Januari 2010

Terug naar december 2009

1 januari 2010

Ik wens iedereen die dit weblog volgt een gezond en gelukkig 2010.

De 'Dagkalender van de poëzie 2010' begint op 1 januari met het volgende sonnet van Patty Scholten (uit haar bundel 'Ongekuste kikkers'):

Sneeuwbui

Het nieuwe jaar begint met zachte vlokken
die zachtjes dalen en onwillig landen.
Het aarden wordt hun dooi, of ze zich branden
aan warme aardkorst, hete huizenblokken.

De aarde drinkt de sneeuw met grote slokken
en raakt verkild tot in haar ingewanden.
De vlokken winnen door hun massa. Wanden
van groen worden van spikkelwit doortrokken.

De grondverf dekt, Dimensies dijen uit.
En kijk, daar is de kerstkaart, rijstepap.
Een hond danst lachend met een wolvensnuit
door zindelijk wit Hollands poollandschap.

Een Alptraum van één dag. De witte bruid
lost zachtjes schreiend op in grijze drab.

Uit die poëziekalender ben ik de 365 gedichten aan het opnemen bij 'gebloemleesd' op de diverse bladzijden van Schrijversinfo. De gedichten die over een bepaalde stad gaan, vermeld ik dan ook op de betreffende bladzijde voor de reisgids. Daar ben ik even mee bezig, want 365 blijkt dan toch een heleboel te zijn. Het levert mooie titels op als 'Kardinaal Simonis preekt tegen de Scheveningse monobaadsters' van Tomas Lieske uit 'Hoe je geliefde te herkennen' (2006).

Omdat ik nieuwsgierig was naar de aantallen lezers in de afgelopen periode bekeek ik wat 'counters' op de diverse bladzijden van Schrijversinfo. Zo kwam ik - tot mijn schrik - tot de ontdekking dat google helemaal niet verwijst naar de bladzijden die overgezet zijn naar de nieuwe layout en wél volop naar de bladzijden in de oude layout. De vraag is dan of er iets is in die nieuwe layout dat de zoekmachinerobots doet besluiten de bladzijde niet te indexeren. Ergens in de kop staat <meta name="robots" content="noindex,nofollow" />. Ik vermoed dat dat het is en heb er nu, na wat zoeken op diverse sites, neergezet: <meta name="robots" content="all" />. Ik ben benieuwd of dit na een week of wat veschil zal blijken te maken.

Vanmiddag gingen we in Culemborg pa een goed nieuwjaar wensen. Daarmee zaten we plotseling midden in het landelijke nieuws. Op de heenweg kwamen ons al een stuk of vier ME-busjes tegemoet. Toen we bij pa wegreden, zagen we zo'n ME-busje in de wijk staan en door de wijk liepen een heleboel agenten, compleet met een wapenstok van wel een meter lang. Toen we thuis naar het journaal keken, zagen we de straat waar we een half uur daarvoor doorheen reden. In die wijk zijn vannacht de Marokkanen en de Molukkers met elkaar op de vuist gegaan. Het gaat in die wijk - Ter Weijden - al langer mis en nu is het blijkbaar geëscaleerd.

Vanavond schrijf ik de definitieve tekst van mijn column voor het cultureel café van woensdag aanstaande. De organisatie heeft deze week persberichten verstuurd, want in de Rijnpost van de 30e las ik: 'Het Cultureel Café luidt op woensdag 6 januari het nieuwe jaar in met een inleiding van wethouder Jaap Pilon over het culturele leven 2010 in Veenendaal. Mats Beek draagt een column voor.' Dat voordragen is teveel gezegd. Het mooie van column is nou juist dat je hem voor mag lézen. De Veenendaalse Krant maakt het op zijn site nog bonter (en dat zal aanstaande woensdag ook wel in de papieren versie komen): 'Het Cultureel Café luidt op woensdag 6 januari het nieuwe jaar in met een inleiding van wethouder Jaap Pilon over het culturele leven 2010 in Veenendaal. Op zijn eigen humoristische wijze verrast hij de aanwezigen met anekdotes en werpt hij een blik vooruit in de toekomst. Mats Beek draagt een column voor die elke kunst- en cultuurliefhebber zal aanspreken. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door Peter Beurskens en zijn kwartet '4YOU'. Hun repertoire omvat een mix van songs en hits uit de jaren zeventig en tachtig.' Er spreekt vertrouwen uit de aankondiging van mijn column. Inhoudelijk hebben we niets afgesproken. Als ze mij kennen, dan weten ze dat 'kunst en cultuur' voornamelijk uit literatuur zal bestaan.

Overgezet: Bart Moeyaert.

1 bestelling: Leon de Winter, 'Serenade' (scholierenuitgave)

2 januari 2010

Storm - Stef Bos We gingen naar het dorp om schoenen te kopen in de uitverkoop. Druk! En niet geslaagd. Ik ging ook met twee cadeaupasjes naar de Free Recordshop. Die kreeg ik van het NIPO als dank voor het invullen van enquêtes. Ik twijfelde tussen de verzamelbox met DVD's van Harrie Jekkers, de nieuwste show van Herman Finkers en een DVD van een optreden van Stef Bos in 2007 in Antwerpen en Brugge (Storm). Het werd Stef Bos.


Ik had in mijn hoofd zitten dat mijn lezing in de bibliotheek over Piet Paaltjens in maart staat gepland. Maar in mijn agenda staat 9 februari. Dan moet ik nu toch wel echt dingen op papier gaan zetten. De grote lijn zit al wel in mijn hoofd. Ik wil het in drie stukken opdelen:
- Een aantal gedichten bespreken in diverse variaties en vertalingen.
- Het leven van François HaverSchmidt (Leeuwarden/Leiden/Foudgum/Den Helder/Schiedam)
- Wat is er nog te zien in Nederland m.b.t. Paaltjens/Haverschmidt? (nog een keer Leeuwarden/Leiden/Foudgum/Den Helder/Schiedam)

Gerard van Wijk belde vanmiddag om een afspraak te maken voor een interview/artikel in de Veenendaalse Krant over het boekje over schrijvende Veenendalers. Hij zou na 1 januari bellen: een man een man, een woord een woord! Er valt al wel wat interessants te melden over de dingen die ik tot nu toe gevonden heb (de inventarisatie telt al eenendertig A4'tjes) en we willen via de krant mensen oproepen om op de site van Van Kooten te kijken naar die inventarisatie en te controleren of we nog namen (van opa, vader, tante, zus, als die een boek hebben geschreven) missen. Mensen kunnen dan via email die namen doorgeven. Daarna zou de inventarisatie voltooid (maar vast niet compleet) moeten zijn en kan ik aan de definitieve indeling en de interviews beginnen.

De gedichten van de 'Dagkalender van de poëzie 2010' zijn ingevoerd op Schrijversinfo (bij 'gebloemleesd'). Ik ben maar gelijk doorgegaan met dezelfde kalender van 2007. Omdat ik ze vlak na elkaar doorneem, valt me op dat het gedicht 'Lassie' van Tonnus Oosterhoff uit zijn bundel 'Hersenmutor' (2005) in beide dagkalenders staat. In die van 2007 op 8 januari en en die van 2010 op 5 juli. Dat krijg je als je die kalender elk jaar door een andere dichter (of door twee dichters) laat samenstellen. Die gaan natuurlijk niet alle voorgaande kalenders doornemen. In de jaren dat Hans Warren en Mario Molegraaf de kalender samenstelden (1984 - 2002?) is mij nooit de herhaling van een gedicht opgevallen (maar ik weet niet honderd procent zeker dat het nooit gebeurd is).

3 januari 2010

Ik blader door 'Inkt van dizze stad. Groningen in gedichten', gekozen door Reinold Kuipers. Vooral in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog bloeide de literatuur in Groningen! Mensen als Hendrik de Vries, N.E.M. Pareau, Halbo C. Kool, J.C. Noordstar, Ab Visser en A. Marja zorgden daarvoor. Van recentere datum zijn dichters als Gerrit Krol, Remco Ekkers, Driek van Wissen en Henry Hes. Reinold Kuipers zelf is in Groningen geboren, woonde er in zijn jeugd, maar moest voor zijn werk verhuizen naar Amsterdam. Hier bleef hij wonen, ook na zijn pensioen. Hij overleed in 2005 in Amstelveen. Hoewel hij langer buiten dan in Groningen woonde, bleef zijn 'wezenlijke huis' voor zijn gevoel in Groningen. Om dat gevoel duidelijk te maken, citeert hij in zijn voorwoord een emigrant in New York en veel mooier kun je dat gevoel niet omschrijven.

'Happy am I, aber glücklich bin ich nicht.'

Er moet deze week in ieder geval een lijstje op internet komen met de 'schrijvende Veenendalers'. Ik heb besloten een stap verder te gaan en dat lijstje 'klikbaar' te maken en dan in een soort afgeslankte vorm van Schrijversinfo bladzijden over die Veenendalers te maken. Dan kunnen mensen als ze willen reageren eerst zien wat ik al over ze of hun familielid weet. Het is wel twee avonden werk (minimaal), maar dat heb ik er wel voor over. Op de startpagina van Schrijversinfo heb ik een link 'Veenendaal' opgenomen. Die staat ook op al die Veense bladzijden, maar niet op de rest.

2 bestellingen: 3 bulkboeken (Nescio, Komrij, Zwagerman), René Stoute, 'Het grimmig genieten'.

4 januari 2010

Ik merk dat ik (ook) digitaal begin af te haken. Via de mail krijg ik verzoeken om mee te doen op Linkdln (daar heb ik ja op gezegd, maar de exacte gang van zaken ontgaat me) en vanochtend mailt een leerling dat ze 'wants to keep up with me on twitter'. Als ik al zou willen, zou ik niet weten waar ik de tijd vandaan moet halen om dat ook nog eens allemaal bij te houden. Voorlopig maar tot hier dus, en verder even niet.

Een studiedag vandaag. Leuk voor de leerlingen; die hebben een dag extra kerstvakantie. Dit klinkt wat sceptisch, dat klopt, want ik heb het niet zo op dit soort studiedagen. Het is vaak een grote investering (in aantal uren van de deelnemers) en een verhoudingsgewijs magere opbrengst. Vandaag viel dat nog wel mee gelukkig. 's Morgens hebben we binnen de sectie afspraken gemaakt over een verbetering van het begrijpend lezen en vooral van het samenvatten. Daar heb ik wel vertrouwen in. 's Middags hadden we een scholing over een betere opzet en indeling van de toetsen. Daar zou wat uit kunnen komen, als iedereen het geleerde ook echt in praktijk gaat brengen.

