Mei 2014

Terug naar april 2014

1 mei 2014

Daggedachtie 121

Door storing hebben de Spoorwegen vaak 25 minuten vertraging,
waardoor de halfuurdiensten vijf minuten te vroeg zijn.

(Kees Stip, Geen punt, blz. 15)

Tygo heeft vakantie, maar Suzanne en Gijs niet (Dylano ook niet, het kinderdagverblijf gaat gewoon door). Daarom sliep Tygo vannacht bij ons. Ik nam hem aan het eind van de ochtend mee naar het spoorwegmuseum. Het parkeerterrein was overvol. Parkeerwachters hielden ons tegen en we kregen een plattegrond met de route naar dichtbijgelegen parkeergararages. Dat is op zich netjes geregeld. We parkeerden in de Kruisstraat. Dan is het vervolgens een minuutje of tien lopen (Ik had dus ook wel met de trein kunnen gaan).

spoorwegmuzeum spoorwegmuseum
spoorwegmuseum spoorwegmuseum

Tygo holt van trein naar trein en wil er dan vooral in of ergens aan zitten. Op mij maakte vooral de houten wagon uit de Tweede Wereldoorlog indruk (voor hem is dat - nog - gewoon een houten wagon):

spoorwegmuseum  

  spoorwegmuseum

En het Spoorwegmuseum heeft zowaar ook op twee plekken 'gedichten op muren': Willem Wilmink direct na de ingang links en Harriet Laurey in een tunneltje bij de speelplaats:

spoorwegmuseum Spoorwegmuseum

In de meivakantie van 2008 was ik met Suzanne in Parijs. We zaten toen op een ligstoel in de zon in de Tuilerieën, met uitzicht op de Eiffeltoren. Zes jaar later zit ik met haar zoon op een ligstoel in een parkje aan de Maliesingel in Utrecht, met uitzicht op de Domtoren.
Tygo maakte een foto van mij met mijn spiegelreflexcamera. Een wel heel grote camera voor die kleine handjes, maar hij flikte het! (ik zet net mijn bril recht).

spoorwegmuseum spoorwegmuseum

De brieven van Willem Wilmink uit 'Zelfportret in brieven' heb ik vanavond vermeld op de diverse bladzijden van Schrijversinfo.

3 bestellingen: Anthony van Kampen, 'Jungle trilogie', F. Springer, 'Bericht uit Hollandia & Schimmen rond de Parula', Tessa de Loo, 'Toen zat Lorelei nog op de rots', Herman Robbers, 'De verloren zoon gevolgd door Een kalverliefde'.

2 mei 2014

Daggedachte 122

Meisjes? dat is niets voor mij.
Als zij lief doen, moet ik lachen,
als ik lief doe, lachen zij -

(Godfried Bomans, Werken I, blz. 52, Memoires of gedenkschriften van Mr. P. Bas)

Jaren geleden kregen we een kluit 'bamboe' en we zetten die achter in de tuin. Het bleek een soort riet te zijn met keiharde wortelknollen. Het ruisende geluid in je tuin is in de zomer wel prettig, maar die hoek is té vol gegroeid. De kluiten knollen weghalen blijkt een bezoeking te zijn. Ik sta er al een paar dagen met een oude bijl stroken knol af te hakken. Dat vordert, maar wel héél langzaam. (Die knollen zijn tot volgende week dinsdag gratis af te halen, maar ik heb je gewaarschuwd!)

wortelknollen wortelknollen

Vanavond zijn we wezen eten bij 'Lust' op de Markt. We namen een 5-gangen-verrassingsmenu en daar ging nog een amuse aan vooraf. Heel betaalbaar (€ 29,50) en inderdaad verrassend én verrassend lekker. Een aanrader.

Rond middernacht heb ik (een tijdje) naar de film 'Süsskind' zitten kijken. Aangrijpende verfilming van de jodenvervolging in Nederland. Een bijna menselijk neergezette Seyss-Inquart en een glansrol(letje) van Ramsey Nasr.

2 bestellingen: J.C. van Schagen, 'Wat dit blijfsel overbleef', Agatha Christie, 'After the funeral'.

3 mei 2014

Daggedachte 123

Idealisme is alleen maar iets waard,
als het idealisme is tegen beter weten in,
idealisme met de moed der wanhoop.

(Willem Wilmink, Zelfportret in brieven, blz. 58, 30-08-1962)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Hafid Buoazza, Meriswin
Bouazza schreef zijn vorige boeken in prachtige taal. Dat is intussen dronkemanstaal geworden, maar wel weer prachtige dronkemanstaal. (€ 19,95)

Ik heb weer een paar uur op die wortelstokken staan hakken. Dat krijg ik deze meivakantie wel af (want we hebben nog een week).

Over een dag of tien beginnen de examens. Op televisie werd aandacht besteed aan allerlei examentrainingen die deze weken georganiseerd worden. We zagen een groep examenkandidaten zwoegen op economie. De docent kwam aan het woord en ook de assistent-docent. Dat was Max Schep, een oud-leerling die nu economie blijkt te studeren in Groningen.

Een nieuwe Veenendaalse schrijver (uit 'De Rijnpost'): Bram den Boer.

1 bestelling: Hans Hafkamp, 'Ik haat Amsterdam... Amsterdam is een gedoemde stad, een literaire wandeling door het Amsterdam van Gerard Reve'.

4 mei 2014

Daggedachte 124

De beste manier om de gevallenen te herdenken is datgene te doen, waarvoor zij gestorven zijn.
(Godfried Bomans, Korte berichten)

Al enkele jaren wordt er op 4 mei in Veenendaal aandacht besteed aan de oorlogsgraven. Oorspronkelijk met een rondleiding langs de graven, nu met informatiebordjes bij de graven. Een mooi initiatief en er wandelden ook behoorlijk wat mensen langs de graven. Je raakt al lezende onder de indruk. Vooral het grote aantal doden door granaatbeschietingen in april 1945 was nieuw voor mij. En een man die vlak voor het einde van de oorlog in zijn achtertuin door een Duitser werd doodgeschoten. Burgers mochten per dag maar twee keer een uur buiten hun huis komen. Die Duitse soldaat zat achter een jongen aan die toch buiten was. Hij raakte hem kwijt, maar zag de man in zijn achtertuin bonen poten. Ook in je achtertuin mocht je niet buiten zijn en de Duitser schoot hem ter plekke dood!

oorlogsgraf Brouwer oorlogsgraf Brouwer
oolrogsgraf Bosma oorlogsgraf Wakeman

Op het oude gedeelte van de begraafplaats liggen in een cirkel diverse familiegraven. Het woord familiegraf blijkt er diverse keren met een spatie gespeld te zijn: familie graf. Hoe is het toch mogelijk? Die letters op stenen en zerken worden toch door mensen geplaatst die dat als beroep doen. Waarom schrijft zo iemand het dan de ene keer als één woord en de andere keer met een spatie?

familie graf

Het joodse kerkhof aan de Parallelweg wordt al enige tijd door vrijwilligers onderhouden. Vandaag was het te bezichtigen. Een klein kerkhofje met hoge stenen. Op de stenen vooral Hebreeuwse tekst. De hoge jaartallen (in de 5000) vallen je gelijk op. Bekende Veense namen: Van Essen, Hekster en Pinto.

Vanavond was ik met school bij de dodenherdenking bij het station. Een mooie plechtigheid, met Martijn in zijn grijze pak bij het rijtje fractievoorzitters, een burgemeester met een prima (ietwat lange) toespraak, Het Ritmeester-Veenzangers mannenkoor én Harmonie Caecilia en zes mooie bossen bloemen namens het Rembrandt College. Het opvallendste moment was tijdens de twee minuten stilte: het was zó stil dat ik in de appartementen achter ons drie keer een wandklok acht keer hoorde slaan.

2 bestellingen: Greetje Kip, 'Een dozijn vrienden en vriendinnen', Anton Quintana, 'De bavianenkoning'.

5 mei 2014

Daggedachte 125

De enige vorm van betrekkelijke vrijheid welke wij bereiken kunnen is de eenzaamheid.
(J. Greshoff, Nachtschade, blz. 133)

Vandaag heb ik een 'blog' voor 'Veenendaal doet' geschreven over het Muziekfestival op 26, 27 en 28 juni op de Markt. Roeland plaatst dit blog waarschijnlijk ook in de Veenendaalse Krant. Ter voorbereiding op dit schrijfwerk heb ik vrijdag telefonisch contact met Marlies Taal (De cultuurcoördinator) gehad. Op 26 en 28 juni staat er popmuziek (duo's, singer-songwriters, dj's) op het programma. Op 27 juni is er 'Klassiek aan de Grift', dat zijn naam houdt, al is het nu op de Markt. Het aardige van deze jaargang (de zesde) van dit festival is dat er bij alle optredens een Veense component is: de hele band, maar soms ook alleen de zangeres of de drummer komt uit Veenendaal.

Van Gert kreeg ik enige tijd geleden een dikke map met knipsels van en over Rudy Kousbroek. De afgelopen dagen heb ik er daar een aantal van op Raban in zitten tikken.

Vanmiddag en vanavond waren we bij Lidy's vader in Culemborg. Geen nieuws, geen contact, geen lolletje.

Ik heb de snookerfinale (wereldkampioenschappen) zitten kijken vanavond. Die O'Sullivan doet mij steeds aan collega Joost denken (Qua gezicht, niet omdat hij verloor).

