eens doen.

25 x gesigneerd

Gisterenmiddag kwam er een pakje met het kavel waarop ik afgelopen zaterdag bij Catawiki de hoogste bieder was. Dat is een snelle bezorging, ondanks al die sneeuw. In het pakje vijfentwintig gesigneerde dichtbundels (sommige ook nog met een briefje erin, of doorslagen van getypte gedichten). Een gesigneerde Kees Stip voor mijn eigen verzameling en de rest om de handtekeningen te scannen en daarmee de betreffende bladzijde op Schrijversinfo af te maken. Om te beginnen met Gerard Diels.
Het pakketje bleek van Fokas Holthuis te komen. Dat had ik bij het bieden niet gezien (ze gebruiken daar een andere naam).

Handschrift Gerard Diels

Nieuw op Schrijversinfo: Gerard Diels, Theo Festen, Meindert Bylsma, Alijd Brink.

4 bestellingen: Sj. Groenman, 'Sociaal gedrag en omgeving. Een inleiding tot de sociologie', 'Heemschut - Juni 1990 - No. 3', Thomas Mann, 'De dood in Venetie, Voorgelezen door Henk van Ulsen (4 cd-luisterboek), 'Aantal (3) knipsels over Alfred Haighton'.

11 februari 2021

Vanochtend heb ik gestemd voor de nieuwe FNV-voorzitter. Ik weet eigenlijk niet meer of ik ooit eerder van dat stemrecht gebruik heb gemaakt. Het zal waarschijnlijk wel de laatste keer zijn, want als ik met pensioen ben, ga ik dat lidmaatschap toch maar opzeggen (bezuinigen gaat straks voor principieel gedrag). Ik heb gestemd op de kandidaat die het meest voor het 'poldermodel' is. Uiteindelijk is daar meer te halen dan op de barricades. Bovendien vind ik staken in het onderwijs een oneigenlijk middel (de minister heb je er het minst mee).

boom in de sneeuw

€ 7,50 in de Staatsloterij.

Nieuw op Schrijversinfo: Jan Eijkelboom, Wim Fransdonk.

misschien besta ik alleen
in de droom van de dronken man
en probeer ik via mijn droom
aan zijn droom te ontsnappen

(Wim Fransdonk, Beter ten hele gedwaald, blz. 15)

1 bestelling: Paul Arnoldussen en Marja Baeten, 'Die van hiernaast en van de overkant. Over Engelse drop, straf en beesten in Europa' (kinderboekenweekgeschenk 1987).

12 februari 2021

De roeimachine van Martijn staat al een week of twee bij ons in de woonkamer. We maken er veel gebruik van (Lidy meer dan ik). Gisteren bestelden we zelf zo'n apparaat (precies dezelfde). Er stond een levertijd van vijf dagen bij, maar daarmee spelen ze blijkbaar 'op safe', want vanmiddag was hij er al. Martijn at bij ons (boerenkool) en kon helpen met het in elkaar zetten van het apparaat (dat had hij immers al eens gedaan). Vervolgens kon hij zijn eigen roeimachine gelijk weer mee naar huis nemen.

Bij 'M' van Margriet van der Linden zit Leo Blokhuis aan tafel om over soulmuziek te praten. Schuin achter hem zit zijn broer (en staatssecretaris) Paul Blokhuis. Hij komt bij een ander onderwerp aan het woord. Margriet vraagt aan Leo of zijn broer ook van soulmuziek houdt. Dat houdt hij niet, maar over Kayak kun je (volgens Leo) een goed gesprek met hem hebben.
Margriet zegt dan 'Kayak, dat is toch een christelijke band?'. Dat lijkt een suffige opmerking en niemand aan tafel gaat daar op in. Toch is het niet zo'n rare vergissing. Ze haalt Kayak en Kajem door elkaar. Blijkbaar heeft ook Leo Blokhuis de naam Kajem niet paraat.