Nieuwjaarsreceptie van de gemeente vanavond. In theater De Lampegiet, omdat er een nieuwjaarsconcert aan gekoppeld is. De receptie was opvallend drukker dan de vorige jaren. De enige reden die ik kan bedenken is dat er over een week of acht verkiezingen zijn. Er waren in ieder geval veel meer gemeenteraadsleden dan vorig jaar.

3 bestellingen: I.S. Toergenjev, 'Brieven', B.A. Sijes, 'De razzia van Rotterdam 10-11 november 1944', knipsels Helene Weijel.

5 januari 2010

'Trouw' verzamelt voor gedichtendag 2010 regionale gedichten. Onder de kop 'Dicht in de buurt' kan iedereen een gedicht over zijn of haar woonplaats (of over een willekeurige favoriete plek in Nederland) op de site zetten. Op een kaart van Nederland kan iedereen die gedichten dan opzoeken. Tijdens gedichtendag zal er een bundel met de gedichten verschijnen. Een leuk initiatief!
Over Veenendaal staan er nu twee gedichten. Coby Poelman-Duisterwinkel (een Groningse dichteres) maakte voor een Dorcas-aktie een gedicht over 'Het Oekraïnehuis' en Christiaan Abbing (docent in Ede, woont hij in Veenendaal?) schreef een ollekebolleke over het Kees Stipplein:

Veenendaals Brouwerspoort:
Grootsteedse inbreiding!
Woningen, winkels, een
Gracht en een plein

Cultureel centrum, voor
Stadsdichterswedstrijden
Dient u allicht op dat
Stipplein te zijn

6 januari 2010

Twee bijeenkomsten vanavond: de nieuwjaarsreceptie van de PvdA en het Cultureel Café. Omdat PvdA-Veenendaal vorig jaar de provinciale afdeling van het jaar was, was onze nieuwjaarsreceptie nu samen met die van de provincie in Veenendaal. Daarom was het er behoorlijk druk. Ik had al 'ja' gezegd op de vraag of ik een column voor het Cultureel Café wilde schrijven toen ik me realiseerde dat vanavond ook die nieuwjaarsreceptie was. Daarom heb ik het gecombineerd en het bestuur aangeboden de column daar ook voor te lezen. Geschreven had ik hem toch al. Ik was van 19.30 tot 20.30 uur op de receptie en ging daarna naar het Cultureel Café. Vorig jaar las ik daar ook een column, daarom werd ik nu aangekondigd als 'stadscolumnist', overdreven, maar stiekem toch wel leuk. De column:

Goedenavond dames en heren. Uiteraard wens ik u allen vanaf deze plek een goed en gezond 2010 toe. Een column op een avond als deze moet wel een zekere nieuwjaarsmelancholie in zich hebben. Een blik achteruit en een blik vooruit. Om maar – anders dan u wellicht verwacht – met vooruit te beginnen: In maart zijn er lokale verkiezingen. Er wordt weer van u en mij verwacht dat we onze democratische plicht doen. Het lijkt logisch, maar een aantal gebeurtenissen in het afgelopen jaar heeft mij aan die democratie doen twijfelen. Zo doen twijfelen, dat ik me af ben gaan vragen: weet ik eigenlijk wel wat democratie is?

In zo’n geval kan bij mij de literatuur altijd uitkomst bieden. Wat is democratie volgens onze auteurs? Ik heb er vier schrijvers op na gelezen. Multatuli zegt in zijn Ideeën, eerste bundel, idee 7:

Het beslissen by meerderheid van stemmen is 't recht van de sterkste in der minne.
Het beduidt: áls we vochten zouden wij winnen... laat ons 't vechten overslaan.
Dit stelsel leidt dus niet zozeer tot waarheid als tot rust.

Alexander Pola weet dat in Mengvoer nog iets preciezer te zeggen:

Men beschouwt de democratie als het hoogste goed,
omdat men liever omver wordt geluld dan geslagen.

En in dezelfde aforismenbundel zegt hij:

Een democratie functioneert pas goed als die omschreven kan worden als 'Het recht van de sterkste argumenten'.

Rogi Wieg heeft in Liefde is een zwaar beroep een verrassende kijk op democratie

Een van de grote verworvenheden van het communisme is het niet-vals zingen door kinderen.
Een democratisch land herken je zo: vraag aan een willekeurig kind op straat iets voor je te zingen.
Als het vals zingt, weet je het: je bent in een democratie beland.

En als lid van het Buddingh’ Genootschap sluit ik dit rijtje uiteraard af met C. Buddingh’, die in zijn Dagboeknotities zegt:

Zelfs de democraten zijn niet bij machte mij aan de democratie te doen twijfelen.

Toch heeft een Veenendaalse gebeurtenis mij aan het twijfelen gebracht en ik neem u graag even mee in mijn twijfel: Mag een overduidelijk anti-democratische club haar vergadering in Veenendaal houden. Ik lees u een krantenbericht voor van 13 december, dus drie weken geleden:

Een bijeenkomst op zaterdag van de Belgische extreem-rechtse partij Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) in het Nederlandse Veenendaal is op het laatste moment afgelast. De verhuurder zag de politieke activiteit in zijn gebouw niet zitten en zegde het contract op, zo meldde hij zaterdag.
Het Belgische N-SA had bij een speeltuinvereniging in Veenendaal een zaaltje gehuurd om te vergaderen. De partij zou haar Nederlandse achterban willen uitbreiden. Vrijdag ontdekte de linkse actiegroep AntiFascistische Aktie dat de N-SA in Veenendaal ging samenkomen. De groep pleegde een telefoontje naar de verhuurder om de bijeenkomst te voorkomen.


Moet je nu vinden dat iedereen het recht heeft om te vergaderen? Of moet je dit soort zaken proberen te weren? En waarom komt zo’n Belgische partij nou juist naar Veenendaal? Rare jongens met rare ideeën hebben de neiging Veenendaal als podium te kiezen. We herinneren ons nog dominee Dorenbos die midden jaren tachtig de Nieuwe Revue en de Panorama demonstratief op de Markt wilde verbranden. Waarom nou juist in Veenendaal?
De burgemeester doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de verhuurders van zaaltjes. Dan ben je overgeleverd aan willekeur.
Het in tweede instantie weigeren je zaaltje te verhuren voor een politieke vergadering is in Veenendaal overigens niet nieuw. Het zit in mijn herinnering gebeiteld dat we met de Partij van de Arbeid een verkiezingsbijeenkomst wilden houden in een zaaltje boven de Passage. Eigenaar Careltje van de Corner had de afspraken daarvoor met ons gemaakt, maar wilde – waarschijnlijk onder druk van vrienden of familieleden - op het laatste moment zijn zaaltje niet meer aan ons verhuren. De uitnodigingen waren al gedrukt. Nu zal ik de laatste zijn om de PvdA met de N-SA te vergelijken, maar het maakt de afweging voor mij wel een stuk lastiger. Waarom vind ik dat wij wel moeten kunnen vergaderen en zij niet. Ik kom er niet goed uit.

Een andere vraag: Welke zaaltjes komen in Veenendaal in aanmerking voor zo’n extreem rechtse N-SA-vergadering?

Er kan meer dan ik gedacht had. Zo’n zaaltje van een speeltuin is misschien wel symbolisch juist voor een dergelijke club. Binnen diezelfde symboliek zijn er meer ruimtes beschikbaar:
- De Veenendaalhal, daar wordt vaker rommel bij elkaar gebracht.
- De ruimte van Buitenzorg aan het Ruisseveen, aan de verstandelijke vermogens van die N-SA-jongens mag worden getwijfeld.
- Het Clubhuis van de Veense ijsbaan, die doen ook niets liever dan de boel blank zetten.

Nee, democratie is niet iets makkelijks. Kijk eens naar het referendum in Zwitserland. Lang is het Zwitserse model ons voorgehouden als het toppunt van democratie. We hebben nu gezien waar dat toe kan leiden. De stem van het volk / Het gesundes Volksempfinden heeft daar gesproken. Ook de Zwitsers mogen wat mij betreft in Veenendaal geen zaaltje meer huren. Joop Visser zong in 2003 al over Zwitserland. Hij had de Zwitsers toen al door:

Het stinkt in Zwitserland
Het stinkt in Zwitserland
Het stinkt in Zwitserland helaas
En niet alleen naar kaas

En u weet dat in Zwitserland meerdere talen worden gesproken, dus zong Visser ook:

Ça pue en Suisse
Ça pue en Suisse
Ça pue en Suisse, dommage
Ça pue en Suisse
Ça pue en Suisse
Et plus que le fromage

én

Es stinkt ja in der Schweiz
Es stinkt was kann das wesen
Es stinkt ja in der Schweiz
Und nicht nur von dem Käse

En via democratie, Zwitserland en een liedtekst van Joop Visser kom ik dan toch weer bij de literatuur uit: Eind november 2009 kocht ik op een boekenveiling een kavel poëzie uit de eerste helft van de vorige eeuw. Ik laat me graag verrassen door de voor mij onbekende dichters die uit zo’n doos boeken tevoorschijn komen.Deze keer was dat het boek ‘Late verzen’ uit 1941 van de dichter Jac. B. Besançon die leefde van 1873 tot 1943. Die jaartallen zijn ook zo’n beetje het enige dat er over de beste man op internet te vinden is. Die Besançon had een voorspellende gave. Al in 1941 schreef hij over Geert Wilders! Op bladzijde 20 staat het gedicht ‘Wilderswil’. Ik heb het boek meegebracht, anders gaat u het niet geloven. Het woord ‘Wilderswil’ komt in de dikke Van Dale niet voor. Ik heb het voor u nagekeken. ‘Wilderswil’ kan dus niet anders betekenen dan ‘de wil van Wilders’. En dat wist deze dichter Besançon dus al in 1941 te voorspellen. Besançon kan niet anders dan de Nederlandse Nostradamus zijn! Ik lees u het gedicht

Wilderswil

Wij dronken melk uit porceleinen glazen
Op 't smetloos witte, Zwitsersch bergbalkon.
Over de weiden gleden zilvren wazen
En toppen sneeuwden in de morgenzon.

Er zeeg in ons een teere malschheid neder,
Die met haar glans langs elken rimpel streek.
Het effen meer kaatste den hemel weder,
Die vredig in zijn eigen diepte keek.