2 bestellingen: E.J. Potgieter, 'Florence', A.C.W. van der Vet, 'De langste brug van Europa', G. van den Bergh, 'De zon verduisterd', A. Plomp, 'Ondergrondse spoorweg in Nederland?'.

6 mei 2014

Daggedachte 126

De betere eitjes

't Is voorjaar. 't is voorjaar!
't Is in de maand van mei!
'k Zie overal weer vogels broeden
op een golfballetje in de wei.

(Lévi Weemoedt, Rijk verleden, blz. 67)

Frits Beckerman is vanmiddag gekozen als wethouderskandidaat voor ProVeenendaal. Een aantal van u wist dat de keuze tussen Frits en mij ging. Ik ben uiterst teleurgesteld over de manier waarop binnen ProVeenendaal deze procedure gevoerd is, maar zal daar nu niet te veel over melden. Laat ik het zo zeggen: ProVeenendaal predikt openheid en transparantie, maar is daar zelf niet toe in staat. Ik zal nu eerst deze klap maar eens verwerken.

Bij het postkantoor op 'De Ellekoot' haalde ik een pakje boeken op. Het is een kavel van de Catawikiveiling van vorige week. Ik houd die veilingen in de gaten en bied dan op het laatste moment mee op kavels waar weinig op geboden wordt en waar boeken in zitten die ik zelf graag wil lezen/hebben of die ik goed denk te kunnen verkopen. In dit geval ging het me om 'Bij nader inzien' van J.J. Voskuil, waar ik net van gedacht had dat ik die wel een keer wilde gaan lezen. Het kavel bevat vijf boeken van en over Voskuil en kostte me slechts € 15,00 (+ verzendkosten):
- J.J. Voskuil, Bij nader inzien
- J.J. Voskuil, De moeder van Nicolien
- J. Fontijn, Op bezoek bij J.J. Voskuil
- J. Heymans, Lam naast leeuw. Over J.J. Voskuil
- Een zondagmiddag met J.J. Voskuil

2 bestellingen: Annie Disseldorp, 'Ons tweede receptenboek', Jelle van de Zee e.a., 'Landschapsgids voor Utrecht'.

7 mei 2014

Daggedachte 127

Van tegenvallers zeg ik in de regel dat ze stimuleren.
Wat moet je anders van tegenvallers zeggen?

(Koos van Zomeren, Een jaar in scherven, blz. 325, 02-12-87)

Ik ging even na twaalf uur Tygo van school halen. Vlak voor school zag ik een handige toepassing van een hoofddoekje. Een Marokkaanse moeder liep naast haar fiets, twee handen aan het stuur. Intussen was ze druk aan het praten; ze had haar telefoontje in haar hoofddoek geklemd, met het uiteinde naast haar mond.

Ik schreef vanmiddag een kritisch gedicht over de kosten voor een vijfde wethouder en stuurde dat naar 'De Rijnpost'. Ik zal het hier vermelden als het volgende week woensdag in die krant komt. In dit gedicht staat niet mijn eigen mening, maar verwoord ik de mening van de 'gemiddelde Veenendaler' over politici in het algemeen en de kosten voor een vijfde wethouder in het bijzonder.

Ik ben even naar school gereden om de schoolleiding en mijn directe collega's te bellen (ik heb die telefoonnummers niet thuis, merkte ik) om ze te melden dat ik (lekker) op school blijf werken. Het is prettig om de opluchting in hun stem te horen.

2 bestellingen: Konrad Haenisch, 'Gerhard Hauptmann und das Deutsche Volk', Diny Schouten, (samengesteld door), 'Toen was geluk heel gewoon. Een leesboek uit de jaren vijftig'.

8 mei 2014

Daggedachte 128

Voor een mummie is het leven
even ingewikkeld als de dood.

(Ingmar Heytze, Sta op en wankel)

De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat we nu alweer muggen op de slaapkamer hebben.

De laatste Muppetfilm was een tegenvaller: té veel een Disneyfilm, slap verhaaltje, een happy end dat je mijlen van te voren voelt aankomen. Er is nu een nieuwe Muppetfilm: 'Muppets most wanted' en volgens de recensie is die ouderwets goed: 'De plot is rommelig, maar de film brengt de poppen zoals we die kennen van vroegere tv-uitzendingen: niemand verpest een lied zo goed als Miss Piggy.' en 'Geen zoetsappigheid zoals in het vorige deel, maar snelle, taalvaardige, soms ook foute grappen.'

We reden vandaag naar Hotel Zuiderduin, tussen Zoutelande en Westkapelle. Even drie dagen langs het strand wandelen en het gedoe van de afgelopen twee weken uit mijn hoofd laten waaien. Dat uitwaaien zal wel lukken, want er staat een windkracht 8! De ligstoelen die naast het zwembad voor onze kamer stonden, liggen nu verspreid over het hele grasveld. Het tafeltje op ons terras heeft ervoor gezorgd dat een ligstoel niet tegen ons raam is beland.

waaistoelen

1 bestelling: 4 AO'tjes.

9 mei 2014

Daggedachte 129

's Avonds toch maar even naar buiten met de hond.
Het stormde nog steeds enorm.
Zinloos geweld, heel intimiderend.
Bomen hebben dan iets van galeislaven
die op een zinkend schip aan hun ketenen rukken.

(Koos van Zomeren, Het bomenboek, blz. 47)

Ik ben begonnen aan 'Bij nader inzien' van J.J. Voskuil. 1207 bladzijden, dus ik kan weer even vooruit. Het duurde even voordat ik doorhad dat op de eerste bladzijden meerdere personen (aan het begin van hun studie) worden voorgesteld. Ik nam het boek mee naar het toilet in de badkamer. Ik legde het op de wastafel, waar het boek vervolgens in gleed. Een kletsnatte bladzijde 15. Dat heb ik weer.

Lidy kijkt naar 'Koffietijd'. De presentatrice heeft een film gezien: 'Hoe duur was de Zuiker'. En het is geen vergissing; ze spreekt het nadrukkelijk een paar keer zo uit.

Aan het eind van de ochtend maakten we een wandeling over en door de duinen. Dat viel nog niet mee. Onze gezichten werden met deze harde wind bijna gezandstraald. We hadden beiden gelukkig een capuchon aan onze jas. Het uitkijken over zee en golven was wel heerlijk. De wilde zee zorgde voor enorme hoeveelheden 'schuim' aan de branding en vooral tussen de houten golfbrekers.

storm storm
storm storm

We lunchten vanmiddag in Middelburg. Het plan was om dat bij de 'Drvkkery' te doen, maar daar was het overvol. Dus lunchten we op het terras van 'De huifkar'. Ook dat viel met die wind niet mee. Er waaide van alles van tafel en op het tafeltje achter ons waaide een wijnglas om. De linkerbuurman van 'De huifkar' moet een beetje radeloos zijn. Het terras van 'De huifkar' zat vol. was vol en bleef vol. Bij hem ging niemand zitten. Dat moet aan de naam van 'De huifkar' liggen. Aan de kwaliteit van de bediening kan het niet liggen. Het bestek werd van een afstandje op onze tafel gekwakt.

Op reclameborden blijf je spelfouten tegenkomen: 'Steet-one' op een reclamevlag en 'Street-one' op het raam. Dat zie je toch! En dan bestel je toch een nieuwe vlag? En waarom schrijf je 'Only' op je vlag en 'OˑNˑLˑY' op je raam?

steet-one street-one

Andere borden zijn niet fout, maar gewoon grappig. Je kunt aan toeristen maar beter uitleggen wat een bolus is. Anders komen ze niet bij je op het terras zitten!

bolus

Tegenover de Albert Heijn in Middelburg (waar we altijd parkeren) zit een Action. Ik was benieuwd of ze nog steeds luisterboeken voor € 1,99 aanbieden. Dat doen ze en het zijn weer hele andere dan vorig jaar. Ik kocht o.a.:
- John Wyndham, De triffids (hoorspel, 3 cd's)
- Heere Heeresma leest Han de Wit gaat in ontwikkelingshulp (5 cd's)
- 25ste nacht van de poëzie. Dichter in de nacht (2 cd's)
- Cursief. Hoogtepunten uit het roemruchte KRO-radioprogramma 1967-1975
- Hans Münstermann leest De bekoring (6 cd's)
- Wanordelijkheden en andere verhalen van Mary Dorna, voorgelezen door Hetty Blok (4 cd's)
- Maarten van der Weijden leest Beter (7 cd's)

Op de terugweg stopten we in Zoutelande voor een drankje bij standpaviljoen 'De branding'. 'For old time sakes' moet ik daar even gezeten hebben als ik op Walcheren ben. Achter het glas van het terras zaten we daar heerlijk, al wapperden de vlaggen wel erg hard en waaiden de meeuwen wel heel hard voorbij. Het hele paviljoen trilde van de harde wind en de schuimkraag van mijn Duvel vertoonde zwarte vlekjes van erin gewaaide viezigheid.

|Zoutelande

Na een middagslaapje (in een hotel leef je van maaltijd naar consumptie naar maaltijd) aten we bij 'De fiets' in Zoutelande. Daar komen we graag, al zaten we nooit eerder binnen.... Het eten is er eenvoudig, maar het is ook geen restaurant. Ze noemen zichzelf een 'grand café', al zijn ze vergeten dat daar een spatie in hoort. Zowel op de bedrijfskleding als op de bon staat 'grandcafe'.
Het is opvallend hoe mensen van pakweg onder de vijfendertig jaar onmiddellijk als ze in een café/restaurant gaan zitten hun telefoon pakken en vingervlug een minuut of tien bezig zijn.