Kayak kajem

3 bestellingen: C.C.W.J. Hijszeler, 'Nieuwe vondsten in Twente', AO-redactie, 'Traan komt aan', Willy Corsari, 'Oude mensen hebben geheimen', H. Hoekstra, 'De Heidelbergsche catechismus in twee en vijftig leerredenen'.

13 februari 2021

Nieuw op Schrijversinfo: Cor Stutvoet, R.R. van der Leest, Nico Wijnen.

3 bestellingen: Nora van Laar, 'Jacques Hamelink - Ranonkel' (uit: Lexicon van Literaire Werken, W. Bolsche, 'Van bacil tot aapmensch', K. Norel, 'Anthony van Diemen. Van bankroetier tot landvoogd'.

14 februari 2021

Vanmiddag gingen we even in Oost naar de schaatsende kleinkinderen kijken (Erich had gisteren de schaatsen voor ze geslepen). Het zag er 'ouderwets' uit. Lidy ging (op haar schoenen) het ijs op, maar ik waagde me daar niet aan. Ik zag vooral veel ijshockeyschaatsen. Weinig noren en al helemaal geen klapschaatsen.

Ijs februari 2021

Nieuw op Schrijversinfo: Ivans.

5 bestellingen: Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring', J.G.Farrell, 'The Singapore Grip', 2 stafkaarten: '18C, Klazienaveen' (1964 en 1975), 'Novum testamentum graece et latine', 'New Scientist, 5 June 1993, No. 1876'.

15 februari 2021

Vanochtend gebruikte ik in de online-les aan H3 een oefening van de Debat Unie. Die zijn eigenlijk voor H4, maar de leerlingen van H3 moeten binnenkort ook een betoog houden (en bovendien stop ik binnenkort met werken, dus deze leerlingen krijg ik niet in H4).
Dit is nu een typisch voorbeeld van een les die in het lokaal beter gaat dan online. Ik mis het directe contact. En dat dan nog los van het gegeven dat enkele leerlingen - als ze online de beurt krijgen - beweren dat hun microfoon niet werkt. Dat lijkt een smoesje, maar ik ga die discusise maar niet aan.

Nieuw op Schrijversinfo: Maurice van Gelder, Dolf Verspoor.

6 bestellingen: 'De Revisor, vierde jaargang, nr. 6, december 1977', Arturo Barea, 'Spaansche trilogie, deel II, Intermezzo in Marokko', 2 x 'Heemschut', Kees Fens, 'Handgroot. Postscripta bij boeken en lezen', 2 x 'Oud Veenendaal', F. Bordewijk, 'Rood paleis'.

16 februari 2021

Tijdens een online-les van vanochtend vond ik dat mijn hoofd wel erg groot in beeld was. Ik schoof mijn laptop wat naar achteren en raakte met mijn rechterwijsvinger net de aan-uit-knop aan. Alles op zwart en ik licht in paniek. Ik ben nog nooit voor de tweede keer zo'n les ingegaan en wist niet hoe dat zou uitpakken. Het pakte goed uit en alle leerlingen zaten netjes te wachten. Pffff.

Eén van mijn twee uren aan H4 was vandaag van het rooster verdwenen. Ik begreep dat dat was omdat er een herkansingstoets was voor maatschappijleer. Ze hadden er op school alleen niet helemaal rekening mee gehouden dat leerlingen daarna nog naar huis moeten fietsen én dat sommigen in de Betuwe wonen. Het regende mailtjes van leerlingen die zeiden dat ze waarschijnlijk niet op tijd thuis zouden zijn om bij de start van mijn les aanwezig te zijn. Ik hield het vandaag daarom maar bij een kleine opdracht over pleonasme en tautologie. Toen ik aan het begin van die les vroeg wat een pleonasme was, kwam er van één leerling het exacte antwoord. Onthouden van vorig jaar! Het bestaat nog, ook in coronatijd.