Er was in ons een pijnlijk zoet verbazen,
Dat 's werelds rust zoo zuiver wezen kon.
Dien ijlen morgen, toen we uit blanke glazen
Gods vrede dronken op het wit balkon.

Blijkbaar is Geert Wilders deze kerstvakantie in Zwitserland geweest. Dat is natuurlijk niet zo verwonderlijk. Hij kan van de Zwitsers nog wat leren met hun volksstemming. De melk in de eerste regel is al wit en ook het besneeuwde balkon in regel twee is wit. Dat is Wilders' ultieme natte droom. Het toppunt van witheid, dat in de laatste twee regels van het gedicht nog eens herhaald wordt. Nu in de voorlaatste regel aangevuld met het woord blank. Geen wonder dat dit 'Wilderswil' is. De woorden 'teere' en 'vredig' in de tweede strofe geven zijn Zwitserse rust en tevredenheid weer. En nu maar hopen dat Wilderswil geen wet wordt.

En al twijfelen we dan misschien soms aan de democratie. Toch maar gaan stemmen op 3 maart!

1 bestelling: Leo Vroman, 'Psalmen en andere gedichten'.

7 januari 2010

Vanmiddag was Gerard van Wijk van de Veenendaalse krant bij mij thuis voor een interview. Hij bracht ook een fotograaf mee. We hadden een prettig en geanimeerd gesprek, over veel meer dan alleen schrijvende Veenendalers trouwens. Ik ben benieuwd wat hij er in de krant van maakt. Vanavond heb ik hard doorgewerkt aan het overzicht van die schrijvende Veenendalers op Schrijversinfo. Verrassend waren voor mezelf (al zoekend bij o.a. de Koninklijke Bibliotheek) Daan van der Kaaden (heeft ook boeken van Enid Blyton vertaald) en Diny v.d. Lustgraaf (illustreerde kinderboeken en schreef veel hobbyboeken). Ik ben gevorderd tot Jan Offringa. Dat betekent dat tweederde van de schrijvers erop staat.

De tv-zender Cultura heeft een Annie M.G. Schmidtweek. Er komen fragmenten van allerlei documentaires, interviews en series langs. Bijzonder interessant.

4 bestellingen: Bulkboek Remco Campert, 'Alle dagen feest', Henriëtte van Eyk, 'De spookdiligence', Henriëtte van Eyk, 'De jacht op de spiegel', Arthur van Schendel, 'Angiolino en de lente', Marnix Gijsen, 'Lucinda en de lotoseter', Adriaan van der Veen, 'Het wilde feest', Adriaan van der Veen, 'Spelen in het donker', Alfred Kossmann, 'De misdaad', Simon Vestdijk en Henriëtte van Eyk, 'Avontuur met Titia', Ed. Hoornik, 'Verhalend proza', Yvonne Keuls, 'De koperen tuin', De nieuwe taalgids, jaargang 72, nummer 5, S. Vestdijk, 'Narcissus op vrijersvoeten', CD: 'Nederlands cabaret', F. van der Goes, 'Marx of Christus: verslag van het openbaar debat, gehouden op donderdag 22 maart 1906, tusschen de heeren F. van der Goes, privaat-docent aan de Gemeente-universiteit te Amsterdam en Ds. R J W Rudolph'.

8 januari 2010

Een mailtje van de bibliotheek: Voor de voorstelling 'Piet Paaltjens' in De Lampegiet zijn maar enkele tientallen kaarten verkocht (in de voorverkoop/abonnementensfeer) en voor mijn lezing over Piet Paaltjens en de workshop van de theaterdeskundige zijn maar twee kaarten verkocht. Ze hebben dan ook besloten dat de lezing en de workshop niet door gaan. Jammer, want ik had in de voorbereiding al heel wat tijd en geld (aanschaf boeken, overnachting in de Piet Paaltjenspastorie) gestopt. Aan de andere kant heb ik aan die boeken en die overnachting ook mijn eigen plezier gehad. Bovendien had ik de komende weken nog wel een paar avonden werk gehad aan het definitief in elkaar zetten van de lezing. Die tijd kan ik dan mooi aan het boek over schrijvende Veenendalers besteden. Niet zeuren en er de positieve kant van inzien!

Een positieve reactie in de Veenendaalse krant over het voorstel van de straatnaamcommissie voor een 'Joop den Uylhof':

Veenendaal kent wel straatnamen die herinneren aan protestants-christelijke politici. Maar sociaaldemocratische politici van naam ontbraken tot nu toe. Er werden wel eens ideeën geopperd, maar de weerstand ertegen was te groot of het kwam er gewoon niet van. Daar is nu eindelijk verandering in gekomen. Op advies van de commissie straatnaamgeving heeft het college twee straten vernoemd naar voormalige PvdA-premiers: Willem Drees sr. (1886-1988) en Joop den Uyl (1919-1987).
Eind vorig jaar werd bekend dat in de te verbouwen Binnenronde een Willem Dreeshof komt en nu is voor een straat in dezelfde omgeving gekozen voor het Joop den Uylhof. De naamgeving sluit aan op straatnamen in het Franse Gat, die in hoofdzaak zijn vernoemd naar politici van de voormalige partijen AR en CHU (thans CDA).


Vanavond heb ik de organisatie van de boekenmarkten definitief overgedragen aan dhr. Helder. Ik ben bij hem thuis op de koffie geweest en heb de belangrijke gegevens (adressen, indeling markt, vorige vergunningen e.d.) aan hem doorgegeven. Hij organiseert zelf meer boekenmarkten, dus dat komt wel goed. De continuïteit is gewaarborgd en ik heb die stress niet meer.

Vanavond de eerste reactie via de mail op de bladzijden op Schrijversinfo over de Veenendaalse schrijvers! Ik had Edgar Kruining geschreven, maar dat moet Edgar Kruyning zijn. Hij schreef o.a. 'Balans vinden in jezelf'. Met die gegevens vond ik bij de KB nog drie andere boeken van hem.

9 januari 2010

Gehoord bij de C1000 vanmiddag:

Meneer A: 'Koud is het, hè?'
Meneer B. 'Ja, dat komt door de winter.'
Meneer A: 'Dat denk ik ook , ja.'

Geleerd bij de C1000 vanmiddag: Antiflu zuigtabletten liggen niet bij de medicijnen, maar bij de snoepjes.

Ria mailt dat ze een collectors-item voor me in de aanbieding heeft. Kaartjes voor een lezing over Piet Paaltjens!

De bladzijde voor Schrijversinfo over Schrijvende Veenendalers is af. En op tijd. Nu ben ik heel benieuwd naar reacties n.a.v. het nog te verschijnen artikel in de Veenendaalse Krant.

2 bestellingen: Helen Knopper, 'Een onfatsoenlijk afscheid', Godfried Bomans, 'Pim. Frits en Ida, deel 3'.

10 januari 2010

Het Perzisch kleed ligt op zijn kop in de sneeuw in de achtertuin. Lidy heeft zich wijs laten maken dat het kleed daar schoon van wordt. Er zal best wat vuil in de sneeuw trekken, maar zou het 's zomers op het gras en in de zon niet net zo schoon worden? Het heeft één voordeel. Nu zien we weer dat het zonder dat kleed in de voorkamer veel ruimer oogt. Maar dat worden we nooit eens.

Een pijnlijke vergissing. De rode streep onder 'Weblog' boven aan deze bladzijde geeft aan dat u in dat gedeelte van Schrijversinfo bent. Ik heb het gedeelte over 'Veenendaal' toegevoegd, maar ben vergeten te zorgen dat 'Veenendaal' rood onderstreept is als iemand in dat gedeelte bezig is. Dat was ergens in de afgelopen week één actie geweest, maar nu moet ik het op al die bladzijden apart doen. daar gaan weer twee uur.

Vanmiddag voor de zoveelste keer de oprit (oude Veenendalers zeggen 'de dam') sneeuwvrij gemaakt. De eerste keer is dat nog grappig om te doen. Daarna is het gewoon werk. En geen leuk werk.

Poster Laagland
Vanmiddag ging ik met Martijn naar 'Laagland' in De Lampegiet. Een programma van Leo Blokhuis (de popprofessor van Matthijs van Nieuwkerk), Ricky Koole (zangeres en partner van Blokhuis) en een vierkoppige band.
Hij vertelt en laat muziek horen. Zij vertelt en zingt. Het geheel in een prettige afwisseling. Ruim twee uur, zonder pauze (waardoor mensen gaan lopen, waarschijnlijk richting toilet - heel storend).
In de verwachting dat er na afloop gesigneerd zou worden (tip van Martijn) nam ik 'Het Plaatjesboek' mee. Dat kreeg ik vorig jaar van Wim. Hij signeerde inderdaad. Daarbij vertelde hij me dat mensen hem de aandacht in dit programma voor Radiohead kwalijk namen. Hij wil niet alleen het publiek 'pleasen' met CSN&Y. Ik heb niks met de herrie die hij liet horen, maar het was wel echt en paste in zijn verhaal. Omdat ik het te signeren boek gelezen heb, verwijt ik Blokhuis wat anders. Een deel van zijn verhaal van vanmiddag (over Arthur Alexander en zijn door Beatles, Stones en Presley gezongen nummers) kende ik al uit dit boek. Hij schreef dat al in 2007. Hij maakt er zich zo wel een beetje makkelijk van af. Maar buiten dat: een heerlijke middag.
Het Plaatjesboek Handtekening Leo Blokhuis

 

Overgezet: Gerard Reve, Kees Stip, Kees Stip-tentoonstelling (omdat die ook op de 'Veenendaalbladzijde' staan. Dan is de layout daar in ieder geval allemaal hetzelfde. Ik heb er ook de kop 'Veenendaal' bovengezet, maar dan niet onderstreept. Men is in het onderdeel 'Bibliografieën', maar kan nu wel direct doorklikken naar 'Veenendaal')

1 bestelling: 'Boekenpost 32'.

11 januari 2010

Vannacht is er op school een verwarmingsleiding geknapt. De hele mediatheek stond onder water. En wat beroerder is: de verwarming deed het dus niet. De leerlingen zaten de eerste uren met jassen aan in de les. Gelukkig was het rond de kleine pauze weer verholpen. Het was net niet nodig de leerlingen naar huis te sturen.