10 mei 2014

Daggedachte 130

Mijn vader ontroerde mij ooit door iets heel eenvoudigs.
Samen met moeder bezocht hij ons gezin op een prachtige dag aan het strand.
Op een gegeven moment zei ik tegen hem: 'Man, doe je bloes uit.'
En toen legde hij heel simpel uit
dat er een dag in je leven komt en dan doe je dat niet meer.
En hij had die leeftijd bereikt.
'Wie trekt die grens?' vroeg ik.
'Die trek je zelf,' zei mijn moeder en glimlachte wijs.

(Youp van 't Hek, Fax, blz. 36, Fax aan bloot Nederland)

Gisteren was het, hoewel winderig, behoorlijk zonnig. Vanochtend is de wind gebleven, maar de zon vertrokken. We bleven lang in bed, ik sloeg na een copieus ontbijt de lunch over. Pas in de loop van de middag - toen de regen was verdwenen - kwamen we onze kamer uit en reden naar Vlissingen. We parkeerden in de nieuwe parkeergarage in het centrum. Daar zit - onder de grond - ook een 'Action'. Ik wilde toch even kijken naar luisterboeken: veel hetzelfde, maar ook wel een paar interessante andere:
- Tatiana de Rosnay, Haar naam was Sarah (8 cd's)
- Annejet van der Zijl, Jagtlust (6 cd's)
- Maarten Spanjer, Eigen schuld (3 cd's)
- Agatha Christie, Getuige à charge
Het luisterboek van Agatha Christie is een moederdagcadeautje voor Lidy. Over de aanwezigheid van 'Haar naam was Sarah' in deze 'opruiming' was ik verbaasd. Daar zou toch nog vraag naar moeten zijn. Ter voorbereiding van het - niet doorgegane - Cultuurdiner kocht ik dit luisterboek een half jaar geleden voor pakweg € 25,00. Nu ligt het hier voor € 1,99 !! Ik kocht het en ga het (nog in de plasticfolie) weer proberen te verkopen. Dan verdien ik misschien iets van die eerdere volle aankoopprijs terug.

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Herman Koch, Geachte heer M.
Herman Koch geeft een inkijkje in het schrijversleven. (€ 19,95)

We wandelden door Vlissingen over het Bellamyplein. Daar blijkt in het geboortehuis van Bellamy nu een café te zitten dat zich profileert met het dichterschap van Bellamy. Naast de deur staat een klein borstbeelde van hem. Heel goed, want de tussen zonneschermen verstopte gevelsteen was in de afgelopen jaren wel een heel klein eerbewijs aan de dichter.

stadscafé 'De dighter' stadscafé 'De dighter'
stadscafé 'De dighter' Stadscafé De dighter

We gingen eten bij het Wok-restaurant in Koudekerke. Ik ben niet zo gek op sushi, maar hier zagen ze er aantrekkelijk uit en ze waren inderdaad zo lekker als ze eruit zagen. Toen we het voorgerecht op hadden, kwam er een verontruste serveerster aan onze tafel. 'Is de grijze Renault Scenic van U? Wilt u dan even meelopen? Iemand heeft door de wind zijn portier tegen uw auto op laten knallen.' Dat hebben wij weer. De schade valt overigens mee, wat krassen en twee deukjes en een beschadigde sierstrip. Maar we zaten ruim een half uur zo'n schadeformulier in te vullen en ook de komende week geeft dat natuurlijk weer gedoe. Maar laat ik het positief benaderen: deze meneer is niet snel weer weggereden en hij is het netjes komen melden en regelen.

11 mei 2014

Daggedachte 131

Het is nu eenmaal zó gesteld, dat degene, die steeds in een moeras roert,
tenslotte bedwelmd raakt door de gassen.
Want modder bevat altijd vergiftige dampen, mijnheer…
en u kunt een moeras niet helder maken,
door de gassen omhoog te laten stijgen.

(Marten Toonder, Koning Hollewijn zoekt een iemand, blz. 59)

Slecht geslapen, door de storm die tegen de ramen kletterde en waaide en door gepieker. Hoe ga ik om met Gert en hoe met Wouter? Ik kom daar nog niet goed uit.

Na een voor ons doen licht ontbijt (op de derde dag van overvloedigheid ga je je blijkbaar vanzelf matigen), leverden we de sleutel in, betaalden de nog openstaande rekening van consumpties en reden weer naar huis.
In de auto beluisterden we cd 1 en cd 2 van 'Jagtlust' van Annejet van der Zijl. Een intrigerende literair geschiedenis, die veel verder gaat dan alleen het leven van Fritzi Harmsen van Beek. De eerste hoofdstukken gaan vooral over haar ouders, die in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog gevierde tekenaars waren. Haar vader blijkt de tekenaar van de 'Flipje uit Tiel'-strips te zijn (hoewel dat, als ik het goed heb begrepen, vaak meer een familiebezigheid was).

12 mei 2014

Daggedachte 132

Voor uw collega bent u een arbeidsomstandigheid.
(Terzijde, VN, 22-05-1999)

Om half elf nam ik op school de telefoon op. Ik zei: 'Rembrandt College. Met Mats Beek. Goede ..... het is nog morgen.' Waarop een mevrouw aan de andere kant van de 'lijn' zei: 'Het is al middag hoor.' Zij belde uit Abu Dhabi! Daar wonen ze nu een paar jaar, maar komen deze zomer terug naar Nederland en nu zoeken ze een school voor hun kinderen.

Tussen de bedrijven door reed ik even naar Bochane. Het verhelpen van de deuken en de krassen van afgelopen zaterdag gaat ongeveer € 500,00 kosten. De verzekeringen regelen dat onderling, begreep ik nadat ik vanmiddag ook Centraal Beheer gebeld had.

Aan het eind van de middag had ik op school een bespreking met de dichteressen Daphne Kalff (uit Veenendaal) en Annie van Gansewinkel (uit Wageningen) en met Wytze Woudsma (directeur van de Volksuniversiteit). Met z'n drieën gaan we in het volgende cursusjaar een cursus 'gedichten schrijven' geven aan de Veenendaalse Volksuniversiteit. Dat belooft heel leuk te worden.

2 bestellingen: Hubert Lampo, 'De heks en de archeoloog', Gerard Koster, 'Striptekenen. Henk Kuypers en Jan Kruis, tekenaars van strips'.

13 mei 2014

Daggedachte 133

Wanneer men van de levenden niets dan goeds
en van de doden niets dan kwaads zei,
zou het leven oneindig aangenamer
en de necrologie meer in overeenstemming met de waarheid zijn.

(J. Greshoff, Nachtschade, blz. 124)

Een rustige schooldag: de derde klassen zijn drie dagen op reis en de tweede klassen zijn (vandaag) één dag weg. Er zijn in totaal nog veertien van mijn leerlingen op school. Ik heb de rust maar gebruikt om flink wat - ruim op tijd - ingeleverde boekverslagen na te kijken. Ze hoeven vrijdag pas ingeleverd te worden, maar ik heb nu al twintig procent nagekeken!

Voor moederdag maakte ik weer een klein boekje met foto's van de kleinkinderen. Ik bestelde er twee en gaf Suzanne er zondag ook eentje. Ik ben niet echt handig met dat bestelprogramma. Het stond standaard ingesteld op meerdere foto's per bladzijde. Die instelling veranderen lukte niet helemaal: op twee bladzijden (naast elkaar) staat een klein fotootje over de grote heen afgedrukt. Dat is me bij de controle niet opgevallen.

Vanavond zagen we - in een bijna lege Lampegiet - 'Andermans veren live!' met 'Voor de prijzen en de roem'. Ze brengen een ode aan het Nederlandse theaterlied en Kick van der Veer heeft zich met de samenstelling van die ode bemoeid. Het is een mooie keuze: er komen nummers langs van o.a. Bram Vermeulen, Drs. P, Theo Nijland, Ramses Shaffy, Ivo de Wijs, Maarten van Roozendaal, Jeroen van Merwijk en Gerard van Maasakkers en na de pauze mag het publiek ook nog eens verzoeknummers opgeven. Ze kennen natuurlijk niet alles wat er geroepen wordt, maar kunnen toch het één en ander zo oppakken (al is het maar een couplet en een refrein). Eén mevrouw vroeg om 'De lijkkoetsjes' en zong daar zelfs een stukje van voor. Het was een onbekend lied voor ze. Mij zei het vaag iets en dus heb ik dat thuis nagezocht. Het is het nummer 'Lijkzang' van Gerard Potsdammer. Het is een nummer van Georges Brassens (Funérailles d'antan), vertaald door Ernst van Altena. Gerard Potsdammer zong het voor de VARA-televisie, wat hem een boycot van een jaar opleverde. Het eerste couplet en het refrein:

Als er in vroegere tijd een begrafenis was,
wist je ook zeker dat daar spijs en lafenis was.
Dan kwam de huilebalk rondhuilen: “D’r is er een dood”
En in het sterfhuis stond wijn klaar en worst, kaas en brood.
Waar vind je nu in een sterfhuis nog brood op de plank?
In onze tijd is men gierig met tranen en drank.
Dat is de reden waarom je vandaag aan de dag
bijna geen kans meer krijgt tot vrolijk rouwbeklag.