Als de leerlingen zo'n les verlaten, zetten ze bijna allemaal even hun microfoon aan en roepen 'doe-oeg' of 'dag meneer'. Ik vind dat een prettig moment. Even bijna-echt contact. Vandaag zei ik dat ook tegen ze, waarna een H4-meisje zei: 'Als we weer 'echt' les hebben zal ik dat ook zeggen, meneer, als ik het lokaal verlaat.'

Nieuw op Schrijversinfo: Nico Verhoeven, Johan van Nieuwenhuizen, Jacques Benoit.

4 bestelllingen: 'Aantal (4) knipsels over Ivans', 4 x Olaf J. de Landell, Lin Stevens, 'Een Schijn Van Heiligheid. Beweging rond Bhagwan Shree Rajneesh in Poona', Donna Leon, 'Dood van een maestro. Een Venetiaanse misdaadroman'.

17 februari 2021

Online-oudergesprekken vanavond. Dat is toch een gekke ervaring. Je kijkt de huiskamer van het gezin in, of een enkele keer zitten pa en ma met zoon of dochter op de slaapkamer van de leerling. Ik zag er een beetje tegenop, maar het verliep gelukkig soepel.

1 bestelling: Willy Corsari, 'Deze ene voorstelling'.

18 februari 2021

Er werd een mooie bos tulpen bezorgd, met nog een potje blauwe druifjes erbij. Een cadeautje voor al het personeel van het Rembrandt-College om ons te bedanken voor de inzet in de afgelopen online-periode. Heel leuk!

5 bestellingen: Joseph Conrad, 'An outcast of the islands', Martin Bril, 'Het tekort', Sheila Kaye-Smith, 'Susan Spray', Paule Marshall, 'The chosen place, the timeless people', Doris Lessing, 'The summer before the dark', Eleanor Dark, 'Lantana Lane', Anna Blaman, 'De verliezers', Manuel van Loggem, 'Insecten in plastic', Hakan Nesser, boekenlegger: 'Het tweede leven van meneer Roos'.

19 februari 2021

De voortuin staat vol bloeiende krokussen. Ik zag ze ook al in de bermen. Die zijn onder de sneeuw lekker doorgegroeid.

Van 16.00 tot 19.00 uur deed ik mee aan een online-pubkwis, georganiseerd door een afscheid nemende stagiair en een wiskunde-collega. Het was technisch ingewikkeld (de vragen werden gesteld in Teams, daarnaast kon je in een aparte Teams-kamer via de chat overleggen met je groepsgenoten en de antwoorden moesten worden ingeleverd via LessonUp). Het verliep, zeker in het begin, wat chaotisch, maar toch was het leuk om op deze manier weer even met de collega's een gezamenlijke activiteit te hebben.

1 bestelling: '3pak. 3 korte verhalen ter gelegenheid van de Literatour 2016'.

20 februari 2021

Ik las een mooie opmerking in de column van Thomas Verbogt van vandaag. Hij schrijft graag met een vulpen en heeft er meer dan één. Hij bestelde bij zijn vaste leverancier een potje inkt en kon dat nu aan het loket van de winkel op gaan halen. Hij schrijft:

Bij ieder merk vulpen hoort uiteraard een potje inkt van dat merk, wat natuurlijk onzin is, maar niet alle onzin is verkeerd.

Dank je wel Thomas. Als ik zo'n zin lees dan kan ik er weer even tegen!

Een verrassend telefoontje vanochtend. Een stem vroeg: 'Spreek ik met het knipselarchief?' Deze meneer was aan het opruimen en wil mij graag zijn in twintig jaar opgebouwde knipselverzameling sturen. Gratis! Veel Gerard Reve en W.F. Hermans. Uiteraard vergoed ik hem graag zijn verzendkosten. Hij gaat volgende week uitzoeken en daarna gaat hij opsturen. Spannend!