Nu de Veense schrijvers online staan en de lezing over Piet Paaltjens niet door gaat, heb ik ineens tijd over. Ik heb dit weekend - gewoon voor mijn lol - zitten lezen in 'De vrouw die met vuur speelde' van Stieg Larsson. En vandaag een poosje in 'Mijn leven als hond' van Martin Bril. Op blz. 55 van dat laatste boek staat:

In een weiland bij Terwispel zag ik een ooievaar lopen. Weet u waar Terwispel ligt? Ik wel. Atte Jongstra ook, de schrijver, die komt ervandaan. Maar of hij er wel eens een ooievaar in het weiland heeft gezien, weet ik niet. In zijn werk heeft hij er nooit melding van gemaakt. Misschien wemelt het daar bij Terwispel (tussen Beetsterzwaag en Gorredijk) wel van de ooievaars en heeft Jongstra het er daarom nooit over. Ja, je weet het niet.

Naar aanleiding van die zin heb ik de Schrijversinfobladzijde over Atte Jongstra overgezet.

Nieuw op Schrijversinfo: A. Viruly.

1 bestelling: knipsels Jean Dulieu, Ramses Shaffy, Boudewijn de Groot, Willie van der Heide, Toon Hermans, Marten Toonder, tijdschrift 'Hendrick de Keyser'.

12 januari 2010

Ik krijg volgende maand de gelegenheid om (na dertig jaar) iets te doen met mijn diploma godsdienstleraar. De brugklassen gaan in februari een project doen en in dat project zitten workshops over de wereldgodsdiensten. Ik geef de workshop 'Christendom'.

De eerste reacties op de Veense schrijvers komen binnen. De bladzijde over Kees-Willem Bruggeman is aangevuld en die over zijn moeder, kinderboekenauteur Joke Bruggeman is toegevoegd. Zij schreef o.a. enkele kinderboeken over het fictieve plaatsje Broosmolen:

Broosmolen krijgt bezoek

Vanavond is de aftrap voor de verkiezingscampagne van de PvdA. Ik ben beschikbaar voor losse klussen (een keer achter een marktkraam, folderen) en ik ben lid van de communicatiecommissie, vooral om hier en daar mee te schrijven en om te zorgen dat er geen taalfouten in het materiaal zitten.

1 bestelling: Jacoba van Velde, 'De grote zaal'.

13 januari 2010

In drie klassen boekverslagen vandaag. Als ze hard aan het werk zijn, is het wel lekker dat dat kleine laptopje in mijn tas past. Ik heb de lijst van 'terugkomers' tijdens zo'n les uit kunnen typen. In één klas meldde zich een leerling zonder boek. Hij had ook geen boek gelezen. Als reden gaf hij op dat hij zijn bibliotheekpasje kwijt is. Dat is natuurlijk geen argument! Al weken staat er in de werkwijzer: 'Lees je boek'. Dan moet je niet in de les van het boekverslag zelf met zoiets aankomen. Daar waren andere en eerdere oplossingen voor geweest. Ik kan niet anders dan hem een één geven.

Een mailtje van een leerling. Judith van Ravenswaaij heeft me in dit weblog op een foutje betrapt. Dat krijg je als je heel kritisch bent op je leerlingen: dan zijn ze -als de de kans krijgen - ook kritisch op jou: ''De vrouw die met vuur speelde' is volgens mij niet van Stig Larsson, maar van Stieg Larsson. Ik weet het niet zeker dus ren even naar beneden, want mijn vader heeft ze ook alledrie. Vandaar. Yes, yes, ik heb gelijk! Ik heb u op een fout betrapt!'.

Bert is tussen kerst en oud en nieuw naar Leipzig geweest. Hij bezocht daar Colditz. Een beroemd kasteel/gevangenenkamp voor officieren in Nazi-Duitsland. Ik moet daarbij onmiddellijk aan de televisieserie over Colditz denken (uitgezonden tussen 1972 en 1974 - lees ik op Wikipedia. Bijna veertig jaar geleden !!). Die serie ging vooral over de Britse officieren die er zaten en probeerden te ontsnappen. Er zaten ook Nederlanders en de eerste succesvolle ontsnappingen waren van Nederlanders! Bert fotografeerde wat nagemaakte identiteitspapieren die men bij zo'n ontsnapping bij zich had. Papieren met de naam Van Maanen en de plaatsnamen Veenendaal en Amerongen. Men moet kennis van zaken hebben gehad, want er wonen nogal wat Van Manens in deze regio.

Identiteitsbewijs Colditz

In de Veenendaalse Krant staat een uitgebreid artikel n.a.v. het interview van vorige week donderdag. Een mooie foto tussen de boeken in de garage en een duidelijke omschrijving van de bedoeling van het jubileumboek voor Van Kooten. De reacties stromen via de mail binnen. Aanvullende informatie over Veense schrijvers en ook direct al nieuwe namen:
- J.C. Doornebal
- Willy Haalboom Kersseboom
- Annemarie van der Meer
- Jos van der Helm
- Iz. Kok

1 bestelling: 2 x Bernlef.

14 januari 2010

Ook vandaag stromen de mails met aanvullingen en verbeteringen voor de 'Veense schrijvers' binnen. Ook nog ontbrekende schrijvers dienen zich aan:
- Theo de Ruiter
- Jan Beerten
- Cees van Rijswijk

Ontroerend is het mailtje van de vrouw van een overleden schrijver. Ik noem de naam hier niet, maar citeer wel enkele zinnen: 'Vanmorgen las ik in de Veenendaalse Krant over uw voornemen een boek uit te geven over Veenendaalse schrijvers. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik meteen gekeken of de naam van mijn overleden man vermeld wordt. Ik verwachtte het niet, maar het is wel zo. Dank u wel. Als het bij iedere betrokkene zoveel emoties oproept als bij mij dan maakt u heel wat los. Dit bedoel ik positief, want er is niets ergers dan vergeten worden.'

Tygo liep vandaag zijn eerste stapjes 'los'. Het zat eraan te komen, want hij stond al heel stevig los en hij liep al achter een karretje of een stoel (dat ziet eruit als leren schaatsen) door de hele kamer.

1 bestelling: S. van Adelberg, J.N. van Ditmarsch e.a., 'De Amersfoortse kerken, kloosters, kapellen en synagoge en hun geschiedenis tot omstreeks 1859'.

15 januari 2010

Ook vandaag weer diverse reacties van en over 'Veense schrijvers'. Het is heel aardig om te zien wat je zo losmaakt. Het gevolg is wel dat ik druk ben met het invoeren van de nieuwe informatie én dus aan dit weblog even minder toekom. Nieuwe schrijvers:
- H. Schipper
- Evert G. Davelaar

Albert van Kooten was ook goed te spreken over het artikel in de Veenendaalse Krant. Ik was vanavond even in de winkel om mijn kaartje voor aanstaande woensdag op te halen: een schrijversavond met Nop Maas, over zijn Gerard Revebiografie. Ik ben heel benieuwd wat hij over Reves Veenendaalse jaren te melden heeft.

Ik kocht van de uitverkooptafel:
- Rik Valkenburg, Daar krijg je geen tabak van. Geschiedenis van de sigarenindustrie in Veenendaal
- Arjan Visser, De tien geboden
- J. Rentes de Carvalho, Gods toorn over Nederland
- Rob Schouten, Apenlier

Cytologie

Een volle zaal met allemaal genieters,
op straat Jan Lul vragen naar politiek
- had het eencellige naar nooit gescheiden!
Maar 't is te laat en van wat zo moet wezen
steekt ook de dichter mooi ziek in zijn vel.

(Rob Schouten, Apenlier, blz. 51)

3 bestellingen: Patricia Wentworth, 'Het vonnis is geveld', Voltaire, 'Candide of de blijmoedige levensbeschouwing', Rudy Kousbroek (voorwoord), 'De kleur van het verleden , 'Les Archives de la Planète', een keuze uit de Collections Albert Kahn'.

16 januari 2010

Eergisteren kreeg ik een mailtje met zoveel tips en opmerkingen over Veense schrijvers dat ik die in de grote hoevellheid mailtjes even opzij heb gelegd. Vandaag ga ik daar mee verder. Nieuwe schrijvers, o.a. uit dat mailtje:
- Frans Mallan (dominee, o.a. in Veenendaal. Leeft hij nog?)
- Constant van den Heuvel (docent geschiedenis op het Ichthus College. Schreef een bijdrage over Rik Valkenburg voor de bundel 'Markante Veenendalers')
- G. van Merkerk (schreef boeken voor technische scholen)
- G.A. van de Broek (schreef boeken voor technische scholen. Ik kan geen titels van die boeken vinden)
- Arja van Velzen-Wijnen (Ik vond op internet dat ze 6 jaar als onderwijzeres in Veenendaal gewerkt heeft. Er stond een telefoonnummer bij. Ik heb haar opgebeld en ja, ze heeft ook in Veenendaal gewoond in die tijd. De school was Het Grote Erf)
- M.H. Karels-Meeuse (dochter van C.J. Meeuse. Ze schreef kinderboeken)
- P.D.J. Buijs (dominee in de Pniëlkerk geweest. Ik kan weinig over hem vinden)
- Gert de Man (Zestig jaar tafeltennis in Veenendaal : tafeltennisvereniging SKF 1949-2009, met anderen)
- Henk Brouwer (Zestig jaar tafeltennis in Veenendaal : tafeltennisvereniging SKF 1949-2009, met anderen)
- Wilfred Berkhof (Zestig jaar tafeltennis in Veenendaal : tafeltennisvereniging SKF 1949-2009, met anderen)

Als je je afvraagt wat de zin van het leven is, ga je ervan uit dat er een zin is.
En als je dan, zoals ik, na 52 jaar opletten tot de conclusie komt
dat de vraag zinledig is omdat de zin er niet is,
kan dat een behoorlijke domper zijn.

(Midas Dekkers, in 'De Tien Geboden', blz. 8)

2 bestellingen: Marin Sorescu, 'Gedichten', Guus Berkien, 'Devon/Cornwall'.

17 januari 2010

Het wegsmelten van de sneeuw geeft betrekkelijk weinig troep. Ik herinner me van vroeger wel smurrie van wegsmeltende sneeuw, maar die had er dan blijkbaar minder lang gelegen.