Ach, waar is de rouwpracht van weleer?
De fijne lijkkoetsjes, lijkkoetsjes, lijkkoetsjes,
lijkkoetsjes uit vroeger jaren
hotsten zo gezellig op en neer
dat zelfs het lijk in z’n kist, in z’n kist, in z’n kist
wippend lag te gebaren.
Toen was elke erfgenaam een heer
en schonk aan doodgraver, bidder, pastoor en aan ‘t paard
zelfs een glas oude klare.
Maar ‘t is verleden tijd, ik vraag u vol verdriet:
waar bleef de pom-pom-pom-pom-pom pompeuze lijk-eer?
Ach, met een zweem van spijt
zing ik mijn klaag’lijk lied.
Waar is de pom-pom-pompeuze dood van weleer?

In de pauze vroeg Erich om een alcoholvrij biertje. Hij kreeg na enig zoeken een speciaal Palmbiertje (5,4%). Dat is een lekker biertje, maar niet echt alcoholvrij.

Vanavond was de literatuurveiling bij Burgersdijk & Niermans. Ik had op vijf kavels geboden. Twee ervan zijn verkocht voor mijn maximumbod. Dat kan betekenen dat ze voor mij zijn, maar er kan iemand anders hetzelfde maximumbod gedaan hebben. In dat geval wordt er geloot. Ik ben overboden op:
- een kavel met 45 poëziebundels (ging weg voor € 130,00 waar mijn maximumbod € 70,00 was)
- Een kavel met 42 boeken van en over E. du Perron (ging weg voor € 100,00, waar mijn maximumbod € 80,00 was)
- Een kavel met 48 boeken van Marten Toonder (ging weg voor € 110,00, waar mijn maximumbod € 100,00 was)
Wel heb ik dus (misschien):

- KLOOS, W. Gedichten, 1880-1893. (Verz. d. G. Stuiveling). Utr., De Roos, 1959. Lge-8º. Or. h. vellum w. top edge gilt. (Front side a bit browned as often). W. dedication by the editor. -- Id. Nieuwere literatuur-geschiedenis. (1e-)3e dr. 1904-14. 5 vols. Cont. h. light brown cf. w. red labels, t.e.g. -- J.C. BLOEM. Brieven aan P.N. v. Eyck. 1910-62. 1980. 2 vols. Lge-8º. Ocl. -- L. COUPERUS. Waarde heer Veen. Brieven aan zijn uitgever. Ingel. en van aantek. voorz. d. F.L. Bastet. 1977. 2 vols. Lge-8º. Ocl. -- C. v. BRUGGEN. Eva. 1927. Or. gilt cl. -- And 31 o. (42).

en

- VOGELS, F. De harde kern. (1994-96). 2 vols. Owrps. -- H. v. STRATEN. De omgevallen boekenkast. (1987). Owrps. -- A. MORRIèN. Plantage Muidergracht. (1988). Owrps. -- F.B. HOTZ. Eb en vloed. (1987). Ocl. w. dust-j. -- T. KRABBÉ. Red Desert Penitentiary. Een filmverhaal. 1975. Owrps. -- J. WOLKERS. Gesponnen suiker. 1963. Pbck. -- H. MULISCH. Tanchelijn. Kroniek v.e. ketter. (1958). Programm booklet, 8 pp. -- And 73 o. in 75 vols. (83).

Overgezet naar de nieuwe layout: Jan Greshoff.
Nieuw op Schrijversinfo: Annie van Gansewinkel.

2 bestellingen: Theo Hoogstraaten, 'Last minute', Tonny Vos, 'Hou mammie in toom!',

14 mei 2014

Daggedachte 134

Het enige verschil tussen mij en een gek is, dat ik niet gek ben.
(Salvador Dali, Mijn leven als genie, blz. 6)

Vandaag staat mijn gedicht over 'vijf wethouders' in 'De Rijnpost'. De inhoud is niet persé mijn mening. Eerst vertel ik wat het nieuwe college er zelf van zegt, vervolgens het commentaar van de PvdA, dan verwoord ik - op rijm - het commentaar van de Veenendalers hierop op de website van de Veenendaalse Krant en tenslotte het commentaar van het WMO-forum:

Vijfwethouders

Boven het gedicht staat in die krant de aankondiging van mijn optreden bij het Katholiek vrouwengilde van volgende week:

kvg-avond

Ik reed met Tygo langs het oorlogsmonument aan de Kerkewijk. 'Kijk', zei ik, 'daar liggen allemaal bloemen. Opa heeft er vorige week ook een bos bloemen neergelegd. Dat is voor de soldaten die in de oorlog dood zijn gegaan.' Tygo keek eens naar de bloemen en kransen en zei: 'Dat is mooi .... en zijn ze nou weer levend?'

In de nieuwe layout op Schrijversinfo: Joh. G. Veenhof.

1 bestelling: 16 x 'Veilig leren lezen'

15 mei 2014

Daggedachte 135

Geluk

Een steen tegenkomen in een hap krentenbrood
zonder er eerst op gebeten
te hebben. Een groot geluk, vol diepe geruststelling.

(Chris van Geel, Het lichte gedicht, blz. 123)

In het programmaboekje (net uit) van theater De Lampegiet staat:

Ritmeester Veenzangers mannenkoor

Het optimisme straalt ervan af, want ik heb nog geen enkele tekst af (maar we hebben nog bijna een jaar!)

Vanmiddag had ik een boze ambtenaar aan de telefoon. Ik heb me niet laten zien bij één van de voorlichtingsbijeenkomsten voor stembureauleden! Dat klopt. Ik heb haar laten weten dat ik erg twijfel of ik daar nog wel wil gaan zitten. Vooral omdat ik het uiterst vreemd vind dat ik bij de gemeenteraadsverkiezing geen stembureaulid mocht zijn. Twintig jaar lang was ik dat, meestal ook voorzitter van het stembureau en ineens mag het niet, omdat ik zelf verkiesbaar was (en dus onbetrouwbaar?). Bij deze Europese verkiezingen sta ik niet op een lijst en ben ineens weer wél betrouwbaar. Een rare gang van zaken. Ze legde me uit dat het verbod bij de gemeenteraadsverkiezingen door de nieuwe burgemeester verordoneerd was. We hebben een jonge burgemeester (38 jaar), maar hij vertoont meer regentengedrag dan de vorige (veel oudere) burgemeesters. Ik heb de knoop maar doorgehakt: ik ga daar niet meer zitten.

In de nieuwe layout op Schrijversinfo: Chr.J. van Geel.

3 bestellingen: Lionel Bart, 'Oliver!', 'Die Bibel', Mink van Rijsdijk, 'Angst was mijn gast'.

16 mei 2014

Daggedachte 136

Teveel ernst wordt onwillekeurig humor.
Een paraderende kolonel met een van ridderorden zwangere borst
staat 't dichtst bij de apen.
Er ligt maar een dun vliesje tussen het afdwingen van gezag
en het opwekken van lachlust.

(Gerrit Komrij, Heremijntijd, blz. 69)

Ook in ons lesboek zitten opdrachten waarvan ik denk: had je dat nou niet andere kunnen formuleren? Vandaag op bladzijde 222 (het boek is bijna 'uit') staat bij een gedicht de opdracht: 1. In dit gedicht zit de stijlfiguur herhaling. Wijs die aan. Mijn leerlingen gaan met die 12 vragen aan het werk, maar er is er maar één die de herhaling aanwijst. De rest gaat het op zitten schrijven.
Overigens is de kogel door de kerk: volgend jaar werken we met de methode 'Talent' en niet meer met 'Op niveau'.

Het zevende uur had ik V2b. Dat is - normaal gesproken - mijn rustigste klas. Vandaag - vrijdagmiddag na de middagpauze - zat dat 'rustige' er even niet in. Ze waren zo druk dat de collega die in het lokaal ernaast (zonder klas) zat te werken even kwam kijken wat er aan de hand was. Ik gun ze het best om ook een keer luidruchtig te wezen, maar toch binnen zekere grenzen.

Op 'Veenendaal Doet' is deze week mijn laatste blog geplaatst:

Veenendaal feest – Muziekfestival 2014

Stadsdichter Mats Beek

Afgelopen Koningsdag was het feestelijk druk op de Markt in Veenendaal. Dat smaakt naar meer… en er komt meer! Op 26, 27 en 28 juni is er – tijdens het Muziekfestival 2014 – weer volop muziek op de Markt (en het is allemaal gratis toegankelijk).
Ik sprak Marlies Taal (de Veenendaalse cultuurcoördinator) hierover en ze vertelt enthousiast over het brede programma (van singer-songwriter tot klassiek). U mag haar niet allemaal bellen, maar dat brede programma is gelukkig ook op de site (http://www.muziekfestivalveenendaal.nl/) te vinden.
Het extraatje in de programmering van dit jaar is dat alle optredens een Veense component hebben! Soms komt de hele band uit Veenendaal, soms alleen de zangeres of alleen de drummer, maar ‘iets’ Veens zit er altijd bij, op:
- 26 juni, vanaf 19.00 uur: Ilse de Jong & Breed, Stereo Heart, Irene Hartkamp, Nicoline van Doorn, Wesley Boes, Headhunterz
- 27 juni, vanaf 21.00 uur: Klassiek aan de Grift
- 28 juni, vanaf 14.00 uur: Later als je Big Band, Caperune, Venetiaanse Vespermuziek (in de Westerkerk), Zangers en zangeressen Veenendaal LIVE, Muziek door dj’s, Thiz Side Up, Meggy Mae, Pioneers Town, James Stefano & Friends

Een greep uit dat programma:

Ilse de Jong & BREED
Het is niet overdreven om de Veense Ilse de Jong een ‘aanstormend talent’ te noemen. Ze deed mee aan ‘The Voice Kids’, waar Nick & Simon hun stoelen voor haar omdraaiden. Onder leiding van beide Volendamse heren deed ze vervolgens mee aan de Battle. Ze heeft musicalles gehad op de Volksuniversiteit en volgt zangles op de Novae Popschool in Ede. Op het Muziekfestival treedt ze op met de band BREED.