Ik las in de afgelopen weken 'Het dovemansorendieet' van Maarten 't Hart. Het boek heeft als ondertitel 'Over zin en onzin van gewichtsverlies'. Die ondertitel dekt de lading goed. Op zijn geheel eigen wijze prikt 't Hart mythes en flauwekul van dieetgoeroes lek. Tussen de regels door geeft hij zijn eigen dieettips, die ontegenzeggelijk kloppen, maar die niet door veel mensen opgevolgd zullen worden. De kern van zijn dieet is: Eet vieze dingen, dan eet je nooit teveel. Zijn andere tips zijn op rijm: 'Niet ontberen, maar laxeren', of iets uitgebreider gesteld: 'Overal mag ik in bijten, mits ik daarvan flink ga schijten'. En: 'Eet met mate koolhydraten' en 'Niets pleit tegen veel bewegen'.

3 bestellingen: Hafid Bouazza, 'Paravion', 'Aantal (15) knipsels van en over Maurits Mok', Tim Krabbé, 'Marte Jacobs'.

21 februari 2021

Het mooiste verhaal van Maarten 't Hart is - wat mij betreft - 'Het Muiderslot' uit 'De zaterdagvliegers'. Hij vertelt hoe hij met een wijze muskusrattenvanger en een eigenwijze radioreporter op pad gaat. Het is humoristisch geschreven en je komt gaandeweg ook nog eens veel over muskusratten te weten.

Nieuw op Schrijversinfo: Bouke B. Jagt.

22 februari 2021

Van Luka Bloom kende ik eigenlijk alleen de lp 'Riverside' (ooit op een cassettebandje gezet, ik meen dat mijn broer Jan die lp had). Nu zag ik op Spotify dat dat zijn allereerste lp was (uit 1990) en dat er sindsdien zo'n zeventien albums bijgekomen zijn. En die zijn ook allemaal prima te beluisteren. Veel eigen nummers, duidelijk met een Ierse klank en achtergrond. Daarnaast af en toe een Ierse klassieker en ook nog eens af en toe een op geheel eigen manier gezongen nummer van Bob Dylan of Leonard Cohen. Ik heb er met plezier een poosje naar liggen luisteren én er een afspeellijst van gemaakt.

De kleine Renault is naar Bochane voor een APK. dat zal de laatste keer zijn, want als ik met pensioen ben, is twee auto's hebben toch echt te veel van het goede (en te duur).

3 bestellingen: Henri Arnoldus, 'Pietje Puk gaat paardrijden', Willem Frederik Hermans, 'De donkere kamer van Damokles', Frederik van Eeden, 'Van de koele meren des doods' (Bulkboek 149).

23 februari 2021

Ik ben bezig met de Schrijversinfobladzijde over Harm de Jonge. Bij de door hem gewonnen literaire prijzen zie ik 'De Bokaal van Veenendaal 2006' staan, voor 'Het Vliegfeest'. Ik wist niet dat er in Veenendaal ooit een literaire prijs voor jeugdboeken is geweest. Die blijkt er ook nooit geweest te zijn! Het blijkt om boekhandel Veenendaal in Amersfoort te gaan!

Ook de Twingo is weer door de APK.

Martijn is op visite bij Jan in Kampen geweest. Ze hebben een wandeling door de stad gemaakt en zijn ook bij de banketbakker terechtgekomen die bonbons met daarin dranken van Jan gemaakt heeft. Martijn bracht een doosje met die bonbons mee en die smaken zeer goed!

2 bestellingen: Ruby Ferguson, 'Schaduwen in de nacht', Geoffrey N. Wright, 'Discovering Epitaphs'.

24 februari 2021

Lidy heeft het plaatjesboek over Veenendaal (met plaatjes van de plaatselijke Jumbo) bijna vol. Stapels plaatjes circuleren langs allerlei verzamelaars. De Jumbo biedt voor de laatste plaatjes de helpende hand. Je kunt je dubbele plaatjes mét je zoeklijstje bij de winkel inleveren en zij gaan de boel dan uitzoeken. Een leuke service!