Tussen luiersen lease-auto Op de bladzijden over Veense Schrijvers heb ik de bijdragen aan de twee delen 'Geschiedenis van Veenendaal' vermeld. Mensen die alleen een bijdrage in zo'n boek op hun naam hebben staan, ga ik straks niet in het boek opnemen. Bij anderen is het echter een aardige aanvulling.
Er komen nog mailtjes n.a.v. het artikel in de Veenendaalse Krant binnen, maar het wordt minder. Ik had ook op een dag of vijf gerekend. Daarna zal in de meeste huishoudens zo'n krant in de oud papierkliko verdwenen zijn. Vandaag gaf iemand de naam van Wilma van Hoeflaken door. Ik herinner me haar van vroeger (jaren '70/'80). Een linkse/feministische meid. Ze had nog een tijdje een relatie met Jan Hoedeman (in de alfabetische lijst staat ze weer netjes naast hem, achter hem zelfs). Ze is freelancer en is haar achtergrond trouw gebleven met boeken als 'Het moederbedrijf: praktische tips voor thuiswerkende moeders' en 'Tussen luiers en lease-auto: kind & carrière: alle mogelijkheden op een rij'.

Er is een nieuw boek met 'zeer korte verhalen' van A.L. Snijders uit: 'Vijf bijlen'. Dat is een boek dat ik wel zou willen kopen, maar de prijs houdt me tegen: € 44,50. In de Gelderlander wordt een laatste zin van één van die ZKV's geciteerd:

Ik denk aan mijn dode moeder, wat zou er van haar geworden zijn.

Er liggen van vier B2-klassen boekverslagen. Vandaag keek ik die van B2e na. Zij lazen (nog niet compleet, er waren zieken):
- Annemarie Bon, Oppassen
- Klaas Bond, Geesten
- Elle van den Bogaart, Vermist
- Elle van den Bogaart, De gele scooter
- Caja Cazemier, Te snel
- Bies van Ede, De meesterdief
- Pieter Feller, Chatgevaar
- Peter van Gestel, Die dag aan zee
- Karen de Groot, Geheime visite
- Evert Hartman, Oorlog zonder vrienden
- Joost Heyink, Loverboy & girl
- Theo Hoogstraten, Het oog van de duivel
- Theo Hoogstraten, Tussen twee vuren
- Rom Molemaker, Een gang met gele deuren
- Bart Moeyaert, Wespennest
- Mirjam Mous, Fluisterwater
- Jan Terlouw, Eigen rechter
- Ellen Tijsinger, Kaper op de vlucht
- Marc van Velzen, Jongleren
- Helen Vreeswijk, Overdosis
- Mel Wallis de Vries, Uitgespeeld
- Jan de Zanger, Desnoods met geweld

1 bestelling: Tip Marugg, 'Weekendpelgrimage', Frank Martinus Arion, 'Dubbelspel', Boeli van Leeuwen, 'Rots der struikeling'.

18 januari 2010

Deze maand bestaat 'Raban' alweer tien jaar. In 2000 nog met alleen maar dozen in de garage. Het ziet er nu allemaal wat georganiseerder uit, maar het blijft natuurlijk een veredelde vorm van winkeltje spelen. Het belangrijkste is dat ik er plezier aan beleef. Los daarvan is het altijd prettig als een hobby zichzelf financieel bedruipt. Ik heb overwogen om t.g.v. dat tienjarig bestaan iets te doen als '10% korting op alle aankopen boven de € 10,00. Misschien doe ik dat nog in de 10e maand van 2010. Daarnaast wil ik een keer met het hele gezin ergens gaan eten op kosten van Raban. Voor alle hand- en spandiensten die ze in die tien jaar hebben verricht.
Het is opmerkelijk dat er in die tien jaar nog nooit een bestelling niet is aangekomen (misschien kan ik dat beter niet opschrijven, het is de duivel verzoeken). Een paar keer leek het mis te gaan, maar het is steeds weer goed gekomen. Vorige week mailde iemand dat zijn bestelling er nog niet was (een boek van € 25,00). Ik kon aan de hand van de code op de pakketzegel achterhalen dat het boek wél in behandeling was genomen door TNT. Die codes heb ik de klant gemaild. Vandaag mailt hij terug: het boek was bij de buren afgegeven!

Alweer een stapel boekverslagen af. B2c las:
- Elle van den Bogaart, De gele scooter
- Elle van den Bogaart, Prooi
- Khalid Boudou, Pizzamaffia
- Caja Cazemier, Te snel (2x)
- Bobje Goudsmit, De stalker
- Evert Hartman, Oorlog zonder vrienden
- Evert Hartman, De voorspelling (2x)
- Theo Hoogstraten, Blind date (2x)
- Gonneke Huizing, 4love
- Theo Henk Streng, Uitgebroken
- Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas (2x)
- Carry Slee, Pijnstillers
- Jan Terlouw, Koning van Katoren (2x)
- Jan Terlouw, Oorlogswinter (2x)
- Ellen Tijsinger, Speurtoch naar 't verleden
- Simone van der Vlugt, Schijndood

In het verslag over 'Pizzamaffia' lees ik:

'Ook heeft zijn vader reuma en een pizzaria.'

Een prachtig voorbeeld van een 'zeugma', een stijlfiguur (meer een stijlfout) waarbij een werkwoord of bijvoeglijk naamwoord twee andere woordgroepen verbindt, terwijl dat woord in relatie tot de beide zinsneden een andere functie vervult (zegt wikipedia). Het effect is vaak onbedoeld grappig, al worden er ook wel bewust grappen gemaakt met deze constructie. In het laatste geval bouwt de spreker of schrijver zijn zin (vaak ingewikkeld) op met het doel een "krom" effect te bereiken. Maar deze leerling zal het onbedoeld hebben gedaan.

Gerard Davelaar groeide op in Veenendaal en wil dat weten. Op zijn weblog 'Veens lawaai' haalt hij herinneringen aan zijn jeugd op. Ik mailde hem om tips een aanvullingen over Veense schrijvers. Hij kwam met de aanvullingen Mik Thoomes, Daan Thoomes en Jan de Boer. Met name de laatste is een aangename verrassing. Jan de Boer schrijft geen boeken. Hij maakt boeken, of meer precies: boekomslagen. En is daarmee uitermate succesvol. Hij kon wel eens de Veenendaler zijn van wie in de Nederlande boekwinkels de meeste producten te vinden zijn!

1 bestelling: Machado de Assis, 'Dom Casmurro'.

19 januari 2010

Eén van de mooiste liedjes die Willem Wilmink schreef is 'Achterlangs'. Het werd gezongen door Herman van Veen. Met name de eerste strofe is in zijn eenvoud van een verpletterende schoonheid:

De meeste treinen rijden achterlangs het leven
Je ziet een schuurtje met een fiets ertegenaan
Een kleine jongen is nog op, hij mag nog even.
Je ziet een keukendeur een eindje openstaan.
Als je maar niet door deze trein werd voortgedreven,
zou je daar zonder meer naar binnen kunnen gaan.

Wie wel eens met de trein reist zal dit onmiddellijk herkennen en zal er ook een beeld bij hebben. Voor mij is dat de treinreis naar Utrecht en dan vooral het laatste stuk Utrecht in. Verrommelde achtertuinen en uitbouwsels zonder regelmaat. Daarna draaft Wilmink een beetje door. In gedachte gaat hij ernaar binnen. En je ontmoette daar niet eens verbaasde blikken./Je zou toch komen? Iedereen had het vermoed./Ze zouden even haast onmerkbaar naar je knikken,/want wie verwacht is, wordt maar nauwelijks begroet. Die laatste zin is wel weer prachtig.
J. Rentes de Carvalho voegt aan het beeld vanuit de trein nog iets toe. Hij komt in 1956 als Portugees met de trein vanuit Parijs naar Nederland en verbaast zich:

Tot het station reed de trein stapvoets, zodat ik de tijd had om de houten balkons aan de achterzijde van de huizen te bestuderen. Bescheiden, armoedig misschien, maar keurig opgeruimd en bijna overal hing naast de deur een zinken teil, die ongetwijfeld dienstdeed als bad.

Ach ja, die teilen. Geen kind gaat er meer in 'in bad'. Ze staan hooguit nog nostalgisch te wezen in een tuin, met planten of goudvissen erin.

Nieuw op Schrijversinfo: Adriaan Morriën.

Binnenkort op Schrijversinfo: Jacoba van Velden (haar boek 'De grote zaal' staat dit jaar centraal in 'Nederland leest' en het is echt een vergeten schrijfster.

3 bestellingen: Katholieke Illustratie, band 1 1958, 4 januari 1958 t/m 21 juni 1958, M.H. Gans, 'De Amsterdamse Jodenhoek in foto's andermaal 1840-1940',
Leonard Roggeveen, 'Wereldkampioen 2003'. Dat laatste boek staat pas een dag of drie te koop. Voor € 25,00. Dat is voor dit boek niet duur (ik heb hem voor € 50,00 te koop zien staan), maar in dit exemplaar is door een kind op een aantal bladzijden met pen getekend.

20 januari 2010

boekverslagen B2d:
- Els Beerten, Lopen voor je leven
- Greet Beukenkamp, Tegen mijn zin (2x)
- Elle van den Bogaart, Krassen
- Paul van Loon, Griezelbus (die had niet gemogen, te simpel voor deze leeftijd)
- Caja Cazemier, Te snel
- Lieneke Dijkzeul, De tweede viool
- Victoria Farkas, Dik in mijn hoofd
- Pieter Feller, Chatgevaar
- Anne Frank, Het Achterhuis
- Merel van Groningen, Misleid
- Evert Hartman, Oorlog zonder vrienden (2x)
- Evert Hartman, De voorspelling
- Joost Heyink, Zwarte engel
- Gonneke Huizing, 4love
- Maria Mosterd, Echte mannen eten geen kaas
- Mirjam Mous, Fluisterwater
- Lydia Rood, Weg van de zon
- Karen Stoffels, Op blote voeten
- Jan Terlouw, Oorlogswinter (2x)
- Helen Vreeswijk, Chatroom
- Gijs Wanders, Gedwongen verzet

Typische fouten in deze stapel (anders dan hoofdletters en dt's):
- op een geve moment
- als ze ongeveer lang niet meer heeft gelijnd (over 'Dik in mijn hoofd')
- en hij vroeg of ze stukje's wilde uitkleden (over 'Vamp')

Overigens maken docenten zelf ook fouten. In een brugklas-aardrijkskundetoets ging het vandaag over een autotoon (niet een bepaald soort claxon in dit geval, maar een verkeerd gespelde autochtoon)