Klassiek aan de Grift
Onder de bezielende aanvoering van de Veenendaalse trompettist André Heuvelman is dit jaarlijks terugkerende concert niet meer weg te denken. Een groot aantal Veenendalers geeft het een vast plekje in de agenda. Er schijnt droog weer geregeld te zijn, dus ‘Klassiek in de Grift’ zit er dit jaar niet in.

Thiz Side Up
Het akoestische duo Emmelie Meter (zang) en Evert Smit (gitaar), allebei studerend op het Rembrandt College, was al vaker in Veenendaal te bewonderen: tijdens Spring in het Park, bij 538 voor Warchild, bij het Lampegietersfestival, maar ook op de radio bij Midland FM. OP 28 juni spelen ze o.a. covers van Kings of Leon en van Duffy.

Mats Beek

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Conradus Goddaeus, H.G. Haasloop Werner, Pieter Harting, Jan de Hartog.

3 bestellingen: Roald Dahl, 'Matilda' (in het Engels), Ilja Leonard Pfeijffer, 'Dolores', F.B. Caesar, 'Veilig leren lezen 1'.

17 mei 2014

Daggedachte 137

De gedachte was deze: je mist in het leven meer dan je meemaakt.
(Martin Bril, De Afsluitdijk en verder, blz. 11)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Nico Dijkshoorn, In zijn nabijheid.
Nico Dijkshoorn is geen dichter. Als je zijn poëzie echter uitschrijft als proza worden het korte verhaaltjes en die korte verhaaltjes zijn genietbaar. Zijn als proza bedoeld proza is ronduit leuk. (€ 19,99)

De 'bamboe' in de achtertuin is eruit. Nu de volgende episode: al het hout uit het houthok halen (en tegen het huis leggen) en dan het houthok afbreken. Bij het leeghalen van het houthok vond ik een skeletje van een (jong) dood vogeltje: kopje, pootjes, ribbetjes tussen een paar stukken hout:

dood vogeltje

We gingen vanmiddag bij een tenniswedstrijd van Martijn en zijn team kijken. De afglopen twee jaar zijn ze kampioen geworden en gepromoveerd. Nu gaat het goed, maar ze hebben het wel moeilijker (wat logisch is). Vandaag verloren ze nipt met 3-2.
Na afloop aten we bij Suzanne en Gijs.

De twee kavels van Burgersdijk & Niermans waar ik het maandag over had, zijn inderdaad aan mij 'toegeslagen'. Ik kreeg vandaag de rekening via de mail.

Op Schrijversinfo in de nieuwe layout: Jac. van Hattum, François HaverSchmidt (= Piet Paaltjens).

18 mei 2014

Daggedachte 138

Alles went.
Soms denk je nog: het is verschrikkelijk dat alles went.
Maar dat went ook.

(Koos van Zomeren, De bewoonde wereld, blz. 223, uit: De lof der platheid)

Tussen de middag zijn we bij pa in Culemborg geweest. Rustig op de weg en prachtig weer. Op de route Rhenen - Culemborg (door de Betuwe) zie je altijd wel een paar ooievaars.

De leerlingen leveren hun boekverslagen via It's Learning in. Ik downloadde er een stuk of tien en heb die bij pa op mijn laptop nagekeken.

Vanmiddag sjouwde ik met Gijs en Tygo het laatste hout uit het houthok en we braken het houthok (op één wandje na) af. De resten van het houthok breng ik woensdag naar de stort. Na het sjouwwerk barbecueden we met elkaar bij ons in de tuin. Vooral de zelfgemaakte gehaktballen/hamburgers deden het goed deze keer.

1 bestelling: J. Kaulbach, 'De witte anjelier'.

19 mei 2014

Daggedachte 139

Smaak is geen kwestie van meerderheid.
(Gerard Walschap)

Aan het eind van de ochtend had ik een gesprek met burgemeester Wouter Kolff. Tijdens het laatste gesprek omtrent de keuze van een wethouderskandidaat voor ProVeenendaal bracht Adri Janssen wel een keer of vier naar voren dat Kolff bezwaar had tegen mijn kandidatuur, omdat hij het onwenselijk vond dat de vader-zoonverhouding vermengd werd met die van wethouder-fractievoorzitter. Hier werd dan wel bijgezegd 'dat we ons daar uiteraard niets van aantrekken', maar het feit dat het in het laatste half uur een keer of vier werd genoemd, doet anders vermoeden.
Ik wilde van Kolff zelf horen of hij dit inderdaad vindt/gezegd heeft. Via de mail wilde hij er niet op reageren (dus weet je het antwoord in feite al), daarom maakte ik voor vandaag een afspraak met hem. Het blijkt inderdaad zijn standpunt te zijn en hij heeft dat ook zo verwoord toen hem daar door Adri Janssen om gevraagd werd.
Bij mij roept dat diverse vragen op: Waarom vraagt Janssen Kolff om advies? Waarom mengt Kolff zich in een interne partijkwestie? (Naar mijn stellige overtuiging heeft een burgemeester zich daar niet mee te bemoeien). En het roept de vraag op of ik, constaterend dat de burgemeester van Veenendaal het ongewenst vindt dat ik mij - met hart en ziel - inzet voor zijn gemeente, mij nog wel op andere vlakken (stadsdichter, voorzitter straatnaamcommissie, blogger voor 'Veenendaal Doet') voor die gemeente wil en kan inzetten. Daar slaap ik nog maar een paar nachten over.

Op Catawiki bood ik vanavond op een paar kavels mee. De meeste kavels liet ik gaan, omdat ze me te duur werden. Dat vond ik jammer met een kavel essays van o.a. Dick Hillenius en R.A. Cornets de Groot, maar ik moest naar € 35,00 en dat werd me te gortig (er komt ook nog een euro of acht verzendkosten bij).
Voor € 3,00 (+ die verzendkosten) kocht ik een kavel met 15 essay- en recensiebundels van C.J.E. Dinaux (3x), Martien J.G. de Jong (4x), Adriaan Morriën, Tom van Deel, Aad Nuis, Kees Verheul, Jacques Kruithof (3x) en Huug Kaleis.

Op bladzijde 103 van 'Bij nader inzien' laat J.J. Voskuil zijn alter Ego Maarten een zin uitspreken die wel héél tekenend is voor het hele oeuvre van Voskuil: 'Alles zou je moeten kunnen opschrijven,' zei Maarten.'

Van B2c zijn alle afgelopen vrijdag ingeleverde boekverslagen nagekeken. Een goed voornemen uitgevoerd!

4 bestellingen: J.M.A. Biesheuvel, 'Reis door mijn kamer', Helen Douglas-Cooper, '100 olieverftips', Nicholas Sparks, 'De Redding', Hans Kievid, 'Brasilia Nieuwe hoofdstad in de wildernis'.

20 mei 2014

Daggedachte 140

De wereld is vol van dingen waar de mensen bang voor zijn
De een kan niet tegen vrouwen en de ander niet tegen wijn
Eerlijk zullen we alles delen, jij het zuur en ik het zoet
En misschien wordt het morgen beter maar het wordt toch nooit goed

(Cornelis Vreeswijk, Misschien wordt het morgen beter)

Een warme dag op school. In de lokalen op de bovenverdieping werd het, ondanks de airco, ruim 29 graden.

De boeken die ik gisteren op Catawiki kocht, blijken van de dichter Dirk Kroon te komen, waar ik een paar keer mailcontact mee had bij het maken van de Schrijversinfobladzijde over hem. Hij mailt nu: 'Dag Mats, Verrassend, jouw naam aan te treffen als hoogste bieder van dit lot. Eerst stemde de opbrengst mij droevig, niet zozeer om het gewin, maar om het feit dat er niet meer animo was. Maar jou gun ik ze graag! Ik heb een nijpend ruimtegebrek, dus hoop ik dat de boeken goed terecht komen. Tot nog toe is dit zo.'
Ik mailde hem terug: 'Ik wil dit soort essaybundels gebruiken om op de diverse bladzijden van Schrijversinfo de essays/recensies óver die auteur te vermelden. Uiteraard ben ik daar nooit volledig in, maar op deze manier kan ik die bladzijden wat uitbreiden. Ik koop af en toe zo'n boek, of bied een laag bedrag op een veiling ('laag' omdat het een hobby is - als het kavel daarboven ook van jou was (Cornets de Groot / Hillenius): die werd me bijvoorbeeld te duur).'
En ja hoor: 'Fijn, Mats, ik werk zo mee aan een goed doel. Ja, Cornets de Groot etc. was ook van mij.'

Bij de bomen

Dat zouden meer schrijvers/dichters moeten doen: Mij een bibliofiel boekje sturen, zodat ik van het bestaan ervan weet en het op de bladzijde van Schrijversinfo kan vermelden.
Dank je wel, Frans Budé.