Vanmiddag ben ik het boekenkastje voor in de tuin verder gaan schilderen. Dat heeft een poosje stilgelegen, maar nu het weer fraaier wordt, moet dat kastje de tuin in.

Nieuw op Schrijversinfo: Guus Luijters.

3 bestellingen: Constant van Wessem, 'Slauerhoff. Een Levensbeschrijving',  J.A. Groen jr., 'Bekende Amsterdammers tussen 1900 en 1950', 31 x een artikel uit 'Lexicon van Literaire Werken', Drop/De Vries, 'Ter informatie Leergang samenvatten & schrijven van zakelijke teksten'.

25 februari 2021

Italiaanse week bij de Lidl. Funshoppen is eigenlijk niet de bedoeling, maar ik kan het ook niet helpen dat ik hier wel enig plezier aan beleef.

Koppijn, net als de vorige keer, de ochtend nadat ik dat kastje geschilderd heb. Dan zal het toch wel die verflucht zijn.

Nieuw op Schrijversinfo: Eelke de Jong.

5 bestellingen: Huub Oosterhuis, 'Bid om Vrede', Huub Oosterhuis, 'In het voorbijgaan', Simon Carmiggelt / Kronkel, 'Hoekplaats' (Parool, 23-06-71), Rudi van der Paardt, 'F.C. Terborgh - Odysseus' laatste tocht' (uit: Lexicon van Literaire Werken), Stefan Zweig, 'Sternstunden der Menschheit', deel 1 en deel 7 van 'Handvaardig'.

26 februari 2021

De voorjaarsvakantie is weer voorbij. Vanaf volgende week mogen de leerlingen weer - gedeeltelijk - naar school. De eerste drie dagen geven we nog online les. Daarna komen er halve klassen naar school (van donderdag tot en met woensdag). Na een week wisselt dat en komt de andere helft van de klas een week naar school. Voor de tweede fase wordt dat nog een hele puzzel.

2 bestellingen:  F.R. Leavis, 'New Bearings in English Poetry', Ton Anbeek, 'Connie Palmen - De wetten' (uit: Lexicon van Literaire Werken).

27 februari 2021

Op televisie zag ik The Beatles 'Hey Jude' zingen, in een studio met publiek (eind jaren zestig) en ik dacht: Die John Lennon, dat is net Thomas Verbogt.

In voor en tegenspoed

Eergisteren was ik bezig met de Schrijversinfobladzijde over Eelke de Jong. Ik zocht naar de verfilming van Koos Tak en kwam daarbij de tv-serie 'In voor en tegenspoed' tegen, waarin Rijk de Gooijer de hoofdrol speelde. Daar heb ik destijds (vanaf 1991) met veel plezier naar gekeken. Een (nieuw) boxsetje met daarin 3 dvd's/13 afleveringen blijkt bij Bol.com maar een een euro of zes te kosten. Ik bestelde seizoen 2 en seizoen 3 (seizoen 1 was om de één of andere reden een stuk duurder). De envelop met de dvd's zat vandaag bij de post.
We keken vanavond meteen één aflevering (De grote beurt). Rijk de Gooijer speelt de oude mopperpot fantastisch. Het is wel duidelijk dertig jaar geleden gefilmd en dus een beetje langzaam.

Nieuw op Schrijversinfo: Henri Hartog (Dat zijn deze maand 25 nieuwe auteurs).

3 bestellingen: Godfried Bomans, 'Dagboek van Rottumerplaat. relaas van een angstige ervaring', Graham Greene, 'De derde man', Gerard Reve, 'Brieven aan Bernard S. 1965-1975'.

28 februari 2021

3 bestellingen: Annie M.G. Schmidt, e.a., 'boekenlegger: Van kinderboek naar theater', Arthur Japin, 'Arthur Japin leest De grote wereld' (3 cd's), Puck Katée, 'Diabetes Mellitus'.