Vanavond was Nop Maas bij Van Kooten. Er stonden maar een stuk of twaalf stoelen klaar. 'Biografieën, altijd moeilijk', zuchtte Albert. Op het laatste moment kon hij er nog een stoel of tien bijzetten. Dit was de eerste keer in zijn geschiedenis van schrijversavonden dat er meer mannen dan vrouwen aanwezig waren! Nop Maas kan boeiend vertellen. Hij was slecht bij stem (gisteren had hij nog een stem als die van Tom Waits, vertelde hij), maar voor zo'n klein gezelschap was dat stem genoeg.
Voor de pauze vertelde hij hoe Gerard Reve dacht over biografieën in het algemeen en over zijn eigen biografie in het bijzonder. Er zijn meer biografen in beeld geweest, maar die zijn allemaal gestruikeld over Joop Schafthuizen. Nop Maas maakte de annotaties voor diverse van Reves brievenboeken en had vaak behoefte aan de brieven áán Reve. Daar waren er veel van bewaard, maar Schafthuizen wilde ze niet afstaan. Toen Reve en Schafthuizen in België woonden, stonden de drie koffers met brieven in de weg en mocht Nop Maas ze op komen halen. Dat was zo'n schat aan informatie dat het idee ontstond om aan een biografie te gaan werken.
Na de pauze ging Nop Maas in op Reves periode in Veenendaal en op de relatie met Teigetje en Woelrat en moeder Van Manen. Hanny Michaelis (waar Reve mee getrouwd ws geweest) vond dat de jongens profiteerden van Reve en zelf weinig uitvoerden. Nop Maas lijkt het daar mee eens te zijn en vindt dat ook van moeder van Manen. In de tijd dat ze in Veenendaal woonden, werd er aan het huisje aan de Boslaan voor zo'n tienduizend gulden vertimmerd (vloerbedekking, tegels in het sanitair, een serre achter enz.). Alles uiteraard op kosten van Reve. Bij de lezing was een broer van Woelrat/Henk aanwezig. Het moet toch apart voor hem zijn geweest om zo'n verhaal over je moeder en je broer te horen. Toen iemand hem vroeg hoe het nu met zijn broer Henk gaat, gaf hij een ontwijkend antwoord, waaruit wel duidelijk werd dat er tussen de broers geen contact meer is. Maar dat komt in de beste families voor.
Ik was eigenlijk niet van plan dit eerste deel van de biografie 'Gerard Reve. Kroniek van een schuldig leven. De vroege jaren 1923-1962' te kopen, maar op basis van het goed gebrachte verhaal deed ik dat toch en liet het ook signeren:

Nop Maas - handtekening

Vandaag staat er in de Veenendaalse Krant een groot artikel over de ex van VVD-raadslid Kees Lochtenberg die aangifte heeft gedaan van mishandeling. Er wordt breed uitgemeten dat er al vaker tegen Lochtenberg aangifte is gedaan. Daar zit je als politieke partij zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen niet op te wachten. Kees staat op nummer 2! Voor de verkiezingen zal er geen uitsluitsel over komen en blijft hij dus aangeschoten wild. Na de verkiezingen zou hij in principe volledig vrijgepleit kunnen worden, al heeft hij de schijn tegen. Als vrije horecajongen past zo'n verhaal wel in het beeld en waar het om de gang van zaken rond theaterrestaurant 'In de tussentijd' gaat, denk ik zelf ook dat Kees de boel besodemieterd heeft.
Ook TV-Utrecht besteedde aandacht aan Lochtenberg. Hij is op vakantie in Zwitserland (zie 6 januari) en TV-Utrecht heeft ook geen recente beelden van de gemeenteraad. Daarom gebruikte men beelden van een paar jaar geleden en daarom zag ik plotseling mezelf op televisie terug! Een aparte gewaarwording, zoveel jaar na dato.

1 bestelling: 4 x Van Iependaal.

21 januari 2010

Van 18.00 tot 21.00 uur hadden we op school de eerste van twee open dagen. Het was heel druk en de sfeer was goed. Veel serieuze en geïnteresseerde vragen van ouders én van kinderen. Het is wel een flinke werkdag zo, vanaf vanochtend kwart over acht. Maar het is voor een goed doel: in feite stellen we onze eigen werkgelegenheid veilig. Er blijft vandaag alleen weinig tijd over voor andere - literaire - zaken.

Tussendoor ben ik even naar Kees geweest. Op de Rondweg-west lag, ter hoogte van de begraafplaats, een dood konijn aan de kant van de weg. Op het konijn zat een ekster enorm hard met zijn snavel in het konijn te pikken. Dat heb ik nooit eerder gezien. Eten eksters ook kadavers? (blijkbaar wel dus).

3 bestellingen: Fred Batten, 'Berijmd verzet', Frances Hodgson Burnett, 'De geheime tuin', Tony Horwitz, 'Bagdad zonder kaart en andere avonturen in het Midden-Oosten'.

22 januari 2010

Een tweede open dag. Ik stond ook vandaag als 'portier' voor de ruimte waar de conrector elk half uur haar voorlichtingspraatje hield. Als je daar niemand neerzet, lopen de bezoekers - ook al heb je de aanvangstijden aangegeven - de hele tijd gewoon naar binnen. Ik hield de mensen tegen, gaf aan dat ze over zoveel minuten terug konden komen en maakte met de rij die zich de laatste minuten vormde een praatje en beantwoordde vast wat vragen. Geen 'wereldbaan', maar iemand moet het doen.

Tijdens zo'n open dag komen er altijd wel wat oud-leerlingen langs. Als ouder of uit belangstelling. Vanavond waren dat o.a. Bob en Annemarie. Bob komt naar me toe en zegt: 'Even meneer Beek een hand geven'. Hij kent me van het Rembrandt College. Zelf is hij nu aardrijkskundeleraar. Annemarie komt naar me toe en zegt; 'Even meester Mats een hand geven.' Zij kent me van de Grift. Zelf geeft ze nu op basisschool De klepper in Zoelmond les aan een drie/vier combinatieklas.

Een leerling zei tegen me: 'U staat alweer in de krant'. Het gaat om een foto van de lezing van Nop Maas van afgelopen woensdag. Daar was een fotograaf en dat moet dan van de Rijnpost zijn geweest. Laat nu net vandaag de Rijnpost niet bij ons bezorgd zijn.

4 bestellingen: A. Pleysier, 'Avonturen van Faris en Fatime Komenijs', bodemkaart Blad 43 West Willemstad, Evert Zandstra, 'Onbekend Nederland', knipsel Dick Matena.

23 januari 2010

Ik kreeg in december, als onderdeel van mijn kerstpakket, een tijdschriftenbon. Vandaag kwam daarvan nummer 1, jaargang 177 van 'Boekblad'. Daar was ik echt nieuwsgierig naar, maar het valt erg tegen. Nauwelijks inhoud en veel managementblabla. Uit een interview met Kees Schafrat, de nieuwe directeur van boekhandel Broekhuis: 'Te lang zijn de verouderde bedrijfsfilosofie en de daarmee gepaard gaande werkzaamheden niet aan het veranderende klantgedrag aangepast' en 'Gebruik je de entree om een belevingswereld in te stappen of zet je er tijdschriften neer?' Ba! Blabla!

Vandaag kwam de vrijdag-Rijnpost alsnog. Inderdaad een foto van een staande Nop Maas. Ik zit op de voorste rij met een koffiekopje in de ene hand en de wijsvinger van de andere hand - aandachtig luisterend - tegen de kin. Zo bekijk je jezelf nooit. Wat zit die broekspijp trouwens gerimpeld.

Twee van de vier B2-CT's zijn nagekeken. De cijfers vallen wat tegen. Hebben de leerlingen niet goed genoeg geleerd of had ik meer lesstof moeten herhalen?

Een kleine berichtje in een krant van vorige week: De Italiaanse parlementariër Paolo Grimoldi wil het lezen van het dagboek van Anne Frank op Italiaanse basisscholen laten verbieden vanwege de pornografische pagina's. Anne Frank beschrijft een enkele keer haar gevoelens bij haar ontluikende seksualiteit, maar om dat nou pornografisch te noemen. Heeft die man niets beters te doen. Of wil hij hiermee stemmen winnen? Overigens waren deze passages ook in Nederland uit de eerste druk weggelaten!

Vanavond was ineens de hele straat weer wit. Niet zo'n dikke laag, maar het bleef wel liggen.

1 bestelling: Bibeb, 'Bibeb & VIP's'.

24 januari 2010

Een mailtje over Armando: 'Beste Mats Beek, Tijdens een zoektocht kwam ik op internet uw site over schrijvers tegen. Erg leuk en interessant! Misschien hebben we elkaar eens ontmoet? (ik ben niet goed in namen onthouden, maar wel in gezichten) Bij de biografie van Armando op uw site mis ik nog een datum bij 'Opmerkingen'. In 1994 richt Armando het 'Armando Kwartet' op, met gitarist Peter Nieuwerf, bassist Ruud Ouwehand en violiste Marike Verheul. Het repertoire omvat 'vergeten muziek' uit het Interbellum. Voor zijn eerste verzamel CD ontvangt hij een edison. Wie weet vind je het leuk om dat erbij te schrijven?' Zeker. Intussen heb ik dat ook gedaan én ik ben op zoek gegaan naar andere CD's van Armando:

The Violinist
  • Armando en Mirando (1990)
  • Groot Herenleed (1990)
  • The Violinist (1994)
  • From The Shadows Of Time
  • The Royal Tata Mirando Gipsy Orchestra Featuring: Armando (1994)

Bert Visscher liet in één van zijn vorige theatershows op een groot scherm een aantal advertenties uit tijdschriften en reclamefolders zien. Hij had hiervoor heel goed de minicatalogus Huis & Comfort kunnen gebruiken (die ik deze week van een collega kreeg). Daar staan de mafste zaken in, met als onbetwiste topper de pocket-wc (met een aparte uitvoering voor dames en voor heren). Ik krijg omschrijving en functie niet uigelegd en maakk er daarom een plaatje van:

Beter dan ophouden

Ik zie het mezelf nog niet gebruiken. Ik plas wel 'wild' tegen een boom. Maar los daarvan:
- 'is er nergens geen wc te bekennen'. Dat is een dubbele ontkenning. 'Nergens geen wc' = 'overal wél een wc'.
- 'milieuvriendelijk weg te werpen'. Wat moet ik me daarbij voorstellen? Het werpen kost geen energie?
- 'Alleen voor mannen' staat er laatste zinnetje. Maar daaronder staat toch echt ook als nummer 2 'Pocket-wc "Dames".
Advies voor de adverteerder: Ophouden!