Een paar mooie zinnen uit dit boekje:

Kunnen bomen klimmen, dromen van een overkant?
Hun takken striemen het hemeldek, boren in nachtelijke uren
door grijze wolken, leggen het oor te luisteren bij de maan

21 mei 2014

Daggedachte 141

Alle machthebbers zijn domkoppen.
Het omgekeerde is goddank nog niet het geval.

(Bergman, Nagelaten werk, blz. 27)

Een extra vrije woensdag. Ik heb het mentoraat van V2a overgenomen van een collega die aan haar knie geopereerd is. Omdat ik Bapo heb, mag ik echter geen overuren maken. Daarom krijg ik die uren als een paar extra vrije woensdagen terug.

Vandaag heb ik dit bericht gestuurd aan het bestuur van het kunstplatform, de leden van de straatnaamcommissie, het Ritmeester Veenzangers mannenkoor en aan de webmaster van Veenendaal Doet:

Burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal heeft zich nadrukkelijk gemengd in de keuze van de kandidaat-wethouder van de lokale partij ProVeenendaal.
In een gesprek met de voorzitter van de kandidaatstellingscommissie Janssen heeft burgemeester Kolff aangegeven ernstige bezwaren te hebben tegen Mats Beek als wethouder en het naar voren schuiven van hem onwenselijk te vinden.

Wat is er met deze Mats Beek aan de hand? Heeft hij een crimineel verleden? Is hij een pedofiel? Is hij anderszins met justitie in aanraking geweest?
Nee. Sterker nog: de staatssecretaris had al een positieve 'verklaring omtrent het gedrag' afgegeven (zover was men al in de procedure!).
Het bezwaar van de burgemeester zit erin dat Mats Beek de vader van zijn zoon is.
Heeft die zoon dan een crimineel verleden of iets dergelijks?
Nee! Die zoon zit in de gemeenteraad en burgemeester Kolff vindt het onwenselijk dat een wethouder in zijn gemeente een zoon heeft die gemeenteraadslid is.

Dit lijkt mij een aanvechtbaar standpunt en bovendien een onwenselijke inmenging van een burgemeester in de kandidaatstelling binnen een plaatselijke partij. Erg democratisch lijkt het me ook niet.

Wanneer de burgemeester echter zo onomwonden aangeeft het onwenselijk te vinden dat ik mij voor de gemeente inzet, kan ik niet anders dan dat respecteren.

Ik trek mij dan ook met onmiddellijke ingang terug als stadsdichter (aan wie diezelfde gemeente wél gevraagd heeft op te treden tijdens de laatste nieuwjaarsreceptie en tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van de vorige periode), als voorzitter van de commissie straatnaamgeving (die direct aan de burgemeester advies uitbrengt), als voorzitter van de commissie 'Gedichten op muren' (die op verzoek van de gemeente gedichten op muren in het centrum van Veenendaal verzorgt), als vaste blogger van ‘Veenendaal Doet’ (waar ik al geruime tijd de lof zing van Veenendaal) en als bestuurslid van het kunstplatform.

Het langst heb ik na moeten denken over mijn medewerking aan het programma van het Ritmeester Veenzangers mannenkoor, maar het lukt mij dit moment simpelweg niet om positieve teksten over Veenendaal op papier krijgen.

Het blijft vreemd: de vorige burgemeester speldde mij een lintje op vanwege mijn inzet voor de gemeente Veenendaal. De huidige burgemeester vindt het onwenselijk dat ik mij voor de gemeente Veenendaal inzet.


Het kwam mooi uit dat ik vandaag thuis was: er kwam een bezorgdienst met twee dozen boeken van Burgersdijk & Niermans en één met het doosje van Catawiki. Ik heb die boeken vandaag zitten bekijken en ik word daar ronduit gelukkig van: Bob den Uyl, Willem Brakman, Gerrit Komrij, Tip Marugg ...... allerlei boeken die ik met plezier een tijdje in mijn boekenkast zet en daarnaast nog genoeg om weer te verkopen.

Vanmiddag heb ik mijn 'spreekbeurt' voor het Katholiek Vrouwengilde van vanavond zitten voorbereiden: poëziealbums en grafpoëzie, ollekebollekes, Kees Stip, Gedichten op muren, Veenendaal. Dat is alweer te veel voor de mij toegemeten tijd. Het wordt mijn laatste openbare optreden in Veenendaal.

1 bestelling: Anton Quintana, 'Het boek van Bod Pa'.

22 mei 2014

Daggedachte 142

Het grootste gevaar van werken is, dat men het op het laatst prettig gaat vinden.
(C. Buddingh')

Vanochtend zei ik iets tegen een leerling waarvan ik niet gedacht had dat ik het ooit zou zeggen: 'Wil je aljeblieft die koelkast van je tafel wegdoen!' Deze jongen had thuis (met zijn mecanodoos en zijn scheikundedoos) zelf een koelkastje op batterijen in elkaar geknutseld. Dat liet hij me voor de les zien, met een blikje frisdrank erin. Creatief en ontzettend leuk, maar hij moet het tijdens de les natuurlijk niet op zijn tafel zetten.

Ook journalisten lezen dit weblog. Vandaag had ik er al een paar aan de telefoon. Evert Davelaar (van het AD) en Gerard van Wijk (Veenendaalse Krant) hebben ook burgemeester Kolff gebeld. Die zei (uiteraard): 'Ik heb alleen maar geadviseerd.' Ik ben benieuwd wat er morgen in de krant staat.

In de vijver is er voor het eerst in jaren een waterlelie met twee bloemen tegelijk. Er komt zelfs een derde aan!

Voor het eerst in 37 jaar ben ik niet wezen stemmen. Ik zoek in mezelf naar een zeker schuldgevoel, maar ik kan het niet vinden.

Ria en Erich kwamen vanavond een kop koffie en een borrel drinken. We kletsten bij en luisterden naar 'Hommage aan Cornelis Vreeswijk'. Ria kocht enige tijd geleden op een rommelmarkt een ingebonden jaargang van 'Taptoe (voorheen De Engelbewaarder)'. Dit is een stuk van bladzijde 110 van het nummer van 20 oktober 1962 (het tijdschrift kostte 15 cent/3 frank). Het werpt een ander licht op de onthullingen in de katholieke kerk van de laatste jaren: we hadden het kúnnen weten:

Overal waar kinderen zijn

2 bestellingen: Hanif Kureishi, 'De Boeddha van de buitenwijk', 'Woorden van dank gesproken op 9 juni 1973 bij het graf van Pieter Leonard Gaius de Gaay Fortman op de Algemene begraafplaats te Ermelo'.

23 mei 2014

Daggedachte 143

Deze oude truc had de goochelaar
nog van zijn betover-grootvader geleerd.

(Wim Meyles, Spelen met woorden, blz. 63)

In het AD van vandaag:

Stadsdichter stapt op

Op de site van de Veenendaalse Krant van vandaag:

Mats Beek weg na controverse

VEENENDAAL - 'Burgemeester Wouter Kolff heeft zich nadrukkelijk gemengd in de keuze van de kandidaat-wethouder van de lokale partij ProVeenendaal', laat Mats Beek op zijn weblog weten. Hij is daar zo verbolgen over dat hij alle functies waarbij ook de gemeente betrokken is of waarvoor hij gevraagd is achter zich laat. Zo is Beek onder meer stadsdichter, voorzitter van de commissie straatnaamgeving, voorzitter van de commissie 'gedichten op muren' en bestuurslid van het Kunstplatform.

door Gerard van Wijk

Mats Beek, eerder eens fractievoorzitter van de PvdA, was voor ProVeenendaal één van de kandidaten voor de wethouderspost. Inmiddels is Frits Beckerman benoemd en geïnstalleerd. Martijn Beek is de zoon van Mats en tevens fractievoorzitter van ProVeenendaal.

,,De burgemeester vindt het onwenselijk dat ik mij voor de gemeente inzet, ik kan niet anders dan dat respecteren", aldus Mats Beek op zijn weblog. ,,Het blijft vreemd: de vorige burgemeester speldde mij een lintje op vanwege mijn inzet voor de gemeente Veenendaal. Deze burgemeester vindt het onwenselijk dat ik mij voor de gemeente Veenendaal inzet. Het bezwaar van de burgemeester zit erin dat Mats Beek de vader van zijn zoon is."

Volgens de burgemeester is een en ander anders in zijn werk gegaan. Via zijn woordvoerder laat Kolff weten dat het voordragen van wethouderskandidaten iets is van de politieke partijen zelf. Daarin ziet de burgemeester geen rol voor zichzelf. Wel wordt hij zeer regelmatig over allerlei zaken om advies gevraagd.

,,In een vertrouwelijk gesprek heeft de heer Janssen (Adri Janssen, raadslid ProVeenendaal - GvW) de burgemeester om advies gevraagd omtrent de kandidatuur van mogelijke wethouderskandidaten. De burgemeester heeft de heer Janssen slechts gewezen op de politiek-bestuurlijke risico's wanneer wethouder en fractievoorzitter vader en zoon zijn. ProVeenendaal heeft dit advies meegenomen en uiteindelijk zelf besloten welke wethouderskandidaat werd voorgedragen."

Met andere woorden: de burgemeester vindt helemaal niet dat hij zich nadrukkelijk gemengd heeft in de keuze wie ProVeenendaal als wethouder zou voordragen. Hem is slechts om advies gevraagd en die heeft hij gegeven. Het was aan ProVeenendaal om met dat advies te doen wat raadzaam werd geacht. Mats Beek blijft het een vreemde gang van zaken vinden. ,,Ik heb er vrede mee als in een procedure, waarbij de kandidaten gelijkwaardig zijn, voor een ander wordt gekozen. Maar ik vind dat een burgemeester dit soort adviezen niet zou moeten geven, hij had moeten zeggen dat het een zaak voor de partij is." Soms kan een advies je ook goed uitkomen, zegt een insider. ,,Wanneer je bijvoorbeeld als kandidaatstellingscommissie zelf een voorkeur hebt."

 

Vanavond deden we een rondje-dorp. Lidy kocht een jas en twee bloesjes bij de V&D, we snuffelden wat bij Cook & Co (ik zou wel zo'n rookoven willen, maar we hebben al zoveel van die spullen) en ik kocht nog wat luisterboeken-voor-weinig bij de Action:
- Rascha Peper leest Verfhuid (4 cd's)
- Mensje van Keulen leest Alle dagen laat. Dagboek 1976 (4 cd's)
- Bart Moeyaert leest De melkweg (3 cd's)
- Oek de Jong, Opwaaiende zomerjurken, voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat (8 cd's)
- Joost Zwagerman leest Gimick (7 cd's)
- Jeroen Brouwers leest Bezonken rood (4 cd's)
- Theo Thijssen, Kees de jongen, voorgelezen door Jan Meng (10 cd's)

2 bestellingen: W.J. Prud'homme van Reine, 'Wat vind ik in sloot en plas?', Tippy Verbrugh, 'Wilde bloemen'.

24 mei 2014

Daggedachte 144

Een vrije schop verdedigen,
dat luistert heel precies.
Wanneer je in het muurtje staat
riskeer je balverlies.

(Rikkert Zuiderveld, Vrije schop, De dikke Rikkert, blz. 54)

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Rutger Vahls, Misschien wordt 't morgen beter: Cornelis Vreeswijk; de blues tussen Stockholm en IJmuiden
Cornelis Vreeswijks leven is in Zweden al diverse malen onderwerp van een boek geweest. Zijn jeugd in Nederland kwam in die Zweedse boeken maar nauwelijks aan de orde. Deze Nederlandse biografie neemt die jeugd nadrukkelijk wél mee (€ 29,99)

Op de site van RTV Utrecht:

VEENENDAAL - Veenendaler Mats Beek heeft zich met onmiddellijke ingang teruggetrokken als stadsdichter, omdat hij boos is op burgemeester Wouter Kolff. Aanleiding is zijn afwijzing als wethouderskandidaat voor de partij ProVeenendaal.

ProVeenendaal heeft Beek niet als wethouder voorgedragen, na een vertrouwelijk gesprek met Kolff. Beeks zoon Martijn is fractievoorzitter voor dezelfde partij. De burgemeester had ProVeenendaal daarom gewezen op de politiek-bestuurlijke risico's, wanneer een wethouder en een fractievoorzitter ook vader en zoon zijn.

Mats Beek heeft niet alleen de functie van stadsdichter neergelegd. Ook stapt hij uit zijn andere publieke functies in Veenendaal.

En vandaag in 'De Gelderlander':

Gelderlander - Stadsdichter

Ik heb mijn gedachten nog eens laten gaan over de verdediging van Wouter Kolff dat hij zich niet gemengd heeft in de procedure binnen ProVeenendaal, omdat hij alleen advies heeft gegeven. Dat is natuurlijk flauwekul. Als hij had gezegd: 'Daar bemoei ik me niet mee, dat is aan jullie', dan had hij zich er niet in gemengd. Op het moment dat hij ervoor kiest wél advies te geven (en zegt het onverstandig te vinden een bepaalde kandidaat naar voren te schuiven), beïnvloedt hij dús de procedure. Hij kan toch op zijn burgemeestersklompen aanvoelen dat er - uitgesproken of onuitgesproken - iets met dat advies gedaan zal worden! Hij verwacht vervolgens waarschijnlijk dat zijn naam en mening in die procedure niet genoemd zullen worden, maar hier is dat, om welke reden dan ook (gebrek aan andere argumenten?), wél gebeurd.

Vanavond kwamen Gert en Peter op de koffie. Dat doet me goed. Aardige mensen die uit bezorgdheid komen informeren wat er nou allemaal aan de hand is. Dank je mannen.

Een Spaans-Madrileense Europacup finale. Helaas wint de poenploeg. Een gelijkmaker diep in blessuretijd en een paar doelpunten in de laatste minuten van de verlenging, maar over de hele wedstrijd gezien is de winst terecht. Opvallend veel voetballers met baarden, ook een trainer trouwens. Een nieuwe voetbalmode? Alleen is Spanje? En dan die vreselijke Ronaldo (nog een reden waarom het jammer is dat Real wint). Ronaldo benut een penalty in de laatste minuut: shirt uit en gorillagedrag. Wat een nare speler.

De muggen vliegen me vanavond in huis om de oren. Te zachte winter en nog geen vliegengordijn in de bijkeuken.

2 bestellingen: Arthur van Schendel, 'Een zwerver verliefd', J.H. Kruizinga, 'Roald Amundsen'.

25 mei 2014

Daggedachte 145

Vanavond vloog een kleine vlinder mijn kamer binnen.
Als ik de lamp niet had uitgedaan, zou ze zich kapot hebben gevlogen tegen het licht.
Was het niet als de mensen die afvliegen op de schijn en daarvoor het ware leven vergeten?

(J.J. Voskuil, Bij nader inzien, blz. 37)

Op bladzijde122 t/m 126 van 'Bij nader inzien' beschrijft Voskuil een fietstochtje in de buurt van Ommen met Nicolien op 7 juli 1947. Ze zijn dan nog niet getrouwd, maar het gekibbel is al precies hetzelfde als tijdens hun latere uitstapjes (en niet alleen dan).

Lidy zit een puzzel uit 'De Gelderlander' te maken. Ze vraagt: 'Wie schreef 'De avonturen van Bazip Zeehok?' C. Buddingh' natuurlijk, geen twijfel mogelijk. Hoeveel mensen zouden dat nog (direct) uit het hoofd weten? Hoe moeilijk wordt zo'n puzzel daardoor? Aan de andere kant: mooi dat dit soort vragen in zo'n puzzel voorkomen.

waterlelies

De kersen beginnen - bovenin de boom - al rood te kleuren. Ik zag een roodborstje - als een kolibri - stil voor een struik in de lucht hangen! Ik wist niet dat ze dat konden. Daarna hipt hij (of zij) door de tuin, onder de barbecue en het bankje door, stopt onder de varen en springt dan met zijn snaveltje in de lucht recht omhoog en pikt een rups van de onderkant van een blad af. Je ziet nog eens wat in je eigen tuin.

Lidy vroeg: 'Wáárom ben je nou eigenlijk zo boos?' Het antwoord is: 'Ik ben desnoods bereid - als daar een belang mee gediend is - over me te laten lopen, maar ik laat niet over me pissen!'

Verjaardag van Gerda. We hebben heerlijk in de tuin gezeten (op Gerda's verjaardag is het áltijd mooi weer) en de barbecue ging erbij aan.

Ik mopper veel op de televisie (er wordt ook ontzettend veel bagger uitgezonden), maar soms, heel soms, is er opeens een 'heerlijk avondje': een concert van The Nits op Cultura en gelijk daar achteraan op België 'The 30th Anniversary Concert Celebration' voor Bob Dylan, waar tal van artiesten zijn nummers zingen om te vieren dat Dylan (in 1992) al dertig jaar platen maakte. En het zijn niet de minste artiesten: Stevie Wonder, Lou Reed, Tracy Chapman, Johnny Cash, Johnny Winter, Ronnie Wood, The Clancy Brothers and Tony Maken (You never thought you'd hear Dylan with an Irish accent, did you?), Eric Clapton, Neil Young, George Harrison, Sinead O'Conner (en dat zijn ze nog niet eens allemaal). Een glaasje cognac erbij en genieten!

1 bestelling: Selma Lagerlof, 'Gosta Berling'.

26 mei 2014

Daggedachte 146

Rijke mensen zijn maar arme mensen die geld hebben.
(Marnix Gijsen, Gezegden, aangehaald in Gerd de Ley, Aforistisch bestek 1944-1974, blz. 119)

Stormachtig weer en stormachtige leerlingen. Het gaat toch vaak samen.

De laatste twee weken konden de docenten de afwezige H3-leerlingen bij de I-uren niet noteren. Dat hebben ze snel door en vorige week (toen noteren wel weer mogelijk was) bleken er nogal wat absenten te zijn. Ze hebben waarschijnlijk gemerkt dat er twee weken geen controle was. Vandaag heb ik de derde klassen waarschuwend toegesproken en de afwezige leerlingen van vorige week, die geen excuus hadden, komen morgen twee uur 'inhalen'. En dan maar hopen dat zo 'de orde weer hersteld is'.

We reden aan het eind van de middag naar de Makro om een inklapbare tafel te halen (handig bij verjaardagen en barbecues). Ik loop graag even in die winkel rond, al wordt het plezier wel minder: de boeken/cd/dvd-afdeling stelt niets meer voor. De lol komt nu voornamelijk van de food-afdeling: een bijzonder kaasje, een doosje apart bier, een mooi stuk vlees.

2 bestellingen: Albert Helman, 'De stille plantage', R. Ferdinandusse e.a., 'Negende Detective & Thrillergids'.