In pakweg vijftig landen worden elk jaar Europazegels uitgegeven met een gezamenlijk thema. Dit jaar is het thema 'kinderboeken'. Jersey heeft een reputatie hoog te houden en komt ook dit jaar als eerste met die postzegels. Het zijn figuren uit oude Engelse kinderboeken.
- Hugh Lofting, Dr. Doolittle
- Rudyard Kipling, Hoe de olifant aan zijn slurf kwam
- Lewis Carroll, Alice in Wonderland
- Edward Lear, The dong with a luminous nose

Edward Lear - postzegel Lewis Carroll - postzegel
The dong with a luminous nose The mad hatter

Vanmiddag heb ik de html-codes voor de zoekmachines zitten aanpassen. Ik ben nu t/m C. Rijnsdorp.

En ook de andere twee CT's zijn nagekeken. Ook deze klassen scoren niet al te hoog.

Nieuw op Schrijversinfo: Bibeb, Jacoba van Velde.

25 januari 2010

Er heerst griep, of de open dagen hebben er bij collega's ingehakt. Een stuk of tien zieken. V3a had vier tussenuren. Om ze tegemoet te komen heb ik mijn zevende uur voor ze verplaatst naar het vierde én het vijfde. Het duurde even voor die boodschap bij ze landde.

Matsvakanties Bij de C1000 zie ik geen Matsweken meer, maar het werkwoord 'matsen' blijft toch aantrekkelijk voor reclamemakers. Nu is er Tjingo de vakantiematser die wekelijks op internet aan aantal matsvakanties aanbiedt.
En let ook op bij het wedstrijdschaatsen. Mats staat groot op de dijen van een aantal dames (en heren).

Een mailtje n.a.v. dit weblog: 'Geachte mevrouw/meneer, Ik ben alle enige tijd bezig met het verzamelen van alle Diepevenen in een boekwerk. Mijn tak Diepeveen komt uit Veenendaal en werd ook wel in verband gebracht met de (scheld)naam de BIJBEL. Via het archief van Veenendaal heb ik vernomen dat er een boek bestaat "Bewaord van vrogger....". Zoals ik op uw blog kan lezen heeft u dit boek in uw bezit. Graag zou ik van u vernemen of er informatie in vermeld staat met de naam Diepeveen. Indien dit zo is weet u misschien waar ik dit boek kan kopen? Misschien gaat het maar om 1 of meedere pagin's dan zou ik u willen vragen of u dit voor mij zou willen kopieren. De vergoeding hiervoor zal ik u voldoen per bank/giro.'

Betalen hoeft ze me niet, want veel staat er niet in. Het is een opsomming van namen en de herkomst ervan. Maar al is het niet veel, het is wél altijd weer grappig om te lezen;

Een hele familie kon een bijnaam hebben, bijvoorbeeld de Bijbel. Een bruid uit dit geslacht Diepeveen had onder de indruk van de trouwpreek een bijbel mee naar bed genomen om nog iets na te lezen. (blz. 12)

Bijbel, de (Kees) Drager: o.a. Kees Diepeveen. Een bruid uit dit geslacht nam onder de indruk van de trouwpreek een bijbel mee naar bed.
Categorie: 1 (= anekdote). Bijzonderheid: Handelaar in manufacturen aan de Hoofdstraat (blz. 24)

Overgezet: Edward Lear (sterk uitgebreid).

Nieuw op 'Veense schrijvers: C. Graafland, Nico van der Voet.

26 januari 2010

Vanmiddag zat ik bij vijf mondelinge literatuurexamens van V6. Indrukwekkend (niet allemaal natuurlijk). Sommige leerlingen hebben de boeken niet alleen gelezen; ze hebben de boeken bestudeerd. Die hebben aan een halve vraag al genoeg en komen onmiddellijk met een goed omschreven en beargumenteerd antwoord. Een genot om naar te luisteren. Zelfs over de 'Gijsbrecht van Aemstel' praten ze enthousiast en trekken ze parallellen met 'het nu'. Wat lazen deze vijf leerlingen?
Middeleeuwen:
- Karel ende Elegast (4x)
- Mariken van Nieumeghen
Renaissance:
- Joost van den Vondel, Gijsbrecht van Aemstel (5x)
18e of 19e eeuw:
- Hildebrand, Camera Obscura (3x)
- Multatuli, Max Havelaar
- Rhijnvis Feith, Julia
Periode 1900-1940:
- Ferdinand Bordewijk, Bint (4x)
- Arthur van Schendel, Een zwerver verliefd
Moderne literatuur:
- Kader Abdolah, De reis van de lege flessen
- Kader Abdolah, Het huis van de moskee
- Kees van Beijnum, Over het IJ
- Boudewijn Büch, De kleine blonde dood (2x)
- Remco Campert, Het leven is vurrukkulluk
- Adriaan van Dis, Zilver
- Ronald Giphart, Gala
- Ronald Giphart, Troost
- Maarten 't Hart, Een vlucht regenwulpen (2x)
- Maarten 't Hart, De kroongetuige
- W.F. Hermans, Nooit meer slapen (2x)
- Arthur Japin, Een schitterend gebrek
- Oek de Jong, Hokwerda's kind
- A. Koolhaas, Vanwege een tere huid
- Tim Krabbé, Het gouden ei (3x)
- Tessa de Loo, De zoon uit Spanje
- Geert Mak, De brug
- Harry Mulisch, De aanslag (2x)
- Harry Mulisch, Twee vrouwen (3x)
- Anne Provoost, Vallen
- Gerard Reve, De Avonden
- Jan Siebelink, Knielen op een bed violen
- Theo Thijssen, De gelukkige klas
- Leon de Winter, De ruimte van Sokolov
- Jan Wolkers, Brandende liefde
- Jan Wolkers, Turks Fruit
- Joost Zwagerman, Vals licht
Poëzie:
- J.C. Bloem
- Remco Campert
- Ida Gerhardt
- Adriaan Morriën
- Jean Pierre Rawie

3 bestellingen: Willem Enzinck, 'Kreta: eiland van oorsprong', Bert Honselaar, 'De zwarte duivels van Rotterdam', Kawabat, Yasunari / Mishama, Yukio / Tanizaki, Junichiro, 'Japanse liefde (Drie romans: De schone slaapster / Een zeeman door de zee verstoten / De sleutel)'.

27 januari 2010

Vandaag in vier B2-klassen een leer-SO'tje. Het tweede en het derde uur én het zesde en het zevende uur. Het was duidelijk dat de leerlingen in de uren daartussen elkaar de vragen hadden doorgegeven. Ze kwamen zelfs vragen aan mij stellen waaruit dat duidelijk werd. Ik had al een A en een B-versie, maar heb in het vijfde uur snel ook nog een C en een D-versie gemaakt.

Vanmiddag was er een overleg op het gemeentehuis over de vergunningen voor de gedichten op de muren in het centrum. Er was wat misgegaan en achteraf hebben we de eerste gedichten onthuld voordat de vergunning helemaal rond was. De uitnodigingen waren al verstuurd en we konden en wilden niet meer terug. Maar uiteindelijk willen we geen gedonder met ambtenaren over vergunningen. Dit overleg verliep gelukkig goed, zodat de gedichten er nu ook officieel mogen hangen én er zijn vast afspraken gemaakt voor de volgende gedichten.
Tineke heeft groepjes mensen voor de gedichten zien staan en Suzanne zag vandaag iemand er foto's van maken!

Twee van de vandaag gegeven SO's had ik op school al nagekeken. De andere twee keek ik vanavond na. Ze hebben het dictee ontzettend slecht geleerd/gemaakt, maar omdat ze de rest wél geleerd hebben zijn er toch voornamelijk (ruime) voldoendes. Terwijl ik nakijk, wint op de achtergrond Ajax met ontzettend veel mazzel van NEC (3-2 in de verlenging, twee rode kaarten voor NEC) en staat Feijenoord halverwege met 2-0 voor tegen PSV.

Van onze eigen kinderen hebben we nog een speelgoed-telefoontoestel. Tygo speelt er met veel plezier mee, maar hij zal het niet als een telefoontoestel herkennen. Het heeft nog de robuuste bakelieten vorm en de hoorn zit aan een draadje.

Tygo met telefoon Tygo met telefoon

Van Joost leende ik vandaag 'Souvenir de Paris' van Drs. P. Het is een tweede druk uit 2009 met een voorwoord van Philip Freriks. De eerste druk verscheen in 1996. Drs. P haalt in proza en poëzie herinneringen op aan de pakweg zes maanden dat hij in 1945 als Rode Kruismedewerker, komende uit Zwitserland, in Parijs was. Veel Rode Kruiswerk deed hij er niet. Wel verkende hij de stad, speelde piano in cafés (onder de naam 'Henry van Kol').

Souvenir de Paris

De ondergrondse spoorweg (le métro):
Goncourt, Issy, Plaisance, Gambetta
Danube, Louvre, Filles de Calvaire

Cambronne, Pyramides, Emile Zola
Palais Royal, Avran, Cité, Voltaire
Château-Landon, Faidherbe-Chaligny

Ménilmontant, Pigalle, Robespierre
Bastille, Saint Germain des Prés, Passy
Hôtel de Ville, Iéna, Victor Hugo

Je zag de namen soms, of keer op keer
Ze hadden dikwijls beeld en altijd sfeer

1 bestelling:Rob Nieuwenhuys, 'Oom Tjen'.