27 mei 2014

Daggedachte 147

Als ik weer 's avonds na een drinkgelag
Strontlazarus mijn bed in ben gedoken
Dan kan ik 's morgens aan het vlieggedrag
Precies zien welke mug me heeft gestoken

(Kees Torn, Ethologie, Inkijkexemplaar. blz. 72)

Voetsporen Een heerlijke avond in de bibliotheek in Rhenen, waar Wim Huijser sprak n.a.v. zijn boek 'Voetsporen. Op schrijverspad door het land van de grote rivieren'. Hij doet dat uit het hoofd en past zijn verhaal aan de plaats waar hij spreekt aan.
Bekende en onbekende schrijvende wandelaars en wandelende schrijvers passeerden de revue, waarbij Wim in zijn enthousiasme zoveel vertelde, dat we een beetje in de vorige eeuwen bleven hangen.

Als ik op zo'n avond in Veenendaal ben, bij Van Kooten of bij de bibliotheek, dan ken ik de meeste mensen wel. Ook in de bibliotheek van Rhenen blijkt dat het geval te zijn. Oud-collega's en ouders van leerlingen vooral. Oud-collega (nu kunstenares) Willeke van Ravenhorst vertelde - in aansluiting op Wims verhaal - over haar plan om een beeld van Nescio op de brug (de brug over het spoor, niet die over de Rijn) te plaatsen. Nescio stond ooit op die brug en beschrijft in zijn werk het uitzicht. Het beeld moet hol worden, zodat je erin kunt gaan staan en 'door Nescio's ogen' kunt kijken!

nescio in Rhenen Nescio in Rhenen

Dit is een impressie. Het beeld komt meer naar het spoor te staan (In Nescio's tijd lag er nog geen asfalt) en het beeld komt niet op het looppad, maar op een 'uitbouwtje'.

1 bestelling: H.W.E. van Bruggen, 'Orchideeën', 33 boeken uit de 'Uitverkoopbak'.

28 mei 2014

Daggedachte 148

Mensen die graag water drinken, bezitten daardoor het recht nog niet aan anderen alcohol te verbieden.

(Georges van Acker in Parels en stenen)

Een woensdag zonder lessen, maar het werk kwam vanzelf op me af. Een gymcollega meldde dat er een stuk of zes leerlingen de eerste twee uur afwezig waren (en dat niet voor het eerst). Ik haalde ze een paar uur later uit de klas. Ze hadden zich verslapen. Dat leek me onwaarschijnlijk, maar het hangt natuurlijk van je definitie van 'verslapen' af. Ik vind het negeren (of expres later zetten) van je wekker een vorm van spijbelen en niet van verslapen. Ze gingen de discussie daarover maar niet aan.

Behalve werk kwamen er ook drie tassen boeken van een collega op me af. Altijd prettig.

Nieuw op Schrijversinfo: Hélène Swarth. Dit is de 550e beschreven auteur. Ik drink daar vanavond een glas, wat heet: een hele fles, Hertog Jan Grand Prestige op.

29 mei 2014

Daggedachte 149

Als er een hemel is, hoop ik dat je je daar geuren (van vroeger) zult kunnen herinneren
zoals je je melodieën kunt herinneren.

(Maarten 't Hart in: Ik herinner mij, blz. 67)

De uitzending deze week van 'The 30th Anniversary Concert Celebration' voor Bob Dylan bleek maar een gedeelte van het concert te zijn. Even zoeken leverde op dat er ook een dvd van bestaat. Die duurt 220 minuten en die heb ik toch maar besteld (desnoods geven ze me die maar voor vaderdag).

Aan het begin van de middag had ik iemand van GroenLinks uit Hilversum aan telefoon. Zij gaan met het voorstel voor een stadsdichter komen en belden nu een informatief rondje door Nederland. Ik heb hem maar niet verteld dat ik sinds een week geen stadsdichter meer ben. Wat moet hij met die informatie?

We haalden pa vanochtend op in Culemborg en brachten hem vanavond weer terug. Hij wilde ook alleen mee als we beloofden hem weer terug te brengen. Blijven slapen wil hij echt niet meer. Suzanne en Gijs waren er vanmiddag met de kinderen. Dan heeft hij die ook weer gezien (en met ze gespeeld en voorgelezen). We realiseerden ons ineens dat er tussen pa en Dylano een leeftijdsverschil is van negentig jaar! Martijn at 's avonds met ons mee.

Het is de laatste weken een beetje 'Cornelis Vreeswijk-maand'. Ik kocht deze week de cd 'It Fûgeltsje yn myn gitaar' van Piter Wilkens. Hij zingt vijftien door hemzelf in het Fries vertaalde nummers van Vreeswijk. Enkelen zijn door Cornelis Vreeswijk zelf nooit in het Nederlands gezongen. Die vertaalde Wilkens uit het Zweeds.
De hoes is een navolging van de lp-hoes van 'Leven en laten leven' van Vreeswijk:

Leven en laten leven Leven en laten leven
It fûgeltjse yn myn gitaar It F^ugeltsje yn myn gitaar

1 bestelling: Hubert Lampo, 'Een geur van sandelhout'.

30 mei 2014

Daggedachte 150

Voor het tehuis zaten zeven bejaarden in een rolstoel van het zonnetje te genieten.
Boven de tachtig spreken de mensen niet langer van de zon
maar liefkozend van het zonnetje,
aangezien elke straal de laatste kan zijn.

(Kees van Kooten, Levensnevel, blz. 56)

De bamboe is weg, het houthok is afgebroken. Nu moeten de bomen, planten en struiken eruit. Vandaag haalde ik er een hortensia uit en zette die voor het hek van de vijver. De perenboom ging naar de andere kant van de tuin, op de plaats van de tweede kersenboom en de andere fruitboom (appel?) ging naar het begin van de oprit.

Voor Tygo en Dylano hoeft de tuin verder niet veranderd te worden. Zoals het nu is, kunnen ze erin scheppen en met stenen en met planken sjouwen. Dat bevalt ze veel beter dan in een siertuin overal af te moeten blijven.

Vanmiddag ging ik met Suzanne en Tygo mee naar het zwembad. Eens in de zoveel tijd mag er bij de zwemles gekeken worden. Het eerste deel van de les was in het restaurant te volgen via camerabeelden. Het tweede deel vanuit het zwembad zelf. Leuk, maar erg warm (wat dat betreft is er weinig veranderd). Tygo doet het goed. Dat zagen we zelf, maar het werd ons aan het eind van de les ook door de badmeester verteld in een soort twee-minutengesprekje. Hij heeft Tygo wel door. Zijn analyse: Rugzwemmen gaat prima. Dan kijkt hij naar het plafond en wordt niet afgeleid. De schoolslag gaat minder. Dan kan hij om zich heen kijken en wordt dus afgeleid.

We hebben al een hele tijd een merel in de tuin die opvalt; hij is zwart met witte stippen - een ongekeerde rijst-met-krenten merel. Dat heeft hem niet belet zich voort te planten; vandaag zag ik hem met een snavel vol wormen.

31 mei 2014

Daggedachte 151

Soms, stil genietend van een bierfles,
bezin ik mij onder mijn vlierbes.


En vreemd, hoe guller dan het bier vloeit,
hoe matelozer mij mijn vlier boeit.

(Frits Jans, fluitconcert (fragm.), Reisgenoten op dit narrenschip, blz. 27)

 

Morgen is Lidy jarig. Vandaag zit vol met voorbereidende werkzaamheden: kamer opruimen (dubbele rijen uit de boekenkast naar boven), tuin toonbaar maken (vegen, opruimen en nog één keer naar de stort, nu met de takken van de toch maar gesloopte sering) en boodschappen (we steken morgen de barbecue aan).
Door de sering zat een klimroos geslingerd. Het snoeien en kappen daarvan levert Lidy de grootste roos op die ze ooit voor haar verjaardag heeft gehad:

roos

U hebt natuurlijk geen tijd om al die boekenbijlagen door te nemen. Daarom doe ik dat even voor u. Koop deze week:
- Els Snick - Waar het me slecht gaat is mijn vaderland. Joseph Roth in Nederland en België
De laatste weken duikt Joseph Roth steeds weer op in tijdschriften en op televisie. Met name dit boek over hem intrigeert me (€ 19,90)

Tussen de wortels van de rozenstruik, tegen de witte garagemuur van de buren aan, bleek een muizennest te zitten. Terwijl ik de roos stond uit te graven, krioelden er een muis of acht rond mijn voeten; eerst de volwassen exemplaren, daarna de jonkies. Ze haastten zich bovengronds, namen een seconde of twintig om zich te oriënteren en renden daarna langs het schuurtje naar achteren. Als ze nu maar niet naar ons schuurtje verhuizen. Ik vrees dat ik daar preventief maar wat gif neer ga zetten.

Vandaag kwam er weer een Catawiki-pakje boeken en weer Van Dirk. Vijftien essay- en kritiekenbundels over literatuur van o.a. Arthur Lehning, Hella S. Haasse, Wam de Moor, Hans Warren, Hedwig Speliers en Carel Peeters.

Het Nederlands elftal oefent tegen Ghana. Ik erger me weer aan al die getatoeëerde voetbalarmen. Ik kan mensen die hun lijf vol inkt laten spuiten echt niet serieus nemen.

1 bestelling: H.J.M.F. Lodewick, 'Literatuurgeschiedenis. Bloemlezing, 2 delen'.

 

Door naar juni 2014