28 januari 2010

Vanmiddag weer een ronde mondelinge literatuurexamens van V6. Ook nu van net niet voldoende tot zeer goed. Tijdens 'Nederland leest' krijgen ze een gratis boek van de bibliotheek. Dat beïnvloedt de leeslijsten. 'Twee vrouwen' ben ik op de lijsten nogal eens tegengekomen en ook 'De gelukkige klas' stond erop. Opvallend was verder een paar keer 'Vanwege een tere huid' van A. Koolhaas. Die werd nauwelijks meer gelezen, maar duikt nu - om wat voor reden dan ook - ineens weer op. De vier leerlingen van vandaag lazen:

Middeleeuwen:
- Karel ende Elegast (4x)
Renaissance:
- Bredero, De klucht van de molenaar
- Joost van den Vondel, Gijsbrecht van Aemstel (3x)
18e of 19e eeuw:
- Frederik van Eeden, De Kleine Johannes (2x)
- Hildebrand, Camera Obscura
- Multatuli - Max Havelaar
Periode 1900-1940:
- Willem Elsschot, Villa des roses
- Willem Elschot, Kaas
- Arthur van Schendel, De waterman
Moderne literatuur:
- Abdelkader Benali, De langverwachte
- J. Bernlef, De onzichtbare jongen
- J. Bernlef, Hersenschimmen
- Willem Elsschot, Lijmen - Het been
- Ronald Giphart, Ik ook van jou
- Arnon Grunberg, Tirza
- Hella S. Haasse, Oeroeg
- Maarten 't Hart, Ik had een wapenbroeder
- A.F.Th. van der Heijden, De sandwich
- A.F.Th. van der Heijden, Het leven uit één dag (2x)
- W.F. Hermans, De donkere kamer van Damokles
- W.F. Herman, Paranoia
- Anton Koolhaas, Vanwege een tere huid
- Kees van Kooten, Hedonia
- Tim Krabbé, Het gouden ei (3x)
- Margriet de Moor, Zee - binnen
- Harry Mulisch, De aanslag
- Harry Mulisch, Twee vrouwen
- Gerard Reve, De avonden (2x)
- Pauline Slot, Zuiderkruis
- Theo Thijssen, Kees de jongen
- Simone van der Vlugt, Schaduwzuster
- Leon de Winter, God's gym (3x)
Poëzie:
- Remco Campert, Mijn leven's liederen
- Ida Gerhardt, Verzamelde gedichten
- Neeltje Maria Min, Voor wie ik lief heb wil ik heten (2x)

Overgezet: Marten Toonder.

Nieuw op Schrijversinfo: Gerrit Jan Zwier.

Een terloopse handreiking Land van grote eenzaamheid Het noordelijk gevoel

1 bestelling: Ad van Gils, 'Snelle Jelle als aanvoerder'.

29 januari 2010

Gisteren heb ik na het eten een paar uur op de bank liggen slapen. Vanochtend barstte ik van de koppijn. Ik wil veel en hol maar door, maar af en toe roept mijn lichaam me hardhandig toe dat ik geen twintig meer ben.

Begin januari kreeg ik een mailtje van de beheerder van de beeldbank van Spaarnestad Photo: 'Afgelopen augustus ben ik bij Con Schröders op bezoek geweest in verband met zijn fotowerk. In het overzicht dat ik op je site vond staat dat hij in 1956 geëmigreerd is. Tijdens het gesprek met hem en zijn vrouw schonken zij Spaarnestad Photo twee kleine foto's van hun woning en 'outhouse' in Australië gedateerd 'januari 1953'. Ook hier is dus weer iets aan de hand met jaartallen. De foto's zijn op de beeldbank van Spaarnestad Photo te vinden onder de nummers SFA003010419 en SFA003010420 of door te zoeken op het trefwoord emigratie. Zijn gedicht 'Het Heen en Weer' geeft een mooi en ook tragisch beeld van emigreren zoals dat ook in de verhalen van hem en zijn vrouw naar boven kwam.' Hij geeft me toestemming zijn mail te citeren op de Schrijversinfobladzijde over Con Schröders én om er één van die foto's bij te plaatsen:

Collectie SPAARNESTAD PHOTO/Con Schröders

Emigratie Nederlanders. De Nederlandse emigrante mevrouw G. Schröders door haar man gefotografeerd bij de brievenbus van haar woning (bungalow) in de nieuwbouw buitenwijk (suburb) Zillmere, Brisbane, Australië, januari 1953. De wijk werd in de jaren 1950-1960 gebouwd met behulp van geprefabriceerde woningen uit Frankrijk. De wijk werd gebruikt om na-oorlogse Europese emigranten te huisvesten. De foto toont de voorkant van het huis met de zitkamer en een slaapkamer. De huizen hadden nog een buitentoilet.

Collectie SPAARNESTAD PHOTO/Con Schröders

J.D. Salinger (schrijver van 'The Catcher in the Rye') is overleden. Leefde die dan nog, dacht ik. Dat had ik vorige week ook al bij het overlijden van Miep Gies. Salinger blijkt jarenlang zeer teruggetrokken, ziek en doof geleefd te hebben. Dan is het niet zo vreemd dat je ervan uitgaat dat hij ooit al overleden was.

Nieuw op 'Schrijvende Veenendalers': Anja de Moes. Het was even zoeken. In het 'Algemeen Dagblad' van 19 januari stond een artikel over haar als Anja Moes (dus zonder 'de').

30 januari 2010

Om twaalf uur haalde ik Joachim van het station. Door alle sneeuw had de trein vijf minuten vertraging. Dat werd kwart over twaalf, dus ik was er veel te vroeg. Mannen (en één vrouw) in oranje hesjes waren op de perrons roze zout aan het strooien. Dat gebeurde met een handgeduwd karretje. Ik had geen zin in zout op mijn schoenen en mijn broek en ging even De Ellekoot in. Bij Van der Hoef haalde ik twee bosjes gele tulpen. Ik heb wel sneeuw genoeg gezien en voel de behoefte aan een beetje lente. Van de afdakjes aan de gevels viel de dooiende sneeuw in grote plakkaten naar beneden. Net niet op een jongetje van een jaar of twee dat van Van der Hoef een stukje appel had gekregen.
In de posterramen op het station hangen op dit moment geen reclameposters, maar schilderijen, gemaakt op de dagbesteding van Heimerstein. Kleurig en het bekijken meer dan waard. Ik had de tijd om ze eens rustig te bekijken en betreurde het dat ik mijn fototoestel niet bij me had.
Joachim kwam twee knipsels over zijn moeder - Helene Weijel (1950-1995) - ophalen. Hij heeft slechte ervaringen met de postbezorging in Amsterdam en wilde niet het risico lopen dat de knipsels niet aan zouden komen. Ik denk ook niet dat hij ze eenvoudig nog ergens zou kunnen vinden. Het zijn wel dure knipsels zo, met een retourtje Amsterdam erbij. We hadden beter doordeweeks af kunnen spreken, dan heeft hij vrij reizen. Een aardige jongen. Student wiskunde met een hele rustige manier van spreken. Ik liet hem de opzet van Schrijversinfo én van de bladzijde over zijn moeder zien. Wellicht komen er uit de familie aanvullingen, waarna de bladzijde online kan. Over Helene Weijel is er nog niet veel op internet te vinden.

Lidy had in de Makrofolder schoenen voor mij gezien. Op de grote wegen leverde de sneeuw geen hinder op. Wij naar Duiven dus. Ik kocht gelijk maar twee paar. Dan ben ik daar weer even van af. Verder kocht in wat boeken,CD's en DVD's.
Boeken:
- Youp van het Hek, Droomzomers
- Herman Finkers, Kalm aan en rap een bijtje
- Nicolaas Matsier, Gesloten huis
- De mooiste van de klas. Schoolverhalen uit de wereldliteratuur
- Gerald Hirigoyen, Koken als in een Franse bisto
CD's:
- Les Paul & Mary Ford, Les Paul & Mary Ford (2 CD's voor € 2,98)
- Jim Reeves, Country Sessions
DVD's:
- Good Will hunting
- De Wrekers, 1968-1969 episodes 7-12
- Fireplace (een haardvuur op je TV. Je ziet ze weleens in winkels en cafés. Een geintje voor een paar euro)

Ik dacht dat ik met de buren van 172 nu alles wel mee had gemaakt, maar het kan altijd weer gekker. Vanavond om half twaalf staan ze met een man of acht - volwassenen, dikke jassen aan - buiten in de sneeuw rond de vuurkorf te drinken en - overduidelijk aangeschoten - te joelen en te lallen. Ieder zijn lol.

31 januari 2010

Een zondag vol verjaardagen: Hannie, Erich en Ria. We gingen om half twaalf van huis en waren rond vijf uur weer terug. Van Hannie kreeg ik de Trouw van gisteren mee, met daarin het artikel 'Waar literaire helden woonden'. Het gaat over twee literaire wandelingen die Sjoukje Jukkema (werkzaam bij de Hilversumse bibliotheek) maakte. De routes voeren langs huizen en/of graven van Etty Hillesum, Frank van der Goes, A. Roland Holst, J. A. Alberdingk Thijm, Henri van Booven, J.J. Slauerhoff, Frederik van Eeden, Hein Boeken, Frans Bastiaanse, Olaf J. de Landell, Louis Couperus, Theun de Vries, Sytze van der Zee, Nienke van Hichtum en Cor Bruijn. Beide wandelingen zijn te printen vanaf de site van de bibliotheek.
Het zijn vooral oude namen die voorbijkomen. De nieuwste is Systze van der Zee. Een citaat uit de wandeling:

Op Potgieterlaan nr. 7 speelt zich het gelijknamige autobiografische boek ‘Potgieterlaan 7’ af van Sytze van der Zee, dat hij in 1997 publiceerde. Hij is in 1939 in deze straat geboren en heeft er als kind de oorlog meegemaakt. Deze periode is heel bepalend geweest voor zijn leven vanwege de terloopse maar uiteindelijk allesbeheersende keuze van zijn vader om zich bij de NSB aan te sluiten. Wanneer de oorlog is afgelopen begint voor het gezin Van der Zee een strijd die met het verstrijken van de jaren langzaam verflauwt, maar nooit helemaal ophoudt.

Als bronvermelding staat onderaan de routebeschrijving: 'De voornaamste bron voor de achtergrondinformatie van de adressen en schrijvers in deze wandeltocht was: Querido’s letterkundige reisgids van Nederland'. Alleen over over Henri van Booven heeft ze de informatie uit een andere bron. Nog steeds dé gebruikte literaire reisgids voor Nederland. Een aansporing om weer wat fanatieker aan die van mij te gaan werken!

Gisteren schreef ik over de poster van Heimerstein op station Veenendaal-West. Vanmiddag ging ik er met de camera langs. Het glas spiegelt wel ontzettend:

Station Veenendaal-West Station Veenendaal-West Station Veenendaal-West


Nieuw op Schrijversinfo: Emma Crebolder.

2 bestellingen: 2 knipsels Hubert Lampo, Paul Rodenko, 'Nieuwe griffels, schone leien, De poëzie der avant-garde', W.L.M.E. van Leeuwen, 'Epiek en Lyriek. Een leesboek voor H.B.S., gymnasium, lyceum en kweekscholen'.


Door naar februari 2010

 

 

eXTReMe Tracker